Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

4 Μαΐ 2009

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΦ


Αγαπητοί Φίλοι Καλημέρα Σας

Η σημερινή ημέρα της 1 Μάη μας υπενθυμίζει την σημασία των αγώνων των εργατών σε όλο τον κόσμο αλλά και τα λάθη και τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομά τους. Αναφερόμαστε βέβαια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι στην χώρα μας βιώνουν ενα εργασιακό απαρτχαίντ, με μισθούς πείνας (στο 1/3 του Δημοσίου), συχνά ανασφάλιστους, με συντάξεις ελάχιστες , με καθημερινό τον κίνδυνο των απολύσεων(σε αντίθεση με την μονιμότητα του δημοσίου). Στο όνομα των οποίων κάθε λογής εργατοπατέρες απολαμβάνουν πολλαπλά προνόμια. Στο όνομα των οποίων δημιουργήθηκαν κράτη στα οποία οι εργάτες έπρεπε να ασκούν καθήκοντα πέρα από την εργατική τους ταυτότητα-διοίκηση μονάδων παραγωγής, με αποτέλεσμα την πτώχευσή τους.
Η σημερινή ημέρα όμως μού φέρνει στον νού τους θανάσιμα δύσκολα αγώνες ενός αυτόχθονου ΜΑΚΕΔΟΝΑ συμπατριώτη μας του Κρστε Μισίρκοφ(Σταύρου Μισίρκα). Του αγωνιστή ενάντια στον βουλγάρικο, σέρβικο και ελληνικό περιφερειακό ιμπεριαλισμό και επεκτατισμό . Ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1874 στο μακεδονικό χωριό ΠΟΣΤΟΛ το οποίο το 1926 μετονομάσθηκε από το Ελληνικό Κράτος σε ΠΕΛΛΑ . Ενα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω απο τα Γιαννιτσά , στον δρόμο για Θεσσαλονίκη. Στο χωριό αυτό βρίσκονται όλα τα ευρήματα της πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου , της αρχαίας Πέλλας . Αυτονόητο ότοι οι γηγενείς Μακεδόνες κάτοικοι είναι πολιτιστικοί(όχι βιολογικοί) κληρονόμοι των αρχαίων Μακεδόνων.
Για αυτό είμαστε ηθικά υπόχρεωμένοι να τιμάμε κάθε χρόνο την επέτειο γέννησης του στις 18 Νοεμβρίου , συνδέοντας την και με την επέτειο του Πολυτεχνείου στην εξέγερση του οποίου έλαβαν μέρος ουκ ολίγοι εθνικά Μακεδόνες , αναρτώντας στο Ιντερνετ απλά και βασικά στοιχεία από την ζωή του. Ιδιαίτερα από την περίοδο όπου ζούσε στο χωριό του και έπαιζε σε διάφορες αγροτικές περιοχές του με αναγραφή των μακεδονικών αγροτοπωνυμιών, των μακεδονικών βρυσών και ρυακιών του χωριού του.Φυσικά και τα ταξινομημένα στοιχεία του Δημήτρη του Λιθοξόου Postol ή Sveti Apostol (Πέλλα, τέως Άγιοι Απόστολοι) [Симовски].

Πέλλα Πέλλας, έως το 1940 Άγιοι Απόστολοι, υψόμετρο 60 [Σταματελάτου].

Alakilise (Postol) [Αυστριακός Χάρτης].

Απόστολοι, χριστιανικός οικισμός [Χάρτης Κοντογόνη].

Άγιοι Απόστολοι ή Αλλάχ Κλίσα, 80 χριστιανικές οικογένειες [Σχινάς].

Postol (Ali Klise), 520 χριστιανοί Βούλγαροι [Кънчов].

Postal (Pela), 720 εξαρχικοί [Brancoff].

Απόστολοι, 250 πατριαρχικοί και 250 εξαρχικοί [Χαλκιόπουλος].

Postol, 80 σπίτια χριστιανών Σλάβων [Милојевић].

---> Σύνθεση οικισμού 1912: γλώσσα μακεδονική / θρησκεία χριστιανική.

