Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

21 Ιουν 2009

ΑΠΡΊΛΙΟΣ 1939



Για όσους δεν πιστεύουν ακόμα ότι μετά από σκληρές διώξεις του τοπικού πληθυσμού, όπως δείχνει το παραπάνω ντοκουμέντο, γέμισε η Μακεδονία "ελληνόφωνους " για τους οποίους σήμερα η Ελλάδα καμαρώνει....

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά υπήρξαν πολύ σκληρές και άδικες διώξεις.
Δέν αναφέρεις όμως ότι κάποια -λουλούδια- γηγενείς μακεδόνες δίναν τις αφορμές για όλα αυτά.
Ξεχνάς ότι την εποχή εκείνη η Βουλγαρία ακόμα γλυκοκοιτούσε την μακεδονία,πατώντας κυρίως στο γλωσσικό ιδίωμά της.
Οσο για τα ελληνικά των κατοίκων,πάρε μια μια τις λέξεις του ιδιώματος και γράψε πόσες ελληνικές έχει και μετά ξαναμιλάμε...
Τα ελληνικά δέν χάθηκαν ποτέ απο την Μακεδόνια!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο «ντεμεκ» -σοβαρος ανωνυμος 10:38 – ξαναχτυπησε… Είναι αραγε τοσο «μπουνταλας», «χλεχλες», «τενεκες», «ουφο»«χαιβανι»? Οι λεξεις με τα εισαγωγικα προερχονται από το …καθαροαιμο γραικικο ιδιωμα.
Ps. Ομολογω ότι δυσκολευτηκα πολύ να γραψω στο «επιπεδο» του

Αστερίκιος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αστερίκιος είπε...

Ανώνυμε 10:38, προσπαθείς μάταια να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Αντί να πεις ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός οφείλουν να ζητήσουν τουλάχιστον μια συγνώμη (όπως έκαναν όλα τα κράτη της Ευρώπης που την ίδια εκείνη εποχή του μεσοπόλεμου είχαν φασιστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα τα οποία έκαναν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας) για αυτά που το ελληνικό κράτος έκανε στους Μακεδόνες, λες ότι έφταιγαν τα ίδια τα θύματα!
Εάν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχαν ισχύσει τα ίδια αυτά "μέτρα" κατά των "λουλουδιών" που ζητούσαν ελευθερία και ισονομία, εσύ σήμερα θα μιλούσες μόνο τουρκικά, ως μητρική γλώσσα.
Επίσης, κάτσε και μέτρα πόσες σλαβικές, αλβανικές, τουρκικές, λατινικές, κτλ, λέξεις υπάρχουν στη νεοελληνική γλώσσα που μιλάς και πες μου ποια δική σου εθνοτική καταγωγή αυτό υποδηλώνει.
Ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, σήμερα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αναγκάσει τους ομιλούντες αυτών να δηλώσουν ότι είναι και Ελληνες "το γένος" η ότι οι ίδιοι έχουν κάποια σχέση, ως έθνη, με τους Ελληνες.

off-road είπε...

Και που θα γραψει Ανωνυμε 22/6 22:38 ποσες ελληνικες λεξεις εχουν οι σλαβικες ντοπιολαλιές της Μακεδονίας, τί έγινε... Κατσε κι εσυ να γράφεις ποσες τουρκικες λεξεις εχουν τα ρομέικα της Καπαδοκίας... ή ποσες σλαβικες (βουλγαρικες) έχει η ντοπιολαλιά των θρακιωτών απο το Καβακλί. Εκει να σε δω.

Ο κυριος λογος για τον οποίο "τα ελληνικά δέν χάθηκαν ποτέ απο την Μακεδονία" είναι το γεγονος ότι υπήρξαν παντα η δεσπόζουσα λογια γλωσσα στην περιοχή, θεση την οποία βεβαια διατηρησαν και μετα την οθωμανικη κατακτηση, για τους πληθυσμούς που εμειναν πιστοι στο χριστιανισμο και στο Πατριαρχείο.
Αλλωστε ειναι γνωστο ποσο απειλητικά απτη μορφη μπορουσε να παρει η θρησκευτικη - πνευματικη αυτη εξουσία της ελληνογλωσσης εκκλησιαστικής ελιτ πανω στους αμορφωτους και δεισιδαιμονες χριστιανους χωρικούς, που ακουγαν π.χ. τον Κοσμα τον Αιτωλό να τους προτρεπει -με το καλο και με τη φοβερα- να παψουν να μιλανε τη μητρικη τους γλωσσα και να μαθαίνουν τη "γλωσσα της Εκκλησίας".
(Με αυτα τα δεδομενα, ειναι κατανοητο ποσο ζωτικής προτεραιότητας υπηρξε για τους αναδυομενους βαλκανικούς εθνικισμους στο 19ο αιώνα η δημιουργία εθνικών εκκλησιών, η -σε κάθε περίπτωση- προσπαθεια απαγκίστρωσης πληθυσμών απο την επιροή ενός συστηματος εξουσιας που ετεινε πια να γινει φορεας διαδοσης της νεοελληνικής εθνικής ιδέας.)

Επιπλεον, σε ενα περιβαλλον διγλωσσιας ή και πολυγλωσσίας ακομα, ολες οι ντοπιολαλιές αντλούν μερος του λεξιλογίου τους απο διαφορες, λαϊκές και λόγιες, γλωσσικες πηγές. Αυτο ισχυει φυσικα και για τις ντοπιολαλιές του ελληνογλωσσου χωρου, με ορισμενες, ιδιως τις περιφερειακές (όπως τα ρομέικα της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Βορειας Θρακης, ή τα grico της Καλαβρίας) να ειναι κυριολεκτικά κατάφορτες απο μη ελληνικές λέξεις.

Απο την αλλη ομως, φυσικα και δε μπορεί να αποκλειστεί το (απο πολλες αποψεις ενδιαφερον) ενδεχομενο ενα μερος του ελληνογενούς λεξιλογίου που βρίσκεται στις σλαβικές ντοπιολαλιές της Μακεδονίας, να προερχεται απο ενα γλωσσικο υποστρωμα.
Να ειναι δηλαδη λεξεις που εχουν προελθει απο τη γλωσα του παλιοτερου, και κατα την πιο διαδομένη παραδοχη ελληνόγλωσου, πληθυσμου της Μακεδονιας, τον οποίον υποτίθεται ότι αφομοιωσαν οι σλαβικες φυλες που κυριάρχησαν στην περιοχή.

