Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

24 Φεβ 2010

Smiljana mi se armasa (Kostur/Kastoria)

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Focus: Νέα απίστευτη επίθεση!
23.2.10

«Μπορεί κανείς να καταλάβει τους Έλληνες;» είναι ο τίτλος κείμενου που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού . Ο υπέρτιτλος είναι ακόμη πιο επιθετικός: «Πολιστικό σοκ: Ελλάδα». Και ο υπότιτλος δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το άκρως δυσφημιστικό περιεχόμενο του κειμένου: «Η Ε.Ε. δεν επέβαλε στην Ελλάδα μόνο ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, αλλά ζήτησε και μία αλλαγή νοοτροπίας. Οι ρίζες, όμως, της διαφορετικότητας των Ελλήνων είναι βαθιές και δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι περισσότερο από μία επιδερμική αλλαγή».
Είναι ενδεικτικό το ακόλουθο απόσπασμα:
“Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ και πουθενά προβλήματα ενσωμάτωσης. Παντού νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Το συμπαθητικό αυτό μικρό έθνος μοιάζει… να μην έχει έγνοιες και να χορεύει πάντα σαν τον Αλέξη Ζορμπά. Οι Έλληνες αισθάνονται σαν πατέρες των υπόλοπων ευρωπαϊκών κρατών και δεν θα είχαν καμία δυσκολία να ζήσουν και χωρίς κυβέρνηση. Γιατί να αλλάξει κάποιος, που είναι ήδη τέλειος;”.
Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι “οι Έλληνες αποτελούν μοναδικό είδος, γιατί μόνο αυτοί χρησιμοποιούν την ελληνική γραφή. Η διαγραφή των αρχαίων ελληνικών δεν τίθεται καν ως θέμα. Η προφορά και η σημασία των λέξεων έχουν, ωστόσο, αλλάξει. Τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα από την Α’ Γυμνασίου. Σαν να λέμε ότι οι Γερμανοί μαθητές θα πρέπει να μάθουν γοτθικά. Τα τοπωνύμια στις πινακίδες των δρόμων γράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες (στα αγγλικά, λένε οι Έλληνες). Ενιαίοι κανόνες, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχουν και το ίδιο τοπωνύμιο μπορεί κανείς να το απαντήσει γραμμένο και με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι κανόνες υπάρχουν, άλλωστε, για να παραβιάζονται”.
Και συνεχίζει το κείμενο:
“Στους δρόμους ισχύει το «όλοι εναντίον όλων» και προπάντων κατά των πεζών. Η διχόνοια είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) κόστισε τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. «Είσαι δικός μας», είναι το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες σε κάποιον ξένο”.
Οι Ελληνες κατηγορούνται από τον Γερμανό συντάκτη ως παρελθοντολάγνοι και εθνικιστές: “Η «Κωνσταντινούπολη» ακόμη και σήμερα ονομάζεται Κωνσταντινούπολη. Σε εκκλησίες και μονές κυματίζει η σημαία του Βυζαντίου δίπλα στην ελληνική, ενώ τα σχολικά βιβλία καλλιεργούν απροκάληπτα το σοβινισμό”.
Τον ενοχλούν επίσης οι ταβέρνες και οι πίστες:
“Οι περισσότεροι Έλληνες είναι κοινωνικοί άνθρωποι. Σπάνια τρώνε μόνοι τους έξω. Η έννοια της παρέας εμπεριέχει και μία αποκλειστικότητα. Κάθε παρέα διεκδικεί την πίστα για τον εαυτό της και πληρώνει τους μουσικούς για τις παραγγελίες της.

Ανώνυμος είπε...

