Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

25 Φεβ 2009

Ε. Δ. Α. Δ.

Από την "Ελευθεροτυπία":

"Το δικαίωμα της κληρονομιάς σε άτομα ελληνικής καταγωγής, που οι πρόγονοί τους είχαν περιουσίες στην Τουρκία, αναγνώρισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζοντας την Τουρκία για την άρνησή της να αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα στους ελληνικής καταγωγής Γεράν-Ζανέτ Νακαριάν και Αρμέν Ντεριάν και επιδικάζοντας συνολική αποζημίωση 500.000 ευρώ στους ενάγοντες."
Η συνέχεια εδώ:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=32175668


Η απόφαση (στα γαλλικά)
http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/portal.asp?sessionSimilar=19795090&skin=hudoc-en&action=similar&portal=hbkm&Item=1&similar=frenchjudgement

Αναμένονται οι αποφάσεις από το ίδιο Δικαστήριο για τις περιουσίες των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων που σήμερα ζουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και στους οποίους απαγορεύεται ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα.
Με προτροπή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που είπε ότι όσοι από αυτούς νομίζουν ότι έχουν περιουσία στην Ελλάδα μπορούν να απευθυνθούν στα διεθνή δικαστήρια, αυτό πράττουν.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας το πράξουν. Πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν την τύχη τους στα ελληνικά δικαστήρια παρεμπιπτόντως. Μια και είσαι μανούλα στο να βρίσκεις τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ δε μας βρίσκεις που είναι οι αγωγές στο ΕΔΑΔ από τους δικούς σας γιατί όλο γι' αυτές ακούω και καμία δεν έχω δει ακόμα.

Αλλά η απόφαση που αναφέρεις δεν αποτελεί δεδικασμένο παρά μόνο στην περίπτωση που μιλάμε για Deca Begalci των οποίων οι γονείς έμειναν στην Ελλάδα και δεν τους δημεύτηκε η περιουσία. Αλλιώς το να ζητάς να κληρονομήσεις δημευμένη περιουσία (όπως στις περισσότερες περιπτώσεις των ομοεθνών σας) δεν είναι αντίστοιχο της συγκεκριμένης απόφασης. Πόσο μάλλον να ζητάς (στην περίπτωση των ανταρτών του NOF) πίσω δημευμένη περιουσία.

Καλό ποδαρικό στο blog σου - άντε και για κάτι πιο εμπρηστικό τώρα. Βάλε κανένα Μακεδονοειδές να φτιάχτουν τα εθνίκια σας (που λέει και ο Πάβλε στο Indymedia).

bb είπε...

Ευχαριστώ για τις ευχές!
Απλά ανάφερα τα λεγόμενα του Κ. Καραμανλή, όσον αφορά τις περιούσιες στην Ελλάδα κάποιων πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εάν είναι δημευμένες, η Ελλάς ας απαντήσει στο δικαστήριο πως και γιατί τις δήμευσε (το ίδιο είχε κάνει με την περιουσία του "τέως", εάν δεν κάνω λάθος, και ο "τέως" δικαιώθηκε).

Υπάρχει και ένα λάθος στο άρθρο της "Ελευθεροτυπίας". Γράφει ότι "άτομα ελληνικής καταγωγής δικαιώθηκαν"….κτλ. Μπερδεύει ο δημοσιογράφος την ιθαγένεια/υπηκοότητα τους που είναι Ελληνική με την (εθνική η και γεωγραφική προέλευσης) καταγωγή τους. Εάν κρίνουμε από τα ονόματα τους, μάλλον αρμενικής καταγωγής πρέπει να είναι.

Ανώνυμος είπε...

Άλλες δημεύτηκαν (και παρέμειναν στη δημόσιο ή δώθηκαν σε συγγενείς σας ή σε Βλάχους - κυρίως - που εγκαταστάθηκαν σε ερημωμένα χωριά). Λίγες φαίνεται πως κατέληξαν στους συγγενείς σας χωρίς να δημευτούν και τώρα πλέον είναι λόγω χρησικτησίας δικιές τους.

