Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

7 Ιουλ 2010

11 Ιουλίου 1995, Η σύγχρονη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Σρεμπρένιτσα: λέξη ντροπή για την πολιτισμένη Ευρώπη και τον βαλκανικό χώρο ειδικότερα. Για τους Έλληνες που εκείνη την εποχή φορούσαν σέρβικες παρωπίδες, η λέξη - γλωσσοδέτης, που σημαίνει «Μικρό Ορυχείο», ίσως να μην σημαίνει και πολλά πράγματα. Στην πόλη, όμως, αυτή της Ανατολικής Βοσνίας συντελέστηκε το 1995 η μεγαλύτερη σφαγή που γνώρισε η ήπειρός μας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 11 Ιουλίου, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων σε μία περιοχή που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο. Τηρουμένων των αναλογιών, η θηριωδία αυτή μας φέρνει στο νου τις κατοχικές σφαγές των Γερμανών στα Καλάβρυτα και το Δίστομο.

Η Σρεμπρένιτσα έγινε το σύμβολο της ντροπής, όχι μόνο για το μέγεθος του μακελειού, αλλά και για το ότι συνέβη σε μία πόλη που ήταν υπό την απόλυτη προστασία των Ηνωμένων Εθνών. Οι 100 ολλανδοί κυανόκρανοι που επόπτευαν την περιοχή αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ποσοτικά και ποιοτικά, ενώ η βοήθεια που τους είχε υποσχεθεί ο ΟΗΕ ήλθε μετά το τέλος της Σφαγής. Έτσι, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων αφέθηκαν ανενόχλητες να επιτελέσουν και να ολοκληρώσουν το «θεάρεστο» εθνοκαθαρτήριο έργο τους.

Σύμφωνα με αναφορά ολλανδικού ινστιτούτου, στις σφαγές πήραν μέρος και 12 Έλληνες. Ανήκαν στην Ελληνική Φρουρά Εθελοντών και ήταν είτε μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» ή μισθοφόροι. Μάλιστα, ο Ράτκο Μλάντιτς τους ζήτησε να υψώσουν την ελληνική σημαία στην καθημαγμένη Σρεμπρένιτσα, ενώ ο Ράντοβαν Κάρατζιτς του παρασημοφόρησε. Οι έλληνες εθελοντές στη Βοσνία πίστευαν, όπως και η πλειονότητα των συμπατριωτών μας, ότι αγωνίζονταν για ιερό σκοπό, υπερασπιζόμενοι την Ευρώπη και τον Χριστιανισμό από τη λαίλαπα του Ισλαμισμού.

Το θέμα ξεχάστηκε με το πέρασμα των χρόνων, ώσπου το επανέφερε στο προσκήνιο το 2005 ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος με επερώτησή του στη Βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, διέταξε έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πτώση της Σρεμπρένιτσα σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση στην βοσνιακή σύγκρουση. Η ταπείνωση των δυνάμεων του ΟΗΕ ανάγκασε τη διεθνή κοινότητα να πάρει σκληρά μέτρα και να βομβαρδίσει σερβοβοσνιακές περιοχές. Ακολούθησε η συνθήκη του Ντέιτον, που έφερε την ηρεμία, αλλά δεν έλυσε το βοσνιακό ζήτημα. Η πολυπολιτισμική Βοσνία χωρίσθηκε σε κροατομουσουλμανικό και σερβοβοσνιακό τομέα και ακόμη και σήμερα χρειάζεται τις οικονομικές ενέσεις της διεθνούς κοινότητας για να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της.

Ο πρωτεργάτης της Σφαγής στρατηγός, Ράτκο Μλάντιτς και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ακόμη καταζητούνται για να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αφού ο μέντοράς τους Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Μόνο δύο χαμηλόβαθμοι σερβοβόσνιοι αξιωματικοί έχουν καταδικασθεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης γι' αυτό το διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
-----------------------------------------------------------
παράκληση για ανάρτηση ενόψει της 15 επετείου της σφαγής της Σρεμπρένιτσα , στις 11 Ιουλίου του 1995 , από τους φασίστες του Καράτζιτς και του Μλάντιτς με την ενεργή συμμετοχή της παρακρατικής ελληνικής οργάνωσης με την επωνυμια ελληνική εθελοντική φρουρά, η οποία τύγχανε της ηθικής και υλικής υποστήριξης του επίσημου ελληνικού κράτους....


κατατοπιστικό βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους αφιερωμένο στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, στις 11 ιουλίου 1995...

http://www.youtube.com/watch?v=x5RcBe4H4wk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=iiQ1rMh-A0A&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=5Qu2joLB7gk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=k6k4gRYK-ok&feature=related

74 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οχι άλλες ΒΡ, ηλιακή ενέργεια από ερήμους
The Guardian

