Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

13 Ιαν 2010

Αποζημιώνει αμερικανική κυβέρνηση τους Ινδιάνους


Αποζημίωση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Ινδιάνους της Αμερικής, θα δώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να βρεθεί μία οριστική λύση στη δικαστική διαμάχη για τη διαχείριση των εδαφών και του πλούτου των αυτοχθόνων προγόνων τους από το αμερικανικό κράτος.
Η συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τη Δικαιοσύνη και να εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα θέσει τέλος σε μία διαμάχη ανάμεσα στους Ινδιάνους και τις ΗΠΑ που άρχισε το 1996.

http://www.foreignpress-gr.com/2009/12/blog-post_2248.html
Σχόλιο: καμία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε με την παραπάνω πολύ σημαντική είδηση για τα δικαιώματα του αυτόχθονα λαού των ΗΠΑ. Επιπλέoν, σημειώνω ότι δεν είναι Ινδιάνοι αλλά Αυτόχθονες Αμερικανοί (Νative Americans)!

30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και αυτόχθονες Μακεδόνες που θεωρούν πως ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Λοιπόν;

Ανώνυμος είπε...

kathimerini.gr Hμερομηνία : 13-01-10

O ΟΗΕ χαιρετίζει το ελληνικό ν/σ για τους αλλοδαπούς

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαιρετίζει το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών αλλοδαπών και υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα».

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία «περιέχει σημαντικές αλλαγές στο δίκαιο της ιθαγένειας, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι αλλαγές αυτές ενισχύουν τη διαδικασία ένταξης αλλοδαπών που διαμένουν επί μακρόν στη χώρα, στους οποίους, εκτός από μετανάστες, συμπεριλαμβάνονται πρόσφυγες, ανιθαγενείς και άλλα άτομα με παρόμοιες ανάγκες προστασίας».

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος σε δήλωση του τόνισε ότι το ν/σ «δημιουργεί τις συνθήκες για ομαλότερη ένταξη των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, συμβάλλει στον περιορισμό της περιθωριοποίησής τους και συνεισφέρει στην ομαλή κοινωνική συμβίωση. Τούτο είναι προς όφελος των προσφύγων και μεταναστών αλλά και της ίδιας της χώρας και των πολιτών της».

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι «η ανάγκη να διευκολυνθεί αποτελεσματικά η ενταξιακή διαδικασία υπηκόων τρίτων χωρών, μέσω της αναγνώρισης πολιτικών δικαιωμάτων και της παροχής δυνατότητας κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους πρόσφυγες και τους ανιθαγενείς καθώς τα άτομα αυτά δεν μπορούν να απολαύσουν της προστασίας της χώρας καταγωγής τους (στην περίπτωση των ανιθαγενών δεν υπάρχει καν χώρα καταγωγής). Οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να χτίσουν τη ζωή τους στη χώρα υποδοχής χωρίς την προοπτική -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Τέλος η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί πως «η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ομαλή και αποτελεσματική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών -μεταξύ των οποίων και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας- είναι ένα σημαντικό ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

----------------------------------------------------------------
η χώρα μας εκτός του ότι κατέχει την παγκόσμια πρωτιά μεταναστών ελλήνων-πολιτών σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη , συνοδεύει όλη την πολύκροτη ιστορία του ελληνικού κράτους με έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο....

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010
ΕΥΣΗΜΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Χέρι χέρι με την ξενοφοβία
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ Τα πολιτικά εύσημα του Γ. Καρατζαφέρη πήρε και επισήμως ο Α. Σαμαράς, για την άκρως συντηρητική, ξενοφοβική αντίδρασή του στα κυβερνητικά μέτρα για παροχή ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και ψήφου στις τοπικές εκλογές.

Αντώνης Σαμαράς - Γιώργος Καρατζαφέρης
Είναι η δεύτερη φορά που η «νέα» Ν.Δ. του Α. Σαμαρά, μετά τις υβριστικές επιθέσεις κατά της Θ. Δραγώνα, συμπορεύεται πολιτικά και ιδεολογικά με τις ακραίες, δεξιές θέσεις του ΛΑΟΣ. Κάτι που προφανώς ενοχλεί σοβαρά τα στελέχη εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπουν το κόμμα τους να διολισθαίνει συνεχώς σε δεξιότερη πορεία, εγκαταλείποντας βασικές αρχές της πολιτικής του «μεσαίου χώρου».

«Χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση ενός μηνός, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άκουσε την παρότρυνσή μου από το βήμα του Κοινοβουλίου και άλλαξε άποψη για τους μετανάστες. Η απόφασή του αυτή εναρμονίζεται πλήρως με τους οπαδούς του, που έχουν ήδη υπογράψει υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, πρωτοβουλία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού», δήλωσε περιχαρής ο Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει κάθε λόγο να θριαμβολογεί αφού κατάφερε να σύρει στις θέσεις του τον νέο του «γείτονα».

Προς το παρόν τουλάχιστον, ο Α. Σαμαράς υιοθετεί μόνο στα λόγια τη δεξιά μισαλλόδοξη ρητορεία του ΛΑΟΣ και αποφεύγει να προχωρήσει και σε άμεσα μέτρα πολιτικής συνεργασίας, όπως η συμμετοχή στη διαδικασία συλλογής υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος είχε σπεύσει να διαχωρίσει ευθύς εξ αρχής τη θέση της Ν.Δ. από την πρωτοβουλία αυτή του ΛΑΟΣ. Ομως οι εξελίξεις αποδεικνύονται εξαιρετικά ρευστές.

Ανώνυμος είπε...

Τα λανθασμένα στοιχεία Σαμαρά

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης και το γεγονός ότι η επιστολή Σαμαρά προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, με την οποία απορρίπτει τα κυβερνητικά μέτρα, περιέχει εσφαλμένα στοιχεία για την παροχή ιθαγένειας σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως επισημαίνει ο Μίλτος Παύλου, διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.

«Στην Πορτογαλία όλοι οι μετανάστες αποκτούν δικαίωμα για αίτηση κτήσης ιθαγένειας, μετά την πάροδο 6 ετών νόμιμης διαμονής στη χώρα, ενώ τα παιδιά των μεταναστών (η δεύτερη γενιά) πολιτογραφούνται Πορτογάλοι με απλή δήλωση, εφόσον ένας γονέας έχει συμπληρώσει 5 έτη νόμιμης διαμονής στην Πορτογαλία. Με αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση η Πορτογαλία επέκτεινε το καθεστώς πολιτογράφησης που ίσχυε για τις πρώην πορτογαλικές αποικίες με επίσημη γλώσσα τα πορτογαλικά, σε όλους τους μετανάστες, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παύλου.

Σύμφωνα με τα λανθασμένα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς, η Πορτογαλία δίνει ιθαγένεια ύστερα από 10ετή παραμονή, εκτός αν προέρχονται από πρώην πορτογαλικές αποικίες, οπότε απαιτούνται 6 χρόνια. (σ.σ. Η «Ε» το περασμένο Σάββατο είχε περιγράψει ακριβώς τις διαδικασίες πολιτογράφησης σε αρκετές χώρες).

Ο κ. Παύλου υπογραμμίζει ακόμη ότι:

* Σε ανάλογες με την Πορτογαλία πολιτικές πολιτογράφησης έχει προβεί και η Ισπανία, η οποία δυστυχώς δεν αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου της Ν.Δ.

* Στη Γερμανία, ένα παιδί μεταναστών μπορεί να πολιτογραφηθεί Γερμανός με τη γέννησή του, εφόσον ένας γονέας διαμένει για 8 έτη στη χώρα με δικαίωμα άδειας αόριστης διάρκειας, αλλά και όταν ο τελευταίος κατέχει για 3 έτη άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας.

Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς στηρίχτηκε σε εσφαλμένα στοιχεία ερευνών, επιλέγοντας ευρωπαϊκές χώρες που σημειώνουν θετικές επιδόσεις σε άλλους τομείς μεταναστευτικής πολιτικής, όπως η πρόσβαση στο καθεστώς μακράς παραμονής και η πολιτική συμμετοχή, τονίζει ο κ. Παύλου, ζητώντας ορθή καταγραφή των προβλημάτων και νηφάλια προσέγγιση της λύσης τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναφορά στις ρυθμίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται χωρίς να αναφέρεται ότι οι μετανάστες πρώτης γενιάς μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια έπειτα από 5ετή παραμονή. *

--------------------------------------------------------------
ΣΑΜΑΡΑΣ: ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ....

bb είπε...

Οι «Ινδιάνοι» της Μακεδονίας έχουν μια απορία για τον νέο νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί σχετικά με την ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες: τη στιγμή που υπάρχει νόμος στην Ελλάδα που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε μη Έλληνες «το γένος» και την άρνηση σε αυτούς της Ελληνικής ιθαγένειας για τον ίδιο λόγο, πως θα μπορέσουν π.χ. οι μετανάστες αφρικανοί να την πάρουν, τη στιγμή που είναι ολοφάνερο ότι δεν είναι Έλληνες «το γένος»; Εκτός εάν η θεωρεία που θέλει τους αρχαίους Έλληνες να προέρχονται από Αφρική (δηλαδή ότι ήταν μαύροι) έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική επιστημονική κοινότητα (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, κτλ).

bb είπε...

Ανώνυμε 3:09, δεν μιλάμε γι’ αυτούς. Μιλάμε για τους «άλλους» Μακεδόνες . Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα δεν πολέμησαν το Κράτος όπως οι αυτόχθονες Αμερικανοί οι όποιοι έχουν και κάποιες συνθήκες ειρήνης στα χέρια τους που οι ΗΠΑ πολύ συχνά καταπατούσαν. Έχουν εδάφη τα όποια διαχειρίζονται μόνοι τους, ως αυτόνομα. Δεν υπάρχει σύγκριση με καταστάσεις στην Ελλάδα.
Απλά, επειδή γίνεται λόγος για δικαιώματα μεταναστών (και λαθρομεταναστών), πολύ συχνά ξεχνάμε τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών! Η μάστιγα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να σταματήσει το συντομότερο γιατί δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και φουντώνει των ρατσισμό, δεν ωφελεί τους μετανάστες οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι θύματα εκμετάλλευσης και οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι διάφοροι «μαφιόζοι» που τους εκμεταλλεύονται (οι μαύρη εργασία δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο: υπάρχει δυστυχώς σε όλη την ΕΕ). Εάν δεν σταματήσουν να «εισάγουν» μετανάστες κάποιοι εγκληματίες, θα έχουμε όλο και περισσότερα προβλήματα. Πρέπει να γίνουν αυστηροί νομοί για την μετανάστευση (και να εφαρμόζονται) στην ΕΕ, να φυλάσσονται τα σύνορα αποτελεσματικά και να επαναπατρίζονται όσοι δεν συντρέχει λόγος να παραμένουν στην ΕΕ (οικογενειακή συνένωση, πολιτικοί πρόσφυγες, κτλ).

Stefanos είπε...

Belo more, μισές αλήθειες λες και η μισή αλήθεια ισοδυναμή πολλές φορές με ένα ψέμμα.
>>>υπάρχει νόμος στην Ελλάδα που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε μη Έλληνες «το γένος» και την άρνηση σε αυτούς της Ελληνικής ιθαγένειας για τον ίδιο λόγο>>>
έκοψες χάριν συντομίας φαντάζομαι (!!), το μέρος που λέει ποιοι είναι και για ποιό λόγο τους απαγορεύεται η είσοδος.

Το θέμα είναι απλό:
Πρέπει ή δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα μιά χώρα να απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες που διάκεινται εχθρικά προς τη χώρα αυτή και το λαό της και δρουν εναντίον της?

ΑΥΤΟ είναι το ερώτημα. Απλά, πολύ απλά.

Για τη "δημοκρατική" Αμερική, δεν παίρνεις βίζα ούτε με το Θεό μπάρμπα, για παράδειγμα, αν έχεις κατεβεί σε αντιαμερικανική διαδήλωση ή έκανες δημόσιες αντιαμερικανικές δηλώσεις (εφ' όσον είχες την ατυχία να σε καταγράψουν φυσικά).

Ανώνυμος είπε...

η προσέγγιση του μπλόγκ στο θεμα της μετανάστευσης είναι ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ και συνεπώς απαράδεκτη και καταδικαστέα..!!!!
επιπρόσθετα έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και το πάγιο αίτημα των δημοκρατικών δυνάμεων για επαναχορήγηση της παρανόμως αφαιρεθείσης ελληνικής υπηκοότητας από τους Αιγαιάτες Μακεδόνες με το επιχείρημα " μη έλληνες το γένος "
ο ρατσισμός φουντώνει όσο οι κοινωνίες παραμένουνε κλειστοφοβικές , ενώ αντίθετα μειώνεται όταν τα κράτη λαμβάνουν μέτρα διασφάλισης της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων.
τα έθνη της νότιας ευρώπης γνώρισαν στο πετσί τους τον ρατσισμό στις χώρες που μετανάστευσαν...
δυστυχώς αυτό το ξεχνάνε και οι ίδιοι πρωτοστατούν σε αντιμεταναστευτικές ενέργειες...
το επιχείρημα ότι μετανάστευσαν νόμιμα και ψευδές είναι και ρατσιστικό..
ο κόσμος αλλάζει, ανοίγεται για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτιστικούς .
σήμερα όλα τα ευρωπαικά έθνη μετακινούνται ελεύθερα στην ευρώπη και σύντομα και στην αμερική.
η Ε.Ε προβλέπεται να υπογράψει στο άμεσο μέλλον συμφωνίες κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες αλλά και για τους ρώσους και τους ουκρανούς...
μεγάλο μέρος των μετακινούμενων είναι άμεσα ή έμμεσα θύματα διώξεων στις χώρες τους..
η ευρώπη φρούριο είναι όνειρο του λεπέν και του καρατζαφύρερ...
η ευρώπη εκμεταλευτής του τρίτου και τέταρτου κόσμου δίχως ελάχιστα δικαιώματα για τους εκμεταλευόμενους δεν έχει θέση στο 21 αιώνα των ανοικτών συνόρων...
ας σκεφθούμε τους γονείς και τους παππούδες μας μετανάστες..
ερωτηση για το μπλόγκ:
1-να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά που γεννήθηκαν στην ελλάδα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία?
2- να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές οι ενήλικες αλλοδαποί που μένουν νόμιμα πάνω από πέντε χρόνια σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα?
3- είναι το μπλόγκ υπέρ του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ ή ειναι κατά του μαζί με τους καρατζαφύρερ-σαμαράδες ?

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010
«Αγιος Κωνσταντίνος»: ο νέος μεθοριακός σταθμός στην Ξάνθη
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ Ενα χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών του νομού Ξάνθης και της ΝΑ Βουλγαρίας γίνεται πράξη με τα εγκαίνια του νέου μεθοριακού σταθμού «Αγιος Κωνσταντίνος», που θα κάνουν αύριο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Γιώργος Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.
Είναι η πρώτη διάβαση στα σύνορα της Ξάνθης, ύστερα από 70 χρόνια, και ολοκληρώνεται 14 χρόνια αφότου άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις και 4 χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

«Βλέπαμε ότι από την πλευρά της Βουλγαρίας χιλιάδες πολίτες περίμεναν πώς και πώς να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν στη χώρα μας για ψώνια ή για τουρισμό», εξήγησε ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης για την απόφασή του να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ο δρόμος που θα ενώσει την Ξάνθη με το Ζλάτογκραντ και τη Φιλιππούπολη είναι τουριστικός και όχι εμπορικός. Ενδείκνυται για τη διέλευση Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων και μικρών λεωφορείων και το κυριότερο πλεονέκτημά του είναι ότι μειώνει εντυπωσιακά τους χρόνους μεταξύ των προορισμών.