Διάβασε την απόφαση για τον τέως πριν αρχίσεις να χαίρεσαι. Ήταν τόσο χοντροκομμένος ο νόμος του χοντρού (Βενιζέλου) που απορώ πως ψηφίστηκε. Βασικά η περιουσία τους θεωρήθηκε "εθνική" ως βασιλική και με την κατάργηση του θεσμού της βασιλείας επέστρεψε στο δημόσιο. Μόνο που υπήρχαν προσωπικοί τίτλοι ιδιοκτησίας στη μέση. Οπότε καλά έκαναν και τον δικαίωσαν τον παπάρα τον Κοκό (που είναι ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δ. Μακεδονία...)

Ακόμα να καταλάβετε πως το κλειδί δεν είναι οι περιουσίες αλλά το 1982 (το 1985 είναι απλώς το 1982 διατυπωμένο και για τις περιουσίες). Και πως ακόμα κι αν αλλάξει ο νόμος του 1982 θα αλλάξει να λέει πως εξαιρούνται τα μέλη των SNOF/NOF/Ohrana/IMRO και Ilinden. Και απλώς οι τεμπελχανάδες της ΕΥΠ θα υποχρεωθούν να καθήσουν κάτω και να δουν ποιοί από τα Deca Begalci είναι αφιονισμένοι εχθροί της χώρας και των Ελλήνων για να τους ρίξει το Υπ.Εσ. ένα άρθρο 20 όλο δικό τους. Το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με το σημερινό παρεκτός όσων ανθρώπων δε μοιράζονται το μίσος σας και που ποτέ τους δεν έπρεπε να είχαν αποκλειστεί από την εθνική συμφιλίωση. Αν περιμένεις να δεις τους κομμιτατζήδες να περνούν μαζικά τα σύνορα καλή αναμονή - οι Γερμανοί της Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας και λοιπής Ανατολικής Ευρώπης ακόμα περιμένουν αλλά κανένα δικαστήριο δε τους έδωσε το δικαίωμα να επιστρέψουν ως 5η φάλαγγα στις χώρες καταγωγής τους.

Όσο για τους δύο δικαιωθέντες προφανώς και είναι Αρμενικής καταγωγής αλλά οι Τούρκοι τους στέρησαν τα κληρονομικά τους δικαιώματα ως Ελλήνων πολιτών (διάβασε την απόφαση) βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας (που τελικά δεν ίσχυε).

Όπως εσείς ηθελημένα εξισώνετε την εθνοτική καταγωγή με την εθνική ομαδοποίηση, έτσι και η "Ε" τα σκατώνει με το μπέρδεμα καταγωγής και υπηκοότητας. Αλλά αν περιμένεις να αρχίσεις να διαβάζεις "ο αλβανικής καταγωγής πρώην Υπ.Εξ. Θεόδωρος Πάγκαλος" στην "Ε" και πάλι καλά κρασιά...

bb είπε...

Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας! Ωραία λογική!
Εάν οι Μακεδόνες δεν κινήθηκαν ενωρίτερα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είναι γιατί δεν υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια. Τώρα η κυβέρνηση της Μακεδονίας έχει δεσμευθεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει γιατί υπάρχουν και τα νομικά πλαίσια και τα κατάλληλα δικαστήρια. Η Ελλάδα θα πληρώσει και θα πληρώσει πολλά (δηλαδή οι πολίτες της, όλοι εμείς).
Δεν μπορεί όμως ο κάθε Ελληναράς να φωνάζει και να σκούζει για τα δικαιώματα του κάθε περίεργου "ομογενή" του (και τι ωραία που τα γνωρίζουν όλοι αυτοί ΟΛΑ τα δικαιώματα και όλες τις Συνθήκες!) αλλά όταν πρόκειται για αδικίες που διαπράττει το κράτος τους, προσπαθούν να βρουν απίθανες δικαιολογίες για να το απαλλάξουν από τις συνέπειες. Καλή ώρα…

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος που έχουν γίνει πολλές από αυτές τις δημεύσεις μπορεί να χαρακτηριστεί "παράνομος" οπότε αν αυτές οι υποθέσεις φτάσουν στο ΕΔΑΔ το πιο πιθανό είναι ότι θα δικαιωθούν.
Η περιπτώσεις αυτές είναι σαν την υπόθεση Τιτινας Λοϊζίδου.

Ανώνυμος είπε...

