Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

26 Απρ 2009

ΣΚΟΠΙΑ - ΦΛΩΡΙΝΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

This Land Does not belong to you...........

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 27-04-09 Eκτύπωση | e-mail



Οι συνοριακές διαφορές Σλοβενίας - Κροατίας στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ζάγκρεμπ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) εξαιτίας των συνοριακών διαφορών της Κροατίας και της Σλοβενίας είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. συμπεριέλαβε το θέμα στην ατζέντα, μετά την αναβολή, την περασμένη Παρασκευή, της ενταξιακής διάσκεψης με την Κροατία, λόγω της έλλειψης προόδου στη διαδικασία επίλυσης των συνοριακών διαφορών Ζάγκρεμπ- Λιουμπλιάνας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς και της Σλοβενίας, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, στη συνάντηση με την τρόικα της Ε.Ε. και τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, την περασμένη Τετάρτη, απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο κ. Ρεν παρουσίασε τη νεότερη πρότασή του και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι προσδοκά απάντηση στη συμβιβαστική πρότασή του τις επόμενες μέρες.

Παρότι επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί σε ποια σημεία διαφέρει η νέα πρόταση από την προηγούμενη, η οποία αφορούσε - σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ - τη συμμετοχή επιτροπής διαμεσολάβησης για ad hoc επιδιαιτησία - διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στη νέα πρόταση συμπεριλαμβάνεται η εμπλοκή διεθνούς δικαστηρίου διαιτησίας.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τα σύνορα των δύο χωρών, δηλαδή θα αποφασίσει αν η Σλοβενία θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα με βάση το διεθνές δίκαιο, θα αποφασίσει για τις γειτονικές σχέσεις και την αρχή της αμεροληψίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το δικαστήριο διαιτησίας θα είναι πενταμελές. Η Κροατία και η Σλοβενία θα έχουν από έναν αντιπρόσωπο και τα υπόλοιπα μέλη θα επιλεγούν από κοινού. Αν δεν υπάρξει επίτευξη συμφωνίας στην επιλογή των μελών, τότε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα κληθεί να κάνει την επιλογή των τριών μελών.

Το δικαστήριο θα έχει διορία ενός έτους για την εξεύρεση λύσης και τα Κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει να αποδεχθούν τις αποφάσεις.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την Ε.Ε. παραμένουν σε στασιμότητα, μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Σλοβενία όσον αφορά το άνοιγμα και κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων, υποστηρίζοντας ότι το Ζάγκρεμπ υπέβαλε έγγραφα που προδικάζουν το θέμα των συνόρων των δύο χωρών.

Για πρώτη φορά, οι σχέσεις Σλοβενίας - Κροατίας θα εξεταστούν σε επίσημη συνεδρίαση. Η τσεχική προεδρία, είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη ότι είναι κοντά σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ε.Ε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλιο:
Μήπως η Ευρωπαική Ένωση θα μπορούσε να κινηθεί αντίστοιχα και στο ζήτημα της απαίτησης της Ελλάδας για αλλαγή της ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου διάρκειας ενός(1) έτους ?

Ανώνυμος είπε...

Η διαφορά είναι ότι η Σλοβανία εμποδίζει μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο σημαντική χώρα. Οπότε και κινητοποιείται η ΕΕ.
Η Ελλάδα τα κάνει αυτά γιατί την παίρνει και τα κάνει. Αλλιώς θα το είχαν σταματήσει το παραμύθι εδώ και χρόνια, ή δε θα το είχαν αρχίσει.
Βλέπε σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας. Τολμάνε να βάλουν βέτο στην Αλβανία;

Ανώνυμος είπε...

Ma den theloume na steiloume tous alvanous pisw sto mesaiwna giati na tous askisoume veto?Oi sheseis Elladas Alvanias ehoun parei to dromo tous s aresei de s aresei,