Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

16 Μαΐ 2010

Οι άλλοι πρωταγωνιστές

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πώς νιώθεις όταν σου αλλάζουν το επίθετο;

«Φύγαμε», «μας έδιωξαν», «έπρεπε να φύγουμε». Ετσι τελειώνουν οι κουβέντες με τους Τουρκοκρητικούς που συναντώ εδώ στη Σμύρνη. Το ίδιο θα σου πουν βέβαια και οι Ρωμιοί που άφησαν την Πόλη αλλά και την Ιμβρο και ήρθαν «κυνηγημένοι» να μείνουν στα παράλια.

Διαβαστε ολόκληρο το ρεπορτάζ:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4574758

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«35 έτη παρήλθον και κατά το διάστημα τούτο η ζωή των πατέρων ημών και ημών των ιδίων υπήρξε σειρά καταπιέσεων, αδικιών και δυστυχημάτων. Ουδείς περιηγητής ήλθεν εις τον ωραίον πλην ατυχή τόπον μας χωρίς να συγκινηθή από τα παθήματά μας. Βαρυτάτους φόρους καθ’ εκάστην αυξανομένους πληρώνομεν πλην ουδέν των καλών, όσα πάντες οι λαοί εις αντάλλαγμα των βαρών τούτων χαίρουσιν, απολαμβάνομεν· η δικαιοσύνη είναι παρ’ ημίν άγνωστος ούτε δικαστήρια αντάξια του ονόματος έχομεν, ούτε νόμους· διοίκησις είναι η αυθαίρετος θέλησις του αντιπροσώπου της Υψηλής Πύλης. Τα τέκνα ημών ένεκα ελλείψεως σχολείων ανατρέφονται εν τω σκότει της αμαθείας, τα ολίγιστα σχολεία, τα οποία έχομεν, συντηρούμεν σχεδόν πάντα εκ του υστερήματος ημών. Ημείς αυτοί διατηρούμεν τον κλήρον μας. Εις ουδεμίαν δημοσίαν θέσιν είμεθα δεκτοί, οδών και γεφυρών εντελώς στερούμεθα· η μαρτυρία ημών δεν έχει ισχύν απέναντι της του Οθωμανού, τα εκ μέρους των Οθωμανών προς ημάς αδικήματα σπανίως τιμωρούνται· εν γένει δ’ ουδενός, όσων απολαύει και ο ελάχιστος υπήκοος κράτους πολιτισμένου, απολαμβάνομεν ημείς. Είμεθα παντελώς δούλοι της ετέρας φυλής» (Τουρκοκρητών).
Από το Υπόμνημα των αντιπροσώπων των Κρητών της 14ης Μαΐου 1866

Ανώνυμος είπε...

16-05-10 ,Καθημερινή


Ο κερδισμένος(;) της κρίσης
Tου Τακη Καμπυλη

Για έναν πολιτικό που ξεκίνησε από οπαδός της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, που συνεργάστηκε (πολιτικά) με χουντικούς, με ναζιστές αλλά και με κομμουνιστές και Πασόκους (όπως ο ίδιος επαίρεται), η κρίση δείχνει το κερασάκι στην τούρτα του.

Για έναν άνθρωπο του Λόγου που μία από τις πρώτες «επιτυχίες» του ήταν η συνεργασία του έγκλειστου Ιωαννίδη με τον Ανδρέα Παπανδρέου (!), μια επόμενη ήταν η κυκλοφορία βιβλίου για τη Δήμητρα Παπανδρέου (με τις γυμνές φωτό) και μία άλλη ήταν η «αποκάλυψη» της δολοφονίας αστυνομικού - μέλους της 17Ν από άλλα μέλη της οργάνωσης στο λιμάνι της Καλαμάτας, σήμερα η επικαιρότητα τον ανταμείβει πλουσιοπάροχα.

Βεβαίως, δεν συνοψίζεται στα προαναφερθέντα η πορεία και η πολιτική δράση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Τα επέλεξα για έναν λόγο: διότι αυτά και πολλά ακόμη δείχνουν μακρινά και είναι ξεχασμένα. Ιδίως σήμερα που απ’ ό,τι φαίνεται ο «τακτικιστής» πρόεδρος του ΛΑΟΣ βγαίνει πολιτικά κερδισμένος με τη στάση του απέναντι στην κρίση.

