Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Αυγ 2009

ΔΕΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ!



29 σχόλια:

Πύρρος/Αλβανός Βασιλιάς είπε...

Καλημέρα. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση των δύο βίντεο. Εγώ όπως και οι άλλοι ομοεθνείς μου δεν βρήκαμε διαφορές , αφού είναι γνωστό ότι είμαστε ένας λαός, είτε από την μία πλευρά είτε από την άλλη των συνόρων με την Αλβανία.
Δηλαδή είμαστε Αλβανοί που την ιστορία μας , τη λαογραφία μας-φουστανέλλα , τα τραγούδια μας,τους χορούς μας-τσάμικο, μας την έκλεψαν, την σφετερίστηκαν, την πλαστογράφησαν οι ελληνόφωνοι έποικοι και κατακτητές μας.
Είμαστε ΕΝΑ έθνος, παρότι οι ομοεθνείς μας με μουσουλμανικό θρήσκευμα, οι γνωστοί Τσάμηδες υπέστησαν μαζική εθνοκάθαρση και βίαιη έξοδο από την από αιώνων γη τους- την Τσαμουριά( περιοχή στους Νομούς {Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Αρτας, Ιωαννίνων).
Πολύ από εμάς τους Αλβανούς που ήλθαμε στην Ελλάδα στα τέλη του 1980 , διαθέταμε όλα τα τυπικά προσόντα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου , το οποίο δυστυχώς δεν λάβαμε αφού σπάνια τέτοιο χορηγείται στην Ελλάδα.
Αντίθετα μας προτείναν την κάρτα του έλληνα ομογενή?, την οποία πολλοί από εμάς λάβαμε για λόγους επιβίωσης, μερικοί δε αλλάξαμε και τα αλβανικά μας ονόματα σε ελληνικά.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είμαστε πλέον Αλβανοί, ούτε ότι γίναμε Έλληνες ( αφού και να θέλουμε-που δεν θέλουμε βέβαια, δεν μπορούμε γιατί δεν το επιτρέπει το Κόμμα του Τηλε-Νομάρχη...).
Να είστε σίγουροι ότι μία στιγμή , οι Αλβανοί της Ελλάδας μαζί με τους Μακεδόνες, αλλά και τους Βλάχους και τους Τούρκους θα φέρουμε την Δημοκρατία στη χώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως το λίκνο της Δημοκρατίας....
Το χρωστάμε στους προγόνους μας-Μπουμπουλίνα, Μπότσαρης,Ανδρούτσος,Κουντουριώτης, Κριεζής, Λαλιώτης οι οποίοι ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ το ελληνικό κράτος...!!!!
Ταυτόχρονα θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους έντιμους συνανθρώπους μας, τους χιλιάδες έλληνες ΠΟΛΙΤΕΣ οι οποίοι από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έλαβαν τυπικά ή άτυπα καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα σε χώρες του εξωτερικού.
Στη Δύση με προεξάχουσα τη Γαλλία ( Καραμανλής, Γαβράς, και πολλοί άλλοι..),στην Αυστρία,την Γερμανία(Μπακογιάννης, Παπούλιας, Τσοχατζόπουλος),στη Σουηδία και τον Καναδά(Παπανδρέου και το ΠΑΚ ). Φυσικά ουκ ολίγοι και στην Αμερική.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες έλληνες πολίτες , οι οποίοι μετά την ήττα του εγώριου-εμφύλιου πολέμου βρήκαν άσυλο και φιλοξενία στις ανατολικές χώρες αλλά και ουκ ολίγοι στη χώρα μου την πάμφτωχη Αλβανία...
Αυτά για ΣΥΓΚΡΙΣΗ με όλο το υπερ-διακομματικό μπλόγκ της Ελλάδος που ζητά την επαναπροώθηση μαζικά όλων των μεταναστών, παρότι πολλοί από αυτούς έχουν όλα τα προσόντα για να λάβουνε το καθεστώς του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 13-08-09 Eκτύπωση | e-mail



Απομακρύνονται τα θρησκευτικά σύμβολα από τα δημόσια κτίρια της Κροατίας
Ο πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς ζήτησε την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων, όπως των σταυρών από τα δημόσια κτίρια και τα στρατόπεδα, προσθέτοντας ότι η ίδια η εκκλησία έπρεπε να είχε ζητήσει την αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων από κρατικούς οργανισμούς σε ένα κοσμικό κράτος.

Ο κ. Μέσιτς σε συνέντευξή του σε κροατικό ραδιοφωνικό σταθμό, υπογράμμισε ότι δεν είναι σε διαμάχη με την Καθολική Εκκλησία και ότι απλώς προειδοποίησε πως δεν ήταν σωστό στο επίσημο έντυπο της Αρχιεπισκοπής του Ζάγκρεμπ να αποκαλείται ο αρχηγός του κράτους πρόσωπο που ευθύνεται για ύψιστη προδοσία.

Ο πρόεδρος της Κροατίας είπε ακόμη ότι η Εκκλησία δεν αποστασιοποιήθηκε από τα όσα αναφέρονταν στο δημοσίευμα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Κροατίας δεν παρέστη σε Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην πόλη Κνιν, με αφορμή την Ημέρα Νίκης για τη συμπλήρωση 14 χρόνων από τη στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα», με την οποία απελευθερώθηκαν οι περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων Σέρβων της Κροατίας και είχε εγκαθιδρυθεί η Σερβική Δημοκρατία της Κράινα.

Ο κ. Μέστις απέρριψε τους ισχυρισμούς του Νέντελικο Πίνταριτς, διευθυντή του Glas Koncila, του εβδομαδιαίου περιοδικού της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κροατίας έπρεπε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας για το δημοσίευμα.

Ο κ. Μέσιτς κατηγόρησε την εκκλησία ότι έχει προνομιακή θέση επειδή λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθεσε ότι πρέπει να πάρει θέση σε όλα τα επίκαιρα θέματα, ώστε να αποφεύγεται η ανάμειξη προσώπων από τις τάξεις της στην πολιτική ζωή της χώρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Πόλεμος Ποντίων για την Παναγία Σουμελά
Δύο ομοσπονδίες ερίζουν για τον έλεγχο του Ιδρύματος και ετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί το εφετινό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ο λόγος είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που εκπροσωπεί 367 ποντιακά σωματεία της χώρας, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

Η ΠΟΕ διά στόματος του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της καθηγητή της Ιατρικής του ΠΑΘ κ. Γ. Παρχαρίδη, καταγγέλλει ότι το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά», που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται με ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα του 1966 και με κανονιστική διάταξη της Εκκλησίας του 1973, κάτι που «έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένας κλειστός κύκλος διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων του ιερού ιδρύματος, με πρόεδρο προερχόμενο συνεχώς επί 46 χρόνια από μία οικογένεια και την πλειοψηφία του ΔΣ να διορίζεται από ένα σωματείο». Ακόμη, όπως καταγγέλλεται, «εκλογές προβλέπονται μόνο για τη μειοψηφία, δηλαδή για τα τρία από τα 11 μέλη του ΔΣ».

«Το Ιερό Ιδρυμα, ενώ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται κατ΄ αποκλειστικότητα από έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή από το ομώνυμο Σωματείο “Παναγία Σουμελά”» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ, η οποία καλεί τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο «να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που να τροποποιεί το ισχύον ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα». «Ζητούμε να εφαρμοστεί η δημοκρατία και να αποδοθεί το Ιερό Ιδρυμα στον ποντιακό ελληνισμό» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Στις 15 Αυγούστου θα είμαστε παρόντες στον χώρο του Ιερού Ιδρύματος, όπως αρμόζει ως προσκυνητές της ιεράς εικόνας της Παναγίας. Ταυτόχρονα όμως θα εκπληρώσουμε κι ένα χρέος. Θα εκφράσουμε ειρηνικά την αντίθεσή μας προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς διοίκησης και θα ζητήσουμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή του» καταλήγει η ανακοίνωση. Απαντώντας στις συγκεκριμένες καταγγελίες, η ΠΟΠΣ «καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες της Παμποντιακής, η οποία προσπαθεί να μεταφέρει τις ενδοποντιακές διαμάχες στον ιερό χώρο και στο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού της Παναγίας Σουμελά, γεγονός που καθ΄ ημάς αποτελεί ύβρι, κυρίως όταν αυτή εκφράζεται τη 15η Αυγούστου». «Δεν θα ακολουθήσουμε τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της Παμποντιακής και καλούμε όλους τους αδελφούς ποντίους να απόσχουν από κάθε είδους ασχήμιες στον ιερό χώρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΠΣ, ενώ σημειώνεται ότι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά παραχωρήθηκε στο ομώνυμο σωματείο από το υπουργείο Παιδείας και ότι το προσκύνημα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε ιδιόκτητο χώρο του.