Διαφορετικές συνήθεις στο φαγητό: Ψευτοδιαμάχες για τον λογαριασμό.
Όλοι παραγγέλνουν, τα πιάτα τοποθετούνται στο μέσο του τραπεζιού, ο καθένας τρώει και πίνει όσο θέλει. Όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, αρχίζουν τα ψευτομαλώματα. Όλοι αγωνίζονται να πληρώσουν τον λογαριασμό. Και όσον αφορά το φιλοδώρημα, το ποσό του δεν δηλώνεται προφορικά, αλλά αφήνεται στο τραπέζι, καθώς φεύγει η παρέα”.
Η δυσφήμηση του ελληνικού λαού ολοκληρώνεται με ψόγους για θρησκοληψία: “Το 97% των Ελλήνων έχουν βαπτιστεί χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι Άγιοι εμφανίζονται ως Υπουργοί και Υφυπουργοί του Θεού στα εικονίσματα, που δεν απαντώνται μόνο στις αναρίθμητες εκκλησίες και μονές, αλλά και σε διαμερίσματα, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ και νυχτερινά μαγαζιά. Όποιος έχει προβλήματα, απευθύνεται στους Αγίους. Κάθε Άγιος έχει και δικό του χαρτοφυλάκιο”.
Σαν να μην έφταναν αυτά, δίνεται ένα ακόμη χτύπημα: “Πολλοί Έλληνες είναι δημιουργικοί, όχι μόνο στο μαγείρεμα στατιστικών στοιχείων. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά μουσεία με περίεργες συλλογές. Οι Έλληνες κάνουν πολύ ευχαρίστως διακοπές. Κατά προτίμηση με την παρέα κάπου στην Ελλάδα. Πολλοί ξενώνες έχουν χτιστεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Αντί, όμως, οι ιδιοκτήτες να διαμορφώσουν απλά δωμάτια, φτιάχνουν διαμερίσματα γαι τα παιδιά τους (για όταν μεγαλώσουν). Αυτό το θέμα δεν έχει απασχολήσει κανέναν προς το παρόν στις Βρυξέλλες.
http://www.zoomnews.gr
———————————————————————————————--------------
ας ασχοληθούν οι ευρωπαίοι επιτέλους με την ελλάδα..
ας ελέγξουν πουν πάνε τα χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου…
ας έλθουνε σε επαφή με τις απίστευτες και ψευδείς μυθολογικές απόψεις των ελλήνων για το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον το δικό τους αλλά και του υπόλοιπου κόσμου…
ας κάνουν φύλλο και φτερό την καθημερινότητα του κατοίκου της ελλάδος...
αυτό θα αποτελέσει την πλέον σημαντική βοήθεια στη χώρα μας...
όπου την εξουσία αδιάλειπτα κατέχει μία εθνικιστικό/θεοκρατική χούντα , το βασικότερο ΕΜΠΟΔΙΟ στην μελλοντική οικονομική ανάπτυξη του τόπου..
γιατί ενώ με εθνικισμό μπορούσες να ευημερήσεις κάπως τον περασμένο αιώνα, σήμερα όμως και πολύ περισσότερο αύριο αυτό θα είναι αδύνατο...
ας μας βοηθήσουνε να κάνουμε την πραγματική ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ μας...

Ανώνυμος είπε...

Οι Γερμανοι οντως βρισκονται σε πολυ δυσκολη θεση. Ιδιως τωρα που ο κοσμος δεν αγοραζει αυτοκινητα κι εξοπλισμους θα δυσκολευτουν να βγουν απο την κριση (Οι αγγλοσαξωνικες χωρες εχουν ηδη βγει). Μεχρι και τα ντολμαδακια τους φταινε! Για να κανουν ετσι οι πιο ψυχραιμοι της Ευρωπης τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα για ολους. Ειδικα για χωρες οπως η ΠΓΔΜ που δεν εχουν καμια οικονομικη πολιτικη, αλλά εχουν αφησει τα παντα στα ελληνικα χερια. Αλλά όπως ειπε κι ο Λαζοπουλος, ο κοσμος εχει γεμισει με επαγγελματιες Ελληνες και επαγγελματιες ανθελληνες και την μεγαλη πλειοψηφια που αποτελειται απο φυσιολογικους ανθρωπους που παρακολουθουν σαν χαμενοι τις κοκορομαχιες τους. Εφαρμοστε λοιπον την παροιμια "πανω απο ξενο ταφο μην χυνεις δικα σου δακρυα" και αν πραγματικα θελετε ν ασκησετε αυτοκριτικη και να δειτε την αληθεια ασχοληθειτε λιγο με την πολυλατρεμενη σας ναζιστικη χωρα και ν αφησετε τους κροκοδειλισμους. Δε λέω, μπορειτε να χαρειτε με το ότι βιωνουμε μια δυσκολη κατασταση, αλλα αυτο δεν θα διαρκεσει για παντα. Εχουμε ζησει και χειροτερα. Ηδη σ αυτη τη χωρα εχει αρχισει ενα νεο κυμμα νοοτροπιας και επαναπροσδιορισμου αξιων απο εναν λαο που θελει ν ανανεωθει και να προχωρησει μπροστα. Ομως τελικα καποιοι γειτονες θα παραμεινουν ιδιοι. Θ ασκουν ετεροκριτικη και δεν θα κοιταξουν ποτε τα δικα τους χαλια (i.e το οτι ειναι η μονη ευρωπαϊκη χωρα με εθνοτικα κομματα και οτι ειναι καταδικασμενοι να τυφλωνονται απο μισος και οργη εναντιον των ανθρωπων που ουσιαστικα τους ζουν). Επισης, ειναι μια χωρα που πιστευει ότι δεν εχει τιποτα ν αλλαξει και που απλα ειναι τοσο αδυναμοι κι αθωοι που τους αντιπαθουν όλοι οι γειτονες τους -οι οποιοι παρεμπιπτοντως ειναι Τουρκοαλβανοι και Τουρκομογγολοτετοιοι και με αφρικανικο DΝΑ, και οι μόνοι στα βαλκανια με κυβερνηση κομματος υπεραιωνοβιου με βρωμικο παρελθον, τη στιγμη που τα παλαια βαλκανικα κομματα ειτε δεν υπαρχουν ειτε δεν εχουν πια ψηφοφορους, διαθεση όλων των Βαλκανικων λαών να ξεφυγουν απο ενα παρελθον που μας κουραζει. Πλην μιας εξαιρεσεως! Τα παιδια των πλουσιων και καλων οικογενειων των σκοπιων ερχονται στα κολεγια της Θεσ/κης, επειδη στη χωρα τους δεν υπαρχει σωστη εκπαιδευση, πολλοι νεοι μαθαινουν ελληνικα για να βρουν δουλεια σε καποια ελληνικη επιχειρηση -ειναι η δευτερη μετα την Αλβανια χωρα όπου τα ελληνικα εχουν τοση περαση. Μην αλλαξετε λοιπον ποτε. Αλλά η οικονομικη κριση ειναι ντομινο. Προχθες ήταν οι ΗΠΑ με την κριση των στεγαστικων, χθες η Γερμανια με την αυτοκινητοβιομηχανια, η οποια ειχε δανειστει απο τις ΗΠΑ, σημερα η Ελλαδα, η οποια εχει δανειστει απο την Γερμανια και αυριο θα ειναι καποιος αλλος ο οποιος εχει δανειστει απο την Ελλαδα... Αλλά τον τυφλωνει τοσο ο ενθουσιασμος του εθνικισμου του, που δεν μπορει να το δει.

