Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

7 Απρ 2010

"ΝΤΟΤΑ ΠΡΕΣ’’


Ενα dwd στην αλβανική μητρική γλώσσα του γνωστού τραγουδιστή Σπύρου Ζαγοραίου.


Tο ίδιο τραγούδι σε διασκευή και απόδοση στη μητρική αλβανική γλώσσα του γνωστού τραγουδιστή Γιώργου Μαργαρίτη.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσεις παλέβετε η μητρικη σας "βουλγαρικη" να ονομαστει μακεδονικη. Την αρβανίτικη γιατι την ονομαζεται αλβανική?
(πανω κατω ο ιδιος βαθμος διαφοροποίησης υπάρχει - το λεω αυτο χωρίς να είμαι γλωσσολογος- αν κανω λάθος διαψευστε με)

Εκτός αν του ζαγοραιου και του μαργαριτη τους δωσαν αλβανικο κειμενο να διαβάσουν.(που και πάλι δεν θα ήταν μητρικη τους)

Ανώνυμος είπε...

η μακεδονική γλώσσα , ως διακριτή και ανεξάρτητη γλώσσα της οικογένειας των σλαβικών γλωσσών είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως από όλα τα κράτη, από όλα τα πανεπιστήμια, από όλα τα ΜΜΕ του κόσμου...
θλιβερή εξαίρεση η χρεωκοπημένη εξελληνισμένη αλβανοτουρκική χούντα...
η μητρική γλώσσα των μακεδόνων είναι η μακεδονική , η οποία ήταν γλωσσικός τροφοδότης της βουλγάρικης γλώσσας και των τουρκομογγολικής προέλευσης βουλγάρων...
Αρβανίτικη γλώσσα
Από τη Βικιπαίδεια
Τα Αρβανίτικα (arbërisht) αποτελούν κλάδο της τόσκικης διαλέκτου της Αλβανικής γλώσσας, που ομιλείται στην σημερινή νότια Αλβανία καθώς και σε κάποια μέρη της Ελλάδας...
στην περιοχή της θεσπρωτίας βρίσκεται το
Μαργαρίτι Θεσπρωτίας όπου ζούσαν πριν την ελληνική εθνοκάθαρση οι συμπολίτες μας αλβανοί μουσουλμάνοι, οι γνωστοί Τσάμηδες , στην ευρύτερη περιοχή της Τσαμουριάς...
μερικοί τσάμηδες για να γλυτώσουν εκχριστιανίσθηκαν..

Ανώνυμος είπε...

Currently, 36 countries participate in the Visa Waiver Program, as shown below:

Andorra Hungary New Zealand
Australia Iceland Norway
Austria Ireland Portugal
Belgium Italy San Marino
Brunei Japan Singapore
Czech Republic Latvia Slovakia
Denmark Liechtenstein Slovenia
Estonia Lithuania South Korea
Finland Luxembourg Spain
France Malta Sweden
Germany Monaco Switzerland
Greece the Netherlands United Kingdom
----------------------------------------------------
σε αυτόν τον κατάλογο αρκετά νωρίτερα από την ελλάδα που εισήλθε πριν δύο μόλις ημέρες εντάχθηκαν αρκετές πρώην κομμουνιστικές χώρες....
άλλη μία ελληνική αντι/αντιαμερικανική πρωτιά...
τα συγχαρητήρια στην εθνικιστική ανθελληνική πολιτική ελίτ μας...

Postol vojvoda είπε...

Καλό θα είναι να είμαστε συνεπής στις θέσεις που εκφράζουμε.
Τα αρβανίτικα (τα οποία λέγονται arvanite και όχι arberisht) είχαν αποσπαστεί από τον αλβανικό γλωσσικό κορμό πριν 600 χρόνια. Από τότε εξελίχθηκαν αυτόνομα από τις υπόλοιπες αλβανικές διαλέκτους και υπό την άμεση επιρροή της ελληνικής, εξελίχθηκαν σε ανεξάρτητη γλωσσα. Βεβαίως η πιο συγγενική γλώσσα της αρβανίτικης είναι τα αλβανικά.
Η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας Μακεδονίας κωδικοποιήθηκε μόλις το 1944 στη βάση των βουλγαρικών διαλέκτων της Μακεδονίας. Από τότε εξελίσσεται αυτόνομα από την επίσημη βουλγαρική αλλά οι δύο γλωσσικές μορφές παραμένουν αμοιβαία κατανοητές και ως εκ τούτου αποτελούν δύο ποικιλίες της ίδιας γλώσσας, της βουλγαρικής.

Ανώνυμος είπε...

Αϊ κίχου που θα πιάσετε στο βρωμόστομα σας την Αρβανιτιά γομάρια, ε γομάρια.

Γκότσε Ντέλτσεφ είπε...

