Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

12 Νοε 2009

Εκδήλωση στην Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης με το Κ.Ε.Μ.Ο.

Εκδήλωση στην Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης με το Κ.Ε.Μ.Ο.


Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης γύρω από τις ετερότητες και το μειονοτικό φαινόμενο που επιδιώκει το ΚΕΜΟ, οι εκδόσεις Βιβλιόραμα παρουσιάζουν την Σειρά Μελετών σε εκδήλωση που θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009 στις 20:30.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (επίκ. καθηγητής Παν. Μακεδονίας) θα μιλήσει για τη Σειρά Μελετών του ΚΕΜΟ

Το βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου Το ‘Μακεδονικό’ της Θράκης: Κρατικοί σχεδιασμοί για τους Πομάκους (1956-2008) θα παρουσιάσουν οι:

Κωστής Τσιούμης (αναπλ. καθηγητής, Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης)
Φωτεινή Τσιμπιρίδου (αναπλ. καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας)

Το βιβλίο του Thede Kahl Για την ταυτότητα των Βλάχων: εθνοπολιτισμικές προσεγγίσεις μια βαλκανικής πραγματικότητας θα παρουσιάσουν οι
Γιώργος Αγγελόπουλος (επίκ. καθηγητής Παν. Μακεδονίας)
Σταμάτης Μπέης (ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών)

Ο Γιώργος Μαυρομμάτης (λέκτορας Δημοκρίτειου Παν. Θράκης) θα συντονίσει τη συζήτηση.

To Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (www.kemo.gr) εγκαινιάζει την β’ περίοδο της Σειράς Μελετών που εκδίδει το Βιβλιόραμα. Η σειρά φιλοξενεί μονογραφίες μελέτες με αντικείμενο το μειονοτικό φαινόμενο και συζητά κάθε πολιτισμική, γλωσσική, εθνοτική ή θρησκευτική ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Με αφετηρία την διεπιστημονικότητα, τα βιβλία της σειράς χρησιμοποιούν τα μεθοδολογικά εργαλεία και το κεκτημένο γνωσιολογικό υλικό που μπορεί να προσφέρει κάθε επιστήμη. Έτσι, η νομική και πολιτική επιστήμη, η κοινωνιολογία, η ιστορία, η πολιτική γεωγραφία, η γλωσσολογία, ή η ανθρωπολογία για παράδειγμα, μπορούν συμπληρωματικά να φωτίσουν πληρέστερα το ζήτημα του μειονοτικού φαινομένου που εν πολλοίς αντιμετωπίζεται με καχυποψία και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ήδη κυκλοφορούν δέκα τόμοι στην Σειρά Μελετών της α’ περιόδου (εκδ. Κριτική) και ορισμένες μελέτες αυτόνομα σε άλλους εκδοτικούς οίκους (Α.Ν. Σάκκουλας, Αλεξάνδρεια, Καλειδοσκόπιο).

Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 3, Παραλία, τηλ. 2310 226190

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.ΕΝΘΑΡΥΝΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΤΟ είπε...

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΣΥΓΚΕΡΑΣΜΟ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ) ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε
ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ, ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ,ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΌ ΤΟ 51% ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΘΕΤΗΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΟΥ ΒΕΤΟ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ 126 ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Oι εθνικά Μακεδόνες δεν αποδέχονται κανένα κρατικό επιχείρημα και καμία ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.
Αντίθετα υιοθετούν μόνο πειστικά επιχειρήματα , που βασίζονται στο δίκαιο και την αλήθεια ,ανεξάρτητα την προέλευση τους.
Για τους έλληνες εθνικιστές, με κυρίαρχη την ιδεολογική εξαλλοσύνη οτιδήποτε αληθινό και δίκαιο αλλά μη σύμφωνο με την ιδεολογία τους θεωρείται ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ συμπεριφορά και ΕΧΘΡΙΚΗ στάση .
Για τους ελληνες εθνικιστές ΕΧΘΡΟΣ είναι :
1- ο μουσουλμάνος τούρκος έλληνας πολίτης
2- ο χριστιανός βλάχος και αλβανός έλληνας πολίτης
3- ο καθολικός ελληνας πολίτης
4- ο εβραίος έλληνας πολίτης
5- ο ομοφυλόφυλος ελληνας πολίτης
6- 0 πολύ χοντρός και ο πολύ κοντός έλληνας πολίτης(για αυτό και δεν σηκώνει την σημαία παρότι πρώτος μαθητής)
Δηλαδή ΕΧΘΡΟΣ είναι η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών...!!!