Κατι παρομοιο εχει υποστηριξει, αν δε κανω λαθος, ο Τιτος Γιοχάλας, γνωστος μελετητης του αρβανιτικου λαϊκου πολιτισμου της νότιας Ελλαδας, ο οποίος διακρίνει στο ελληνογενες λεξιλογιο των Αρβανιτών λεξεις που ειναι μεταγενεστερα (λαϊκα και λόγια) δάνεια και (λιγότερες) λέξεις που -κατ' αυτόν- εχουν επιζησει απο τη γλωσσα των ελληνογλωσσων παλιότερων κατοικων που (υποτίθεται ότι) αφομοιωσαν οι πολυπληθέστεροι αλβανοφωνοι εποικοι, στις περιοχές διάδοσης της αλβανικής γλώσσας στη νότια Ελλάδα.

Φανταζομαι ομως οτι με την πολιτικη φορτιση που έχουν προκαλεσει η πολυχρονη αντιδικια μεταξυ Ελλαδας και Δημοκρατιας της Μακεδονιας και η συγκρουση των αντιστοιχων εθνικισμών και κατα δευτερον η αναβιωση μειονοτικού ζητήματος στην ελληνική Μακεδονία, θα αργησουμε να δουμε μια, όσο γινεται πιο απροκαταληπτη και με την αυστηρή τηρηση της επιστημονικής μεθοδολογίας έρευνα πανω στο θεμα.
Αντι αυτου, θα βλέπουμε (όπως ήδη γινεται) να επιστρατεύονται στη σχετική αντιπαραθεση ξεπερασμένα έργα σαν αυτο του Τσούλκα, η επιστημονικη εγκυροτητα του οποίου δεν ξεπερνάει καποιες σημερινες περιθωριακές συμβολές απο (ομολογους του Τσουλκα) ιδεοληπτικούς ερασιτεχνες που νομιζουν ότι μπορουν να αποδειξουν π.χ. ότι η αγγλική γλωσσα προέρχεται απο την ελληνική: http://durabond.ca/gdouridas/glossa2.html

ΚΡΣΤΕ είπε...

Ο γλωσσικός πλούτος της Ελλάδος ειναι αναγνωρισμένος από τη Ε.Ε .
Ετσι αναζητώντας στο λήμμα euromosaic θα βρούμε σε επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε τις γλώσσες της Ελλάδος: τουρκική, αλβανική, βουλγαρική, βλάχικη, μακεδονική. Επίσης τις γεωγραφικές περιοχές των ομιλητών τους καθώς και τον αριθμό τους.
Ολες οι παραπάνω γλώσσες συμπεριλαμβανομένης και της σύγχρονης ελληνικής περιέχουν λέξεις δανεικές από άλλες γλώσσες , επί το πλείστον όμως γειτονικές.
Βέβαια αυτή η γλωσσική δανειοδότηση δεν έχει χρονική αλληλουχία όπως ισχυρίζονται κάποιοι γραφικοί ψευτοεπιστήμονες ούτε βέβαια εθνοτικές συσχετίσεις. Ετσι οι αρχαίοι μακεδόνες είχαν μητρική γλώσσα την αρχαία μακεδονική, γλώσσα στο μεταίχμιο της ιλλυρικής και της αρχαίας θρακικής, διοικητική δε γλώσσα του μακεδονικού βασιλείου ήταν η κυρίαρχη εκείνη την εποχή στη μεσόγειο γλώσσα , η αττική διάλεκτος. Η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα , ανήκουσα στη σλαβική γλωσσική οικογένεια αποτελεί την μητρική γλώσσα της πλειοψηφίας των κατοίκων της γεωγραφικής και μη μακεδονίας.Εμπεριέχει δάνεια από την κοινή ελληνική από αιώνες για λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Οι Μακεδόνες θεωρούν τιμή τους που η γλώσσα τους περιέχει λέξεις από την γειτονική ιστορική ελληνική.
Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους αυτοαποκαλούμενους έλληνες οι οποίοι ντρέπονται για τις τουρκικές,λατινικές, σλαβικές, φράγκικες λέξεις της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας.
Οι Μακεδόνες δεν συνδέουν τη μητρική γλώσσα με την εθνική τους ταυτότητα, όπως και μεξικάνοι κκαι οι αργεντίνοι και οι βραζιλιάνοι.
Οι Μακεδόνες δεν είναι ούτε αρχαίοι ούτε σλάβοι παρά μόνο Μακεδόνες αποτέλεσμα κοινωνικής διεργασίας πολλών αιώνων...!!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=BILrkbtfV8g&feature=related

Σχόλιο : Πρόκειται για βίντεο όπου ακούγεται το μακεδονικό τραγούδι "ένα όνομα έχουμε/εντνο ιμε ιμαμε" , σε συναυλία τον Ιούνιο του 2008, στη πόλη των Σκοπίων

Ανώνυμος είπε...

Προς gense
H Ελλάδα τα τελευταία 20 χρονια εχει πει την συγνώμη της στους Μακεδόνες και με το παραπάνω και εννοώ τον ντόπιο,γηγενή πληθυσμό...και ξέρετε όλοι σας τι εννοώ.
20 φωνάζουν για καταπίεση και καταπίεση και οι πρώτοι ευνοημένοι ειναι αυτοί...έλεος σας πήραν χαμπάρι...κάντε μια βόλτα να δείτε τι λέει ο κόσμος.

Δέν θα μιλούσα τουρκικά,κάνεις λάθος...ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑ,ρώτα να μάθεις ποιοι φοβέριζαν τον ντόπιο πληθυσμό και ποιούς κρεμούσαν ανάποδα οι ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ.

Τι να μετρήσω ...1(αλβανική,τουρκική):1.000.000(ελληνικές)

εγώ μίλησα για το γλωσσικό ιδίωμα σε διάφορες περιοχές της μακεδόνιας και όχι για γλώσσα.

άλλο γλώσσα άλλο ιδίωμα.