μέχρι πρόσφατα υπήρχε η τσεχοσλοβάκικη γλώσσα απο την οποία προήλθαν δύο διακριτές γλώσσες: η τσέχικη και η σλοβάκικη, γλωσσικά συγγενείς μέν αμοιβαίως κατανοητώς δε...
παρομοίως και επιπλέον η σερβοκροάτικη, με την ανάπτυξη της σέρβικης και κροάτικης...
ποτέ δεν υπήρξε οργανική σχέση της μακεδονικής με την βουλγάρικη..
ούτε βέβαια είναι αποδεκτή από τη γλωσσολογική επιστήμη η θεωρία περί ύπαρξης βουλγάρικων διαλέκτων στη μακεδονία ...
αντιθέτως είναι τεκμηριωμένες οι ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΈΣ διάλεκτοι της μακεδονίας από τις οποίες κωδικοποιήθηκε η σύγχρονη λογοτεχνική μακεδονική γλώσσα...
http://en.wikipedia.org/wiki/Dialects_of_Macedonian_language
όπως τεκμηριωμένη είναι η σλαβωνοποίηση/μακεδονοποίηση των τουρκομογγολικής προέλευσης υπηκόων των Χάνων, των πρωτοβούλγαρων...
καθώς και η συνεισφορά του θεσσαλονικιώτικου μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου, των μακεδόνων και όχι βούλγαρων ούτε ελλήνων αδελφών ιεραποστόλων κύριλλου και μεθόδιου..
η γλωσσική συγγένεια με τις επακόλουθες διαφορές γίνονται κατανοητές από το διαθέσιμο βουλγάρικο-μακεδονικό λεξικό...
MLADENOV, M et al
Title: Bugarsko-Makedonski Rechnik. (Bulgarian into Macedonian Dictionary).
η πολιτιστική και ιστορική συγγένεια των δύο διακριτών εθνών, του μακεδονικού και του βουλγάρικου οφείλει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της γλωσσικής και της εθνοτικής διαφορετικότητας τους..
αυτό φυσικά αφορά κυρίως τους σημερινούς βούλγαρους...
μόνο έτσι θα δισφαλισθούν τα νόμιμα βουλγάρικα συμφέροντα στη μακεδονία..
παρομοίως και τα ελληνικά συμφέροντα..

Stefanos είπε...

Χωρίς να έχω γνώση ούτε της αλβανικής, ούτε και της αρβανίτικης που μιλιέται στην Αττική, Βοιωτία κλπ, από αρκετούς Αλβανούς μετανάστες που έχω ρωτήσει κι έχουν ακούσει τα αρβανίτικα στην Ελλάδα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι πολύ δύσκολα κατανοεί ο ένας το άλλον.
Εν αντιθέσει με τη λεγόμενη μακεδονική και τη βουλγαρική, οι οποίες κατά κοινή ομολογία είναι αμοιβαία κατανοητές στο μέγιστο βαθμό.
Εν πάση περιπτώση, ο βαθμός αλληλοκατανόησης μεταξύ δύο λαλιών, δεν είναι το αποκλειστικό κριτήριο για να μιλήσουμε για διαφορετικές γλώσσες ή διάλεκτο της μίας επί της άλλης.
Άλλωστε, όπως και πάρα πολύ σωστά είπε ο Max Weinreich, "γλώσσα είναι μιά διάλεκτος με στρατό και ναυτικό".

Ανώνυμος είπε...

--------------------------------------------------------------
Και μην αρχίσουν τώρα τις σοφιστείες τους, οι διάφοροι ελληναράδες, πως τάχα μου άλλο Αρβανίτες και άλλο Αλβανοί, γιατί θα τους παραπέμψω, για να ξεστραβωθούν, σε επίσημα έγγραφα των Εθνοσυνελεύσεων της Επανάστασης, που μιλάνε για τους «Αλβανούς συμμάχους», αλλά και στον Βυζάντιο, στον Παπαδιαμάντη και πλήθος άλλους συγγραφείς του 19ου αιώνα που όλοι τους ταυτίζουν τους Αρβανίτες με τους Αλβανούς.
--------------------------------------------------------------------

Η χιτλερική θεωρία περί «καθαρής φυλής» δεν έχει καμιά επιστημονική υπόσταση και έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από την ιστορία. Ειδικότερα δε με την περίπτωσή μας, είναι απολύτως ξεκρέμαστη. Καθαρή ελληνική φυλή δεν υπήρξε ποτέ, ούτε καν στην αρχή της ιστορίας μας, με όλους τους Δαναούς, τους Λέλεγες, του Πελασγούς, τους Αίμονες, τους Άβαντες και ένα σωρό άλλους που όλοι μαζί δημιούργησαν την ελληνική εθνότητα.

