Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

4 Φεβ 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (2)



http://epontos.blogspot.com/2008/02/blog-post_01.html

Αυτοί οι «παρδαλοί» καρναβαλιστές είναι η απόδειξη ότι οι Έλληνες Πόντιοι είναι πολύ διαφορετικοί από τους Πόντιους του Καραντενίζ; Καλά, ε, στο Βιλαμπαχο (Τουρκία) ακόμα... γελούν!
Κρίμα, για τους σοβαρούς μη εθνικιστές Πόντιους της Ελλάδας που αντίθετα με αυτούς του βίντεο, τιμούν την παράδοση των προγόνων τους κι ας είναι σε πολλά ίδια με αυτή των Ποντίων της Τουρκίας (Καραντενίζ).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι εδώ λέμε πως οι μεν Πόντιοι είναι διαφορετικοί από τους δε Πόντιους και όλα ΟΚ.Όταν όμως σου γράφουν πως οι εδώ Μακεδόνες δεν έχουν κοινά με τους άνω Μακεδόνες αφρίζεις.Φασιστάκι

bb είπε...

Εγώ δεν βλέπω διαφορές μεταξύ Αιγαιατών Μακεδόνων, Μακεδόνων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Μακεδονίας του Πιρίν. Εσύ ποιες διαφορές βλέπεις μεταξύ των εδω Ποντίων και των Τούρκων Ποντίων, εκτός από το θρήσκευμα και από τα καρναβάλια του βίντεο;

Ανώνυμος είπε...

Εγω ξερω ότι το καρναβαλι εχει τις ριζες του στην αρχαια ελληνικη κουλτουρα. Αρχη τους ειναι οι παγανιστικες γιορτες του Διονυσου. Απο αυτες τις γιορτες εχει την απαρχη του και το αρχαιο θεατρο. Οι μονοθεϊστικες θρησκεις εβλεπαν με καχυποψια τετοιου ειδους γιορτες πιστευοντας οτι διαφθειρουν και κανουν τους ανθρωπους ανηθικους. Παντως οι Ποντιοι εχουν εναν πολιτισμο, μια πολιτισμικη παραδοση που καταφερε να κρατησει κατα εναν περιεργο τροπο απο τον β ελληνικο αποικισμο. Εμενα κατι τετοιο μου προκαλει θαυμασμο. Τελοσπαντων, εχει δικιο ομως ο πρωτος ανωνυμος. Αν και η σλαβικη παραδοση ειναι κοινη για ολες τις περιοχες των Βαλκανιων που κατοικουνται κυριως απο νοτιοσλαβους και πολλες φορες δυσκολα διακρινει κανεις διαφορες ιδιως στη σχεση σλαβομακεδονων-Βουλγαρων, ένας καλος γνωστης της μουσικης και των παραδοσεων μπορει να ξεχωρησει και τις "3 Μακεδονιες". Στο μαναστηρι πχ οπου ζουσαν πολλοι διαφορετικοι λαοι, η παραδοση ειναι διαφορετικη απ οτι στα σκοπια ή το Blagoevgrad. Δεν το βρισκω κακο ομως. Ειναι ό,τι πιο φυσιολογικο να διαφερεις.

"Κρίμα, για τους σοβαρούς μη εθνικιστές Πόντιους της Ελλάδας που αντίθετα με αυτούς του βίντεο, τιμούν την παράδοση των προγόνων τους κι ας είναι σε πολλά ίδια με αυτή των Ποντίων της Τουρκίας (Καραντενίζ)."

Ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι το να χαιρεσαι τη ζωη σημαινει ότι δεν τιμας την παραδοση σου. Εγω βλεπω απλα ανθρωπους που δεν πειραζουν κανεναν να διασκεδαζουν μεσα σε μια γιορτη, ενα καρναβαλι και η ατμοσφαιρα ειναι πολυ ωραια και μπραβο τους. Δεν καταλαβαινω τι μυγα τσιμπησε τον Belomorska. Κι ουτε μπορουμε να κοψουμε τις καθημερινες χαρες της ζωης και της κοινοτητας, επειδη ο Belo δεν μπορει να βλεπει χαρουμενους ανθρωπους. Βεβαιως ακομα και στην ΠΓΔΜ υπαρχουν σοβαροι μη εθνικιστες, αλλα δυστυχως αυτοι που κυβερνουν δεν εχουν την ιδια αποψη και τους κλειδαμπαρωνουν σε ψυχιατρικες κλινικες πρωτου να πεις μολων λαβέ που λεει και το τραγουδι.