Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

21 Δεκ 2009

ESMA REDZEPOVA



Ένα όμορφο τραγούδι από την πασίγνωστη Τσιγγάνα τραγουδίστρια από την Δημοκρατία της Μακεδονίας Esma Redzepova.
Θα μπορούσε άραγε στην Ελλάδα να κάνει τόσο λαμπρή διεθνή καριέρα όπως η Εσμα, κάποιος Τσιγγάνος από την Ελλάδα, διατηρώντας την εθνοτική του ταυτότητα και υπερηφάνεια χωρίς να είναι αναγκασμένος να δηλώνει ότι «αισθάνεται Έλληνας στην ψυχή»........

52 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nai re paidia. O Theos. O Manolis Agelopoulos. Kai itan ELLINAS.Gennitithike stin Makedonia. Stin KAVALA to 1939.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:14, τελικά ο Αγγελόπουλος ήταν εθνικά Τσιγγάνος, Έλληνας η Μακεδόνας; Και τα τρία μαζί, δεν γίνεται!

makedonians είπε...

Η Έσμα είναι πασίγνωστη στην FYROM(Βλέπε 8/4/1993 με την Απόφαση 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας.Στις 12 Οκτωβρίου, το Μόνιμο Συμβούλιο του Ο.Α.Σ.E. αποφασίζει, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, την ένταξη των Σκοπίων με την αγγλική ονομασία Former Yugoslav Republic of Macedonia ή με την συντομογραφία FYROM .) Δέν υπάρχει καμία Δημοκρατία της Μακεδονίας...μήπως κάνατε λάθος?

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν πολλοι τσιγγανοι που κανουν καριερα στην ελλαδα και δεν κρυβουν την ταυτοτητα τους. Οσο για την ΠΓΔΜ και τις μειονότητες μια χρονολογία τα λεει ολα: 2001.
Ειναι όμως καιρος ν αρχισουμε να βαζουμε λιγο πιο πρωτοτυπα και συγχρονα ερωτηματα. Οπως ν αναρωτηθουμε αν ενας blogger στην ΠΓΔΜ θα μπορουσε να δρασει τοσο ελευθερα χωρις να τον κλεισει το ΒΜΡΟ σε καμια ψυχιατρικη κλινικη (λεμε τωρα). Χωρις να πηγαινουν οι ακροδεξιοι κυκλοι και αστυνομια με την ανοχη και υποκινηση του ΒΜΡΟ στο σπιτι της μανουλας του απειλωντας την ότι αν δεν υπογραψει για τον εγκλεισμο του παιδιου της θα της καψουν το σπιτι... Χωρις να την αναγκαζουν να καταφυγει στο βουλγαρικο και κατοπιν στο ελληνικο προξενειο ζητωντας βοήθεια... Κι όταν στελνουν από κοινου δυο γειτονικες χωρες ομαδα ψυχιατρων εμπειρογνωμονων, να μην αρνουμαστε επι 1 εβδομαδα ακομα και την υπαρξη του συγκεκριμενου προσωπου...
Τι λετε γι αυτο το ερωτημα; Επιστημονικης φαντασιας βεβαιως, καθως η γειτονική χωρα αποτελει παραδειγμα δημοκρατιας... Γι αυτο και ο κ Γκρουεφσκι φροντιζει να κλεινει τα στοματα που εκφερουν αντιθετες αποψεις.
Η κοπελια που τραγουδαει ευτυχως τη γλιτωσε. Μηπως και ο Βασκο θα επρεπε να βγει στην πιστα;

Stefanos είπε...

Μην ξεχνάμε και τον σπουδαίο (ζωή να 'χει) καλιτεχνη και εξαίρετο άνθρωπο, τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Κώστα Χατζή. Μιά ζωή για τον καημό των τσιγγάνων, μιλάει και τραγουδάει. Δηλώνει περήφανος τσιγγάνος. τώρα θα μας πουν ότι είναι καταπιεσμένος γιατί δεν τολμάει να πει ότι είναι "εθνικά τσιγγάνος"...
Πρέπει να ρθούνε οι "εμπειρογνώμωνες του ΟΗΕ" για να τον "κατατάξουν"

Ανώνυμος είπε...

Εθνικα τσιγγανος... Τι αλλο θ ακουσουμε... Τσιγγανος και Roma δεν ειναι εθνος. Ειναι φυλή. Οπως το Σλαβος. Μηπως σας λεει τίποτα αυτό; Βεβαια οι Roma ειναι πολυ περηφανοι για τη φυλη τους και δεν το κρυβουν. Όχι σαν μερικους-μερικους. Τσιγγανος-Ελληνας-Μακεδονας δεν γινεται; Ινδοευρωπαιος-Ελληνας-Κρητικος γινεται;

Ανώνυμος είπε...

Τούρκικα παζάρια για την κατάργηση της βίζας στην Ε.Ε
Βρυξέλλες-Γιώργος Κωστούρος , 22 Δεκ,

Την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) σε Τούρκους πολίτες για την ανεμπόδιστη και ανεξέλεγκτη είσοδό τους στις κοινοτικές χώρες ζήτησε χθες η Τουρκία ως αντάλλαγμα για να υπογράψει με την Ένωση μια συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που προέρχονται από το έδαφος της προς την κοινοτική Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου βρήκε χθες την ευκαιρία με τη σύνοδο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην Ένωση με το κεφάλαιο το σχετικό με το Περιβάλλον, για να θέσει το ζήτημα αυτό.

Αφορμή αυτού του τούρκικου παζαριού είναι η πρόσφατη απόφαση των 27 να επιτρέψουν την είσοδο στις χώρες τους χωρίς βίζα των πολιτών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ) και της Σερβίας. «Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να μην προσφέρει η Ένωση αυτό το δικαίωμα και στους Τούρκους πολίτες από τη στιγμή που η Κοινότητα μας διευκρινίσει τους (σ.σ. τεχνικούς) όρους και εμείς τους ικανοποιήσουμε» υποστήριξε ο κ.Νταβούτογλου.

Ο αρμόδιος για την Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, θύμισε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι «εκτός από τις βασικές προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας που είναι μεταξύ άλλων και η έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων απαιτείται και η εφαρμογή (από την Τουρκία) μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ελέγχου των συνόρων της» συνδέοντας έτσι το ζήτημα αυτό με την συμφωνία που η Κοινότητα πιέζει την Τουρκία να υπογράψει για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών.

Ανώνυμος είπε...

καμία ανεξέλεγκτη διακινηση τούρκων πολιτών μ τη κατάργηση των θεωρήσεων στην ευρώπη. πρόκειται για ελάχιστα επιβαλλόμενο μέτρο.
τα οικονομικά οφέλη για την παραπαίουσα οικονομικά ελλάδα από την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες θα είναι πολύ μεγάλα...'
υπολογίζεται ότι 20% των τούρκων πολιτών έχει την οικονομική άνεση για τουρισμό στην ελλάδα , πράγμα που μεταφράζεται σε επιπλέον 15 εκατομμύρια τούρκους τουρίστες και σοβαρή αύξησητων των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων .
η συμφωνία επαναπροώθησης στην τουρκία πολιτών τρίτων χωρών προυποθέτει σχετικές συμφωνίες της ε.ε με αυτές τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών γιατί διαφορετικά το πρόβλημα της ελλάδος απλώς μεταφέρεται στη τουρκία...
είναι άδικο η τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της για τα ελληνοκυπριακά πλοία όταν η βόρεια τουρκοκυπρακή οντότητα βιώνει καθεστώς αποκλεισμού των λιμανιών , των αεροδρομίων της , των προίοντων της παρά την σχετική υποχρέωση της ε.ε για άρση αυτής της άδικης απομονωσης...

Ανώνυμος είπε...

Η φυσική εθνοκτονία των Ρομά από τους ναζιστές είναι ένα τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός, με πολλαπλά τεκμήρια σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
πρόκειται για ένα από τα έθνη της ευρώπης,δίχως κράτος
Δυστυχώς στην εθνικιστική ελλάδα συνεχίζεται η πολιτιστική (όχι βέβαια φυσική) εθνοκτονία αφού δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα του τσιγγάνικου έθνους τόσο από το κράτος όσο και από μερίδα πολιτών όπως οι παραπάνω χρυσαυγίτες σχολιαστές.
ο αγγελόπουλος, ο χατζής και δεκάδες άλλοι είναι εθνικά τσιγγάνοι με ελληνική υπηκοότητα.
δυστυχώς η ωραία τους φωνή χρησιμοποιείται με τραγούδια στην ξένη γλώσσα την ελληνική αντί την μητρική τους την τσιγγάνικη.
την οποία τσιγγάνικη δεν μπορούν να μάθουν στο σχολείο, ούτε να διαβάσουν εφημερίδα στα τσιγγάνικα/ρομά , ούτε ραδιόφωνο ούτε τηλεόραση.
μία επίσκεψη στο θέατρο των ρομά στα σκόπια αρκεί για να καταδείξει την τεράστια διαφορά, πράγμα που εμπεριέχεται σε όλες τις επίσημες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών.
όσο για την ελευθερία της έκφρασης, διαδικτυακή και μη , ισχύει για την ελλάδα η παροιμία ότι "δεν μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου"
τελικά ο βάσκο είναι έλληνας, σέρβος ή βούλγαρος γιατί όλοι τον διεκδικούν και τον στηρίζουν...

Ανώνυμος είπε...

Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί επίσης και ως Ρομ, Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες και με τον, κάποιες φορές υποτιμητικό, χαρακτηρισμό Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή. Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρομά γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των "Σιγύνων".

Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
1 Ονομασία
2 Ιστορία
3 Γλώσσα
4 Πληθυσμός
5 Θρησκεία
6 Πολιτισμός
7 Θύματα διακρίσεων
8 Διάσημοι Ρομ
9 Υποσημειώσεις
10 Εξωτερικές συνδέσεις

[Επεξεργασία] Ονομασία
Οι Ρομά είναι στις περισσότερες χώρες γνωστοί με λέξεις συγγενικές με τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο. Η λέξη "Ρομ", που χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σημαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιμοποιούν τα "Μελελέ" (Λαός μαύρος), "Μανούχ" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονομασία της χαμηλότερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω".

[Επεξεργασία] Ιστορία
Οι Ρομά πιστεύεται ότι μετανάστευσαν από την Πενταποταμία της Ινδίας -σημερινό Punjab- γύρω στο 1000 μ.Χ. και, περνώντας από το Αφγανιστάν, την Περσία, την Αρμενία και την Τουρκία, έφτασαν στην Ευρώπη, όπου στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Αργότερα, κατά τις μαζικές μεταναστεύσεις προς την Αμερική μεγάλος αριθμός Ρομ μετακινήθηκε προς τον Νέο Κόσμο.

Αυτή η θεωρία όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με την προχριστιανική αναφορά από τον Ηρόδοτο.

Οι λόγοι που οδήγησαν τους Ρομά σε μία τέτοια μαζική και σε τόσο μεγάλη απόσταση μετακίνηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας. Υπάρχουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ρομά προήλθαν από κατώτερες κάστες του Ινδού ποταμού, τα μέλη των οποίων στρατολογήθηκαν ως μισθοφόροι σε πολέμους εναντίων των Άράβων. Μία άλλη θεωρία είναι οτι οι Ρομά προέρχονται από αιχμαλώτους των Αράβων, κατά την εισβολή των Μουσουλμάνων στη βόρεια Ινδία και το σημερινό Πακιστάν.

Ανώνυμος είπε...

[Επεξεργασία] Γλώσσα
Η γλώσσα των Ρομά, η Ρομανί ή "Ρομανές", είναι μία Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που συγγενεύει με τις διάφορες γλωσσικές διαλέκτους της Ινδίας ιδιαίτερα με την γλώσσα Πουντζάμπι της Βόρειας Ινδίας. Στις διάφορες περιοχές που κατοικούν Ρομ έχουν διαμορφωθεί πολλές τοπικές διάλεκτοι, επηρεασμένες από τις τοπικές γλώσσες.

[Επεξεργασία] Πληθυσμός


Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν μεταξύ 8 και 10 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως[εκκρεμεί παραπομπή]. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ο τρίτος σε αριθμό πληθυσμός Τσιγγάνων στη Δυτική Ευρώπη. Οι περισσότεροι ζουν στην Ευρώπη, σε χώρες όπως:

Αλβανία -μεταξύ 100 και 150 χιλιάδες
Ρουμανία - μεταξύ 535.250[1] και 1.2 και 1.5 εκατομύρια
Ουγγαρία - μεταξύ 600 και 800 χιλιάδες
Βουλγαρία - περίπου 750 χιλιάδες
Σερβία - περίπου 800 χιλιάδες
Ισπανία - μεταξύ 600 και 800 χιλιάδες
Σλοβακία - μεταξύ 350 και 520 χιλιάδες
Μακεδονία - 260 χιλιάδες
Τσεχία - μεταξύ 150 και 300 χιλιάδες
Γαλλία - 310 χιλάδες
Τουρκία - 2 και 5 εκατομύρια[2]
Ελλάδα - Η Πολιτεία τούς υπολογίζει σε 120-150.000 άτομα, οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι ανεβάζουν τον αριθμό σε 500-600.000 άτομα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 200 - 300.000[3].
Οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες είναι μόνιμα εγκαταστημένοι Ρομά με συγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού είναι η Αθήνα (Αγ. Βαρβάρα, Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος), η Θεσσαλονίκη (Δενδροπόταμος, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη), το Αγρίνιο, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Αμαλιάδα, η Γαστούνη, το Διδυμότειχο, το Εξαμίλι Κορινθίας, η Θήβα, η Κάτω Αχαϊα, το Μεσολόγγι, η Νέα Αλικαρνασσός, η Νέα Ιωνία Μαγνησίας, η Ξάνθη, ο Ορχομενός, οι Σέρρες, οι Σοφάδες, η Φλώρινα και η Νυμφόπετρα[4].

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων των Ρομά. Την τελευταία τριετία χορήγησε περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος PHARE για σχέδια σχετικά με τη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Αλλά και στα κράτη που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. (Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία) εφαρμόζονται προγράμματα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) και της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Σχέδια για τους Ρομά υποστηρίζονται και μέσω των προγραμμάτων ΣΩΚΡΑΤΗΣ και Νεολαία για την Ευρώπη.

bb είπε...

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο χώρα με συνταγματικό όνομα FYROM. Υπάρχει κράτος του οποίου το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ όνομα είναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα με αυτό το όνομα από 125 χώρες, μέλη του ΟΗΕ. Μόνο η Ελλάδα χρησιμοποιεί επίσημα το προσωρινό όνομα της χώρας ως Fyrom και προσπαθεί να το επιβάλλει με εκβιασμούς στους συμμάχους και εταίρους της στο Νάτο και την ΕΕ, αλλά ακόμα και αυτοί ανεπίσημα αναφέρονται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό όνομα και τους πολίτες αυτής ως Μακεδόνες.
Περιμένουμε να δούμε πότε η Ελλάδα θα παραδεχτεί την ήτα της σε ένα θέμα που ήταν από την αρχή εξωφρενική απαίτηση εκ μέρους της (απαίτηση για αλλαγή του ονόματος στο σύνταγμα της χώρας, χωρίς στην ουσία να υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο).
Εμείς είμαστε Μακεδόνες για όλο τον κόσμο.
Οι Μακεδόνες δεν επιθυμούν να έχουν ούτε ελληνική ούτε βουλγαρική εθνική ταυτότητα αλλά οι γείτονες τους θέλουν να μοιράζονται το όνομα και την εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων. Μόνο μια λύση υπάρχει στο πρόβλημα: ας αλλάξουν τα ονόματα των κρατών τους σε Νότια Μακεδονία (Ελλάς) και Ανατολική Μακεδονία (Βουλγαρία) οπότε θα έχουμε όλοι την ιδία εθνική ταυτότητα, erga omnes.

Ανώνυμος είπε...

Θύματα διακρίσεων

Διαφήμιση πώλησης Ρομ σκλάβωνΕξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής τους και της έλλειψης επιθυμίας ή/και δυσκολίας προσαρμογής στον τρόπο ζωής της πλειοψηφίας των υπόλοιπων κατοίκων κάθε περιοχής οι Τσιγγάνοι έχουν πέσει συχνά θύματα διακρίσεων. Συχνά αρνητικά στερεότυπα είναι αυτά του "κλέφτη", του "επαγγελματία ζητιάνου", του "τσιγγούνη" κ.ά. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, οι αρνητικοί συνειρμοί εναντίων των Ρομά συντηρούνται εν μέρει από την αυξημένη εγκληματικότητα μεταξύ των Τσιγγάνων,[εκκρεμεί παραπομπή] που δεν οφείλεται βέβαια σε κάποιο εγγεννές χαρακτηριστικό της φυλής, αλλά στα υψηλά επίπεδα φτώχειας στις τάξεις τους και στην αδυναμία ή αρνησή τους να ενσωματωθούν με τους τοπικούς πλυθησμούς.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρομά υπήρξαν μεταξύ των θυμάτων των μαζικών εκτελέσεων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, μαζί με Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους και Μάρτυρες του Ιεχωβά. Υπάρχει η άποψη οτι περίπου 400.000 Ρομά εκτελέστηκαν από τους Ναζί την περίοδο εκείνη.


Οι έλληνες Ρομά έχουν 114 σωματεία πανελλήνια (Συνομοσπονδία Ελλάδος) με 300 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2006 συγκρότησαν και πολιτικό κόμμα με τον τίτλο "Ασπίδα-Ρομ" (Ανεξάρτητη Συσπείρωση Πολιτών Ιδιαίτερου Αυτοπροσδιορισμού ΡΟΜ)[8].

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) κατήγγειλε τον Σεπτέμβριο του 2006 ότι στην Ελλάδα "την τελευταία δεκαετία παρατηρείται η μεγαλύτερη παράνομη έξωση Ρομά", ενώ παράλληλα είναι σε έξαρση η εξύβριση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων τους, με την συμβολή και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα αναφέρεται ότι «ήδη την 1η Σεπτεμβρίου 2006 κατατέθηκε ερώτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον εισηγητή για θέματα μειονοτήτων, σοσιαλιστή βουλευτή Λετονίας Μπορίς Τσίλεβιτς»[9].