Και αυτό συνεχίστηκε σε όλη την Αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και τους Νεότερους χρόνους. Ο τόπος μας είναι σταυροδρόμι, από το οποίο πέρασαν και περνούν λαοί και λαοί. Αυτό που μετρά και, που πρέπει να μας δίνει θάρρος είναι ο διαπιστωμένος «παράγοντας εξελληνισμού» που οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία μας, στα ήθη και έθιμά μας, στο πολύτιμο πολιτιστικό μας απόθεμα και βέβαια στην ομορφιά του τόπου μας και στο θαυμάσιο κλίμα μας.

Η ονομασία Έλληνας τους καλύπτει όλους: και τους βλαχόφωνους (αφού Βλάχοι ήταν ο Ίσκος, ο Ολύμπιος, ο Κωλέτης, ο Ζάππας, ο Στουρνάρης και τόσοι άλλοι) και τους σλαβόφωνους (ο καπετάν Κόττας, δεξί χέρι του Παύλου Μελά, του οποίου άγαλμα βρίσκεται στη Φλώρινα, δεν ήξερε λέξη ελληνική) και τους τουρκόφωνους πρόσφυγες από την Καππαδοκία και τους αρβανίτες και τους εβραίους (ο δεύτερος ανώτερος έλληνας αξιωματικός, που έπεσε στην Αλβανία υπερασπιζόμενος την πατρίδα, ήταν ο αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, εβραίος από τη Χαλκίδα), ακόμα και τους Πομάκους της Θράκης, που είναι απόγονοι των αρχαίων Θρακών και τους οποίους οι εντολές των ξένων επικυρίαρχών μας και η ξενόδουλη τακτική των πολιτικών μας, από τον καιρό του Παπάγου ακόμη, τους έσπρωξαν με το ζόρι στην αγκαλιά των Τούρκων.

Η καλύτερη και ρεαλιστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των οικονομικών μεταναστών είναι να τους κάνουμε πολίτες του ελληνικού κράτους. Με τον τρόπο αυτόν οι περισσότεροι θα μπορούν να πάνε νομίμως και με ελληνικό διαβατήριο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης (αφού αυτός είναι ο ενδόμυχος σκοπός τους), ενώ όσοι μείνουν, σε εκατό χρόνια θα γίνουν Έλληνες. Μην ξεχνάμε πως οι χιλιάδες Βαυαροί, που μας κουβάλησε ο Όθωνας, σε πολύ συντομότερο διάστημα εξελληνίστηκαν απολύτως.

Ρωτήστε επ΄αυτού τον κύριο Έβερτ…

Ανώνυμος είπε...

Έλληνες γρηγορείτε: οι βρικόλακες ξανάρχονται
Δημοσιεύθηκε από sarant στο 30 Μαρτίου, 2010

Το άρθρο που ακολουθεί είναι του πατέρα μου, Δημ. Σαραντάκου, και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης.

Καμιά φορά από μικρές λεπτομέρειες μπορείς να βγάλεις γενικότερα συμπεράσματα. Έτσι, και το πρωτοφανές περιστατικό: να παρελαύνουν στρατιωτικά τμήματα σε εθνική εορτή, κραυγάζοντας συνθήματα, δείχνει το γενικό ξεχαρβάλωμα του κράτους, γιατί μαρτυρεί πως κάθε ανεγκέφαλος καραβανίσκος μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του, χωρίς να ρωτάει κανέναν. Δεν υπερβάλλω. Αυτό που έγινε προχτές στην Αθήνα κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου δεν έχει ξαναγίνει. Και έχω παρακολουθήσει παρελάσεις και παρελάσεις στη ζωή μου. Επί 4ης Αυγούστου, μάλιστα, μαθητής ακόμα, παρέλαυνα κι εγώ.

Ανεξαρτήτως όμως από τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχω για τη σκοπιμότητα και τον τρόπο που γίνονται οι παρελάσεις (φερ΄ειπείν είμαι κατηγορηματικά αντίθετος να παρελαύνουν μαθητές και το έχω γράψει πολλές φορές), οι παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων στις επίσημες εθνικές γιορτές, είναι ένας θεσμός, που πρέπει να σεβόμαστε, όπως όλους τους θεσμούς.

Αυτό λοιπόν που έγινε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, από τμήμα βατραχανθρώπων του Λιμενικού, ήταν καταρράκωση του θεσμού. Ούτε επί 4ης Αυγούστου, ούτε επί Χούντας, σε περιόδους δηλαδή επισημοποιημένης ανωμαλίας, δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Μου φάνηκε σαν ένστολος χουλιγκανισμός και αναλογικά μου θύμισε τις αθλιότητες που γίνονται στις ποδοσφαιρικές συναντήσεις, ιδίως με ξένες ομάδες, από ντοπαρισμένους χουλιγκάνους, οι οποίοι μεταχειρίζονται άλλον ένα σεβαστό θεσμό, την ελληνική σημαία, σαν κασκόλ, σαν κουκούλα του κεφαλιού, σα σαρίκι ή σαν ξεσκονόπανο.