Ανώνυμος είπε...

Ιδιαίτερα ανοιχτός προς το ΛΑΟΣ εμφανίστηκε στο Press της Τρίτης ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκ των βασικών υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά. Εξηγώντας την προτεραιότητα Σαμαρά περί συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ουδέποτε έχει χαρακτηρίσει το ΛΑΟΣ "ακραίο κόμμα" και υποστήριξε πως επανειλημμένως (προφανώς όχι δημόσια) είχε διαφωνήσει με τον Κώστα Καραμανλή για το συγκεκριμένο θέμα. "Ζούμε σε μια εποχή που οι πάντες μπορούν να ψηφίσουν τους πάντες" σημείωσε και ξεκαθάρισε πως "οι οπαδοί του ΛΑΟΣ είναι τίμιοι Έλληνες νοικοκυραίοι όπως οι οπαδοί όλων των άλλων κομμάτων" . Απαντώντας στον Πάσχο Μανδραβέλη που θύμισε τις ρατσιστικές απόψεις στελεχών του ΛΑΟΣ σχετικά με τους μετανάστες, τους Εβραίους και άλλες ομάδες, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ με διάθεση "εξαγνιστή" είπε: "Θεωρώ ότι και οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν κι έχουν μετανοιώσει που τα έχουν πει, αν τα έχουν πει"! Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας των μελών του επικοινωνιακού επιτελείου του πρώην πρωθυπουργού που αν και επέβαλε τη γραμμή "ακραίος ΛΑΟΣ" την προηγούμενη περίοδο τώρα στηρίζει Αντώνη Σαμαρά, υπέθεσε ότι "προφανώς αυτό το επιτελείο πρέπει να άλλαξε γνώμη, διδάχθηκε από τις εξελίξεις ότι έκανε λάθος. Αφήνω τη δυνατότητα της αυτοκριτικής στους ίδιους".
Τί προσπαθεί να πετύχει άραγε το στρατόπεδο Σαμαρά με τέτοιες τοποθετήσεις;
Απλώς κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ ώστε να έρθουν να ψηφίσουν στις 29/11 συμπιέζοντας την εκλογική βάση του κου Καρατζαφέρη;

σχολιο:
ο καρατσαφέρης είναι υπερ της ντόρας για τους ίδιους ιδιοτελείς προσωπικούς λόγους που είναι και ο αβραμόπουλος με τον σαμαρά εναντίον της ντόρας...
γιατί οι οπαδοί του λαος θα πάνε στον σαμαρά αν κερδίσει αυτός την αρχηγία και έτσι το λαος θα μειωθεί...
Αντίθετα αν κερδίσει η ντόρα πολλοί ακροδεξιοί νεοδημοκράτες θα πάνε στο λαος
λοιπόν ,αγαπητοί τι προτιμάτε ακροδεξιά περιχαρακωμένη Ν.Δ με Σαμαρά ή ευρωπαϊκή και ευρεία δημοκρατική Ν.Δ με Ντόρα.
Εγώ πάντως Ντόρα,έστω και αν δέχθηκε να υποστεί όλο το πολιτικό κόστος της αυλής του Μαξίμου η οποία αναφανδόν ετάχθη με τον Σαμαρά, βλέπε Αδριανός, Αγγέλου,κ..π
Βέβαια ευελπιστώ να βγάλει στην φόρα τις βρωμιές του λιονταριού του Βορρά, του Πρίγκηπα της λαϊκής δεξιάς Καραμανλή

Ανώνυμος είπε...

