Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Νοε 2009

MARIOVO



Ο δημιουργός του δεύτερου βίντεο μπορεί να μας εξηγήσει τι γύρευαν οι Κρητικοί στο Μαρίοβο και ποιους ήθελαν να «απελευθερώσουν» το 1905;

46 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σκόπια: Ρητορική ψυχρού πολέμου από την ΑθήναNAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 09:19

Ρητορική ψυχρού πολέμου καταλογίζει στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Όπως είπε, κάποια προβλήματα με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η ΠΓΔΜ -όπως η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας- είναι αποτέλεσμα του ψυχρού πολέμου, της αδυναμίας ή της έλλειψης επιθυμίας εκ μέρους των πολιτικών παραγόντων και θεσμών να αντιδράσουν έγκαιρα, τη στιγμή που έγινε αισθητή η πτώση του κομμουνιστικού συστήματος, καθώς και να αποποιηθούν πλήρως το παλαιό σύστημα.

«Μία από τις αιτίες του ψυχρού πολέμου ήταν και ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Ίσως πρέπει κατά κάποιο τρόπο να λήξει συμβολικά αυτός και εκεί. Νομίζουμε πως η ρητορική που χρησιμοποιείται τώρα από την πλευρά του γείτονά μας και η οποία προέρχεται από εκείνη την εποχή και αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης, πρέπει να εγκαταλειφτεί», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες, στο προεδρικό μέγαρο των Σκοπίων, με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και πρόσθεσε: «Πρέπει να κατανοήσουν πως ό,τι κάνουμε είναι στο πνεύμα της προοπτικής και του μέλλοντος αυτής της περιοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ, παρά τη χρήση αυτής της ρητορικής, την έλλειψη εμπιστοσύνης και τον φόβο που μεταδίδουν κάποιοι πολιτικοί, οι δύο κοινωνίες επέδειξαν πολύ μεγαλύτερη κατανόηση και ωριμότητα με το να επικοινωνούν αδιάλειπτα κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως εκτίμησε, μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση την προηγούμενη εβδομάδα, θα αποτελούσε επιβεβαίωση, αλλά και παράδειγμα για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα -όπως επεσήμανε- εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι επί 18 χρόνια δεν υπήρξε συνάντηση σε επίπεδο Προέδρων των δύο χωρών.

Ανώνυμος είπε...

Μπακογιάννη - Σαμαράς
Ριχάρδος Σωμερίτης | Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009
Τα όσα συμβαίνουν στην ξεπεσμένη Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο εσωτερική της υπόθεση. Σε μεγάλο βαθμό αφορούν τους πάντες· δηλαδή, τη χώρα. Με αυτό ή με άλλο όνομα, η Κεντροδεξιά έχει κυβερνήσει συχνά τη χώρα και μπορεί μεθαύριο να κληθεί ξανά να την κυβερνήσει. Το ερώτημα είναι ξανά, όπως και πριν, το πώς θα την κυβερνήσει και με ποια πολιτική. Οι τάσεις, έτσι όπως διαμορφώνονται, είναι σαφέστατες. Τα λόγια όχι.

Υπάρχουν δύο κόμματα μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Το ένα το εκπροσωπεί η Ντόρα Μπακογιάννη. Το άλλο ο Αντώνης Σαμαράς. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι κόρη του αμφισβητούμενου από τη δημοκρατική παράταξη Κώστα Μητσοτάκη- που πάντως, το 1990, οδήγησε τη Δεξιά ξανά στην εξουσία και που συνεπώς αυτή τι του προσάπτει;- αλλά πολιτικά είναι γέννημα και θρέμμα της Ρηγίλλης όπου ανέβηκε σκαλοπάτι με σκαλοπάτι κερδίζοντας δύσκολες εκλογικές μάχες.

Ο Αντώνης Σαμαράς, γόνος και αυτός μεγάλης οικογένειας, δοκίμασε πολλά σε μια δραματική σχεδόν προσωπική πορεία προς μια ως τώρα άπιαστη προσωπική εξουσία. Τα πολλά περιλαμβάνουν και μια σημαντική διάσπαση της Κεντροδεξιάς με αποτέλεσμα τον δεκάχρονο αποκλεισμό της από τη διακυβέρνηση της χώρας. Και τη γνωστή προσφορά του στον εγκλωβισμό όλων στα εθνικά αδιέξοδα.

Σήμερα η κυρίαρχη εντύπωση, πέρα από τα όσα λένε ή δεν λένε, είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι κεντρώα-κεντροδεξιά και ο Αντώνης Σαμαράς κεντροδεξιός-ακροδεξιός: ένας αριστοκράτης Καρατζαφέρης, δηλαδή, για να παραφράσω έναν συνάδελφο. Η Ντόρα Μπακογιάννη πιστεύει ότι η παράταξή της πρέπει να ξανακερδίσει τους ανθρώπους του προοδευτικού «μεσαίου χώρου» που την εγκατέλειψαν είτε απέχοντας είτε ψηφίζοντας ΠαΣοΚ (όπως είχαν ψηφίσει Σημίτη).

Και ο Αντώνης Σαμαράς νομίζει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί μελλοντικά να νικήσει αν ξανακερδίσει τους οπαδούς της Ακροδεξιάς. Αν τον έχει επηρεάσει ο Σαρκοζί, που κέρδισε στη Γαλλία πριν από δυόμισι χρόνια τις προεδρικές εκλογές αποσπώντας με ακροδεξιά συνθήματα περί έθνους, μετανάστευσης και «τάξης» την πελατεία του Λεπέν, θα έπρεπε να ξαναδιαβάσει τα νούμερα. Τα γαλλικά και τα ελληνικά...

Oπως η σημερινή Νέα Δημοκρατία είναι διαλυμένη και απαισιόδοξη, το ποιος θα την ανασυγκροτήσει δεν είναι δευτερεύον. Ο νικητής της σημερινής αρχηγικής αντιπαράθεσης θα φτιάξει ουσιαστικά νέο κόμμα. Σύγχρονο, ευρωπαϊκό, λογικά προοδευτικό; ή εθνοκεντρικό και πλεγματικό, εκφραστή μιας νέας εκδοχής των περί «ανάδελφου έθνους» και της «εθνικής μας μοναξιάς», με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται; Είναι συνεπώς χαρακτηριστική και ενδεικτική η σαμαρική συσπείρωση της σκληρής Δεξιάς αλλά και η συνεχής και συχνά συκοφαντική επίθεση των πολυπληθέστατων ακροδεξιών δήθεν πατριωτικών μπλογκ εναντίον της «ενδοτικής» Ντόρας Μπακογιάννη και η στήριξή τους στον «πατριώτη» Αντώνη Σαμαρά.

Ανώνυμος είπε...

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ΑνθρώπουNAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009 22:18
Τελευταία Ενημέρωση : 09/11/2009 22:30 ΕκτύπωσηΑποστολήΦυλάξτε τοΓραμματοσειράΑκούστε το


Εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πραγματοποιήθηκε απόψε.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και του προέδρου του Δικαστηρίου του Στρασβούργου Ζαν Πόλ Κοστά.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός εξήρε το τεράστιο κύρος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο του ΕΔΑΔ ως θεματοφύλακα των ελπίδων του κάθε ευρωπαίου πολίτη και το μεγάλο έργο που επιτελεί στην εφαρμογή ενός υπερεθνικού νομικού πολιτισμού ικανού να εκμηδενίσει τις όποιες κρατικές αυθαιρεσίες.

Επεσήμανε δε ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν το βάθρο της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, που προάγει την ιδεολογία του ανθρωπισμού.

Στην πολύμορφη πραγματικότητα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απολαμβάνει ο κόσμος και η Ευρώπη από την ίδρυση και την πράξη του ΕΔΑΔ εδώ και 50 χρόνια, επηρεάζοντας την έννομη πράξη, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Καστανίδης.

Τόνισε ακόμη στην Ελλάδα θα είμαστε στραμμένοι διαρκώς και με αφοσίωση στο έργο του Δικαστηρίου, καθώς αυτό είναι το πιο αναγνωρισμένο δικαστήριο που τιμά τον νομικό πολιτισμό.

Ζήτησε δε από όσους υπηρετούν τις τάξεις του ΕΔΑΔ να προσφέρουν περισσότερα στη διεύρυνσή του γιατί, όπως ανέφερε, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γίνεται σμίκρυνση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς μετά την τρομοκρατική ενέργεια του 2001, η συνεργασία μεταξύ κρατών χάριν της ασφάλειας οδήγησε στην κάμψη δικαιωμάτων και ελευθεριών με αποτέλεσμα να προκύψει το δίλλημα ασφάλεια ή ελευθερία.

Η απάντηση σε αυτό, όπως εξήγησε, οφείλει να είναι ότι η ασφάλεια προάγεται όταν προάγεται ο χώρος των ατομικών ελευθεριών. Στην κατάργηση του διλλήματος αυτού, κατέληξε ο κ. Καστανίδης, θα συνεισφέρει στο μέλλον το ΕΔΑΔ.

Η πορεία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου ήταν και πρέπει να παραμείνει ανοδική, σχολίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σημείωσε επίσης πως δεν πρέπει να επαναπαυθεί, καθώς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απειλούνται σήμερα από νέους κινδύνους και πρακτικές, όπως μονοπώλια των ΜΜΕ, παρακολουθήσεις, προσωπική ασφάλεια λόγω τρομοκρατίας κλπ, καταστάσεις και προκλήσεις που ζητούν σήμερα επανατοποθέτηση του ΕΔΑΔ και αναζήτηση νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που βάλλουν από νέα σκοπιά, θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Για τη σημασία του ΕΔΑΔ, το κύρος του και τη συμβολή του στον εμπλουτισμό των εθνικών νομολογιών μίλησε στην εκδήλωση ο κ. Κοστά, δίνοντας πολλά παραδείγματα από τη Γαλλία και τις καταδίκες της από το δικαστήριο του Στρασβούργου, οι οποίες την επηρέασαν σε βαθμό να αναθεωρήσει τη νομολογία της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Στο ρόλο του Δικαστηρίου στη δημιουργία ενός χώρου εναρμόνισης της προστασίας των Δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ Χρήστος Ροζάκης.

Διότι, όπως τόνισε, ναι μεν κάθε υπόθεση έχει τη μοναδικότητά της και αφορά τους συγκεκριμένους προσφεύγοντες, αλλά βαθμιαία οικοδομείται μέσα από αυτή τη νομολογία ένα είδος ενιαίας ευρωπαϊκή δημόσιας τάξης η οποία είναι εκείνη που στηρίζεται στη λογική της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Στο διορθωτικό ρόλο του ΕΔΑΔ στη βελτίωση της εθνικής νομοθεσίας καθώς και σε περιπτώσεις προσφυγών Ελλήνων πολιτών στο Δικαστήριο του Στρασβούργου και καταδίκης της Ελλάδας αναφέρθηκε στην ομιλία της η επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος του ΕΔΑΔ Μαριαλένα Τσίρλη.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιος Κούρτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΣΕ ζητάει αύριο απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από Εφετείο Αθηνών

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως αύριο 9 Νοεμβρίου 2009, στα πλαίσια προγραμματισμένης δίκης στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών (αίθουσα Δ80Γ, 2ος όροφος, ώρα 9πμ, αριθμός πινακίου 2Α) για διόρθωση παλαιότερης απόφασης, τα στελέχη του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert και Παναγιώτης Δημητράς και ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Βασίλης Σωτηρόπουλος θα ζητήσουν από το δικαστήριο την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων (εικόνα Χριστού και Ευαγγέλιο) σε εφαρμογή και της πρόσφατης καταδίκης της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αλλά και των γενικών αρχών δικαίου, όπως έχουν αναπτυχθεί ειδικά για το θέμα αυτό (υποχρέωση ουδετερότητας της πολιτείας στα θέματα θρησκείας) από τον Καθηγητή Νομικής Μιχάλη Σταθόπουλο.

Όπως είναι γνωστό, το ΕΔΔΑ, στις 3 Νοεμβρίου 2009, δημοσιοποίησε την απόφαση στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας (προσφυγή 30814/06) με την οποία διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 2 του πρώτου προσθέτου Πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), λόγω της ανάρτησης του «εσταυρωμένου» (crucifix) στα δημόσια ιταλικά σχολεία. Το ΕΠΣΕ έκανε παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ως τρίτος στην υπόθεση την οποία το ΕΔΔΑ αναφέρει σε περίληψη στις παραγράφους 45 και 46 της απόφασης. Το πλήρες κείμενο της περίληψης αυτής στα γαλλικά καθώς και δύο άρθρα που αναφέρονται στην απόφαση και στη συμβολή του ΕΠΣΕ ακολουθούν.


Lex and the city

5.11.09

Στον σταυρό, στον σταυρό! (quiz: από ποια ταινία είναι η ατάκα;)

Ανάρτηση θρησκευτικού συμβόλου σε σχολική αίθουσα
ΕΔΔΑ, Lautsi v. Italy (απόφαση 3.11.2009, προσφυγή n° 30814/06)

Μετά την καλοκαιρινή Opuz, απόφαση που αφορούσε το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στη Νοτιανατολική Τουρκία, το ΕΔΔΑ εκδίδει άλλη μία απόφαση που κάνει ντόρο και ξεσηκώνει τα στίφη των πιστών στην καθολική Ιταλία. Στη Lautsi, λοιπόν, το ΕΔΔΑ θεώρησε ότι η ανάρτηση του θρησκευτικού συμβόλου του σταυρού σε σημείο της σχολικής τάξης, το οποίο δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τα τέκνα της προσφεύγουσας, προσέκρουε στο δικαίωμα της τελευταίας στη μόρφωση των παιδιών της σύμφωνα με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές της πεποιθήσεις. Κατέληξε έτσι σε παραβίαση του άρθρου 2 του πρώτου προσθέτου Πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με το άρθρο 9 της Σύμβασης.

Ανώνυμος είπε...

