Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

5 Μαΐ 2010

Αλλού ψάχτε για τον εχθρό

Tου Διονυση Γουσετη / diongus@otenet.gr

Είναι εντυπωσιακό το μένος -ή και μίσος- που εκτοξεύεται εναντίον του ΔΝΤ. Γίνεται μια αναστροφή της πραγματικότητας. Οταν ανακαλύφτηκε η υπερχρέωση και τα ψεύδη μας και οι αγορές δεν μας δάνειζαν πια, τότε αντί να κάνουμε αυτοκριτική, τα βάλαμε με τις αγορές, τους κερδοσκόπους, τους οίκους αξιολόγησης, τους εταίρους μας, το ΔΝΤ. Ωστόσο, ποιος από εμάς θα δάνειζε μια τέτοια αναξιόπιστη κυβέρνηση; Προφανώς κανείς.

Κατηγορούνται τα μέτρα του ΔΝΤ ως αντιλαϊκά, αλλά κανείς από τους κατήγορους δεν μας είπε πώς αλλιώς θα πληρωνόμασταν τους μισθούς του Ιουνίου. Και αντί να ευγνωμονούμε το ΔΝΤ, το καταριόμαστε. «Είναι ανάλγητο» κραυγάζουν με αφέλεια οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ακόμα και το κυβερνών κόμμα μάς βεβαιώνει ότι αντιτίθεται στην προσφυγή του στο ΔΝΤ. Η φτηνή δημαγωγία οργιάζει: «Το ΔΝΤ, δεν έρχεται για να σώσει τη χώρα. Ερχεται για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειστών της». Ομως, και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι αυτά τα δυο δεν αντιφάσκουν. Αντίθετα, για να μπορεί να εξοφλήσει τους δανειστές της, η χώρα πρέπει να σωθεί. Δηλαδή να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική.

Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ προσπαθεί να καταστρέψει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, κυρίως τον τουρισμό. Ο ΣΥΝ δημαγωγεί και πάλι, παίζοντας με δημοψήφισμα. Σ’ αυτή τη χώρα ποτέ κανείς δε ζήτησε δημοψήφισμα από δημοκρατικότητα. Πάντα πόνταρε στις χειρότερες πτυχές των πολιτών. Στον θρησκευτικό φανατισμό πόνταρε ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όταν ζητούσε δημοψήφισμα για τις ταυτότητες. Στην αντι-ευρωπαϊκή παράδοση πόνταρε ο ΣΥΝ όταν ζητούσε δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα. Και τώρα ποντάρει στον φόβο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι σε περιόδους κρίσης εκείνος που ωφελείται είναι η ακροδεξιά. Το έχει καταλάβει ο κ. Καρατζαφέρης και γι’ αυτό πολιτεύεται εξυπνότερα.

Δείχνοντας το ΔΝΤ ως τον εχθρό, τα δύο κόμματα εξουσίας ξεφορτώνονται την κριτική σε βάρος τους. Συγχρόνως, το ΔΝΤ είναι όντως εχθρός τους. Αν η χώρα πρόκειται να γίνει παραγωγική, το καίριο βήμα είναι να μειωθεί το διεφθαρμένο, αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό κράτος. Ομως πού θα στηρίξουν τότε τα κόμματα την εξουσία τους; Πώς θα μαζέψουν ψήφους αν λείψουν οι διορισμοί και οι πελατειακές σχέσεις; Ενα ποσοστό 65-70% του εκλογικού σώματος είναι μερικά ή ολικά εξαρτημένο από το κράτος. Αν αυτό σταματήσει, τι θα απογίνουν;

Η μυθολογία για τον νέο εχθρό του έθνους, το ΔΝΤ, σκοπό έχει να διαιωνίσει τις εθνικές αναπηρίες. Η βασικότερη είναι η ιστορική έλλειψη κοινωνικής συνοχής. Αυτή διαμορφώνει τις πελατειακές σχέσεις στα κόμματα. Αυτή διαμορφώνει τη λαμογιά που μας δέρνει: οι περισσότεροι πολίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των διπλανών τους, αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον. Αποτέλεσμα η πρωτοφανής ακρίβεια, συνδυασμένη με άθλια ποιότητα. Σ’ αυτούς τους κερδοσκόπους αναζητήστε τον πραγματικό εχθρό. Και χτυπήστε τον αλύπητα.