Παιδάκια. Κάποια στιγμη να καταλαβουμε όμως ότι όπως και στην καθημερινη μας ζωή, όταν όλοι γύρω μας έχουν πρόβλημα μαζί μας, δεν γίνεται να είμαστε εμεις σωστοι και δημοκρατες και ολοι οι υπολοιποι προβληματικοι. Καποια στιγμη πρεπει να ψαξουμε και λιγο μεσα μας να
δουμε το προβλημα.
Για όσους μιλουν για ακραιους, εθνικιστες και φασιστες, εγώ θελω να θυμισω ότι η ΠΓΔΜ μαζί με την Αλβανια ισως είναι τα μόνα κρατη που δεν εχουν κομματα αντιστοιχα με τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά κόμματα εθνικά. Και στην Ελλάδα δεν ψηφιζουμε με βάση το μακεδονικό --αλοιμονο τωρα, αλλά με βάση τα κριτηρια που έχουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματια στο ποιος ειναι ο ακραιος εδω πέρα:

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:
Σοσιαλιστες (ΠΑΣΟΚ): 43,92% (από τα υψηλότερα ποσοστα σοσιαλιστικου κομματος στην Ευρωπη, ιδιως σε εποχες οικονομικης κρισης)
Φιλελευθεροι (ΝΔ): 33,48 (τη στιγμή που σε Γερμανία, Αγγλια, Γαλλια, Ισπανια είναι σε άνοδο λόγω οικονομικης κρισης και μεταναστευσης)
Κομμουνιστικό κόμμα: 7,54
Συντηριτικό κόμμα: 5,6 (από τα χαμηλότερα ποσοστα στην Ευρωπη, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκα ακροδεξια ή συντηριτικα κομματα παιρνουν μεχρι και 2ψηφια ποσοστα πχ ολλανδια, Δανια, Μ.Βρετανία)
ΣΥΡΙΖΑ (αριστερά και οικολογικά κινηματα): 4,6
Οικολόγοι: 2,5 (σε κανενα αλλο βαλκανικο κρατος δεν υπαρχει αντιστοιχο κομμα)
Συμμετοχη: 71% (όπως πάντα το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως).

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΓΔΜ: VMRO: 48,8% (εθνικιστικό κόμμα των "μακεδόνων", δεν εχει αλλάξει καθόλου. Αρκει να ριξετε μια ματια στην ιστορια του. Στο ενεργητικό του εχει μια συνεργασία με τους ΝΑΖΙ και την οχρανα)
Σοσιαλιστες: 23,65 (Πατος. Χαμηλότερα ακόμα και από τη Γαλλία μετα τη διασπαση των σοσιαλιστων. Το χαμηλότερο στην Ευρωπη)
DUI (κόμμα με ηγέτες τρομοκρατες του UCK. Ακρως εθνικιστικό): 12,77
DPA: 8,5% (Ιδιο με το DUI. κατά προσέγγιση βέβαια, λόγω της μεγάλης καλπονοθείας και της βίας εναντίων των αλβανών που οδηγησε στο θανατο ενός 23χρονου νεαρου διαδηλωτη)
Ljiube Boskovski: Ανεξαρτητος υποψηφιος Πρόεδρος. Συγκεντρωσε το απιστευτο ποσοστό 14,87%. Περιττο να πουμε κατι για το παρελθόν του.
Συμμετοχή: Λογω της βίας και της τρομοκρατίας ιδιως στις περιοχες που υπερεχει το Αλβανικό στοιχείο, η συμμετοχή εφτασε στο 57%, από τα πιο χαμηλά μαζι με την Αλβανία.