Το σοβαρότερο όμως είναι πως το επεισόδιο μαρτυρεί ότι σε ορισμένες κρατικές υπηρεσίες και ενδεχομένως σε στρατιωτικές σχολές, βρικολακιάζει το πνεύμα του παρακράτους, που οι ανυποψίαστοι ή αδαείς πολιτικοί μας θεώρησαν οριστικά νεκρό. Και αυτό πρέπει να μας κάνει όλους προσεχτικούς.

Ας έρθω τώρα στο περιεχόμενο των συνθημάτων που ακούστηκαν, ιδίως σε κείνο το «Αλβανέ, Αλβανέ, δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ». Πρόκειται για μνημείο ηλιθιότητας και άγνοιας της ιστορίας μας, που θα έκανε να τρίζουν τα κόκαλα της Μπουμπουλίνας, του Μιαούλη, του Κουντουριώτη και πλήθους άλλων εθνικών ηρώων του ΄21, που όλοι τους είχαν Αλβανούς προγόνους. Κι ο ένας παππούς του ίδιου του Κολοκοτρώνη ήταν αλβανικής καταγωγής. Το μαρτυρεί το όνομά του που ήταν Μπιθογκούρας, αφού γκούρα είναι η κοτρόνα και μπίθο ο…αντίπους του προσώπου.
--------------------------------------------------------------------

Ανώνυμος είπε...

Η διεθνής γλώσσα της τρίτης χιλιετίας
Τα Globish θεωρούνται η «νέα εσπεράντο» και είναι απλοποιημένη μορφή των αγγλικών με μόνο 1.500 λέξεις
Πέμπτη 8 Απριλίου 2010 ΠΑΡΙΣΙ
Μήπως βρέθηκε η νέα lingua franca, η νέα κοινή διάλεκτος που θα ενώσει όλους τους ανθρώπους του κόσμου και θα γκρεμίσει τα γλωσσικά εμπόδια που συναντάμε κάθε ημέρα στον δρόμο μας; Αν πιστέψουμε τον γάλλο συνταξιούχο της ΙΒΜ Ζαν-Πολ Νεριέρ, η λύση στο πρόβλημα είναι τα Globish, η «νέα εσπεράντο», που δεν είναι τίποτε άλλο από μια απλοποιημένη μορφή της αγγλικής γλώσσας, με ένα λεξιλόγιο αποτελούμενο μόνο από 1.500

λέξεις και απλούστατο συντακτικό. Ο νεολογισμός Globish προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις globe, που σημαίνει οικουμένη και υδρόγειος σφαίρα, και english, δηλαδή αγγλική γλώσσα. Σύμφωνα με τον κ. Νεριέρ είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνούν άνθρωποι των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η αγγλική και δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν σωστά την τελευταία.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν ο κ. Νεριέρ εργαζόταν στο Τμήμα Μάρκετινγκ της εταιρείας ΙΒΜ. Βρισκόταν στην Ιαπωνία και στις επιχειρηματικές συναντήσεις εκεί παρατήρησε ότι όσοι δεν είχαν τα αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα επικοινωνούσαν με τους ιάπωνες και τους κορεάτες συναδέλφους τους με μεγαλύτερη επιτυχία από τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς. Ο ίδιος, Γάλλος την καταγωγή, μπορούσε να μιλήσει με κάποιον από την Κορέα ή τη Βραζιλία, για παράδειγμα, στα αγγλικά και να συνεννοηθούν πολύ καλύτερα από τους- από γεννησιμιού τους- αγγλόφωνους, οι οποίοι είτε έμεναν στην άκρη είτε μπλέκονταν σε ατέρμονες συζητήσεις. Αυτό οφειλόταν στο ότι οι πραγματικά αγγλόφωνοι μιλούσαν με σπάνιες εκφράσεις και ασυνήθιστες λέξεις, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο στους άλλους να τους καταλάβουν.

Υστερα από πολλές παρατηρήσεις ο κ. Νεριέρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται ένας νέος τύπος της αγγλικής γλώσσας, χωρίς δύσκολες λέξεις και με βασική σύνταξη, που τον χρησιμοποιούν κυρίως όσοι δεν έχουν διδαχθεί σωστά τη γλώσσα από το σχολείο και αναγκάστηκαν να τη μάθουν βιαστικά για επαγγελματικούς λόγους.

Αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει ένα λεξικό με τις 1.500 λέξεις που κατά τη γνώμη του επαρκούν για να συνεννοηθεί κανείς στα Globish. Λέξεις που γίνονται 5.000 αν προσθέσει κανείς τις συνώνυμες και τις παράγωγες. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Λεξικό της Οξφόρδης περιλαμβάνει περίπου 680.000 λέξεις. Στη συνέχεια ο κ. Νεριέρ εξέδωσε δύο βιβλία για την εκμάθηση της γλώσσας του, την οποία μπορεί να μάθει κανείς σε έξι μήνες, ενώ για τα σωστά αγγλικά απαιτούνται χρόνια ολόκληρα ή και μια ζωή, όπως λέει ο ίδιος.