Πολύτιμα στοιχεία για το φαινόμενο Καρατζαφέρης συγκεντρώθηκαν από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά σ’ ένα από τα πιο παρεμβατικά βιβλία της ελληνικής βιβλιογραφίας (βλ. Info). Αλλωστε εδώ και μερικά χρόνια το ερώτημα απασχολεί σημαντικό κομμάτι του Δημόσιου Λόγου.

Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται ότι διέψευσε αναλυτές και πολιτικούς που στοιχημάτιζαν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για ακροδεξιό κόμμα. Τους διέψευσε καίτοι ο ίδιος απορρίπτει τον «χαρακτηρισμό». Η αλήθεια μπορεί να είναι ότι (σήμερα) το εννοεί, όπως και ότι πραγματικά το εννοούσε όταν συσπείρωνε και υιοθετούσε τον ακροδεξιό χώρο στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Γ. Καρατζαφέρη. Η ευκολία με την οποία τσαλαβουτάει σε ιδεολογίες και πολιτικούς χώρους. Δεν ψεύδεται διότι αυτο-διαψεύδεται στην πολιτική του καριέρα. Βασιλικός, «αβερωφικός», «μητσοτακικός», «εβερτικός», «καραμανλικός», άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο ακροδεξιός (με αντισημιτικές και άλλες κορόνες) ο Γ. Καρατζαφέρης δεν έφερε στην πολιτική –όπως υποστηρίζεται– το άλλο του επάγγελμα, τη διαφήμιση. Εκανε ακριβώς το αντίθετο. Το είπε και ο ίδιος: «(…) Μια στρατηγική που βασίστηκε σε έναν λόγο στρογγυλοποιημένο επί των ιδίων αρχών που δεν ξεφύγαμε επ’ ουδενί. Αλλά ο λόγος μας ήταν πιο εύγευστος και πιο εύπεπτος. Δεν αλλάξαμε αυτά που σερβίρουμε, αλλάξαμε τον τρόπο που τα σερβίραμε.» Ναι, αλλά τι «σερβίρει» ο ΛΑΟΣ;

Μέχρι πρόσφατα, σχεδόν αποκλειστικά «Γιώργο Καρατζαφέρη». Αυτός ήταν (ώς ένα βαθμό είναι) το πολιτικό κεφάλαιο, αλλά και ταυτόχρονα το πολιτικό προϊόν του κόμματος. Το οποίο διακινήθηκε κυρίως τηλεοπτικά. Από τους πρώτους που κατάλαβαν τη δύναμη της τηλεόρασης, από αυτούς που αμέσως φρόντισε να αδειοδοτήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά στην τηλεόραση χρειάζονται και δευτεραγωνιστές και κομπάρσοι. Που πρέπει κάτι να λένε. Η ακροδεξιά βρήκε επιτέλους το βήμα της στο Telecity. Ο Κ. Πλεύρης και άλλοι ανέλυαν τη φυλετική ανωτερότητα, τις σιωνιστικές συνωμοσίες (σε μια εκπομπή ο Κ. Πλεύρης εξηγούσε στον Γ. Kαρατζαφέρη γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος δεν επέτρεψε μεικτούς γάμους με Εβραίους!). Αυτό το περιβάλλον φάνταζε γραφικό, αλλά δεν ήταν.

Ανώνυμος είπε...

Η όσμωση με την ακροδεξιά αποδείχθηκε χρήσιμη, αφού του έδωσε τα εργαλεία που χρειαζόταν για τις μάχες των ταυτοτήτων και του βιβλίου της Ιστορίας ενώ η ατζέντα της μετανάστευσης κυριάρχησε στις ευρωεκλογές του 2009. (Πάντως, ανησυχητικά χρήσιμη, αφού δημιουργήθηκε όπως λέει ο μελετητής του ΛΑΟΣ Στάθης Τσιράς, μια ισχυρή δεξιά αντιπολίτευση εντός του κόμματος η οποία –όχι άδικα– ζητεί το μερίδιο της επιτυχίας. Σ’ αυτούς ο Γ. Καρατζαφέρης θυμίζει ότι η «επιτυχία» κατακτήθηκε χάρη στις κινήσεις τακτικής από τον ίδιο. Ακόμη και η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του ΛΑΟΣ συνέπεσε με την ανάγνωση της «ιεράς» εγκυκλίου στις Εκκλησίες περί προκήρυξης δημοψηφίσματος για τις ταυτότητες). Ωστόσο, οι δευτεραγωνιστές στο Telecity είναι σήμερα σχεδόν πρωταγωνιστές σε μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. (Μέχρι και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δείχνει να ανησυχεί και καταφεύγει και ο ίδιος σε συχνές τηλεοπτικές «παρεμβάσεις». Αυτό δα έλειπε).