Ευχαριστώ το βήμα που μου έδωσες

όσο για τον λούντο ανώνυμο 22/06/09 7:08
ουδέν σχόλιο!

Δέλιος/Delcev είπε...

Δυστυχώς οι εθνο-σοσιαλιστές ( νεοναζί) κάτοικοι της χώρας μας δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι τουλάχιστον το επίσημο πολίτευμα της πατρίδας μας της Ελλάδας είναι Δημοκρατία και όχι Δικτατορία όπως θα προτιμούσανε.
Οτι η Ελλάδα είναι 30 χρόνια στην Ε.Ε
Συνεπώς είναι αδύνατη η φυσική εξόντωση των ΕΚΔΗΛΩΜΕΝΩΝ Μακεδόνων, Τούρκων, Αλβανών, Βλάχων όλων Ελλήνων πολιτών, παρότι θα το ήθελαν πολύ.
Κανένας ΕΚΔΗΛΩΜΈΝΟΣ Μακεδόνας δεν ευνοήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο από το ελληνικό κράτος.
Η πρόσληψη στο δημόσιο μιας χούφτας εκδηλωμένων Μακεδόνων έγινε διότι στους σχετικούς δημόσιους διαγωνισμούς ήταν οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ υποψήφιοι....!!!!!
Το ελληνικό κράτος οφείλει να ζητήσει από τους 1.000.000 ΕΘΝΙΚΑ Μακεδόνες(έλληνες πολίτες) έμπρακτα συγνώμη:
1- με την επιστροφή της παρανόμως αφαιρεθείσης ελληνικής υπηκοότητας από όλους τους εθνικά μακεδόνες πρώην έλληνες πολίτες καθώς και στους απογόνους τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Απονομή τιμητικής υπηκοότητας σε αυτούς που προσέφεραν ιδιαίτερες υπηρεσίες στην ελλάδα κατά τον αντιφασιστικό αγώνα (αλλά και στους απογόνους τους), όπως ο παππούς του Νίκολα Γκρουέφσκι!!!
2- με την επιστροφή όλων των παράνομα δημευθέντων και δίχως αποζημίωση περιουσιών τους
3 - με την εισαγωγή και τελειοποίηση της εκμάθησης της μητρικής τους μακεδονικής γλώσσας μέσα από την υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση όπως ζητεί το ίδιο αλλά και συμβαίνει με τους έλληνες εκτός επικράτειας, ακόμα και στις γειτονικές χώρες
4- με την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων με λατρευτικούς τύπους στη μακεδονική γλώσσα, όπως ισχύει για τους έλληνες του εξωτερικού, ακόμα και στην αλβανία....
5- την ελεύθερη λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων και περιοδικών στη μακεδονική γλώσσα, όπως ισχύει για τους 3000 έλληνες της Ιστανμπούλ.
6- την ελεύθερη ανάρτηση δίγλωσσων πινακίδων , ελληνικών και μακεδονικών στους δημόσιους χώρους και κτίρια της νότιας μακεδονίας όπως επιδιώκει το ελληνικό κράτος στη γειτονική αλβανία
7- την πρόσληψη εθνικά μακεδόνων με κριτήριο την άρτια γνώση της μακεδονικής γλώσσας, σε δημόσιες υπηρεσίες με ιδιαίτερη επαφή με τους μακεδόνες, για την καλύτερή τους εξυπηρέτηση
8- την υλοποίηση κατ΄ελάχιστον της αρχής της πολιτικής ισότητας όπως στην γειτονική αλβανία όπου παρά το ασήμαντο ποσοστό στις εθνικές εκλογές τους εθνικού κόμματος των ελληνόφωνων βλάχων και αλβανών χριστιανών εκλέγονται με ειδικά κριτήρια και με μικρότερο αριθμό ψήφων βουλευτές αλλά και Υπουργός....!!!
Αυτά είναι τα ελάχιστα και τα αυτονόητα που οφείλει να κάνει το ελληνικό κράτος έτσι ώστε να τύχει κάποιου σεβασμού του ενός εκατομμυρίου των εθνικά μακεδόνων και να απαλύνει τις οδύνες από τις μέχρι σήμερα συνεχιζόμενες διώξεις

Ενας "μπουνταλας" πλην ομως Ανθρωπος είπε...

Η προσφιλης τακτικη των φασιστοειδων. Να ριχνεις λασπη «γενικως και αοριστως». Γινομαι πιο συγκεκριμένος.
Γραφει ο ανωνυμος 23 Ιούνιος 2009 8:36 μμ «H Ελλάδα τα τελευταία 20 χρονια εχει πει την συγνώμη της στους Μακεδόνες και με το παραπάνω και εννοώ τον ντόπιο,γηγενή πληθυσμό...και ξέρετε όλοι σας τι εννοώ.» Μπορεις να μας πεις πιο συγκεκριμενα, ποτε ,που πως, εγινε αυτό. Εγω δεν ξερω τι εννοεις. Ειμαι «μπουνταλας» αν αυτό σε καλυπτει
Γραφει ο ανωνυμος 23 Ιούνιος 2009 8:36 μμ «20 φωνάζουν για καταπίεση και καταπίεση και οι πρώτοι ευνοημένοι ειναι αυτοί» Ξαναειμαι «μπουνταλας» αν αυτό σε καλυπτει. Δωσε στοιχεια, συγκεκριμενα, ποιοι είναι, πως εχουν ευνοηθει, βγαλε τον σπιουνο που εχεις μεσα σου
Γραφει ο ανωνυμος 23 Ιούνιος 2009 8:36 μμ «ρώτα να μάθεις ποιοι φοβέριζαν τον ντόπιο πληθυσμό και ποιούς κρεμούσαν ανάποδα οι ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ.» Λοιπον Ξαναειμαι «μπουνταλας» αν αυτό σε καλυπτει. Μπορεις να μας γραψεις αφου εσυ ξερεις ποιοι ηταν αυτοι (με στοιχεια αν είναι ευκολο)

Προσπαθουσα να ξαναγραψω στο «επιπεδο» του «ελληνα» 23 Ιούνιος 2009 8:36 μμ αλλα μου ηταν πλεον αδυνατο. Ευτυχως εστειλε σχολιο ο Delcev με τον οποιο συμφωνω απολυτα

Περαν αυτων το θεμα της αναρτησης είναι άλλο. Και αμα το δεις από απλη ανθρωπινη πλευρα σου ερχεται να ξερασεις από αηδια . Δικαζαν ανθρωπους , τους δερνανε , τους φιλακιζαν ΓΙΑΤΙ? Γιατι μιλαγανε λεει μια άλλη γλωσσα και όχι ελληνικα.Η οποια γλωσσα να σημειωθει τυγχανε να είναι Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ…
Τι να πεις… υπαρχει λογικη σε ένα φασιστα?