Απαρίθμηση 1913: Άγιοι Απόστολοι, 302 άρρενες και 258 θήλεις.

Ρευστοποιήθηκαν 19 περιουσίες κατοίκων που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία [Μιχαηλίδης].

Άγιοι Απόστολοι (Πέλλα) Γιανιτσών, εγκατάσταση 603 χριστιανών προσφύγων / 162 οικογενειών [ΕΑΠ].

Μετονομασία από Άγιοι Απόστολοι σε Πέλλα [ΦΕΚ 97/18.3.1926].

---> Σύνθεση 1927: μικτός οικισμός, γηγενών Μακεδόνων και προσφύγων.

Βέβαια και για το μακεδονικό πολιτιστικό και γλωσσολογικό του έργο , ιδιαίτερα την συνεισφορά της μητρικής του μακεδονικής διαλέκτου της περιοχής των Γιαννιτσών και Γουμένισσας στην λόγια μακεδονική γλώσσα , πολλά χρόνια πριν έλθει στην εξουσία ο Τίτο το 1953.
Οι λόγοι της προτεινόμενης επετείου γέννησης και όχι θανάτου στις 26 Ιουλίου 1926 στην Σόφια, σχετίζονται με την άποψη ότι γενικά θα πρέπει να τιμούμε την γέννηση των επιφανών και αγωνιστών συνανθρώπων μας, να τιμούμε τον τόπο γέννησης και καταγωγής τους και όχι τον τόπο θανάτου πολύ περισσότερο όπου όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στήν πολιτιστική-εθνοτική ταυτότητα των ανθρώπων της περιοχής γέννησής τους.
Τελειώνοντας σας συγχαίρω για την συνεισφορά σας στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων μας ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ , θυμάτων του ελληνικού απαρχάιντ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από που είναι αυτή η εισήγηση;

Ανώνυμος είπε...

αχαχαχαχα μιλατε για τον ΒΟΥΛΓΑΡΟ λες και ειναι δικος σας ψευδομακεδονας

Γουσταρεις να σου τριψω στη μουρη ολα αυτα που εγραψε για την Βουλγαρικη καταγωγη του και τον αγωνα του για την ενωση της Βαρνταρσκα με τη Βουλγαρια;

