Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

5 Ιουν 2010

Αρβανίτες της Ιταλίας


Δίγλωσσες πινακίδες στα Ιταλικά και Αλβανικά στα Αρβανίτικα/Arberesh χωριά της Piana degli Albanesi και Santa Cristina Gela (Σικελία) με δείγμα της ομιλούμενης διαλέκτου.

Στη Σικελία, στην Piana degli Albanesi, υπάρχει μια σημαντική κοινότητα Αρβανιτών που μετανάστευσαν στην περιοχή πριν περίπου 500 χρόνια, από περιοχές της σημερινής Αλβανίας, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Σε αυτά τα χωριά η Δημοτική Αρχή χρησιμοποίει στα επίσημα έγγραφα της ΚΑΙ την Αλβανική γλώσσα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-06-10



Οφσάιντ ο ρατσισμός
Της Ναβι Πιλαϊ*

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να σκεφτούμε ότι τα σπορ ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, φέρνουν κοντά τους διαφορετικούς πολιτισμούς και μας βοηθούν να ξεπεράσουμε όσα μας χωρίζουν. Στην ταινία «Ιnvictus» («Ανίκητος») είδαμε τον Νέλσον Μαντέλα να χρησιμοποιεί το ράγκμπι για να εκτονώσει τις διαμάχες και να οικοδομήσει μια κοινή εθνική ταυτότητα. Η επιλογή της Νότιας Αφρικής -μιας χώρας που αποκήρυξε τον θεσμοποιημένο ρατσισμό του απαρτχάιντ- ως διοργανώτριας χώρας του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2010 προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανανέωση του αγώνα μας κατά κάθε μορφής διακρίσεων.

Ως θύμα του ρατσισμού αλλά και οπαδός των σπορ, καλώ τους παίκτες και τους θεατές να μετατρέψουν το Παγκόσμιο Κύπελλο σε ένα παγκόσμιο προσκλητήριο κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Ο φόβος, η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία μπορούν να καταπολεμηθούν με τις διαμετρικά αντίθετες αξίες του «ευ αγωνίζεσαι» και της συνεργασίας, αξίες που είναι πρωταρχικής σημασίας για τα ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι ευχόμαστε να κερδίσει η αγαπημένη μας ομάδα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο μάς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε συνανθρώπους μας με διαφορετική ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις.

Πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε για τον ρατσισμό και τις άλλες μορφές μισαλλοδοξίας που δηλητηριάζουν τον αθλητισμό -και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο-, υπονομεύουν το θετικό του μήνυμα και τον οδηγούν στην ανυποληψία. Αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά, με τους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων να χρησιμοποιούν ακόμη και βία για να επιτεθούν στους αντιπάλους τους. Δυστυχώς, ακόμη και οι ίδιοι οι παίκτες υπήρξαν μερικές φορές επιρρεπείς σε αυτή την αχρεία συμπεριφορά. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι, και σωστά, υποχρεωμένοι να σέβονται το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και να εφαρμόζουν τον κώδικα συμπεριφοράς της FIFA που περιλαμβάνει διατάξεις κατά των διακρίσεων. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μερικές πλούσιες ποδοσφαιρικές ομάδες γλίτωσαν τη σοβαρή τιμωρία για σοβαρά ρατσιστικά περιστατικά, πληρώνοντας ασήμαντα χρηματικά πρόστιμα. Οι εθνικές ποδοσφαιρικές αρχές σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενισχύσουν τις προφορικές τους δεσμεύσεις με σοβαρά και σταθερά αντικίνητρα. Εκδηλώσεις ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, μέσα ή έξω από τα γήπεδα, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα ενώ οι ένοχοι πρέπει να απομονώνονται.

Το σαφές μήνυμα του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχει χώρος για τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Χαιρετίζω τη στάση της FIFA και της UEFA κατά του ρατσισμού. Η FIFA σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους τέσσερις προημιτελικούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου, προκειμένου να στείλει ένα κατηγορηματικό μήνυμα κατά του ρατσισμού σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Πριν από αυτούς τους αγώνες, οι αρχηγοί κάθε ομάδας θα διαβάσουν μια δήλωση που θα καλεί τους παίκτες, τους επισήμους και τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο να πούνε «όχι» σε κάθε μορφή ρατσισμού. Οι πραγματικοί νικητές του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου θα είναι αυτοί που θα γιορτάσουν και θα σεβαστούν με λόγια και πράξεις τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι», του τίμιου συναγωνισμού, του σεβασμού και της ανεκτικότητας μέσα και έξω από το γήπεδο. Ας κλωτσήσουμε τις διακρίσεις έξω από το γήπεδο. Ας μαρκάρουμε τον αποκλεισμό. Ας βγάλουμε τον ρατσισμό οφσάιντ.

* Υπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για τη καινούργια ταπετσαρία...
ας αποτελέσει αφορμή για καινούργια εξωστρεφή πορεία απηλλαγμένη από την συκοφαντική αντιμακεδονική μιζέρια....
οι δίγλωσσες πινακίδες αποτελούν υποχρέωση κάθε ευρωπαϊκού κράτους...
επιτέλους ας ξεκινήσουν και στην ελλάδα...
ας το εφαρμόσουμε στα χωριά μας πρώτα...