Με δεδομένο ότι από το Ορμένιο του Εβρου μέχρι την Εξοχή της Δράμας δεν μεσολαβεί καμιά συνοριακή διάβαση Ελλάδας - Βουλγαρίας στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, η διαδρομή Ξάνθη-Φιλιππούπολη ήταν 5-6 ώρες και τώρα θα γίνεται σε 3. Η διαδρομή Ξάνθη-Ζλάτογκραντ ήταν 7 ώρες και μειώνεται σε λιγότερο από μία ώρα (50 λεπτά) και η Ξάνθη-Σμόλιαν ή Παμπόροβο ήταν 6-7 ώρες και μειώνεται σε 2 ώρες.

Τα τελωνεία των δύο πλευρών θα λειτουργήσουν στο ίδιο κτίριο, ο οδικός άξονας είναι λειτουργικός, αλλά χρειάζεται ακόμα παρεμβάσεις για να τελειοποιηθεί.

Ο νομάρχης Ξάνθης βλέπει γρήγορη απόσβεση του κόστους για τη συνοριακή διάβαση και μεγάλο οικονομικό όφελος για τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της Βουλγαρίας υπάρχει ένας πληθυσμός μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων που θέλει τουριστική διέξοδο προς την Ελλάδα και χιλιάδες από αυτούς αναμένεται να επιλέγουν κάθε χρόνο τις ακτές της Ξάνθης, της Καβάλας, της Θάσου και της Ροδόπης. Αντιστοίχως, Ελληνες φίλοι των χειμερινών σπορ θα έχουν άμεση πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παμπόροβο, σε 2 ώρες από την Ξάνθη.

Τη συνοριακή διάβαση επισκέφθηκαν τον Δεκέμβριο ο νομάρχης Ξάνθης και Βούλγαροι αξιωματούχοι. Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μ. Ράικοφ υπέγραψαν στην Αθήνα τη συμφωνία για τη διάνοιξη και λειτουργία της νέας ήπιας συνοριακής διόδου.

----------------------------------------
θετικό μέτρο που τυγχάνει της υποστήριξης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων.
σίγουρα θα αναβαθμίσει τον νομό ξάνθης.
παρόμοιοι σταθμοί όφείλουν να γίνουν σε όλους τους ηπειρωτικούς συνοριακούς νομούς- κομοτηνή, πέλλα

Ανώνυμος είπε...

Τo πρόβλημα με τους μουσουλμάνους στην ΕυρώπηΤάκης Μίχας , 14 Ιαν, 12:53 ,

Βρέθηκα στη Δανία την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Κουρτ Βέστεργκαρ, ενός από τους σκιτσογράφους των «σκίτσων του Μωάμεθ». Ο επίδοξος δολοφόνος ήταν ένας νεαρός άνεργος Σομαλός μετανάστης στη Δανία, γνωστός στον κοινωνικό του περίγυρο για τη θρησκευτική του ευλάβεια.

Το προσβλητικό για πολλούς μουσουλμάνους σκίτσο του Κουρτ Βέστεργκαρ, αδημοσίευτο από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ΜΜΕ
Η απόπειρα δολοφονίας ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μια ιστορία που άρχισε το 2005, όταν η δανέζικη ημερήσια "Jullands Posten" αποφάσισε να ζητήσει από ορισμένους σκιτσογράφους να κάνουν μερικά ειρωνικά για το Ισλάμ σκίτσα. Στόχος της εφημερίδας ήταν να αντιπαλέψει το διαφαινόμενο παγκόσμιο κίνδυνο θυσιασμού της ελευθερίας της έκφρασης στο βωμό της προστασίας των θρησκευτικών αντιλήψεων. Η δημοσίευση των σκίτσων είχε ως αποτέλεσμα ένα κύμα οργής στις μουσουλμανικές χώρες, συγκρούσεις και τον εμπρησμό των πρεσβειών της Δανίας και της Νορβηγίας στη Δαμασκό.

«Δυστυχώς, αυτό είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώνουμε για να διατηρούμε την ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε μετά την απόπειρα της δολοφονίας o υπουργός Εξωτερικών της χώρας Περ Στι Μούλερ. Θαρραλέα δήλωση, που ασφαλώς δε θα γινόταν σε πολλά άλλα κράτη. Διότι η τάση, δυστυχώς, που επικρατεί στα περισσότερα δυτικά κράτη είναι να ιεραρχούν υψηλότερα το σεβασμό στα θρησκευτικά συναισθήματα των άλλων απ' ό,τι την ελευθερία της έκφρασης. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ύπαρξη μουσουλμανικών πληθυσμών στη Δυτική Ευρώπη. Ότι, δηλαδή, η ύπαρξή τους ενισχύει την ήδη προωθούμενη από άλλες θρησκείες (χριστιανούς κλπ) προσπάθεια απαγόρευσης της κριτικής και της λοιδωρίας της θρησκείας και των θρησκευτικών συμβόλων.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι όταν πρωτοδημοσιεύτηκαν τα σκίτσα του Μωάμεθ δεν ξεσήκωσαν μόνο την οργή των μουσουλμάνων, αλλά και πολλών χριστιανών όπως του Ποντίφικα της Ρώμης, που τα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο. Αλλά και στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν επεδείκνυαν «κατανόηση» για τις αντιδράσεις των μουσουλμάνων και τα «πληγωμένα αισθήματά» τους.

Ανώνυμος είπε...

Το πραγματικό πρόβλημα, με άλλα λογια, με την ύπαρξη μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ο κίνδυνος της εμφάνισης τρομοκρατικών ομάδων που θα εφαρμόζουν το τζιχάντ εναντίον των Άπιστων. Η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων στη Δύση είναι φιλήσυχοι άνθρωποι που ακολουθούν τους νόμους της χωρας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η μαζική παρουσία τους στην Ευρώπη θα ενισχύσει ήδη εκείνους που πολεμούν εναντίον της εκκοσμίκευσης, του αθεϊσμού και της κριτικής σκέψης. Θα φθάσουμε –αν δεν είμαστε ήδη- στο σημείο όπου κανείς μπορεί μεν να λοιδωρεί με κάθε άνεση τη Θεωρία της Σχετικότητας ή τη Θεωρία της Εξέλιξης, όμως, δε μπορεί να κάνει το ίδιο για το Κοράνι ή τη Βίβλο.


Τα αμφιλεγόμενα σκίτσα
Αυτή την κατάσταση έρχεται να ενισχύσει ένα πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που διακηρύσσει ότι «η δυσφήμηση της θρησκείας» αποτελεί «σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Τριάντα τρία κράτη ψήφισαν υπέρ (κυρίως οι ισλαμικές χώρες) της πρότασης, 11 κατά (κυρίως οι δυτικές χώρες) και 13 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Καναδά -που ψήφισε εναντίον της απόφασης- είπε: «Τα άτομα έχουν δικαιώματα, όχι οι θρησκείες. Ο Καναδάς πιστεύει ότι η επέκταση της έννοιας της "δυσφήμησης", πέρα από το θεμιτό πεδίο εφαρμογής της, υπονομεύει τη βασική ελευθερία της έκφρασης, που περιλαμβάνει την ελευθερία της έκφρασης σε θέματα θρησκευτικού περιεχομένου».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση περίπου 200 οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλές φιλελεύθερες θρησκευτικές οργανώσεις. Στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η απόφαση του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία καταδικάζεται η «δυσφήμηση» της θρησκείας, στην ουσία δίνει τη δυνατότητα στα καταπιεστικά καθεστώτα να φιμώσουν και να τρομοκρατήσουν τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους διαφωνούντες με την επίσημη θρησκεία και τις άλλες ανεξάρτητες φωνές. «Η συκοφάντηση της θρησκείας», καταλήγει η δήλωση, «ίσως να προσβάλλει τα άτομα και να πληγώνει τα αισθήματά τους αλλά δεν οδηγεί άμεσα σε παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

Όμως, αυτό που επίσης είναι αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι την πρόταση για την απαγόρευση της «δυσφήμησης» της θρησκείας την εισήγαγε προς ψήφιση όχι μόνο το ισλαμικό Πακιστάν (εκπροσωπώντας την Οργάνωση των Ισλαμικών Χωρών), αλλά και η «κόκκινη» Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες! Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η κατάργηση της ελευθερίας δεν αποτελεί μονοπώλιο των ισλαμικών χωρών

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010
ΦΟΒΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Μετανάστες: Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω;
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ Ηταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε όγκο κατάθεση απόψεων που έγινε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πάνω από 3.000 σχόλια αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών με άκρως αντικρουόμενες απόψεις.
Γιατί πέραν των ακραίων ξενοφοβικών απόψεων, που σωρηδόν με τρόπο «καρμπόν» απέρριπταν το νομοσχέδιο ζητώντας μονότονα δημοψήφισμα, υπήρξαν και αρκετοί πολίτες που ανέπτυξαν σοβαρούς προβληματισμούς με ποιότητα επιχειρημάτων.

Οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις και έγιναν αφορμή για πολιτικο-ιδεολογικές συγκρούσεις και ξεκαθαρίσματα ενδοπαραταξιακών λογαριασμών. Ο ΛΑ.Ο.Σ., παράλληλα με άλλες δύο ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες, προχωρά σε συλλογή υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος. Τα μέχρι τώρα στοιχεία μάλλον δεν δικαιώνουν την επιλογή τους. Ιδίως μετά την πλήρη αποστασιοποίηση της Ν.Δ. από παρόμοιες επιχειρήσεις άσκησης φόβου στην κοινωνία. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που οι ακραίοι, περιθωριακοί ξενοφοβικοί κύκλοι προσπαθούν εικονικά να δημιουργήσουν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού δείκτη ενσωμάτωσης μεταναστών(ΜΙΡΕΧ), η Ελλάδα υπολείπεται σχεδόν του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών στις διαδικασίες πρόσβασης στην ιθαγένεια. Μόνο η Αυστρία είναι χειρότερη από εμάς στον τομέα αυτόν, τη στιγμή όμως που η ίδια χώρα επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα στο τομέα της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή.

Οι κυβερνητικές επιλογές σε ιθαγένεια και ψήφο προσ- παθούν να φέρουν τη χώρα μας κάπου στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών στάνταρ, όπως ισχύουν σήμερα. Σε ορισμένα σημεία τους θα μπορούσαν, λένε οργανώσεις προστασίας των μεταναστών, να είναι περισσότερο προχωρημένες.

«Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την ασφάλεια της συμβίωσης και την κοινωνική συνοχή. Θα απελευθερώσουν τον δυναμισμό ανθρώπων που σήμερα είναι περιορισμένος και εξαντλείται στην προσπάθεια απόκτησης νομιμότητας», έλεγαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, επιμένοντας στην ορθότητα των ρυθμίσεων.

Η γραμμή της Ν.Δ. κινείται στην απόκρουση των συγκεκριμένων προτάσεων της κυβέρνησης, όχι της γενικότερης φιλοσοφίας τους. Θεωρείται πολύ πιθανό ο Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα και με όσα έχει δηλώσει στη Βουλή, να αντιπροτείνει χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών σε συνδυασμό με μέτρα αφομοίωσής τους στην ελληνική κοινωνία. Αλλά εδώ πρόκειται για θέμα ερμηνείας, καθώς το ίδιο επιχειρεί και η πρόταση της κυβέρνησης, με τα νέα κριτήρια πολιτογράφησης αλλά και τη φοίτηση των παιδιών στα ελληνικά σχολεία.

Ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος να υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις και οι ρυθμίσεις να αλλάξουν επί τα χείρω.

Ομάδα δικηγόρων

Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνει και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Αν και θεωρεί ότι τα αρχικώς εξαγγελθέντα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις παρατηρεί ότι υπό την «πίεση ρατσιστικών και ξενοφοβικών κριτικών» το υπουργείο προβαίνει σε πισωγυρίσματα. Η ομάδα δικηγόρων εκφράζει την ανησυχία της για μια περιοριστική, όπως λέει, εφαρμογή των προτεινόμενων τροποποιήσεων η οποία διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει.

Ανώνυμος είπε...

* Η Ομάδα θεωρεί πισωγύρισμα οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερμηνεία των προτεινόμενων τροποποιήσεων που θα εξαρτά την απόδοση ιθαγένειας από τη νομιμότητα των ίδιων των μεταναστών δεύτερης γενιάς ή των γονέων τους. Μια ακραία εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου θα οδηγούσε ίσως σε στέρηση του δικαιώματος ιαθαγένειας των παιδιών των μεταναστών που έχουν συμπληρώσει ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα φοίτησης σε ελληνικά σχολεία.

«Εως σήμερα η παρακολούθηση ελληνικού σχολείου υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν είχε ποτέ συσχετιστεί με τη νομιμότητα διαμονής του αλλοδαπού μαθητή ή των γονέων του στην Ελλάδα, καθώς ανέκαθεν είχε θεωρηθεί ότι η παροχή τουλάχιστον της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ήταν δημόσιο αγαθό. Η δε παροχή ελληνικής παιδείας προς τον οποιονδήποτε, νομιμό ή παράνομο, ήταν ζητούμενο και από μεριάς της ελληνικής πολιτείας που μέσω αυτής εξασφάλισε τη σταθερότητα και την επιβίωσή της», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

* «Η απόδοση ιθαγένειας στους ανθρώπους με αποδεδειγμένα ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα έχει μέγιστο όφελος πρώτα απ' όλα για το σύνολο των Ελλήνων και κατόπιν για τους πολιτογραφηθέντες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκκληση συλλογής υπογραφών που ξεκίνησαν ο Μίλτος Παύλου, διευθυντής Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, και η Αννα Τριανταφυλλίδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κύρια ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Η ισότητα δικαιωμάτων ανάμεσα στους κατοίκους της χώρας που έχουν κτίσει παραγωγικά το κέντρο της ζωής τους και το μέλλον τους στην Ελλάδα, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, απέναντι σε φαινόμενα ανασφάλιστης ή επισφαλούς απασχόλησης, εκμετάλλευσης, ολιγαρχίας και κρίσης της δημοκρατίας. Η διατήρηση μεγάλου μέρους της εργατικής δύναμης σε επισφαλή θέση έχει προφανώς αρνητική επίπτωση σε όλους τους εργαζόμενους (ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα), ενώ συντηρεί τις ολιγαρχίες και τους ισχυρότερους που εμμέσως ή άμεσα εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση», αναφέρεται στη διακήρυξη που μέσα σε λίγες ημέρες υπέγραψαν πάνω από 1.000 πολίτες (http://www.petitiononline.com/greekcit/petition.html).