Για ποιον αγωνα εναντιων των Βουλγαρων μιλατε; Ειστε παθολογικα ΨΕΥΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΔΕΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ . ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ , ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΙΤΑΛΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ . ΔΙΟΤΙ Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ/ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ. ΕΤΣΙ Ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΚΡΑΙΦΝΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΡΟΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΣΣΑ-ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ/ΒΙΣΟΚΑ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ , ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ.
ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.
ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΘΝΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΡΩΜΙΟΥΣ/ΓΡΑΙΚΟΥΣ/ΕΛΛΗΝΕΣ .
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΕ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΟΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ . ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΛΩΝΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΚΑΤΟΠΙΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ 1990 ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ , ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ...
ΑΝΤΙΘΕΤΑ Ο ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΦ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΦΟΥ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ ΟΠΟΥ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΣΤΟΛ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙ ΣΕ ΠΕΛΛΑ ΑΠΟ ΠΟΣΤΟΛ, ΜΟΛΙΣ ΤΟ 1926, 13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΙΑΙΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΑΛΛΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ . ΕΙΧΕ ΒΕΒΑΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΦΙΛΛΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΦΙΛΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΗ ΓΑΤΣΟ/ΓΚΑΤΣΕ ΓΚΑΤΣΕΦ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΡΑΚΙΝΟΒΟ ΠΕΛΛΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ/ΜΟΡΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΑΨΕΥΣΘΗΚΕ ΟΙΚΤΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ/ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ ΣΤΙΣ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1903.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΙΚΗ ΠΟΝΗΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΔΕΝ ΔΙΕΜΕΝΕ ΣΤΗ ΜΗ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ.
ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ , ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟΤΕΛΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ. ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΚΛΕΙΨΕΙ Η ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΟΙ ΔΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΣΙΑΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ.
ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΛΛΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΥΠΩΣΕ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ABECEDAR ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΛΛΙΚΗ.
ΒΕΒΑΙΑ 85 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΤΥΠΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΟΥΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ...
ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ . ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΡΚΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥ Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ...
ΒΕΒΑΙΑ Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΜΙΣΟΣ , ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Επιπροσθετα στα παραπάνω σχόλια θα πρέπει να τονισθεί ότι ο Μισίρκοφ έδινε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της τοπικής-γεωγραφικής ταυτότητας και την μετεξέλιξη της σε πολιτική, πέραν της εθνικής , όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της Μακεδονίας .
Έτσι οραματίζονταν μία ελεύθερη και δημοκρατική Μακεδονία , η οποία πολιτικά θα αποτελούσε αντανάκλαση του εθνοτικού της μωσαικού, δηλαδή θα ήταν πολυεθνοτικό κράτος . Σε αυτό θα είχαν ίσα και αναγνωρισμένα δικαιώματα και η πλειοψηφική εθνοτική κοινότητα των Μακεδόνων αλλά και η μειοψηφική- αλβανική,βλάχικη, εβραική και ελληνική.
Ολοι θα ειναι πολιτικά Μακεδόνες , δίχως κα-μμία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ακόμα και η πολιτιστική κληρονομιά για τους αρχαίους Μακεδόνες τόσο από τον Μισίρκοφ όσο και από τους σύγχρονους Μακεδόνες δεν έχει χαρακτήρα αποκλειστικότητας
Αντίθετα για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ τόσο στην λέξη Μακεδόνας όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά του Μακεδονικού Βασιλείου και του Αλέξανδρου του Μακεδόνα μιλούν οι σύγχρονοι Έλληνες γραφειοκράτες της Αθήνας παρότι ούτεστα όνειρα τους δεν είχαν την Μακεδονία τον 19 αιώνα, η οποία ήταν άγνωστη για αυτούς
Τέτοιες εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις ούτε ο Χίτλερ δεν είχε ο οποίος δεν αναγνώριζε πολύ συγγενικά έθνη με κοινή γερμανική γλώσσα όπως τους Αυστριακούς και όχι δύο παντελώς ξεχωριστά έθνη και γλώσσες όπως είναι οι Ελληνες και οι Μακεδόνες

gkari είπε...