Το δικαστήριο του Στρασβούργου υπογράμμισε ότι τα τέκνα της προσφεύγουσας θα μπορούσαν εύλογα να θεωρήσουν ότι η εκπαίδευσή τους λάμβανε χώρα σε περιβάλλον το οποίο χαρακτηριζόταν από την ιδιαίτερη παρουσία μιας συγκεκριμένης θρησκείας. Η ύπαρξη του σταυρού μπορεί να αποτελεί, από τη μία πλευρά, ενθαρρυντικό και θετικό στοιχείο για τους χριστιανούς μαθητές, από την άλλη πλευρά όμως είναι δυνατόν να ενοχλεί τους μαθητές οι οποίοι είτε ανήκουν σε άλλο δόγμα ή θρησκεία είτε είναι άθεοι. Το δικαίωμα να μην πιστεύει κάποιος σε οιαδήποτε θρησκεία (εγγενές στοιχείο της θρησκευτικής ελευθερίας) αφορά και την εφαρμογή πρακτικών ή τη χρήση συμβόλων με θρησκευτικό περιεχόμενο. Το δε κράτος οφείλει να απέχει από την επιβολή ενός συγκεκριμένου θρησκευτικού δόγματος σε χώρους όπου το άτομο βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης από το πρώτο. Στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, το κράτος έχει την ειδικότερη υποχρέωση τήρησης ουδέτερης στάσης ως προς τα θρησκευτικά ζητήματα. Η δε διεξαγωγή των μαθημάτων, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του μαθητή, πρέπει να διεξάγεται χωρίς να παρεισφρέει το στοιχείο της θρησκείας.

Με βάση τα ανωτέρω, το ΕΔΔΑ δήλωσε ότι αδυνατούσε να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η υποχρεωτική ανάρτηση του σταυρού, ενός συμβόλου που συνδέεται άρρηκτα με τον καθολικισμό, την κυριαρχούσα θρησκεία στην Ιταλία, θα συμβιβαζόταν με την ιδέα του εκπαιδευτικού πλουραλισμού. Η έννοια αυτή είναι εξάλλου απαραίτητη κατά το ΕΔΔΑ για τη διατήρηση μιας «δημοκρατικής κοινωνίας», όπως η έννοια αυτή απορρέει από την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Να σημειώσω την παρέμβαση του Greek Helsinki Monitor στη διαδικασία ενώπιον του ΕΔΔΑ, με χρήσιμες αναφορές στις αρχές που απορρέουν σχετικά με το εξετασθέν ζήτημα από τις δραστηριότητες άλλων διεθνών οργανισμών. Θα ήταν ευκταίο να είχε ήδη κληθεί το ΕΔΔΑ να αποφανθεί πριν από τη Lautsi και σχετικά με ελληνική υπόθεση που θα αφορούσε την ανάρτηση εικόνων είτε σε σχολικές αίθουσες είτε στα ακροατήρια δικαστηρίων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον. Όπως και με τις ταυτότητες, το πρόβλημα, παρά τον συμβολικό του χαρακτήρα, δεν είναι έλασσον. Και αυτό διότι ακριβώς λόγω του συμβολισμού του, αναδεικνύει όλο το πρόβλημα της διαπλοκής του κοσμικού με το θρησκευτικό κράτος στη χώρα μας. Όλοι αυτοί που απαντούν καταφατικά στο ερώτημα εάν πρέπει να αναρτώνται θρησκευτικές εικόνες στις σχολικές τάξεις και στα δικαστήρια, υπερασπίζοντας τις πολιτισμικές παραδόσεις της χώρας μας, είναι απλώς υποκριτές. Διότι το πρόβλημα εδώ φυσικά και δεν είναι οι παραδόσεις, η ταυτότητα του Έθνους και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Είναι, αντιθέτως, η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει το κράτος στα μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων ή στους άθεους που επίσης διαβιώνουν σε αυτήν τη χώρα μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των ορθοδόξων, βοήθειά μας. Εάν μας φαίνεται υπερβολική η υποχρέωση εξάλειψης των ορθόδοξων θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία και τα δικαστήρια, ας αναλογισθούμε πώς πιθανόν θα αισθανόταν ένας χριστιανός ορθόδοξος που θα δικαζόταν για κάποιο πλημμέλημα στο Ιράν με ισλαμικά σύμβολα να κοσμούν την αίθουσα. Πώς θα αισθανόταν ο ίδιος χριστιανός ορθόδοξος, εάν στο Ιράκ η Τροχαία σταματούσε το αυτοκίνητό του σε κάποιο απόμερο σημείο και ο αστυνομικός μπορούσε να γνωρίζει από την ταυτότητά του ελεγχόμενου, το θρήσκευμά του. Φαντάζομαι ο χριστιανούλης θα είχε αρκετές πιθανότητες να γνωρίσει μία άλλη πιο περιπετειώδη πλευρά της ζωής. Τέλος πάντων, το ζήτημα της ανάρτησης των θρησκευτικών συμβόλων της επικρατούσας θρησκείας και γενικότερα κάθε τέτοιου συμβόλου, στα σχολεία, στα δικαστήρια και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν άπτεται αποκλειστικά της θρησκευτικής ελευθερίας. Αφορά το θεμελιώδες πρόβλημα της ίσης μεταχείρισης των πολιτών από το κράτος.

Ανώνυμος είπε...

MEP Fajon expects Macedonia, Serbia, Montenegro visa liberalization as of December 19
Brussels, November 10 - The European Parliament is scheduled to give Wednesday the 'green light' on annulment of Schengen visas for Macedonia, Serbia and Montenegro as of December 19, Slovenian MEP Tanja Fajon, who prepared the visa liberalization report for Western Balkan countries, told MIA.

Fajon said she was certain that the European Parliament would adopt the report, including Slovenia's proposal for annulment of Schengen visas on December 19 instead of the European Commission proposal of January 1.

"I believe it is very realistic to expect that citizens of Macedonia, Serbia and Montenegro will be able to travel freely in the EU as of December 19, in the course of the Christmas and New Year's holidays. This would be great news for the people in the region and I hope that the same would be soon offered to the citizens of Bosnia&Herzegovina and Albania once they meet the criteria. The EP is strongly supporting the visa-free regime for all Western Balkan countries", stressed Fajon.

The Slovenian MEP's report on abolishment of the Western Balkan visa regime was approved this October by the Committee for Civil Liberties, Justice and Home Affairs, preceded by the Foreign Affairs Committee.

The EU Council of Home Affairs Ministers should adopt the final decision on the visa-free regime for Macedonia, Serbia and Montenegro on November 30 or December 1.

Σχόλιο :
Στις 30 Νοεμβρίου το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών θα αποφασίζει για την κατάργηση της ΒΙΖΑΣ για τις τρείς χώρες- Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο ήδη από τις 19 Δεκεμβρίου 2009, για όλες τις χώρες του Σέγκεν, Ε.Ε και οι χώρες της ΝΑΦΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Απαπαπα, Κρητικοί που προσπάθησαν να απελευθερώσουν... Τι δουλεια είχαν στη Μακεδονία; Μα γίνονται αυτά τα πράγματα; Δεν το πιστεύω... Πω, πω, δεν μπορουν να παρουν παράδειγμα από τους Μακεδόνες που δεν πήγαν ποτέ να βοηθήσουν στην Στ Ελλάδα, την Πελ/σο και την Κρήτη; Και μέρες που είναι, να θυμήσουμε την ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου στις 8-11-1866 και να πουμε βέβαια ότι κανείς Μακεδόνας δεν πήγε να "απελευθερώσει-βοηθήσει-σκοτώσει" σ εκεινα τα μέρη. Αλλά φένεται οι άνθρωποι εκεί έχουν μάλλον περισσότερη αξιοπρέπεια και δεν μιλάνε. Και μην ξεχνάμε: η σφαγή στη μακεδονία υπηρξε μονοπλευρη. Μονο ένας έκανε σφαγή. Διότι στα βαλκάνια ισχύει η εξής νοοτροπία "Το δικό μου το έθνος δεν σφάζει. Αμύνεται" ή "Το δικό μου το έθνος ίσως και να σφάζει. Αλλά ο γείτονάς μου σφάζει περισσότερο".
Ας μην ξεχάσουμε το ηρωικό Ιλιντέν που ποτέ δεν σκότωνε, που ποτέ δεν πίεσε και δεν βασάνισε. Απλά έκανε χαρουμενες επαναστάσεις και επιθέσεις χωρίς να ανοιξει μύτη. Πολύ σύνηθες για επαναστάσεις. Και τι να πουμε για το Αγιο vmro, που ποτέ μα ποτέ δεν ήθελε και δεν θέλει την ιδέα της "ενωμενης Μακεδονίας" και ποτέ μα ποτέ δεν συνεργάστηκε με τους ναζί. Ποτέ δεν υποστήριξε και δεν στελέχωσε την Οχράνα. Μόνο αυτοί οι άτιμοι οι Έλληνες τα έκαναν όλα.
Ελπίζω να έγραψα άριστα στο διαγώνισμα Ιστορίας, ε;
Εμπιστευτικά τώρα, επειδή είσαστε αυτοί που είσαστε και σκεφτεστε ακόμα με την αναχρονιστική πολιτική του αλυτρωτισμού κάτω απ' την κάλυψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πολύ πιασάρικο στις μέρες μας, ιδίως όταν δεν έχει να κάνει με τα μειονοτικά προβλήματα της λατρεμενης ΠΓΔΜ που είναι πολύ μεγαλύτερα)σας λέω λόγω της θέσης μου, ότι η Βουλγαρία, μετά την πατάτα του λατρεμενου Γκρουεφσκι στην Αυστραλία, έχει κάνει συμφωνία με την Ελλάδα να μπλοκάρουν από κοινού την ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκεμβρη και θα αναθεσουν στην λατρεμένη σας Αλβανία, αφενός να εγείρει θέμα μειονοτήτων και αφετέρου να απειλήσει με veto στο ΝΑΤΟ.
Ασχετοι. Αν θέλετε να τα βάλετε με κάποιον στα βαλκανια, διαλέξτε έναν κάθε φορέ. Οχι 3 μαζί. Λιγη πονηριά βρε παιδιά.

bb είπε...

Την πονηριά την αφήνω σε εσένα, ανώνυμε 5:21. Όσο για τους εχθρούς των Μακεδόνων, αυτοί ενεργούσαν πάντα όλοι μαζί εναντίων τους, και όχι χωριστά ένας ένας..
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των Μακεδόνων που βοήθησαν τους Έλληνες στον αγώνα τους για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Έλληνες που πολέμησαν στην Μακεδονία: οι Έλληνες ήρθαν ως κατακτητές και την μεγαλύτερη βοήθεια που είχαν από κάποιους ντόπιους κατοίκους της ήταν (εκτός από μερικών γκρεκομάνων Μακεδόνων) αυτή των Βλάχων πατριαρχικών (όχι όλων, φυσικά) οι οποίοι έβλεπαν την ευκαιρία με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση ολόκληρης της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος, να αποκτήσουν και εκείνοι τα προνομία που είχαν οι Βλάχοι της Ελλάδας και να «κάτσουν στο σβέρκο» των Μακεδόνων, όπως έγινε στην ελληνική Μακεδονία, τελικά.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι Βλάχοι και Αρβανίτες (και οι πρόσφυγες από Τουρκία, αργότερα) της ελληνικής Μακεδονίας είχαν και έχουν πολύ ευνοϊκότερη μεταχείριση απ΄ ότι οι εθνικά Μακεδόνες, από το ελληνικό κράτος. Ψέματα;

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΙΣΧΥΡΟ ΕΤΑΙΡΟ,ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ.
ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΙ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ .
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΧΩΡΙΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ,ΤΗΝ ΟΠΛΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟ ΤΟ 1821, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΕΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ.....
ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ε.Ε ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ....
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΕΘΝΗ...
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ "ΑΙΩΝΙΟ" ΕΧΘΡΟ ΤΟΥΡΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ "ΑΙΜΟΒΟΡΟ" ΒΟΥΛΓΑΡΟ, ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΑΛΒΑΝΟ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟ ΚΑΘΩΣ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟ..
ΕΞΑΙΡΕΣΗ Ο ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΟΜΟΔΟΞΟΣ ΣΕΡΒΟΣ, ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1995 ΣΥΝΔΡΑΜΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ.....
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ , ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ...
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ...
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΖΗΤΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ..
ΕΙΤΕ ΤΟΥ 1.000.000 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΤΕ ΤΩΝ 500.000 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσου λοιπόν την οικονομική κατάσταση της ΠΓΔΜ που ζει απ την Ψωροκώσταινα.
Αν ο επίσημος χορηγός σας είναι σε τόσο αθλια οικονομική κατάσταση, ούτε το 2876μΧ δεν μπαινει αυτή η χώρα.
Πλάκα παντως είχε τωρα προσφατα που ο Γκρουεφσκι αναγκαστηκε ν' αναγνωρισει το Κοσοβο. Ποιος να το περιμενε πάντως ότι το μόνο κράτος που θα κρατούσε την πιο αξιοπρεπη σταση πανω σ' αυτό το θέμα θα ηταν η Ελλαδα. Παντως κριμα που δεν πηγα κι εγώ στο κόσοβο με τον Μιλοσοσκι να απολαυσω τη στιγμή που υπεγραφε τον διακανονισμο των συνόρων, που βάσει και του συνταγματός τους είναι παράνομη μια τέτοια ρύθμιση χωρίς την εγκριση του κοινοβουλιου. Κι ήθελα να πάρω μια φωτο με τη φάτσα του Μιλοσοσκι να τη βλέπω κάθε φορά που έχω ακεφιές. Αλλά δε βαριέσαι... εχω vmro απο συμφωνία Οχρίδας 2001.
Η αλβανία δεν χρειαζεται να πειστει γιατι εχει ελληνικη μειονοτητα, χρωσταει στη Ελλαδα, θελει visa αφενός και αφετερου ο λατρεμενος Μεντουχ, που εχει τη στηριξη της Αλβανικης κυβερνησης δεν ειναι στην κυβερνηση. Επίσης, η Βουλγαρία τα εχει πάρει κανονικά μετα τα τελευταία (Αυστραλία, υπόθεση διαζυγίου και επιμελειας τεκνου πολιτη της ΠΓΔΜ και ακτιβίστρια με βουλγαρικη εθνικη συνειδηση).

Αλλά εγώ φταιω που σας παραδιδω και τζαμπα μαθηματα πολιτικης.

Ανώνυμος είπε...

Πήγαν να απελευθερώσουν τους αδερφούς συνΈΛΛΗΝΕΣ.

Ο ιδιοκτήτης του μπλόγκ belomorska
μπορεί να μας εξηγήσει τι δουλειά είχαν οι Έλληνες στο Μορίχοβο και γενικώς σε ολόκληρη την Μακεδονία εκείνη την περίοδο...

Υ.Γ Δέν είμαι ο δημιουργός

bb είπε...