Γιατί η πετρελαιοκηλίδα από τη γεώτρηση Deepwater Horizon, μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν έχει οδηγήσει σε κατάληψη της Βαστίλλης των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών; Γιατί τα πιο πιεστικά προβλήματα του καιρού μας -η περιβαλλοντική κρίση και η κλιματική αλλαγή- δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια ενεργητικότητα, τον ίδιο ιδεαλισμό και την ίδια αισιοδοξία όπως οι τραγωδίες της φτώχειας, της τυραννίας και του πολέμου; Αυτή τη στιγμή, η πετρελαϊκή βιομηχανία θυμίζει το παλαιό καθεστώς πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού έχει πολλά πρόσωπα. Το ένα είναι η ανικανότητα της ΒΡ. Το άλλο είναι η ανεπάρκεια των νόμων. Ανακρίνοντας τον επικεφαλής της ΒΡ, Τόνι Χέιγουορντ, στο Κογκρέσο, Αμερικανός γερουσιαστής απαρίθμησε όλα τα ατυχήματα για τα οποία ευθύνεται η ΒΡ, αλλά έθιξε και μια μεγάλη αλήθεια. Εκατοντάδες, ή και χιλιάδες, εξέδρες άντλησης πετρελαίου βρίσκονται στην περιοχή αυτή και στον υπόλοιπο κόσμο, την ευθύνη των οποίων έχουν οι άλλες πετρελαϊκές εταιρείες. Δεν έχει νόημα να τα βάζουμε μόνο με την ΒΡ. Ολόκληρο το μοντέλο προόδου και ανάπτυξης που βασίζεται στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αλλάξει.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα έγιναν ξαφνικά. Εχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που ο Μαξ Βέμπερ προέβλεψε το τέλος του καπιταλισμού του πετρελαίου, μιλώντας για την εποχή «που το τελευταίο γραμμάριο καυσίμου θα έχει καεί». Γιατί όμως ένας πλανήτης που εισπράττει κάθε μέρα από τον ήλιο δεκάδες φορές περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται κοιτάει απαθής τον πίδακα πετρελαίου στα βάθη του ωκεανού; Τώρα είναι που χρειαζόμαστε την πολυσυζητημένη καινοτόμα δύναμη του κεφαλαίου και τον ουτοπικό ενθουσιασμό των μηχανικών. «Τα σπαθιά να γίνουν άροτρα», έλεγε το φιλειρηνικό κίνημα «Οι έρημοι να γίνουν ηλιακή ενέργεια», πρέπει να πούμε τώρα εμείς.

«Υποτιμήσαμε το πόσο περίπλοκη είναι μια γεώτρηση στα 1.500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα», παραδέχθηκε ο Χέιγουορντ. Και ο Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε «πόλεμο» στον εχθρό. Mόνο που αυτή τη φορά ο εχθρός δεν είναι κάποιο ξένο κράτος, αλλά οι παρενέργειες οικονομικών, επιστημονικών και πολιτικών αποφάσεων. Τι πρέπει να κάνει ο επικεφαλής του στρατεύματος, να στείλει υποβρύχια να τορπιλίσουν τη διαρροή; Να εξαπολύσει στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της διοίκησης της ΒΡ και όσων την υποστηρίζουν; Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Τζoρτζ Μπους θεώρησε το Αφγανιστάν και το Ιράκ υπόλογα για την Αλ Κάιντα. Μήπως θα έπρεπε ο Ομπάμα να θεωρήσει τη Βρετανία υπόλογη για την καταστροφική επίθεση στις αμερικανικές ακτές; Ομως η British Petroleum δεν είναι βρετανική. Το 1998 συγχωνεύθηκε με τον αμερικανικό γίγαντα Amoco, η εξέδρα άντλησης πετρελαίου ήταν κατασκευασμένη από Κορεάτες, ενώ η εταιρεία πληρώνει εταιρικό φόρο στη Βέρνη της Ελβετίας.

Η αγοραπωλησία ρύπων, τα σύγχρονα συγχωροχάρτια για τη ρύπανση, μπορούν άραγε να αποτελέσουν το μέλλον; Ή θα βρούμε το κουράγιο να μπούμε σε μια νέα εποχή ηλιακής ενέργειας, στην οποία η ευημερία δεν είναι περιβαλλοντική αμαρτία; «Είναι ώρα για καθαρές μορφές ενέργειας», έχει πει ο Ομπάμα. Αν μπορεί να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση, τότε η Βαστίλλη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών είναι καταδικασμένη να πέσει.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ , μπελομόρε..
όντως η Σρεμπρένιτσα αποτελεί την ντροπή της Ε.Ε
το δεύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ δημοκρατίας...
την όχι τυχαία ευθύνη των ολλανδών κα των γάλλων κυανόκρανων...
μία παράκληση όμως, αν μπορείς διόρθωσε τον τίτλο σου ως εξής:

11 Ιουλίου 1995, Η σύγχρονη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

----------------------------------------------
α- δεν είναι σφαγή αλλά γενοκτονία αφού υπήρχε προετοιμασμένο και οργανωμένο σερβικό σχέδιο κρατικών φορέων για εξαφάνιση των βόσνιων μουσουλμάνων , μόνο και μόνο λόγω της ιδιότητας αυτής...
β- αφορούσε αποκλειστικά άμαχους

ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ανώνυμος είπε...

