Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

3 Μαρ 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Δημ. της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Aπεχώρησε από διάσκεψη στα Σκόπια η επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου.

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσε νέα πρόκληση της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια πολυμερούς διάσκεψη για τον πολιτισμό, που πραγματοποιείται στα Σκόπια.
Η εμπειρότατη διπλωμάτης και επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της χώρας μας στη γειτονική χώρα πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποχώρησε από τη διάσκεψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι διοργανωτές χρησιμοποιούσαν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», σε αντίθεση με την πρακτική για χρήση μόνο σημαιών των χωρών και ονομάτων των συμμετεχόντων.
Η κ. Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της κατηγόρησε τους διοργανωτές ότι ενήργησαν με κακή πίστη και σε πλήρη παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ το 1995.
Εξέφρασε ακόμη τη δυσαρέσκειά της για το ότι το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τη διάσκεψη για την προώθηση πολιτικών στόχων και αποχώρησε.
Διοργανωτής της διάσκεψης με θέμα «Πολιτισμός και Οπτικοακουστική Επικοινωνία-Παράγοντας ειρήνης και εξασφάλισης του ευρωπαϊκού μέλλοντος για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι χωρών της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, σε συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων.
πηγή Ναυτεμπορική


Μετά από την ανωτέρω αντίδραση της ελληνίδας πρεσβευτή στη Μακεδονία, μπορώ να πω ότι η επίθεση στα ελληνικά λεωφορεία δεν είναι μια πράξη βανδαλισμού αλλά μια πράξη διαμαρτυρίας. Οι Έλληνες το έχουν παρακάνει με την άρνηση στους Μακεδόνες του ονόματος τους. Η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν λέει ότι η Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομά της ΜΕΣΑ στη χώρα. Η εξαιρετικά ηλίθια ελληνική εθνικιστική πολιτική θα φέρει περισσότερα προβλήματα εάν δεν την σταματήσουν. Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ΟΛΟΙ οι τουρίστες είναι παραπάνω από καλοδεχούμενοι, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι σωστό για λίγα ευρώ που οι Έλληνες ξοδεύουν στην Οχρίδα ή στα Μπίτολα, ο λαός της Μακεδονίας να υποστεί κάθε είδος προσβολής από αυτούς. Οι Έλληνες πηγαίνουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως θα πήγαιναν σε ένα είδος ελληνικής αποικίας, δεν έχουν κανέναν σεβασμό για τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου, αποκαλούν όλη τη χώρα Σκόπια (ποιος είπε ότι είναι δικαίωμά τους; Μπορούν να αποκαλέσουν Σκόπια την Μακεδονία όταν είναι στην Ελλάδα, αλλά όχι όταν την επισκέπτονται και βρίσκονται στο έδαφος της). Είναι ΚΑΘΗΚΟΝ τους να αποκαλέσουν τη χώρα και τον πληθυσμό της με το όνομα που χρησιμοποιούν εκείνοι, στην διάρκεια της επίσκεψης τους. Εάν έχουν πρόβλημα με αυτό, δεν θα πρέπει ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ. Όσον αφορά τους Αιγαιάτες ή τους Έλληνες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το όνομα της Μακεδονίας και την επισκέπτονται, δεν έχουν πρόβλημα να βάλουν μερικά μακεδονικά σύμβολα στα αυτοκίνητά τους όταν ταξιδεύουν στη Μακεδονία, για να δείξουν ότι δεν είναι το είδος των Ελλήνων πολιτών που αρνούνται την ύπαρξή τους ως Μακεδονικό έθνος: με αυτόν τον τρόπο δεν θα υποστούν προσβολές ή οποιεσδήποτε ζημίες από κάποιους τοπικούς "θερμόαιμους" πατριώτες.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γουστάρω ρε παιδί μου ισχυρή Ελλάδα. Γίναμε υπερδύναμη και βγάζουμε και ταξιδιωτικές οδηγίες λέμε. Εκεί που βγάζανε για μας ταξιδιωτικές οδηγίες, τώρα βγάζουμε εμείς για άλλους. Ας το απολαύσουμε.

Ανώνυμος είπε...

πραξη διαμαρτυριας η ασκηση βιας σε καποιους ηλικιωμενους τουριστες; Απιστευτο..

Δηλαδη εσυ μας κοτσαρες ενα βιντεο με τον προκλητικο Ντεντε οπου καποιος τον βριζει και ψιλοσπρωχνει και μας ζαλισες τον ερωτα με τα 'δικαιωματα αυτοπροσδιοριζμου', τον φοβο στην Ελλαδα κλπ. Δηλαδη αυτο δεν ηταν πραξη διαμαρτυριας αλλα ηταν αυτο που εκαναν κατι νεαρα τσουτσεκια του VRMO; Η επιχειρηματολογια σου..σκιζει. Η μνημη σας ειναι επιλεκτικη..