Η μέθοδος του κ. Νεριέρ χρησιμοποιεί τη βασική γραμματική της αγγλικής γλώσσας, αλλά ο ίδιος συστήνει στους μαθητές να χρησιμοποιούν μικρές φράσεις και να αποφεύγουν ιδιωματισμούς, συντομεύσεις, μεταφορές και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει γλωσσικά μπερδέματα.

Προσθέτει δε ότι επειδή η επικοινωνία δεν είναι μόνο ο λόγος πρέπει να χρησιμοποιούν κινήσεις και τη γλώσσα του σώματος, καθώς και εκφράσεις του προσώπου, για να γίνονται ευκολότερα κατανοητοί.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον κυριοι Βουλγαριζοντες ο πρωτος σας επισημος ιστορικος ο Οτετς Παισιος ο χιλεντναρσκι ξεκιναει γραφοντας [Η Σλαβοβουλγαρικη ιστορια.....]σταματηστε τις προσωπικες αποψεις και προσαρμοστειται στα ιστορικα γεγονοτα.
Ο πρωτος Βολγαρος [απο τον ποταμο Βολγα]ηγεμονας που εφθασε στην περιοχη μας λεγοταν
ΧΑΝ ΑΣΠΑΡΟΥΧ,Τουρανομογγολικης καταγωγης 670μχ
με μητρικη γλωσσα τα τουρανικα.
Κυριοι φιλοβουλγαροι οι Σλαβομακεδονες προηγηθηκαν στην περιοχη και ειναι οι κυριοι εκπολιτιστες των μεγαλων πολεμοχαρων ταταρομογγολων και μετεπειτα Βολγαρων,η Βουλγαρων.
So zdravie Soluncanec.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που μετρά και, που πρέπει να μας δίνει θάρρος είναι ο διαπιστωμένος «παράγοντας εξελληνισμού» που οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία μας, στα ήθη και έθιμά μας, στο πολύτιμο πολιτιστικό μας απόθεμα και βέβαια στην ομορφιά του τόπου μας και στο θαυμάσιο κλίμα μας.

Ας μην ειχαν γραφει τα ευαγγελια στην ελληνικη και θα σου λεγα εγω.
Ας μην ειτανε το μεγάλο πατριαρχειο η κεντρικη εκκλησια επι βυζαντιου υπέρμαχος της ελληνικής και θα σουλεγα εγω.
ολοι τωρα θα βοούσανε σε γλώσσες ακαταληπτες μεταξυ τους βαρβαρες και η ελλαδα (σημερινη) Θα ητανε χωρισμένη με πολλα συνορα όπως η Γιουγκοσλαβια άλλοτε..
Κανενα κλιμα καμμια ιδιοσυκρασία δεν παιζει ρολο.
Αλλα απο την άλλη ητανε και καταδικη γιατι αν συγκρινεις με την λατινικη και το καθολικισμο κλεισαν τον ελληνισμο σε μικρα συνορα .
Εκει τα λατινικά (θα λεγαμε το αντίστοιχο : νεοελληνικες γλώσες) μιλάνε -νταδες εκατομυρια στην Ευρώπη μόνο) και η εκκλησια τους εχει παγκοσμια αποδοχη ενω αντιστοιχα ο πατριαραχης μας ο "δηθεν οικουμενικος πρεπει να προέρχεται απο την μικρη ελληνωφωνη κοινότητα της Τουρκιας.
Και μη μου πειτε ετσι ορίζει ο τουρκικός νομος γιατι θα μπορουσε σημερα να είναι κάλλιστα ενας Αλβανός, Ρουμανος Σερβος Βούλγαρος Μακεδόνας Μαυροβούνιος κλπ. δηλαδη ολες οι σημερινες ορθόδοξες χώρες πρωην επαρχίες της οθωμανίας.
Αλλα το πατριαρχείο προτιμησε να παρει το μερος απροκαλυπτα της Ελλάδας σε όλες τις εθνικές βαλκανικες διαμάχες.
Να ορίσει μισος και αντιπάθεια και περιφροσύνη των άλλων λαων εναντίον του και να εκτεθει και στα ματια των οθωμανών αφου και εκει μεσα υποδαυλιζε επαναστατικα κινηματα αποσχίσεις και κλπ. (ελληνικά)

Postol vojvoda είπε...

"με μητρικη γλωσσα τα τουρανικα"

Τουρανική γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ. Μόνος σου την ανακάλυψες??

"οι Σλαβομακεδονες προηγηθηκαν στην περιοχη και ειναι οι κυριοι εκπολιτιστες των μεγαλων πολεμοχαρων ταταρομογγολων"

Κι εγώ νόμιζα ότι οι Ελληνες μονοπωλούσαν τον τίτλο του εκπολιτιστή... Νέα ανωτέρα φυλή αναδύεται εις τα Βαλκάνια (!!!)