Οσο για τους γερμανους, για την δυσκολη κατασταση τους δεν τους φταιει η Ελλαδα, ουτε και το οτι βαφτιζομαστε ορθοδοξοι. Εξαλλου ειναι κι αυτοι συνυπευθινοι, όχι τοσο για την κατοχη, αλλά για: http://www.youtube.com/watch?v=d2V4KXMZD20. Και αυτο το αναγνωριζει συσωμος ο γερμανικος τυπος, ασχετως του δημοσιευματος ενος μη δημοφιλους γερμανικου περιοδικου που ματαια προσπαθει ν αυξησει τις πωλησεις του, οι οποιες ουτε μετα το σαλο που προκληθηκε δεν ανεβηκαν. Γιατι οπως και να το κανουμε η προκληση και ο ντορος ειναι μια εσχατη μορφη διαφημησης, ακομα κι αν δεν πιανει.

Ανώνυμος είπε...

απάντηση στα νεοναζιστικά χρυσαυγίτικα ΨΕΜΜΑΤΑ:
1- σχεδόν όλες οι χώρες της ευρώπης έχουν εθνοτικά κόμματα. η ισπανία-καταλανικα και βασκικά, το βέλγιο-ολλανδικά και γαλλικά, η δανία-γερμανικά, η σουηδία-φινλανδικό, η φινλανδία -σουηδικό η πολωνία-γερμανικό,η σλοβακία-ουγγρικό και ρομά, η ρουμανία-γερμανικό και ουγγρικό και εκπροσώπηση στη βουλή με ελάχιστους ψήφους όλων των εθνοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής,η βουλγαρία-τουρκικό, η αλβανία- μακεδονικό και ελληνικό..!!!
η μακεδονία πρός τιμήν της έχει αλβανικά κόμματα εκπροσωπούντα το 25% των αλβανών κατοίκων της..
η μόνη εξαίρεση η επίσημα εθνικά ΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ Ελλάδα ...
η οποία με διάφορα τερτίπια δεν επιτρέπει την είσοδο στη βουλή τουρκικού και μακεδονικού κόμματος , παρότι το ελληνικό κόμμα της αλβανίας απολαμβάνει καθεστώς πολιτικής ισότητας και διαθέτει μόνιμα έλληνα υπουργό στην αλβανική κυβέρνηση παρά τα μηδαμινά εκλογικά γενικά ποσοστά του...
2- οι Μακεδόνες από όλη την Μακεδονία έρχονται και σπουδάζουν όχι σε ελληνικά αλλά σε Αμερικανικά Κολλέγια της Θεσσαλονίκης..
3- η εκμάθηση μίας ξένης αλλά γειτονικής γλώσσας αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση .πολύ καλά που οι μακεδόνες της δημοκρατίας ελεύθερα μαθαίνουν τα ελληνικά σε αντίθεση με τους μακεδόνες της ελλλάδος που τα μάθιναν με βία...
καιρός και οι τούρκοι χριστιανοί/έλληνες να μάθουν μακεδονικά ... θα τους χρειαστούν πολύ περισσότερο αφού τα ελληνικά κυνδινεύουν να μπούνε σε καθεστώς απειλούμενης γλώσσας , λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των ομιλητών της , χαρακτηριστικό της φθίνουσας πορείας ξένων/ιστορικών γλωσσών..
3- η σύγκριση με την γερμανία και ο λαϊκιστικός αντιγερμανισμός μόνο θλίψη προκαλεί...
αν οι γερμανοί σταματήσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα η ελλάδα θα γυρίσει 100 χρόνια πίσω...
αν δε η γερμανία διώξει τους έλληνες μετανάστες , πρώην και νύν η ανεργία στην ελλάδα θα ξεπεράσει το 60%...
4- ο τυχοδιωκτικός εθνικισμός του καναπέ των κρατικών υπαλλήλων δεν έχει όρια...
οδηγεί την πατρίδα μας στην απόλυτη καταστροφή ..
δεν θα το επιτρέψουμε ..!!!
5- η εναρμόνιση του μακεδονικού κράτους και των μακεδόνων πολιτών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι υπερπολλαπλάσια των ελλήνων πολιτών..
6- ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τύπος όλων των ευρωπαϊκών χωρών βρίθει από άρθρα που δημοσιοποιούν τις παθογένειες της ελλάδος, δίχως οποιαδήποτε ανθελληνική πρόθεση...
απλώς στην ελλάδα επειδή δεν υπάρχει ελεύθερος τύπος και όλες οι εφημερίδες είναι υποχείρια του ελληνικού εθνικισμού και των υπηρεσιών του, κάθε κριτική του ξένου τύπου εκλαμβάνεται ως επίθεση και μάλιστα των κρατών όπου λειτουργούν...
το περιοδικό φόκους είναι ένα σοβαρό και αξιόπιστο πανευρωπαϊκά περιοδικό...
οι αντιδράσεις του σημερινού τύπου είναι απόδειξη της παρακμής και του εκφυλισμού της χώρας μας...
οι αντιδράσεις των πρώην συνεργατών των ναζί είναι υποκριτικές και ψευδείς και δεν πείθουν κανέναν..
οι συνέπειες βαριά ανθελληνικές αφού χωρίς την διαχρονική στήριξη της γερμανίας ελληνικό κράτος δεν θα υπήρχε...
από τον όθωνα και τους έλληνες μετανάστες στη γερμανία...
από την ένταξη στην Ε.Ε μέχρι τα 4 πακέτα πακτωλού κοινοτικών χρημάτων..
φυσικά αυτό το γερμανικό χάϊδεμα ήταν αναμενόμενο να φέρει την σημερινή ελληνική αχαριστία...