Σ το μεταξύ περισσότεροι από 2.000 πιστοί από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα αναμένεται να συμμετάσχουν στο προσκύνημα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, κοντά στην Τραπεζούντα. Το προσκύνημα πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη . Οι προσκυνητές θα μεταβούν οδικώς την ημέρα της εορτής στους πρόποδες του όρους Μελά, όπου θα σχηματιστεί πομπή και με επικεφαλής την εικόνα της Παναγίας θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στα άγια των αγίων του ποντιακού ελληνισμού

Ανώνυμος είπε...

as mas poun oi kurioi an stin boroia albania exoun foustanela kai an ta tragoudia tous moiazoun. kamia sxesh den exoun kai epikoi einai oi albanites stin ellada oi roufianoi ths othomanikis auokratorias!kai mhn ksexnane oti h hpeiros einai ellhnikh kai oi hlirioi zousan pano apo to duraxio-epidamnos- kai legontan ilirioi kai oxi hpeirotes!kai oi dardanoi pou zousan sto kratos ton skopiwn htan epishs ilirioi oi slavoi einai kai ekei epikoi. ksypnate albanoi!

Ανώνυμος είπε...

Πύρρε βασιλιά, αν εσύ είσαι Αλβανός, εγώ είμαι Γιαπωνέζος ...
Τα τραγούδια δεν είναι ιδιοκτησία κανενός έθνους. Είναι τραγούδια Ηπειρώτικα, που δημιουργήθηκαν όταν στα Βαλκάνια δεν υπήρχαν εθνικά-κρατικά σύνορα. Εχουμε το δικαίωμα να τα τραγουδάμε και να τα χορεύουμε όλοι οι Ηπειρώτες, είτε είμαστε από αυτήν είτε από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Για ποιους Αλβανούς στην Ηπειρο μιλάς? Εγώ πρώτη φορά στη ζωή μου είδα Αλβανό πριν 18 χρόνια, όταν ήμουν πιτσιρίκι στο χωριό στους Φιλιάτες και περνάγανε κρυφά τα σύνορα και πήγαινα με τη γιαγιά μου να τους δώσω φαγητό και νερό. Οι ίδιοι τόσα χρόνια μας λένε 'δεν είμαστε σαν κι εσάς εμείς, εσείς είστε άλλη ράτσα, σαν τους Δροπολίτες είστε, οι Δροπολίτες είναι δικοί σας'.
Αλλά πού να τα ξέρεις εσύ αυτά? Από το internet???

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 15-08-09

Για έναν μοντέρνο πατριωτισμό
Tου Νικου Ξυδακη
Στο μάθημα της πατριδογνωσίας, παλιότερα, μαθαίναμε: Τι εξάγει η Ελλάς: σταφίδα, ελαιόλαδο, σύκα, πορτοκάλια, μεταλλεύματα... Αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Την ίδια εποχή, μια άλλη μικρή μεσογειακή χώρα, το Ισραήλ, εξήγαγε κι αυτή τα ίδια περίπου - θυμόμαστε τα πορτοκάλια Γιάφας και τις μπανάνες Ισραήλ.
Σήμερα, η Ελλάδα εξάγει ελάχιστη σταφίδα, διότι η καλλιέργειά της εγκαταλείφθηκε, το ελαιόλαδο αντιμετωπίζει τον σαρωτικό ανταγωνισμό του ισπανικού και του ιταλικού, τα σύκα έχουν εγκαταλειφθεί κι αυτά εν πολλοίς, τα πορτοκάλια μάς τα επιστρέφουν ως μειονεκτικά ακόμη και οι Ρώσοι, ενώ και αρκετά ορυχεία έχουν εγκαταλειφθεί.
Το Ισραήλ εξακολουθεί να εξάγει πορτοκάλια και μανταρίνια (και να τα εισάγουμε εμείς...), αλλά η εξαγωγική του δύναμη βρίσκεται προ πολλού σε άλλα είδη: εξάγει υψηλή τεχνολογία... Από μικροεπεξεργαστές, νανοτεχνολογία και λογισμικό, έως τεχνολογία ηλιακής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)
Εν συνόψει, ο δρ Γκόλνας περιγράφει πώς το Ισραήλ αντλεί ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία από τον πανίσχυρο στρατό του, τη γνωστή ΙDF, αλλά και από το think tank της εβραϊκής διασποράς των ΗΠΑ, για να αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής για ειρηνικούς εμπορικούς σκοπούς, και πώς τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνει μια σειρά από επιτυχίες και αριστείες σε διάφορα πεδία: από την ανάπτυξη των γνωστών επεξεργαστών Centrino, για λογαριασμό της Intel, έως τις αλλεπάλληλες καινοτομίες στην τεχνολογία ημιαγωγών και ηλιακής ενέργειας.
Αλλά ο σοβαρότερος ίσως λόγος είναι ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα μια κουλτούρα βιομηχανίας και παραγωγής, ανάπτυξης· δεν επικρατεί η δημιουργικότητα, η παραγωγικότητα και η καινοτομία, αυτά ηττώνται από τη διάχυτη και κυρίαρχη κουλτούρα του εισαγωγικού εμπορίου, των μεσαζόντων, των πλασιέ, των αντιπροσώπων ξένων οίκων, των μιζαδόρων. Αυτή η κυρίαρχη κουλτούρα του «imports και μίζα» διαβρώνει τη διοίκηση και την οικονομία. Υπηρετείται από μια πολιτική ελίτ οκνηρή πνευματικά και υποτελή πολιτικά, και διαμορφώνει μια κοινωνία αναλόγως ράθυμη, κλειστή, εχθρική προς τους νεωτερισμούς, εντέλει μια κοινωνία που δεν σέβεται τον εαυτό της και το μέλλον των παιδιών της. Μια κοινωνία αντιπατριωτική.
Εδώ συναντάμε τη δεύτερη πρόκληση που εμπεριέχεται στον συλλογισμό του δρος Γκόλνα: Αφού μπορούν αυτοί, στο Ισραήλ, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς, στην Ελλάδα, έστω υπό κλίμακα; Αφού μπορεί η Κορέα, αφού μπορεί η Ιρλανδία, γιατί να μην μπορεί και η Ελλάδα; Και επιστήμονες διαθέτει, και νέα μυαλά, και αριστούχους φοιτητές σε κάθε γωνιά εκτός συνόρων, και ισχυρή Διασπορά στις ΗΠΑ και παντού, όπως έδειξε και το μανιφέστο αγωνίας για την έρευνα που συνυπέγραψαν πέρσι 22 κορυφαίοι επιστήμονες.
Διότι έτσι εννοεί η πολιτική ελίτ την ανάπτυξη: Μπάζωμα, τσιμέντωμα, real estate, παζάρεμα για φόρους, διόγκωση του εισαγωγικού εμπορίου, κατανάλωση. Διότι ακόμη και στο λογισμικό, την πιο άυλη τεχνολογία, η πολιτική ελίτ, διά χειρός Αλογοσκούφη, έδρασε σαν υποτελής νεόπλουτος: έκανε πανάκριβο shopping και έδεσε τη χώρα στο άρμα της Microsoft, αντί να την ανοίξει στο μέλλον του Open Source και να χρηματοδοτήσει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά spin-offs για μια ανεξάρτητη εθνική στρατηγική πληροφορικής.
Ο συλλογισμός του δρος Γκόλνα απηχεί τη σκέψη και την επιθυμία πολλών Ελλήνων, απανταχού της Γης. Πρόκειται για ανθρώπους μορφωμένους, δραστήριους, κοσμοπολίτες, εφευρετικούς, αριστείς στα πεδία τους· πρόκειται πάνω απ’ όλα για ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα τους, που νιώθουν ότι χρωστούν κάτι στο δημόσιο σχολείο τους, που θέλουν να είναι περήφανοι για τον τόπο τους. Ο συλλογισμός «αφού μπορούν οι άλλοι, γιατί όχι κι εμείς;» θεμελιώνει έναν μοντέρνο πατριωτισμό, απολύτως ρεαλιστικό και τρομακτικά αναγκαίο.

Ανώνυμος είπε...