Ανώνυμος είπε...

Τουρκικά φύλα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χώρες όπου μια τουλάχιστον τουρκική γλώσσα έχει επίσημο στάτους.
Τουρκική ή τουρανική ονομάζεται μια οικογένεια δεκάδων νομαδικών φύλων με καταγωγή από τη Μογγολία και τη ΝΑ Σιβηρία, τα οποία μετανάστευαν κατά κύματα καθ' όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα, κυρίως μεταξύ 6ου και 11ου αιώνα. Μιλούσαν διάφορες διαλέκτους της αρχαίας τουρκικής γλώσσας, οι οποίες στη συνέχεια διαφοροποιήθηκαν δημιουργώντας τις σύγχρονες τουρκικές γλώσσες. Η θρησκεία τους ήταν σαμανιστική με ανώτατο θεό τον Τένγκρι, άρχοντα του γαλάζιου ουρανού. Στην πορεία όμως η πλειοψηφία, ιδιαίτερα όσοι μετακινήθηκαν προς δυσμάς, ασπάσθηκε τον ισλαμισμό από τους Άραβες και τους Πέρσες.

Κατά την περίοδο της μετανάστευσής τους τα τουρκικά φύλα - πολλές φορές σε σύγκρουση μεταξύ τους - απλώθηκαν σε μία τεράστια έκταση από τη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα έως τα παράλια του Αρκτικού Ωκεανού, ιδρύοντας τα δικά τους κρατικά μορφώματα (χαγανάτα ή χανάτα) και ελέγχοντας τους εμπορικούς δρόμους ανάμεσα στην Ευρώπη, την Περσία και την Κίνα. Τα περισσότερα υπήρξαν βραχύβια και με το πέρασμα των αιώνων προσαρτήθηκαν από δυνατότερα βασίλεια (Ρωσία, Γεωργία, Κίνα), κάποια όμως επεβίωσαν και έγιναν η μήτρα που γέννησε έξι σημερινά κράτη: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν.
-------------------------------------------------------------
Επίσης οι Βούλγαροι υπήρξαν τουρκικό φύλο στο παρελθόν, αλλά μετά την εγκατάστασή τους στα Βαλκάνια (τέλη 7ου αι.) εκσλαβίσθηκαν σε τέτοιο βαθμό που το μόνο τουρκικό χαρακτηριστικό που κράτησαν είναι το όνομά τους.

Τα τουρκικά φύλα δεν πρέπει να συγχέονται με το σύγχρονο τουρκικό έθνος - το δεύτερο είναι απλά ένας κλάδος των πρώτων.
------------------------------------------------------------
παράκληση για μη χρήση σε αυτό το μπλόγκ υβριστικών και συκοφαντικών όρων , τέτοιων όπως : Σλαβομακεδόνες τους οποίους δεν χρησιμοποιεί κανείς εθνικά Μακεδόνας...
για αυτό μόνο: ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ,ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Peaceful protest to take place under motto "Stop Greek Fascism"
Skopje, April 9
MANAPO Coalition of Non-Governmental Organisations will hold Friday evening a peaceful protest. People will march from Skopjanka shopping mall to the Liaison Office of the Republic of Greece under the motto "Stop the Greek Fascism". During the march, coalition members will leave notes of protest in the embassies of Sweden, Spain and Romania and in the Greek Liaison Office.

MANAPO says the protest is organised to voice embitterment over the "fascist" march of the Greek military in Athens marking the Independence Day, when insults towards Macedonians, Turks and Albanians were chanted.

- We demand the government of Greece to issue an official apology to the people of Macedonia, Turkey and Albania, to drop all the pressures over the constitutional name of Macedonia, to recognise and respect the right of all ethnic minorities in Greece and to return the properties and inheritance rights to those who were forcibly expelled from Greece after the Balkan Wars in 1912-1913 and the Greek Civil War in 1946-1949, said Nikola Siskoski, president of Hristo Uzunov NGO in Ohrid.

MANAPO coalition currently is made up of six non-governmental organisations.

Ανώνυμος είπε...

09 Απρ 2010
Διαφήμιση της Ελλάδας στη Βουλγαρία: "Η Ελλάδα κατακτήθηκε απ' τους Μακεδόνες"!
αλιευμένο από το ΤΑΧΑΛΙΑ...
--------------------------------------------
Μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.)
Από τη Βικιπαίδεια
Μάχη της Χαιρώνειας
Χρονολογία: 2 Αυγούστου 338 ΠΚΕ
Τόπος: Βοιωτία
Έκβαση: Νίκη των Μακεδόνων
Η μάχη της Χαιρώνειας διεξήχθη το 338 π.Χ. μεταξύ του μακεδονικού βασιλείου και των συνασπισμένων στρατευμάτων της Αθήνας, της Κορίνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Αχαΐας, των Μεγάρων, της Ακαρνανίας, της Εύβοιας και του Κοινού των Βοιωτών, ηγέτιδα του οποίου ήταν η Θήβα. Οι Μακεδόνες αναδείχτηκαν θριαμβευτές. Το πεδίο της μάχης βρίσκεται στον κάμπο της Βοιωτίας, πολύ κοντά στον αρχαίο οικισμό της Χαιρώνειας και το σημερινό ομώνυμο χωριό. Απέχει 13 χιλιόμετρα βόρεια από τη Λιβαδειά.