Οι Βλάχοι που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικά Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί Βλάχοι στα Βαλκάνια. Υπάρχουν Βλάχοι, περήφανοι για την εθνότητα τους, την ιστορία τους και την παράδοση τους και έχουν πάρα πολλές προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει σε όλον τον κόσμο, χωρίς να κρύβουν την ενθοτική τους ταυτότητα, όπως δυστυχώς γίνεται στην Ελλάδα όπου κάποιοι «Έλληνες» κατάφεραν να κάνουν τον όρο «βλάχος» συνώνυμο του άξεστου, απολίτιστου χωριάτη, ίσως για να καλύψουν οι ίδιοι, με αυτόν τον τρόπο, την δίκη τους πολιτιστική γύμνια.

Ανώνυμος είπε...

12:39 Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
Κροατία: Διεθνές δικαστήριο θα επιλύσει τις συνοριακές διαφορές με τη Σλοβενία
Εγκρίθηκε από τη Βουλή της Κροατίας η υπογραφή από την κροατική κυβέρνηση της συμφωνίας για διαιτησία μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας, για την επίλυση των συνοριακών διαφορών.
Με βάση τη συμφωνία, διεθνές δικαστήριο διαιτησίας θα καθορίσει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα των δύο χωρών, τη σύνδεση της Σλοβενίας με την ανοιχτή θάλασσα και το καθεστώς θαλάσσιων περιοχών.

Εντός 15 ημερών από τη συγκρότηση του δικαστηρίου διαιτησίας, οι δύο χώρες με αμοιβαία συμφωνία θα ορίσουν τον πρόεδρο και τα δύο μέλη του, που θα είναι αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου.

Ο πρόεδρος και τα μέλη θα επιλεγούν από κατάλογο υποψηφίων, που θα συνταχθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπο, ή, αν εξαντληθεί η προθεσμία, θα οριστούν από τον πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, από τον ίδιο κατάλογο.

Η απόφαση του δικαστηρίου διαιτησίας θα είναι δεσμευτική για τις δύο πλευρές και θα αποτελέσει οριστική επίλυση της διαφοράς.

Ανώνυμος είπε...

Θα πράξει ανάλογα η Ε.Ε για την πολύ μικρότερης αντικειμενικής σημασίας διμερούς διαφοράς Ελλάδος και Μακεδονίας, έχοντας πλέον επικυρωμένη την Συνθήκη της Λισσαβώνος...????

Ανώνυμος είπε...

"ίσως για να καλύψουν οι ίδιοι, με αυτόν τον τρόπο, την δίκη τους πολιτιστική γύμνια."

Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ, Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, Μ.ΜΕΡΚΟΥΡΗ, Κ.ΠΑΛΑΜΑΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, Ρ. ΓΑΛΑΝΑΚΗ, Π. ΔΕΛΤΑ, ΣΤ. ΜΥΡΥΒΥΛΛΗΣ, ΛΙΓΟΘΕΤΙΔΗΣ, ΕΛ. ΓΛΥΚΑΤΖΗ, Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, Γ. ΡΙΤΣΟΣ, Μ. ΚΑΛΛΑΣ, Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ, Μ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, ΔΡ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Ν ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, Ν. ΛΥΤΡΑΣ, Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΔ. ΚΟΡΑΗΣ, Φ. ΚΑΦΑΤΟΣ, ΣΠ. ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, Κ. ΔΙΜΟΥΛΑ, Α. ΚΑΛΒΟΣ, Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ, ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΕΙΡ. ΠΑΠΑ, ΝΤ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, Ξ. ΖΟΛΩΤΑΣ, ΕΛ ΑΛΕΞΙΟΥ...

Ολα αυτα δεν είναι φτωχια. Καθε εθνος εχει εναν μεγαλο πολιτισμό. Η ποιηση του Β. Μαρκοφσκι ειναι εξαιρετική. Κριμα... Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που θα μπορουσαν να βοηθησουν, δυστυχώς όμως μεσα από τις ψυχιατρικές κλινικές λίγα πραγματα μπορουν να προσφερουν. Και δεν θα κπηλευομασταν ποτε κανεναν Σαμουήλ, κανέναν κύριλλο, καμια Μητερα Τερεζα. Δεν χρειαζόμαστε εμεις "Αλεξανδρους" για να μας σώσουν. Άλλοι τους χρειάζονται. Και κάνουν στ αλήθεια σαν 50αρα γεροντοκόρη που ψάχνει να βρει γαμπρό για να τεκνοποιήσει λίγο πριν την μπει στην κλιμακτηριο...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι δέν απαντάς καθόλου και οι μακεδόνες θέλουν απαντήσεις στα ψέματα που μας λέγατε η μάλλον στις μισές αλήθειες,όπως π.χ
Δέν υπάρχαν έλληνες στην μακεδόνια,οι έλληνες ήρθαν μετά το 12,εμείς είμαστε οι εθνικά μακεδόνες.
Όσο για τους Βλάχους,ΕΛΛΗΝΕΣ Βλάχους είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

European Parliament set to approve visa liberalization
Brussels, November 11 - The European Parliament is set to adopt Wednesday the visa liberalization report for Macedonia, Serbia and Montenegro, which also includes Slovenia's proposal for annulment of the Schengen visas for the three countries as of December 19 instead of January 1.

Slovenian MEP Tanja Fajon, who prepared the visa liberalization report for Western Balkan countries, she was certain that the European Parliament would adopt the report.

"I believe it is very realistic to expect that citizens of Macedonia, Serbia and Montenegro will be able to travel freely in the EU as of December 19, in the course of the Christmas and New Year's holidays. This would be great news for the people in the region and I hope that the same would be soon offered to the citizens of Bosnia&Herzegovina and Albania once they meet the criteria. The EP is strongly supporting the visa-free regime for all Western Balkan countries", stressed Fajon.

The Slovenian MEP's report on abolishment of the Western Balkan visa regime was approved this October by the Committee for Civil Liberties, Justice and Home Affairs, preceded by the Foreign Affairs Committee.

The EU Council of Home Affairs Ministers should adopt the final decision on the visa-free regime for Macedonia, Serbia and Montenegro on November 30 or December 1. The decision is not passed by consensus, but requires support from two-thirds of Union member-states. If adopted, the decision should be published in the EU Official Journal and enters into force on the 20th day from its publishing.

The visa liberalization opens an area for traveling in 25 European countries with 500 million citizens and a territory of 4,3 million m2. However, this does not mean that Macedonian citizens can stay or work in EU member-states indefinitely.

Ανώνυμος είπε...

Macedonian nationals will be exempted from Type "C" visa, which refers to short stay, mainly visiting friends, relatives or tourism purposes in Schengen zone countries for 90 days at most within six months or 180 days within a year. This means that one can stay in the Schengen zone for 90 days at most and then leave. EU travels would not be allowed in the next three months, until the expiry of the six-month period from the time when the citizen first entered the Schengen zone.

The European Commission recommendation, which puts Macedonia on the so-called "white" Schengen list, foresees that the citizen cannot be employed, whereas those caught working illegally would be subject to readmission and sanctions.

A prolonged stay in the EU requires Type "D" visa, which refers to study of work stay in the Union.

EC recommends that citizens possessing the new biometric passports would be allowed visa-free travel, whereas those with old passports could require Schengen visas.

Out of the 27 EU member-states, 25 will be accessible without visas, including Greece. It is up to the Athens authorities to decide how the decision would be implemented in practice, taking into account that Greece does not accept Macedonian passports due to the name dispute.

Macedonian nationals would also be able to travel to Switzerland, Iceland and Norway, which are not EU members, but are part of the Schengen area. Visas will not be required for traveling in Bulgaria and Romania, which have still not met Schengen criteria, but implement EU decisions. Moreover, non-EU member Liechtenstein would not require visas, since the country has applied for Schengen Treaty accession, but has still not met conditions.

The EC recommended the annulment of the visa barrier for citizens of Macedonia, Serbia and Montenegro on July 15. Thus, countries' nationals would be exempted from the long-standing procedures of getting visas, whereas free EU travel would significantly contribute to the Euro-integration of Balkan countries.

Σχόλιο: Η άρση της βίζας για τους πολίτες της Μακεδονίας θα γίνει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε , στις 30 Νοεμβρίου ευτυχώς όχι με τη διαδικασία της παραλυτικής ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ αλλά με την αυξημένη πλειοψηφία του 2/3 των ψήφων....
Συνεπώς τυχόν ενστάσεις για λόγους άσχετους,όπως το όνομα κανένα ρόλο δεν θα παίξουν, ευτυχώς....

Ανώνυμος είπε...

Αρμάνοι
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οι Αρμάνοι, γνωστοί στην Ελλάδα κυρίως ως Βλάχοι, είναι μία πληθυσμιακή ομάδα τα μέλη της οποίας κατοικούν κυρίως στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στην Π.Γ.Δ.Μ.. Τα μέλη της μιλούν διάφορες προφορικές βλαχικές διαλέκτους γνωστές επίσης υπό το νεολογισμό Αρωμουνική γλώσσα. Η Αρωμουνική είναι το σύνολο των προφορικών μή συστηματοποιημένων βλαχικών διαλέκτων που ομιλούνται στα νότια Βαλκάνια. Οι προφορικές αυτές ντοπιολαλιές είναι λατινογενούς προέλευσης. Οι βλαχικοί πληθυσμοί δηλαδή ήσαν κάποτε κατά κύριο λόγο δίγλωσσοι. Σήμερα στον ελλαδικό χώρο ένα μέρος τους συνεχίζει να μιλά παράλληλα με την Ελληνική, τα βλαχικά. Το μεγαλύτερο ωστόσο μέρος των ατόμων βλαχικής καταγωγής σήμερα μιλάει μόνο ελληνικά. Τα ελληνικά ήταν ανέκαθεν η μόνη γλώσσα γραπτής χρήσης στα βλαχοχώρια. Στις χώρες της διασποράς χρησιμοποιούσαν την Ελληνική και τις εκεί επίσημες γλώσσες. Στην προφορική τους γλώσσα οι βλαχόφωνοι ονομάζονται Αρμάνοι ή "Ρεμένοι" ενώ στα ελληνικά και τις περισσότερες γλώσσες του κόσμου ονομάζονται "Βλάχοι".

Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
1 Ορισμός και ετυμολογία
2 Ο προφορικός αυτοπροσδιορισμός των Βλάχων ως "Αρμάνιι" ή "Ρεμένιι"
3 Καταγωγή
4 Ιστορικές αναφορές
5 Η διγλωσσία των Βλάχων
5.1 Αρμανική ή Αρωμουνική
6 Οι Βλάχοι στην Ελλάδα
6.1 Ο χαρακτηρισμός των Βλάχων ως "μειονότητας"
6.2 Βλάχοι και πολιτική
7 Οι Βλάχοι "ρεμένιϊ" στην Αλβανία
8 Οι Βλάχοι στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
9 Οι Αρμάνοι σε χώρες Διασποράς
9.1 Βουλγαρία
9.2 Σερβία
9.3 Ρουμανία
9.4 Δυτική Ευρώπη και Αμερική
10 Διάσημοι Βλάχοι
11 Σχετική Βιβλιογραφία
12 Εξωτερικές συνδέσεις

[Επεξεργασία] Ορισμός και ετυμολογία
Ο βλαχικός αυτοπροσδιορισμός Αρμάνιι είναι σύνθετη λέξη από το a + Romani, δηλαδή α + ρωμάνοι, όπως ονομάζονταν οι λατινόφωνοι ρωμαίοι στις νότιες επαρχίες του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους. Ως Ρωμάνοι είναι γνωστοί στους βυζαντινούς χρόνους οι λατινόφωνοι υπήκοοι του ρωμαϊκού κράτους κι ως Ρωμαίοι οι ελληνόφωνοι υπήκοοί του. Οι όροι Αρωμούνος/Αρωμούνοι κι Αρμάνος/Αρμάνοι είναι νεολογισμοί. Ο πρώτος προήλθε από τον γερμανικό όρο Aromunen που εισήγαγε ο Γκούσταβ Βάϊγκαντ στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και καθιερώθηκε στην ελληνική του μορφή από τον Αχιλλέα Λαζάρου. Ο δεύτερος όρος εμφανίστηκε στην ελληνική βιβλιογραφία αρχικά στη μορφή Αρμάνιοι από το Σωκράτη Λιάκο και στη σημερινή του μορφή Αρμάνοι από τους Νικόλαο Μέρτζο και Γιώργη Έξαρχο.

Η χρήση του όρου Αρμάνοι στην ελληνική, ως αυτοπροσδιορισμού των Βλάχων είναι καθαρά ιδεολογική. Συνδέεται με την προσπάθεια της εμφάνισης των Βλάχων, από την πλευρά μερίδας αστικοποιημένων ατόμων βλαχικής καταγωγής, ως πληθυσμιακής ομάδας με απώτερη ευγενική ρωμαϊκή καταγωγή προκειμένου να νομιμοποιείται η όποια διεκδίκηση στο φαντασιακό ή άλλο επίπεδο και κυρίως για να απαλλαγεί η πληθυσμιακή αυτή ομάδα από τις αρνητικές σημασιοδοτήσεις του ομόηχου όρου βλάχος με το βήτα μικρό. Παραγνωρίζουν ωστόσο οι χρήστες του όρου το γεγονός, ότι οι ίδιοι οι Βλάχοι, είτε "Αρμάνιι" είτε "Ρεμένιι", αυτοπροσδιορίζονται ελληνιστί ως Βλάχοι και μόνο.

Ο όρος Αρμάνοι απέκτησε με το χρόνο περισσότερες σημασιοδοτήσεις. Από το ξεκίνημα της ρουμανικής προπαγάνδας (μέσα 19ου αι.) κι έπειτα, προσδιόριζε πολιτικά τους ρουμανίζοντες Βλάχους του ελλαδικού χώρου και βορειότερων περιοχών. Σήμερα η πολιτική του σημασιοδότηση έχει πάρει νέο περιεχόμενο, καθώς με τον ίδιο όρο και μόνο αυτοπροσδιορίζονται τα μέλη της "Αρμάνικης Φάρας" με έδρα το Βουκουρέστι και οι δορυφόροι τους στις βαλκανικές χώρες.

Ανώνυμος είπε...

