Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

30 Ιουν 2009

Απο το taxalia.blogspot.com :
30 Ιουν 2009
Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΥΡΣΕΛ ΜΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ!

Με σκοπό να προωθήσει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο το αίτημα της επίσημης αναγνώρισης της Πομακικής ταυτότητας και να ανακόψει την πολιτισμική γενοκτονία που υφίστανται οι Πομάκοι, ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων με έδρα την Κομοτηνή.
Η πρώτη δημόσια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαίου 2009 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στην Κομοτηνή.
Η γραμματέας του συλλόγου, ντυμένη με την παραδοσιακή πομάκικη στολή συγκλόνισε τους πάντες με μια ομιλία εξομολόγηση για το πως αισθάνεται που χάνεται η Πομακική γλώσσα και έριξε ευθύνες σε Έλληνες και Τουρκόφιλους:
<< Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων έγινε για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ επιτέλους
να φοβόμαστε
να κρυβόμαστε
να ντρεπόμαστε να πούμε την αλήθεια,
να ντρεπόμαστε να πούμε οτι είμαστε Πομάκοι...

Όλοι αυτοί που μας λένε <<μη μιλάτε πομακικά είναι μια άχρηστη γλώσσα>>, σε αυτούς εμείς απαντάμε:
<<η γλώσσα μας είναι η ψυχή μας, είναι ο εαυτός μας.
πως είναι δυνατόν να μην αγαπάμε και να μην σεβόμαστε τον εαυτό μας;>>
Ποιοι είναι αυτοί που παίζουν με τον εαυτό μας και δεν μας δίνουν το διακαίωμα να μάθουμε τη γλώσσα που ακούμε μόλις γεννιόμαστε;
Ποιοι είναι αυτοί που ούτε καν τα ελληνικά δεν μας μαθαίνουν σωστά;
Ποιοι είναι αυτοί που μας μαθαίνουν ΤΟΥΡΚΙΚΑ με το ΖΟΡΙ;
Γιατί είναι χρήσιμη αυτή η γλώσσα σε εμάς;
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;
ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ έχουν ανθρώπινα δικαιώματα ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΧΩΡΑ;

Δεν φοβάμαι. Ξέρω τι κάνω και είμαι σίγουρη για αυτό που κάνω.

Παλεύω για τις ρίζες μου, για την ιστορία μου.
Καμία δύναμη δεν μπορεί να με κάνει να αλλάξω τις ιδέες μου.
Δεν θα λυγίσω. Αν λυγίσω εγώ, θα δώσω το κακό παράδειγμα και σε άλλους.
Χρειαζόμαστε όμως και ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.
Μετά απο την εκδήλωση αυτή, οι πιο πολλοί απο αύριο το πρωί θα επιστρέψετε στην καθημερινή σας ζωή.
ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!
Με εσάς δίπλα μας, αισθανόμαστε πιο δυνατοί.
Είμαι περήφανη που έγινα μέλος του Συλλόγου, ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΜΑΚΑ!>>


