Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

22 Φεβ 2010

ZHELEVO LERINSKO

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

22 Φεβ 2010
H απάντηση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού για τον ..Σταυρό
Όπως γνωρίζετε πρόσφατα υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ εθελοντριών του ΕΕΣ (Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού) Ιωαννίνων και της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για το αν πρέπει ή όχι να υπάρχει σταυρός στο κοντάρι που φέρει τη σημαία του Ερυθρού Σταυρού (!)

Λύση στο πρόβλημα επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος του ΕΕΣ, με...

γραπτή απάντηση στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» που ανέδειξε το θέμα. Μια απάντηση που υποστηρίζει σθεναρά την άποψη της μη ύπαρξης σταυρού στο κοντάρι με βάση τη θεωρία της "χρωματικής αναστροφής" Η απάντηση ήταν η εξής :

"Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σε σχέση με το χθεσινό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας ότι η σημαία του Ερυθρού Σταυρού δεν μπορεί να φέρει κανένα θρησκευτικό σύμβολο εξ ου και στις επίσημες παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ουδέποτε το κοντάρι της σημαίας μας έφερε σταυρό. Όπως γνωρίζετε ο Ερυθρός Σταυρός περιλαμβάνει στους κόλπους του την Ερυθρά Ημισέληνο και την Ερυθρά Κρύσταλλο.
Για περαιτέρω κατανόηση του θέματος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο Ερυθρός Σταυρός και στη σημαία μας δεν ταυτίζεται με το χριστιανικό σύμβολο, αλλά αποτελεί χρωματική αναστροφή της Ελβετικής Σημαίας προς τιμήν του Ιδρυτή μας Ερρίκου Ντυνάν. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θέλει να σας ευχαριστήσει για την συμπαράστασή σας στην προβολή των δράσεών του, πιστεύοντας ότι τα ΜΜΕ συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο του.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Ανδρέας Μαρτίνης"

Ανώνυμος είπε...

21-02-10



Κερδοσκοπία και πολιτική
Tου Πασχου Mανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

Υπήρξε μια εποχή στην Ελλάδα που τα πάντα εξηγούντο με την επίκληση συνωμοσιών, συμφερόντων, κερδοσκοπιών και άλλων σκοτεινών καταστάσεων. Ηταν η εποχή της εθελούσιας τύφλωσης, μια προσπάθεια αποφυγής στην αναγκαία εμβάθυνση για όσα συνέβαιναν στον κόσμο. Επρόκειτο στην ουσία για πνευματική οκνηρία. Αντί να συλλέγουμε της ψηφίδες της πολύπλοκης πραγματικότητας για να σχηματίσουμε θεωρία, φτιάχναμε μια απλοϊκή θεωρία και αποσιωπούσαμε ή τονίζαμε κάποια γεγονότα έτσι ώστε να ταιριάζουν στην αδρή εικόνα του κόσμου που είχαμε προσχηματίσει. Ηταν τότε που η παγκοσμιοποίηση διέλυε τα εθνικά κράτη, οι Ευρωπαίοι διέλυαν τη Γιουγκοσλαβία, οι Αμερικανοί διέλυαν την Ευρώπη και όλοι μαζί την Κύπρο. Απαντες δε, από τον Σόρος μέχρι τον Κίσιγκερ, κοιμούνταν και ξυπνούσαν με τον καημό της Ελλάδος. Επειδή, έλεγαν κάποιοι, ήμασταν απείθαρχοι στα κελεύσματα της παγκοσμιοποίησης (πραγματικά: δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα που να δίνει 16 μισθούς στους υπαλλήλους της Βουλής ή να διατηρεί επί τόσο μακρόν ζημιογόνες ΔΕΚΟ) ή επειδή μας ζήλευαν: ενώ εμείς γλεντούσαμε στις ταβέρνες και τα μπουζούκια, εκείνοι πήγαιναν πρωί πρωί για δουλειά.