Η συγκεκριμένη σύγκρουση υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα του ύστερου 4ου αιώνα π.Χ. Ο Φίλιππος Β', μονάρχης της Μακεδονίας, κατόρθωσε μετά από πολλά έτη αιματηρών εκστρατειών και έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων να καθυποτάξει και τους τελευταίους πυλώνες αντίστασης στα σχέδια του για επικράτηση στον ελλαδικό χώρο. Η μάχη της Χαιρώνειας σηματοδοτεί ουσιαστικά την αφετηρία της μακεδονικής κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας για σχεδόν έναν αιώνα.

Επίσης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από στρατιωτική άποψη, αναδεικνύοντας ολοφάνερα την υπεροχή της μακεδονικής φάλαγγας έναντι των προγενέστερων αντίστοιχων τύπων των πόλεων-κρατών.
-------------------------------------------------------------
25 αιώνες αργότερα στις 2 Αυγούστου του 1903 ελαβε χώρα η Εξέγερση του Ιλιντεν εναντίον της Οθωμανικής Μακεδονίας με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους κατά το παράδειγμα της επανάστασης των αλβανών χριστιανών του Μωριά ,τους οποίους συνέδραμε εκστρατευτικό σώμα από εθνικά Μακεδόνες-Αγγελής Γάτσος/Γκέλι Γκάτσεφ,Καρατάσος/Καρατάσεφ...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε [Ποστολ]αφου δεν μιλουσαν τουρανικα
τοτε ποια ηταν η γλωσσα των πρωτοβουλγαρων φιλων σου,μηπως τα Μακεδονικα,η τα Μπαλγκαρσκι?

Postol vojvoda είπε...

@10 Απριλίου 2010 1:20 μ.μ.

Κατ'αρχάς δεν έχω κανένα φίλο πρωτοβούλγαρο.

Ο όρος "πρωτοβούλγαρος" είναι συμβατικός και κατασκευάστηκε για να ορίσει ένα μικρό φύλο που μετανάστευσε σταδιακά από την ανατολική Ευρώπη στα Βαλκάνια τον 5ο αι. και φυσικά μιλούσε μια γλώσσα της ουραλοαλταϊκής οικογένειας.
Συγκεκριμένα ο όρος "πρωτοβούλγαρος" είναι μεταγενέστερος τους όρου "Βούλγαρος", ο οποίος αφορά στους πολυπληθείς Σλάβους που αρχικά εγκαταστάθηκαν στη Μοισία και αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη την ανατολική βαλκανική, αφομοιώνοντας τους ήδη υπάρχοντες πρωτοβουλγαρικούς και θρακικούς πήθυσμούς.
Όπως εύστοχα ανέφερε και ο παραπάνω ανώνυμος το μόνο κοινό μεταξύ των Βουλγάρων και των "πρωτοβουλγάρων" είναι το όνομα όνομα.
Παρομοίως οι αρχαίοι Ελληνες δεν έχουν άμεση γενετική σχέση με τους σύγχρονους Ελληνες, και το ίδιο ισχύει για τους σύγχρονους εθνικά Μακεδόνες κοκ.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 10 Απριλιου 10:26 π.μ.
Αν μπορεις να σταματησεις για λιγο αυτο το χαζο παραληρημα, και βαλεις λιγο το μυαλο σου να σκεφτει λογικα, θελω να απαντησεις: Το συνεδριο στην Κορινθο γιατι το ονομασαν ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ και οχι Ελληνομακεδονικο ή σκετο Μακεδονικο, και δευτερο τι ειπε ο Αλεξανδρος οταν πηγε στον τοπο της μαχης της Χερωνειας για τους πεσοντες εχθρους του. Καλο ειναι οταν μαθαινουμε Ιστορια να εχουμε ανοιχτα τα ματια μας τα αυτια μας αλλα κυριως το μυαλο μας.

Ανώνυμος είπε...

γεωγραφική περιοχή με την ονομασία ΕΛΛΑΔΑ δεν συναντάται πουθενά προτού την ίδρυση του βασιλείου της ελλάδος στα γεωγραφικά όρια της περιοχής με την προϋπάρχουσα ονομασία Μοριάς/μόρε-θάλασσα...
αντίθετα γεωγραφική περιοχή, ασχέτως της επ΄ αυτής κρατικής οντότητας και με το πρώτο κράτος-περιφέρεια και όχι κράτος-πόλη , με την ονομασία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , υπάρχει αδιάλειπτα εδώ και 25 αιώνες...