Ο Λόγος τους θυμίζει τη φράση του Λεπέν «είμαι δεξιός στην οικονομία, κοινωνικά αριστερός και εθνικά Γάλλος». Η πορεία τους ανάλογη.

Η τηλεόραση, όπως και με το τρίτο κύμα της ακροδεξιάς (όρος της Βασιλικής Γεωργιάδου) στην Αυστρία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, έπαιξε τον κύριο ρόλο. Οι εκπρόσωποί του «ανεβάζουν» την τηλεθέαση λόγω των ακραίων θέσεων, ενίοτε δε και εκπλήσσουν με το περίσσευμα κοινής λογικής κυρίως στα οικονομικά θέματα.

Είναι πλέον οικεία πρόσωπα (και σε ιδιωτικές τους στιγμές).

Στη σύντομη πορεία του (το καλοκαίρι συμπληρώνει δέκα χρόνια) ο ΛΑΟΣ, αφού ηγεμόνευσε στον ακροδεξιό χώρο σχετικά γρήγορα, χάρη στην τακτική του Γ. Καρατζαφέρη πέτυχε να θολώσει το ιδεολογικό του υπόβαθρο, συγκεντρώνοντας και διαμαρτυρόμενους γενικώς κατά των κοινωνικών και πολιτικών ελίτ. Ο πρόεδρος άλλοτε χαλάρωνε και άλλοτε έσφιγγε το λουρί της ακροδεξιάς ρητορείας ανάλογα με τη συγκυρία. Αλλοτε κάλυπτε κι άλλοτε όχι π.χ. τη δράση της Χρυσής Αυγής, άλλοτε μιλούσε για την Πόλη και για τις δύο όχθες του Αιγαίου κι άλλοτε αναιρούσε εκφρασμένες θέσεις του. Συνεπής αποδείχθηκε (τουλάχιστον;) σε ένα πράγμα: να παραμείνει οικείος στον μέσο Ελληνα.

(Ο Δ. Ψαρράς αναδημοσιεύει περιγραφή για τον Λεπέν στην οποία αντικατέστησε το «μέσος Γάλλος» με το «μέσος Ελληνας»: «Η εικόνα του οργισμένου μέσου Ελληνα που προβάλλει, του φωνακλά που δεν χαρίζει κάστανα το λέγειν του, οι επιτήδειες μπηχτές του ικανές να προκαλέσουν εκρήξεις γέλιου και οι οποίες αντισταθμίζονται πάραυτα με σοβαρές δηλώσεις, το ταλέντο του ως ηθοποιού και γελωτοποιού που ξέρει να φέρνει το πλήθος στα νερά του, όλα αυτά τον καθιστούν φαινόμενο των μέσων ενημέρωσης»).

Σήμερα ο Γ. Καρατζαφέρης δείχνει έτοιμος να αναρριχηθεί (μετά τα τηλεοπτικά ) και στα πολιτικά σαλόνια. Θυσιάζει την κομματική ρητορεία περί «Λαού και ελίτ» και σπεύδει να συνταχθεί με τις δυνάμεις που σώζουν το «σύστημα», το οποίο αίφνης περίπου ταυτίζεται με την πατρίδα. Για μια ακόμη φορά φαίνεται να είναι ο κερδισμένος. Η υποκατάσταση της πολιτικής από την τακτική δείχνει να έχει χώρο στο πολιτικό μας περιβάλλον.

Ιnfo

- Δημήτρη Ψαρρά «Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη - η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής ακροδεξιάς», Αθήνα 2010 εκδ. Αλεξάνδρεια

- Βασιλικής Γεωργιάδου «Η Ακρα Δεξιά και οι συνέπειες της συναίνεσης», Αθήνα 2008, εκδ. Καστανιώτης

- Γιάννη Κολοβού «Ακρα Δεξιά και Ριζοσπαστική Δεξιά», Αθήνα 2005, εκδ. Πελασγός

- Στάθη Τσιρά «Ο λαϊκισμός και ο ΛΑΟΣ», αδημοσίευτη έρευνα

Ανώνυμος είπε...

http://karatzova.blogspot.com/
------------------------------------
άξιο προσοχής.....