από την σύγκριση προκύπτει ότι πρόκειται για το ιδιο και το αυτό τραγούδι , με μία μόνο μουσική, αλλά σε δύο διαφορετικές γλώσσες, την ελληνική και την αλβανική.
με δεδομένο ότι η μητρική/οικιακή γλώσσα της πλειοψηφίας των κατοίκων της ηπείρου ήταν η αλβανική και κατά δεύτερο λόγο η βλάχικη συμπεραίνουμε ότι έγινε μετάφραση των στίχων από την αλβανική στην ελληνική.
δεν είναι η πρώτη φορά όπου η ανύπαρκτη σύγχρονη ελληνική μουσική λαογραφία εμπλουτίζεται δια της πλαστογραφήσεως και του σφετερισμού της λαογραφίας των γειτονικών χωρών...
έτσι τα τούρκικα τραγούδια βαπτίσθηκαν σε ελληνικά...τα βουλγάρικα σε ελληνοθρακιώτικα...τα δε μακεδονικά σε ελληνικά της μακεδονίας...
φυσικα τα τραγούδια αποτελούν κοινό πολιτισμό όλων των εθνοτήτων μιάς περιοχής, περισσότερο όμως τηε εθνοτικής πλειονότητας...
για την εθνολογική πραγματικότητα στην ήπειρο μπορούμε να μάθουμε από το βιβλίο του Μαργαρίτη , του καθηγητή ιστορίας του απθ, του σχετικού με την βίαη εθνοκάθαρση των αλβανών μουσουλμάνων -τσάμηδων οι οποίοι είχαν ελληνική υπηκοότητα ως από αιώνες ηπειρώτες...
αλλά και απο προσωπικές μαρτυρίες όσω γλύτωσαν από τον ξερριζωμό αφού προγουμένως αλλαξοπίστησαν και εγιναν χριστιανοί...
και φυσικά κατά δήλωση τους έλληνες...
και οι οποίοι έχουν πολλούς συγγενείς αλβανούς μουσουλμάνους που εξεδιώχθησαν απο τα φιλιατά, τη σαγιάδα, αλλά και άλλες περιοχές της ηπείρου , κυρίως την δεκαετία του 40, αλλά και νωρίτερα από την προσάρτηση της ηπείρου στο βασίλειο της ελλάδος...
ο δε πύρρος ήταν βασιλιάς της ηπείρου με ιλλυρική , δηλαδή πρωτοαλβανική εθνοτική ταυτότητα και όχι βέβαια ελληνική...!!!

Ανώνυμος είπε...

Συχνά ακούγεται από "δημοκράτες" και "αριστερούς" εθνικά ελληνες που ζούν στη Νότια Μακεδονία του Αγαίου από μόλις το 1922
μετά την εγκατάστασή τους από το ελληνικό κράτος(όχι από ελεύθερη επιλογή)
στη Μακεδονία ΓΙΝΑΜΕ και εθνικά μακεδόνες .
Μερικοί μάλιστα ( βέβαια όλο και λιγότεροι ) δηλώνουν ότι είναι μακεδόνες κατ΄
αποκλειστικότητα...
Αυτός ο πρωτόγονος και ιλαρός ισχυρισμός όμως δεν είναι σύμφωνος όπως θα έπρεπε με την απάντηση των ΙΔΙΩΝ παραπάνω "βαπτισμένων" μακεδόνων στη ερώτηση αν οι γεννημένοι έλληνες στό Μόναχο είναι Βαυαροί ή οι γεννημένοι έλληνες στο Βερολίνο είναι Πρώσσοι, ή το ίδιο οι γενημμένοι έλληνες σε άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες .
Η απάντησή τους βέβαια είναι ότι είναι έλληνες που ζούνε στη Βαυαρία και αποτελούν μέρος του θησαυρού του απόδημου ελληνισμού , ο οποίος λόγω της ελληνικής του εθνότητας μεγαλουργεί σε όλο τον κόσμο και τον οποίο ζηλεύουν και φοβούνται όλος ο υπόλοιπος κόσμος, ιδιαίτερα δε οι εβραίοι...
Επίσης σε ερώτηση πως αυτοπροσδιορίζονται όταν βρίσκονται εκτός Μακεδονίας, τόσο στο εσωτερικό-νότια ελλάδα όσο και κυρίως στο εξωτερικό απαντούν βέβαια ΕΛΛΗΝΕΣ...
Μάλιστα κάποιος έλληνας της Μακεδονίας όταν ρωτήθηκε στο εξωτερικό τι είναι απάντησε περήφανα Μακεδόνας, οπότε τον ξαναρωτήσαν τι καιρό κάνει τώρα στα Σκόπια ....
Δυστυχώς οι κουτόφραγκοι σκέφθηκε έχουν πέσει θύματα της προπαγάνδας των σκοπιανών και βρίσκονται σε εθνοτική πλάνη...

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά οι Ελληνες που γεννήθηκαν και ζούνε στη Βαυαρία μπορούν να γίνουν Βαυαροί μέσα όμως από μιά διαδικασία αυτόβουλης κοινωνικής μετεξέλιξης , η οποία είναι ιδιαίτερα χρόνια και όχι από διαδικασία κρατικού σχεδιασμού όπως στην περίπτωση των ελλήνων της νότιας Μακεδονίας οι οποίοι μέχρι το 1989 δήλωναν ακραφνείς έλληνες ακρίτες και μετά σε ένα χρόνο δήλωναν καθαροί Μακεδόνες για συγκυριακούς πολιτικούς λόγους...
Το ίδιο έκανε την ίδια περίοδο το ελληνικό κράτος και με την προσχηματική μετονομασία του αεροδρομίου της Μίκρας της Θεσσαλονίκης σε Μακεδονία, του Υπουργείου Βόρειας Ελλάδος σε Μακεδονίας-Θράκης , κ.λ.π .
Εξάλλου ήδη πάλι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση αφού πλέον το ζήτημα του ονόματος διευθετείται με την αναγνώριση από την ελλάδα της δημοκρατίας μακεδονίας, του μακεδονικού έθνους,της μακεδονικής γλώσσας, της μακεδονικής ορθόδοξης εκκλησίας , κ.λπ.. και για αυτό τώρα στα ΜΜΕ αποκαλείται ξανά η Μακεδονία Βόρεια Ελλάδα....

Ανώνυμος είπε...

η διαφορά στα βίντεο είναι ότι αυτοί οι χοροί είναι Ελληνικοί που υιοθετήθηκαν από τους Αλβανούς διότι, ως γνωστόν, μόνο οι Έλληνες ασχολούνταν με την μουσική και ΚΑΝΕΙς άλλος Βαλκανικός λαός στα σοβαρά(πέρα από νταούλια και κραυγές)

Ανώνυμος είπε...

η ιστορική αλήθεια δεν αντικαθιστάται από γελοίες θεωρείες περί "πρωτοαλβανών" κλπ.
Δυστυχώς ,για πολλούς από εσάς ,η κοιτίδα του Ελληνισμού είναι ΟΛΗ η ευρύτερη περιοχή και επηρέασε όλους τους υπόλοιπους λαούς(Αλβανούς,Σλάβους κλπ)
Ά, και για τους άσχετους από Ιστορία αναγνώστες σας, ο Πύρρος ήταν Έλληνας.Δυστυχώς η ιστορική αλήθεια είναι ΜΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Για την σημερινή πολιτικοοικονομική κρίση που βιώνουμε ως αποτέλεσμα πολιτικής υστέρησης σε σχέση με την τεχνολογική, υπεύθυνοι είμαστε και εμείς που ανεχόμαστε απόψεις και σχόλια πνευματικών ΑΜΕΑ...
Σήμερα στον 21 αιώνα , με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, εδώ στην ευρώπη δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τις αντιλήψεις του μεσαίωνα οι οποίες θα πρέπει να μπούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζι με την ύστερη υλοποίηση της από τους ναζιστές...!!!

ιστορικός είπε...

ο φθόνος για κάθε τί ελληνικό από πολλούς αναγνώστες σας, ξεχειλίζει.Φθόνος που οφείλεται στην ζήλια των γειτονικών λαών, που στο διάβα των αιώνων ,επισκιάζονται από το φως του ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα , και προσπαθούν μάταια με ψεύδη,παραχαράξεις και ανιστορισμούς να κλέψουν λίγο από την λάμψη της οικουμενικότητας της Ελλάδος.Πληρωμένοι ή πλανεμένοι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελιοποιούνται στα μάτια των σοβαρών μελετητών ιστορίας αλλά και απέναντι στην ίδια την Ιστορία.Δυστυχώς για εσάς ,οι Έλληνες ήταν-είναι αυτόχθονες σε αυτά τα μέρη και εσείς που φωνάζετε , πολύ πιθανόν , να είστε ελληνικής καταγωγής αλλά εξισλαβισμένοι-εξαλβανισμένοι κλπ. Ως ετερόφωτοι έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούσατε αλλά το θράσσος και ο ανεγκεφαλισμός πάνε μαζί...

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΣΜΟΣ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr


Hμερομηνία : 20-08-09 Eκτύπωση | e-mail



Η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε να αποκαθιστά τα κουρδικά τοπωνύμια
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στον κατευνασμό της κουρδικής μειονότητας.
Η Τουρκία άρχισε να αποκαθιστά τα τοπωνύμια των κουρδικών χωριών και μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει τα θρησκευτικά κηρύγματα στην κουρδική γλώσσα, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον κατευνασμό της κουρδικής μειονότητας και στην προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Haberturk, το επαρχιακό συμβούλιο του Ντιγιάρμπακιρ, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός αποφάσισε να αποκαταστήσει το παλιό κουρδικό τοπωνύμιο της κωμόπολης Τσελκανίγια, σε αντικατάσταση του τουρκικού Κιρκπινάρ.