Eurostat: τετραπλάσιοι σε έναν χρόνο, 16.920 αλλοδαποί απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια

Βρυξέλλες-Γιώργος Κωστούρος , 7 Ιουλ, 11:30


Τετραπλασιάσθηκε μέσα σ' ένα χρόνο ο αριθμός των αλλοδαπών μεταναστών που πήραν την ελληνική ιθαγένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η Eurostat το 2007 πήραν την ελληνική ιθαγένεια 3.920 αλλοδαποί, ενώ το 2008 16.920. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 1,5 αλλοδαπό με ελληνική ιθαγένεια για κάθε 1000 Έλληνες, ενώ σε κάθε 1.000 αλλοδαπούς, κατοίκους της Ελλάδας μόλις οι 6 απέκτησαν το 2008 την ιθαγένεια της χώρας. Πρόκειται για το μικρότερο αριθμό αλλοδαπών που έχουν την ιθαγένεια της χώρας στην οποία κατοικούν μεταξύ όλων των κοινοτικών χωρών.

Στις 27 χώρες της Ένωσης πήραν την ιθαγένεια μιας από αυτές 707.110 άτομα το 2007 και 695.880 άτομα το 2008.

Από τους μετανάστες που πήραν την ελληνική ιθαγένεια το 2008 το 59% προέρχεται από την Αλβανία,(9.996 άτομα), το 7,6% από την Γεωργία (1.285 άτομα) και το 4,9% από την Ρωσία (834 άτομα).

Οι περισσότεροι μετανάστες που έχουν πάρει το 2008 την ιθαγένεια ενός κράτους- μέλους της Ένωσης προέρχονται από το Μαρόκο (64.000 άτομα), την Τουρκία (50.000), τον Ισημερινό (Εκουαδόρ-27.000 άτομα), την Αλγερία (23.000) και το Ιράκ (20.000).

Μερικές χώρες έχουν τη μαζική προτίμηση των μεταναστών μιας άλλης τρίτης χώρας, όπως στην Ελλάδα το 59% των μεταναστών που πήραν την ιθαγένεια της χώρας είναι Αλβανοί, στη Ρουμανία το 89% των αλλοδαπών που πήραν την ιθαγένεια είναι Μολδαβοί, στην Ουγγαρία το 68% είναι Ρουμάνοι, προερχόμενοι προφανώς από την μεγάλη ουγγρική μειονότητα αυτής της χώρας και στη Βουλγαρία το 51% είναι Σκοπιανοί, αφού πρόκειται για συγγενικό προς τους Βουλγάρους λαό που μιλάει την ίδια γλώσσα και θέλει μέσω της βουλγαρικής ιθαγένειας να περάσει στην δυτική Ευρώπη.

--------------------------------------------------------------------
πολύ κατατοπιστικό άρθρο αφιερωμένο εξαιρετικά στους αντιμετανάστες έλληνες εθνικιστές...
λίγες μόνο παρατηρήσεις :
α- καλά θα ήταν να γνωρίζουμε πόσοι έλληνες πολίτες κατέχουν δεύτερη υπηκοότητα )νομίζω εκατοντάδες χιλιάδες )
β- όχι Σκοπιανοί αλλά Μακεδόνες, όπως όχι Αθηναίοι αλλά Ελλήνες , όπως Χαράλαμπος και όχι Χασάν
γ- όχι εθνοτική συγγενεια με τους τουρκομογγόλους βούλγαρους αλλά γλωσσική λόγω του μακεδονικού εκσλαβισμού τους
δ- μοναδικός σκοπός απόκτησης του βουλγάρικου διαβατηρίου, έστω και δίχως την εκπλήρωση του ελάχιστου πραγματικού χρόνου παραμονής στη βουλγαρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί η προσδοκία εύρεσης εργασίας στη δυτική ευρώπη , λόγω της διψήφιας ανεργίας στη δημοκρατία της μακεδονίας

Ανώνυμος είπε...

Τα σύνδρομα και το μέλλον
Του Αλεξη Παπαχελα
Βρέθηκα τις προάλλες στην τελετή αποφοίτησης ενός Αμερικανικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη. Και μέσα σε μια ώρα κατάλαβα πόσα λάθη έχουμε κάνει σαν χώρα, πόσες ευκαιρίες έχουμε χάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το Κολλέγιο αυτό είναι μια σοβαρή, μη κερδοσκοπική προσπάθεια στον χώρο της εκπαίδευσης και από τις λίγες που κατάφεραν να επιβιώσουν και να ανθήσουν παρά τον «πόλεμο» που υπέστησαν. Δεν έχει σχέση με τα διάφορα πειρατικά και ημιπειρατικά «κολλέγια» που φύτρωσαν στην Ελλάδα χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.
...........
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/07/2010_1292122

Ανώνυμος είπε...

Η Τέτα Παπαδοπούλου γράφει στην Ελευθεροτυπία στις 30 Ιουνίου 2005:

«Το όνειδος της Σρεμπρένιτσα συνδέεται δυστυχώς με την Ελλάδα κατά έναν τρόπο φρικαλέο. Στη σφαγή αυτή συμμετείχαν και Ελληνες παραστρατιωτικοί. Πήγαν... εθελοντές στη Βοσνία -ήταν κάποιες δεκάδες- για να βοηθήσουν «τους Σέρβους αδελφούς» στην εθνοκάθαρση. Πήραν μέρος με τα τάγματα θανάτου σε διάφορες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στη Σρεμπρένιτσα. Και μάλιστα ύψωσαν, στην πνιγμένη στο αίμα Σρεμπρένιτσα, την ελληνική σημαία.