Για την ετυμολόγηση της λέξης Βλάχος διατυπώθηκαν πολλές απόψεις από νεότερους μελετητές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη το Βλάχοι, προέρχεται από το σλάβικο Vlahi κι αυτό από το παλαιογερμανικό Walchen. Με αυτόν τον τελευταίο όρο προσδιόριζε κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα το γερμανικό φύλο των Βαυαρών τους Ρωμαίους των Άλπεων (Ραιτία, Νορικό). Οι τελευταίοι είχαν περιέλθει σε υποδεέστερη πολιτικοκοινωνική κατάσταση στα νεοϊδρυθέντα γερμανικά κρατίδια μετά την εγκατάσταση των βαρβαρικών γερμανικών φύλων στη ρωμαϊκή επικράτεια και ακριβώς αυτή τη νέα πολικοκοινωνική κατάστασή τους περιέγραφε ο όρος Walchen. Παράλληλα γενικεύτηκε η χρήση του όρου και επικράτησε να ονομάζουν έτσι τους κατοίκους της Ιταλίας και εν γένει τους λατινόφωνους Ρωμαίους πολίτες. Ο γερμανικός αυτός όρος υιοθετήθηκε από τους Σλάβους των Άλπεων και στη σλαβική του εκφορά "Vlahi" μεταφέρθηκε στο Ιλλυρικό της μεσοβυζαντινής περιόδου, όπου οι Σλάβοι με την κάθοδό τους συνάντησαν τους Ρωμάνους, δηλαδή τους λατινόφωνους Ρωμαίους της βυζαντινής αυτοκρατορίας, σε κατάσταση πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής παρακμής. Από τους Σλάβους εποίκους λοιπόν διαδόθηκε ο όρος για να εμφανιστεί στη γραπτή του μορφή "Βλάχοι" τον 10ο αιώνα στη βυζαντινή γραμματεία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1908, ο Σπ. Παπαγεωργίου είχε υποθέσει την προέλευση της λέξης Βλάχος από την αραβική λέξη Φελλάχ που σημαίνει "γεωργός". Μετά από 30 χρόνια, ο ακαδημαϊκός Αντ. Κεραμόπουλλος ανέπτυξε διεξοδικά την εικασία αυτή με βάση εκτεταμένη βιβλιογραφία, σε προεδρικό του λόγο στην Ακαδημία Αθηνών. Οι απόψεις των δύο συνάντησαν ελάχιστη έως καθόλου απήχηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

[Επεξεργασία] Ο προφορικός αυτοπροσδιορισμός των Βλάχων ως "Αρμάνιι" ή "Ρεμένιι"
Οι Βλάχοι της Ελλάδας στην προφορική τους γλώσσα αυτοπροσδιορίζονται ως Αρμάνιι και Ρεμένιι. Στην ελληνόφωνη γραπτή και προφορική τους παράδοση αυτοπροσδιορίζονται με τον όρο Βλάχοι ή βλαχόφωνοι Έλληνες. Ως Βλάχοι αυτοπροσδιορίζονται στο τοπικό βλαχικό ιδίωμα οι βλαχόφωνοι κάτοικοι του Μετσόβου, της Μηλιάς και ευρύτερα της περιοχής Μαλακασίου.

Οι Βλάχοι της Κλεισούρας, της Σαμαρίνας, του Περιβολίου και της Αβδέλας, αυτοπροσδιορίζονται στο προφορικό βλαχικό τους ιδίωμα ως Αρμάνιι και στα ελληνικά ως Βλάχοι. Στη γραπτή παράδοση λόγιοι βλαχικής καταγωγής έκαναν αρκετά συχνά χρήση και των όρων Γραικόβλαχοι, Ρωμαιόβλαχοι και σπανιότερα Γραικολατίνοι αναφερόμενοι στους Βλάχους του ιστορικού ελλαδικού χώρου.

Άλλοι προσδιορισμοί των νοτίων Βλάχων είναι:

Κουτσόβλαχοι: πολιτικογεωγραφικός όρος. Είναι η ελληνική απόδοση του τούρκικου Κιουτσούκ Βαλάχ (= Μικρόβλαχοι), κάτοικοι δηλαδή της Μικρής Βλαχίας. Έτσι ονόμαζαν οι Οθωμανοί τους Βλάχους κατοίκους της Θεσσαλίας στην πρώιμη Τουρκοκρατία σε αντιδιαστολή με τους Μπουγιούκ Βαλάχ (=Μεγαλόβλαχους), κατοίκους δηλαδή της Μεγάλης Βλαχίας, όπως ονομαζόταν η περιοχή της Μουντένια, δηλαδή η Βλαχία του Δουνάβεως. Ο πολιτικογεωγραφικός όρος χρησιμοποιήθηκε κατεξοχήν από την πρώιμη ρουμανική ιστοριογραφία (17ος-19ος αι.) και πέρασε ως τεχνικός όρος στις συμφωνίες Βενιζέλου-Μαγιορέσκου το 1913 *βλέπε σχετικά: C. Noe - "Les Roumains Koutzo-Valaques", Bucharest, 1913.
Τσιντσάροι: έτσι ονομάζονται οι Βλάχοι στις περιοχές Σερβίας - Σκοπίων από τους Σέρβους. Η ονομασία εικάζεται πως προέρχεται από το λατινικό quinquarius (=λεγεωνάριος της πέμπτης Ρωμαϊκής λεγεώνας) και αναφερόταν στα κατάλοιπα της πέμπτης Ρωμαϊκής λεγεώνας των παλαιμάχων Μακεδόνων (πέντε=quinque στην Λατινική, τσίντσι στα βλάχικα).

Ανώνυμος είπε...

Τσομπάν: έτσι ονομάζονται οι Ρεμένοι στην Αλβανία, εξαιτίας της ενασχόλησής τους με την κτηνοτροφία.
[Επεξεργασία] Καταγωγή
Έχουν διατυπωθεί πάρα πολλές απόψεις για την καταγωγή των Βλάχων. Τα ιστορικά στοιχεία είναι λιγοστά κατά γενική ομολογία, ώστε να παγιωθεί και να ισχυροποιηθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι το θέμα των Βλάχων της νοτίου Βαλκανικής υπήρξε θέμα πολιτικής διαμάχης με κύριους πρωταγωνιστές την Ελληνική και τη Ρουμανική πλευρά. Οι διάφορες απόψεις περί καταγωγής των Βλάχων που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί είναι οι εξής:

Καταγωγή από Ρωμαίους.Οι Βλάχοι προέρχονται από Ρωμαίους, μέλη των Ρωμαϊκών Λεγεώνων, οι οποίοι παντρεύτηκαν ντόπιες γυναίκες, εγκαταστάθηκαν σε ορεινά περάσματα και σταδιακά έγιναν κτηνοτρόφοι.
Καταγωγή από τις περιοχές της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, που είναι η επικρατούσα μεταξύ των Ρουμάνων ιστορικών, οι Αromani εγκατέλειψαν την "πατρίδα" τους βόρεια του Δούναβη κάπου μεταξύ 6ου και 10ου αιώνα και κατέβηκαν νοτιότερα προς αναζήτηση καλύτερων βοσκοτόπων.Η θεωρία αυτή αντικρούεται από την άποψη ότι δεν είναι λογικό να εγκατέλειψαν τις απέραντες,εύφορες,γεμάτες βοσκοτόπια πεδιάδες της Ρουμανίας και να ήρθαν να εγκατασταθούν στα άγονα βουνά της Ελλάδας.
Καταγωγή από αρχαίους Θράκες, Πελασγούς, Ιλλύριους ή και άλλα μη-ελληνικά φύλα. Οι Βλάχοι, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, είναι απόγονοι κάποιου αρχαίου θρακικού λαού, όπως των Βησσών, ή μείγμα των διάφορων μη-ελληνικών φυλών της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.
Καταγωγή από ελληνικούς πληθυσμούς. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι Βλάχοι κατάγονται από αυτόχθονες Έλληνες - γλωσσικώς εκλατινισμένους από τους Ρωμαίους - οι οποίοι ήταν φύλακες των συνόρων της αυτοκρατορίας και υπηρετούσαν ως μισθοφόροι στις τάξεις των ρωμαϊκών λεγεώνων.Ως πιθανή κοιτίδα των βλάχων θεωρείται η περιοχή της Ρωμαϊκής Εγνατίας οδού όπου και συγκεντρώνονται οι περισσότεροι βλαχόφωνοι πληθυσμοί ακόμη και σήμερα.Οι ρωμαίοι πρώτα κατέκτησαν την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα και 100 χρόνια αργότερα επεκτάθηκαν βόρεια προς τη σημερινή Ρουμανία.Οπότε λογικό είναι η λατινοφωνία στη Βαλκανική Χερσόνησο να ξεκίνησε από τον ελληνικό χώρο και μέτα να επεκτάθηκε βόρεια.Σχετικά με αυτό έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι πιθανώς τα Ρουμάνικα να είναι διάλεκτος των αρωμούνικων και όχι το αντίθετο.
Καταγωγή από τα βόρεια Βαλκάνια. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι Βλάχοι προήλθαν από περιοχές της σημερινής Σερβίας, όπου το λατινικό στοιχείο επικρατούσε του ελληνικού, όπως αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό επιγραφών στα λατινικά.

Ανώνυμος είπε...

[Επεξεργασία] Ιστορικές αναφορές
Πρώτη γραπτή αναφορά του ονόματος "Βλάχοι" γίνεται από τον Γεώργιο Κεδρηνό το 976 μ.Χ. ο οποίος έγραψε πως ο αδελφός του μετέπειτα Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ σκοτώθηκε το 976 από "οδίτες Βλάχους" μεταξύ Καστοριάς και Πρεσπών· "τούτων δε των τεσσάρων αδελφών Δαβίδ μεν ευθύς απεβίω αναιρεθείς μέσον Καστορίας και Πρέσπας κατά τας λεγομένας Καλάς Δρύς παρά τινων Βλάχων οδιτών".

[Επεξεργασία] Η διγλωσσία των Βλάχων
Το κύριο στοιχείο που διαφοροποιούσε ιστορικά τους Βλάχους από τους άλλους Έλληνες ήταν η επιπλέον λατινογλωσσία τους στον ιδιωτικό χώρο. Η Ελληνική ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν πάντα στην Εκκλησία, στο εμπόριο κι αλλού, ενώ τα βλαχικά χρησιμοποιούνταν κυρίως στο οικιακό περιβάλλον και στις κοινωνικές συναναστροφές της κλειστής κοινωνίας του χωριού.

[Επεξεργασία] Αρμανική ή Αρωμουνική
Με το νεολογισμό Αρωμουνική, προσδιορίζεται το γλωσσικό ιδίωμα των βλαχόφωνων πληθυσμών του ελληνικού χώρου. Τον όρο εισήγαγε ο Αχιλλέας Γ. Λαζάρου, με την ιστορική και φιλολογική πραγματεία του "Αρωμουνική και οι μετά της Ελληνικής σχέσεις αυτής - Βλάχοι".

[Επεξεργασία] Οι Βλάχοι στην Ελλάδα
Ο αριθμός των Βλάχων της Ελλάδας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αφού πλέον δεν υφίσταται κάποιος πολιτισμικός, γλωσσικός ή άλλος διαχωρισμός ανάμεσα σε βλαχόφωνους και μή. Υπάρχουν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους βλάχικα μιλούν ενεργά περίπου 15.000 άτομα. Υπάρχει ωστόσο ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που κατανοούν τη γλώσσα χωρίς να τη μιλάνε ή τη μιλάνε σε πολύ βασικό επίπεδο.

Στον Ελλαδικό χώρο δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 σύλλογοι ατόμων βλάχικης καταγωγής. Παράλληλα οργανώνονται βλάχικα ανταμώματα, εκδίδονται πολλά βιβλία σχετικά με τους Βλάχους, κυκλοφορούν ηχογραφήσεις με τραγούδια στα βλάχικα και στα ελληνικά καθώς το μεγαλύτερο μέρος της βλάχικης δημοτικής μουσικής παράδοσης στον ελλαδικό χώρο ήταν ανέκαθεν στην ελληνική.

[Επεξεργασία] Ο χαρακτηρισμός των Βλάχων ως "μειονότητας"
Οι Βλάχοι δεν θεωρούν τον εαυτό τους εθνική, γλωσσική ή άλλη "μειονότητα". Ωστόσο, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ύστερα από τη συμφωνία Βενιζέλου και Μαγιορέσκου και σε όλη την περίοδο του Μεσοπολέμου, οι "Κουτσόβλαχοι" θεωρούνταν ρουμανική μειονότητα. Στην ουσία επρόκειτο για την μειονοτική αναγνώριση των ρουμανιζόντων Βλάχων και των ρουμανικών εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που είχαν ιδρυθεί και αναγνωρίζονταν ως τέτοια ήδη από το Οθωμανικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα και αφορούσε ένα μικρό μέρος ατόμων βλάχικης καταγωγής. Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επήλθε και το κλείσιμο των ρουμανικών "κουτσοβλαχικών" ιδρυμάτων. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των ρουμανοδιδασκάλων και των μειονοτικών "Κουτσοβλάχων" με τις κατοχικές δυνάμεις των Ιταλών και του Άξονα. Η μεγάλη πλειονότητα των Βλάχων της Ελλάδος, όπως πάντα, αγωνίστηκε εκείνη την περίοδο στην Αντίσταση για την προάσπιση των ιδανικών και των δικαίων της ελληνικής πατρίδας και του Ελληνισμού.

Ανώνυμος είπε...

Βλάχοι και πολιτική

Ρήγας Φεραίος (1757-1798)Το θέμα της καταγωγής και της εθνικής ταυτότητας των Βλάχων είναι ένα από αυτά που προκάλεσαν, και συνεχίζουν να προκαλούν, διχογνωμίες. Οι ίδιοι οι Βλάχοι της Ελλάδας διαδηλώνουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους την ελληνική τους ταυτότητα και καταγωγή και δε θεωρούν τους εαυτούς τους "εθνική ή άλλη μειονότητα". Είναι γεγονός, ότι οι Βλάχοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Αναφέρονται ενδεικτικά μόνο τα ονόματα ατόμων βλαχικής καταγωγής όπως ο Ρήγας Φεραίος, Ιωάννης Κωλέττης, πρώτος πρωθυπουργούς της χώρας, κι ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα, ασκήθηκε πίεση από τη Ρουμανία, με τη μορφή προπαγάνδας με στόχο την οικειοποίηση των Βλάχων, κυρίως μέσω την ίδρυση ρουμανικών σχολείων σε βλαχόφωνα χωριά της βόρειας Ελλάδας. Η ίδρυση των σχολείων αυτών έγινε αρχικά με την ενίσχυση των Οθωμανικών αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση του Βενιζέλου αναγνώρισε τα σχολεία αυτά υπό την πίεση των Βαλκανικών πολέμων. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας "εκρουμανισμού" ήταν ένα (μικρό) τμήμα των Βλάχων να δηλώνει ρουμανική καταγωγή (οι Αρουμάνοι/aromani). Η συντριπτική ωστόσο πλειοψηφία των Βλάχων δεν ταυτίστηκε με τους λεγόμενους ρουμανίζοντες Αρουμάνους.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, έγιναν προσπάθειες κι από την Ιταλία για τον προσεταιρισμό των Βλάχων, των "Χαμένων αδερφών", όπως τους αποκαλούσε η Ιταλική προπαγάνδα με την υποστήριξη των ρουμανιζόντων Αρουμάνων. Ορισμένοι Αρουμάνοι, ωθούμενοι εν μέρει από τυχοδιωκτικά κίνητρα κι εν μέρει από την ιδέα του ρουμανισμού, συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς. Οι βλέψεις των Ιταλών εφαρμόστηκαν κυρίως μέσω της δημιουργίας ενός κράτους-μαριονέτας, του Πριγκιπάτου της Πίνδου. Οι περισσότεροι απ' τους Αρουμάνους συνεργάτες των Ιταλών κατέφυγαν στη Ρουμανία και στη Δυτική Ευρώπη. Σε αντίθεση μ' αυτούς η πλειοψηφία των Βλάχων της Ελλάδος δεν αποδέχτηκε την ιταλική προπαγάνδα και αγωνιστηκε στην Αντίσταση μαζί με την πλειοψηφία των υπόλοιπων Ελλήνων.