Ανώνυμος είπε...

Αν και νομίζω τζάμπα θα γράψω,τέλος πάντων ας το πάρει το ποτάμι

Ανακρίβιες
1.Διαγωνισμος με έναν υποψήφιο δέν υπάρχει,εκτός εάν αναφέρεσαι σε πρόσληψη παραθύρου.Μιά χούφτα?Νομίζω να κάνεις μία ερώτηση στο Λογιστήριο του κράτους νά μάθεις εάν είναι μία χούφτα ή χιλιάδες
2.Να επιστρέψουν ποιοί,οι προδότες του έθνους και μάλιστα ώς εθνικά Μακεδόνες?Ε δεν πάμε καλά...Προσωπικά θα ήθελα να επιστρέψουν όντως είναι λυπηρό να είσαι εκτός τις χώρας σου τόσα χρόνια αλλά επέλεξαν λάθος δρόμο...τι να κάνουμε τα λάθη πλήρωνονται.Μακάρι να γυρίσουν ΠΙΣΩ αλλά είναι έλληνες δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε!

3.Ποιά γλώσσα μιλάς των σκοπίων?είμαστε καλά?μια γλώσσα του 1945?
Μάλλον εννοείς το τοπικό ιδίωμα...αλλα σε κάθε χωριό διαφέρει...απο πιά περιοχή θα υπερισχίσει για να την μάθει ο κόσμος.Σε κάθε χώρα υπάρχουν δεκάδες διαλέκτοι πρέπει να μπαίνουν στα σχολεία?
4.Ο εκκλησιασμός στην μακεδονική?ποια μακεδονική?και πότε γινόταν τέτοιος εκκλησιασμός?μήπως εννοείς στην βουλγάρικη?
5.Ράδιο στην μακεδονική?μα δέν υπάρχει τέτοια γλώσσα τα μακεδονικά,ντόπικα,νεσνάμικα και εγώ δεν ξέρω πόσες ονομασίες ακόμα έχουν δοθεί για αυτό το ιδίωμα,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΛΏΣΣΑ.('οπως λέμε ΙΤΑΛΙΚΑ,ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΙΣΠΑΝΙΚΑ.....

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ?ΔΙΩΞΕΙΣ?
ΑΥΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ


Ευχαριστώ για το βήμα,δέν θα ξαναενοχλήσω...

Άιντε σπολάιτι μπράτια!

Stefanos είπε...

Φίλε Δελιο/Delcev,

Μιά που αρέσκεσαι να χρησιμοποιείς τον όρο "Δημοκρατία", μπορώ να σου απευθύνω μερικές ερωτήσεις?
α)Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Φλώρινας - Καστοριάς, ακόμα και η συντριπτική πλειονότητα των αυτόχθονων σλαβόφωνων Μακεδόνων δεν επιθυμεί την τοποθέτηση δίγλωσσων επιγραφών. Εάν ισχύει αυτό, τι θα ήταν δημοκρατικότερο? Να μπουν όπως θέλει μιά ισχνή μειοψηφεία ή να μην μπουν όπως θέλει η συντριπτική πλειοψηφεία?
β) Πόσο δημοκρατικό είναι να βάλεις υποχρεωτικά στην εκπαίδευση την διδασκαλία της "μακεδονικής" γλώσσας? Κι αν δεν θέλουν?

Γι' αυτό σε παρακαλώ μην πιάνεις τη λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γιατί ΔΕΝ πιστεύεις σ' αυτήν.

Όσο για την πρόσληψη στο Δημόσιο ανθρώπων που γνωρίζουν άρτια τη "μακεδονική", για να συνεννούντε "καλύτερα" με τους ντόπιους, αυτό είναι ότι πιο αστείο έχω ακούσει τελευταία. Είναι γνωστό και δεδομένο ότι σήμερα στην Ελληνική Μακεδονία διαβεί αρκετός πληθυσμός που γνωρίζει άλλος καλά άλλος λιγότερο κι άλλος ελάχιστα τη γλώσσα αυτή που μιλούσαν οι πρόγονοι του ΑΛΛΑ δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ (1) ηλικίας κάτω από 80 ετών που να γνωρίζει καλύτερα τα "μακεδονικά" απ' ότι τα Ελληνικά. Ιδιαίτερα μάλιστα σε λεξιλόγιο που αφορά τις σχέσεις με το Δημόσιο. Αναρωτήσου πχ αν η γιαγιά σου ήξερε πως λέν στα μακεδονικά την "επιδότηση" ή τα "ένσημα".
Και κάτι άλλο. Πως περιμένεις εσένα προσωπικα να σε αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε Έλληνας με σεβασμό, όταν αποκαλείς τους Έλληνες τις Αλβανίας "ελληνόφωνους βάχους και χριστιανούς Αλβανούς"?

Ανώνυμος είπε...