Οι εν λόγω συμπατριώτες μας, προφανώς υπερήφανοι για τη συμμετοχή τους στο μακελειό, πόζαραν δίπλα στην ελληνική σημαία και έβγαλαν αναμνηστικές... φωτογραφίες. Εκτός αυτού, έδωσαν συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, πριν και μετά την επιστροφή τους από την «εποποιία».

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνον το φρικτό γεγονός ότι κάποιες δεκάδες Ελλήνων παραστρατιωτικών πήραν μέρος στις σφαγές στη Σρεμπρένιτσα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το φρικαλέο γεγονός δεν το καταδίκασαν και δεν το διερεύνησαν εκείνοι που όφειλαν να το κάνουν: η πολιτική ηγεσία της χώρας -κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, κόμματα- ο λεγόμενος πνευματικός κόσμος, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τα ΜΜΕ.

Δεν είναι παράξενο. Πώς να καταδικαστεί η ελληνική συμμετοχή στο έγκλημα, όταν όλες οι ελίτ στην Ελλάδα, με ελάχιστες ατομικές τιμητικές εξαιρέσεις, χειροκροτούσαν τον Μιλόσεβιτς και τους συνενόχους του; Θυμάστε τις συναυλίες στο κατάμεστο -φταίει, βέβαια, και ο κόσμος- Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρουσία της πολιτικής, συνδικαλιστικής, εκκλησιαστικής ηγεσίας, με τιμώμενο πρόσωπο τον πρύτανη της εθνοκάθαρσης Κάρατζιτς;»

Ανώνυμος είπε...

Αξιωματούχος του υπ. Εξωτερικών αναγνωρίζει για πρώτη φορά δημόσια ότι Ελληνες πολίτες έλαβαν μέρος σε εγκλήματα εναντίον αμάχων Βοσνίων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πρόκειται για περίπου 100 άτομα τα οποία πολεμούσαν στη Βοσνία υπό τις διαταγές του φυγόδικου στρατηγού Μλάντιτς. Πολλοί από αυτούς έλαβαν μέρος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε από την αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ως «το το πιο καλοκρυμμένο μυστικό της Ελλάδας».

Η αναγνώριση της συνενοχής Ελλήνων πολιτών έγινε από το διπλωμάτη Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Ελληνας διπλωμάτης επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σρεμπρένιτσα και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των δολοφονηθέντων αμάχων Βοσνίων. Μετά την επίσκεψή του έκανε δηλώσεις στον τοπικό Τύπο με τις οποίες εξέφραζε τον αποτροπιασμό του για τη συμμετοχή συμπατριωτών του στο έγκλημα.

«Ντρέπομαι για τους Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε στην ημερήσια «Ντέβνι Αβάζ». Απαντώντας σε ερώτηση του Βόσνιου δημοσιογράφου, πώς σχολιάζει ως Ελληνας την ανύψωση της ελληνικής σημαίας στη μαρτυρική πόλη και τη συμμετοχή των συμπατριωτών του στη σφαγή, ο κ. Κούρκουλας επιβεβαίωσε ότι πράγματι αυτό συνέβη. «Πρόσφατα διάβασα μια έκθεση για το συμβάν» είπε. «Νομίζω ότι εκφράζω όχι μόνο την προσωπική μου άποψη αλλά και την άποψη και της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μου, λέγοντας ότι ντρεπόμαστε για το γεγονός. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει έθνος στον κόσμο το οποίο δεν έχει εγκληματίες».

Οι δηλώσεις του Ελληνα διπλωμάτη αποτελούν μια τομή με τη μέχρι σήμερα πρακτική του ΥΠΕΞ, το οποίο δήλωνε πάντοτε άγνοια του γεγονότος. Πριν από δύο έτη, έπειτα από ερώτηση του τ. βουλευτή Α. Ανδριανόπουλου στη Βουλή, οι ελληνικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών σε εγκλήματα εναντίον αμάχων Βοσνίων. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπόθεση πολύ γρήγορα τέθηκε στο αρχείο… Πάντως το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό ύστερα από δημοσιεύματα γερμανικών, βρετανικών και βοσνιακών εφημερίδων. Επίσης, σε πρόσφατη συνάντησή του με την πρέσβη της Ελλάδας στο Σαράγιεβο κ. Μαυροσκελίδου, ο θρησκευτικός ηγέτης της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας Μουσταφά Τσέριτς έθεσε το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων πολιτών στο έγκλημα της Σρεμπρένιτσα και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές την παραδειγματική

bb είπε...

Ο εθνικισμός στην Ελλάδα είναι βαθιά ριζωμένος γιατί οφείλει σε αυτόν την ίδια της την ύπαρξη ως κράτος και ως «έθνος», σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 21:10 Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Αγωγές κατά Ολλανδών κυανόκρανων κατέθεσαν συγγενείς θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα

Αγωγές για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, κατά τριών Ολλανδών στρατιωτικών, κατηγορώντας τους ότι παρέδωσαν τους οικείους τους στις σερβικές δυνάμεις.
Οι αγωγές αφορούν στη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τον Ιούλιο του 1995 από τους στρατιώτες της Dutchbat (του τάγματος των Ολλανδών κυανόκρανων). Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής του ολλανδικού τάγματος που είχαν επιφορτιστεί από τον ΟΗΕ να προστατεύσουν τον βοσνιακό θύλακο της Σρεμπρένιτσα. Πρόκειται για τον Τόμας Κάρεμανς, διοικητή του τάγματος, τον αναπληρωτή του Ρόμπ Φράνκεν και τον αξιωματικό προσωπικού Μπέρεντ Οστερβεν.