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΖΑΓΑΛΙΣΑ




Αναρτήθηκε από Kazantzidis Anastasios στις 10:02:00 πμ

ΣΧΟΛΙΟ: Άντε, βρε, και καλά βαφτίσια! Γιατί δεν εννοείται Έλληνας και μη ορθόδοξος (πάνε πακέτο, αυτά).
Εάν οι φίλοι μας οι Πομάκοι δεν προσέξουν την φάκα που τους έχουν στημένη κάποιοι ελληνικοί κύκλοι, τους βλέπω πολύ σύντομα Ελληνάρες στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες!
Τι σημαίνει Έλληνας Πομάκος, αλήθεια; Είναι σαν αυτό που λέμε Έλλην Μακεδόνας ως εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός; Το ΠΟΜΑΚΟΣ δεν είναι αρκετό για να αυτοπροσδιοριστεί κάποιος και να είναι σεβαστό και αποδεκτό από όλους;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η γλωσσική εκπαίδευση στην βουλγάρικη/πομάκικη κοινότητα της ελλάδος θα πρέπει να λειτουργήσει ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ με την αναβάθμιση των δεσμών της και με τα τρία γειτονικά κράτη. Έτσι θα πρέπει να εισαχθεί στο δημόσιο σχολείο η μητρική τους βουλγάρικη γλώσσα. Να αναβαθμισθεί η ελληνική αφού πρόκειται για την επίσημη γλώσσα της κρατικής διοίκησης όπου ζούνε. Τέλος να μην καταργηθεί η τουρκική γλώσσα η οποία συνδέεται με την θρησκευτική/μουσουλμανική τους ταυτότητα αλλά και με την κοινή ιστορική διαδρομή στο ελληνικό κράτος με την τουρκική κοινότητα.
Αυτονόητο ότι το εθνικιστικό παρακράτος και οι θεσμοί του επιδιώκει πρώτα τον εθνικό και ύστερα τον γλωσσικό εξελληνισμό των Πομάκων/Βούλγαρων Μουσουλμάνων με Ελληνική Υπηκοότητα.
Μιά ματιά στο βιβλίο Το Μακεδονικό της Θράκης
Κρατικοί σχεδιασμοί για τους Πομάκους (1956-2008)
Συγγραφέας: Κωστόπουλος Τάσος
Εκδότης: Βιβλιόραμα
Σειρά: Κ.Ε.Μ.Ο.: Σειρά Μελετών: Περίοδος Β΄
ISBN: 960-8087-80-5
Έτος έκδοσης: 2009
είναι αρκετή για να γνωρίσουμε τον ρόλο και τους σκοπούς διαφόρων επιχειρηματιών αλλά και άλλων εθνικιστικών κύκλων .
Τέλος θα θέλαμε να ρωτησουμε τους παραπάνω εθνικιστικούς φορείς αν αποδέχονται και για την μακεδονική γλωσσική κοινότητα της χώρας μας το: " Όλοι αυτοί που μας λένε: μη μιλάτε πομακικά είναι μια άχρηστη γλώσσα, σε αυτούς εμείς απαντάμε:
η γλώσσα μας είναι η ψυχή μας, είναι ο εαυτός μας.
πως είναι δυνατόν να μην αγαπάμε και να μην σεβόμαστε τον εαυτό μας;
Ποιοι είναι αυτοί που παίζουν με τον εαυτό μας και δεν μας δίνουν το δικαίωμα να μάθουμε τη γλώσσα που ακούμε μόλις γεννιόμαστε?
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΖΑΓΑΛΙΣΑ
Φυσικά ο Πομάκος τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ελλάδος αλλά και της Τουρκίας είναι μόνο Πομάκος/Μουσουλμάνος στο Θρήσκευμα και νομοταγής πολίτης των παραπάνω χωρών , των οποίων κατέχει την υπηκοότητα, ιδιότητα που δεν χάνει όπου και να βρεθεί στο κόσμο. Φυσικά αποτελεί κομμάτι του πολυεθνικού ελληνικού λαού
Το ίδιο και ο Ελληνας της Μακεδονίας , είναι μόνο Ελληνας(κυρίως από τη Πελοπόννησο και τη Κρήτη) ο οποίος γεννήθηκε και ζεί στη Μακεδονία και παραμένει Ελληνας ιδιαίτερα στις εκτός Μακεδονίας περιοχές. Φυσικά και αποτελεί κομμάτι του μακεδονικού πολυεθνικού λαού, αν η ανάπτυξη του τόπου του η Μακεδονία αποτελεί για αυτόν θεμελιώδης υπιοχρέωση...!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΛΕΝΧΘΕΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ...
ΕΚΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΧΛΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ..
ΟΥΤΕ Ο ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΚΑΘΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
ΟΠΟΤΕ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ..
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΟΠΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ.

Ευρωπαίος είπε...