Ανώνυμος είπε...

In letzter Zeit ist das Land mehr als unrentabel geworden, weshalb es hier zum Verkauf steht. Hauptstadt: Athen (Erste Kulturhauptstadt Europas! Nach neusten wissenschaftlichen Erkenntnissen leicht entzündlich!)Zustand: Deutliche Abnutzungs- und Gebrauchsspuren. Insgesamt bankrott, aber inklusive billigen Krediten der EU-Nachbarstaaten.Der Höchstbietende erhält Portugal und Spanien gratis dazu! Verkauf nur bei Verfügbarkeit*.


(πωλείται μια ήδη χρεωκοπημένη άχρηστη διεφθαρμένη χώρα που δεν μπορεί να νοικιαστεί, εύφλεκτη, με δώρο την Ισπανία και την Πορτογαλία και 200 γραμμάρια κασέρι, η οποία πιάνει περισσότερα λεφτά στο ebay, από ότι στην πραγματικότητα).

Ανώνυμος είπε...

die alten Griechen lehrten uns die Weisheit
die jungen Griechen leerten uns die Mülltonnen
die griechische Regierung leert uns die Kassen


Οι αρχαίοι ελληνες μας μαθαν την σοφια.
Οι νεοέλληνες μας αδειαζαν(ουν) τους σκουπιδοκάδους.
Οι ελληνικη κυβέρνηση μας αδειαζει τα ταμία

Ανώνυμος είπε...

Ολι Ρεν
«Απαραίτητη χωρίς καθυστέρηση» η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 [ 22:51 ]
Αναγκαία το συντομότερο δυνατόν η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης για τη διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Oλι Ρεν, λέγοντας πως ο ευρωπαϊκός συντονισμός θα πρέπει να γίνει με το βλέμμα στην αντιμετώπιση της κρίσης, τη μεταρρύθμιση των αγορών και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας με κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν εξέφρασε την εκτίμησή του προς το Κοινοβούλιο για τη μέχρι τώρα υποστήριξη που έχει επιδείξει και κάλεσε στους ευρωβουλευτές για περαιτέρω συνεργασία στις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Ο επίτροπος δήλωσε πως συμφωνεί με τους ευρωβουλευτές που ζητούν οικονομική ένωση συμπληρωματική της νομισματικής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι το δίδαγμα από την κρίση».

Τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να απασχολήσουν την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Φινλανδό επίτροπο, είναι η αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης των αγορών και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη με κυρώσεις και κανόνες δημοσιονομικής επισκόπησης στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αποφύγαμε μία πτώχευση 'α λα Lehman Brothers' σε ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφερε ο επίτροπος σχετικά με την Ελλάδα, «για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε με επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και την εύθραυστη ακόμα οικονομική ανάκαμψη στην ήπειρό μας».

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και θα προχωρήσουμε άμεσα» συνέχισε ο Ολι Ρεν, «γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση», ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των θεσμικών οργάνων για την επίτευξη των στόχων.

Ο επίτροπος ζήτησε επίσης την υποστήριξη των ευρωβουλευτών στο ζήτημα, λέγοντας: «Βγείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους σας και βοηθήστε μας να πείσουμε την προεδρία, όχι μόνο την ισπανική αλλά και τις άλλες. Κάνετε να ακουσθεί η φωνή σας στους λαούς σας ».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?
------------------------------------------------------------
αν η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση δεν συνοδευτεί από ΠΟΛΙΤΙΚΗ, θα είναι ελλειπής και αναποτελεσματική...
γιατί γρήγορα ο σημερινός πολιτικός εθνικισμός θα αντικατοπτρισθεί στο οικονομικό πεδίο ως οικονομικός εθνικισμός και θα διαλύσει κάθε ευρωπαϊκή διάσταση...

Ανώνυμος είπε...

QUOTE ΓΙΑ 18 ΜΑΙΟΥ 3.08μμ.."παραλλήρημα ποντιακού αλυτρωτισμού....
οι μακεδόνες τους εύχονται γρήγορη επιστροφή.."MHΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΣΑΣ(5-6000 ΑΤΟΜΑ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ )ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ?