Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

23 Μαρ 2009

Επιστολές στον εκδότη, The Hill Times (Καναδάς)

Σχετικά με: "Είναι εχθρικές δραστηριότητες ή προπαγάνδα;" (Επιστολές στον εκδότη, The Hill Times, 16 Μαρτίου, σελ. 9).
Έχω παρακολουθήσει τα άρθρα και τις επιστολές σας στη διαφωνία ονόματος Μακεδονίας-Ελλάδας και μπορώ να δω ότι πολλοί Έλληνες είναι ακόμα δυσαρεστημένοι με την καναδική κυβέρνηση για την αναγνώριση της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα. Αλλά οι ενέργειες του Καναδά όσον αφορά τη Μακεδονία δεν είναι επιπόλαιες, είναι καλά μελετημένες.
Η συμπεριφορά της Ελλάδας προς τη Μακεδονία και οι ιστορικές αξιώσεις της Ελλάδας όσον αφορά τη Μακεδονία και το έθνος των Μακεδόνων φαντάζουν στις περισσότερες κυβερνήσεις και ενημερωμένες ΜΚΟ ως ακατάλληλες και μη πειστικές.
Ο Δημήτρης Σταθόπουλος δηλώνει ότι οι Έλληνες χάνουν το δικαίωμά τους στον αυτό-προσδιορισμό επειδή οι Μακεδόνες αναφέρονται στους εαυτούς τους ως Μακεδόνες. Βρίσκω αυτό το επιχείρημα απλοϊκό. Οι Έλληνες και οι Μακεδόνες είναι δύο ευδιάκριτες εθνικές ομάδες: το γεγονός ότι οι Μακεδόνες προσδιορίζονται ως μακεδονικό έθνος δεν αποτρέπει τους Έλληνες από τον προσδιορισμό τους ως ελληνικό έθνος.
Ο Ιάσων Πουλιότης δηλώνει ότι η αναγνώριση εκ μέρους του Καναδά της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα διακινδυνεύει την ελληνική εδαφική ακεραιότητα. Απολύτως κανένας δεν θεωρεί αυτήν την αξίωση σοβαρή: ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ούτε τα Ηνωμένα Έθνη. Πώς θα μπορούσε το "όνομα" μιας μικρής χώρας να είναι μια απειλή στην εδαφική ακεραιότητα ενός μέλους του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα; Το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι νέο, αυτό υπήρχε από τη δεκαετία του '40 και η Ελλάδα είναι ακόμα εκεί.
Ο Ευαν Σωτηρόπουλος μας υπενθυμίζει ότι η Μακεδονία μπήκε στα Ηνωμένα Έθνη με μεγάλη δυσκολία με το "προσωρινό ορισμό" - πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τότε, και τα δύο, βόρεια και νότια, σύνορα της Μακεδονίας ήταν αποκλεισμένα. Για να είμαστε σαφής, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έδωσαν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ένα νέο όνομα, λόγο των ελληνικών αντιρρήσεων: τα Η.Ε επέτρεψαν τη χρήση ενός "προσωρινό ορισμού" μόνο για διοικητικούς λόγους των Η.Ε. Η πλειοψηφία των χωρών αναγνωρίζει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομά, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. Είμαι υπερήφανος που ο Καναδάς τηρεί την αρχή του αυτοπροσδιορισμού.
Οι χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν τηρούν την αρχή του αυτοπροσδιορισμού, έχουν τα τεράστια άλυτα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν είναι το όνομα της Μακεδονίας. Αυτή η δόλια διαφωνία είναι στη πραγματικότητα για το γηγενή μακεδονικό πληθυσμό που ζει στην Ελλάδα, ένας αρχαίος ιστορικός πληθυσμός του οποίου την ίδια ύπαρξη του η Ελλάδα αρνείται. Το "ζήτημα για το όνομα" είναι μόνο ένα παραπλανητικό επιχείρημα.
Lubi Uzunovski Τορόντο, Ont. http://www.hilltimes.com/html/cover_index.php?display=story&full_path=/2009/march/23/letter8/&c=1

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ασπροθαλασσίτη διάβαζε Lubi και τα μυαλά στα κάγκελα!