Την αγωγή κατέθεσαν στον εισαγγελέα της ολλανδικής πόλης Αρνχεμ, ο Χασάν Νουχάνοβιτς που έχασε τους γονείς και τον αδελφό του, και οι Μεχίντα, Νταμίρ και Αλμα Μούσταφιτ που έχασαν τον πατέρα τους.

Το Σεπτέμβριο του 2008, το δικαστήριο της Χάγης απέρριψε το αίτημα των τεσσάρων που ζητούσαν να κηρυχθεί το ολλανδικό κράτος υπεύθυνο για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

07-07-10
Τα σύνδρομα και το μέλλον
Του Αλεξη Παπαχελα

Βρέθηκα τις προάλλες στην τελετή αποφοίτησης ενός Αμερικανικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη. Και μέσα σε μια ώρα κατάλαβα πόσα λάθη έχουμε κάνει σαν χώρα, πόσες ευκαιρίες έχουμε χάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το Κολλέγιο αυτό είναι μια σοβαρή, μη κερδοσκοπική προσπάθεια στον χώρο της εκπαίδευσης και από τις λίγες που κατάφεραν να επιβιώσουν και να ανθήσουν παρά τον «πόλεμο» που υπέστησαν. Δεν έχει σχέση με τα διάφορα πειρατικά και ημιπειρατικά «κολλέγια» που φύτρωσαν στην Ελλάδα χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.

Το εντυπωσιακό ήταν πως ο φοιτητής που βραβεύθηκε ως ο καλύτερος της χρονιάς προερχόταν από τα Σκόπια. Με σπαστά ελληνικά και καλά αγγλικά εξηγούσε πόσο αγαπάει την Ελλάδα και πως ήταν γι’ αυτόν μια μοναδική εμπειρία. Κάποιοι καθηγητές θυμήθηκαν βέβαια τι τράβηξαν οι πρώτοι φοιτητές που ήλθαν στο Κολλέγιο από τη FYROM, όταν διάφοροι ανεγκέφαλοι έσπαγαν τα αυτοκίνητα των γονιών τους επειδή είχαν πινακίδες Σκοπίων. Στη φετινή τάξη οι περισσότεροι από τους φοιτητές που πήραν κάποια διάκριση ήταν από γειτονικές χώρες. Στα πρόσωπά τους έβλεπε κανείς μια μελλοντική βαλκανική ελίτ, που ξεκινούσε με κέφι την επαγγελματική αναζήτηση έχοντας ζήσει μερικά καλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Σκεφτόμουν, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, τι μεγάλο λάθος κάναμε όταν μπλέξαμε στη «θεολογική» διαμάχη για την ονομασία των Σκοπίων. Ηταν τόσο, μα τόσο εύκολο, να κατακτήσουμε αυτήν τη χώρα με επενδύσεις ή δίνοντας υποτροφίες στα παιδιά της για να έλθουν στην Ελλάδα να σπουδάσουν. Αυτή η υπόθεση δεν είχε κανένα γεωπολιτικό κέρδος για τη χώρα μας. Το αντίθετο, ξοδέψαμε εκεί πολύτιμο κεφάλαιο που το χρειαζόμαστε για τις σοβαρές απειλές στα συμφέροντά μας. Τώρα, βέβαια, καλό είναι να βρούμε μια αξιοπρεπή λύση που θα δεν θα μας ρεζιλέψει εντελώς, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να δώσουμε την εικόνα ενός ανίσχυρου κράτους που «τρώει σφαλιάρες» και από τον πιο μικρό γείτονα.

Η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε αντί για τα πανηγύρια και τις γραφικότητες του ξεσηκωμού για το Σκοπιανό να έχει ανοίξει τον εαυτό της στους γείτονες και να κάνει την πόλη πραγματικό επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό, ιατρικό, τουριστικό κέντρο για τα Βαλκάνια. Αντί να σπάνε κάποιοι τα τζάμια και να πουλάνε «εθνική υπερηφάνεια», θα μπορούσαν να έχουν προωθήσει πολύ πιο ψυχρά και επαγγελματικά τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Πέραν τούτου, όμως, σκέφτομαι πόσο μεγάλο λάθος ήταν η απόφαση του κ. Παπανδρέου να τορπιλίσει την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα επέτρεπε τη δημιουργία ιδιωτικών ή μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλαδα. Υπέκυψε τότε σε μια συντεχνία πανεπιστημιακών, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για σοβαρές προσπάθειες, σαν και αυτές που έχουν κάνει την Τουρκία και την Κύπρο πρωτοποριακά εκπαιδευτικά κέντρα.

Το συμπέρασμα είναι πως όταν αντιδρούμε φοβικά και συναισθηματικά πάμε πίσω. Ας το θυμόμαστε αυτό από εδώ και πέρα, γιατί η χώρα θα βγει από την κρίση μόνο αν ξεφύγει από τα σύνδρομα που την κρατούν αιχμάλωτη στα πολύ μέτρια και μίζερα ελληνικά πανεπιστήμια και αν καταφέρει να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή.

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 07-07-10

ΝΑΤΟ: «Άδικη» η μεταχείριση της Τουρκίας από την Ε.Ε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν κρίνει «άδικη» τη μεταχείριση της Τουρκίας από την ΕΕ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επέκρινε σήμερα σε συνέντευξή του στον Τύπο της Δανίας την «άδικη» μεταχείριση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι σημαντικο να διατηρήσουμε μία σχέση στενής συνεργασίας με την Τουρκία, όχι μόνο με το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αλλά και με την ΕΕ», δήλωσε ο Ράσμουσεν στην εφημερίδα Politiken.

Χωρίς να θελήσει να εμπλακεί, όπως δήλωσε, στις διαπραγματεύσεις ένταξης μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, ο Ράσμουσεν ζήτησε από την ΕΕ «να υιοθετήσει μία σειρά ρεαλιστικών διατάξεων για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία εντελώς εκτός των διαπραγματεύσεων» ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ο Ράσμουσεν κάλεσε επίσης την ΕΕ να καταλήξει σε μία συμφωνία με την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (AED), έναν οργανισμό στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης, και να προσφέρει στους Τούρκους μεγαλύτερη επιρροή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΕ και στις οποίες συμμετέχει και η Τουρκία.

«Πιστεύω όντως ότι είναι άδικο», να παραγκωνίζεται η Τουρκία από αυτή τη συνεργασία στο πλαίσιο του AED, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «η Νορβηγία, μία άλλη χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όχι της ΕΕ συνεργάζεται» με τον AED.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Λάρισα: Έστησαν τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία!


Μέλη περιβαλλοντικής ομάδας τοποθέτησαν τη μεγαλύτερη σημαία, στην αρχή του δρόμου Συκουρίου-Σπηλιάς...Το εθνικό μας σύμβολο έχει διαστάσεις 7,2 επί 5, 5 μέτρα και ιστό 15 μέτρα και την τοποθέτησαν στην θέση «Γραμμένη πέτρα» μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας Συκουρίου, στο πλαίσιο γενικότερης προσπάθειας, που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, για τη διαμόρφωση του χώρου.

Στα σχέδια της ομάδας είναι να δημιουργηθεί ένα κιόσκι και μία βρύση, όπου θα μπορούν οι ταξιδιώτες προς τον Κίσσαβο να βρίσκουν ένα σημείο ξεκούρασης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί και ένα σταθμός με πυροσβεστικό όχημα, μετεωρολογικό σταθμό και αναμεταδότη ραδιοερασιτεχνών σημάτων, προκειμένου να βοηθούν τις ομάδες πυρόσβεσης, που θα δημιουργηθούν.


http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=33540&catid=6

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλά έκαναν. θα πρέπει να διασφαλίσουμε τα ελληνομακεδονικά σύνορα στη λάρισα....
να μην κατέβουν ποιό κάτω , διότι εκεί είναι αλλο κράτος , η επονομαζόμενη Βλαχία...
τέλος στο πολύ υποθετικό ερώτημα αν η προαναφερθείσα γενοκτονία λάμβανε χώρα στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας τι στάση θα κρατούσαν οι ακτιβιστές Μακεδόνες η απάντηση είναι άμεση και ρητή: καταδικαστική...
δίχως αστερίσκους και υποσημείωσεις....

Ανώνυμος είπε...

8,15

Μην παρεις πολυ φορα οταν ελθεις γιατι τωρα δεν υπαρχει Τιτο να σε σωσει οπως το 1949 και το ΝΑΤΟ δεν θα σε σωσει απο τους Αλβανους οπως το 2001

fragments01 είπε...

belo more δημοκρατη και υπερμαχε του ελευθερου λογου. θα ηθελα να αναφερω :

Το σχολιο σου στο blog του Καρατασου, οπως και τα ασυστολα ψευδη που δημοσιευει τουτος ο ανιστόρητος ανθρωπίσκος τα εχω απαντήσει με επιχειρήματα βασιζόμενα σε προϊόν δικής μου έρευνας, ομώς ...

... φυσικά δεν τα ανάρτησε ( καποια ανάρτησε επιλεκτικά, καποια ανάρτησε αλλοιωμένα ! )

εν ολίγοις, οταν τον έφερα σε δυσκόλη θέση αποδεικνύωντας του, τα χονδροειδή λάθη του, με επιχειρηματα, ο εν λόγω κύριος σταμάτησε να αναρτεί τα σχόλια μου !!!

Εδω μπορείς να μου πείς : καλά ρε φίλε και εμένα τι με νοιάζει ? και δίκιο θα έχεις

αλλα .. σου τα γράφω αυτα αγάπητε για να καταλάβεις το ποιόν αυτού που υπερασπίζεσαι. Μιας και είσαι ο μόνος που τον υπερασπίζεσαι, αγνοώντας άθελα σου τα καμια 10αρια σχόλια που έκοψε ο 'δημοκράτης' Καρατάσος (ειναι και ένας ανώνυμος σχολιαστής που τον παινεύει αλλα είναι ο ίδιος ο Καρατασος, έχουν ίδια ip, νόμιζει είμαστε και χαζοί) Πραγματικα ο ανθρωπος εχει ξεπεράσει κάθε όριο μισσεληνισμού και παραληρήματος !