Ανώνυμος είπε...

μήπως μπορεί κάποιο από τα εθνικιστικά και λαϊκιστικά λαμόγια που πρωτοστατούν στον αντιγερμανικό παροξυσμό να μας απαντήσει ποιές θα είναι οι συνέπειες για τον φετινό τουρισμό του οποίου ο πυρήνας για πολλές σεζόν είναι ο σοβαρός και υπεύθυνος τουρίστας, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνταξιούχος..???
μήπως ως απάντηση στο καρατζαφερικό και ψευτοδημοκρατικό τυχοδιωκτικό λαϊκιστικό μπλόγκ του μποϋκοτάζ των γερμανικών προϊόντων ακολουθήσαν γερμανικά αντίμετρα στον ελληνικό τουρισμό, στις ελληνικές εξαγωγές στη γερμανία, στην πολιτική υποστήριξη της χώρας μας στην Ε.Ε....
τελικά η στάση των παραπάνω είναι πατριωτική ή ανθελληνική..?

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, 15:00 Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Λαγκάρντ: Η απειθαρχία της Ελλάδας την έκανε αναξιόπιστη
Η Ελλάδα επέδειξε έλλειψη πειθαρχίας, γεγονός που την έκανε να χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια των Ευρωπαίων, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο αυστραλιανό δίκτυο SBS TV.
--------------------------------------------------------------
εδώ και τώρα μποϋκοτάζ γαλλικών προϊόντων...

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Σύφνωμα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times

«Αλτ» στα ελληνικά ομόλογα από τις γερμανικές τράπεζες
Σταματούν την αγορά ελληνικών ομολόγων οι γερμανικές τράπεζες, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανόφωνης έκδοσης των Financial Times.
------------------------------------------------
να δούμε ποιός θα αγοράσει τα ομόλογα του ελληνικού σημοσίου-20 δις.ευρώ στις αρχές μαρτίου...

Ανώνυμος είπε...

βλέπω φέτος να πλημξυρίζουν οι παραλίες της τουρκίας από "ανθέλληνες" γερμανούς, γάλλους αλλά και άγγλους τουρίστες...

Ανώνυμος είπε...

Παντα έτσι γινεται μεχρι να καθοριστουν οι οροι δανεισμου στο διεθνη τυπο. Αυτοι ειναι οι κανονες της διεθνους πολιτικης οικονομίας. Φυσικα ολοι οι αμορφωτοι εθνικιστες αρνουνται να το καταλαβουν. Δεν υπαρχει ελευθερια του Τυπου. Γραφεις αυτα που θα σ αφησει να γραψεις ο διευθυντης σου, τα οποια δεν θα στρεφονται κατα ή πολυ περισσοτερο θα υπερασπιζουν τα συμφεροντα του μεγα χορηγου. Το ιδιο εγινε και με την Τσεχία. Το ανεχτηκε στην αρχη, επειτα κλωτσησε, πηρε το δανειο (με τους ορους που το πηρε) και ολα μελι-γαλα. Αλλά στην παγκοσμια οικ αγορα ισχυει ο κανονας ότι οποιος δεν αντιδρα πεφτουν και τον τρωνε τα corbies -με την οικονομικη του ορου εννοια.
Το περιοδικο Focus όπως δηλωσε και ο Γερμανος πρεσβης ειναι μια ασημαντη μεριδα του τυπου. Ενα περιοδικο με μεσο ορο 5000 πωλησεων στη Γερμανια δεν νομιζω οτι μπορει να επιβιωσει. Το Spiegel και η Bild δεν γραφoυν τετοια, ουτε προκαλουν, ουτε ψαχνουν να βρουν υπευθινους αλλου και ανταμοιβονται με τις πωλησεις που σημειωνουν.
Οσον αφορα τις προσπαθειες της ΠΓΔΜ ν αλλαξει, αυτο δεν θα γινει ποτε. Εναν αιωνα τωρα δεν γινεται. Και υπευθινοι δεν ειναι ουτε το κακο το ριζικο σας ουτε ο θεος που σας μισει, ουτε πανω απ ολα το κρασι, αλλα το κεφαλι το κακο σας. Λοιπον, μην αλλαξετε ποτε. Εδω άκουσα τη φραση: οι αντιδράσεις των πρώην συνεργατών των ναζί (για εναν λαο που εχασε το 6% απο τους Ναζι, με τους ταλαιπωρημενους ηλικιωμενους στο διστομο να ζητουν δικαιοσυ(νη)) απο εναν υποστηριχτη της ΠΓΔΜ... Τωρα ό τι αλλο και ν ακουσω δεν θα μου κανει εντυπωση