Και μετά ήρθε η κρίση. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έλειψαν. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, θεωρεί ότι αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση έγινε για να εξομοιωθούν τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι ο διεθνής Τύπος ασχολείται μαζί μας επειδή ζηλεύει τις «κοινωνικές κατακτήσεις» σαν το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία» που παίρνουν διάφοροι του Δημοσίου. Πρέπει να δεχθούμε όμως ότι αυτή τη φορά πήραμε τα πράγματα πιο σοβαρά. Αρχίσαμε να αναλογιζόμαστε τις πραγματικές δικές μας ευθύνες για την κατάσταση που περιήλθαμε. Κατανοούμε ότι το μοντέλο του κλεπτοκρατικού καπιταλισμού (στο οποίο μέτοχοι και συμμέτοχοι είμαστε όλοι: από τους αγρότες που καλλιεργούν για τις επιδοτήσεις μέχρι τους επιχειρηματίες που φτιάχνουν εταιρείες με μοναδικό πελάτη το Δημόσιο) έφτασε στο τέλος του. Τα δανεικά που το συντηρούσαν στέρεψαν και ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

Τώρα όμως ελλοχεύει ένας άλλος κίνδυνος. Επειδή η συνωμοσιολογία ευδοκίμησε επί μακρόν στη χώρα, πολλοί λειτουργούν σαν κνίτες της απέναντι πλευράς. Αρνούνται πτυχές της πραγματικότητας, όπως είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις αγορές. Θεωρούν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, κι εμείς απλώς έπρεπε να προσέχουμε.

Στο δεύτερο έχουν δίκιο: εμείς έπρεπε να προσέχουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε αφρόνως σπάταλη δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται κερδοσκοπικά παιχνίδια. Με άλλα λόγια: εμείς τρέξαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού. Τώρα, υπάρχουν πολλοί που μας σπρώχνουν για να κερδίσουν. Και όχι μόνον εμάς, και όχι μόνο τώρα.

Αυτό το πρόβλημα φυσικά δεν μπορεί να το λύσει η Ελλάδα, αν και έπρεπε να το λάβει υπόψη της όταν έτρεχε προς το χείλος του γκρεμού. Τώρα πρέπει να πληρώσουμε· και τα χρωστούμενα και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Από την άλλη οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η πολιτική δεν κηδεύτηκε αλλά πρέπει να συγχρονιστεί με τις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης. Δεν μπορεί να είναι εθνική, ούτε μπορεί να έχει ως μοναδικό στόχο τη διαρκή παραγωγή κρατικών ελλειμμάτων και χρεών όπως οραματίζονται διάφοροι, ζητώντας την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Η παρέμβαση δεν μπορεί παρά να είναι διεθνική και πρέπει να έχει στόχο να κλείσει τρύπες του διεθνούς συστήματος, τις οποίες χρησιμοποιούν πολλοί για να κερδοσκοπήσουν.

Ανώνυμος είπε...

21-02-10



Ισως μια λύση

Ζοφερό και μίζερο είναι το κλίμα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Η αβεβαιότητα για το αύριο και ο διασυρμός της Ελλάδος διεθνώς μάς έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ολα δείχνουν πως η βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι απολύτως αναγκαία για να μπορέσει η χώρα να δανειστεί με μη επαχθείς όρους. Στη νεοελληνική συνείδηση, ο όρος επιτήρηση έχει αποκτήσει μιαν εντελώς αρνητική χροιά. Ηλθε, όμως, ίσως η ώρα να δούμε και τις θετικές της πλευρές και ενδεχομένως να αποφασίσουμε πώς η επιτήρηση μπορεί να γίνει η ευκαιρία για να διορθώσουμε όσα στραβά και σαθρά μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας. Αν εμείς δεν έχουμε το κουράγιο, τη θέληση ή τη γνώση για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, ίσως η όποια επιτήρηση να είναι μια λύση. Αλλωστε, δεν ήταν οι ξένοι που μας επέβαλαν τη σπατάλη, την ανοργανωσιά και τη διαφθορά, που βούλιαξαν στο χρέος την Ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

Αν παντως φτασουμε στο εσχατο σημειο, μπορουμε να ζητησουμε λεφτα απο τις χωρες που μας χρωστανε τα κερατα τους (πχ Αλβανια, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ). Η πολυλατρεμενη σας χωρα δεν πιστευω να εχει οικονομικο προβλημα, αφου το μεγαλυτερο μερος της οικονομιας της εξαρταται απο την Ελλαδα.

Κι ουτε φυσικα θα δουμε ασπρη μερα αν αναγνωρισουμε υην ΠΓΔΜ με το συνταγματικο της όνομα. Δειτε τι θα πειτε σημερα στον Νιμιτς και να τ αφησετε αυτα.

Ανώνυμος είπε...