Τι σοϊ ελεύθερος διάλογος είναι αυτός όταν υπάρχει περιορίσμός στα σχόλια (και στου Καρατασου και στο δικο σου blog) ''θα είναι ορατά μετά την έγκριση'' ποια έγκριση ? του ΕΟΦ αν είναι κατάλληλα προς βρώσιν ? καταργήστε τούτο τον περιορισμό, αφήστε και ακούστε ελεύθερα τις γνώμες όλων έστω και αν δεν σας αρέσουν.

Μην μου απαντήσεις με το ανόητο : μα καλα αφου καποιοι βρίζουν. Μπορείς εκείνα τα σχόλια τα υβριστικά και ανυπόστατα να τα σβήνεις χωρίς δεύτερη κουβέντα (αν μείνουν αναρτημένα για κάποιες ώρες δεν νομίζω να σε κακολογήσει κανένας)

Διατηρώντας ένα ιστολόγιο που πραγμάτευεται τέτοια λεπτά ζητήματα, πρέπει να υποστηρίζει τον ελεύθερο διάλογο και οχι τον μονόλογο ή επιλεκτικό διάλογο, ξεκινώντας, αυτό επιτυγχάνεται με την άρση της έγκρισης στα σχόλια.

Ζητω συγνώμη προκαταβολικά για το ασχετο αυτού του σχολίου, αλλα έπρεπε να σε ενημερώσω για τον επικίνδυνο blogger προπαγανδιστή Καρατάσο.

Ελπίζω να μην κούρασα
Φιλικά
Γιαννης Χρυσικός

Ανώνυμος είπε...

παλι λογοκρισια? Το σχολιο του 8.19 τι το αναρτησες? Που να ξερε ο ανθρωπος!

bb είπε...

fragments01, πρέπει να σας εξηγήσω ότι πολλά σχόλια κόβονται όχι επειδή είναι υβριστικά η απειλητικά αλλά επειδή θεωρούμε ότι τα μακεδονικά blogs δεν πρέπει να δίνουν βήμα για επιπλέον αντί-μακεδονική προπαγανδα. Υπάρχουν γι’ αυτό πάρα πολλά ελληνικά blogs όπου μπορούν κάποιοι να αναπτύξουν τα αντί-μακεδονικά αισθήματα τους και να περάσουν μέσω αυτών όλη την αντί-μακεδονική τους προπαγανδα.
Το να μας στέλνουν συνεχώς σχόλια όπου προσπαθούν κάποιοι να μας αποδείξουν ότι δεν είμαστε Μακεδόνες, ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια χώρα αντί-δημοκρατική που καταπατά τα δικαιώματα των μειονοτήτων της και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, χωρίς ποτέ να αναφέρουν παρόμοιες καταστάσεις στην Ελλάδα η να αμφισβητούν ευθέως ότι εμείς έχουμε προβλήματα με το ελληνικό κράτος και τα δικαιώματα μας που δεν γίνονται ούτε αποδεκτά ούτε σεβαστά (εδω αρνούνται να δεχτούν ακόμα και την ύπαρξη μας με μόνη δικαιολογία ότι είμαστε λίγοι!!!!).
Τέτοιου είδους σχόλια δεν θα δημοσιεύονται από το Belomorska και πιθανόν ούτε από το Ilinden. Όποιος μας γράφει γιατί ενδιαφέρεται ειλικρινά να μάθει την «ιστορία» μας όπως την ζούμε εμείς, είναι ευπρόσδεκτος και δεν πρόκειται να τον παρεξηγήσουμε εάν ότι γράφει το κάνει καλόπιστα. Στην περίπτωση όμως που γράφει μόνο για να μας αμφισβητήσει και να μας προσβάλλει, δεν έχει θέση στα δικά μας τα blogs.

Trajanos είπε...

Γιάννη Χρυσικέ
Ποιά ελευθερία του λόγου σου δίνει εσένα το δικαίωμα να παρεμβαίνεις τόσες πολλές φορές, όσες όλοι οι άλλοι μαζί?
Ποιά ελευθερία του λόγου σου δίνει το δικαίωμα να αποπροσανατολίζεις τη συζήτηση και να μπουκώνεις τους αναγνώστες με πάμπολες συναφείς αλλά αόριστες αναφορές σε συγγράμματα στα οποία ο αναγνώστης του μπλογκ δεν εχει εύκολη πρόσβαση?
Ήσασταν μαθημένοι να σερβίρετε στους πολίτες επιλεκτικές και φιλτραρισμένες αναφορές αρχαίων ιστορικών. Είχατε μετατρέψει τη χώρα σε γκέτο, όπου οι τρόφιμοι μπορούσαν να δέχονται την προπαγάνδα σας χωρίς αντίλογο. Τώρα που επιτέλους υπάρχει κάποια δυνατότητα αντίλογου, προσπαθείτε να την υπονομεύσετε μπερδεύοντας και θολώνοντας την ιστορία.
Στο τελευταίο μου άρθρο τήρησα την απαίτησή σου να αναφέρω και το συγκεκριμένο βιβλίο και εδάφιο του αρχαίου ιστορικού από το οποίο έχω πάρει το απόσπασμα.
Αν υποστηρίζεις ότι τα παραποιώ, δεν έχουμε παρά να παραπέμψουμε τους αναγνώστες στον ίδιο τον αρχαίο συγγραφέα.