[Επεξεργασία] Διάσημοι Ρομ
Κάποιοι διάσημοι Τσιγγάνοι ή τσιγγάνικης καταγωγής είναι οι παρακάτω:

Τσάρλι Τσάπλιν - Ηθοποιός[10][11]
Γιουλ Μπρίνερ - Ηθοποιός[12]
Μάικλ Κέιν - Ηθοποιός[13]
Μπομπ Χόσκινς - Ηθοποιός [14]
Κώστας Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής[15]
Αλέξανδρος Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής[15]
Βασίλης Παϊτέρης - Μουσικός, τραγουδιστής[16]
Μάκης Χριστοδουλόπουλος - Τραγουδιστής[17]
Ελένη Βιτάλη - Τραγουδίστρια [18]
Μανώλης Αγγελόπουλος - Τραγουδιστής[19]
Στάθης Αγγελόπουλος - Τραγουδιστής[20]
Χρήστος Πατσατζόγλου - Ποδοσφαιριστής*
Ειρήνη Μερκούρη - Τραγουδίστρια[21]
[Επεξεργασία] Υποσημειώσεις
1.↑ http://www.recensamant.ro/pagini/tabele/t47.pdf
2.↑ http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2005/05/08/639714.asp
3.↑ Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 14 Νοεμβρίου 2006, άρθρο "12 εκατ. σε όλη την Ευρώπη", του Ν. Ρούμπου.
4.↑ Βλέπε Ζεγκίνης Ευστράτιος, Οι Μουσουλμάνοι Αθίγγανοι της Θράκης, Θεσσαλονίκη, Ι.Μ.Χ.Α., 1994.
5.↑ Βλέπε εδώ, Ε.Ε.
6.↑ Βλέπε εδώ, Γνωρίστε τους Τσιγγάνους - Επιμέλεια: Γ.Πυλαρινός.
7.↑ Βλέπε εδώ, Σωφρόνης Χατζησαββίδης, Γλωσσολόγος, Καθηγητής Α.Π.Θ.
8.↑ Οι Έλληνες Ρομ ιδρύουν κόμμα, σύμφωνα με τον κ. Bασίλη Δημητρίου, πρόεδρο του Ασπίδα-Ρομ.
9.↑ Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 4 Σεπτεμβρίου 2006, «Η σιωπή, συνενοχή στις εξώσεις Ρομά».
10.↑ Charlie Chaplin, My Autobiography, page 19. Quoted in "The Religious Affiliation of Charlie Chaplin". Adherents.com. 2005
11.↑ Οι χάρτινες περιπέτειες του Σαρλό
12.↑ http://www.imninalu.net/famousGypsies.htm
13.↑ "Michael Caine". "Inside the Actors Studio". "Bravo"
14.↑ http://www.imdb.com/name/nm0001364/bio
15.↑ 15,0 15,1 http://www.alexandroshatzis.com/biography_kh.html
16.↑ http://www.sitemaker.gr/antiethnikistik/page_GREEK_9.htm
17.↑ Μάκης Χριστοδουλόπουλος
18.↑ Παρατηρητής της Θράκης - Τσιγγάνικη λύπη και τραγούδια χαράς
19.↑ Μανώλης Αγγελόπουλος
20.↑ Οι Τσιγγάνοι απειλούν τώρα με...βεντέτα
21.↑ Ειρήνη Μερκούρη - Συνέντευξη

περικλής είπε...

η επίσημη ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ονομασία της γειτονικής χώρας αποκλειστικά στον ΟΗΕ είναι ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιείται η συνταγματική της ονομασία- δημοκρατία της μακεδονίας και απλά Μακεδονία.
τόσο σε σχέση με τις 126 χώρες που την έχουν έτσι αναγνωρίσει, ανάμεσα στις οποίες η φίλη ρωσία, η αδελφή σερβία αλλά και η κίνα. φυσικά και ο εχθρός μας η αμερική...
παντού σε όλα τα ΜΜΕ , σε όλες τις εφημερίδες σε όλα τα ραδιόφωνα αναφέρεται σε μακεδονία,σε μακεδονικο έθνος, σε μακεδονική γλώσσα..
μοναδική εξαίρεση η ελλάδα όμηρος της νεοναζιστικής ιδεολογίας του πλεύρη και των συνοδοιπόρων του...
ύβρης για τη κληρονομιά της αθηναικής δημοκρατίας του περικλή..

Ανώνυμος είπε...

αντι να ασχολούνται με άλλες χώρες οι ελληνοπαράφρονοι ας ασχοληθούνε ως πατριώτες με τις αρνητικές πρωτιές της ελλάδος στην διαφθορά, στο έλλειμμα , στο εξωτερικό χρέος...
ισως τότε βρούνε λύση και στο υπαρξιακό εθνοτικό τους πρόβλημα που περνά μέσα από την συνεργασία με τους ομοεθνείς τους πολίτες των γειτονικών χωρών...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 2:04, υπάρχει ινδοευρωπαϊκή η κρητική εθνότητα και δεν το ξέρω; Όταν λες φυλή τσιγγάνων, τι εννοείς; Κάτι σαν φυλές αυτοχθόνων Αμερικανών (Ινδιάνων); Η μήπως είναι κάποια αρχαιοελληνική φυλή σαν αυτήν στην οποία ανήκεις εθνικά και εσύ (Αχαιοί, Δωριείς, κτλ);
Οι Ρωμα ειναι εθνοτική ομάδα αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο (έθνος δίχως κράτος) και φυσικά υπάρχουν και στον ΟΗΕ έρευνες για την κατάσταση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στις χώρες όπου ζουν (βλ. επίσκεψη McDοugall, 2008, στην Ελλάδα).

Ανώνυμος είπε...

ούτε βόρειομακεδόνες υπάρχουν στην δημοκρατία της μακεδονίας, ούτε νότιομακεδόνες στην ελληνική δημοκρατία υπάρχουν , ούτε ανατολικομακεδόνες στην βουλγάρικη δημοκρατία ούτε δυτικομακεδόνες στην αλβανία.
ολοι οι παραπάνω ειναι απλά ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και ευρωπαίοι πολίτες της περιφέρειας της ευρώπης, της Μακεδονίας.
Ανεξάρτητα της εθνοτικής, της γλωσσικής και της θρησκευτικής τους ταυτότητας.
ERGA OMNES ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.errc.org/

ευρωπαϊκο κέντρο του συμβουλιου της ευρώπης αποκλειστικά για τους ρομά


What is the European Roma Rights Centre?

(Last modified: 2008-11-26 09:39:22)
The European Roma Rights Centre (ERRC) is an international public interest law organisation engaging in a range of activities aimed at combating anti-Romani racism and human rights abuse of Roma. The approach of the ERRC involves, in particular, strategic litigation, international advocacy, research and policy development, and human rights training of Romani activists. Since its establishment in 1996, the ERRC has endeavoured to give Roma the tools necessary to combat discrimination and win equal access to government, education, employment, health care, housing and public services. The ERRC works to combat prejudice and discrimination against Roma, and to promote genuine equality of treatment and equality of respect. Since 1996, among other achievements, the ERRC:
has increased public attention to the human rights situation of Roma in Europe as an issue of primary public concern and a highest priority on the European human rights agenda;
has exposed and condemned the systemic abuse of Roma rights in a number of countries, including both countries of the former Communist block and EU member states;
has furthered the effective access to justice for Roma and the redress of human rights violations;
has contributed to the development of public interest law in the region, through litigation and legal training in the field of Roma rights;
has written the most significant European Union (EU) policy document on Roma, "Roma in an Enlarged European Union", a report published in October 2004 by the Directorate General of Employment and Social Affairs of the European Commission;
has influenced the human rights aspects of EU enlargement, through regular monitoring of compliance with the so-called "Copenhagen criteria" by the EU candidate countries and ensuring that the situation of Roma is addressed as a priority issue by both EU Member States and candidate countries;
has become one of the leading advocates in implementing anti-discrimination law in Europe, through participation in efforts related to the promotion of recent landmark instruments, including the EU Race Equality Directive and Protocol No. 12 to the ECHR;
has secured that racial discrimination against Roma is acknowledged and addressed as a top priority issue for the European region, in the framework of the process leading up to the World Conference Against Racism in Durban, South Africa, September 2001;
has contributed significantly to the first ever thematic session of the United Nations Committee on the Elimination of Racial Discrimination, held in Geneva in August 2000 and devoted entirely to the issue of discrimination against Roma.
Romani organisations and Romani individuals throughout Europe contribute time and expertise to the ERRC. The ERRC is a co-operating member of the International Helsinki Federation for Human Rights and has consultative status with the Council of Europe as well as with the Economic and Social Council of the United Nations.

Ανώνυμος είπε...

Τι περιμένουν οι Τούρκοι τραπεζίτες και δεν πάνε στην Ελλάδα για δουλειές;- Hurriyet
21 Δεκ

Μπορεί διεθνώς τα περί οικονομικής κρίσης να κυριαρχούν στο διεθνή τύπο, η Τουρκία όμως ανακοίνωσε κέρδη τα οποία θα έκαναν τους πάντες να ζηλεύουν. Όπως διαβάζουμε στη Hurriyet, ένας τραπεζίτης είχε πρόσφατα δηλώσει, σχεδόν με ντροπή: «Νομίζω ότι φέτος θα «κλείσουμε» με κέρδη 3 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες."



Δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα. Νομίζω όμως ότι οι Τούρκοι τραπεζίτες θα ντρέπονται για τους εαυτούς τους μέσα στην επόμενη χρονιά, αν δεν κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες σε χώρες της Ευρώπης που υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης. Και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.


Μετά την οικονομική κρίση του 2001 στην Τουρκία, οι διεθνείς τραπεζίτες είχαν τα μάτια τους στραμμένα στη χώρα. Τώρα είναι η σειρά της Τουρκίας. Επιτρέψτε μου να πω μερικά ονόματα.


Αν οι Garanti, Akbank, Yapı Kredi και İş Bank δεν ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες, αυτοί χάνουν. Γιατί έχουν δυνατότερη οργάνωση κεφαλαίου, καλύτερο εργατικό δυναμικό και υψηλότερη τεχνολογική κατάρτιση. Αυτό ισχύει περισσότερο για τον κύριο Hüsnü Özyeğin, ο οποίος πούλησε την Finansbank στην ελληνική NBG το 2006 σε πολύ καλή τιμή.


Γνωρίζω ότι οι Τούρκοι τραπεζίτες προτιμούν την «οργανική» ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες. Συγκεκριμένα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι Τούρκοι προτιμούν την αργή ανάπτυξη στις χώρες, είτε πρόκειται για αφρικανικές είτε για ευρωπαϊκές. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι διαφορετική.


Για παράδειγμα, η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας λόγω του χρέους ρεκόρ της τάξεως των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τη διώξει από τη ζώνη του ευρώ, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, του χρέους και της διαφθοράς.


Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κος Παπακωνσταντίνου δήλωσε «αν δεν σφίξουμε τη ζώνη μας και δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα κοπανάμε το κεφάλι μας στον τοίχο».


Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Τουρκία και ταυτόχρονα υποβαθμίζουν την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της χώρας κύριος Παπανδρέου δήλωσε «Θα φανούμε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρεοκοπήσει η χώρα».


Με άλλα λόγια, τα νέα δεν είναι τόσο καλά για τους γείτονές μας. Δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ, δεν λέω «αυτό είναι τέλειο!» Απλά παραθέτω τα στοιχεία.


Σε μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος έχει φτάσει το 113% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 12.7%, υπεύθυνοι είναι φυσικά αυτοί που διοικούν τη χώρα.


Γι αυτό το λόγο και η κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή υπέστη συντριπτική ήττα και εξελέγη το σοσιαλιστικό κόμμα του κυρίου Παπανδρέου. Όμως τον περιμένει σκληρή δουλειά αφού φαίνεται ότι η χώρα πρόκειται να περάσει τα δεινά που πέρασε η Τουρκία το 2001.


Υπό αυτές τις συνθήκες το μόνο που έχω να πω σε τραπεζίτες σαν τον κύριο Hüsnü Özyeğin είναι: «Τι περιμένετε;»
Την εποχή που έγινε η εξαγορά της τουρκικής από την ελληνική τράπεζα θυμάμαι ότι αμφότερες πλευρές... ζωντάνεψαν. Θυμάμαι επίσης όμως ότι η ελληνική πλευρά, παρόλο που ήταν οι αγοραστές, πρόβαλε διάφορες αντιστάσεις.


Αρκεί να δει κανείς τις εφημερίδες της εποχής εκείνης. Μερικοί ισχυρίζονταν ότι οι Τούρκοι έκαναν κόλπα στους Έλληνες, άλλοι κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση Καραμανλή για προδοσία. Παρόλ 'αυτά ο Τούρκος τραπεζίτης προχώρησε στην συμφωνία με επιτυχία. Αναρωτιέμαι αν τώρα δεν είναι η ευκαιρία των Τούρκων να περάσουν στην αντεπίθεση.


Ας δούμε όμως τι θα έχουν να πουν οι ελληνικές εφημερίδες για την πώληση μιας ελληνικής τράπεζας σε μια τουρκική αφού στο παρελθόν είχαν αντιδράσει σε παρόμοια σενάρια.

Αλήθεια τι λέτε να γίνει;


Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα:
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=what-are-you-waiting-for-mr.-ozyegin-2009-12-20

Ανώνυμος είπε...

22-12-09



Ιθαγένεια στους νόμιμους μετανάστες
Σήμερα οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ποιες προϋποθέσεις τίθενται για τη χορήγησή της
Των Βασιλη Nεδου - Κ. Ζουλα

Στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, θα τεθούν τα νομοσχέδια για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε τέκνα νόμιμων μεταναστών, όπως και για το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές σε μετανάστες, καθώς και σε αλλοδαπούς που διαμένουν μονίμως στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί τα νομοσχέδια σημαντικά, καθώς έτσι υλοποιούνται ακόμη δύο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τελική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, που θα τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπει να χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά με γονείς οι οποίοι παραμένουν επί πενταετία νομίμως στην Ελλάδα. Αλλά και σε όσα δεν γεννήθηκαν, αλλά ζουν σήμερα στη χώρα μας και έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή συνολικώς έξι τάξεις ελληνικού σχολείου. Τα συγκεκριμένα παιδιά σε ηλικία 18 ετών θα υποχρεούνται να δηλώσουν εάν επιθυμούν να διατηρήσουν την ελληνική ιθαγένεια και σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκτούν αυτομάτως δικαίωμα ψήφου όπως και –για τους άρρενες– την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα χάνουν οριστικώς την ιθαγένεια.

Το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των δημοτικών –και όχι των περιφερειακών ή των εθνικών– εκλογών σε περίπου 220.000 Ελληνες ομογενείς και αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν και εργάζονται μονίμως στην Ελλάδα, με τις λεγόμενες ειδικές άδειες αορίστου χρόνου παραμονής, όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο. Βάσει των υπηρεσιών του υπουργείου των Εσωτερικών, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι οι προαναφερθέντες, τα 2/3 εξ αυτών είναι ομογενείς και το 1/3 αλλοδαποί και θα λάβουν το δικαίωμα του εκλέγειν (όχι του εκλέγεσθαι) στον πρώτο μόνο βαθμό της αυτοδιοίκησης, που σημαίνει ότι θα μετέχουν κανονικά το 2010 στις δημοτικές εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

πουθενά στον κόσμο δε γίνεται χρήση του όρου ΓΕΝΟΣ ,το οποία παραπέμπει σε γενετική και βιολογική ανθώπινη κοινότητα.
παντού γίνεται χρήση του όρου ΕΘΝΟΣ, το οποίο παραπέμπει σε πολιτιστική ανθρώπινη κοινότητα.
μοναδική αρνητική εξαίρεση η εθνικιστική ελλάδα στο επίσημο λεξιλόγιο της οποίας υπάρχει η λέξη ΓΕΝΟΣ, αλλά και παράγωγά της- ομο-γενής αντί ομο-εθνής, ιθα-γένεια αντί υπηκοότητα , κ.λ.π

Ηρεμος είπε...

"Θα μπορούσε άραγε στην Ελλάδα να κάνει τόσο λαμπρή διεθνή καριέρα όπως η Εσμα, κάποιος Τσιγγάνος από την Ελλάδα, διατηρώντας την εθνοτική του ταυτότητα και υπερηφάνεια χωρίς να είναι αναγκασμένος να δηλώνει ότι «αισθάνεται Έλληνας στην ψυχή»"
Εντελώς άστοχη η ερώτηση και τα υπονοούμενα που αφήνει.
Υπάρχουν πάμπολλα πεδία αγώνων και κριτικής. Η παρούσα ανάρτηση βρίσκεται έξω από αυτά τα πεδία.
Δεν χρειάζονται υπερβολές που προκαλούν μειδιάματα και γέλωτες - δεν βοηθούν κανέναν αγώνα.

Среќна Нова Година

Ανώνυμος είπε...

η ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο που ιδιοποιείται και μονοπωλεί ξένες ταυτότητες.
ετσι ενώ δηλώνει ότι στην ελλάδα ζούν 2,5 εκατομμύρια μακεδόνες έλληνες και κανείς άλλος στο εξωτερικό δεν μπορεί να ονομάζεται μακεδόνας, αρνείται αυτό το δικαίωμα στους 1 εκατομμύριο μακεδόνες έλληνες πολίτες με μητρική γλώσσα την μακεδονική τους οποίους θεωρεί ανύπαρκτους και αόρατους.
αντίθετα η μακεδονία σέβεται τον μακεδονικό αυτοπροσδιορισμό όλων των ανθρώπων στο κόσμο, ανεξάρτητα της εθνοτικής,της γλωσσικής, της θρησκευτικής τους ταυτότητας και του τόπου κατοικίας και εργασίας,διασφαλίζοντας παράλληλα όλα τα παραπάνω δικαιώματα στους πολίτες της και υποστηρίζοντας οτιδήποτε μακεδονικό στο κόσμο.
η πολιτιστική διαφορά μεταξύ της ευρωπαικής μακεδονίας και της ασιατικά δίοικούμενης ελλάδας είναιθ εμφανής...

Ανώνυμος είπε...

οι δημοκράτες αυτόχθονοι μακεδόνες χαίρονται όταν οι χρυσαυγίτες ασιάτες μακεδόνες μαθαίνουν τα μακεδονικά , δείγμα ότι σιγά σιγά αρχίζουν να κατανοούνε και να συμβιβάζονται με τις επερχόμενες αλλαγές...
η ελλάδα έχει καταδικαστεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι στς επίσημες εκθέσεις κάνουν λόγο για τις διακρισεις και την κακομεταχείρηση που υφίστανται οι τσιγγάνοι στη χώρα μας,παρά τα χρήματα που έχει ενθυλακώσει για την προβλεπόμενη προστασία τους...
η στέρηση της δημόσιας χρήσης της μητρικής τσιγγάνικης γλώσσας είναι η χειρότερη κακοποίηση των τσιγγάνων τραγουδιστών και μη...
η μουσική και τα τραγούδια τους θα ήταν πολύ ανώτερη ποιοτικά άν ήταν στην μητρική τους τσιγγάνικη/ρομανι γλωσσα...
θα μπορούσε μάλιστα να γίνει εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν της πατρίδος μας, όπως κάνουνε άλλες χώρες...
αντί να στέλνουμε τα παντελώς ακατανόητα τραγούδια στην ελληνική γλώσσα, επιδοτώντας τα με εκατομμύρια ευρώ για εθνικούς/εθνικιστικούς λόγους...
φυσικά το πόστ είναι πολύ καλό,χαρακτηριστικό της ευραμάθειας του μπέλο μόρε..
πλέον ζούμε στην εποχή της συνθήκης της λισσαβώνας , της οποίας το άρθρο 21 υποχρεώνει τα κράτη μέλη να προάγουν την γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία στις χώρες τους...

bb είπε...

Ηρεμος, άστοχη είναι μόνο η παρατήρηση σου! Όταν πριν μερικά χρόνια η Εσμα Ρετζεποβα ήρθε στην Έδεσσα, προσκεκλημένη του Δήμου Έδεσσας, και τραγούδησε στο ανοιχτό θέατρο της Γαβαλιώτισσας, τα έθνο-ναζιστικά παπαγαλάκια της περιοχής μας, είχαν τρελαθεί να περνούν στον κόσμο (που πιθανότατα δεν γνώριζε την καλλιτέχνιδα από την Μακεδονία) την προπαγάνδα ότι δεν άξιζε τον κόπο να πάει κανείς να ακούσει μια «γύφτισσα», με πάρα πολύ υποτιμητικό τρόπο που και εγώ παρ’ ολίγο να μην πάω στην παράσταση, στην οποία άκουσα μια υπέροχη φωνή και ωραιότατα μακεδονικά και τσιγγάνικα τραγούδια!