Αναζητείστε αλλού για ακραίους. Η Ελλάδα, δόξα τω Θεώ, εξαιτίας της συμπεριφοράς των ακραιων,έχει αποκτήσει ανελπιστους συμμαχους στα Βαλκανια, που έχουν αηδιασει από αυτή τη συμπεριφορά των εθνικων κομματων στην ΠΓΔΜ. Που ξανακουστηκε τον 21ο αιωνα σε χωρα της ευρωπης να υπαρχουν κόμματα εθνοτικα αντι οικονομικοπολιτικά. Γι αυτό υπάρχει έντονο το στοιχειο του εθνικισμου. Σ αυτό στηριζονται τα κομματα σ αυτη τη χωρα. Δεν πάνε πολλά χρόνια που ελλαδα-αλβανια μπροκαραν απο κοινου την ΠΓΔΜ για πρωτη φορα.
Λοιπόν, ξυπνάτε και αρχιστε να τα ψελνετε στον Γκρουεφσκι. Δυστυχως όμως εχει περασει τη νοοτροπια του σε πολλους κατοικους και μη της ΠΓΔΜ. Δεν καταλαβαίνετε ότι με το να αναφερεστε σε γειτονες σας με τους ακρως προσβλητικους χαρακτηρισμους όπως "γκρεκομανοι", για τους κατα τ' αλλα "αδερφους σας" που απλα δεν θελουν να ειναι το ιδιο με σας, SHQIPTARI και μόγγολοτουρκοι, όχι μόνο δεν θα τους κάνετε να δειξουν κατανόηση στον "πόνο σας", αλλά θα σας αντιπαθησουν κιολας.

Εξάλλου δεν ειναι κρυφό ότι VMRO + ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ = L.F.E

Ανώνυμος είπε...

«Θα περιμέναμε από την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική, που επιβαρύνει και την διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτές οι δηλώσεις μαρτυρούν μία εμμονή σε ψυχροπολεμικές ιδέες. Πέρα από τις αβάσιμες και ιστορικά ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις που διατυπώνουν, η αναφορά σε Μακεδόνες από την ''αιγαιατική Μακεδονία'' δεν είναι απλώς ιστορικά ανακριβής, αλλά αποδεικνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αναχρονιστική επεκτατική και αλυτρωτική αντίληψη, που διέπει τη σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Είναι αντίθετη στις Αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και συνιστά ουσιώδη παραβίαση βασικών προβλέψεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας

Σχόλιο:
Μπορεί να μας εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επί Ν.Δ απο τον Μαϊο του 2009 τι είναι ιστορικά ανακριβές και αλυτρωτικό.
Μήπως η ύπαρξη της εθνικής μακεδονικής κοινότητας ελλάδος?
Μήπως ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα κατέχει το 51% της αδιαμέλιστης Μακεδονίας?
Μήπως η υιοθέτηση απο την πολιτική ηγεσία της γείτονος των επίσημων εκθέσεων των διεθνών οργανισμών-ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωκοινοβούλιο που κάνουν λόγο για τα προβλήματα που έχουν οι Μακεδόνες στη Ελλάδα λόγω μη αναγνώρισής του μακεδονικού εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού?
Μήπως η υιοθέτηση των παραπάνω εκθέσεων από τον Νίκολα Γκρουέφσκι, τον εγγονό του συνεπώνυμου ,επίλεκτου μέλους της εθνικής μακεδονικής κοινότητας έλλάδος και ήρωα του μακεδονικού έθνους και του έπους του 40 από την Αχλάδα/Κρουσοράτι της Φλώρινας ?
Μήπως ανακριβής είναι οισχυρισμός ότι ο πατέρας της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας
ο Κρστε Μισίρκοβ , γεννήθηκε και έζησε στο σχεδόν 100% μακεδονικό χωριό την Πέλλα Γιαννιτσών , όπου από αιώνες ζούσαν οι συγγενείς του?
Μήπως είναι ανακριβές και αλυτρωτικό ότι ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Μακεδόνων απο τους Οθωμανούς Γκότσε Ντέλτσεφ γεννήθηκε στή σχεδόν100% τότε μακεδονική πόλη του Κιλκίς /Κούκους και σκοτώθηκε στην Μπάνιτσα Σερρών?
Μήπως είναι ανακριβές και αναχρονιστικό ότι η πρώτη εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση συστάθηκε στην Θεσσαλονίκη , από Μακεδόνες που αυτοαποκαλόντουσαν Αιγαιάτες Μακεδόνες?
Μήπως η αναγνώριση της πολυεθνοτικής πραγματικότητας σημαίνει σήμερα αναχρονιστική εδαφική διεκδίκηση τρίτων?