Στην απόφαση αυτή του συμβουλίου, στο οποίο πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), δεν αντιτάχθηκε ο κυβερνήτης της επαρχίας, που διορίζεται από το κράτος, όπως είχε κάνει σε αντίστοιχες προτάσεις στο παρελθόν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες θα προβεί υπέρ των Κούρδων, ούτε και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, επιδιώκει την εξασφάλιση λαϊκής, στρατιωτικής και κοινοβουλευτικής υποστήριξης για τη λεγόμενη «κουρδική πρωτοβουλία», η οποία φιλοδοξεί να πείσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να καταθέσει τα όπλα ώστε να τεθεί τέρμα στην ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί 25 χρόνια και υπολογίζεται πως έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 40.000 ανθρώπων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλιο: Η ελλάδα που είναι σχεδόν 30 χρόνια στην Ε.Ε πότε θα αποκαταστήσει τα τουρκικά,βλάχικα, αλβανικά και μακεδονικά τοπωνύμια...??????

Ανώνυμος είπε...

[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Η Εκκλησία ως κράτος
Του Βασίλη Κρεμμυδά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 20 Αυγούστου 2009
Με τα εκκλησιαστικά πράγματα έχω να ασχοληθώ από την εποχή Χριστόδουλου· και δεν σκόπευα να ασχοληθώ, αν, κάθε φορά που βρίσκομαι έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν συναντούσα το «πνεύμα» του ακέραιο- αυτό το απίστευτο, αυταρχικό εκκλησιαστικό κράτος που είχε εγκαθιδρύσει. Άλλωστε, σε τέτοιες ιδεολογίες αυτό είναι που θαυμάζει κανείς· πως σε δέκα μόλις χρόνια καταφέρνουν να δημιουργήσουν καθεστώτα που χρειάζονται κάμποσες δεκαετίες, αν κάποιος θελήσει να τα ανατρέψει.

Αλλά και πάλι, δεν θα χάλαγα τη ζαχαρένια μου και τις μικρές ή μεγάλες αποδράσεις μου από το «κλεινόν άστυ» αν δεν διαπίστωνα ότι στα μικρά μέρη, εκεί όπου η κρατική εξουσία είναι από πολύ χαλαρή έως ανύπαρκτη, τίθεται, για μένα- και πολλούς άλλους, υποθέτω - ζήτημα σχέσης κρατικής και εκκλησιαστικής εξουσίας· σε αυτά τα μέρη η δεύτερη είναι η μόνη εξουσία. Ασκείται μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι το παλιό «παπάς και δάσκαλος», ως εξουσία και μαζί συμβουλάτορες- προστάτες του χωριού, δεν ισχύει ως προς το δεύτερο σκέλος του, αφού εδώ και δεκαετίες η θέση του δασκάλου έχει υποβαθμιστεί- ξέρουμε γιατί.

Ιδιαίτερα στα μικρά μέρη, όπου υπάρχει κάποιο προσκύνημα- και είναι άφθονα αυτά, το ξέρουμε-, η κρατική εξουσία τίθεται στην υπηρεσία της εκκλησιαστικής. Παραδείγματα; Όσα θέλουμε: ένα, από πρόσφατο σημείωμά μου, όπου είδαμε ένα αντιτορπιλικό να πηγαίνει στη Βενετία για να μεταφέρει ολίγα οστά των «Αγίων Φανέντων» (και που, όπως είπαμε, την καθόλου περιφρονητέα δαπάνη της κίνησης του αντιτορπιλικού δεν την κατέβαλε η Εκκλησία, αλλά ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δηλαδή εσύ κι εγώ). Ή στην ίδια περίπτωση η μετακίνηση του αγήματος που απέδωσε τιμές στην άφιξη και τη λιτάνευση των οστών.

Παλιότερα, πολεμικό πλοίο είχε πάει στον Πειραιά για να παραλάβει το «αγγείο» με την καρδιά του Μιαούλη- μη γελάτε!- και να τη μεταφέρει στην Ύδρα, όπου και αυτήν τη διεκδίκησε και δεν ξέρω αν δεν την διεκδικεί ακόμη η εκεί Μητρόπολη.

Αυτά τουλάχιστον είναι γεγονότα άπαξ. Τα άλλα είναι τα χειρότερα που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, συνήθως το καλοκαίρι- πού να τρέχει ο κόσμος μες στο καταχείμωνο. Και, αφού αφήσουμε κατά μέρος εκείνες τις άπειρες θαυματουργές Παναγίες του Δεκαπενταύγουστου, ας πάμε στους άλλους άπειρους, τους οσίους και τις οσίες, τους, άκρως ενδιαφέροντες άλλωστε για την Ιστορία και την Ιστοριογραφία, νεομάρτυρες.

Ανώνυμος είπε...

Και αυτοί, όπου εορτάζονται και το περιβάλλον τους επιτρέπει να κάνουν και θαύματα, η Εκκλησία δηλαδή που τα οργανώνει όλα, επιστρατεύει το κράτος για να αποδώσει κύρος στην όλη δραματουργία- η θεία λειτουργία θα τελεστεί από τον μητροπολίτη, ο οποίος θα εκφωνήσει και ψυχωφελή λόγο, θα παραστεί και ο υπουργός που εκλέγεται στην περιφέρεια, κάποιος βουλευτής τουλάχιστον και θα επιστρατευθεί ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας, για να επιβλέψει την τήρηση της τάξης, και της Τροχαίας, για να διευκολύνει τους προσκυνητές από άλλα μέρη, δηλαδή το παραδάκι να προσέρχεται· μαζί θα απομακρύνει όλα τα αυτοκίνητα σε μακρινή απόσταση, για να περνούν τα πούλμαν με τους προσκυνητές.

Έτσι, όταν τυχαίνει να υπάρχουν στο μέρος του νεομάρτυρα παραθεριστές μόνιμοι, δηλαδή να κάνουν εκεί τις διακοπές τους, σε δικά τους σπίτια, κάθε χρόνο, αυτοί αποκλείονται για δύο- τρεις ημέρες- πού να φτάσεις το αυτοκίνητό σου, για παράδειγμα, εκεί που σε υποχρέωσαν να το πας, για να πας στην κοντινή πόλη και να κάνεις τις προμήθειές σου. Και το χειρότερο: κατά τις ιερές τελετουργίες, τα μεγάφωνα είναι στη μεγαλύτερή τους ένταση, ώστε υποχρεώνονται όλοι, θέλουν δεν θέλουν, να ακούνε τα πάντα, να ζαλίζονται από τις συνεχείς, κακόφωνες συνήθως, ψαλμωδίες και να αγανακτούν από τα πύρινα κηρύγματα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας στέλνουν όλους στην Κόλαση! Βίαιη άσκηση εξουσίας.

Υπάρχει όμως και άλλη βίαιη άσκηση της εκκλησιαστικής εξουσίας. Ο λόγος είναι για τις «ιδιοκτησίες» της Εκκλησίας, της τοπικής, του Αγίου, του οσίου, του νεομάρτυρα, που εκτός από τις μεγάλες εκτάσεις εκτός οικισμών κατέχουν και κομμάτια γης, πάντοτε τα «φιλέτα», είτε στα χωριά, είτε στις μικρές και μεγάλες πόλεις, που τα αποκλείουν από κοινωνικές δραστηριότητες: αίθουσες που δεν δίδονται για διαλέξεις, μαθήματα ή μουσικές- θεατρικές βραδιές, οικόπεδα που δεν δίδονται, είτε για τις ίδιες εκδηλώσεις, ούτε ακόμη και για στάθμευση αυτοκινήτων όπου υπάρχει ανάγκη - στα χωριά, κυρίως τα ορεινά, υπάρχει πάντοτε μεγάλη ανάγκη.

Σε όλα αυτά η σχέση κρατική- εκκλησιαστική εξουσία λειτουργεί απρόσκοπτα υπέρ της δεύτερης· είδαμε, μάλιστα, ότι η πρώτη τίθεται στην υπηρεσία της δεύτερης- και πάλι χωρίς να πληρώνει αυτή, αλλά εσύ κι εγώ.

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


ΠΑΝΤΟΤΕ ΦΙΛΕΤΑ
Οι «ιδιοκτησίες» της Εκκλησίας, της τοπικής, του Αγίου, του οσίου, του νεομάρτυρα, εκτός από τις μεγάλες εκτάσεις εκτός οικισμών κατέχουν και κομμάτια γης, πάντοτε τα «φιλέτα», στις πόλεις

Μιχάλης είπε...