1-Υπάρχουνε ουκ ολίγοι διαγωνισμοί του Δημοσίου στους οποίους οι έχοντες τα απαιτούμενα προσόντα δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος γιατί αφορούν θέσεις σε μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές. Σε αυτές τις θέσεις συμμετέχουν οι πολίτες πέμπτης κατηγορίας, δηλαδή οι εθνικά Μακεδόνες , ως μοναδικοί υποψήφιοι...!!!
2-Ουδείς Μακεδόνας πρόδωσε την πατρίδα του. Αντίθετα έδωσαν την ζωή του για αυτή όπως ο παππούς του Νίκολα Γκρουέβσκι και για αυτό η πατρίδα του η Ελλάδα του έχει στήσει μνημείο.
Προδότες ήταν οι Γερμανοτσολιάδες, οι Παοτζήδες οι οποίοι από συνεργάτες των φασιστών μετεξελίχθηκαν σε εθνικοφρόνες και αποτέλεσαν τον κορμό του μετεμφυλιακού αντιδημοκρατικού κράτους , απολαμβάνοντας πλήθος οικονομικών και μη προνομίων.
Αντίθετα οι Μακεδόνες αντιφασίστες εκδιώχθηκαν μαζί με τους έλληνες αντιφασίστες με την διαφορά ότι οι δεύτεροι επαναπέκτησαν την παρανόμως αφαιρεθείσα ελληνική υπηκοότητα το 1981, ενώ οι πρώτοι ακόμα περιμένουνε....
3- Το κοινό χαρακτηριστικό των "ελλήνων" της Αλβανίας είναι ότι αποτελούν ποίμνιο του ελληνοορθόδοξου πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Εθνοτικά όμως ένα μεγάλο μέρος είναι καθαροί Βλάχοι με μητρική γλώσσα την βλάχικη και με πολλές εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα , το υπόλοιπο δε μέρος αλβανοί με απώτερη μητρική γλώσσα την αλβανική η οποία αργότερα υποχώρησε και αντικαταστάθηκε από την ελληνική του πατριαρχείου. Η εθνοτική κατάσταση των παραπάνω πιστοποιείται και από το γεγονός ότι από την εδώ πλευρά των συνόρων υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν αντίστοιχοι εθνοτικοί πληθυσμοί παρά την εθνοκάθαρση από το ελληνικό κράτος των ελληνόφωνων αλβανών μουσουλμάνων , δηλαδή των Τσάμηδων
4- Αναρωτηθείτε σας όλοι αν μιλούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες Σας στο σπίτι ,έστω και μία λογοτεχνική ελληνική λέξη...ή αν καταλάβαιναν αυές τις λίγες που μιλούσανε..
5- Ο κάθε άνθρωπος έχει τον σεβασμό που επιθυμεί, από τους συνανθρώπους του που επιθυμεί . Έτσι ένας Δημοκράτης ΔΕΝ επιθυμεί σεβασμό από ΑντιΔημοκράτες συνανθρώπους του , έστω και αν αυτοί δυστυχώς την παρούσα στιγμή αποτελούν την πλειοψηφία στην "Κοιτίδα της Δημοκρατίας" ...!!!

Ανώνυμος είπε...

κάθεστε και ασχολείστε με τους 1500 κακομοιριδες...Το μόνο που μένει να ακούσω είναι οτι φταίει το Ελληνικό ταχυδρομίο(μόνο αυτό δεν έχουν κατηγορίσει) που δεν υπάρχουν etnichki macedonoski XAXAXAAXAXAX

Περαστικά

Ανώνυμος είπε...

Στοιχεία και ντοκουμέντα για την ελληνικότητα των γηγενών μακεδόνων υπάρχουν στο ιντερνετ διάσπαρτα,οπότε εάν θέλει κάποιος απο εσάς να δει την αλήθεια κατάματα είναι πολύ εύκολο...με μια αναζήτηση στο google.
Σε λίγα χρόνια όταν κάθε γηγενείς θα έχει ιντερνετ στο σπίτι του,οι οπαδοί σας θα μειώνονται και άλλο,θα μπορεί πιο εύκολα να συγκρίνει ποιοι λένε την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Οταν το Ιντερνετ κυριαρχήσει στη καθημερινή ζωή τότε θα καταρρεύσουν όλοι οι ΜΥΘΟΙ και πρώτα από όλα ο σύγχρονος ελληνικός μύθος.
Τότε θα κατανοήσουν την ασιατική εθνική καταγωγή τους οι έποικοι της Μακεδονίας -πρόσφυγες από την Ασία το 1922.
Τότε θα απομείνει μία μειοψηφία με ιδιοτελή οικονομικά και μη συμφέροντα , με τα χέρια βουτηγμένα στο αίμα των Μακεδόνων, των Αλβανών τσάμηδων, των Βλάχων, των Τούρκων.
Γιατί η αλήθεια είναι μία: Το Ελληνικό Έθνος
είναι θεσμικό δημιούργημα του πολιτικού-
θρησκευτικού φορέα του εθνοφυλετικού και
μισαλλόδοξου Πατριαρχείου...!!!

off-road είπε...

Για τον αριθμό των (εθνικά) Μακεδόνων στη σημερινη Ελλαδα θα ειχαμε μια σχετικα εγκυρη ενδειξη μονο αν ξαναγινοταν απογραφη με ερωτημα για εθνικοτητα / εθνικη συνειδηση, όπως παλιά. Τα υπολοιπα ειναι ευσεβεις ποθοι. Οπως και να 'χει, δε μπορεις να θεωρεις εθνικα Μακεδονα καθε σλαβόφωνο κατοικο της ελληνικης Μακεδονιας, αν ο ιδιος δε τοποθετει τον εαυτο του στη μακεδονικη εθνικη κοινοτητα. Ειναι περιπου σαν να λες οτι οι Αρβανιτες ειναι αλβανικη εθνικη μειονότητα.
Για τον ιδιο λογο δεν εχει και μεγαλη σημασια η εθνοτικη καταγωγη των μελων της (αναγνωρισμενης ως) ελληνικης μειονοτητας στην Αλβανια. Ενα μεγαλο μερος τους, ισως το μεγαλυτερο, ειναι πραγματι αλβανικης και βλαχικης καταγωγης. Ομως, για τους λιγο - πολυ γνωστους ιστορικους λογους, ειναι προσκολημενοι στην ελληνικη εθνικη ιδεα.

