Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

8 Φεβ 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 4 Γενάρη 1919!

Η Αδελφή Αυγουστίνα Bewicke για την αυτονομία της Μακεδονίας, 4 Γενάρη 1919!

"Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», Θεσσαλονίκη
Αξιότιμε κύριε,
Παρακαλώ συγχωρήστε μου το θάρρος που παίρνω να σας γράψω, και αυτό οφείλεται στο ότι η οριστική διευθέτηση στα Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για τους καθολικούς σε αυτές τις χώρες. - Είμαι 33 χρόνια σε αυτήν την αποστολή, η Uniate Καθολική αποστολή, στην οποία κατά την έναρξη του Β 'Βαλκανικού Πολέμου υπολογίζονταν περίπου 10.000 καθολικοί.
Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία η Μακεδονία διαιρείται, με κανένα σεβασμό στη δικαιοσύνη, ήταν η αιτία για αυτών των φτωχών ανθρώπων να είναι διασκορπισμένοι λόγω της σλαβικής γλώσσας τους, η οποία ήταν απαγορευμένη στις εκκλησίες και στα σχολεία. - Ο Μπίσοπ που είχε την κατοικία του στη Θεσσαλονίκη, είναι πλέον στην εξορία περισσότερα από 3 χρόνια, οι ιερείς του διασκορπίστηκαν, το ποίμνιο του είναι πράγματι χωρίς πάστορες και δεν έχουμε καμία ελπίδα της επιστροφής του σε κανένα χώρο υπό ελληνική ή σερβική κυριαρχία. - Οι Έλληνες δεν θα δεχθούν τη σλαβική γλώσσα στις εκκλησίες και τα σχολεία, οι κάτοικοι της Μακεδονίας είναι, στη μεγάλη πλειοψηφία Σλάβοι που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, και αυτό που επιθυμούν και αυτό που διακαώς επιθυμούμε για αυτούς είναι η αυτονομία υπό ευρωπαϊκό έλεγχο. - Ανεξάρτητα από τον τρόπο που η Μακεδονία θα μπορούσε να διαιρεθεί, οι άνθρωποι θα είναι πάντα δυσαρεστημένοι, και θα αγωνιστούν πάλι το συντομότερο δυνατό. Η μόνη ελπίδα που μπορώ να προβλέψω είναι μια ισχυρή αυτονομία, στην οποία ούτε οι Έλληνες ούτε οι Βούλγαροι ούτε οι Σέρβοι θα τολμούσαν να επιτεθούν. Τότε οι Μακεδόνες, οι οποίοι είναι πραγματικά έξυπνοι και υπάκουοι, όταν αντιμετωπίζονται καλά, θα αναπτύξουν ειρηνικά αυτή την όμορφη εύφορη χώρα ... Σίγουρα η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Μακεδονία στην διοίκηση ανθρώπων που οι Μακεδόνες μισούν και τους οποίους θα συνεχήσουν να πολεμούν.... "

Από την Public Record Office (Λονδίνο) - ΓΙΑ 608/44. Διάσκεψη Ειρήνης (αντιπροσωπεία British), 1919.

Link: http://documents-mk.blogspot.com/2010/01/sister-augustine-on-macedonian-autonomy.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

την πέμπτη στις 6 το απόγευμα θα γίνει ο καρναβαλικός περίπατος των μελών του πολιτιστικού συλλόγου έδεσσας με τη νέα επωνυμία, την σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο , δίγλωσσου χαρακτήρα..
αυτής της επίσημης ελληνικής δηλαδή ΑΡΚΟΥΔΕΣ και της παραδοσιακής μακεδονικής ΜΕΤΣΚΕΣ.
Παρακαλούμε τον μπέλο μόρε αφού τον ευχαριστήσουμε για την ανακοίνωση-δημόσια πρόσκληση να την διορθώσει προσθέτοντας τον ελληνικό όρο Αρκούδες καθώς και τον αντίστοιχο ελληνικό όρο για τις κλαπουτάρκες-κουδουνίστρες...

bb είπε...

Σε επίσημες ανακοινώσεις και έγγραφα αυτό μπορεί να ισχύει, νομικά, αλλά όχι σε ιδιωτικό blog, το όποιο μπορεί να γράφει μόνο σε μετάφραση κάποιες ονομασίες η τίτλους. Όταν επιβληθεί η διγλωσσία στον τόπο μας, σε όλα τα δημόσια έγγραφα, βάση της συμφωνίας της Λισσαβόνας, τότε το ξανασυζητάμε.

Ανώνυμος είπε...

Η Uniate Καθολική αποστολή λέγεται ελληνικά Ουνιτική, Μπίσοπ δε είναι αγγλικά ο επίσκοπος.