Andrew, βάλε και το όνομά σου στα προηγούμενα 5-6 σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-08-09



Επιζήμιοι «ήρωες»
Tου Σταυρου Τζιμα

Τούρκοι εκδρομείς επισκέπτονται τα Γιαννιτσά, ιερή γι’ αυτούς πόλη, για να προσκυνήσουν στο τέμενος του Γαζή Εβρενός, μεγάλου στρατηλάτη των Οθωμανών και σε στιγμές πατριωτικής έξαψης κάποιοι εξ αυτών αρχίζουν να ψάλλουν τον εθνικό τους ύμνο. Ο διευθυντής του τζαμιού, που λειτουργεί ως μουσείο, τους ανακαλεί στην τάξη, αυτοί συνεχίζουν απτόητοι παρά τις αποδοκιμασίες μερίδας ομοεθνών τους που τους καλούν να αναλογιστούν που βρίσκονται και τι κινδυνεύουν να χάσουν και οι τηλεοπτικές κάμερες καταγράφουν την σκηνή. Το βράδυ, τα τηλεοπτικά παράθυρα παίρνουν φωτιά. Οι πρόμαχοι του πατριωτισμού καταγγέλλουν την θρασύτατη τουρκική πρόκληση, την οποία φυσικά εντάσσουν στο κλίμα του γενικότερου ενδοτισμού της Αθήνας «απέναντι στον Τούρκο» και αξιώνουν την απαγόρευση εφ’ εξής προσκυνήματος στο τέμενος των Γιαννιτσών.

Το περιστατικό δεν είναι πραγματικό ως προς τον τόπο τέλεσής του και τους πρωταγωνιστές. Εγινε όμως κάτι παρόμοιο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας με πρωταγωνιστή τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και κάποιους άλλους υψηλού πατριωτικού φρονήματος συμπατριώτες μας που έψαλαν τον εθνικό ύμνο ως απάντηση στα εμπόδια που όρθωσαν οι αρχές στην τέλεση δέησης. Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη έκταση στο θέμα, εμφανίζοντας ως πρόκληση την ενέργεια των ορθοδόξων, οι ακροδεξιοί ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Το ερώτημα είναι εάν μετά τα όσα έγιναν οι Τούρκοι θα επιτρέψουν προσκύνημα του χρόνου στην Παναγία Σουμελά. Αμφιβάλλω, και πάντως εάν αφήσουν να γίνει θα είναι κάτι πολύ περιορισμένο. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το ότι πέρυσι και φέτος μερικές χιλιάδες ορθόδοξοι σκαρφάλωσαν στην Παναγία Σουμελά, ανέβασαν και περιέφεραν στους χώρους της μονής αντίγραφο της ιστορικής εικόνας, άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να επαναλειτουργήσει ως τόπος χριστιανικής λατρείας το μοναστήρι μύθος για τους ορθοδόξους της Μαύρης Θάλασσας. Πολύ περισσότερο να υψωθούν η ελληνική σημαία και το λάβαρο του «κράτους του Πόντου», όπως ονειρεύονται μερικοί –ελάχιστοι– γραφικοί και επικίνδυνοι δικοί μας.

Η τουρκική πλευρά ανέχεται την χριστιανική κινητικότητα για τους δικούς της λόγους: πίσω από αυτήν βρίσκεται η ισχυρή Ρωσία με την οποία συσφίγγει τις σχέσεις της, επιθυμεί να προβάλει πλουραλιστικό θρησκευτικό προφίλ στην διαδρομή προς την Ε.Ε., έχει οικονομικά οφέλη αφού 300.000 τουρίστες, συρρέουν ετησίως στην Παναγία Σουμελά, που λειτουργεί ως μουσείο, ενισχύοντας το εισόδημα της περιοχής. Με το να προκαλέσουν τους γείτονες ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο στην καρδιά του τουρκικού εθνικισμού, ο νομάρχης και οι συν αυτώ μπορεί να εμφάνισαν εαυτούς «εθνικούς ήρωες», αλλά η ζημιά που έκαναν στον ποντιακό Ελληνισμό και τον ορθόδοξο κόσμο ίσως αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη από τα δικά τους ψηφοθηρικά κέρδη.

Ανώνυμος είπε...

Τουρκία, ΠΓΔΜ και Ισπανία σπεύδουν με βοήθεια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Όπως επίσης έγινε γνωστό, την αλληλεγγύη των πολιτών της ΠΓΔΜ προς τους Έλληνες πολίτες εξέφρασε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι θέτει στη διάθεσή τους τρία επανδρωμένα ελικόπτερα Μ-17 και τρία, επίσης επανδρωμένα με έμπειρους επαγγελματίες, πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία μπορούν άμεσα να επιχειρήσουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=tIzQDI0PW1o&feature=related

Πρόκειται για βίντεο το οποίο αποδεικνύει την υποκλοπή του αλβανικού πολιτισμικού υλικού από τον επιθετικό ρατσιστικό υπερεθνικιστικό κρατικό υπερελληνικό εθνικισμό.
Το παραπάνω βίντεο καλεί στο τέλος την Ελλάδα να αλλάξει το πρόσφατο όνομά της αντί να ζητά την αλλαγή του έχοντος μακραίωνη και αναλλοίωτη ονομασία, ονόματος της γειτονικής χώρας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας!!!

Ανώνυμος είπε...

Η βίλα Χριστόδουλου: Να γίνει άσυλο μεταναστών
31/08/2009 από Po
(Με αφορμή το πόρισμα για την «Αλληλεγγύη»)
Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος
Κύριε Ροΐδη,
Οι επίσκοποι είναι μοναχοί και έχουν δώσει όρκους ακτημοσύνης και ασκητικής διαβίωσης. Η αποστολική εντολή για τη ζωή του επίσκοπου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «έχοντες διατροφάς και σκεπάσματα τούτοις αρκεσθησόμεθα». Αν ο Χριστός είναι θεός οι δεσποτάδες που την παραβιάζουν, όπως και οι πιστοί που τους υποθάλπουν, θα λογοδοτήσουν. Ο Χρήστος Παρασκευαΐδης δεν τίμησε τους όρκους του. Έζησε τη ντόλτσε βίτα στην αυλή των σκανδάλων, καβάλα σε θωρακισμένες λιμουζίνες, θαμώνας με την εύθυμη παρέα του των Φορ Σίζονς, πλέοντας σε αποστολικές κρουαζιέρες, ιπτάμενος με ελικόπτερα και πρωθυπουργικά αεροπλάνα, συνευωχούμενος με ισχυρούς της Εξουσίας, της life style δημοσιογραφίας και του πλούτου, κοσμικός και εύθυμος «αββάς της Αυλής», έχοντας φρουρά «φουσκωτών», κατοικώντας ως εκπρόσωπος του βρέφους της φάτνης στη βίλα του Π. Ψυχικού, απολαμβάνοντας σαν σταρ και μέσα στο ναό το χειροκρότημα του κοπαδιού του, εγωπαθής μέχρι το τέλος οπότε πανικόβλητος κατέφυγε σε αθέμιτα μέσα για να αποφύγει τη μετάστασή του στην Εδέμ.
Το πόρισμα που εκδόθηκε από την εκκλησιαστική έρευνα για τα σκάνδαλα της «Αλλυλεγγύης», δηλοί πολλά:
Για τον τιτουλάριο μητροπολίτη Βελεστίνου και τον χωρεπίσκοπο Θερμοπυλών αναγνωρίζεται επίσημα το ελαφρυντικό του φοβισμένου ανθρωπάκου που δεν διαθέτει αρχιερατικό φρόνημα (!): «αμέσως υφισταμένων του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου, που ως Κληρικοί δεν ήτο εύκολο να εναντιωθούν εις την θέλησίν του…….Ενας επίσκοπος, που πληροφορήθηκε όσα ανέφερε το πόρισμα, σχολίασε σκωπτικά: ‘Ο Μακαριστός μού είχε ζητήσει να υπογράψω ένα έγγραφο κι εγώ αρνήθηκα, λέγοντάς του ότι είναι παράνομο. Εκείνος μου απάντησε: Να υπογράψεις ή να πας στο διάβολο. Εγώ πήγα στο διάβολο’……Οσον αφορά τον Δ.Φουρλεμάδη, ευθύνεται: ………(σημ.Λασκ.: μεταξύ πολλών ακόμη που αναφέρονται)… Γιατί ναύλωσε αεροσκάφος να πάει ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Κόσοβο (100.000 ευρώ )….. Η έκθεση αποδίδει ευθύνες στους επιθεωρητές της Γεν.Εκκλ. Οικ.Επιθεώρησης, Θεολ.Μαρκή και Ι.Πέτσο, και στον προϊστάμενό τους, Ευ. Μάρη. ….Τη λίστα των ανθρώπων που «ευθύνονται» συμπληρώνουν και άλλα πρόσωπα, όπως η Γ.Λυμπέρη, που υπήρξε επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήταν διαπιστευμένη στο υπ.Εξωτερικών ….». Στην ουσία το πόρισμα μας λέει πως ο Χρ.Παρασκευαϊδης (που όπως αποκαλύπτεται, συν τοις άλλοις, έκλεψε από τους φτωχούς ένα τεράστιο ποσόν για να πρωταγωνιστήσει σε σώου με τους Σέρβους εθνικιστές φονιάδες του Κόσοβου) εξώθησε σε παρανομίες (όχι μόνο τα γνωστά παπαδάκια που μάντρωσε από νωρίς στη στρούγκα του) ανώτερους κληρικούς και κρατικούς λειτουργούς. Και μια και ζήσαμε για πολλοστή φορά την καταστροφή των δασών, στην ανάκριση για την «Αλληλεγγύη» ο Θερμοπυλών Ιωάννης που είναι και ηγούμενος της μονής Πεντέλης, ξετύλιξε το ενδιαφέρον του Χριστόδουλου για το δάσος της: «..Πολλές ερωτήσεις δέχθηκε και για τα ακίνητα της ΜΚΟ και κυρίως για τους πέντε αυθαίρετους οικίσκους που ανεγέρθηκαν στην δασική περιοχή που περιβάλλει την Μονή Πεντέλης. ‘Όταν γινόντουσαν τα έργα ανέγερσης των οικίσκων από τις σπίθες των ηλεκτροσυγκολλήσεων άρπαξαν φωτιά κάτι ξερόχορτα. Θορυβημένος είπα στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο που ήταν εκεί μαζί μου ότι θα υπάρξουν προβλήματα αν συμβεί κάτι. Η περιοχή είναι δασική και πρόσφατα είχε καεί. Ο ίδιος μου έδωσε να καταλάβω ότι είχε πάρει πάνω του την υπόθεση» φέρεται να απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης’…». http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=246