Ας πάνε λοιπόν στο δικαστήριο να δούνε αν θα βρούνε το δίκιο τους και αν θα πληρώσει ή όχι πολλά ή λίγα η Ελλάδα. Δεν είπα να μη πάνε. Υπόψιν πως τα δικαστήρια κρίνουν το νόμιμο και όχι το δίκαιο, μια βασική διαφορά που δείχνεις να μην αντιλαμβάνεσαι. Σου τόνισα και σου εξήγησα πως νομικά η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ δεν αποτελεί δεδικασμένο για τις διεκδικήσεις τις δικές σας. Αν εσύ το θεωρείς αντίστοιχη κατάσταση (δημευμένες περιουσίες με μη αποδοχή κληρονομιάς λόγω ξένης υπηκοότητας σε συνδυασμό με την αρχή της αμοιβαιότητας) τότε η επαφή σου με την πραγματικότητα ελέγχεται.

Προσωπικά δε σκούζω για τα δικαιώματα κανενός ομογενή - πόσο μάλλον να σκούζω για τα οποιαδήποτε δικαιώματα Ελλήνων που έπαιξαν και έχασαν και βρέθηκαν εξόριστοι (όπως και οι δικοί σας). Σε τελική ανάλυση καμία χώρα με σώας τας φρένας δε δυναμιτίζει τα θεμέλια της με το να εισαγάγει μια 5η φάλαγγα. Οι κομμουνιστές που νιώθουν Έλληνες είχαν να προσφέρουν με την αμνήστευση τους κάτι στον τόπο. Οι άνθρωποι που κάθε λέξη τους στάζει χολή για τους Έλληνες τι θα προσφέρουν; Έχουμε ήδη εσάς σκόρπιους και ποιός ξέρει σε τι κρίσιμες θέσεις χωμένους - αυτούς που είναι αποδεδειγμένα εχθρούς της μεγάλης πλειονότητας του λαού της χώρας για ποιό λόγο να τους αμνηστεύσουμε - για να αυγατίσουμε τα πισώπλατα μαχαιρώματα όταν θα σας δοθεί η ευκαιρία;

Το μόνο πλεονέκτημα που έχετε είναι ο άκομψος τρόπος που δόθηκε η αμνηστία το '82. Και το δημόσιο δεν έχει παρά να αλλάξει το νόμο προς το πιο συγκεκριμένο όπως εξήγησα. Βέβαια με τη τεμπελιά που τους διακρίνει όλους έχουμε ξεμείνει με το "Έλληνες το γένος"...

Ανώνυμος είπε...

καλα εσυ belo οσα θες ακους και οσα θες καταλαβαινεις...

το χαβα σου εσυ

δε πειραζει, εσυ θα μεινεις με το keyboard στο χερι και οι αλλοι οι ομοιδεατες σου με την ψευδαισθηση στο χερι..

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να μου εξηγησει καποιος, γιατι ενω ειχαν δικες τους περιουσιες στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αυτοι ή οι προγονοι τους, που σημερα τις διεκδικουν εφυγαν απο την ΕΛΛΑΔΑ και πηγαν στην ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ? Δεν γνωριζαν οτι εκει κατοικουσαν Αλβανοι, Βουλγαροι και Σερβοι? Τι πηγαν να κανουν εκει? Και εν παση περιπτωση, αν για καποιο λογο φυγουν απο την VARDARSKA BANOVINA και επιστρεψουν στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και στις περιουσιες τους, οι ......efski, οι .....oski και οι λοιποι .... συγγενεις που θα μεινουν πισω μονοι, δε θα εχουν κανενα ερισμα πλεον σε εδαφικες διεκδικησεις εναντιον της ΕΛΛΑΔΑΣ. Διοτι απο που και ως που ενας Αλβανος ενας Βουλγαρος και ενας Σερβος να διεκδικησει ΕΛΛΗΝΙΚΑ εδαφη? Και δη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ που εχουν και μια μεγαλη ΙΣΤΟΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

xamos....o 26-2-2009, 6:48, ta lei poli kala, an den ton akus tote kanis oti o 27-2-2009, 1:25 lei.
Ke mi xexnas to nomisma exi dio opsis,
kita na valis mia taxi stin FYROM PERI ELEFTHERIAS, KE IDIOKTISIAS.