Ευτυχώς που όλα αυτά είναι αλήθεια και τα αποδέχεται ολος ο κόσμος και μόνο εσεις οι "πλανενένοι" δεν τα δέχεστε...!!!

Ανώνυμος είπε...

12-11-09 Eκτύπωση | e-mail



Υποστηρίζει την κατάργηση βίζας στα Βαλκάνια η Ε.Ε.
Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξη του για τα σχέδια για ταξίδια χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο από τις 19 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα κάλεσε την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρα τα δυτικά Βαλκάνια.

Οι τρεις Βαλκανικές χώρες ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα η κατάργηση της βίζας να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική πολιτική της ΕΕ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να δώσουν τη τελική έγκριση για το σχέδιο αργότερα αυτόν το μήνα.

«Περιμένω οι υπουργοί να το υποστηρίξουν αυτό», δήλωσε η Τάνια Φαγιόν, ευρωβουλευτής από την Σλοβενία.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η Αλβανία και η Βοσνία δεν πληρούν τα κριτήρια για διευκόλυνση των ταξιδιών και κάλεσαν τους πολιτικούς να πιέσουν την κατάσταση με μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα.

«Πιστεύω ότι από την άνοιξη θα μπορούν να πληρούν όλα τα κριτήρια. Δεν είναι σωστό για τις δύο αυτές χώρες να μη συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα απελευθέρωσης από τη βίζα», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

13-11-09 Eκτύπωση | e-mail



Πρόταση να κριθεί αντισυνταγματική η προσωποκράτηση
Αντισυνταγματική να κριθεί η προσωποκράτηση θα προταθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης θα προτείνει να κριθεί αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο.

Στο ΑΕΔ οδηγήθηκε η υπόθεση της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο λόγω των αντίθετων αποφάσεων που εξέδωσαν οι Ολομέλειες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα ο ΑΠ έκρινε ότι είναι συνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο και το αντίθετο έκρινε το ΣτΕ.

Ο κ. Μαντζουράνης θα υποστηρίξει ότι η προσωποκράτηση αντίκειται στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος, που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως επίσης προβλέπουν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση απαγορεύθηκε η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.


----------------------------------------------

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΝΟΜΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΚΙΖΕΣΑΙ.
ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΚΛΟΠΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 13-11-09

Νέα ονομασία για τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία»

«Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας» προστέθηκε στην ονομασία της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Η κληρικο-λαϊκή συνέλευση της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», η οποία είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην ΠΓΔΜ, ενέκρινε, χθες, στα Σκόπια, την πρόταση για μια προσθήκη στην ονομασία της και πλέον θα αποκαλείται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Ο μητροπολίτης Τιμόθεος, της εκκλησίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η προσθήκη στην ονομασία είναι σύμφωνη με την αναφορά στο καταστατικό της εκκλησίας, όπου υπογραμμίζεται ότι η Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας ουσιαστικά είναι ένα και το αυτό με τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία θα χρησιμοποιείται μόνο η ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Από την εκκλησία της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι η τροποποίηση αυτή του ονόματος δεν πρέπει να συνδέεται με τις προσπάθειες για την επίλυση της εκκρεμότητας, με την Ελλάδα, για την ονομασία.

Η κληρικο-λαϊκή συνέλευση αποφάσισε, επίσης, την αλλαγή του οικοσήμου της εκκλησίας αυτής.

Το νέο οικόσημο της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» αναπαριστά την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Οχρίδα, αντικαθιστώντας τον Άγιο Κλήμη