Κατα τ' αλλα συμφωνω κι εγω οτι δεν μπορει να υπαρξει εμπρακτη συγνωμη χωρις την αποκατασταση των δικαιωματων και των "μη Ελληνων το γενος" προσφυγων. Αλλωστε, στην αλυσιδα των γεγονοτων που φερνουν τους μακεδονικης συνειδησης ντοπιους να στρεφονται κατα της Ελλαδας, εχει προηγηθεί η καταπιεση της μεσοπολεμικης περιοδου, (που ειναι ακριβως και το θεμα του ποστ που σχολιαζουμε). Η Ελλαδα ήταν υπολογη απεναντι στη συγκεκριμενη ομαδα πολιτων της, ηδη προτου αυτοι παρουν τα οπλα εναντιον της.
Οι γνωστες δικαιολογιες για την εξαιρεση τους, που εκπορευονται απο την ανασφαλεια και τα φοβικα αντανακλαστικα του παρελθοντος, δε στεκουν πια ως επιχειρηματα στην εποχη της ευρωπαϊκής ενοποιησης και της αναβαθμισμενης νομικης θεσης του ατομου ως υποκειμενου δικαιωματων περα απο την εθνικο-κρατικη εννομη ταξη.

Δε μπορω να μη προσθεσω ότι οι ελληνες εθνικιστες και γενικα οι απολογητες της ελληνικης πολιτικης που καταγγελλουν την "προδοσια" των Μακεδονων του ΣΝΟΦ (ή των Τσάμηδων) ειναι οι πρωτοι που θα σου μιλησουνε για τα "εθνικα δικαια" π.χ. του "ελληνισμού" στον Ποντο, οπου μερικες δεκαετιες νωριτερα οι ντοπιοι χριστιανοι ορθοδοξοι πηραν κι εκεινοι τα οπλα κατα της χωρας τους, προσβλέποντας σε μια ξενοκινητη (ρωσικη) επεμβαση που θα τους εδινε τη δυνατοτητα να αποκτησουν αυτονομια ή να της αποσπασουν εδαφη. Αντιθετα με τους Μακεδονες, οι οποιοι τουλαχιστον συνεπραξαν με ενα μεγαλο κοματι του ελληνικου λαου, του οποιου η ηγεσια συμεριζοταν ως ενα βαθμο τα αιτηματα τους.

Περα απο το οτι δε μπορεις να ερμηνευεις την ιστορια με διο μετρα και διο σταθμα, αναλογα με την εθνικη και γενικα την ιδεολογικη σου σκοπια, το ζητημα ειναι τι κανουμε εμεις σημερα, εμεις που πρεπει να διαχειριστουμε την κατασταση που δημιουργησαν οι οποιες πραξεις των πολιτικων υποκειμενων του παρελθοντος, όπως κινηθηκαν με βαση τις δικες τους εκτιμησεις και αναγκες, και γενικα τις πραξεις των παλιοτερων γενιών. Κλεινουμε τις πληγες ή τις αφινουμε ανοιχτες, με το μισος και την καχυποψία να περνούν απο γενια σε γενιά;

Οσο για τα υπολοιπα, το μονο που εχω να πω για την ωρα ειναι οτι αμφιβαλλω κατα ποσο ενδεικνυται η αρχη της πλειοψηφιας για θεματα που απτονται ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ δικαιωματων. Ενδιαφερον θα ειχε παντως να μαθουμε τι ισχυει σε αλλα κρατη, για θεματα οπως π.χ. οι διγλωσσες επιγραφες.

Ανώνυμος είπε...

1-Οι κρατικές απογραφές με ερώτημα για την εθνοτική και τη γλωσσική καταγωγή είναι ευπρόσδεκτες παρότι καλύτερα αποτελέσματα θα έδιναν άν οι διενεργούντες αυτά φορείς ενέπνεαν σεβασμό και αμεροληψία, π. χ Ε.Ε
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν παύουν να αποτελούν εργαλείο καταγραφής ΜΟΝΟ αυτών που εκδηλώνονται,έστω και περιορισμένα στο απογραφικό δελτίο...
Η πραγματική καταμέτρηση μπορεί να γίνει μόνο με στοιχεία τεκμηριωμένου και αντικειμενικού ετεροπροσδιορισμού. Αυτό με τα σημερινά τεχνικά μέσα δεν είναι δύσκολο. Οι Μακεδόνες ακτιβιστές υπολογίζουν τα μέλη της εθνικής μακεδονικής κοινότητας ελλάδος σε κατ' ελάχιστο 1.000.000 , συμπεριλαμβανομένων αυτών των οποίων παρανόμως αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα μετά τον αποκαλούμενο εμφύλιο. Φυσικά αν προσθέσουμε αυτούς οι οποίοι εξεδιώχθηκαν λόγω δημόσιας χρήσης της μακεδονικής γλώσσας από την στιγμή της υφαρπαγής του 51% της μακεδονίας και εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Βουλγαρία αλλά και στις Η.Π.Α ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.
2- Σαφώς και οι Αλβανοί/Αρβανίτες Χριστιανοί είναι εθνοτική κοινότητα η οποία ανα πάσα στιγμή μπορεί να πολιτικοποιηθεί και να αναβαθμισθεί σε εθνική
3- Η εθνοτική και η εθνική ταυτότητα έχει χαρακτήρα αντικειμενικό και ουδεμία σχέση έχει με το τι αισθάνεσαι , πολύ δε περισσότερο με το τι δηλώνεις....αλλά με το τι είσαι πραγματικά.
4- Κανένας Μακεδόνας του ΣΝΟΦ δεν έστρεψε τα όπλα του κατά της Ελλάδος. Απλά ως μέρος του ελληνικού πολυεθνικού λαού, μαζί με τους υπόλοιπους συμπατριώτες του αγωνίσθηκε και με τα όπλα για μία πραγματική δημοκρατία με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων , όπως όριζε και ορίζει το Σύνταγμα μας. Ο ένοπλος αγώνας ήταν φυσικό αποτέλεσμα της τρομοκρατίας των πρώην δοσίλογων γερμανοτσολιάδων και μετέπειτα εθνικοφρόνων.
Και φυσικά κανένας Μακεδόνας με ελληνική υπηκοότητα δεν ζήτησε ποτέ αυτονομία ή απόσχιση από το ελληνικό κράτος.
Αντίθετα οι μακεδόνες οθωμανοί υπήκοοι αγωνίσθηκαν για ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος , με αποκορύφωμα την επανάσταση του Ιλιντεν στις 2 Αυγούστου του 1903 , έχοντας στο πλάϊ τους τους Βλάχους,ακόμα και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Βέβαια νωρίτερα είχε προγηθεί στη Θεσσαλονίκη η δημιουργία του ΒΜΡΟ το οποίο πολεμήθηκε περισσότερο από τους συνεταίρους των οθωμανών, τους ελληνόφωνους πατριαρχικούς υπό την καθοδήγηση του εθνοφυλετικού και μισσαλόδοξου πατριαρχείου
5- Φυσικά στα μειονοτικά δικαιώματα δεν ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας!!!
Πολλές χώρες , ακόμα και οι γειτονικές και πρόσφατα δημοκρατικές εφαρμόζουν κάποιες αρχές ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ισότητας. Έτσι π.χ στη Ρουμανία οι βουλευτές των εθνοτήτων εκλέγονται με ένα συμβολικό αριθμό ψήφων . Έτσι εκλέγεται βουλευτής από τους ψήφους της φαναριώτικης οικογένειας αλλά και άλλων ελληνόφωνων μη Βλάχων. Στην Αλβανία ο Υπουργός Εργασίας είναι από το Κόμμα της ελληνόφωνης κοινότητας , το οποίο έχει μονοψήφιο ποσοστό.
6- Η προσκόλληση σε μία πλαστή ταυτότητα ενέχει τη δυνατότητα της αποκόλλησης, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον με τους βλάχους και αλβανούς ελληνόφωνους χριστιανούς της αλβανίας, βαπτισμένους ως βορειοηπειρώτες.
7 - Πληροφορίες για τα προβλεπόμενα ΚΑΙ για τις δίγλωσσες πινακίδες μπορούμε να βρούμε στη Σύμβαση - Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων καθώς και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα ο οποίος είναι Νόμος του Κράτους http://www.nis.gr/npimages/docs/2462-97.pdf