Για την ελληνικότητα των βλάχων, των Γραικοβλάχων, όπως τους αποκαλούσε, αναφέρθηκε με θέρμη ο αγωνιστής του 1821, Ν. Κ. Κασομούλης:

"Οι Γραικοβλάχοι εκ τουναντίον καταγόμενοι από χωριά της Ηπείρου, Μακεδονίας και Θεσσαλίας, επειδή όμως εγειτνιάζοντο και περιεστοιχούντο από ελληνικάς χώρας και Αρματολούς Έλληνας... αν και απλοί και αμαθείς οι περισσότεροι, σύμφωνοι όμως ως προς τας έξεις με τους Έλληνας, επιρρεπέστεροι εξ ανατροφής ως προς την ανεξαρτησία (των), πονητικοί συγγενείς μεταξύ των, πιστοί εις την φιλίαν, επαρατηρήθη ότι, εάν και είχαν και ούτοι ιδιαίτερα τινά έθιμα ως προς το ζην και πολιτεύεσθαι από τους (Έλληνας) κατοίκους, διαφέροντες (όμως) καθόλου από τους Αρβανιτοβλάχους κατά τα λοιπά, και συνερχόμενοι εις γαμικούς δεσμούς και με Γραικούς, ωθούντο από εν αίσθημα φιλελεύθερον, το (ίδιον το) οποίον κεντούσεν και τους Έλληνας κατοίκους" (Στρατιωτικά Ενθυμήματα της Επαναστάσεως των Ελλήνων του 1821-1833,τόμ. Α’ 6104).

Αλλά και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, όπως σημειώνει ο Μαζαράκης-Αινιάν: "αι βλαχόφωνοι ελληνικοί πόλεις ήσαν τα πατριωτικότερα ελληνικά κέντρα".

Ανώνυμος είπε...

Οι δε πλούσιοι Βλάχοι με τις δωρεές τους συμβάλλουν στην εξάπλωση της "Μεγάλης Ιδέας". Γι αυτό άλλωστε τα ξενοκίνητα αυτονομιστικά εγχειρήματα του 1917 και του 1941 δεν είχαν απήχηση με αποτέλεσμα η συνεχής πίεση των Ρουμάνων προς τους Βλάχους να μην έχει αποτέλεσμα καθώς οι Βλάχοι εξακολουθούσαν να απορρίπτουν και τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα. Σε κάθε οικογένεια Βλάχων, που συγκατένευε στην εγγραφή του παιδιού της σε ρουμανικό σχολείο ή απλούστατα προσχωρούσε στη ρουμανική κίνηση, δινόταν μηνιαίο επίδομα αρκετό για τη συντήρηση της.

Όμως, εξίσου δεμένοι με τον Ελληνισμό παραμένουν και οι Βλάχοι της Διασποράς. Ανάμεσα στις δωρεές από Βλάχους ανήκουν το θωρηκτό "Αβέρωφ", με το οποίο αναδείχθηκε νικητής στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος, η Σχολή Ευελπίδων που εκπαίδευσε την ηγεσία των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, το Παναθηναϊκό Στάδιο, που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ακαδημία Αθηνών και άλλα.

[Επεξεργασία] Οι Βλάχοι "ρεμένιϊ" στην Αλβανία
Με τη βοήθεια του Ρουμάνου πρέσβη το 1991 ιδρύθηκε ο πρώτος πολιτιστικός σύλλογος Αρουμάνων στη χώρα κι έκτοτε πολλοί νέοι λαμβάνουν υποτροφίες για σπουδές στη Ρουμανία. Ωστόσο μια περιορισμένη ομάδα των Βλάχων στην Αλβανία ταυτίζεται με τον εκεί Ελληνισμό.

[Επεξεργασία] Οι Βλάχοι στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπολογίζεται ότι ζουν μέχρι και 100.000 άτομα βλαχικής καταγωγής. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι Βλάχοι αναγνωρίστηκαν ως εθνική μειονότητα με 8.467 μέλη σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές. Στη χώρα υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τους αυτοθεωρούμενους Αρμάνους κι Αρουμάνους εθνικιστές, με εκδόσεις, ηχογραφήσεις κ.λ.π. Οι ίδιοι έχουν εκπομπή στην κρατική τηλεόραση στα βλάχικα. Τέλος, η γλώσσα αυτής της ομάδας διδάσκεται ως προαιρετικό μάθημα στο Μοναστήρι, το Κρούσοβο, τη Στρούγκα, το Στιπ και το Κουμάνοβο.

[Επεξεργασία] Οι Αρμάνοι σε χώρες Διασποράς
[Επεξεργασία] Βουλγαρία
Σήμερα ζουν λίγοι Αρμάνοι στη Βουλγαρία. Τμήμα των λεγόμενων "ρουμανιζόντων βλάχων" παρουσιάζει με τη βοήθεια των ομοφρόνων τους στη Ρουμανία και την πΓΔΜ δραστηριοποίηση κι εκδίδει περιοδικό στα αρουμανικά.

[Επεξεργασία] Σερβία
Οι Τσιντσάροι Αρμάνοι/Βλάχοι στη σημερινή Σερβία είναι πολύ λίγοι και δε μιλούν πλέον τα βλάχικα.

[Επεξεργασία] Ρουμανία
Σήμερα στη Ρουμανία υπάρχει σημαντικός αριθμός απογόνων των ρουμανιζόντων Βλάχων που είχαν μεταναστεύσει στη Ρουμανία, κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπολογίζεται ότι την περίοδο εκείνη μετακινήθηκαν εκεί περίπου 40.000 Αρουμάνοι. Η πλειοψηφία τους κατοικεί σήμερα στις περιοχές της Κωστάντζας και του Βουκουρεστίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν σήμερα διάφορες τάσεις σε ότι αφορά την πεποίθηση σχετικά με την εθνική ταυτότητά τους. Κυρίαρχη μέχρι σήμερα είναι αυτή που πρεσβεύει στη ρουμανική εθνική ταυτότητα. Ακολουθεί αριθμητικά πάντα η νεοπαγής κίνηση της "Φάρα αρμανεάσκα" που πρεσβεύει την ξεχωριστή αρουμανική εθνική ταυτότητα και διεκδικεί διοικητική κι εδαφική ανεξαρτησία σε όλες τις βαλκανικές χώρες όπου διαβιούν τα μέλη της. Η ελληνοβλαχική τάση είναι στη Ρουμανία περιορισμένη και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία για την τεκμηρίωσή της.

Ανώνυμος είπε...

Οι Βλάχοι στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπολογίζεται ότι ζουν μέχρι και 100.000 άτομα βλαχικής καταγωγής. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι Βλάχοι αναγνωρίστηκαν ως εθνική μειονότητα με 8.467 μέλη σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές. Στη χώρα υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τους αυτοθεωρούμενους Αρμάνους κι Αρουμάνους εθνικιστές, με εκδόσεις, ηχογραφήσεις κ.λ.π. Οι ίδιοι έχουν εκπομπή στην κρατική τηλεόραση στα βλάχικα. Τέλος, η γλώσσα αυτής της ομάδας διδάσκεται ως προαιρετικό μάθημα στο Μοναστήρι, το Κρούσοβο, τη Στρούγκα, το Στιπ και το Κουμάνοβο.

[Επεξεργασία] Οι Αρμάνοι σε χώρες Διασποράς
[Επεξεργασία] Βουλγαρία
Σήμερα ζουν λίγοι Αρμάνοι στη Βουλγαρία. Τμήμα των λεγόμενων "ρουμανιζόντων βλάχων" παρουσιάζει με τη βοήθεια των ομοφρόνων τους στη Ρουμανία και την πΓΔΜ δραστηριοποίηση κι εκδίδει περιοδικό στα αρουμανικά.

[Επεξεργασία] Σερβία
Οι Τσιντσάροι Αρμάνοι/Βλάχοι στη σημερινή Σερβία είναι πολύ λίγοι και δε μιλούν πλέον τα βλάχικα.

[Επεξεργασία] Ρουμανία
Σήμερα στη Ρουμανία υπάρχει σημαντικός αριθμός απογόνων των ρουμανιζόντων Βλάχων που είχαν μεταναστεύσει στη Ρουμανία, κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπολογίζεται ότι την περίοδο εκείνη μετακινήθηκαν εκεί περίπου 40.000 Αρουμάνοι. Η πλειοψηφία τους κατοικεί σήμερα στις περιοχές της Κωστάντζας και του Βουκουρεστίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν σήμερα διάφορες τάσεις σε ότι αφορά την πεποίθηση σχετικά με την εθνική ταυτότητά τους. Κυρίαρχη μέχρι σήμερα είναι αυτή που πρεσβεύει στη ρουμανική εθνική ταυτότητα. Ακολουθεί αριθμητικά πάντα η νεοπαγής κίνηση της "Φάρα αρμανεάσκα" που πρεσβεύει την ξεχωριστή αρουμανική εθνική ταυτότητα και διεκδικεί διοικητική κι εδαφική ανεξαρτησία σε όλες τις βαλκανικές χώρες όπου διαβιούν τα μέλη της. Η ελληνοβλαχική τάση είναι στη Ρουμανία περιορισμένη και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία για την τεκμηρίωσή της.

Εκ μέρους των δύο τάσεων (ρουμανίζουσα κι αρουμανική) υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση με την οργάνωση συνεδρίων, φολκλορικών εκδηλώσεων και εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων. Υπάρχουν εκπομπές στην αρουμάνικη γλώσσα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (Κωστάντζα). Η εκδοχή της συστηματοποιημένης αρουμάνικης γλώσσας αυτών θεωρείται από πολλούς "εκρουμανισμένη" και διδάσκεται ως προαιρετικό μάθημα στα δημοτικά σχολεία της Κωστάντζας (από το 2000) και στο Βουκουρέστι (από το 2001).

[Επεξεργασία] Δυτική Ευρώπη και Αμερική
Στη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική υπάρχει επίσης ένας αριθμός Βλάχων μεταναστών. Στη Γαλλία και τις Η.Π.Α. υπάρχουν οργανωμένες αρουμανικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται με εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις κ.λ.π.. Τα ιδρυτικά μέλη τους προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Σιδηρά φρουρά της Ρουμανίας και τη Ρωμαϊκή Λεγεώνα του Αλκιβιάδη Διαμάντη (Alkiviadis Diamandi di Samarina). Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν κυρίως την Ρουμανική άποψη περί καταγωγής των Βλάχων ενώ τελευταία ενισχύεται ανάμεσά τους η τάση που θεωρεί και διεκδικεί τους Βλάχους ως ξεχωριστή εθνότητα.

[Επεξεργασία] Διάσημοι Βλάχοι
Γνωστοί Βλάχοι είναι οι παρακάτω:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ'
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας
Ο Διαφωτιστής Ρήγας Βελεστινλής Φεραίος και ο κλεισουριώτης λόγιος Δημ. Ν. Δάρβαρης
Οι λόγιοι πολιτικοί Ιωάννης Κωλέττης, Σπυρίδων Λάμπρου, Ευάγγελος Αβέρωφ
Οι ποιητές Κώστας Κρυστάλλης, Γ. Ζαλοκώστας
Ο Στέφανος Σαράφης
Οι Εθνικοί Ευεργέτες Γ. Σίνας, Γεώργιος Αβέρωφ, Σ. Στουρνάρας, Εμανουήλ Τοσίτσας, Στέργιος Δούμπας, Νικόλαος Δούμπας, Κ. Μπέλλιος, οι Ευάγγελος, Κωνσταντίνος Ζάππας, Ευάγγελος Ζάππας, Απόστολος Αρσάκης κ.ά.
Οι μουσικοί Απόστολος Καλδάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, ο σκηνοθέτης Παπατάκης
Οι βουλευτές Α. Μπέζας, Ν. Λέγκας, Β. Έξαρχος, Χ. Φώλιας, Αντώνης Σαμαράς (εκ μητρός), Ζ. Μακρή (εκ μητρός).
Ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης και ο Νομάρχης Πιερίας Γ.Παπαστεργίου.

Ανώνυμος είπε...