Ηρεμος είπε...

Αν παίρνετε τα εθνο-ναζιστικά παπαγαλάκια της περιοχής σας τόσο σοβαρά, ας προσέχατε, δεν εχω να πω τίποτα άλλο.

Στη Θεσσαλονίκη (μια φορά στο βασιλικό θέατρο και μια δεύτερη στον "μύλο") και στην Αθήνα (στο μέγαρο μουσικής) όπου παραβρέθηκα, παρά λίγο να μη καταφέρω να τη δω λόγω αυξημένης ζήτησης. Αναρρωτιέμαι γιατί σ' αυτές τις τρεις περιπτώσεις τα εθνο-ναζιστικά παπαγαλάκια δεν ελήφθησαν υπόψιν (εάν υπήρξαν...).

Να επαναλάβω οτι είναι ανώφελο και σπατάλη πολύτιμου χρόνου το να προσπαθούμε να βγάλουμε απ' τη μύγα ξύγκι. Υπάρχουν άπειρα ζητήματα του ελληνικού κράτους που προσφέρονται ως "πεδίο δόξης λαμπρόν". Οι τσιγγάνοι καλλιτέχνες δεν ανήκουν σ' αυτά.

Среќна Нова Година (и добри умови)

Ανώνυμος είπε...

άλλο μεγαλούπολη και άλο μικρόπολη όπου η τρομοκρατία γίνεται περισσότερο αποτελεσματική.
η ανάδειξη της πορείας της μακεδόνισσας τσιγγάνας ΕΣΜΑ από το παρόν μπλόγκ συνεισφέρει στην κατανόηση της ελληνικής εθνοπαραφροσύνης,μοναδικής στο κόσμο και του δόγματος της μία μόνο εθνότητας, αυτής της ελληνικής.
μήπως ο παραπάνω έλληνας σχολιαστής θέλει να μας κάνει μαθήματα μακεδονικής γλώσσας, με χαρά θα τα δεχθούμε.
παρότι έμείς προκρίνουμε το λατινικό αλφάβητο.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να κατονομάζει ρητά κάποια από τις δύο χώρες, η βρετανική κυβέρνηση σε αυτή την γραπτή δήλωση της γράφει μεταξύ άλλων, ότι «οι διμερείς διαφορές (σ.σ. Κύπρου-Τουρκίας και Ελλάδας-Σκοπίων) δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία μιας υποψήφιας χώρας (Τουρκία,ΠΓΔΜ) αλλά να επιλύνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε πνεύμα καλής γειτονίας και λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά συμφέροντα της Κοινότητας».
Ως προς την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ η βρετανική γραπτή δήλωση διατυπώνει την ελπίδα ότι επί ισπανικής προεδρίας( πρώτο εξάμηνο 2010) θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες. Πρόκειται για μια βρετανική θέση που συμμερίζεται και η απερχόμενη σουηδική προεδρία για τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων(σ.σ. Μάρτιος 2010) ανεξάρτητα από την μέχρι τότε επίλυση ή όχι του προβλήματος της ονομασίας αυτής της χώρας, την οποία η Ελλάδα είχε αποτρέψει στο ίδιο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, αφήνοντας μόνον μια αναφορά σχετική με την γενική και αόριστη επανεξέταση αυτού του ζητήματος το εξάμηνο της ισπανικής προεδρίας.

Ανώνυμος είπε...

η μεσομακροπρόθεσμη πολιτική της ελλάδος έναντι των γειτονικών χωρών τηςψ τουρκίας και της μακεδονίας είναι εθνικά επιζήμια.
διότι αργά η γρήγορα θα ενταχθούν στην ε.ε , και τα βέτο και τα εμπόδια θα αποκτήσουνε χαρακτήρα αρνητικό για τα συμφέροντα της ελλάδος...
ετσι θα βλέπουμε τις οικονομικές συναλλαγές των παραπάνω χωρών να αυξάνονται συνεχώς με την ε.ε και την ελλάδα εξαιτίας της πρόφατης αρνητικής στάσης της να μένει από έξω.
ήδη υπάρχουνε φωνές για αντικατάσταση των ελληνικών εταιρειών κυρίως με ιταλικές, με αυστριακές, με γερμανικές.

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια
ψαχνωντας το γενεολογικο μου δέντρο
βρήκα οτι ειμαι γνήσιος απόγονος
του Μ. Ναπολεών!
πωσ θα το νομοιμοποιησω?

Ανώνυμος είπε...

-Είμαστε στη γωνία για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;


Απάντηση του ελληναρά ΑλβανοΔρούτσα:
Σε καμία περίπτωση. Έχουμε καθαρές θέσεις, την «εθνική κόκκινη γραμμή». Είναι σημαντικό επίτευγμα αυτή η συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση μας. Μας δίνει διαπραγματευτική ισχύ. Με την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να συναντήσει απευθείας τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, όλος ο κόσμος κατάλαβε ποιος πραγματικά θέλει τη λύση και εργάζεται γι' αυτήν. Εμείς έχουμε πει επανειλημμένως: Τείνουμε χείρα φιλίας προς τα Σκόπια, ιδιαίτερα προς το λαό της γειτονικής χώρας, επιθυμούμε τη συνεργασία, θέλουμε να είμαστε πραγματικός αρωγός στην ευρωπαϊκή πορεία τους. Αλλά αυτό προϋποθέτει την επίλυση του θέματος της ονομασίας και καλούμε τα Σκόπια να προσέλθουν με ειλικρινώς εποικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ."
---------------------------------------------------------------
δηλαδή η πρόσκληση για συνάντηση στις πρέσπες ήταν καιροσκοπική, για εσωτερική κατανάλωση και μη πειστική για κανένα συνομιλητή μας στο εξωτερικό.
τόσο η μέρκελ όσο και η αγγλία επίσημα δηλώνουνε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουνε το 2010 ανεξαρτήτα της προηγούμενης επίλυσης της ΔΙΜΕΡΟΥΣ διαφοράς η οποία είναι άσχετη με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
δεν μπορεί να βάζεις την νότια κύπρο στην Ε.Ε χωρίς επίλυση του ιδιαίτερα σύνθετου και σοβαρού κυπριακού προβλήματος και να αρνείσαι την ένταξη στην Ε.Ε της Μακεδονίας λόγω της παράλογης και ανορθολογικής εκβιαστικής απαίτησης της προπτωχευτικής Ελλάδος με άκρως αντιευρωπαικό χαρακτήρα που παραβίαζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
αν προσθέσεις και τις άκρως ρατσιστικές δηλώσεις του κ. Δρούτσα στο πρώτο θέμα επιβεβαιώνεται η ανάγκη εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας και ένταξης της μακεδονίας άμεσα στο ΝΑΤΟ ,με την προσωρινή της ονομασία, καθώς και η ανεμπόδιστη πορεία της στην Ε.Ε

Ανώνυμος είπε...

οι Μακεδόνες χαιρετίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την εναρμόνιση του κώδικα ιθαγένειας με το ευρωπαϊκό δίκαιο,σε ένα τομέα στον οποίο την σφραγίδα του έχει βάλει ο ελληνικός εθνικισμός με την θεωρία του δίκαιου του αίμαρτος, αντι του δίκαιου του εδάφους.
σύμφωνα με αυτό η ιθαγένεια θα δίδεται σε αλλοδαπούς με πενταετή νόμιμη παραμονή, με αιτιολογημένη απόφαση , η οποία θα προσβάλλεται στο Συμβούλιο Επικρατείας , κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.
αυτό αφορά ιδιαίτερα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην ελλάδα και πηγαίνουνε εδω σχολείο η ήλθαν σε μικρή ηλικία.
επίσης δίνεται δικαίωμα ψήφου στους νόμιμους αλλοδαπούς, μόνο βέβαια για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.
τέλος οι αιτήσεις ασύλου θα ελέγχονται από πολιτική υπηρεσία του υπες και όχι από την αστυνομία, όπου είχαμε τον λιγότερο αριθμό θετικών απαντήσεων στην ευρώπη.

Ανώνυμος είπε...

http://yankogohome.blogspot.com
http://www.korinthosblogs.gr

26 Νοε 2009

Πάμε Πρέσπα!

Εδώ και 18 χρόνια μεγάλο μέρος συμπολιτών μας ζει μια συλλογική ψευδαίσθηση. Έχει πειστεί ότι στα βόρεια σύνορά μας, ανάμεσα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, υπάρχει μια ψευδο-χώρα, που κατοικείται από ψευδο-λαό, έχει ψευδο-εκκλησία και μας απειλεί. Η υπαρκτή και βάσιμη διαφωνία, που αφορά τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία"-σκέτο με τρόπο ώστε να παραπλανά, περί δήθεν πολιτιστικής συγγένειας και συνέχειας (δηλ. κληρονομιάς - ενός ζητήματος με ιδιαίτερη συμβολική αξία για την Ελλάδα) μεταξύ του σημερινού πληθυσμού της ΠΓΔΜ και των αρχαίων Μακεδόνων, διογκώθηκε και παραμορφώθηκε. Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και αυτό που θα έστεκε ως μαξιμαλιστική διαπραγματευτική στάση τώρα αποτελεί άκαμπτη εθνική θέση - "έπηξε" και, αν κοπεί, θα πονέσει.

Η Ελλάδα ευτυχώς έχει ακόμη την ευκαιρία να καλλιεργήσει σχέσεις μεγαλύτερης εμπιστοσύνης με έναν λαό που, ανεξάρτητα από τις ανασφάλειες και υπερβολές της δικής του πολιτικής ηγεσίας, είναι από τους κοντινότερούς μας (αν όχι ο κοντινότερος) - πολιτιστικά, θρησκειολογικά, όσον αφορά τον λαϊκό πολιτισμό κ.λπ.

Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται στη χώρα μας μόνο οι φωνές που υποστηρίζουν ότι:
- Οι "Μακεδόνες" είναι κατά βάθος Βούλγαροι. Πριν από τουλάχιστον έναν αιώνα είχε ήδη καταγραφεί εθνική συνείδηση χωριστή της βουλγαρικής (και φυσικά εδραιώθηκε με τα χρόνια, ιδίως από τη δεκαετία του '40 και μετά). Όταν και η ίδια η Βουλγαρία έχει εγκαταλείψει το όραμα του Αγίου Στεφάνου (δηλ. της συνθήκης που θα της έδινε εδάφη με σλαβόφωνους, κυρίως, κατοίκους, της σημερινής ΠΓΔΜ και κεντρικής/δυτικής Ελληνικής Μακεδονίας), ποιος ο λόγος να ξαναγεννιέται από ελληνικές γραφίδες & ελληνικά χείλη η "Μεγάλη Βουλγαρία";
- Οι "Μακεδόνες" είναι κυρίως Αλβανοί. Η αλβανική μειονότητα αποτελεί περίπου το 25%-30% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι "κυρίως".
- Οι "Μακεδόνες" είναι ένα μίγμα τσιγγάνων κ.λπ. φυλών. Αν και υπάρχουν Ρομ, Τούρκοι, Βλαχόφωνοι, Έλληνες κ.λπ., τα ποσοστά τους είναι μικρά και ο "μακεδονισμός" έχει λειτουργήσει αφομοιωτικά. Αν η συζήτηση αφορά την καταγωγή, το "αίμα", το φυλετικό υπόβαθρο, ξέρουμε καλά ότι σε αυτό το ζήτημα δεν βρίσκει ποτέ κανείς την άκρη, σε καμία χώρα (και φυσικά ούτε και στη δική μας).
- Η ΠΓΔΜ είναι "ψευδοκράτος" ή "κρατίδιο". Τη χώρα αυτή την έχουμε αναγνωρίσει από το 1993. Είναι κράτος κανονικότατο.
- Τα "μακεδονικά" είναι βουλγαρικά, σκοπιανά, διάλεκτος, ντοπιολαλιά ή ψευδο-γλώσσα. Είναι γλώσσα (όπως γλώσσα έγιναν και τα ολλανδικά, κάποτε βόρεια γερμανική διάλεκτος). Κακώς κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε βάλει την ονομασία της γλώσσας στη συζήτηση. Θα τα λέει "μακεδονικά" όλος ο άλλος κόσμος; Κι εμείς πώς; "Σκοπιανά"; Δηλαδή, "σκοπιανά" μιλάει ο έλληνας πολίτης από τη Νίβιτσα (νυν Ψαράδες); Χωρίς να έχει καμία σχέση με τα Σκόπια; Θα την αποκτήσει ντε και καλά; Σλαβομακεδονικά τα λέγαμε κάποτε, δεν μας κάνει τώρα αυτός ο όρος;
- Υπάρχουν αλύτρωτα εδάφη και αλύτρωτοι πληθυσμοί στην ΠΓΔΜ. Τώρα πια;

Η προσπάθεια να αποφευχθεί το status προστατευόμενης "εθνοτικής μειονότητας" για την μικρή ομάδα συμπολιτών μας που κατάγεται από σλαβόφωνους πληθυσμούς είναι κατανοητή και σωστή. Οι αριθμοί είναι πολύ μικροί για κάτι τέτοιο και τα κυρίαρχα κράτη δεν έχουν κανένα λόγο να βγάζουν μόνα τους τα μάτια τους.

Αυτή η προσπάθεια όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της ιστορικής ακρίβειας και των πραγματικών γεγονότων. Τα επιχειρήματά μας καλό θα είναι να έχουν γερή βάση, μια και το ακροατήριό μας στον διεθνή στίβο δεν συνεγείρεται από πατριωτικές κορόνες που μπορεί ακόμα εσωτερικά να έχουν (;) πέραση.
---------------------------------------
ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
ΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΞΥΠΝΑΝΕ..

Ανώνυμος είπε...

ρε φίλοι απο τα βόρια σύνορά μας ;
μια ερώτηση!
Αφού δεν είχατε γραφή παρά μόνο τα τελευταία χρόνια μετά τον Κύριλλο και Μεθόδιο πως γνωρίζετε την ιστορική σας καταγωγή από που αντλείτε τις πληροφορίες σας ;

Σας παρακαλώ εάν μπορεί κάποιος να απαντήσει!!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:41, στην Κορσική, γρήγορα!

Ανώνυμος είπε...

Η αποτίμηση του έργου της Ν.Δ διαμορφώνεται όλο και περισσότερο ποιό αρνητική.
Από την προεκλογική υπόσχεση του σεμνά και ταπεινά και στην επανίδρυση του Κράτους στην επέλαση στο παλάτι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τον διπλασιασμό του χρέους και στην εκτίναξη του δείκτη διαφθοράς στο επίπεδο Ζιμπάμπουε...
Ουδεμία σχέση με την δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό.
Και αν δε ήταν το κεντρώο επιτελείο με την Ντόρα ή ήττα θα ήταν μεγαλύτερη και θα ξεπερνούσε το 20%...

Ανώνυμος είπε...

Εθνοτισμός και Πατριωτισμός η Εθνικισμός και ΑντιΠατριωτισμός

Ο εθνοτισμός χαρακτηρίζεται από :
1- πολιτιστική θεώρηση της εθνοτικής ταυτότητας σε αντίθεση με τον εθνικισμό ο οποίος θεωρεί την γενετική και βιολογική προσέγγιση της εθνότητας
2- προσέγγιση της εθνοτικής ταυτότητας ως φαινομένου που εντοπίζεται σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο σε αντίθεση με τον εθνικισμό ο οποίος θεωρεί την εθνότητα αχρονική ,διαχρονική και με ασαφή σχέση με το χώρο
3-προσέγγιση της εθνοτικής ταυτότητας ως στοιχείου διακριτού και ισότιμου κάθε κοινότητας , ενώ ο εθνικισμός θεωρεί την
δική του εθνότητα ανώτερη από τις άλλες, την ύπαρξη των οποίων μπορεί και να αρνείται όπως στην περίπτωση της άρνησης του μακεδονικού έθνους από τον ελληνικό εθνικισμό.
4- πολιτιστική σύνδεση με το συγκεκριμένο έδαφος ενώ αντίθετα ο εθνικισμός σχετίζεται με ιδιοκτησιακή σχέση με το έδαφος
5- την αντίληψη ότι μία εθνότητα μπορεί να διαβιοί σε πολλά κράτη ενώ αντίθετα ο εθνικισμός θεωρεί ότι μία εθνότητα πρέπει να ζεί σε ένα κράτος για αυτό και οι επεκτατικοί πόλεμοι του ελληνικού τακτικού στρατού, εκτός της ελληνικής αρχικής επικράτειας,σε βάρος άλλων εθνών.
6- την πολιτιστική αντίληψη του εθνους η οποία προϋποθέτει κοινούς όρους και προϋποθέσεις-μητρική γλώσσα,παραδοσιακά τραγούδια και χοροί , ήθη και έθιμα. Αντίθετα στον εθνικισμό αρκεί η κοινή ιδεολογική αντίληψη για το παρόν και το παρελθόν, όπως συμβαίνει με το ελληνικό παράδειγμα
7- την συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα θεώρηση της εθνοτικής ταύτότητας και την άμεση σύνδεση με το δημοκρατικό πολίτευμα.
Αντίθετα ο εθνικισμός είναι συνδεδεμένος με τον ολοκληρωτισμό και τις δύο εκφράσεις του- τον φασισμό σε επίπεδο ιδεολογίας και πράξης και τον κομμουνισμό σε επίπεδο πράξης , με όλες τις παγκόσμιες συμφορές στον 20 αιώνα
Συμπερασματικά ο εθνοτιστής είναι δημοκράτης και πατριώτης.
Αντίθετα ο εθνικιστής είναι αντιδημοκράτης, αντιπατριώτης και φυσικά "ανθέλληνας"

Ανώνυμος είπε...

χριστουγεννιάτικη υπενθύμιση στον μπελο μόρε για δημιουργία παραθύρου με μόνιμο κατάλογο διαρκώς ανανεούμενων βιβλίων στην ελληνική γλώσσα, από το πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,της γλώσσας, της ιστορίας, της γεωγραφίας, των εθνοτήτων και των γλωσσικών κοινοτήτων της ελλάδος, επίσης των θρησκευτικών.
ενα τέτοιο αξιόλογο βιβλίο είναι το "τι είναι η πατρίδα μας", εκδόσεις Αλεξάνδρεια, της Θάλειας Δραγώνα, ΓΓ στο υπουργείο παιδείας σήμερα.
υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα βιβλία, όχι βέβαια αρκετά αφού τα περισσότερα κοινωνικά πεδία ήταν μέχρι πρόσφατα απαγορευμένα.

Ανώνυμος είπε...

Φιάσκο το κουρδικό άνοιγμα


Σε δεκάδες συλλήψεις Κούρδων έχει προβεί η τουρκική αστυνομία, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί δήμαρχοι μεγάλων πόλεων με κουρδικό πληθυσμό, σε μία επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών κυρίως στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

Μεταξύ των ανθρώπων αυτών είναι και ένας Κούρδος πρώην βουλευτής, που έχει περάσει δέκα χρόνια στη φυλακή. Οι επιδρομές, σε 11 συνολικά επαρχίες, είχε σκοπό να εξαρθρώσει τα παρακλάδια του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχουν εισχωρήσει σε κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και στο Κόμμα για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), που τέθηκε εκτός νόμου στις 11 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του "απαγορευμένου" κόμματος Αχμέτ Τουρκ οδηγείται σε δίκη.