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα ζουν στην Αθήνα οι λαθρομετανάστες μας, νέοι άνθρωποι, δουλευταράδες στην πλειοψηφία τους, ανάμεσά τους και παιδιά, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα που προβλέπουν οι συνθήκες που η Ελλάδα έχει υπογράψει και χωρίς τη στοργή που ορίζει να απολαμβάνουν ο Χριστός τον οποίο οι Νεοέλληνες υποτίθεται ότι πιστεύουν για θεό τους. Εκατοντάδες ή και χιλιάδες συνάνθρωποί μας, κρύβονται σαν κατσαρίδες ή σαν ποντίκια στριμωγμένοι σε παγκάκια, σε ερειπωμένα κτίρια, σε υπόγειες κρυψώνες, χωρίς νερό, χωρίς σαπούνι, χωρίς στρώμα, χωρίς ασφάλεια, χωρίς περίθαλψη, κυνηγημένοι από τους αστυνομικούς της Ομόνοιας, από Χρυσαυγίτες, από πατριώτες του «Λάος» και από εξαγριωμένους περίοικους, που αντί να τα βάλουν με την σκληρόκαρδη Πολιτεία και τον άκαρδο Δήμο (σκεύη της δικής τους εκλογής) ξεσπούν πάνω στον αποδιοπομπαίο τράγο. Έτσι φερόταν ο μεσαιωνικός χριστιανικός όχλος σε Δύση και Ανατολή, αυτή είναι η πραγματική φύση πολλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας που εκδηλώνεται ελεύθερα στον πόλεμο και στην αναμπουμπούλα. Έγλειφε η πλέμπα τους τυράννους της, ξεθυμαίνοντας σε αδύνατους, παρακολουθώντας με ηδονή τα μαρτύρια που η Εξουσία επιφύλασσε σε εξιλαστήρια θύματα στα ικριώματα των πλατειών και στην αρένα του Ιππόδρομου, συμμετέχοντας πολλές φορές και η ίδια στο γδάρσιμο κάποιου εκπεσόντος βυζαντινού αξιωματούχου. Αυτός ο αγριανθρωπισμός που υποβόσκει κρυμμένος κάτω από τη μάσκα του νοικοκύρη στις χυδαίες φύσεις, αποθρασυμμένος από τους κρωγμούς του «Λάος», εκδηλώθηκε απροκάλυπτα στη Μανωλάδα, από ορθόδοξους (τι κρίμα να μη το βεβαιώνει πια και η αστυνομική τους ταυτότητα) αγρότες, που φτάσανε κάτω από το απαθές βλέμμα της τοπικής Εκκλησίας οι άκαρδοι λειτουργοί της οποίας καταστρέφουν χελιδονοφωλιές να σύρουν στο δρόμο δεμένους στο Ντάτσουν τους δυστυχισμένους μετανάστες.
Η βίλα Χριστόδουλου αποτελεί από μόνη της ένα πελώριο σκάνδαλο. Για το μέγεθός της, για την πολυτέλειά της, για τα προσωπικά αντικείμενα που διασώθηκαν και καταγράφηκαν επίσημα, για τις αντίκες, για τα μουσειακά εκθέματα που μετακόμισαν εκεί, για τη θέση της, για τους κατοίκους της. Ήταν τραγικό να βλέπει κανείς τον προκαθήμενο μιας Εκκλησίας να έχει συσσωρεύσει τόσα περιττά, απαγορευμένα από το θεό του αντικείμενα, που η μοίρα τους είναι να λεηλατούνται ή να κληρονομούνται σαν τα προικιά της μαντάμ-Ορτάνς, από αυλικούς, παρακοιμώμενους και κακές γειτόνισσες. Είναι γνωστή η διαστροφική μανία πολλών Αρχιερέων να συσσωρεύουν πλούτο, ως υποκατάστατο της απαγορευμένης αγάπης που δεν γνώρισαν. Ακόμη και στα υπάρχοντα του καλλιεργημένου Αρχιεπισκόπου Μόσχας Αμβρόσιου, που λυντσαρίστηκε (1771) από τον όχλο των θρησκόληπτων επειδή έκρυψε το μαγικό είδωλο της Παναγίας που μόλυνε ( ακούτε κ.κ.Ά νθιμε και δεσπότη της ΝΑSΑ;) με βουβωνική πανώλη τους πιστούς, βρέθηκε ημιτελής συλλογή 252 λινών υποκαμίσων και εννιά ζευγάρια χρυσά ματογυάλια, που προφανώς δεν τον βόηθησαν να δει το τέλος του. Ακόμη και στο φιλάνθρωπο μητροπολίτη Νευροκοπίου Αγαθάγγελο, συγγενή ενός εκλεκτού δικηγόρου των Αθηνών του κ.Σάκη Κεχαγιόγλου, (φίλου του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου), βρήκαν πλούτο σκανδαλώδη όταν πέθανε το 1965 από συγκοπή μετά την λειτουργία. Η εφημερίδα “Νέα Ζωή” (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 1965. Αναδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γ.Καρανικόλα “Ρασοφόροι συμφορά του Έθνους”), σχολίασε πως δεν πρόλαβε ούτε την είσπραξη να μετρήσει, αφήνοντας πίσω του καταθέσεις και ομόλογα 1.600.000 δραχμών, 600 χρυσές λίρες Αγγλίας, σπίτι στην Καλλιθέα και πολυκατοικία στον Πειραιά και ρώτησε με την αδιακρισία της Δημοσιογραφίας που δεν διδάσκεται στην ευγενική Σχολή της κας Παναγιωταρέα: “..Πώς απόχτησε την τεράστια αυτή περιουσία…Τέχνη δεν ήξερε. Τα χεράκια του δεν είχαν ρόζους…ούτε συγγράμματα έγραψε…” και κατέληξε πως ελπίζει “να του επαρκέσουν για να διέλθει το καθαρτήριον πυρ”.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς η «Ηθική & Θρησκευτική Εγκυκλοπαίδεια» αποκαθιστά την Αλήθεια για τον αφιλοχρήματο πανιερότατο: «Με…. εράνους, φιλανθρωπικά έργα κλπ συνετέλεσε μεγάλως εις την θεραπείαν των….υλικών αναγκών των χριστιανών». Η αγιότης του εν λόγω μητροπολίτη επιβεβαιώνεται και από τον κ. Κεχαγιόγλου που επικαλέστηκε συχνά στις κάμερες τη συγγένειά τους ως τεκμήριο και της δικής του αρετής, η οποία είμαι βέβαιος πως θα λάμψει και δικαστικά όταν (και αν ποτέ) τελεσιδικήσουν όλες οι εκκρεμότητες γύρω από το παραδικαστικό.
Κανείς λοιπόν αξιοπρεπής κληρικός δεν θα τολμούσε πια να κατοικήσει τη βίλα που στέγασε αξιόλογες προσωπικότητες, όπως τον τ. Θεσσαλιώτιδος άγιο Θεόκλητο, φιλάνθρωπο δανειστή της φυγόδικης δικαστίνας Αντωνίας Ηλία (την εποχή που ο άγιος καταδίκασε δηλώνοντας ψεύτικη διεύθυνση τον προκάτοχό του άγιο Κωνσταντίνο για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με κάποιο μπαρ στα Τρίκαλα) και τον πανοσιολογιότατο γραμματέα και τέκνο πνευματικό του Μακαριστού, τον γνωστό αρχιμανδρίτη πατέρα Σ.Κ. που ο πόθος του να υπηρετήσει την πατρίδα (ως ναύτης του Π.Ν.) τον έκανε να πετάξει τα ράσα (γράφτηκε κατάμουτρα στον μακαρίτη) και να αλλάξει επώνυμο. Ο προκάτοχος του Χριστόδουλου, ο αγροίκος αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ που δεν ήταν και υπόδειγμα αρετής, την κατοικούσε χωρίς να προκαλέσει, χωρίς να την ανακαινίσει, σε συνθήκες λιτότητας. Ακόμη και ο κ.Λιάπης του Βοιωτοπεδίου αρνήθηκε να καταλύσει εκεί για λόγους προφανείς. Ναι, η βίλα δεν ήταν ατομική περιουσία του Χριστόδουλου, όπως δεν ήταν και η ντάτσα του Στάλιν ή το Λαγονήσι του Παπαδόπουλου, γιατί τι να κάνει ο ισόβιος Εξουσιαστής την περιουσία, όταν όλη η Εκκλησία ή το Κράτος είναι δικά του;
Αναρωτιέμαι πως ο κ.Αρχιεπίσκοπος και οι «πιστοί», δεν αντιλαμβάνονται το βαρύ αμάρτημα που διαπράττουν να κρατούν άδειο ένα τέτοιο μέγαρο, τη στιγμή που ο ίδιος ο Χριστός («Εφ’ όσον ουκ εποιήσατε, ενί των αδελφών μου, των ελαχίστων ουδέ εμοί εποιήσατε») μεταμορφωμένος σε κοινωνικό παρία, σε πολιτικό ή οικονομικό φυγάδα, σε θύμα της αστυνομικής βίας και της κοινωνικής αναλγησίας, τους ζητάει άσυλο. Ο καημός του Χριστού για το γεγονός πως ήταν άστεγος υπήρξε μεγάλος και τον εξέφρασε ως εξής: «αι αλώπεκες φωλεούς έχουσιν και τα πετεινά του ουρανού κατασκηνώσεις ο δε υιός του ανθρωπου ουκ έχει που την κεφαλήν κλίνη».