* «Υστερα από καθυστέρηση δύο δεκαετιών στην απόδοση αυτονόητων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση όφειλε να έχει λιγότερους περιορισμούς για την απόδοση ιθαγένειας: όχι μόνο σε παιδιά με "νόμιμους" γονείς αλλά σε κάθε παιδί που γεννιέται και σπουδάζει (χωρίς πολύπλοκους αποκλεισμούς ετών και βαθμίδων). Αλλωστε δεν είναι εντελώς παράλογο να νομιμοποιείται το παιδί και να παραμένουν στην παρανομία οι γονείς; Τι νόημα έχει ο αποκλεισμός υποψηφιότητας σε θέση δημάρχου για κάποιον που του παραχωρείται το δικαίωμα εκλέγειν αν όχι ο χαρακτηρισμός του ως πολίτη β' κατηγορίας;», αναρωτιέται ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Πολιτικοί πρόσφυγες

* Με παρέμβασή του το Εθνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες (ΕΣΠ) ζητά συμπληρωματικά μέτρα υπέρ των αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων που δεν μπορούν ν αδηλώσουν τα παιδιά τους. Ζητά να συμπεριληφθούν οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους στην κατηγορία των προσώπων που δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα και με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη μείωση της ανιθαγένειας.

Το ΕΣΠ θεωρεί εξίσου υπέρογκο το παράβολο των 1.000 ευρώ για την αίτηση πολιτογράφησης και ζητά να περιοριστεί στα 200-300 ευρώ το άτομο. Ζητά επίσης να εξαιρεθούν τα εγκλήματα της μετανάστευσης από την απαγόρευση χορήγησης ιθαγένειας και να ρυθμσιθεί η κατηγορία των ανιθαγενών αλλοδαπών που διαβιούν σήμερα παράνομα στη χώρα.

zervas@enet.gr

Ανώνυμος είπε...

Ωραια όλα αυτα, αλλά δεν μπορω να καταλάβω πώς κάποιοι που ακόμα στολιζουν τους Ελληνες προσφυγες και τους απογονους τους με κοσμητικα επιθετα, όπως εποικος, ασιατης, Τουρκος, πατριαρχικος και ό,τι άλλη σαχλα τους ερθει στο μυαλο παρολο που οι ανθρωποι ζουν εναν αιωνα στην Ελλαδα, είναι σε θέση να δεχτουν μεταναστες δευτερης γενιας που ζουν το πολυ 20 ή και 5 χρονια και να μην τους αντιμετοπιζουν ρατσιστικά, γιατι οι παραπανω λεξεις καταδεικνυουν τετοια διαθεση. Επιπλέον, οι περισσοτεροι που θα λαβουν την ελληνικη ιθαγενεια, θα ανηκουν στην αλβανικη εθνοτητα και οι Σλαβοι (δεν το λεω με κοροϊδευτικη διαθεση, αλλά αυτη ήταν και ειναι η πραγματικοτητα σε Σερβια, Μαυροβουνιο, Κοσοβο, ΠΓΔΜ) ποτέ δεν φημιζονταν για τις καλες σχεσεις τους με τους Αλβανόφωνους.
Επισης, σχολια καποιων ευκαιριακα "δημοκρατων" κυριως για το Ισλαμ θυμιζουν την παροιμια "θελει η χηρα να κρυφτει κι η χαρα δεν την αφηνει". Οπου χήρα= γεωγραφικα ακροδεξιος.
Οσο για την προσβολη και την κριτικη απεναντι στις θρησκειες, κανεις δεν μπορει να επιβαλει κανενα ψηφισμα στη διαδυκτιακη κοινωνία (ευτυχως). Ο καθενας εχει προσβαση όχι σε δυο, αλλά σε 1002 διαφορετικες θεσεις και επιλεγει αυτη που του ταιριαζει.

Ανώνυμος είπε...

ούτε διγλωσσία ούτε αντίφαση υπάρχει όταν οι ετεροπροσδιορισμοί αποδίδουν την αλήθεια.
οι μετανάστες δεν ήλθαν εδώ ως έποικοι με την διαμεσολάβιση της ελληνικής πολιτείας όπως οι επονομαζόμενοι ομογενείς παλλινοστούντες, για να μη πάμε παλιότερα( παρομοίως βέβαια και οι τούρκοι στη δημοκρατία της βόρειας κύπρου...)
οι μετανάστες βρέθηκαν στην ελλάδα διακινδυνεύοντας την ζωή τους σε αυτό το δίχως επιστροφή ταξίδι τους, αφού πολλοί χάθηκαν στο δρόμο...
αντίθετα τους ομογενείς υποδέχθηκαν με όλες τις τιμές οι ελληνικές κρατικές αρχές , χορηγώντας τους άμεσα κάρτα ομογενούς...
οι αλλογενείς αλλοδαποί μετανάστες εργάσθηκαν σε συνθήκες ανεκτής παρανομίας όταν την ίδια στιγμή για τους ομογενείς αλλοδαπούς έποικους σε κάθε νομοσχέδιο προβλέπονταν μόρια για την εισαγωγή τους στο δημόσιο, χαριστικά δάνεια, σπίτια της εργατικής κατοικίας....
κανένα πρόβλημα για τους μακεδόνες δεν υπάρχει με τον εμπλουτισμό της αλβανικής εθνικής κοινότητας ελλάδος με νέα μέλη...
όλες οι γειτονικές εθνότητες των δυτικών βαλκανίων σιγά σιγά αναπτύσσουν διεθνοτικούς δεσμούς με γνώμονα την ευρωπαϊκή προοπτική.
η ορθή χρήση της θρησκευτικής ελευθερίας σαφώς και δεν αντιτίθεται στην ελευθερία της έκφρασης που εξάλοουαφορά άτομα και όχι θρησκείες και συνεπώς δεν τίθεται θέμα υπεροχής.
η κριτική των θρησκειών είναι απολύτως θεμιτή, άσχετα των αρνητικών συναισθήματων που δύναται να δημιουργήσει στους πιστούς .
συνεπώς το παραπάνω κείμενο του ΟΗΕ είναι ατυχές και πρωτοβουλία χωρών που δεν χαρακτηρίζονται από σεβασμό στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Ανώνυμος είπε...

Καποιοι θα έπρεπε να προσφυγουν σε κανενα λεξικό για να δουν τη διαφορα μεταξυ εποικου, προσφυγα και οικονομικου μεταναστη. Γιατι κανεις δεν εγκαταλειπει τον τοπο του επειδη το θελει.
Επιπλέον, o καταστατικος χαρτης του ΟΗΕ οριζει πως ο πολεμος ειναι παρανομη πραξη. Παρολα αυτα όλο και καποιοι τον παραβιαζουν. Και φυσικα δεν αναφερομαι στις μουσουλμανικες χωρες...

bb είπε...

Το παρόν blog είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των ανθρώπων και όχι μερικών από αυτούς. Οι ισορροπίες πολλές φορές είναι δύσκολο να κρατηθούν, αλλά υπάρχουν δικαιώματα για τους μετανάστες όπως και για τους αυτόχθονες: πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για να μπορούν όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Δύσκολο, όχι ακατόρθωτο.
Το παρόν blog είναι κατά της παρανομίας. Όταν οι νόμοι του κράτους είναι άδικοι και αναχρονιστικοί, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε να τους αλλάξουμε και όχι απλά να τους καταγγέλλουμε η να τους καταπατούμε. Οι Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες στους οποίους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και δεν τους επιτρέπεται η επιστροφή στα πατρογονικά εδάφη, δεν είναι λαθρομετανάστες και ούτε θέλουν να γίνουν για να μπορέσουν να αποκτήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους και αυτά του πολίτη.
Όσο για τον ανώνυμο που επιμένει να βάζει στο ίδιο σακί τους παράνομους με τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες ως επικίνδυνους για την Ελλάδα, η απάντηση μου είναι: οι Μακεδόνες είναι αυτόχθον λαός της Μακεδονίας που είναι σήμερα μέρος της Ελλάδας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπαίνουν σε λίστες ανεπιθύμητων αλλοδαπών γιατί δεν είναι αλλοδαποί. Αλλά ακόμα και αλλοδαποί να ήταν, δεν αρκεί η υποψία της επικινδυνότητας τους για να τους απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα, αλλά χρειάζεται καταδικαστική απόφαση από πολιτικό και όχι στρατιωτικό δικαστήριο, για παράνομες η τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό λέει ο νόμος.