η μακεδονία εξαιτίας της χρόνια φιλελληνικής της πολιτικής επέτρεψε στην ελλάδα να επενδύσει σε στρατηγικού χαρακτήρα μακεδονικές εταιρείες για τις οποίες υπήρχε και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη ιταλία,την αυστρία, την γερμανία και την τουρκία...
η μακεδονία λοιπόν έκανε μεγάλη χάρη στην ελλάδα και όχι βέβαια το αντίθετο...

Ανώνυμος είπε...

Σε μια χωρα οπου τον 21ο αιωνα ξεσπα εμφυλιος και που απειλειται ανα πασα στιγμη με δευτερο εμφυλιο, που στην λιστα καταταξης των δημοκρατικων χωρων χαρακτηριζεται "partly free", εκει όπου δεν μπορουν ουτε εκλογες να γινουν, κανεις δεν θα πηγαινε να επενδυσει. Και σημασια δεν εχει το ποιος εκανε χαρη σε ποιον, αλλά η ισχυουσα κατασταση... Οτι δηλαδη αν ζοριστει η Ελλαδα, όλες οι βαλκανικες χωρες θ αποκτησουν ακομα μεγαλυτερο προβλημα. Γιατί η Ελλαδα έχει καβάντζα την δευτερη μεγαλυτερη ναυτιλια παγκοσμιως, ενω οι άλλες γειτονικες χωρες δεν εχουν τιποτα παρα μονο ελληνικα χρηματα. Αν μπει μεσα η Ελλαδα -που ειναι και το μεγαλο ονειρο των σλαβομακεδονων εθνικιστων, όλοι την εχουν κατσει τη βαρκα. Ειμαστε καταδικασμενοι να ζουμε μαζι και ο ενας να εξαρταται απ τον άλλο απο τοτε που ηρθαν τα σλαβικα φυλα, ειτε αυτο λεγεται Βυζαντιο, ειτε Ο.Α ειτε βαλκανικοι πολεμοι ειτε ενωμενη ευρωπη ειτε σχεσεις καλης γειτονειας. Αλλα μεχρι εκει φτανουν τα μυωπικα ονειρα των εθνικιστων που δεν καταλαβαινουν τη γελοιοτητα τους στην συγχρονη εποχη της παγκοσμιοποιησης.

Ανώνυμος είπε...

Mε αφορμή το πρωτοσέλιδο γνωστού γερμανικού περιοδικού, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε, απευθυνόμενος στην καγκελάριο Α. Μέρκελ: «Μας χρωστάτε τα Καλάβρυτα, μας χρωστάτε το Δίστομο, μας χρωστάτε 70 δισ. από τα ερείπια που μας αφήσατε.

Ως δήμαρχος της πόλεως των Αθηνών, της πόλεως του Παρθενώνα και του Μουσείου της Ακρόπολης, καλώ τους ανθρώπους του πολιτισμού ανά τον κόσμο να αρθρώσουν όπου και όπως μπορούν φωνή διαμαρτυρίας για το επαίσχυντο πρωτοσέλιδο του γνωστού γερμανικού περιοδικού».
---------------------------------------------------
σειρά εθνικιστικών αντιγερμανικών δηλώσεων εκ μέρους των γνωστών ακροδεξιών της Ν.Δ ...
ένας εξ΄ αυτών ο παραπάνω , με αλβανική καταγωγή, πολέμιος των ομοφυλοφύλων παρότι ο ίδιος...
αν τα ευρωπαικά ΜΜΕ δεν κάνουν φύλλο και φτερό την ελληνική πραγματικότητα , με γνώμονα την ευρωπαϊκή εναρμόνιση η χρεωκοπία που μας οδήγησαν οι έλληνες εθνικιστές θα επανέλθει δριμύτερη...
αφού παντού ο εθνικισμός μόνο χρέη παράγει...
για αυτό έχει εγκαταληφθεί και καταδικαστεί από όλο τον πολιτισμένο κόσμο..
πλήν της κοιτίδας της δημοκρατίας της ελλάδος ,όπου αποτελεί κυρίαρχη ιδεολογία και πράξη...
κανένας μακεδόνας , είτε της ελλάδος είτε της δημοκρατίας της μακεδονίας δεν εύχεται το κακό της ελλάδος...
αντίθετα επιδιώκει την ευημερία της τόσο ως θέμα αρχής όσο και ως καλώς εννούμενο προσωπικό συμφέρον, αφού η χρεωκοπία της ελλάδος θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα βαλκάνια...
επειδή ακριβώς θέλει έμπρακτα το καλό της ελλάδος η μακεδονική κοινότητα της ελλάδας επιθυμεί να ριχτεί άπλετο φώς σε όλες τις πτυχές της κρίσης, οι οποίες έχουν κοινό παρανομαστή την λέξη : ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
ο οποίος σύμφωνα με τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι πανταχού παρών..
από την παιδεία και την αρχαιολαγνικό με τη εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών και θεοκρατικό χαρακτήρα της έως τη εκκλησία με το κρατικό της χαρακτήρα και την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας ,ακόμα και της βυζαντινής που παραπέμπει σε επιθυμία αναβίωσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας..
από την αίσθηση της εθνικής ανωτερότητας λόγω της ελληνικής γλώσσας μέχρι την αποκλειστική βιολογική ιδιοποίηση του πρό 2500 χρόνων πολιτισμού του τόπου...