Οι καθηγητές: Κ. Βαβούσκος, Α.-Α. Ταχιάος, Δ. Κογκούλης, Μ. Τρίτος, Β. Νιτσιάκος, Α. Μπουσμπούκης, Ν. Κατσάνης, Κ. Ντίνας, Β. Αυδίκος κ.ά.
Ειρηναίος Μπούλοβιτς, Ορθόδοξος Μητροπολίτης Μπάτσκας και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου
[Επεξεργασία] Σχετική Βιβλιογραφία
Οι Ελληνόβλαχοι (Αρμάνοι), Συζητήσεις με τους Α.Γ. Λαζάρου, Α. Μπουσμπούκη, Κ. Χατζόπουλο, Π. Καμηλάκη, Γ. Πλατάρη, Γ. Παπαδάκη, Κ. Βίρβο, Τ. Μουσαφίρη, Χ., Έξαρχος Γιώργης, 2001
Οι Ελληνόβλαχοι (Αρμάνοι). Πηγές της ιστορίας και της ζωής των Αρμάνων-Βλάχων, Έξαρχος Γιώργης, 2001
Οι Αρωμούνοι (Βλάχοι). Ο χώρος και οι άνθρωποι, Weigand Gustav, 2001
Južnoaromynskij govor sela Turia: Krania Grevenon, Pind. Etnolingvistika, Leksika, Sintaksa, Teksty (Η νοτιοαρωμουνική διάλεκτος του χωριού Τούριας, Κρανιά Γρεβενών, Πίνδος). Marburg, Sankt-Peterburg 2005, Bara Maria, Kahl Thede, Sobolev Andrei, ISBN 3932331591.
Ethnizitat und raumliche Verteilung der Aromunen in Sudosteuropa, Kahl Thede, Munstersche Geographische Arbeiten 43, 1999. ISBN 3-9803935-7-7
Οι Μητροπόλεις και η Διασπορά των Βλάχων, Κουκούδης Αστέριος, 2000
Κουτσούφλιανη. Λαογραφική έρευνα ενός βλάχικου χωριού στην Πίνδο (Παναγία Τρικάλων), Βολφ Ντείτριχ, Θεόδωρος Καλ, Γεώργιος Σάρρος, Θεσσαλονίκη 2001
Η βλάχικη γλώσσα και οι προσπάθειες διατήρησής της από Βλάχους αποδήμους(τέλη 18ου-τέλη 19ου αιώνα), Σιώκης Νικόλαος, περ. ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ, τ. 47 & 48 (Θεσσαλονίκη 2002)
Οι Ολύμπιοι Βλάχοι και τα Βλαχομογλενά, Κουκούδης Αστέριος, Εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 2001
Η Θεσσαλονίκη και οι Βλάχοι, Κουκούδης Αστέριος, Εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη
Οι Βεργιάνοι Βλάχοι και οι Αρβανιτόβλαχοι, Κουκούδης Αστέριος, Εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη
Η γλωσσική ετερότητα στην Ελλάδα, Κέντρο Μελετών Μειονοτικών Ομάδων, Εκδόσεις Αλεξάνδρια, Αθήνα 2001, ISBN 960-86028-4-X
Οι Βλάχοι του Μουρικίου και του Σινιάτσικου, Σιώκης Νίκος, Παράσχος Δημήτρης, Εκδόσεις Χριστοδουλίδη, Θεσσαλονίκη 2001
Για την ταυτότητα των Βλάχων. Εθνοπολιτισμικές προσεγγίσεις μιας βαλκανικής πραγματικότητας, Kahl Thede, Αθήνα 2009 (Βιβλιόραμα), ISBN 978-960-8087-82-8.
[Επεξεργασία] Εξωτερικές συνδέσεις
Macedon Armans Council
Macedon Armans Association from France
Consiliul A Tinirlor Armanj, webpage about Youth Aromanians and their projects
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Βλάχοι.net Εγκυκλοπαίδεια-Βλαχικο Λεξικό-Άρθρα για τους βλάχους-Συζητήσεις-Photo Gallery
Βλάχοι στην Ελλάδα
Οι Βλάχοι στην Ελλάδα και η παρεξηγημένη ιστορία τους
αρουμάνικη κοινότητα της Αμερικής
αρουμάνικη κοινότητα της Γαλλίας
Μελέτες για τους Βλάχους του Αστέριου Κουκούδη
Ρωμαϊκή κληρονομιά στα Βαλκάνια: Οι Βλάχοι
Δελτίο τύπου της Αρωμάνικης (Βλάχικης) Εταιρίας Πολιτισμού
Πρωτοσέλιδο της "Ωραίας Σαμαρίνας" για τους βλάχους
Η βλάχικη γλώσσα και οι προσπάθειες διατήρησής τηςτου Νικολάου Σιώκη
Για τη Βλάχικη Γλώσσα
μια άλλη ματιά για τη Βλάχικη Γλώσσα
[1

bb είπε...

Όταν έγραψα για πολιτισμό των Βλάχων, εννοούσα τον καθαρά εθνοτικό παραδοσιακό πολιτισμό που είναι κοινός σε ΟΛΟΥΣ τους Βλάχους. Το να μου αραδιάζεις ονόματα διάσημων Ελλήνων ποιητών, καλλιτεχνών, συγγραφέων, κτλ δεν αποδεικνύει τον «ελληνικό» πολιτισμό: Ο Πελέ, αγαπητέ ανώνυμε, δεν υπήρξε μεγάλος ποδοσφαιριστής επειδή είναι Βραζιλιάνος αλλά επειδή είναι ο Πελέ. Εάν ΟΛΟΙ οι Έλληνες ήταν σαν τον Ελύτη η τη Μ. Κάλλας, τότε θα μπορούσες να μιλάς για ελληνικό πολιτισμό αλλά επειδή ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ άνθρωποι, ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και όχι αποκλειστικά στην ελληνική, γιατί έτυχε να έχουν ελληνική εθνική ταυτότητα.

Ανώνυμος είπε...

Ηταν μεγαλοι επειδη ναι μεν ηταν μεγαλες προσωπικοτητες με ξεχωρηστή φύση, αλλά το εργο του υμνει τον ελληνικό πολιτισμό και το εργο τους είναι δεμενο και εμπνευσμενο απο την ελληνικη κουλτουρα.
Ο Οδυσεας ελυτης ηταν καλλιτεχνικο ψευδωνυμο: παρμενο από τον Οδυσσεα (που ηταν και πραγματικο ονομα του ποιητη), συμβολο του νοστου της πατριδας και την περιπλανηση προς αναζητηση της γνωσης και το Ελυτης από το ονομα Ελληνας. Ο ελληνικός πολιτισμος τον ενεπνευσε, αρα τον θεωρω κομματι του ελληνικου πολιτισμου αυτον και το εργο του, παρα την παγκοσμια ακτινοβολία του. Να πας να διαβασεις το ποιημα του "τη γλωσσα που μου εδωσαν ελληνική" από το Αξιον εστι, για να διαπιστωσεις και μονος σου τι πιστευε ο ιδιος ο Ελυτης για το τι ήταν.
Ισως αυτό που τα τελευταια χρόνια σας ταλαιπωρεί το διαπιστώνει ένας άλλος μεγάλος Έλληνας σε ενα απο τα τραγουδια του "...αν πονάει η κεφαλή φταιει η απρόσωπη αγάπη που χει βρει. Μα η δικια μας έχει όνομα έχει σωμα και θρησκεια και παππου σε μέρη αυτόνομα μέσα στην Τουρκοκρατία..." Αυτό θα είναι το παντοτινό σας προβλημα.
Αν κάποτε αφησετε τους Μεγαλεξανδρους και δειτε τον πολιτισμό σας ως αυτό που είναι, δηλ ενα κομματι του Σλαβωνικού πολιτισμού ίσως ηρεμήσετε λιγάκι. Αγάπα τον πολιτισμο που εχεις, για να εχεις τον πολιτισμο που αγαπας. Δεν ειναι ανάγκη να εκμεταλλευεσαι έναν πολιτισμο που δεν εχει καμια σχεση με τον δικό σου, στην προσπαθεια σου να αισθανθεις ξεχωριστός. Πρωτα απ όλα δεν ειναι σωστό για τους ίδιους τους σλαβομακεδονες. Με το να το αποδεχτείς αυτό δεν γίνεσαι αυτομάτως Βουλγαρος. Αν εσύ δεν θες κανεις δεν θα στο επιβαλει. Απλά θεωρω ότι έχεις δικαιωμα να ξερεις τις ριζες του πολιτισμου σου και να τιμάς τους κοινούς ήρωες που μοιραζεσαι με τη Βουλγαρία και με τους άλλους "southern Slavs".

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 2:53, εάν αυτό το μπάχαλο που λέγεται Ελλάς και που είναι η ντροπή της Ευρώπης το θεωρείς «πολιτισμό από αρχαιοτάτων χρόνων», τότε τζάμπα μιλάμε. Συνέχισε να πιστεύεις ότι είσαι ένας πολιτισμένος αρχαίος Έλληνας!
Η Μ Κάλλας πάντως, μόνο ελληνικό πολιτισμό δεν διέδωσε στον κόσμο!

Ανώνυμος είπε...

Η Μπουμπουλίνα, ο Ανδρούτσος,ο Μπότσαρης οι Σουλιώτισσες ,άνθρωποι με ΑΛΒΑΝΙΚΗ εθνικη ταυτότητα είναι ήρωες και του ελληνικού και του αλβανικού λαού.
Γιά να μη μιλήσουμε για πολλα σημερινά υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικου κράτους , με αλβανική και τουρκικη εθνοτική ταυτότητα...
Φυσικά αυτό ισχύει και για άλλα κράτη,όχι όμως σε τέτοιο μεγάλο βαθμό...
Το ότι πολύ εθνικά Μακεδόνες συνέδεσαν τον μακεδονικό τους απελευθερωτικό αγώνα με το πλησιέστερο συγγενές κράτος της Βουλγαρίας είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν ακυρώνει την διακριτότητα της μακεδονικής ταυτότητας.
Ισα, ίσα την αναβαθμίζει αφού την συνδέει με άλλες διακριτές ταυτότητες που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια μέλη...

Ανώνυμος είπε...

Ο σύγχρονος ανθρώπινος πολιτισμός περιλαμβάνει πολλούς επιμέρους πολιτισμούς.
Ετσι περιλαμβάνει τον πολιτισμό που βασίζεται στην παράδοση, τον λεγόμενο παραδοσιακό.
Αυτός όμως είναι άγνωστος ώς αυθεντικός ελληνικός αφού αφορά διαφορετικους πολιτισμούς τους οποίους παρουσιάζει ως ελληνικούς,αποκρύπτωντας αυτή την αλήθεια.
Είτε πρόκειται ως δάνειο τουρκικό,είτε ως αλβανικό,είτε ωσ μακεδονικό,είτε ως βουλγαρικό,είτε ως εβραϊκό.
Υπάρχει επίσης ο πολιτισμός της καθημερινότητας.
Από τον σεβασμό στη φύση με τη ρύπανση της σε κάθε σημείο, με τα εκατομμύρια αυθαίρετα, λέξη άγνωστη ακόμα και στις γειτονικές χώρες, υπάρχει ο συμπεριφορικός πολιτισμός του πως τρώμε,πως καθόμαστε στο τραπέζι , πως εργαζόμαστε-με ποιό ποιοτικό τρόπο, με ποιά συνέπεια ,με ποιό τρόπο συμπεριφερόμαστε στο θέατρο,στο σινεμά και γενικά σε δημόσιες εκδηλώσεις....
Αλλο στοιχείο είναι ο λεγόμενος αστικός πολιτισμός.
Η ιστορική αυτογνωσία που είναι άγνωστη στη ελλάδα και έχει αντικατασταθεί με την μυθολογική...
Η γνώση του εξωτερικού περιβάλλοντος με πλήρη άγνοια του γύρω κόσμου...
Ο πολιτισμός της διαφάνειας, όπου είμαστε πρωταθλητές στη διαφθορά...
Ο μουσικός πολιτισμός με παντελή έλλειψη μουσικής παιδείας αλλά και γενικότερα η έλλειψη γενικής παιδείας....
Ο πολιτισμός της διακόσμησης με κυριαρχία του κίτς και του φανταχτερού...
Ο πολιτισμός της οικονομικής δραστηριότητας με την κυριαρχία των μεταχρονολογημένων και ακάλυπτων επιταγών -παγκόσμια πρωτοτυπία και της απόλαυσης με ξένα και δανεικά....
Εκει όμως που σπάμε όλα τα κοντέρ αφορά τον πολιτικό πολιτισμό με την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ των κάθε είδους διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας συνέπειες της μυθολογικής αυτογνωσίας ως φορείς του αδιάλειπτου ένδοξου και ανώτερου πολιτισμού των προγόνων μας....
Με την έλλειψη ενός τεμένους και ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου για τους εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους Μουσουλμάνους (έστω και αν υπάρχουν πρεσβυγενή ελληνοορθόδοξα πατριαρχεία σε αυταρχικά καθεστώα χωρών με επικρατούντα τον μουσουλμανισμό).
Με την έλλειψη λόγω απαγόρευσης ανάπτυξης των μητρικών πολιτισμών της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με τις δυνατότητες ανάπτυξης ακόμα και στις γειτονικές χώρες του πολιτισμού των ελλήνων κατοίκων τους ...
Αυτό το διαπιστώνουνε και λόγω του ίντερνετ και άλλα έθνη , μένοντας κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα...

Ανώνυμος είπε...

Η εθνοτική ταυτότητα δεν αλλάζει με την αλλαγή της γεωγραφικής ταυτότητας.
Ετσι ο Γερμανός που εγκαταλείπει την Γερμανία και ζεί στην Βραζιλία παραμένει Γερμανός.
Το ίδιο και ο Γάλλος , φυσικά και ο Έλληνας...
Ετσι ο Βλάχος που ζεί στην Ελλάδα έχει βλάχικη εθνοτική ταυτότητα, όπως και ο Βλάχος που ζεί στην Αλβανία, στην Μακεδονία,στην Βουλγαρία,στην Σερβία,στην Κροατία παραμένει Βλάχος και δεν γίνεται ΕΛΛΗΝΑΣ, Αλβανός,Μακεδόνας,Βούλγαρος,, κ.λ.π....
Ο Βλάχος , όπως και ο Μακεδόνας σέβονται την πολιτική ταυτότητα και είναι νομοταγείς στο κράτος που ζούνε, είναι δηλαδή πραγματικοί πατριώτες.
Οι Βλάχοι της Μακεδονίας διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην επανάσταση των Μακεδόνων στο Βλαχικο Κρούσεβο για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς...
Αποτελούν ήρωες του Μακεδονικού Λαού , όπως οι Γκούλι Πίτου, ο Μήτρε Βλάχωβ,κ.ά
Εξάλλου Βλάχοι σκότωσαν τον ληστή και βιαστή Καπετάν Άγρα...
Γιααυτό έχουν στη Μακεδονία επίσημη εθνική γιορτή στις 23 Μαιου ,στην επέτειο φιρμανιού του Σολτάνου, έχουν σχολεία με βλάχικη γλώσσα, ραδιόφωνο και τηλεόραση στη βλάχικη γλώσσα,το ίδιο και εφημερίδες και περιοδικά
Φυσικά στην "πολιτισμένη" Ελλάδα τίποτε δεν υπάρχει από όλα αυτά....

Ανώνυμος είπε...

Νέο «βέτο» της Ελλάδας;Δημήτρης Καιρίδης , 1

Δημήτρης Καιρίδης Διεθνολόγος-Συγγραφέας. Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο ΜΜΕ, στο πρακτορείο Reuters, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε πως δεν μπορεί να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν πρώτα δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας του βόρειου γείτονά μας. Με άλλα λόγια, η νέα ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει βέτο στην τυχόν πρόταση της σουηδικής προεδρίας, για έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ και ΠΓΔΜ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής τον προσεχή Δεκέμβριο.