Ανώνυμος είπε...

Υποψήφιος των Οικολόγων-Πρασίνων
Ζημιές σε γραφείο δικηγόρου που είχε υπογράψει την προσφυγή για τα θρησκευτικά σύμβολα
ΒΗΜΑ, Σάββατο 10 Απριλίου 2010 [ 13:19 ]

Ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι στο γραφείο του δικηγόρου και υποψήφιου των Οικολόγων Πρασίνων στην Κατερίνη Χρ.Ζουμπουλίδη. Οι δράστες είχαν γράψει συνθήματα στους τοίχους κατά της ζωής του δικηγόρου.

Ο ίδιος συνδέει το περιστατικό με το γεγονός ότι είχε υπογράψει την προσφυγή για το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδίκασαν το περαστικό, αλλά και κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού:

«Υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα κάθε πολίτη να ασκεί ειρηνικά τα δικαιώματά του, ακόμη κι αν αυτό τον φέρνει σε αντιπαράθεση με παγιωμένες πρακτικές και αντιλήψεις.

» Θεωρούμε το συγκεκριμένο περιστατικό βίας στην Κατερίνη ιδιαίτερα ανησυχητικό και εκφράζουμε την ελπίδα να μη συνδέεται με μισαλλόδοξα κηρύγματα κύκλων που ταυτίζουν αυθαίρετα τη θρησκευτική πίστη με την έλλειψη ανοχής στο διαφορετικό.»

Ανώνυμος είπε...

1) Οι Ελληνες ζουν στα νοτια Βαλκανια, στα παραλια της Μικρας Ασιας, στην κατω Ιταλια, στην Κυπρο, στην Μασσαλια της Γαλλιας,στην Μεση Ανατολη κ.α. ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ εδω και 3000 χρονια... Ανοιξτε οποιοδηποτε ιστορικο βιβλιο θελετε αν το αμφισβητειτε αυτο,να δειτε την αληθεια.

2) Οσων αφορα την Ελληνικοτητα της Μακεδονιας, σας παραπεμπω στην ιδια την λεξη Μακεδονια, προερχεται απο την λεξη μακεδνός=ψηλός ή μακρής. Τι σημαινει μακεδονια ή μακεδνος στα σλαβικα ? ή στα βουλγαρικα ? Τιποτα... Το ονομα Αλεξανδρος το χρησιμοποιει ολος ο κοσμος αλλα δεν ξερετε τι σημαινει γιατι ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Συνθετο ονομα απο τις λεξεις Αλεξ + ανδρας και σημαινει αυτος που ελκει τους ανδρες πως λεμε αλεξηκεραυνο στα Ελληνικα παντα. Φιλιππος τι σημαινει στα σλαβοβουλγαρικα? Τιποτα γιατι απλουστατα το ονομα ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ, συνθετο και αυτο απο το Φιλος + Ιππος δηλαδη ο φιλος,αυτος που αγαπαει τους ιππους,τα αλογα...
Αυτα που εγραψε ο ανωνυμος φιλος πιο πανω για την μαχη της Χερωνειας και για το συνεδριο στην Κορινθο ειναι απολυτως ακριβη και αληθινα. Διαβαστε βιβλια ιστοριας,οχι ελληνικα ουτε σκοπιανα, αμερικανικα ή αγγλικα ή μιας τριτης χωρας οποιας θελετε. Τωρα που ειπα Σκοπια, τι σημαινει σκοπια εγω δεν ξερω και ξερετε γιατι?? Γιατι ειμαι Ελληνας και δεν ξερω σλαβοβουλγαροαλβανικα. Η περιοχη μαλιστα που εδρευει το κρατος των Σκοπιων σημερα δεν ειναι καν Μακεδονια, γεωγραφικα η περιοχη αυτη αποκαλειται Παιονια, εδω και 5000 χρονια. Η Μακεδονια σαν γεωγραφικη περιοχη ανηκει κατα 90% στην Ελλαδα και το υπολοιπο 10% μοιραζεται στην Βουλγαρια και στους σκοπιανους... "Αγαπητοι" μου Σκοπιανοι λοιπον μην ντρεπεστε για την πραγματικη σας ταυτοτητα, ενα μερος του πληθυσμου σας ειναι Βουλγαροι, ενα αλλο ειναι Αλβανοι, ενα αλλο ειναι Ελληνες και εχετε και πολλους γυφτους! Δεν ειναι ντροπη να ειστε Βουλγαροι,μια χαρα λαος ειναι οι Βουλγαροι. Ντροπη ειναι να θελετε να κλεβετε την ιστορια των αλλων και να αρνιεστε την ταυτοτητα σας. Κλεινω εδω γιατι τα επιχειρηματα για την Ελληνικοτητα της Μακεδονιας ειναι τοσο πολλα που θα μπορουσα να γραψω βιβλιο...