Και εσυ που ξερεις αν οι ηλικιωμενοι αυτοι δεν σεβαστηκαν τον τοπο που πηγαν να επισκευτουν;εκει ησουν;

αγαπητε ΚΑΘΗΚΟΝ της ΦΥΡΟΜ ειναι να κατσει στο τραπεζι να βρει συμβιβαστικη λυση στον προβλημα του ονοματος που οπως λεει η ιδια οτι θελει να συμμετεχει και να βρει λυση. ΚΑΘΗΚΟΝ της ΦΥΡΟΜ ειναι να καλλιεργει κλιμα αλλυλεγγυης και ειρηνης με την Ελλαδα και οχι κλιμα μισους για εσωτερικη καταναλωση και συλλογη ψηφων μεσω εθνικισμου.

το τελευταιο κομματι οπου μας προτρεπεις τι να κολλαμε στα αυτοκινητα οταν παμε στη ΦΥΡΟΜ καλυτερα να μη το σχολιασω..Ελεος Πραγματικα ειναι γελοιο επιχειρημα. Εχεις σκεφτει τι θα ελεγες αν διαβαζες ενα αρθρο οπου θα προτρεπει τους Σκοπιανους να κολλανε αυτοκολητα 'Macedonia is Greece' κλπ για να μην υποστουν προσβολες η ξυλο απο τους Ελληνες;

bb είπε...

Ανώνυμε 2:39, η δεν καταλαβαίνεις εσύ ελληνικά η εγώ δεν τα γράφω σωστά.
Εάν κάποιος δεν έχει πρόβλημα να αναγνωρίσει την χώρα ως Μακεδονία, δεν έχει και πρόβλημα να βάλει κάποιο σύμβολο για να αποφύγει δυσάρεστα επεισόδια. Εάν υπάρχουν Μακεδόνες στην Δ. της Μακεδονίας που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα μπάνια τους στην θάλασσα της Χαλκιδικής η της Κατερίνης, φυσικά και δεν θα έχουν πρόβλημα να βάλουν πινακίδα που να γράφει "Macedonia is Greece".
Όλοι οι άλλοι δεν πάνε εκεί η δεν έρχονται εδώ, τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω ότι σιγά σιγά ότι οι Μακεδόνες αρχίζουν και ξυπνάνε και οι εθνικιστικές κορώνες του Καραμανλή και της συμμορίας του θα αρχίσουν να έχουν τις συνέπειες τους.

Στη Χαλκιδική και την Πιερία οι δωματιάδες και οι ταβερνιάρηδες φοβούνται ότι αν η κυβέρνηση της Μακεδονίας αρχίζει να αποθαρρύνει τους πολίτες να κάνουνε διακοπές στην Ελλάδα, θα χαθούνε κάποιες δεκάδες χιλιάδες πελάτες για τα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας.
Και είναι χαλεποί οι καιροί για τον τουρισμό. Δεν είναι εποχές για να λες "ωχ αδεφφέ, δεν πα να μην έρθούν". Αυτό το καλοκαίρι και ο τελευταίος πελάτης θα μετρήσει. Ακόμα και ο "σκοπιανός".

Ανώνυμος είπε...

κατοικω στην Μακεδονια. Οι παππουδες μου, οι προπαππουδες μου απο αμνημονευτων ετων κατοικουσαν στην Μακεδονια. Πως αυτοπροσδιοριζομαι αν οχι Μακεδονας. Υπ' οψιν η μονη γλωσσα που μιλω και μιλουσαν οι παππουδες μου ειναι τα Ελληνικα.

bb είπε...

Ανώνυμε 11:30, εσύ ξέρεις τι είσαι, δεν θα στο πω εγώ. Ως Μακεδόνας μπορεί να δηλώνεις είτε εθνική, πολιτιστική, γλωσσική ταυτότητα είτε η και γεωγραφική προέλευση και καταγωγή όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης που είναι εθνικά, πολιτιστικά, γλωσσικά Έλληνας και δηλώνει ότι είναι π.χ. Ηπειρώτης η Κριτικός (γεωγραφική καταγωγή).
Εγώ που είμαι Έλληνας πολίτης αλλά εθνικά, πολιτιστικά, γλωσσικά αλλά και γεωγραφικά Μακεδόνας δηλώνω σκέτο Μακεδόνας.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να δηλώνεις και εσύ Μακεδόνας (σκέτο) αλλά δεν θα ξεχωρίζεις εθνικά από εμένα. Εάν δεν σε πειράζει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν όμως σε πειράζει, εσύ θα βρεις έναν τρόπο να δηλώσεις ότι διαφέρεις απο μένα εθνικά, όχι εγώ.
"Γεωγραφικά" πάντως, ήμαστε το ίδιο!