Η ελληνική θέση είναι προβληματική για μια σειρά από λόγους. Καταρχήν, η υπερεκμετάλλευση του δικαιώματος του βέτο που μας παρέχει η συμμετοχή μας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, δοκιμάζει την καλή θέση των εταίρων μας, υποδηλώνει την απομόνωσή μας στο συγκεκριμένο ζήτημα και κινδυνεύει να το μετατρέψει σε ευρω-ελληνικό πρόβλημα, μεταξύ ημών και των φίλων μας στις Βρυξέλλες.

Δεύτερον, η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη ελληνική εξωτερική πολιτική. Η σχέση της ΠΓΔΜ με την ΕΕ συμπληρώνει φέτος 13 χρόνια, με τη συναίνεση και της Αθήνας. Ξεκίνησε το 1996 με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης PHARE, αναβαθμίστηκε το 2001 με την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και προχώρησε παραπέρα το 2005, με την παραχώρηση της ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή συμφώνησε πως η ΠΓΔΜ αξίζει να είναι η μόνη, μαζί με την Κροατία, “υποψήφια” χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι δε προφανές ότι η ιδιότητα της “υποψήφιας” δίνεται σε μια χώρα με την προοπτική της ένταξης και της άμεσης έναρξης προς τούτο των σχετικών διαπραγματεύσεων. Αλλιώς, η ιδιότητα της “υποψήφιας” χώρας είναι κενή περιεχομένου. Πράγματι, η ΠΓΔΜ σημείωσε έκτοτε πρόοδο και είναι σήμερα έτοιμη, σύμφωνα με την αυστηρή και τεχνοκρατική γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 3:32, κανένα απο τα ονοματα που ανεφερα δεν ανηκει σε αρχαιο Ελληνα. Οσον αφορα την Ελλάδα, όπως και καθε χωρα εχει τον δικο της Μεγαλο πολιτισμο. Κανεις δεν πρεπει να ντρεπεται για αυτό που ειναι. Αν δεν εκτιμησεις εσύ πρωτος τον Σλαβωνικό πολιτισμό, μην περιμενεις κανεναν ν σ εκτιμησει.
Απο τη στιγμη που καποιος εχει μια συνειδηση, γλωσσα, γραφή, υπηκοοτητα, αυτα για μενα αρκουν ν αναδειξουν την ταυτοτητα του, ακομα κι αν το "αιμα" του ειναι ειναι διαφορετικο. Εξαλλου όλοι λιγο πολυ στα Βαλκανια εχουμε αιμα τουρκο-ελληνο-σλαβο-αλβανο-βλαχο-μογγολο-γυφτο και παει λεγοντας, αλλά δεν εχει σημασια, γιατι το αιμα δεν αρκει για να σε κανει αυτο που εισαι.
Εχεις τη γνωμη σου, εχω κι εγω τη δική μου. Σεβαστο. Εσυ νομιζεις ότι η Ελλάδα δεν εχει πολιτισμό, εγω πιστευω ότι η καθε χωρα έχει κουλτουρα. Εσυ πιστευεις ότι εισαι αρχαιος μακεδονας ή τουλαχιστον εχεις ξεχωριστο πολιτισμο, εγω κατατασω αυτό που εσυ αποκαλεις "εθνικα μεκεδονικο" ως ενα κομματι του βουλγαρικου πολιτισμου. Για μενα ειναι σαν να μου λες ότι οι κρητικοι ή οι κυπριοι ειναι ξεχωριστο εθνος απο τους ελληνες, επειδη δεν μιλουν ελληνικα! Τωρα αν εσυ νομιζεις ότι επειδη λες "Blagodaram" και ο βουλγαρος "Blagodarja" σε κανει ξεχωριστο, τι να σου πω. Με γεια σου με χαρά σου.
Πηγαινε να κανεις και κανενα Mactest απ αυτά που χωρηγει ο Γκρουεφσκι να σου βγει και με τη βουλα ότι εισαι 100εγγνο του Αλεξανδρου κι εγω Αιθιοπας και συνεχισε να κοσμεις το No1 του πανσλαβικου Top 5 ανεκδότων της τελευταιας 20ετιας. Μονο μην ανοιξεις το στομα σου να μιλησεις γιατι θα ερθεις αντιμετωπος με μια πολυ τραγική διαπίστωση.
Τελικά ίσως και να εχεις δικιο. Ακόμα κι αν μπορείς να καταλάβεις τι σου λέει ενας βουλγαρος χρησιμοποιώντας τη μητρικη σου γλώσσα, τι σημασία έχει αφου εξαιτίας κάποιων δεν θα μπορεσετε να επικοινωνησετε ποτέ. Για άλλη μια φορά τα Βαλκανια προκαλουν τον θαυμασμο.

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα έχει όλη την άνεση και το χρόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που θα είναι μακρές και επίπονες, να διεκδικήσει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Έχει δε το δικαίωμα να αρνηθεί να καταστήσει εταίρο της μια “χώρα-ταραξία”. Αν το πρόβλημα της ονομασίας δεν έχει λυθεί με τη λήξη των διαπραγματεύσεων, τότε μπορεί, και οφείλει, να βάλει βέτο. Όμως, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δημιουργούν εκ των πραγμάτων μια δυναμική που διευκολύνει τη λύση στο ζήτημα του ονόματος, αφού ενισχύουν τους πραγματιστές-μεταρρυθμιστές και αποδυναμώνουν τους ιστοριστές και εθνικιστές τύπου Γκρούεφσκι, που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον Μέγα Αλέξανδρο και το Σαμουήλ, παρά για την ανεργία και τη φτώχεια που πλήττει τη γείτονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μόνον η αναγγελία της θετικής γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 14 Οκτωβρίου 2009, υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δημιούργησε ενθουσιασμό στην κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ και μια θετική δυναμική λύσης.

Άλλωστε, κάτι ανάλογο δέχτηκε η Αθήνα το 2005 ως προς την Τουρκία, όταν όχι απλώς συμφώνησε, αλλά πρωτοστάτησε στην έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι η ΠΓΔΜ είναι σοβαρότερο πρόβλημα για την Ελλάδα από ό,τι η Τουρκία, η οποία λόγω και έργω, αμφισβητεί μέρος της ελληνικής κυριαρχίας και κατέχει τη Βόρεια Κύπρο; Άραγε, μήπως πορευόμαστε με αναστραμμένες τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής;


Τέλος, ένα τυχόν ελληνικό βέτο το Δεκέμβριο ανατινάζει τη φιλόδοξη νέα ελληνική εξωτερική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου που θέλει την Ελλάδα να πρωτοστατεί στην ένταξη στην ΕΕ όλων των Βαλκανίων μέχρι το 2014, εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρωτοβουλία αυτή του Γ. Παπανδρέου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να επανα-πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια μέσω Ευρώπης, προκειμένου να συσσωρεύσει το πολιτικό κεφάλαιο και τις συμμαχίες που θα τη διευκολύνουν στη λύση του μεγάλου προβλήματός της, που δεν είναι άλλο από την Τουρκία.

Η θέση του κ. Δρούτσα εξηγείται μόνο από το φόβο του πολιτικού κόστους και μιας φυσικής τάσης προς την παραπλανητική ασφάλεια μιας εθνικής “κόκκινης γραμμής”. Είναι κρίμα να κάνει πίσω μια κυβέρνηση που μόλις εκλέχτηκε, με μια αναπάντεχα ισχυρή πλειοψηφία, πριν καν ξεκινήσει. Γρήγορα οφείλει να παραδειγματιστεί από το άδοξο τέλος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να καταλάβει ότι μια πολιτική αποφυγής του πολιτικού κόστους είναι, στις σημερινές συνθήκες, πανάκριβη και ότι η μόνη ασφαλής πολιτική είναι αυτή των ρήξεων και όχι των συμβιβασμών. Την ώρα που η Τουρκία κλείνει τα μέτωπά της, ακόμα και με την Αρμενία και αλωνίζει στη Μέση Ανατολή, μια εσωστρεφής ελληνική εξωτερική πολιτική, υποταγμένη στους ακραίους, υπονομεύει τόσο το εθνικό όσο και το κυβερνητικό συμφέρον.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, χωρίς να υποχωρήσει από τη θέση ότι η τελική ένταξη εξαρτάται από μια κοινά αποδεκτή ονομασία, και να επενδύσει σε όλες τις δυνάμεις της ειρήνης, της προσέγγισης και της δημιουργίας ένθεν κα(ι) κείθεν των συνόρων. Το οφείλει στους Έλληνες, ιδίως τους Έλληνες της Μακεδονίας, να μοχθήσει για την αντιστροφή της σημερινής δυναμικής της αντιπαράθεσης που βλάπτει κι εμάς και τους γείτονές μας. Αυτή είναι η πραγματική εθνική κόκκινη γραμμή.

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά αντικειμενικό το παραπάνω άρθρο, δείχνει να έχει κάποια γνώση του θέματος.
Ομως σε σχέση με την οικοδόμηση της Δημοκρατίας και της Ανάπτυξης της Μακεδονικής Εθνοτικής Ταυτότητας (η οποία ήταν περιορισμένη στο γιουγκοσλαβικό καθεστώς) στην γειτονική χώρα θέλω να υπογραμμίσω ότι η εθνοτική κατασκευή και με ιστορικά στοιχεία είναι θεμιτή, υπό των όρο όμως της αποφυγής χρήσης ολοκληρωτικού χαρακτήρα υπερβολής μεγλυπτά υπερβολικών διαστάσεων και ιδιαίτερα επιβλητικών....
Αναφέρομαι στα μνημεία και τα αγάλματα καθώς και στις μετονομασίες προς τιμή των αρχαίων μακεδόνων που λαμβάνουν χώρα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.....
Πέραν τούτου σε μία νεοπαγή Δημοκρατία το βασικότερο δεν είναι τα λάθη της αλλά η έγκαιρη διόρθωσή τους.....
Ετσι το κυβερνών κόμμα στη μακεδονία λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων με την ορθόδοξη μακεδονική εκκλησία εισήγαγε κατά τη περυσινή σχολική χρονιά το μάθημα των θρησκευτικών με ορθόδοξο κατηχητικό χαρακτήρα...
Ομως η αντίδραση της Κοινωνίας των Πολιτών δια μέσου της ΑΤΟΜΙΚΗΣ πρσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο (δυστυχώς στην ελλάδα της ΟΝΕ δεν υπάρχει τέτοιο δικαστήριο...)απέτρεψε την την συνέχιση της διδασκαλίας του ως αντισυνταγματική πράξη , με αποτέλεσμα στην φετινή σχολική χρονιά να εισαχθεί μάθημα γνωριμίας όλων ανεξαίρετα των θρησκειών, δίχως στοιχεία κατήχησης....

Ανώνυμος είπε...

Μια που αναφέρθηκε το όνομα του Πίτου Γκούλη ...
Μπορείτε να μας πείτε τί απέγιναν τα παιδιά του ήρωα του 'μακεδονικού' λαού;;;

Ανώνυμος είπε...

Ο μονοπλευρος δανεισμος ειναι "ουτοπια" στα βαλκανια. Επίσης δεν μπορω να καταλάβω από που εχει "κλεψει" πχ η κρητικη παραδοση. Από τους Αλβανους τους Σλαβους ή τους βλαχους; Τι δουλεια είχαν αυτοί στην Κτητη.
"Υπάρχει επίσης ο πολιτισμός της καθημερινότητας".
Οπως πχ το γεγονός ότι τα περισσότερα αυθαιρετα υπάρχουν στο κρατος της ΠΓΔΜ και ποιος εξαλλου θα τολμουσε να πλησιάσει από Τέτοβο και πέρα και να απαγορευσει την ανοικοδόμηση;
"υπάρχει ο συμπεριφορικός πολιτισμός" στα σχολεια του Τετόβου όπου οι μαθητες των δυο κοινοτητων συμπεριφερονται σαν Χουλιγκανς, γιατι κανεις δεν βρεθηκε να τους μαθει τρόπους. Οσο για τον τροπο που οι Ελληνες συμπεριφερονται στο τραπεζι, το φαγητό είναι μια διαδικασια κοινωνικοποιησης για μας, τωρα δεν ξερω τι ισχυει σε σας

"Αλλο στοιχείο είναι ο λεγόμενος αστικός πολιτισμός." Η ιστορικη αυτογνωσια της ΠΓΔΜ.
"Ο πολιτισμός της διαφάνειας, όπου είσαστε πρωταθλητές στη διαφθορά," με Αχμετι και άλλα στολίδια του UCK...
Ο ελληνικός μουσικός πολιτισμός εχει αναδειξει τα μεγαλυτερα ονοματα της παγκοσμιας μουσικης σκηνης. Τα μπουζουκια είναι κι αυτά μεσα στη ζωή, καθώς σ' αυτην δεν πρέπει να υπάρχει μόνο ποιότητα, αλλά και διασκέδαση και τερψη. Το μεγαλύτερο παράδειγμα το έδωσαν οι Αρχαιοι Ελληνες, ίσως ο πιο πολιτισμενος λαός του καιρού τους. Δεν διασκεδαζαν φυσικά με την γνωστική άγνοια του Σωκράτη, ούτε την ευδαιμονία του Αριστοτέλη, αλλά με εταίρες, αφθονο αλκοόλ και φαγητό υπό τους λαγνους ήχους βαρβαρικών πολιτισμών...
"Ο πολιτισμός της διακόσμησης με κυριαρχία του κίτς και του φανταχτερού..."
Με την δημιουργία χοντροκομμένων αγαλματων του Μεγαλεξανδρου εκ Φλωρεντιας παρακαλώ τη στιγμή που τα χρήματα αυτά θα μπορουσαν να διατεθουν στην απεξαρτηση της ΠΓΔΜ από την προβληματικη ελληνικη οικονομια. Οι μεταχρονολογημενες επιταγες, εφόσον εξυπηρετουν τις εμπορικες σχεσεις αμφιμερως, είναι νόμιμες σε όλο τον πολιτισμενo κόσμο και οι ακαλυπτες επιταγες ειναι συνηθες ιδιως σε εποχες υφεσης. Μαλλον εχετε "συνδρομο της καταδιωξης" με την Ελλαδα. Η απόλαυση με ξένα και δανεικά κυρίως εξ Ελλάδας και η νοοτροπία των κατοικων της ΠΓΔΜ που αναγκαζονται να μισουν τη χώρα, η οποία ουσιαστικα τους ζει.
"Εκει όμως που σπάτε όλα τα κοντέρ αφορά τον πολιτικό πολιτισμό με την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ των κάθε είδους διακρίσεων", ιδίως σε βάρος των ίδιων των πολιτών σας (30%), αλλά και πολιτών με βουλγαρική εθνική συνείδηση και διαβατήρια, του ρατσισμού για όλους σας τους γειτονες, ιδιως Σλαβογενων γιατί σας θυμιζουν κατι που δεν θελετε, της ξενοφοβίας και της πολιτικής μισαλλοδοξίας, της απόλυτης αδυναμίας να διεξάγετε εκλογές με σωστό τρόπο, χωρίς καλπονοθείες, κλοπές και 23χρονους νεκρους, που το μονο λάθος τους ήταν να διαμαρτυρηθουν για την αλλοιωση του εκλογικου αποτελέσματος, προκαλώντας άφθονο γέλιο στην παγκόσμια κοινή γνώμη και έκπληξη στους ευρωπαίους παρατηρητες και τον OSCE, που δεν ήταν εξοικειωμενοι με την μη ευρωπαϊκη-τριτοκοσμικη πραγματικότητα της ΠΓΔΜ.
Με τη στέρηση της ελευθερίας του τύπου, χωρίς να κλινόμαστε σε ψυχιατρικές κλινικές, όπως κάποιοι αλλοι Blogers σε αλλες χωρες, χωρίς να πηγαινουμε με ταγματασφαλίτες και αστυνομικους στο σπιτι της μητέρας καποιου και να την απειλουμε να υπογράψει για τον εγκλεισμο του παιδιου της, χωρίς να την αναγκαζουμε να ζητήσει βοηθεια από το Βουλγαρικό και κατόπιν ελληνικο προξενειο, χωρίς να ερχεται ολοκληρη επιστημονικη ομαδα απο ψυχιατρους δυο χωρών και εμεις ν αρνουμαστε ακομα και την υπαρξη του ατόμου αυτου επι μια ολοκληρη εβδομαδα, χωρις να ξαναπειλουμε την μητερα του, ωστε να βγει εξω από το σπιτι της σε κατασταση συγχισης και να ανακαλεσει.
Περιττο βεβαια να προσθεσουμε στους πρεσβεις του πολιτισμου σας το ναζιστικό vmro του 49%, τα χαμηλότερα ευρωπαϊκα ποσοστα σοσιαλιστικου κομματος, και το 15% του Μποσκοφσκι. Μεχρι και η Σερβια κατάφερε να ξεφορτωθει τους εγκληματιες πολέμου. Και η ΠΓΔΜ εξακολουθει να παρεχει ηθικη και υλικη υποστηριξη στον Ταρκουλόφσκι.
"Αυτό το διαπιστώνουνε και λόγω του ίντερνετ και άλλα έθνη , μένοντας κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα..."