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η βίλα που στέγασε τη συλλογή από τις τιάρες του Μεγάλου Αρχιερέα του Μαμμωνά, ενός θιασώτη της Δικτατορίας και κήρυκα φυλετικού και ρατσιστικού μίσους, να στεγάσει επιτέλους τον ίδιο το Χριστό, που ταύτισε τον εαυτό του με κάθε φυγάδα και αδικημένο και που φωνάζει μέσα από τα Ευαγγέλια: «Ξένος ήμην και ου συνηγάγετε με γυμνός και ου περιεβάλετε…». Με πόση σαφήνεια να το πει ο καλός αυτός άνθρωπος στην Ιεραρχία που τάχα μου τον πιστεύει για θεό της; Ούτε ένας από τους Επισκόπους δε σέβεται τον Χριστό για να ζητήσει να γίνει το θέλημά του; Είναι όλοι τους υποκριτές ή αιρετικοί σαν τον πελοποννήσιο Μακεδόνα Άνθιμο που δεν του φτάνει το μίσος κατά των ορθόδοξων αδελφών του Σλαβομακεδόνων στάζει χολή και για τους πρόσφυγες: «Να φύγουν οι ξένοι, έξω τα αδέλφια του Χριστού από την Ελλάδα».
Μήπως φοβάται ο κ. αρχιεπίσκοπος την αντίδραση των ευλαβών περιοίκων; Αλλά αυτοί δεν είναι όχλος του Βύθουλα, είναι πολιτισμένοι μεγαλοαστοί. Πόσους θα στεγάσει η βίλα, το πολύ 30 ανθρώπους, όλα θα γίνουν υποδειγματικά, εδώ θα έρχονται για επιθεώρηση διάφορα επιτροπάτα της Ε.Ε., οι γείτονες θα το δουν ευχάριστα σαν μια πολύχρωμη φολκλορική πινελιά, ίσως και σαν μια μικρή γοητευτική παραμόρφωση, κάτι σαν προκλητικό πίνακα του Ότο Ντιξ, στο άψογο σκηνικό που τους περιβάλλει. Κι όταν με το καλό ο κ. Λιάπης εκδημήσει, μια σεμνή μαρμάρινη πλακέτα στην είσοδο, θα εξηγεί με τη γνωστή ειλικρίνεια αυτών των επιγραφών, πως αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία του Μακαριστού Χριστοδούλου του Αναργύρου την οποία εξεπλήρωσε ο αείδημος Ιερώνυμος ο Ελεήμων.
Αν ο κ.Γιάννης Λιάπης αδυνατεί να δει την πρόταση ανθρωπιστικά, αν δεν μπορεί να την δει ως πράξη μεταθανάτιας εξιλέωσης της ύβρης του προκατόχου του, ως απόπειρα ανάρπασης της ψυχής του «εκ του Αιωνίου Πυρός», ας τη δει δεσποτικά, ως αντεκδίκηση στον μισητό αδελφό του Χριστόδουλο, που πάνω στο αλληλοφάγωμα και στο σκυλοκαυγά για το θρόνο, τον έμπλεξε με κατηγορίες για οικονομικές καταχρήσεις πολλών δις, από τις οποίες η αδέκαστη Δικαιοσύνη τον αθώωσε πανηγυρικά. Αν ο ένας πόλος της κρατικής Εξουσίας, η Εκκλησία, δεν κάνει αυτό το στοιχειώδες, ούτε ο άλλος πόλος, ο κοσμικός των ευσεβών κυβερνώντων δεν θα το κάνει γιατί ακόμη και ο ευαίσθητος πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής» Διεθνούς ο προσκυνητής λειψάνων και εικόνων κ.ΓΑΠ (τ.μετανάστης σε ΗΠΑ και Σουηδία) έχει δεσμευτεί στον κ. Γ.Καρατζαφέρη και στον «Εθνικόν σύλλογον εφεδροπολεμιστών και ανησυχούντων νοικοκυραίων»: «Μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση».

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
απο την ιστοσελίδα του Α. Ανδριανόπουλου

Και η ηλιθιότητα έχει τα όριά της. Ισως όχι στην χώρα μας όμως. Που οι απιθανότητες περιγράφονται σαν λογικές εκτιμήσεις. Η πρόσφατη προσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίς, που από χρόνια προειδοποιούσα πως θα ήταν πιθανότατη, υπήρξε για κάποιους προιόν ελληνικής αβελτηρίας!! Οι ελληναράδες του αντι-αμερικανισμού βρέθηκαν για μια ακόμη φορά ανάποδα. Με τα πόδια επάνω δηλ. και το κεφάλι κάτω. Η προσέγγιση με την Ρωσία αποτελούσε για όλους την πανάκεια που θα μας προσέδιδε κύρος, απεξάρτηση από το αμερικανικό άρμα και διαπραγματευτικά ατού. Και ήρθε η προσέγγιση Μόσχας – Αγκυρας, όχι μη αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν με σοβαρότητα το εξελισσόμενο διεθνές πολιτικό σκηνικό, να τους ανατρέψει τις βεβαιότητες. Και μέσα στην αναταραχή άρχισαν να εκστομίζουν τις συνήθεις ανοησίες.

διαβάστε τη συνέχεια εδώ
http://www.andrianopoulos.gr/0010000448

Ανώνυμος είπε...

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση με το “μακεδονικό”;



ΜΙΧΑΣ: Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το πρόσφατο ξέσπασμα του εθνικισμού στα Σκόπια είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής απόφασης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην οποία έπαιξε σοβαρό ρόλο και η Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτή την διαπίστωση;

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Η Ελλάδα δεν άσκησε βέτο. Πιστεύω ότι η εθνικιστική πολιτική (των Σκοπίων σ.σ.) είναι πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης και με αυτή την πολιτική ο κ. Γκρούεφσκι κέρδισε τις βουλευτικές, δημοτικές και προεδρικές εκλογές. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ενοχλείται από τον εθνικισμό των Σκοπίων. Ο εκφερόμενος από τη FYROM πολιτικός λόγος συναντά αντιρρήσεις και αλλού και ιδιαίτερα στην Βουλγαρία, που έχει ενοχληθεί από την έξαρση του εθνικισμού.»

Μπορείτε με μια πρόταση να μας πείτε γιατί δεν αποδέχεσθε τον όρo «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τη γειτονική χώρα;

«Το μέρος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το όλο. Η γειτονική χώρα αποτελεί ένα τμήμα της Μακεδονίας και συνεπώς, δεν μπορεί να υιοθετεί μια ονομασία που παραπέμπει σε ολόκληρη την Μακεδονία.»

Με την ίδια λογική, σε περίπτωση που τα Σκόπια αποδεχτούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα πρέπει και η ελληνική Μακεδονία να μετονομασθεί σε «Νότια Μακεδονία»;

«Όχι.. Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι περιοχή. Είναι χώρα κάτω από την οποία βρίσκεται η Ελλάδα, της οποίας μια περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία. Το γεγονός ότι στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς μιλάμε για «Ελληνική Δημοκρατία» αίρει το εύλογο του ερωτήματός σας.»

Έχει γλώσσα η γειτονική χώρα και ποια είναι αυτή;

«Τι είναι η γλώσσα τους; Η γλώσσα τους είναι σλαβομακεδονική. Όμως, αυτό είναι έξω από τα ζητούμενα της ενδιάμεσης συμφωνίας.»