Υ.Γ. Ενα μέτρο, που αν το απαιτούσε το ΔΝΤ θα χειροκροτούνταν, είναι η κατάργηση του νόμου περί (μη) ευθύνης υπουργών.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περαν του ότι η οικονομικη κριση δεν θα λυθει αν αλλαξουμε σταση στο ονομα ΦΥΡΟΜ ή μακεδονια, εγω έχω να σας προτεινω καποια συνεπεια των εθνικισμων πολυ χειροτερη (πλην του οτι οικονομικα η συγκεκριμενη χωρα εξαρταται απο την Ελλαδα):
Ανάληψη ευθύνης από τον UCK για επεισόδιο κοντά στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κόσοβο

Οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Απελευθερωτικός Εθνικός Στρατός» (UCK) απέστειλε προκήρυξη στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “Alsat-M”, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το πρόσφατο επεισόδιο, στην περιοχή Μπλάτσε (κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο), μεταξύ των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ομάδας ενόπλων.

Στην προκήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ ότι στις 28 Απριλίου 2010 στην κοινότητα Στούντεν των Σκοπίων, όπου βρισκόταν βάση ανεφοδιασμού του UCK, οι στρατιώτες μας έπεσαν σε ενέδρα των ενόπλων δυνάμεων των Σλαβομακεδόνων. Το αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν ένας νεκρός από την εχθρική πλευρά και ένας ελαφρά τραυματισμένος στρατιώτης, μέλος της μονάδας υποστήριξης του UCK. Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη ότι ο UCK συνεχίζει τη δράση του σε όλα τα τμήματα της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός».

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανέφεραν ότι η «υποτιθέμενη προκήρυξη περιέχει ανακρίβειες, καθώς δεν υπήρχε θύμα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης» και πρόσθεσαν ότι είναι αναμενόμενο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες να εμφανίζονται στα ΜΜΕ ή να αποστέλλουν μηνύματα, διότι, με την κατάσχεση της μεγάλης ποσότητας όπλων δόθηκε ισχυρό χτύπημα σε εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν απειλή, όχι μόνον για την ΠΓΔΜ αλλά και για την περιοχή.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, πριν από μερικές ημέρες, ανακάλυψε τέσσερις κρύπτες με παράνομο οπλισμό, στην περιοχή Μπλάτσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Στις κρύπτες αυτές φυλασσόταν μεγάλη ποσότητα οπλισμού από ένοπλους μασκοφόρους, οι οποίοι αντάλλαξαν πυροβολισμούς με την αστυνομία, κατά την επιχείρηση της τελευταίας.

Μετά την ανταλλαγή των πυροβολισμών οι ένοπλοι μασκοφόροι διέφυγαν.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, του Αλί Αχμέτι, το οποίο έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μην ενδώσουν στις προκλήσεις.

Σύμφωνα με το DUI, ένας ήταν ο UCK στην ΠΓΔΜ, με νόμιμο ηγέτη τον Αλί Αχμέτι.

Το 2001, Αλβανοί αντάρτες του UCK είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Οι συγκρούσεις είχαν λήξει με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Ο πολιττικός αρχηγός του UCK, Αλί Αχμέτι, μετά το τέλος των συγκρούσεων, προχώρησε στον σχηματισμό πολιτικού κόμματος, του DUI, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ.

ΒΜΡΟ μου θελατε πουλακια μου; Λουστειτε τα τωρα...

bb είπε...

Ανώνυμε 2:45, στην θέση σου θα ανησυχούσα περισσότερο για τα γεγονότα στην Αθήνα, σήμερα, με τρεις νεκρούς εργαζόμενους σε τράπεζα. Ο φασισμός την Ελλάδα δεν έχει όρια (γιατί περί φασιστικής ενέργειας πρόκειται). Είναι απάνθρωπος.
Και μετά μας φταίει το ΔΝΤ, η ΕΕ, οι Γερμανοί....

Ανώνυμος είπε...

Belo, μην συγχεεις ανομοια πραγματα. Ντροπη σου να βγαζεις φασιστικη μια διαδηλωση διαμαρτυριας για τα σκληρα οικ μετρα που σε καμια περιπτωση δεν σχετιζεται με τη δολοφονικη ενεργεια στην οποια αναφερεσαι.
Αλλο όμως αυτο και άλλο μια τρομοκρατικη οργανωση του uck με μελη του καποια ηγετικα προσωπα της κυβερνησης των σκοπιων, τα οποια ολοι ξερουν, αλλα κανεις δεν δινει σημασια. Και μια τετοια μερα δεν θα επρεπε να λες τετοιες βλακειες και να εκμεταλλευεσαι γεγονοτα που θλιβουν τον καθε λογικο ανθρωπο για να προωθησεις σκοπους πολιτικους και εθνικιστικους. Οι λογοι της καταστασης αυτης ειναι ο,τι αλλο μπορεις να σκεφτεις εκτος απο εθνικισμος. Ο εθνικισμος προκαλει άλλου ειδους προβληματα και τουλαχιστον οι γνωστοι εγκληματιες πρεπει να συλλαμβανονται και να δικαζονται κι οχι ν αναλαμβανουν ηγετικες θεσεις.