Ανώνυμος είπε...

Το ΙΝΚΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτοφανή στην μεταπολεμική περίοδο της Ευρώπης που φροντίσαμε όλοι να ξεχάσουμε τις θηριωδίες και τις εκατόμβες 100δων εκατομμυρίων νεκρών από την λαίλαπα της Γερμανικής σβάστικας, που ήθελε να ενώσει τον κόσμο με την βία, για το δημοσίευμα του Focus με όρθιο το δάκτυλο της Αφροδίτης και υπότιτλοι Έλληνες κλέφτες, επειδή δεν είναι οι Έλληνες κλέφτες, αλλά μόνο μια συγκεκριμένη γνωστή ομάδα,

ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ,

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ.

Η παραποίηση μορφής αγάλματος Ελληνικής ιστορίας κάλλους και πολιτισμού, της περιόδου που εκεί τρώγανε «μπανάνες» πάνω στα δέντρα, είναι ανεπίτρεπτο και ασυγχώρητο από τους μετά εξανθρωπισμένους.

Από σήμερα 25.02.10

ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
-------------------------------------------------------
μία ακόμα απόδειξη της ανύπαρκτης ελληνικής κοινωνίας πολιτών , συστατικό στοιχείο της οποίας θα όφειλε να ήταν το ανεξάρτητο καταναλωτικό κίνημα...
ο θρίαμβος της εθνικιστικής διαπλοκής μέσα από ένα κείμενο πρωτόγονου εθνικισμού καρατζαφερικής αισθητικής...

Ανώνυμος είπε...

Σε μια συνέντευξή του στην Τέτα Παπαδοπούλου της “Ελευθεροτυπίας”, ο Κορνήλιος Καστοριάδης είχε δώσει την ουσιαστική έννοια του πατριωτισμού. «Όταν ένας Δανός ή ένας Ολλανδός λέει μιαν ανοησία ή κάνει μια χυδαιότητα, γελάω ή σηκώνω τους ώμους μου. Όταν όμως αυτό το κάνει ένας Έλληνας, τότε γίνομαι έξω φρενών».

Νομίζω λοιπόν πως οφείλουμε να είμαστε έξω φρενών όχι τόσο για τους υπερπατριώτες που έσπευσαν να επιδείξουν τον πατριωτισμό τους πλειοδοτώντας σε δόσεις πατριωτισμού της πλάκας, όσο για τον πρόεδρο της Βουλής που έκανε πολλαπλή επίδειξη ανευθυνότητας και εξέθεσε τη χώρα και το θεσμό που εκπροσωπεί.

Αλλά έξεστι Πασόκοις ασχημονείν.

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί Έλληνες των οποίων τα επώνυμά τους αναδεικνύουν τον βιολογικό πλούτο και την πολύπλοκη ιστορία του λαού μας όπως οι κ.κ. Έβερτ, Πετσάλνικος, Καρατζαφέρης, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου επίδειξης ενός όχι και τόσο κολακευτικού, γι’αυτούς και για εμάς, “πατριωτισμού”.
Προσωπικά δεν ξεχνώ εκείνα τα “Γυφτοσκοπιανοί” και “ξεβράκωτοι Σκοπιανοί”, που εκτοξεύτηκαν από κρατικούς παράγοντες κατά του φίλου γειτονικού λαού.
Για το τι βρισιές εξέμμεσε ο Τύπος ας το ξεχάσουμε καλύτερα.

Όσο για τη λογοκρισία που έκαναν ανεύθυνοι δημοσιογράφοι αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα έκαναν στην πατρίδα τους-τέτοιος πατριωτισμός-δεν είναι η πρώτη φορά.