Ανώνυμος είπε...

"...το μέρος που λέει ποιοι είναι και για ποιό λόγο τους απαγορεύεται η είσοδος."

Πες τα Στεφανε!

Ανώνυμος είπε...

ουδεμία σχέση υφίσταται μεταξύ των εθνικά μακεδόνων ελλήνων πολιτών με υψηλή αντικατοχική και αντιφασιστική δράση καθώς και των παντελώς άνευ ευθύνης παιδιών τους τους οποίους το ελληνικό κράτος παντελώς παράνομα και δίχως την προβλεπόμενη από τον νόμο αμετάκλητη ατομική δικαστική απόφαση αφαίρεσε πριν 60 χρόνια την από την γέννησή τους ελληνική υπηκοότητα , δίχως μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απόφαση αποκατάστασης
και των αλλοδαπών μεταναστών που βρέθηκαν στην ελλάδα.
στούς μέν πρώτους οφείλει ΑΜΕΣΑ να επαναχορηγήσει την αφαιρεμένη ελληνική υπηκοότητά τους , παρότι μη έλληνες το γένος
στους δε δεύτερους μέσα από την προβλεπόμενη πολυετή διαδικασία παραμονής συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Stefanos είπε...

Για τον Ανώνυμο με το τραίνο των 11.27 μμ, θα πω το εξής:
Μισές αλήθειες ισοδυμανούν με μισό ή ακόμα και ολόκληρο ψέμμα, εαν κι εφόσον η παραλειπόμενη "μισή αλήθεια" αλλάζει εντελώς την εντύπωση που προκαλεί η άλλη μισή αλήθεια.

Όταν δηλαδή λέμε >>>...μεταξύ των εθνικά μακεδόνων ελλήνων πολιτών με υψηλή αντικατοχική και αντιφασιστική δράση...>>>> εννοούμε και αυτούς που εθελοντικά κατατάχθηκαν στην Οχράνα? Μήπως είναι αντιφασιστική δράση η δράση υπέρ της απόσχισης τμημάτων της Ελληνικής επικράτειας και η επιβολή κομουνιστικού καθεστώτος?

Θα μου πεις, βέβαια ότι και "Έλληνες το γένος" συνεργάστηκαν με της κατοχικές δυνάμεις και τη βγάλανε καθαρή και θα έχεις 100% δίκιο. ΚΑΚΩΣ.

Για τα παιδιά τους τώρα. Φυσικά και είναι άδικο να στερούμε ακόμα και το δικαίωμα επίσκεψης σε κάποιους μόνο και μόνο επειδή δεν δηλώνουν Έλληνες στο γένος. Τι γίνεται όμως μ΄ αυτούς που δηλώνουν και μάλιστα ΕΜΠΡΑΚΤΑ, τον ανθελληνισμό τους? Αυτούς που βάλλουν με μίσος σε καθημερινή βάση εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων?
Εγω σαν Έλληνας και σαν ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ δεν τους θέλω στη χώρα μου.
Για τους υπόλοιπους, καλώς να έρθουν, ως επισκέπτες όμως. Ιθαγένεια σε κάποιον που δεν γεννήθηκε ούτε διέμεινε αρκετά χρόνια στην Ελλάδα παρά μόνο κατάγεται από πρώην Έλληνες πολίτες, δεν πρέπει να δοθεί.

bb είπε...

Stefanos, εγώ σαν δημοκράτης Έλληνας πολίτης δεν θέλω στη χώρα μου πολλους «δημοκράτες» σαν και εσένα που με κάνουν να ντρέπομαι στο εξωτερικό να λέω ότι είμαι Έλληνας πολίτης (Έλληνας δεν είμαι γιατί είμαι Μακεδόνας, αλλά στο εξωτερικό ο κόσμος βλέπει το διαβατήριο η την ταυτότητα μου, που είναι ελληνικά!).
Πάντως αυτοί που μισούν την Ελλάδα είναι εντος των συνόρων και ΟΛΟΙ δηλώνουν Έλληνες «το γένος» από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτοί ρήμαξαν την Ελλάδα και όχι οι Μακεδόνες.

Ανώνυμος είπε...

Η φραση "δεν ειμαι Ελληνας γιατι ειμαι Μακεδονας" δεν ειναι ορθη. Μερικοι απο τους Μακεδονες (η πλειοψηφια) ειναι Ελληνες. Για μενα δεν εχει νοημα, ειναι μια λεξη που τη χρησιμοποιουν πολλοι λαοι στα Βαλκανια. Ειναι το ιδιο σαν να λεει καποιος Ειμαι Μακεδονας, δεν ειμαι Βουλγαρος/Aλβανος/Σερβος. Απαραιτητη προυποθεση για την υπαρξη δημοκρατιας ειναι να κρατει ο δημος. Αρα, μακρυα απο την πλειονοψηφια δεν υπαρχει δημοκρατια και κατ επεκταση ουτε ανθρωπινα δικαιωματα. Δεν μπορει, χωρις καμια περαιτερω διευκρινιση να θιγονται δικαιωματα 5000000 ανθρωπων που ειναι Μακεδονες και Ελληνες/Βουλγαροι/Αλβανοι κ.ο.κ.
Γιατι στις αληθινες δημοκρατιες όπου υπαρχει μειονοτητα υπαρχει και πλειονοτητα, που έχει τα ιδια δικαιωματα με την πρωτη και επι πλεον ειναι κυριαρχη.

bb είπε...

“Είμαι Μακεδόνας, δεν είμαι Βούλγαρος/Αλβανός/Σέρβος»

Ακριβώς έτσι είναι, όπως το λες! Όσοι δεν είναι Βούλγαροι, Έλληνες, Σέρβοι, Αλβανοί, κτλ στην Μακεδονία, είναι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Εάν και οι άλλοι κάτοικοι της Μακεδονίας θέλουν να λέγονται Μακεδόνες, εμάς δεν μας.... χαλάει! Μπορούν να το κάνουν ελευθέρα.

Ανώνυμος είπε...

1. H εννοια της λεξης κρατος υπερισχυει οποιασδηποτε αλλης εννοιας που δηλωνει περιοχη. Π.χ όταν καποιος πει "Ειμαι Αμερικανός", δηλωνει το κρατος των ΗΠΑ και όχι την ηπειρο
2. Οταν λες "Όσοι δεν είναι Βούλγαροι, Έλληνες, Σέρβοι, Αλβανοί, κτλ στην Μακεδονία, είναι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" de facto τους στερεις το δικαιωμα που οξυμορα δεχεσαι στην τελευταια σου προταση.
3. Οσον καιρό ζουν οι Σλαβομακεδονες στη Μακεδονία, άλλο τόσο ζουν και οι Βουλγαροι και οι Αλβανοι και οι Ελληνες και οι Βλαχοι και οι Σερβοι. Και μαλιστα αυτοι αποτελουν και την πλειοψηφία. Δεν μπορω λοιπον να καταλαβω πώς μια μειοψηφία διεκδικει για τον εαυτο της τον ορο Μακεδονία/Μακεδονας, που σε καθε περιπτωση δειχνει στενοτερη συνδεση με την Μακεδονια από οποιονδηποτε άλλο. Πχ γιατί ένας Αλβανος που πιθανον η οικογενεια του να ζει στη Μακεδονία πριν τον 6ο αιωνα να μην ειναι Μακεδόνας; Επίσης, πώς γίνεται μόνο η πλειοψηφια των κατοικων μιας συγκεκριμενης χωρας να διεκδικουν τον όρο εθνικά Μακεδόνας, ενω μολις μια μικρη μειοψηφια του ίδιου ουσιαστικα λαού στο Pirin και το Αιγαιο ισχυριζεται το ίδιο. Και φυσικά στην ΠΓΔΜ υπαρχει ενα μεγαλο ποσοστο ανθρωπων, περαν του 30% των Αλαβανων -για καποιον λογο- που φερει Βουλγαρικο διαβατηριο, γιατι εχει αποδειξει Βουλγαρικές ρίζες, υπαρχουν πολλοι σαν τον κ. Γκλιγκοριεβιτς που δηλωνουν Σερβοι, ενω άλλοι αισθανονται ως στοιχειο της ταυτοτητας τους το νοτιοσλαβικο. Ειναι κι αυτοι Μακεδόνες; Ποσοι τελος παντων ειναι αυτοι οι περιφημοι εθνικα Μακεδόνες, ποιος ειναι ο συνδετικος κρικος;

Ανώνυμος είπε...

Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί η ψήφος των πρώην μεταναστών θα βοηθήσει ώστε οι ρατσιστικές ρητορικές να αρχίσουν να ωθούνται στο περιθώριο στην ατζέντα γραφικών πλην επικίνδυνων ακροδεξιών κομμάτων. Η ψήφος των αλλοδαπών θα είναι τέτοια ποσοτικά ώστε θα μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών και να αποκλείσει από τη διακυβέρνηση της χώρας κάποιον που σηκώνει ρατσιστικές κορώνες ή να στερήσει την εκλογή κάποιου ρατσιστή υποψήφιου

Χουχούλης Πέτρος είπε...

Ώστε μετά από 500 χρόνια οι ιστορικοί ανακάλυψαν ότι οι "Ινδιάνοι" δεν είναι οι Αυτόχθονες της "Αμερικής", αλλά οι Ινδοί της Ινδίας. Να δούμε αγαπητέ μου Belo More πότε θα ανακαλύψεις εσύ ότι και οι όμοιοι σου δεν είσαστε "Μακεδόνες" αλλά Σαγουδάτες, Ντραγκουβίτες, Σμολεάνοι και Ρυνσίνες, σύμφωνα με έναν ωραίο χάρτη της Βικιπαίδια:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Slavic_tribes_in_the_Balkans.png

Σύμφωνα δε με τον ίδιο χάρτη, οι φυλές στα βόρεια της Ελλάδας είναι Κεραμίσιοι και Μπερζίτες. Ελπίζω να είσαι ευτυχισμένος που δεν σε αποκαλώ Βούλγαρο - γιατί πραγματικά δεν είσασταν ποτέ Βούλγαροι, άλλα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτείτε και να σταματήσετε να ισχυρίζεστε ότι μετά την εισβολή σας στην Μακεδονία και την σφαγή/διωγμό/βιασμό των αυτόχθονων Μακεδόνων από τους προγόνους σας, γίνατε ξαφνικά Μακεδόνες στην θέση τους.

Καλύτερα θα ήτανε να διαβάσετε και λίγο Μισίρκωφ που λέει ότι πήρατε το όνομα "Μακεδόνες" επειδή ζούσατε στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας (έστω και αν οι Οθωμανοί δεν χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο και οι γηγενείς τον αγνοούσαν μέχρι και έναν αιώνα πρίν - όπως οι Ρωμιοί αγνοούσαν τον όρο "Έλληνας" ακόμα και αν μιλούσαν Ελληνικά)

Όσον αφορά την δημοκρατία των Η.Π.Α. όπου οι περισσότεροι κατάδικοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, και είναι στην πλειοψηφία τους Μαύροι και Λατίνοι αυτοί οι κατάδικοι, όπου η θανατική ποινή όχι μόνο ισχύει, αλλά κάποιοι σχολιαστές στο ραδιόφωνο πανηγυρίζουν κάθε εκτέλεση σαν χαρμόσυνο γεγονός, και όπου τα διακιώματα των Ινδιάνων μεταφράζονται σε άδεια να ανοίγουν καζίνα και μπουρδέλα στη γή τους έξω από την δικαιοδοσία των νόμων του κράτους, γιά να μην πώ και γιά το "Βουνό του Σαν Ντιέγκο" το οποίο δημιουργήθηκε από την κόπρο των κατοίκων του Σαν Ντιέγκο και αποβλήθηκε σε Ινδιάνικα εδάφη γιά πενταροδεκάρες, και βέβαια έχει καταλήξει σε εστία μόλυνσης, τί άλλο να πω βρε αδερφέ! Άστα να πανε!

Οι "Ινδιάνοι" της Μακεδονίας όμως δεν είσαστε εσείς αγαπητέ Belo More. Εμείς οι Μακεδόνες που όχι μόνο ζούμε αλλά δημιουργήσαμε την Μακεδονία πολύ πριν πατήσετε το πόδι σας εδώ εσείς, έχουμε πολύ πιό "Ινδιάνικα" δικαιώματα από εσάς.

Όσον αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες:

Αυτοί που πολεμήσανε εναντίον της Ελλάδας έχουν πεθάνει.

Αυτοί που εκλάπησαν από την Νεολαία της Πρώην Γιουγκοσλαϋίας, μπορούνε να πάνε να ρωτήσουνε τους πρών αφέντες τους στο Βελιγράδι γιατί τους κλέψανε, ή να ρωτήσουνε τους αδελφούς Μπερζίτες και Κεραμίσιους γιατί δεν τους επιτράπηκε να κάνουν αίτηση να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν η Ελλάδα είχε δεχτεί την επιστροφή προσφύγων κάπου στην δεκαετία του 1950, αν θυμάμαι καλά. Θυμάμαι όμως πολύ καλά ότι κάπου 2000 από αυτούς πρόλαβαν να κάνουν αιτήσεις, αλλά αυτές θάφτηκαν κάπου στα Σκόπια...

Όσον αφορά τους μετανάστες, το πιό σημαντικό είναι να είναι πολιτισμένοι, και δυστυχώς οι περισσότεροι που μας έρχονται τελευταία δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Χουχούλης Πέτρος είπε...

Να σας θυμίσω ότι η μεταστροφή της Γερμανικής κοινωνίας εναντίον της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε όταν τρείς διαφορετικές γυναίκες Τουρκικής καταγωγής δολοφονήθηκαν στην Γερμανία από συγγενείς τους επειδή "ατίμασαν" τις οικογένειες τους; Ότι οι Βρετανοί τρέχουν ακόμα και σήμερα στο Πακιστάν γιά να σώσουν Βρετανίδες υπηκόους Πακιστανικής καταγωγής οι οποίες πήγαν δήθεν διακοπές στο Πακιστάν και βρέθηκαν παντρεμένες με Πακιστανούς λόγω των επιθυμιών της οικογένειας τους να "μην τυχόν παντρευτούν ξένους στην Βρετανία και χαθεί η ράτσα", ή την ανακάλυψη ανθρωποθυσιών από Αφρικανούς "μάγους" με θύματα ανήλικα Αφρικανάκια τα οποία εισήχθησαν στην Βρετανία με μοναδικό σκοπό να γίνουν θυσία γιά να αρθεί κάποιο "ξόρκι";

Μήπως εμείς όμως πάμε πίσω; Μήπως δεν έγιναν κάποιοι δρόμοι δίπλα στην πλατεία Ομονοίας "Νταρφούρ" κάτι μήνες πρίν, και να μην αναφέρουμε τι γίνεται καθημερινά, είτε από παράνομες συμπεριφορές μεταναστών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ή Ελλήνων εργοδοτών που τους τρώνε και το μεδούλι;