off-road είπε...

Γραφεις ότι
"Η εθνοτική και η εθνική ταυτότητα έχει χαρακτήρα αντικειμενικό και ουδεμία σχέση έχει με το τι αισθάνεσαι , πολύ δε περισσότερο με το τι δηλώνεις....αλλά με το τι είσαι πραγματικά."

Και τι ειναι ρε παιδια αυτο που οριζει τι εισαι πραγματικα; Το DNA; :D

Για την εθνοτικη ταυτοτητα καταρχας θα συμφωνησω οτι διακρινεται με στοιχεια ετεροπροσδιορισμου, τα οποία αντλουνται απο την παρατηρηση των διαφορων χαρακτηριστικων που διαφοροποιουν μια ανθρωπινη κοινοτητα απο μιαν αλλη π.χ. γλωσσα, εθιμα κλπ.
Ετσι κι αλλιως, ο αυτοπροσδιορισμος εθνοτικων ομαδων ηταν παντα απο ασαφης εως και ανυπαρκτος, δεδομενου κιολας οτι υποτασσεται στην επι αιωνες κυριαρχια των ισχυρων συλλογικων ταυτοτητων που δινουν οι υπερτεροι εξουσιαστικοι μηχανισμοι παραγωγης κοινωνικης συνοχης οπως η οργανωμενη θρησκεια ή, τους διο τελευταιους αιωνες, τα εθνικα κρατη.

Αλλο πραμα ομως η εθνικη ταυτοτητα, για την οποία οι κυριαρχες αποψεις εδω και πολυ καιρο συμφωνουν στο ότι προκειται για καθαρα θεμα ιδεολογιας, η οποια αφορα μια πολιτικα συγκροτημενη ομαδα (με λιγοτερα ή περισσοτερα κοινα χαρακτηριστικα) της οποιας τα μελη ενστερνιζονται ενα συνολο αφηγησεων και παραδοχων για το υποτιθεμενο κοινο παρελθον, τη λεγομενη (σε συντομια) "εθνικη ιδεα" και επιδιωκουν να οργανωνουν ως αυτονομη πολιτικη κοινοτητα το μελλον.

Ως προς την εθνικη ταυτοτητα λοιπον βεβαια και ισχυει το "εισαι ο,τι δηλωσεις"...
Αλλιώς, οταν υποστηριζεις ότι "Μακεδονας δε γινεσαι αλλα γεννιέσαι" (και μετα ισως περιμενεις να σε ανακαλυψουν οι Μακεδονες ακτιβιστες :D ) τοτε πας στην αυθαιρετη, ανιστορικη και με τις επικινδυνες συνεπειες που ηδη δοκιμασε η ανθρωποτητα, αποψη του εθνικισμου, για τον οποιο τα εθνη δεν ειναι κοινοτητες που διαμορφωθηκαν σταδιακα τους τρεις τελευταιους αιωνες σε συναρτηση με την ανοδο της αστικης ταξης και τις αναγκες απο τη διαδικασια μεταβασης στον καπιταλιστικο τροπο παραγωγης αλλα προϋπαρχουσες και σχεδον αμεταβλητες στο χρονο κοινοτητες φυλης, γλωσσας, μνημης και πολιτισμου, οι οποιες εμφανιζονται να αψηφουν, περα απο τη λογικη μας, και το θεμελιωδη νομο της φυσης που συνοψιζεται στη φραση "Τα παντα ρει και ουδεν μενει".

off-road είπε...

Οσο για το σχολιο του απο 29/6 12:56 μμ Ανονυμου οτι το ελληνικο εθνος είναι "δημιουργημα ενος εθνοφυλετικου και μισαλλοδοξου Πατριαρχειου", το κουραζετε, που λενε...

To "ελληνικο" εθνος ειναι βασικα προϊον του ισχυρου αρχαιολατρικου ρευματος που αρχισε να αναπτυσσεται σταδιακα στην Ευρωπη απο την Αναγεννηση και μετα, το οποίο ενεπνευσε τοσο τη ρομέικη αστικη ταξη στη δημιουργια και διαδοση της "νεοελληνικης" εθνικης ιδεολογιας και στην οργανωση ενος εθνικο-απελευθερωτικου κινηματος, οσο και το ισχυρο "φιλελληνικο" κινημα που στηριξε θερμα την ολη υποθεση (παρα την αποτομη προσγειωση μερικων ασχετων ρομαντικων οι οποίοι εκει που περιμεναν χλαμυδες και περικεφαλαιες βρηκαν "στα βουνα της Αρκαδίας" κατι μαυριδερους φουστανελοφορους κατσαπλιάδες που ουτε καταλαβαιναν γρι απο την ελληνικη γλωσσα που εκεινοι ηξεραν απο τα σχολεια και τα πανεπιστημια τους ουτε βεβαια ειχαν ιδεα για το ποιος μπορουσε να εχει φτιαξει τα ενδοξα αρχαια ερειπια.)
Και βεβαια η ολη υποθεση με τιποτα δε θα ειχε ευοδοθει χωρις την αποφαση των μεγαλων δυνάμεων της εποχης να δωσουν ακομα μια γερη σφαλιαρα στην ηδη αποδυναμωμενη Οθομανικη αυτοκρατορια, αποφαση η οποία εφερε γρηγορα τα κανονια του Ναβαρόνε να σωσουν τους ξεσηκωμενους Ρομιους απο τον Ιμπραϊμ (και τον εαυτο τους...)