Θυμίζω την περίπτωση ενός ακόμη “Γερμαναρά”:
Ο γνώστης της ελληνικής Ιστορίας και Γραμματείας Φαλμεράϋερ, που προσπάθησε με τα επιστημονικά μέσα που διέθετε, καλοπροαίρετα χωρίς κάποιο δόλο, να αποδείξει την κυριαρχία του σλαβικού στοιχείου στον Μοριά, καθυβρίσθηκε, δαιμονοποιήθηκε με τον γελοίο τίτλο του “Ανθέλληνα” και έμεινε για ενάμιση αιώνα αμετάφραστος στην ελληνική, με το έργο του εξοβελισμένο από την Εθν.Βιβλιοθήκη, δεχόμενος επιθέσεις από πρόθυμους ειδικούς που πολεμούσαν εκ του ασφαλούς και με ανέντιμα μέσα βιβλία των οποίων το περιεχόμενο ο μέσος Έλληνας, στην απίθανη περίπτωση που θα ενδιαφερόταν, δεν έπρεπε να πληροφορηθεί.

Το έργο του Κ.Χοπφ(1870), εμφανίστηκε το 1872 στην χώρα μας με τον τίτλο “Οι Σλάβοι στην Ελλάδα” ως αναιρετικό αυτού του συμπατριώτη του, με την επιλεκτική μετάφραση ενός τμήματος και την αποσιώπηση άλλων που δεν συνέφεραν.

O γιατρός και θεολόγος Σοφοκλής Οικονόμου, γυιός του ιερέα Κ.Οικονόμου του εξ Οικονόμων, στο «Περί Μάρκου του Κυπρίου», ανέμιξε τα επιχειρήματά του κατά της θεωρίας του Φαλμεράϋρερ με βρισιές “αγυρτία του μωροσόφου……το μέτωπον αποτετριμμένου και τον εγκέφαλον αποπτύσαντος…ψευδόχριστος…πυγμαίος υιός της Συναγωγής” .

Ο «πατριώτης» και επιστημονικά ανεπαρκής Κ.Πιττάκης, μετέπειτα Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων, πλαστογράφησε ένα χρονικό και το παρέδωσε σκόπιμα στον Φαλμεράϋρερ, που πιστεύοντας στην αυθεντικότητά του, το χρησιμοποίησε για να πολεμηθεί μετά ως αναξιόπιστος .

Ο Φαλμεράϋερ υπερέβαλε, όχι όμως από «ιδιωτικόν τι πάθος», όπως υποψιαζόταν ο Π.Καρολίδης . Ήταν μαχητικός δημοκρατικός βουλευτής, καλός επιστήμονας, θεολόγος, πολυταξιδεμένος περιηγητής, λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και βαθύς γνώστης του πολιτισμού της. Δεν υπήρξε όργανο σκοτεινών δυνάμεων αλλά ειλικρινής ερευνητής που στήριζε τα συμπεράσματά του. Μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνον με επιχειρήματα. Ελλείψει αυτών, επιλέχτηκαν οι βρισιές.

Ανώνυμος είπε...

Πανδωρικώς
2/26/2010
Μια παλιά ιστορία που εξηγεί γιατί είμαστε ανιστόρητοι
Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης
Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Κι ο λαικισμός ένας μεγάλος εχθρός. Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερος από τον εαυτό μας. Αυτόν τον “εθνικό” εαυτό μας που μας δικαιολογεί πάντα αφού πρώτα μας τοποθετήσει στον υψηλό θρόνο απ όπου όλοι και όλα, τα ξένα, των άλλων, φαίνονται υποδιέστερα. Αρκεί να μην χρειάζετε να μετρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα. Να μην μιλάμε δηλαδή για έλλειμα, παραγωγικότητα,απόδοση, κόστος. Αρκεί να μιλάμε για αόριστες, μη μετρίσημες,σχεδόν μεταφυσικές έννοιες. Υπερηφάνεια, δόξα, ελληνικότητα,δίκιο. Διαθέτουμε την μεγαλοπρέπεια των φιλολογικών εννοιών. Τώρα βέβαια αν κάνουμε τον κόπο να κοιτάξουμε την ιστορία των άλλων λαών (και των Τούρκων και των Σέρβων και των Άγγλών και των Βούλγαρων) θα διαπιστώσουμε πως όλοι αυτοπροσδιορίζονται ως περήφανοι, γενναίοι, ηρωικοί,αδικημένοι .Και διαθέτουν όλοι και κατ αποικλειστικότητα τη θεία ευλογία.

Το δημοσίευμα του Focus εξόργισε και μένα. Αλλά ήταν ένα ανόητο, κίτρινο δημοσίευμα των κοκορακίων της γερμανικής δημοσιογραφίας. Ήταν όμως μια άποψη και ο καθένας έχει δικαίωμα σε αυτήν. Θυμηθείτε πόσες φορές έχουμε μιλήσει για κουτόφραγκους ή αμερικανάκια. Βεβαίως τα αστροπελέκια που έφτιαξαν το εξώφυλλο πρέπει γενικώς να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν ιστορικούς συμβολισμούς γιατί αν κάποιοι μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν αναλόγως, δυστυχώς η Γερμανία δεν διαθέτει κάποια Αφροδίτη της Βόνης αλλά μορφές που ταυτίστηκαν με την παγκόσμια ντροπή.