Η ένταση κορυφώνεται καθημερινά στους δρόμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας από την ημέρα που απαγορεύθηκε η λειτουργία του DTP, καθώς η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση στα όσα αρχικά είχε υποσχεθεί ο Erdogan, για εξομάλυνση των σχέσεων με τους Κούρδους.

Την ίδια ώρα, τα μέλη του πρώην DTP έφτιαξαν νέο κόμμα- το BDP που σημαίνει Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, αλλά και πάλι η Τουρκία επιδιώκει να καταπνίξει οποιαδήποτε πολιτική έκφραση στον κουρδικό λαό.

Πηγή: zougla.gr

Ανώνυμος είπε...

οι Μακεδόνες και το ελληνοορθόδοξο πατριαρχείο της κωσταντινούπολης/ισταμπούλ

η πλειοψηφία των μακεδόνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ενώ η μειοψηφία είναι χριστιανοί καθολικοί.
έτσι είναι λογικό να ενδιαφέρονται για την ενότητα τους σε ΜΙΑ αποστολική εκκλησία, ιδιαίτερα αρχικά όλων των ορθοδόξων.
για ιστορικούς λόγους θεωρούν κέντρο της ορθοδοξίας το παραπάνω πατριαρχείο.
η ενότητα αυτή θα επιτευχθεί όταν το
ελληνοορθόδοξο οικουμενικό πατριαρχείο μετεξελιχθεί σε πανορθόδοξο και διορθόδοξο.
οταν η σύνοδος του θα αποτελείται από ορθόδοξους επίσκοπους όλων των εθνοτήτων-ρώσους,σερβους,ουκρανούς,βουλγαρους, ρουμάνους και φυσικά μακεδόνες.
όταν ο πατριαρχης δεν θα είναι πάντα έλληνας .
όταν ο πατριάρχης θα αποφασίζει για όλους τους επίσκοπους ,σεβόμενος την εθνοτική ταυτότητα των επιμέρους εκκλησιών ,ύστερα από σχετικές προτάσεις τους.
οι μακεδόνες έχουν οργανωθεί στην αυτοκέφαλη
ορθόδοξη μακεδονική εκκλησία, όπως και άλλες ορθόδοξες εθνότητες και η ελληνική .
για καθαρά πολιτικούς λόγους η μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει αναγνωρισθεί από το πατριαρχείο μέχρι σήμερα, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες της.
για αυτό ουκ ολίγοι μακεδόνες ορθόδοξοι προτείνουν την προσέγγιση με την καθολική εκκλησία σε καθαρά οργανωτικό αλλά και κυρίως προσωρινό χαρακτήρα, με αντάλλαγμα φυσικά την επίσημη και πανηγυρική αναγνώρισή της.
η άποψη αυτή έχει πλούσια ιστορία λόγω των προβλημάτων των μακεδόνων πιστών με το ελληνοορθόδοξο πατριαρχείο της ιστανμπούλ από την αρχή της οργάνωσης της μακεδονικής εκκλησίας.
αυτή την άποψη υιοθετούν και πολλοί μακεδόνες του αιγαίου , μεταξύ των οποίων και ο τοποτηρητής στην ελληνική /αγιαιτική μακεδονία ο αρχιμανδρίτης νικόδημος τσαρκνιάς.

Ανώνυμος είπε...

οι λόγοι της διατήρησης της ελληνογλωσσίας ανά τους αιώνες.

η ελληνική γλώσσα , κυρίως λόγω της ανάπτυξης του πλούσιου πολιτισμού της αθήνας κατά το 4-5 αιώνα π.χ απετέλεσε τη γλώσσα των γραμμάτων και των τεχνών στη γεωγραφική περιοχή της ευρείας λεκάνης της μεσογείου και διαμέσου αυτής στον γνωστό τότε δυτικό κόσμο.
αργότερα απετέλεσε γλώσσα λειτουργική της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας .
σε αυτό το γεγονός κατά κυριο λόγο οφείλεται η διατήρηση ανά τους αιώνες της ελληνικής γλώσσας, αφού όλα τα θρησκευτικά λειτουργικά βιβλία μεταφράσθηκαν στα ελληνικά από τα εβραικά.
αυτονόητα ότι λόγω της εκπαιδευτικής λειτουργίας της χριστιανικής εκκλησίας τους περασμένους αιώνες μέχρι και πρόσφατα με την δημιουργία των κρατών-εθνών έγινε αναπαραγωγή όλων των αρχαίων κειμένων των κλασσικών της ελληνικής αρχαιότητας.
έτσι εξηγείται η μέχρι σήμερα δημόσια χρήση της παρότι η μητρική/οικιακή/προεκπαιδευτική γλώσσα των ομιλητών της και τότε και σήμερα δεν είναι η ελληνική.
στην αρχαιότητα η μητρική αλλά και δημόσια γλώσσα των αρχαίων μακεδόνων ήταν η αρχαία μακεδονική , η οποία μετά τον 5 αιώνα υποχώρησε στη δημόσια χρήση της υπέρ της ακτινοβολούσας αττικής διαλέκτου η οποία έγινε η γλώσσα του εμπορίου ,των γραμμάτων και των τεχνών.
η αττική διάλεκτος ύστερα από μία δύσκολη περίοδο κατα την ρωμαιοκρατια παρά τον κλασσικισμό των ρωμαίων, με την επικράτηση του χριστιανισμού έγινε η κυρίαρχη δημόσια γλώσσα, παρότι δεν ήταν μητρική γλώσσα των χριστιανών.
σε αυτό βοήθησε η βυζαντινή χριστιανική αυτοκρατορία η οποία στο τελευταίο της διάστημα έκανε επίσημη χρήση της αττικής ελληνικής γλώσσας.
κατά την οθωμανική αυτοκρατορία , η ελληνογλωσία γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση λόγω των προνομίων του σουλτάνου στο ελληνοορθόδοξο πατριάρχη , με την δημιουργία και ανάπτυξη των σχολών του γένους σε όλη την σημερινή ελληνική επικράτεια.
αυτο πιστοποιείται από τις βιβλιοθήκες των ιστορικών μοναστηρίων της οθοδοξίας.
η θρησκευτικη θεσμική ελληνογλωσσία απετέλεσε τον πυρήνα του ελληνικού εθνικισμού για την επταπλή εδαφική επέκταση του ελληνικού κράτους σε εδάφη που ζούσαν πληθυσμοί εθνικά και πολιτιστικά με μητρική γλώσσα ουδεμία σχέση έχουσα με την ελληνική.
αλλά και η μητρική αλβανική γλώσσα των εξεγερθέντων της πελλοπονήσου ουδεμία σχέση είχε με την ελληνική, άσχετα αν οι μορφωμένοι
χριστιανοί την γνώριζαν ως θεσμική της εκκλησιαστικής λειτουργίας.
το ίδιο ισχύει σε σχέση με τους βλάχους αλλά και τους μακεδόνες οι οποίοι ως χριστιανοί πατριαρχικοί γνώριζαν την ελληνική γλώσσα, ως ξένη και μη μητρική, αλλά ως θρησκευτική.

Ανώνυμος είπε...

η πολιτική της τουρκίας με το οικουμενικό πατριαρχείο

τόσο η οθωμανική όσο και η κεμαλική τουρκία ήταν θετικά διακείμενη απέναντι στο πατριαρχείο τόσο στον θεσμικό του ρόλο ως εκπροσώπου των ορθόδοξων χριστιανών όσο και ως εκπρόσωπο των ελληνόφωνων και ελλήνων.
το πρόβλημα δημιουργείται όταν η εθνικιστική πολιτική του πατριαρχείου παίρνει επιθετικά αντιτουρκικό χαρακτήρα.
τότε το τουρκικό κράτος αντιδρούσε σε όλες τις αντιτουρκικές ενέργειες που είχαν βάση το οικουμενικό πατριαρχείο, το οποίο για τους τούρκους εθνικιστές είναι η πηγή του κακού και ζητούν την μετεγκαταστασή του στην σημερινή ελληνική επικράτεια.
συνεπώς όταν το πατριαρχείο δεν είναι πιστός τοποτηρητης της πολιτικής του χρηματοδότη του, του ελληνικού Υπεξ δεν έχει σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία.
Αντίθετα όταν γίνεται φρέαςακραίου ελληνικού ντιτουρκικού εθνικισμού αυτονόητο να προκαλεί αντιδράσεις της τουρκίας στην επικράτεια της οποίας εδρεύει.

Ανώνυμος είπε...

οι μακεδόνες είναι περήφανοι που εγιναν ομιλητές μίας ξένης γλώσσας με πλούσιο ιστορικό παρελθόν όπως η ελληνική.
την ελληνογλωσσία τους οι μακεδόνες την κάνουνε χρήση ευρέως στην ελλάδα , κυρίως στο δημόσιο χώρο.
αντίθετα αισθάνονται οργή για το γεγονός ότι η ελληνογλωσσία τους επιβλήθηκε βίαια και το κυριότερο με απαγόρευση χρήσης και τελειοποίησης της μητρικής τους μακεδονικής γλώσσας.
η καταστολή της μακεδονικής γλώσσας στην ελλάδα περιγράφεται με ντοκουμέντα στο γνωστό βιβλίο του κωστόπουλου,με τον τιτλο η απαγορευμένη γλώσσα.
χιλιάδες Μακεδόνες διώχθηκαν γιατί κάνανε το "εγκλημα" να μιλήσουν στην μητρική αλλά απαγορευμένη γλώσσα, παρότι πολλοί από αυτούς ήταν ιδιαίτερα φιλέλληνες/γκρεκομάνοι..
η κατάσταση είναι τραγική και σήμερα αφού παράνομα το ελληνικό κράτος δεν εισάγει την μακεδονική γλώσσα στη δημόσια σφαίρα παρβιάζοντας το άρθρο 21 του ευρωπαικού συντάγματος.