καλημέρα.
Συγνωμη ρε παιδιά, για ποιους μακεδόνες μου μιλάς? τους απο αιώνες νεκρούς του Μ.αλεξάνδρου? πως μπορεί ένα νεοεμφανιζόμενο έθνος, όπως αυτό των σλαβομακεδόνων, να έχει το ίδιο όνομα με ένα εξαφανισμένο απο την ιστορία και αφομοιωμένο χρονικά απο τους τότε Έλληνες? μιλάς για πολιτιστική συγγένεια των σημερινών "μακεδόνων" με τους αρχαίους. ποια είναι αυτή? στοιχεια πολιτιστικα/πολιτισμικά είναι η γλώσσα, τα ήθη έθιμα, η κουλτούρα. ποια απο αυτά έχουν οι σημερινοι "μακεδόνες σου" με τους αρχαίους? το ΜΟΝΟ που τους συνδέει είναι η γεωγραφία. είναι δυνατόν η γεωγραφία να ενός τόπου να αποτελει εθνικο κριτήριο? γιατί δεν είστε νηφάλιοι? ο πρόγονος σας μισίρκοφ, πέραν των όσων λές, ο βίος του μας λέει, πως σαν καθηγητής δίδαξε σε σχολεία της σόφιας. τί δίδαξε? "μακεδονικά"? σε βουλγαρόπαιδα δίδαξε βουλγάρικα. όπως και να το κάνουμε το βουλγαρικό έθνος είναι στενά συνδεδεμενο με το σλαβομακεδονικό. η ιστορία μας το λεει, όχι η φαντασία. οι σλάβικες φυλές αφού κατέλαβαν τα βαλκάνια, εκσλαβισαν τους τουρανικής καταγωγής λιγοστους βουλγάρους οι οποιοι με τη σειρά τους έγινα φορείς του σλάβικου πολιτισμού και κατέλαβαν τις μακεδονικές περιοχές με τρίτη πρωτεύουσα τους την οχρίδα. Για εσάς τους σλαβομακεδόνες φυσικά, όποιος έζησε σε μακεδονικά εδαφη είναι και εθνικά μακεδονας(βλέπε σαμουηλ(καραβούλγαρος), κυριλλος και μεθόδιος). γιατί κάνετε τέτοιες ιστορικές αυθαιρεσίες? λέτε πως το ελληνικό κράτος άλλαξε τα "μακεδονικά" τοπωνύμια. σοβαρα? και με τι τα αντηκατέστησε? μα φυσικά με τα γνήσια ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ!! δηλαδή αυτος ο παραλογισμος σας κυριολεκτικα σε στελνει!!!ενω πόσο απλα θα ήταν τα πράγματα εαν παραδεχόσασταν την ιστορική αληθεια, ότι δηλαδη το νεοελληνικο κράτος αντικατεστησε τα σλαβομακεδονικα ονοματα με μακεδονικα(βοντεν-έδεσσα, σόλουν-θεσσαλονικη, ποστον-πελλα).απλά πράγματα όμορφα και ωραια. ποιος φνατιζεται? για πεσ μου φιλαρακο που μου φαίνεσαι και διαβασμένος, αλλα χάριν της "ψευτομακεδονικής" ιδεολογίας που σας διακατέχει εχετε μπερδέψει την.... με την βούρτσα!!
και τέλος να μη γίνομαι κουραστικός. οι συγχρονοι νεοέλληνες ΟΥΔΕΜΙΑΝ βιολογική σχέση έχουν με τους αρχαίους!! είναι απόγονοι ναι μεν υπολλειμάτων των αρχαίων που αναμειχθησαν με λατίνους, σλάβους, αλβανους, γότθους, ουνους, τουρκους, ενετους. οι πρόσφυγες πάλι, βιολογικά είμαστε περισσοτερο κοντα στους σημερινους τουρκους και κούρδους παρα σε ίωνες!! έχουμε όμως ένα στοιχείο που δνε το έχετε εσείς και για αυτό λεγόμαστε ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ και δεν μπορούμε να λεγόμαστε ουτε σλαβοέλληνες, ούτε τουρκοελληνες, ουτε αλβανοελληνες: ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ!! την οποία, μπορεί να μη μιλούσε ο προ-παππους του Καραμανλή η του πάγκαλου, αλλά είχε την θέληση και τη συνείδηση να ενταχθεί στην ελληνικη και να αφομοιωθεί απο αυτήν, όχι με τη βία φυσικά. οπώς και πολλες χιλιαδες τουρκόφωνοι καππαδόκες. αν ενιωθαν τουρκοι θα έμεναν στην πατρίδα τους και θα διαμαρτύρονταν ενάντια στη συνθηκη ανταλλαγης της λωζαννης(1923). ο βενιζέλος ναι είναι αληθεια πως εποικησε τη μακεδονία στην οποία υπερτερούσε το σλαβικό στοιχείο με πατριαρχικό(γρακομανικο ή ουδετερο προσνατολισμό) και εξαρχικό(βουλγαρικό) προσανατολισμό.
ανακεφαλαιώνοντας: είστε πλέον ξεχωριστό έθνος(ποκοπηκατε απο τη "μαμά" βουλγαρία. δεν μπορείτε όμως να λέγεστε μακεδόνες για τον απλόυστατο λόγο, ότι αυτό το όνομα το είχε ένα αρχαίο έθνος που εξαφανίστηκε και με το οποίο σας συνδέει ΜΟΝΟ και το τονίζω αυτο, η γεωγραφία(και πάλι όχι αποκλειστικά, μιας και η ίδια η πρωτέυουσα του σημερινού "ψευδομακεδονικου" κράτους, δεν βρίσκεται σε εδάφη της αρχαίας μακεδονίας. αφήστε τις μπούρδες σας περί αυτοπροσδιορίσμού. ναι, και εγω είμαι ο μέγας ναπολέων!!!