Κακά τα ψέμματα, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανοχή απέναντι στα πάντα, και ειδικότερα στις παράνομες συμπεριφορές τις οποίες εμείς οι ίδιοι όχι απλά ανεχόμαστε αλλά και ενθαρρύνουμε. Κακά τα ψέμματα, στην Ελλάδα ζούνε πολλοί ξένοι που έχουν αγοράσει σπίτια και δεν έχουν δώσει αφορμή γιά το παραμικρό, και δεν μας έχει φανεί παράξενο καθόλου, όπως εμείς έχουμε βρεθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής. Δυστυχώς όμως, κάποια πράγματα έχουν και τα όρια τους. Δεν φταίμε εμείς αν οι Αφρικάνοι δεν μπορούν να κάνουν έναν στοιχειώδη οικογενειακό προγραμματισμό. Ακόμα και στην Παπούα-Νέα Γουινέα κάποιες ιθαγενείς γυναίκες κατάλαβαν ότι ο υπερπληθυσμός είναι πρόβλημα, και έφτασαν στο σημείο θα θανατώνουν τα νεογέννητα παιδιά τους αν αυτά είναι αρσενικά, γιατί όταν μεγαλώνουν αυτά ξεκινάνε συνέχεια πολέμους μεταξύ τους. Στην Αφρική πότε θα μάθουν γιά την αντισύλληψη, και ακόμα περισσότερο, πότε θα μάθουν τα ωφέλη της αντισύλληψης στο Βατικανό και στην "Ζώνη της Βίβλου" των Η.Π.Α.; Γιατί υποτίθεται ότι οι ανωτέρω ανήκουν στον πολιτισμένο κόσμο.

Ά ρε Belo More, από όλα τα έθνη του πλανήτη, τους Αμερικάνους βρήκες να έχεις γιά πρότυπο; Όχι ότι είναι κακοί όπως λένε οι Κομμουνιστές, αλλά είναι σίγουρα αφελείς σε βαθμό που μπορούν να σκάσουνε και τον Borat από το Καζακστάν...

Υ.Γ.

Μπορεί να μην μας δίνετε 1,74 δις δολλάρια, άλλα κάποια παληκάρια από εσάς θέλουν να μας δανείσουν 2 δις Ευρώ. Δεν ξεχρεώνει τα κρίματα των προγόνων σας στον Μεσαίωνα, αλλά κάτι είναι και αυτό:

http://macedonianalliance.com/

Ελπίζω βέβαια να είναι απλά μία φήμη, επειδή οι Κεραμίσιοι και οι Μπερζίτες έχουν περισσότερη ανάγκη αυτά τα χρήματα από ότι εμείς... Γιά να μην καταλήξουν και αυτοί παράνομοι μεταναστες στην Ελλάδα λόγω ανεργίας...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως η ψήφος των πρώην μεταναστών, Αλβανών στην πλειοψηφία τους, τους μετατρέψει στο μεγαλύτερο εθνικό λόμπυ στην Ελλάδα που θα πιέζει ακόμα χειρότερα για σκληρή πολιτική απέναντι στη Δημοκρατία της Μακεδονίας; Είδαμε ήδη που τώρα οι ομοεθνείς τους δε θέλουν να διδάσκονται και Μακεδονικά στα δημοτικά σχολεία της Μακεδονίας γιατί λέει 3 γλώσσες είναι πολλές για μικρά παιδιά! Πάνε να διαλύσουν τη χώρα κι θα πανηγυρίζουμε που θα μπορούν με τους τεράστιους αριθμούς τους να εκλέγουν δικούς τους βουλευτές στην Βουλή στην Αθήνα; Το 2001 το ξεχάσαμε;

http://www.maknews.com/forum/general-discussions/macedonian-no-longer-being-taught-in-macedonian-schools-t18261.html

Albanian NGOs in Macedonia have collected 14,000 signatures from parents to stop the teaching of the Macedonian language in Albanian populated areas from grade 1-4 on the grounds that "the children are too young to learn three languages: Albanian, English, and Macedonian". Classes are being boycotted in Aracinovo, Tetovo, Gostivar and Zelino. The Albanian teachers union said they will punish teachers who continue to teach Macedonian. Gostivar mayor Rufie Osmani says he will respect the will of parents and teachers and will stop teaching Macedonian in order to prevent a boycott. Many parents are arguing that they will only allow their children to learn Macedonian if the rest of the country learns Albanian. Mayor of Cair, Izet Medzhiti of the ruling DUI made it clear that there will be no teaching of Macedonian in his municipality.

με αρχική πηγή το

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=FD9FC ... CA3C260B9A

bb είπε...

Η βλακεία περισσεύει στους ηγέτες των Αλβανών στην Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αν θέλουν να αφήσουν τα παιδιά τους αγράμματα, όσον αφορά την επίσημη γλώσσα του κράτους στο οποίο ζουν και είναι πολίτες, είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμοι οι γονείς αυτών των παιδιών να τα έχουν στο σπίτι άνεργα διότι εάν δεν ξέρουν την επίσημη γλώσσα δεν πρόκειται να βρουν δουλειά ούτε στον ιδιωτικό τομέα ούτε στο δημόσιο!
Οι Αλβανοί στην Ελλάδα δεν είναι ανόητοι άνθρωποι και το πρώτο για το οποίο φροντίζουν είναι να μορφωθούν τα παιδιά τους στην Ελληνική γλώσσα. Πιστεύω όμως ότι παράλληλα θα πρέπει τα παιδιά αυτά να μαθαίνουν και την επίσημη γλώσσα της πατρίδας των γονέων τους, με έξοδα δικά τους, αφού μπορούν να έχουν διπλή ιθαγένεια (ελληνική, με τον νέο νόμο και αλβανική λόγο καταγωγής των γονέων τους).

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι καθόλου βλάκες - δουλεύουν για να κάνουν την αλβανική 2η επίσημη γλώσσα και την υποχρεωτική της χρήση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Οπότε και ως χρήστες της 2ης επίσημης γλώσσας θα μπορούν να βρουν δουλειά όπου θέλουν, άσε που θα δημιουργηθούν ένα σωρό θέσεις διερμηνέων-μεταφραστών κλπ. για Αλβανούς στη δημόσια διοίκηση κλπ. Και βέβαια θα απαιτήσουν για ποσοστώσεις σε σώματα ασφαλείας, δικαστικό σώμα, ένοπλες δυνάμεις κλπ. Καθόλου χαζοί δεν είναι - κράτος εν κράτει παλεύουν να γίνουν και η συνθήκη της Οχρίδας τους έδωσε θάρρος πως θα το καταφέρουν και τελικά θα έχουν και καντονοποίηση της Δ. της Μακεδονίας και ισότιμο επίσημο καθεστώς στο ομοσπονδιακό της επίπεδο. Τα όνειρα περί Ευρώπης των περιφερειών δεν αφήνουν αδιάφορους ακόμα και τους πιο Ευρωπαϊστές ανάμεσα τους μόνο που αντί για μια ενωμένη Μακεδονική περιφέρεια ονειρεύονται μια ενωμένη Αλβανική περιφέρεια. Ο χάρτης
http://www.eurominority.eu/version/maps/map-nations.asp που κάνει τον Παπαθεμελή να βγαίνει από τα ρούχα του έχει κι άλλες αναγνώσεις.


Όσο για το τι κάνουν στην Ελλάδα όσο δεν τους έπαιρνε μαθαίνανε ελληνικά - τώρα που θα γίνουν δύναμη μέσα στο κοινοβούλιο μην εκπλαγείς αν αρχίσουν να ζητούν τα ίδια και εδώ. Ήδη εδώ και χρόνια απαιτούν την διδασκαλία των Αλβανικών στα δημόσια σχολεία (προφανώς δημοσία δαπάνη). Χαζοί είναι όταν τα πολιτικά κόμματα θα τους έχουν ανάγκη λόγω αριθμών - ειλικρινά αν πραγματικά πίστευαν πως είναι 1εκ. οι Μακεδόνες νομίζεις δε θα συμπεριφέρονταν αλλιώς όχι μόνο οι του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι της ΝΔ;