Ανώνυμος είπε...

η κυριότερη απόδειξη ότι η ελληνική γλώσσα δεν ήταν η μητρική γλώσσα των ομιλητών της αλλά ξένη γλώσσα έγκειται στο γεγονός ότι ενώ η γλωσσικη εξέλιξη των γλωσσών έχει ήπιο χαρακτήρα , δίχως πολύ μεγάλες διαφορές της παλαιάς με την νέα , με αποτέλεσμα την αποτελεσματική πρόσβαση των σύγχρονων ομιλητών σε παλαιά κείμενα , στο ελληνικό παράδειγμα η πρόσβαση στο αρχαίο κείμενο γίνεται με την βοήθεια μετάφρασης.
γιατί όπως πολύ σωστά είπε ο δημοτικιστής κριαράς πρόκειται για δύο ξεχωριστές γλώσσες.

Ανώνυμος είπε...

παρομοίως η πολύ έντονη προφορά τους καθώς και οι πολλαπλές προφορές με βάση τις οποίες γνωρίζουμε την μητρική γλώσσα και συναφώς τη εθνοτική τους ταυτότητα.
χαρακτηριστική η περίπτωση των μακεδόνων με την ιδιαίτερη προφορά του λ..

Ανώνυμος είπε...

kathimerini.gr

Hμερομηνία : 27-12-09

Ομιλία Γκρούεφσκι περί αρχαίων Μακεδόνων και Σλάβων

«Ζούμε μία εποχή παράξενων και αστείων συζητήσεων, σχετικά με αρχαίους και Σλάβους Μακεδόνες», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε εκδήλωση στα Σκόπια για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν φέτος στην ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της σημερινής ΠΓΔΜ έζησαν και αναπτύχθηκαν αρκετοί πολιτισμοί και η χώρα δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από κάποιον και να ταυτιστεί με έναν μόνον συγκεκριμένο πολιτισμό.

«Νομίζω ότι μετά από 50-100 χρόνια, οι επόμενες γενιές θα απορούν τι συνέβη στην περίοδο που ζούμε εμείς σήμερα. Είναι αστείο να προσπαθεί να διαχωρίσει κάποιος σήμερα τους ανθρώπους ότι προέρχονται από τους αρχαίους Μακεδόνες ή ότι είναι Σλάβοι», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Εχουμε να κάνουμε με πολιτισμούς που προϋπήρχαν και εμείς σήμερα δεν μπορούμε να αμφισβητούμε κάτι που υπήρχε από την αρχαία περίοδο, ή από την εποχή του Λίθου και του Σιδήρου. Δεν μπορούμε να προβάλουμε μόνον κάποιους πολιτισμούς και να αφήνουμε στην άκρη κάποιους άλλους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
-----------------------------------------------
μάλλον σωστή η παραπάνω προσέγγιση

Ανώνυμος είπε...

οι έλληνες εθνικιστές τόσο η δεξιάς μορφής όσο και κυρίως της αριστερής συντάσσονται με τον Αχμαντινεζάντ λόγω του αντιαμερικανισμού και του αντιδυτικισμού του.
ταυτόχρονα βρίσκονται απέναντι στο δημοκρατικό ιρανικό κίνημα ενάντια στη δικτατορική θεοκρατία, τους οποίους κατηγορούν ως πράκτορες υης δύσης...
την ίδια στιγμή χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελβετία εναντίον των μουσουλμανικών μιναρέδων...
αντίθετα οι αντεθνικιστές δημοκράτες είναι πιστοί στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ετσι καταδικάζουν τόσο το δικτατορικό καθεστώς του ιράν, όσο και το παράνομο ελβετικό δημοψήφισμα αφού τα ανθρώπινα δικιώματα δεν υπάγονται στις αρχές της πλειοψηφίας, αλλά αφορά ακόμα και έναν ανθρώπο και το δικαίωμα του για χτίσιμο μιναρέ στα πλαίσια της θρησκευτικής ελευθερίας...

PETROS είπε...

ρε φίλοι απο τα βόρεια σύνορά μας ;
Θα επαναλάβω την ερώτηση!
Αφού δεν είχατε γραφή παρά μόνο τα τελευταία χρόνια μετά τον Κύριλλο και Μεθόδιο πως γνωρίζετε την ιστορική σας καταγωγή;
από που αντλείτε τις πληροφορίες σας ;

Σας παρακαλώ εάν μπορεί κάποιος να απαντήσει!!

Ανώνυμος είπε...

Aνώνυμε 6:32μμ

Η ελληνική και οι ρωμανικές είναι οι μόνες γλώσσες παγκοσμίως, που έχουν αρχαίους προγόνους, δηλ. την αρχαία ελληνική και την λατινική. Επειδή καμία άλλη γλώσσα δεν εχει αρχαία μορφή, αλλά το πολύ μια μεσαιωνική, θα πρέπει να συγκρίνουμε τα νέα ελληνικά με την μεσαιωνική μορφή της γλώσσας, όπως αυτή διδεται μέσα από τα δημώδη βυζαντινά κείμενα.
Μέσα από αυτή τη σύγκριση έχει παρατηρηθεί, ότι η ελληνική ανήκει στις συντηρητικές γλώσσες, δηλ. αυτές που εξελίσσονται με αργό ρυθμό. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η σερβοκροατική. Αντιθέτως, όλες σχεδόν οι άλλες ευρωπαικές γλώσσες εξελλίσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, όπως δείχνει μια σύγκριση με μεσαιωνικά ευρωπαϊκά κείμενα.
Ο κος Κριαράς -ο οποίος χαρακτηρίζεται άκριτα ως δημοτικιστής, όρος ετεροχρονισμένος αφού μετά την καθιέρωση της δημοτικής γλωσσικό ζήτημα πλέον δεν υφίσταται- είναι φιλόλογος και όχι γλωσσολόγος.
Η νέα ελληνική αποτελεί άμεση και φυσική εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής και ως εκ τούτου και οι δύο αποτελούν διαφορετικές ποικιλίες της ίδιας γλώσσας.
Η ίδια σχέση υπάρχει μεταξύ των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών και των αρχαίων ή μεσαιωνικών μορφών τους.
Σεβαστή η πείρα και η προσφορά του κου Κριαρά, αλλά δυστυχώς προσεγγίζει σύγχρονα ζητήμα με όρους περασμένων δεκαετιών. Εδώ είπε ότι τα αρχαία μπερδεύουν τους μαθητές και δεν μαθαίνουν καλά τα νέα(!!!) Δυστυχώς κανείς δεν βρέθηκε να τον πληροφορήσει, ότι στο σχολείο τα παιδιά δεν διδάσκονται την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά παπαγαλίζουν κείμενα και αρχικούς χρόνους. Και βεβαίως, για τα λατινικά ... τσιμουδιά (!!!)

Ανώνυμος είπε...

η στάση της τουρκίας σε σχέση με τους έλληνες της ιστανμπούλ και το πατριαρχείο διέπεται από την διεθνή αρχή της ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ .
Αρα από την στάση της ελλάδος έναντι των τούρκων της θράκης την τουρκική εθνοτική ταυτότητα των οποίων δεν αναγνωρίζει , παραβιάζοντας παράλληλα την θρησκευτική τους ελευθερία με την απαγόρευση εκλογής από τους ιδίους των θρησκευτικών λειτουργών τους, των μουφτήδων...

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 28-12-09

Διαπραγματεύσεις Ρουμανίας- Δημοκρατίας του Μόλδοβα

Πολιτική βούληση για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη Δημοκρατία του Μόλδοβα.
Η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την παραπέρα ανάπτυξη του διμερούς πλαισίου σχέσεων μεταξύ της Ρουμανίας και της Δημοκρατίας του Μόλδοβα, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ.

Ο Ρουμάνος υπουργός των Εξωτερικών, Τέοντορ Μπακόντσι, και ο Μολδαβός ομόλογος του, Λούρι Λιάντσα, συζήτησαν επίσης για τη διπλωματική υποστήριξη που μπορεί να παρέχει η Ρουμανία στον ορίζοντα υλοποίησης των ευρωπαϊκών επιδιώξεων της Δημοκρατίας του Μόλδοβα.

Παράλληλα, ο Μολδαβός ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφτεί επισήμως, το Κισινιόφ.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------------------------------------
Η Ρουμανία μετά απο ένα δικτατορικό καθεστώς μπήκε στο δρόμο της Δημοκρατίας και πριν λίγα χρόνια στην Ε.Ε.
Μία περιφέρεια της ονομάζεται Μολδαβία.
Αντί να αρνείται τη αναγνώριση της γειτονικής ανεξάρτητης χώρας της Μολδαβίας με το συνταγματικό της όνομα λόγω της συνωνυμίας με την επαρχία της αναπτύσσει σχέσεις μαζί της και την στηρίζει στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της.
Ας παραδειγματιστεί η Ελλάδα με την 30-χρόνη πορεία της στην Ε.Ε και σεβόμενη και τις αρχές της αθηναϊκής δημοκρατίας του Περικλή , ας θεωρήσει το όνομα Μακεδονία ΚΟΙΝΟ και ενοποιητικό στοιχείο με τους φιλλέληνες Μακεδόνες πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υποστηρίζοντας την ευρωατλαντική προοπτική της, αντί να γίνεται περίγελος διεθνώς με την απομονωτική εθνικιστική πολιτική των ΒΕΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 11:57 π.μ.
Γιατι προσπαθεις να κανεις το ασπρο μαυρο!!!
Αναμεσα στην Ρουμανια και Μολδαβια δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Ο ορος Μολδαβος/Μολδαβια, ειναι καθαρα γεωγραφικος αφου οι Μολδαβοι αυτοχαρακτηριζονται ΡΟΥΜΑΝΟΙ.
Επομενως καμια σχεση με την διαφορα Ελλαδας ΠΓΔΜ.