Είχε δίκιο ο Πάγκαλος πως η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ελληνική οικονομία. Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σκότωσαν έλληνες, κατέκαψαν την Ελλάδα και κατέκλεψαν περιουσίες και τα αποθέματα χρυσού της χώρας.Αρκεί βέβαια να μην ξεχνάμε πόσο ευθύνονται οι έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν διεκδίκησε πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά γι αυτό δεν φταίνε οι Γερμανοί. Το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, αυτό που δημιουργήθηκε (για να μην ξεχνάμε την ιστορία) και από συνεργάτες των Γερμανών, αρκετά ένοχο και πολύ περισσότερο δουλικό, υπερασπίζοντας ίσως τον εαυτό του, τη φύση του, παραιτήθηκε κάθε διεκδίκησης. Η υπόθεση Μέρτενς, που συγκλόνισε την Ελλάδα τη δεκαετία του 60, είναι μια παλιά ιστορία αρκετά επεξηγηματική. Πριν από χρόνια, μια δημοσιογραφική έρευνά μου για την υπόθεση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια αποκαθήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το «έθνος» έπρεπε να παραμείνει η μυθική περιγραφή των σχολικών εγχειριδίων και ο εθνάρχης το σύμβολο μιας ηρωικής και όχι συνεργαζόμενης με τους ναζί, Δεξιάς.

Ο Μέρτενς,οι αποζημιώσεις και ο Καραμανλής


Τον Μάιο του 1957, ο Μαξ Μέρτενς, ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο ναζί που ευθυνόταν για τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων και την κλοπή των περιουσιών τους, επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια σημερινή εκδοχή, για να αναζητήσει κομμάτι του θησαυρού των Εβραίων που είχε βυθίσει με πλοίο στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, σίγουρος πάντως, για την φιλικότητα του ελληνικού καθεστώτος. Καταζητούμενος από το 1947, ένοιωθε περιέργως αρκετά ασφαλής στην χώρα που είχε κατακάψει. Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και φίλος του καγκελάριου Αντενάουερ.Κάποιοι εβραίοι όμως τον αναγνώρισαν και απαίτησαν την σύλληψή του. Ο Μέρτενς πραγματικά συνελήφθη.

Τον Νοέμβριο του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ επισκέπτονται την Βόννη. Ενδίδουν στις πιέσεις του Αντενάουερ να μην διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Με την επιστροφή στην Ελλάδα ο Καραμανλής περνά μάλιστα νόμο για αναστολή δίωξης εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και οι Άγγλοι την εποχή εκείνη κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως «αμνηστεύει εγκληματίες πολέμου». Ο μοναδικός εγκληματίας πολέμου που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο Μέρτενς. Ο νόμος αρχικώς τον εξαιρεί από την αμνήστευση αλλά λίγο αργότερα τροποποιείται ο νόμος (ν.δ. 3933/1959) και τον συμπεριλαμβάνει. Έτσι ενώ ο Μέρτενς καταδικάζεται σε 25 έστω μόλις χρόνια κάθειρξης στέλνεται στη Γερμανία όπου απελευθερώνεται. Η υποχωρητική συμπεριφορά του Καραμανλή δεν έχει καμιά εμφανή εξήγηση. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ευνοεί το κλίμα των καλών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας και την είσπραξη ενός δανείου 200 περίπου εκατομμυρίων μάρκων. Αντί να διεκδικήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια όπως είχαμε δικαίωμα, το βουλώνουμε με ένα δάνειο. Γιατί;

Ανώνυμος είπε...

Κατά πολλούς η εξήγηση είναι σε όσα είπε μόλις απελευθερώθηκε ο ίδιος ο Μαξ Μέρτενς. Με συνεντεύξεις του στη Σπηγκελ και την Ηχώ του Αμβούργου υποστηρίζει πως κατά την κατοχή, συνεργάτες του ήταν μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα:


1.Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Μέρτενς ο Καραμανλής είχε δώσει πληροφορίες ακόμη και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αλλά οι γερμανοί δεν τον πίστεψαν
2.Τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, υπουργό εσωτερικών του Καραμανλή
3.Τον Γεώργιο Θέμελη υφυπουργό Άμυνας
4.Την Δοξούλα σύζυγο του Μακρή η οποία ήταν γραμματέας του και σύνδεσμος με τους πληροφοριοδότες
Οι συνεντεύξεις αναστατώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η ΕΔΑ μιλά για προδότες που αντάλλαξαν την γερμανική σιωπή με υποχωρήσεις από τις αποζημιώσεις. Έτσι εξηγήθηκε η σπουδή επίσκεψης του Καραμανλή στη Βόννη και η απελευθέρωση του Μέρτενς.

Αποκαλύφθηκε πως πραγματικά ο Μακρής την εποχή της κατοχής διορίστηκε από τα γερμανικά στρατοδικεία ως «δικηγόρος» ελλήνων. Η γυναίκα του Δοξούλα ήταν πραγματικά γραμματέας του Μέρτενς στη Θεσσαλονίκη και ο Θέμελης διορισμένος από τους γερμανούς Νομάρχης. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο ο τρόπος που έκλεισε την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων. Κανένας από τους θιγόμενους δεν κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια εναντίον του Μέρτενς.