Ανώνυμος είπε...

Ο σεξουαλικος προσανατολισμος του οποιουδηποτε ειναι προσωπικο δεδομενο και κανεις "δημοκρατης" δεν εχει το δικαιωμα να το θιγει. Ο καθενας κανει ό,τι του γουσταρει στην κρεββατοκαμαρα του, εφοσον υπαρχει consensus δυο (ή περισσοτερων) ατομων. Περα απο το γεγονος ότι τα θυματα των ναζι στο διστομο προσεφυγαν και εκκρεμει αποφαση απο διεθνη δικαστηρια μετα απο την τολμηρη αποφαση του Ιταλικου κρατους και περαν της αμεριστης υποστηριξης των πρασινων, των γερμανικων πανεπιστημιων και τους ανθρωπους του πνευματος, ισως αποτελεσει αφετηρια για τον παραμερισμο σε εκτακτες περιπτωσεις της ετεροδικιας. Οι ΗΠΑ (μετα την πανηγυρικη δικαιωση της Νικαραγουα) και το Ισραηλ δεν εχουν υπογραψει τιποτα, δεν δεχονται την δικαιοδοσια διεθνων δικαστηριων, γιατί φοβουνται το φαντασμα του Βιετναμ, του Ιρακ, του Αφγανισταν, της Παλαιστινης κλπ. Η δικαστικη αποφαση μπορει να δωσει καποιες ελπιδες αποζημιωσης σε πολλους αλλους. Και πού θα παει, θα ερθει κι η δικη σας σειρα. Η εξοντωση των Εβραιων, οι σφαγες στο χορτιατη και τη Χαλκιδικη υπο τη διοικηση Belomorska macedonia σας περιμενουν...

Ανώνυμος είπε...

24 Φεβ 2010
Και τώρα σας πνίγει το Focus....και βγάλατε τον πατριωτισμό σας στο μεϊντάνι
Η άποψη του activistis.gr
Ναι! Μας προσέβαλλαν οι συντάκτες του focus με το απαράδεκτο και τρισάθλιο δημοσίευμά τους. Ή μήπως φταίει το εξώφυλλο του περιοδικού; Γιατί το εξώφυλλο, με την μορφή της Αφροδίτης με προτεταμένο το μέσο δάχτυλο, και κακόγουστο είναι, και προκλητικό και ...

μειωτικό για έναν λαό που δεν υπήρξε ποτέ φυγόπονος. Αν και η πονηριά, το ρίξιμο και η τρικλοποδιά είναι χαρακτηριστικά ελαττώματά μας, σε αντίθεση με τη φιλοξενία, τη γεναιοδωρία, το φιλότιμο και τη μπέσα που αποτελούν τα βασικά μας προτερήματα, δεν νομίζουμε πως στόχο του έχει (και ούτε έτσι να το εκλάβουμε) ή πρέπει να έχει τον Ελληνικό λαό.

Αλλά εντύπωση προξενεί η έντονη και ακραία θα λέγαμε αντίδραση των πολιτικών μας, οι οποίοι, εμμέσως πλην σαφώς, εκήρυξαν την νέα εθνική παλιγγενεσία. Βροντοφώναξαν το νέο όχι, ενάντια στις δυνάμεις του άξονα. Θαρρείς και έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επέλαση των Χιτλερικών τανκς και πρέπει να τα σταματήσουμε στα σύνορα.