Βασει του ν 2121/1993:
Πηγή των σχολίων εντός εισαγωγικών: Ανωνυμος 5:30

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ¨"ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ, ΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε" ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ, ΈΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε
Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΙΔΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11, ΠΑΡ.1 ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΒΕΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΑΛΕ ΒΕΤΟ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΟΑΣΕ,ΠΟΕ,Κ.Λ.Π
ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΛΟΓΟΤΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ , ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΙΨΗΦΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΑΚΤΩΛΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΣ Ε.Ε

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΤΟ είπε...

H επανάληψη του ΒΕΤΟ από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι αντίθετη με τα ΝΟΜΙΜΑ συμφέροντα του Ελληνικού Κράτους, αλλά και με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Οι συνέπειες αυτής της στάσης θα έχουνε αρνητικό αντίκτυπο στην γειτονική φιλελληνική κοινωνία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και έμμεσα σε όλα τα Βαλκάνια.
Η περιφερειακή σταθερότητα της περιοχής θα αδυνατίσει .
Η οικονομική ανάπτυξη τόσο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας όσο και της Ελλάδας θα υποχωρήσει λόγω της μείωσης της εισροής κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και της μείωσης των διμερών σχέσεων.
Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα υποστούν ΣΟΒΑΡΗ οικονομική βλάβη, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρνητικών συναισθημάτων εναντίον του νότιου γείτονά τους,της Ελλάδος....
Η τυχόν ΑΠΟΔΟΧΗ του παντελώς ανορθολογικού ΒΕΤΟ από τα υπόλοιπα, πλην Ελλάδας και Κύπρου 25 μέλη θα τα εξέθετε ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη των φορολογούμενων πολιτών τους διότι:
1- έχουν αντίθετη δημόσια άποψη και θέση με την Ελλάδα
2- στα κριτήρια έναρξης διαπραγματεύσεων της Κοπεγχάγης που οι ίδιοι έθεσαν δε περιλαμβάνεται η προηγούμενη επίλυση της διαφοράς του ονόματος
3- η αρχή της ομοφωνίας στην εποχή της Συνθήκης της Λισσαβώνας αποκτά άλλο νόημα και σαφώς περιορίζεται.
4- έμμεσα επεμβαίνει στην δικαστική κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , το οποίο θα εξετάσει την πιθανή καταχρηστική χρήση του ΒΕΤΟ , αφού παραβιάζεται η αρμοδιότητα του και η εποπτεία του σε ότι αφορά την Ενδιάμεση Συμφωνία.
5- το ΒΕΤΟ είναι αντίθετο με το άρθρο 11, παρ.1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία ΙΣΧΥΕΙ και επιτρέπει την ένταξη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία ως Π.Γ.Δ Μακεδονίας, όπως και έγινε χωρίς την άρνηση της Ελλάδος στον ΟΑΣΕ, στον ΠΟΕ, αλλά και σε πολλούς άλλους φορείς.

Τα υπόλοιπα 25 μέλη και η Κομμισιόν οφείλουν να επεξεργασθούν σχέδιο επίλυσης της διαφοράς ανάλογο με αυτό για την Σλοβενία-Κροατία , με τελικό κριτή Διεθνές Οργανο Διαιτησίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΤΟ είπε...

Ενα τυχόν ελληνικό ΒΕΤΟ το Δεκέμβριο ανατινάζει τη φιλόδοξη νέα ελληνική εξωτερική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου που θέλει την Ελλάδα να πρωτοστατεί στην ένταξη στην ΕΕ όλων των Βαλκανίων μέχρι το 2014, εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρωτοβουλία αυτή του Γ. Παπανδρέου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να επανα-πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια μέσω Ευρώπης
Είναι κρίμα να κάνει πίσω μια κυβέρνηση που μόλις εκλέχτηκε, με μια αναπάντεχα ισχυρή πλειοψηφία, πριν καν ξεκινήσει. Γρήγορα οφείλει να παραδειγματιστεί από το άδοξο τέλος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να καταλάβει ότι μια πολιτική αποφυγής του πολιτικού κόστους είναι, στις σημερινές συνθήκες, πανάκριβη και ότι η μόνη ασφαλής πολιτική είναι αυτή των ρήξεων και όχι των συμβιβασμών.
Την ώρα που η Τουρκία κλείνει τα μέτωπά της, ακόμα και με την Αρμενία μια εσωστρεφής ελληνική εξωτερική πολιτική, υποταγμένη στους ΑΚΡΑΙΟΥΣ, υπονομεύει τόσο το εθνικό όσο και το κυβερνητικό συμφέρον.

Ολοι οι Δημοκράτες και Εντιμοι φορολογούμενοι κάτοικοι της Ελλάδος ανεξαρτήτου κομματικής ένταξης και επιλογής, ανεξαρτήτου εθνότητας ή θρησκεύματος οφείλουμε να αντιδράσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο στην διαφαινόμενη ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ άσκηση του δικαιωμάτος του ΒΕΤΟ.
Σε αυτό τον Αγώνα τα μέλη της Εθνικής Μακεδονικής Κοινότητας Ελλάδος οφείλουν να είναι πρωτοπόρα.
Ιδιαίτερα τα μακεδονικά μπλόγκς οφείλουν όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις 10 Δεκέμβρη να επικεντρωθούνε στην ΚΑΤΑΔΙΚΗ του τυχόν ΒΕΤΟ , παραθέτοντας όλα τα πειστικά επιχειρήματα .
Υπενθυμίζοντας ότι η Ελληνική Πολιτεία θα θεωρούσε ύψιστη τιμή της αν η γειτονική χώρα ονομαζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας , με την βασική προϋπόθεση βέβαια της προηγούμενης ολοκληρωτικης εθνοκάθαρσης των Εθνικά Μακεδόνων ελλήνων πολιτών και της παντελούς απουσίας τους από την σημερινή Ελλάδα....

ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΒΕΤΟ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΙΚΟ ΒΕΤΟ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΕΤΟ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΤΙΚΟΥ-ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Εκδήλωση στην Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης με το Κ.Ε.Μ.Ο.


Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης γύρω από τις ετερότητες και το μειονοτικό φαινόμενο που επιδιώκει το ΚΕΜΟ, οι εκδόσεις Βιβλιόραμα παρουσιάζουν την Σειρά Μελετών σε εκδήλωση που θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009 στις 20:30.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (επίκ. καθηγητής Παν. Μακεδονίας) θα μιλήσει για τη Σειρά Μελετών του ΚΕΜΟ

Το βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου Το ‘Μακεδονικό’ της Θράκης: Κρατικοί σχεδιασμοί για τους Πομάκους (1956-2008) θα παρουσιάσουν οι:

Κωστής Τσιούμης (αναπλ. καθηγητής, Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης)
Φωτεινή Τσιμπιρίδου (αναπλ. καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας)

Το βιβλίο του Thede Kahl Για την ταυτότητα των Βλάχων: εθνοπολιτισμικές προσεγγίσεις μια βαλκανικής πραγματικότητας θα παρουσιάσουν οι
Γιώργος Αγγελόπουλος (επίκ. καθηγητής Παν. Μακεδονίας)
Σταμάτης Μπέης (ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών)

Ο Γιώργος Μαυρομμάτης (λέκτορας Δημοκρίτειου Παν. Θράκης) θα συντονίσει τη συζήτηση.

To Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (www.kemo.gr) εγκαινιάζει την β’ περίοδο της Σειράς Μελετών που εκδίδει το Βιβλιόραμα. Η σειρά φιλοξενεί μονογραφίες και μελέτες με αντικείμενο το μειονοτικό φαινόμενο και συζητά κάθε πολιτισμική, γλωσσική, εθνοτική ή θρησκευτική ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Με αφετηρία την διεπιστημονικότητα, τα βιβλία της σειράς χρησιμοποιούν τα μεθοδολογικά εργαλεία και το κεκτημένο γνωσιολογικό υλικό που μπορεί να προσφέρει κάθε επιστήμη. Έτσι, η νομική και πολιτική επιστήμη, η κοινωνιολογία, η ιστορία, η πολιτική γεωγραφία, η γλωσσολογία, ή η ανθρωπολογία για παράδειγμα, μπορούν συμπληρωματικά να φωτίσουν πληρέστερα το ζήτημα του μειονοτικού φαινομένου που εν πολλοίς αντιμετωπίζεται με καχυποψία και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ήδη κυκλοφορούν δέκα τόμοι στην Σειρά Μελετών της α’ περιόδου (εκδ. Κριτική) και ορισμένες μελέτες αυτόνομα σε άλλους εκδοτικούς οίκους (Α.Ν. Σάκκουλας, Αλεξάνδρεια, Καλειδοσκόπιο).

Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 3, Παραλία, τηλ. 2310 226190

Ανώνυμος είπε...

Οι εθνικά Μακεδόνες , φορολογούμενοι κάτοικοι της Ελλάδος ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού και της πατρίδας τους που είναι η Ελλάδα και όχι η Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Οπως και οι εθνικά "ελληνες" της Αλβανίας και της Τουρκίας είναι νομιμόφρονες(όχι εθνικόφρονες) στις χώρες που ζούνε και εργάζονται.
Φυσικά και ενδιαφέρονται και για την πρόοδο όλων των γειτονικών κρατών,γιατί πλήν των άλλων αυτό είναι συμβατό με το νόμιμο και θεμιτό συμφέρον της δικής μας πατρίδας, της Ελλάδος.
Οι εθνικά Μακεδόνες απορρίπτουν την ιδεολογία της Μητέρας πατρίδας, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στο άρθρο 108,παρ.1 του Συντάγματος , ως αντίθετη με την διεθνή έννομη τάξη.
Οι εθνικά Μακεδόνες είναι αντίθετοι με την ρατσιστική και υπερεθνικιστική ερμηνεία της ελληνικής πραγματικότητας.
Οι εθνικά Μακεδόνες δεν απολογούνται για κανένα λόγο για την πραγματικότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Οι εθνικά Μακεδόνες επικροτούν τα θετικά και καταδικάζουνε τα αρνητικά, οπουδήποτε στο κόσμο, ιδιαίτερα δε στην Δημοκρατία της Μακεδονίας παίρνοντας φυσικά υπόψη τους τις σαφώς λιγότερες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους .
Οι εθνικά Μακεδόνες , αυτόχθονες κάτοικοι της Ελλάδος με υπηκοότητα ελληνική ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ τον οφειλόμενο εναρμονισμό της Ελλάδος με την Ε.Ε, ως μέλος της εδώ και 30 χρόνια αλλά και ως τόπο όπου αναπτύχθηκε η Δημοκρατία πριν 23 αιώνες.
Οι εθνικά Μακεδόνες θα συνεχίζουν να ασκούν έντιμη και καλόπιστη τεκμηριωμένη κριτική στην σημερινή αντιευρωπαϊκή και αντιδυτική ρατσιστική και υπερεθνικιστική ελληνική πολιτική.
Αποτελεί υποχρέωση τους ως έντιμοι πολίτες

Ανώνυμος είπε...

Δε θα αχοληθώ ιδιαιτερα με πλαστογράφους και παραχαράκτες της ιστορίας. Με ανθρώπους που αρνούνται την καταγωγή τους και παρουσιάζουν όχι αυτό που είναι, αλλά αυτό που θέλουν να είναι. Θα σας στείλω μόνο ένα ποιηματάκι του Κωστή Παλαμά που τα λέει όλα:


Στα Μελένικα και στα Μοναστήρια
του ξυπνητή αρχίζει το τουφέκι…
Χώματα ελληνικά! Σ' εσάς θαμμένα
των πατέρων τα κόκαλα χιλιάδες…

Μ' αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δίστιχα o εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμά αναφέρεται στις δύο περήφανες αλησμόνητες πόλεις, το "Μελένικο" και το "Μοναστήρι",
Florinamak , o Δημιουργός του Βίντεο

Ανώνυμος είπε...

Τι γυρεύει ο Ηρακλείς στην Λυγκιστίδα;

http://www.youtube.com/user/Florinamak#p/a/u/0/IaRzH9nleF8

Ένα νεο βίντεο από το Florinamak