Η ανώμαλη δεκαετία του 60 και βέβαια το μετεμφυλιοπολεμικό ελληνικό κράτος έθαψε την υπόθεση Μέρτενς. Στα άπαντα Καραμανλή, υπάρχει μόνο μια παράγραφος για την υπόθεση που έριξε την πιο σκοτεινή σκιά στην προσωπική ιστορία του Καραμανλή.

Η Ιστορία για μια ακόμη φορά υποχώρησε μπροστά στις ανιστόρητες και αυθαίρετες ερμηνείες της. Ο Καραμανλής έγινε Εθνάρχης, οι έλληνες όσο περήφανοι ήθελαν τα σχολικά εγχειρίδια και οι συνεργάτες των Ναζί ιστορικές οικογένειες πάνω από όλα πατριωτικές.

Αυτή είναι η εξήγηση γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω βεβαίως γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ευνόησαν, αλλά σαμποτάρισαν προσπάθειες ελλήνων πολιτών (κάτοικοι Διστόμου) να διεκδικήσουν με βάση τους ευρωπαικούς νόμους όσα είχαν δικαίωμα.

Ανώνυμος είπε...

Οι Γερμανοί βεβαίως είναι φίλοι μας αλλά φίλτατη είναι η αλήθεια. Ας αφήσουμε λοιπόν τους λεονταρισμούς και τις εκρήξεις εθνικής αγανάκτησης γιατί το δάχτυλο της Αφροδίτης σηκώθηκε ειρωνικά μπροστά στο πρόσωπό μας . Η εθνική μας περηφάνεια δεν απειλήθηκε από έναν ανόητο συντάκτη ύλης του Focus αλλά από εμάς τους ίδιους. Και θα απειλείται όσο στη θέση της ιστορικής αλήθειας βάζουμε ανιστόρητους αγανακτισμένους και εύθικτους απολίτικους.
-----------------------------------------------------------------
μέχρι πρόσφατα η γερμανική ναζιστική εισβολή και κατοχή δεν ήταν καταδικασμένη στην ελλάδα,μοναδική εξαίρεση στην ευρώπη...
για πολλές μεταπολεμικές δεκαετίες η δοσιλογική στάση των κορυφαίων πολιτικών μας , ιδιαίτερα της Δεξιάς ήταν θέμα ταμπού...
δίχως οποιαδήποτε μνεία καταδίκης στον δημόσιο κυβερνητικό λόγο, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην έκδοση αντιχιτλερικών βιβλίων...
οι φυλακίσεις των ελλήνων δοσιλόγων ήταν προσχηματικές και σύντομα τέθηκαν σε καθεστώς ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες...
αντίθετα πολλοί αντιφασίστες,κυρίως αριστερής ιδεολογίας γέμισαν τις φυλακές της Μακρόνησου και πολλών άλλων νησιών...
η στάση επώνυμων πολιτικών, όπως του κ.Καραμανλή , του κ. Θέμελη- διορισμένου από τους Ναζί Νομάρχη Πέλλας και υφυπουργού άμυνας τις ΕΡΕ , μόνο θλίψη και αηδία προκαλούν....
η σημερινή αντιγερμανική υστερία των πρώην συνεργατών των ναζί είναι ψευδής , υποκριτική και βαθιά εθνικιστική...
ας μας φωτίσουν την ιστορία των ελλήνων εθνικιστών συνεργατών των Ναζί...
ας μας εξηγήσουν γιατι μόλις πρόσφατα καταδικάστηκε , έστω λεκτικά η ολοκληρωτική ιδεολογία του ναζισμού..?
μήπως επειδή η κυρίαρχη ιδεολογία του ελληνικού εθνικισμού αποτελεί προθάλαμο της ολοκληρωτικής ναζιστικής αλλά και της ολοκληρωτικής κομμουνιστικής ιδεολογίας, έστω και με άλλους όρους...?
τι θα γίνονταν αν παραδειγματίζονταν από την εθνικιστική ελληνική υστερία οι ξένες συμμαχικές κοινωνίες και ανταπέδιδαν τα καθημερινά προσβλητικά, υβριστικά , συκοφαντικά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου για τους : τούρκους(βάρβαρους), μακεδόνες(γυφτοσκοπιανούς), αλβανούς(κλέφτες, άγριους), άγγλους (γκέυ, πονηρούς) , γάλλους (διπρόσωπους) , γερμανούς (ναζί) , αμερικανούς (φονιάδες, ληστές του παγκόσμιου πλούτου), ρώσους (αιμοσταγείς κατώτεροι σλάβοι)...
με αντίστοιχα δημοσιεύματα και άλλα μέτρα εναντίον της ελλάδος-τουρισμό, εξαγωγές, κ.λ.π....
τέλος τα περί δισεκατομμυρίων
δικαιούμενης αποζημίωσης είναι στα πλαίσια της ελληνικής εθνικιστικής φαντασίωσης...
γιατι , πλήν των άλλων η μεταπολεμική γερμανία σταδιακά ρύθμισε το θέμα με όλες τις χώρες , ακόμα και τις κομμουνιστικές...
αν η ελλάδα ζητάει 1 τρίς , τότε η Ρωσία οφείλει να ζητήσει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερα λόγω της γερμανικής εισβολής και των εκατομμυρίων νεκρών της....