Και ποια είναι η εθνότητα τους;

«Το ερώτημα σχετικά με την εθνότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας έπεται της λύσεως της ονομασίας και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει λύση. Νομίζω ότι η μη συμπερίληψη του θέματος της εθνότητας και της γλώσσας στις προτάσεις Νίμιτς θα μπορούσε να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.»

Η Αθήνα ζητά από τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους και παράλληλα αρνείται να τα διαβεβαιώσει δημόσια ότι θα έχουν, τουλάχιστον, τη δυνατότητα να επιλέξουν την εθνότητα και την γλώσσα τους. Δεν κατανοώ πώς αυτό διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.

«Διότι αν μπούμε σε μια συζήτηση περί γλώσσας και εθνότητας δεν πρόκειται να απεμπλακούμε ποτέ. Αν όμως η συμπερίληψη γίνει με αναγωγές που οδηγούν σε συνομολογήσεις αυθαιρεσιών, δεν θα μας βρει πολιτικά σύμφωνους.»

Τι πιστεύετε για το αίτημα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» που εγείρουν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες συμπολίτες μας;

“Ο προσδιορισμός της μειονότητας, όπως υπάρχει στον ΟΗΕ και αλλού, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατυπώνουν ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα σχετικά με την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας.»”

Ανώνυμος είπε...

Ισχύει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για τους Έλληνες πολίτες;

«O αυτοπροσδιορισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Όμως, αποτελεί θέμα και με βρίσκει αντίθετο η αποδοχή οποιουδήποτε στοιχείου(πολιτισμικού κλπ) που συνιστά αποδοχή χαρακτηρισμού μειονότητας. Φυσικά στο ατομικό επίπεδο, κανένας δεν έχει πρόβλημα να πιστεύει αυτά που θέλει.»

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να διώκονται όσοι κάτοικοι της Μακεδονίας αυτοπροσδιορίζονται ως «μειονοτικοί»;

“Θεωρώ τους ανθρώπους του «Ουράνιου Τόξου» συμπατριώτες μου, έχω συναντηθεί μαζί τους και έχω ακούσει τα επιχειρήματα τους. Είμαι αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα μειονότητας, όπως είμαι και αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε δίωξη ατόμου ή ατόμων επειδή τυχαίνει να αυτοπροσδιορίζονται ως μειονοτικοί, όσο αυθαίρετες κι αν είναι οι κρίσεις τους.”

O περίφημος νόμος Γεννηματά που επέτρεπε τον επαναπατρισμό των κομμουνιστών προσφύγων του Εμφυλίου απέκλειε από την κατηγορία αυτή τους «αλλογενείς». Σκέπτεστε να τον αλλάξετε όταν έρθετε στην εξουσία;

«Πιστεύω ότι όσα υπόλοιπα χρωστάμε από την εποχή του Εμφυλίου πρέπει να εξαλειφθούν. Είχαμε λάβει απόφαση το 2003 να κάψουμε τα κόκκινα δελτία, δηλαδή τα δελτία των ανθρώπων σλαβομακεδονικής καταγωγής των οποίων απαγορεύεται η έλευση στην Ελλάδα. Αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα εγείρουν αξιώσεις σχετικά με παλαιές περιουσίες, μπορούν να πάνε στα δικαστήρια να τις διεκδικήσουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν αγκυλώσεις τέτοιες που να εμποδίζουν να λύσουμε το πρόβλημα με τη FYROM σε σχέση με το όνομα. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένας χώρος γεμάτος προβλήματα. Δεν είναι σωστό το θέμα του ονόματος να βαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και να καθιστά τη FYROΜ ένα μέρος από την οποία θα ξεκινήσουν προβλήματα τα οποία θα μεταλαμπαδευθούν και σε άλλες περιοχές. Η εξάλειψη αυτών των υπολοίπων από τον Εμφύλιο είναι μια σωστή κίνηση και περιορίζει ακόμα περισσότερο το πρόβλημά μας με τη FYROM στο θέμα του ονόματος.»

Ποιες είναι εν συντομία οι καθοριστικές διαφορές σας με τη ΝΔ όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος της ονομασίας;

«H ΝΔ μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια. Αν γίνουμε κυβέρνηση θα εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική κατάσταση. Θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεν είναι π.χ. σωστό η κ. Μπακογιάννη να μην έχει ποτέ δει την ηγεσία των Σκοπίων ή να μην τηλεφωνιέται μαζί τους επειδή υπάρχει έξαρση στο θέμα του ονόματος.»

Υπάρχει τίποτα που σας κάνει να πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην εξουσία θα λύσει το πρόβλημα;

«Ναι. Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία με τα Σκόπια επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Και θα το ξανακάνουμε. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα επίλυσης και όχι αντιπαλότητας.»

Ανώνυμος είπε...

Will Greece claim that Bulgaria is stealing history as there is a Monument to Phillip II there?
September 22, 2009
Posted by Yilan in Human rights, Human rights abuses, Macedonia.
Tags: Bulgaristan, Gjorge Ivanov, Macedonia, Makedonia, Makedonya, Yunanistan
add a comment


In the second largest city in Bulgaria – Plovdiv, only tens of meters from one of the mosques in the city stands the memorial of Philip II, which is raised in 2004, Nova Macedonia newspaper writes today.
“Macedonia is not only the only thief of exclusive Greek history. Although Plovdiv is at only 5-6 hours driving from Skopje, few Macedonians know that in this Bulgarian city there is a monument of Philip of Macedonia – father of Alexander the Macedonian. Most likely, this information was not known to the Germans, so President Gjorge Ivanov had to go to Berlin to told there and most of us, we’re not the only ones that in absence of our own history take “on loan “foreign history, as Greece accuses us with serious support from Brussels,” the author of the text Darko Janevski writes. Macedonian journalist notes that the monument was raised in 2004.
------------------------------------------------------------------------
Πλησίον της συνοριακής πόλης Μπίτολα, τρίτης σε σημασία κατά την ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά την Ιστανπούλ και τη θεσσαλονίκη βρίσκεται η αρχαία πόλη Ηράκλεια.
Αυτή την πόλη έκτισε ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου ο Φίλιππος Β ο Μακεδόνας.
Πρός τιμή του οι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ του Μακεδόνες απόγονοι τοποθέτησαν στη πόλη Μπίτολα ένα αισθητικό μνημείο που περιλαμβάνει το άγαλμα του Φιλίππου μαζί με τον μακεδονικό ήλιο.
Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής εθνικιστικής άρχουσας τάξης, η οποία κατηγόρησε την γειτονική κυβέρνηση για αλυτρωτισμό και υποκλοπή της ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ξένης Ελληνικής πνευματικής ιδιοκτησίας....
Παρόμοιο όμως άγαλμα σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο βρίσκεται από το 2004 στη δεύτερη πόλη της Βουλγαρίας , γνωστή ως Πλόβντιφ με την παραδοσιακή της ονομασία Φιλιππούπολη.....
Γιατι η Ελλάδα δεν κατηγόρησε την γειτονική χώρα της Βουλγαρίας για αλυτρωτισμό και ιστορική πλαστογράφηση, ο οποίος σύμφωνα με την δήλωση στο προχθεσινό ντιμπέιτ του τουρκαλβανού γαλατά με τα 40 σπίτια οφείλεται στη νοσταλγία της Μεγάλης Βουλγαρίας της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου...???

Ανώνυμος είπε...

5,50 ποσα αγαλματα του Αλεξανδρου και του Φιλιππου εχει τοποθετησει η γειτονικη χωρα τα τελευταια χρονια ειναι απιστευτο.Προσφατα μαλιστα και οι Δυτικοι διπλωματες "προειδοποιησαν" τον Γκρουεφσκι οτι εξωθει τα πραγματα με την "αρχαιοποιηση" της χωρας του.
Και προφανως θα γνωριζεις τι αντιδραση εφερε απο τις γειτονικες χωρες η MANU ακομα και απο ΗΠΑ και Ην. Βασιλειο με αποτελεσμα να γινουν γελοιοι και τελικα να την αποσυρουν.
Το ποιος παραποιει την Ιστορια ειναι ορατο πλεον σε ολους και οχι μονο στους Ελληνες.
Οσο για το αγαλμα στην Βουλγαρια δεν υπαρχει αντιδραση γιατι δεν υπαρχει δολος απο την μερια των Βουλγαρων.
Αντιθετα εχετε γεμισει τον κοσμο με αλυτρωτικους χαρτες που περιλαμβανουν μεχρι και την..Θασο λες και φοβαται κανεις εδω τους 2800 ψηφους που πηρατε στην Μακεδονια.
Το οτι οι ψηφοι του ΟΤ ειναι μειομενοι σε καθε εκλογικη αναμετρηση που συμμετεχει ειναι η αποδειξη για το ποσο πολυ "πιανει" η προπαγανδα σας στην Μακεδονια