Η ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Ε το 1981 , έγινε σε παντελώς διαφορετικό διεθνές πολιτικό σκηνικό. Ούτε πού φαντάζονταν κανείς τότε την πτώση του Τείχους του Βερολίνού. Τουναντίον ο βασικότερος λόγος που μπήκε Ελλάδα στη Ε.Ε σχετίζεται με την τότε αμφισβήτηση από την πλειοψηφία ότι ανήκουμε στη Δύση...
Η Ε.Ε την τελευταία 20-ετία διευρύνθηκε αφάνταστα , γεγονός πρωτόγνωρο και ιστορικό.
Η διαδικασία αυτή οδεύει πρός το τέλος της.
Τις επόμενες δεκαετίες κυρίαρχες πολιτικές θα είναι αυτές της εμβάθυνσης, βασικής προϋπόθεσης αποτελεσματικής της λειτουργίας.
Σε αυτά τα πλαίσια ο σεβασμός των εθνικών,γλωσσικών, θρησκευτικών κοινοτήτων θα αποτελέσει δίχως αμφιβολία πρώτη προτεραιότητα της Ε.Ε
Η μακεδονική κοινότητα της Ελλάδος όχι μόνο δεν θα εκλείψει αλλά με την είσοδο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ύστερα στην Ε.Ε με παράλληλη εύρεση λύσης στην ένσταση της Ελλάδος για το όνομα θα αναβαθμισθεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Το ίδιο και για τους ίδιους λόγους θα γίνει και με τις υπόλοιπες εθνικές κοινότητες της πατρίδας μας:τουρκικής,αρβανίτικης/αλβανικής,βλάχικης
Συνεπώς η κρυφή επιθυμία των εθνικιστών μάλλον δεν πραγματοποιηθεί, η δε σύγκριση με τους αυτόχθονες Ινδιάνους της Αμερικής παντελώς άσχετη..!!!

Ανώνυμος είπε...

http://elawyer.blogspot.com/

Σας παρακαλώ να αναρτήσετε το παραπάνω μπλόγκ στη λίστα των ιστολογίων σας-Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Γερμανία: Ενίσχυση της απασχόλησης από την ηλιακή ενέργεια της Σαχάρας


Το πρόγραμμα σύνδεσης ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα με καταναλωτές Στην Ευρώπη και την Αφρική ενδέχεται να δημιουργήσει έως και 240.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία μέχρι το 2050, αλλά και πολύ περισσότερες παγκοσμίως και να παράγει ισχύ αξίας 2 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για το Κλίμα του Βούπερταλ, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace και της Λέσχης της Ρώμης.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καταστούν ο κορυφαίος βιομηχανικός κλάδος του 21ου αιώνα για τη Γερμανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο ειδικός της Greenpeace για θέματα ενέργειας κ. Αντρέ Μπέλινγκ. «Και η τεχνολογία συγκεντρωτικών κατόπτρων ηλιακής ενέργειας (CSP) μπορεί να γίνει η νέα μεγάλη εξαγωγική επιτυχία της Γερμανίας, μετά τα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια», πρόσθεσε.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι, μέχρι τα μέσα του αιώνα, στην τεχνολογία CSP ενδέχεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 580.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Γερμανία απέκτησε ηγετική θέση, παγκοσμίως, στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απασχολούνται, σήμερα, περί τους 214.000 εργαζόμενοι στον τομέα των ΑΠΕ ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο κορυφαίος βιομηχανικός κλάδος στη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία του πλανήτη, απασχολεί πάνω από 750.000 εργαζομένους.
«Χιλιάδες μονάδες ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα μπορούν να παράγουν απεριόριστη ενέργεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Λέσχης της Ρώμης στη Γερμανία κ. Μαξ Σεν. «Μέσα σε μια γενιά, στον τομέα της καθαρής ενέργειας μπορούν να υπάρχουν όσες θέσεις εργασίας υπάρχουν στην αυτοκινητοβιομηχανία», είπε.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο γερμανικός κολοσσός στον κλάδο των αντασφαλειών Munich Re προσκάλεσε εταιρίες, όπως τη Deutsche Bank, τη Siemens και τις εταιρίες κοινής ωφελείας E.ON και RWE σε συνάντηση στις 13 Ιουλίου για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να προσφέρει το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη. Πρόκειται για ένα από τα έξι προγράμματα που εξετάζονται στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Σύμπραξης.
«Πρέπει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να δώσει καθεστώς ύψιστης προτεραιότητας στο πρόγραμμα ενέργειας από τις ερήμους. Μπορεί να ασκήσει πιέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί ως σημαντικό θέμα κατά τη συνάντηση της G8», εκτιμά ο κ. Αντρέ Μπέλινγκ.
Το Ίδρυμα Desertec σημειώνει ότι, σε χρονικό διάστημα έξι ωρών, οι έρημοι δέχονται περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα μέσα σε ένα χρόνο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