Δεν τους ενοχλούσαν τα επί μήνες κακόβουλα και μειωτικά δημοσιεύματα του διεθνή τύπου. Ούτε πολύ περισσότερο ενοχλήθηκαν που οι επίορκοι συνάδελφοί τους τους "παρέσυραν" όλους στον καιάδα της ανυποληψίας, απατεωνίας και διαπλοκής.

Στον καιάδα της συκοφαντίας που μας σύρουν τώρα, συλλήβδην όλους τους Έλληνες, με το κακόβουλο κείμενο τους οι κύριοι Νάντια Ματίας και Βόλφγκανγκ Έμπερχαρντ, συντάκτες του Φόκους.

Δεν τους ενόχλησαν οι δημοσκοπήσεις που γίνανε σε Ολλανδία και Γερμανία που δείξανε ότι θέλουνε να μας αποπέμψουν από την ΟΝΕ και είναι αντίθετοι με την χορήγηση δανείων προς την χώρα μας.

Δεν τους ενόχλησαν οι αναρτήσεις που στηλιτεύουν τις προνομίες τους και τις "νόμιμες" (οι ίδιοι νομοθετούν άλλωστε, Γιάννης κερνά - Γιάννης πίνει) φοροαπαλλαγές τους, ευρισκόμενοι μόνιμα σε άλλο μήκος κύματος από την πληγείσα ελληνική κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Πετσάλνικος καλά θα κάνει να τα βάζει με τον εαυτό του πρώτα, που ως Πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να είχε το θάρρος και την λεβεντιά να ζητήσει ουσιαστικές περικοπές από τις απολαβές των βουλευτών και του προσωπικού της Βουλής και να θέσει τις βάσεις για διαφανέστερη λειτουργία. Χαρακτηρισμοί του τύπου «οι Γερμανοί έβγαλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν τον πήραμε χαμπάρι» επιδιώκοντας κόντρα ρελάνς και δημιουργώντας αντιδικία και εχθρότητα μεταξύ των δυο λαών, δεν νομίζουμε ότι προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.


Δεν υπάρχει ανθελληνισμός κύριοι. Δώσαμε αφορμές για να μεταβληθούν τα αισθήματα των Ευρωπαίων συνεταίρων μας. Και τις περισσότερες και κύριες αφορμές και λαβές τις δώσατε εσείς που εκφράζετε το πολιτικό σύστημα, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της λαμογιάς, της κομπίνας, της αρπαχτής (η Siemens ανθρώπους του πολιτικού συστήματος λάδωσε). Και δεν το ισχυρίζονται οι ξένοι μόνο. Το βροντοφωνάζετε εσείς οι ίδιοι.

Που δείχνετε (με άλλο είναι αλήθεια δάχτυλο), οι μεν τους δε, ως τους περισσότερο διεφθαρμένους. Απατεώνες θεωρούν οι Πασόκοι τους δεξιούς, και προτείνουν την σύσταση εξεταστικής για την περίοδο 2004 - 2009. Απατεώνες θεωρούν οι δεξιοί τους Πασόκους, και προτείνουν την σύσταση εξεταστικής για την περίοδο 1980 - 2004.

Και τώρα σας πνίγει το Focus....και βγάλατε τον πατριωτισμό σας στο μεϊντάνι.

Για άλλα πρέπει να ντρεπόμαστε, και διαφορετικούς εχθρούς (εσωτερικούς) να πολεμάμε.

www.activistis.gr
-------------------------------------------------------------------
σύμφωνα με τους γνώστες της γερμανικής γλώσσας στο πρωτότυπο κείμενο δεν υπάρχει ίχνος κακοβουλίας εναντίον της χώρας μας και των κατοίκων της...
το παραπάνω άρθρο αλιεύθηκε από γνωστό υπερεθνικιστικό ειδησεογραφικό μπλόγκ...
η εθνοκάθαρση των εβραίων της ελλάδος έγινε με την υποστήριξη των ελλήνων εθνικιστών με αντάλλαγμα την καταλήστευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των εβραίων , την οποία κατέχουν ως σήμερα , όντας οικονομική ελίτ της θεσσαλονίκης...
ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι βαθιά ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, το απόρρητο του οποίου όμως αίρεται όταν ως δημόσιο πρόσωπο αρνείσαι άδεια διοργάνωσης πανευρωπαϊκής παρέλασης μελών ίδιας σεξουαλικής επιλογής...