Το Πατριαρχειο, υπηρξε μια απο τις εστιες της ελληνογλωσσης λογιοσυνης, συνέβαλε στην παραπερα διαδοση της λογιας ελληνικης γλωσσας στα Βαλκανια και ως ενα βαθμο πραγματι λειτουργουσε σαν δικτιο διαδοσης της νεοελληνικης εθνικης ιδεας.

Ωστοσο, δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ηταν κοματι του οθομανικου διοικητικου μηχανισμου και με δικα του υλικα συμφεροντα απο τη διατηρηση του status quo και για αυτους τους λογους αντιθετο σε καθε αλλαγη και μεταβολη που εθιγε την ακεραιοτητα του οθομανικου κρατους, σαν αυτη που απειλουσε να επιφερει πρωτη απ ολους η επανασταση του 1821.
Για τον ιδιο λογο, δε μπορουσε παρα να ειναι εχθρικο και σε καθε μεταγενεστερη μεταβολη και πολυ περισσοτερο στην κρισιμη για τα συμφεροντα του κατασταση που διαμορφωθηκε με τη δημιουργια ενος νεου μαγαζιου στη γειτονια (της Εξαρχιας), που αρχισε να του παιρνει την πελατεια.
Εκει ηταν βασικα που συνεπεσαν τα συμφεροντα του με αυτα του ελληνικου κρατους, του οποιου τα οργανα αλλωστε, οπως ειναι πια γνωστο, συνεργαστηκαν μια χαρα και με τις οθομανικες αρχες κατα των επαναστατων του Ilinden και κατα τη διαρκεια του λεγομενου "μακεδονικου αγώνα".

Ανώνυμος είπε...

Σωστά το Πατριαρχείο δεν εθελε την δημιουργία
ανεξάρτητου κάτους.
Επραξε ομως τα 400 χρόνια ανεπανόρθωτο καλο
διαδίδοντας την ελληνική γλώσαα με ανορθοδοξο τροπο πολλες φορες
οπως τα χιλιαδες σχολεια που ιδρυθηκαν (βλ. πατροκοσμας) οχι για να μορφωθουν οπως γενικα και αοριστα λενε πολλοι..
αλλα για να εξοικοιωθει ο αλλώφωνος πληθυσμος(βλαχόφωνοι και αλβανοφωνοι κυρίως αλλα και σλαβοφωνοι)με την μη μητρικη σε αυτους ελληνικη γλώσσα. Συχνα τους προετρεπαν να μιλουν και στο σπιτι τους μέσα μονο την ελληνική (με αντάλλαγμα αφεση αμαρτιων).Πιο σκληρα ομως αλλοτε τους απαγόρευαν/δεν τους παρειχαν εκκλησιαστικα μυστηρια (δεν τους βαφτιζαν παιδια, κηδειες και άλλα) (ενω αλλοτε προφανως λιγότερο συχνα τους δωροδοκούσαν με δώρα.
Οι δασκαλοι του γενους λεει μια εκδοχη δεν ηταν τιποτε αλλο παρα δασκαλοι της δοξασμένης ελληνικης σε αυτους τους πληθυσμους.
Αν δεν ηταν η εκκλησια η ελληνικη γλώσσα/γενος θα ειχε χαθει ακουγεται συχνα .

Ανώνυμος είπε...

Με μεγάλη μου χαρά διαβάζω τα παραπάνω σχόλια, απόδειξη ότι αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσουμε το κοινωνικοπολιτικό σκοταδισμό της σημερινής διακομματικής εθνικο-σοσιαλιστικής ελλάδος....!!!
Οσον αφορά την εθνοτική ταυτότητα αυτή σαφώς και έχει χαρακτήρα αντικειμενικό. Είναι απόρροια του ελεύθερου(δηλαδή αληθινού) αυτοπροσδιορισμού ο οποίος ταυτίζεται με τον ελεύθερο (πραγματικό) ετεροπροσδιορισμό.
Αυτό ουδεμία σχέση έχει με τη γενετική και το DNA .
Τα έθνη είναι δημιούργημα της νεωτερικής κοινωνίας της βιομηχανικής επανάστασης και του κυρίαρχου παραγωγικού τρόπου της, δηλαδή της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και της της απαιτούμενης ομοιομορφίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν προεθνοτικά κοινωνικά σύνολα, τα οποία αποτέλεσαν το εθνοτικό υλικό.
Ο δε αντικειμενικός χαρακτήρας της ταυτότητας απαντά στη ρήση του Τρικούπη " αν την Μακεδονία την πάρουν οι Βούλγαροι τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κάτοικοι της θα γίνουν Βούλγαροι, αν οι εμείς θα γίνουν Έλληνες" , που σημαίνει ότι ήταν κάτι άλλο και μετετράπηκαν σε κάτι διαφορετικό με την παρέμβαση του κράτους-έθνους.
Εξάλλου η λέξη ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ σημαίνει ακριβώς την βίαιη και ελεγχόμενη διαδικασία κοινωνικής εξέλιξης , αντί της σταδιακής, μακρόχρονης και κυρίως ΑΧΕΙΡΑΓΩΓΗΤΗΣ διαδικασίας...
Συνεπώς δεν είμαστε ότι δηλώνουμε αλλά ότι είμαστε , όχι βιολογικά αλλά κοινωνικά ως αποτέλεσμα αυτόνομων (και όχι καθοδηγούμενων) διεργασιών πολλών-πολλών χρόνων...!!!