τρύφων σαμψωνίδης είπε...

μήπως κράτησε πολύ αυτό το παιχνίδι με τους έλληνες ρατσιστές και εθνικιστές...
των οποίων το θράσος έχει ξεπεράσει και αυτό του χίτλερ και χωρίς ίχνος αίσθησης της σχολιαστικής φιλοξενίας που τους προσφέρουν τα δημοκρατικά μακεδονικά μπλόγκς επιδίδονται σε ρατσιστικά και αντιμακεδονικά σχόλια...
με περιεχόμενο πρωτόγονο , μυθολογικό, ψευδέστατο , ημιμαθές το οποίο σε ξενόγλωσσα μπλόγκς θα τύγχανε της ειρωνικής αντιμετώπισης και απόρριψης...
η νομολογία του ΕΔΑΔ έχει ξεκαθαρίσει οριστικά ότι τα ρατσιστικά σχόλια βρίσκονται εκτός πεδίου προστασίας της ελευθερίας της εκφρασης...
η λογοκρισία είναι χαρακτηριστικό των ελληνικών εθνικιστικών μπλόγκς , τα οποία κόβουν σχόλια κριτικά σε αρχηγό κόμματος εξουσίας , εν προκειμένω του Σαμαρά , λόγω της συνεργασίας με το επικίνδυνο για την δημοκρατία και την χώρα δίκτυο 21...
ούτε υβριστικά, ούτε συκοφαντικά , ούτε ρατσιστικά, ούτε ανθελληνικά...
τα μπλόγκς του μπελομόρσκα και ίλιντεν ήδη γράφουν ιστορία στην δημοκρατική αναγέννηση της ελλάδος...
και δεν χρειάζονται διαπιστευτήρια από τους χρεωκοπημένους έλληνες εθνικιστές....
οι οποίοι αντί να ασχολούνται με τα σχόλια , λόγω έλλειψης επιχειρημάτων καθυβρίζουν τους σχολιαστές...
καμία ανοχή στο παράνομο φαιοκόκκινο μέτωπο...

τρύφων σαμψωνίδης

fragments01 είπε...

belo more όλα αυτά που λες, καλα τα λες. Δεν ανέφερες όμως την περίπτωση, τι γίνεται όταν τα 'δικά σας' όπως αποκαλείς blogs είναι βήμα για <> προπαγάνδα ? ή βήμα για ανθελληνική προπαγάνδα ? Τι γίνεται όταν τα δικά σας ''blogs'' καπηλεύονται και κατακρεουργούν ιστορικές πηγές ? (το ξέρω και μερικοί Ελληνάρες κάνουν το ίδιο στα δικα τους blog)

αλλα ...

οταν έχεις απέναντι έναν συνομιλητή ο οποίος δεν σε βρίζει και δεν σε προσβάλει, ο οποιος σου δείχνει με επιχειρήματα τα λάθη σου, αν μη τι αλλο πρεπει να αναρτείς τα σχόλια του, να διορθώνεις τα λάθη της δικής σου ανάρτησης και να μπαίνεις σε σκέψεις. Σωστα ? κάνω κάπου λάθος ?

Κανένας δεν αρνείται την ύπαρξη σας, κανένας δεν σας λεεί μη-δημοκρατικούς, κανενας δεν σας βλέπει σαν ''λίγους''. Οταν ομως ο iliden-καρατασος κοβει τα σχολια μου (ευγενικοτατα και με επιχειρηματα απο δική μου έρευνα) επειδή τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, φταιώ εγω άμα τον αποκαλώ 'καλπικο ανθρωπακι και υποχειριο προπαγανδιστων' (για να μην πω τιποτα χειροτερο)?

Αγαπητε γράφεις προς το τέλος του σχολιού σου

''Στην περίπτωση όμως που γράφει μόνο για να μας αμφισβητήσει..'' τι ενοείς ?

δεν επιτρέπετε κάποιος να σας αμβισβητεί ?
αν καποιο σχολιο (ευγενικο και εμπεριστατωμένο) αμβισβητήσει τις θέσεις σας κοβεται ?

Προσωπικά εγώ πάρα πόλλες φορες εχω σύλλαβει τον ευατο μου να με ρωτάει ''Ρε συ Γιαννη μήπως λες μαλακιές ? μήπως κάνεις λάθος ? μήπως κάτηγορείς αδίκως κάποιους ανθρώπους ? Για αυτο ακριβώς τον λόγο χρόνια τώρα διάβαζω και κάνω (εστω τα λιγα που μπορώ) κάποια έρευνα, για να μπορώ πρώτα απ'όλα να δίνω μια ειλικρινή απάντηση πρώτα στον ευατό μου.

Εσύ το γεγόνος οτι οι θέσεις σου μπορεί να είναι εσφαλμένες το έχεις αναλόγιστεί ποτέ ?

Εχεις ρωτήσει ποτέ τον ευατό σου 'Ρε belomore γιατι οι Έλληνες είναι τοσό εριστικοί απέναντι μας ? Γιατι να νιώθουν οτι κάποιοι επιβουλεύονται κομμάτι της ιστορίας και της γής τους ? Ρε μήπως έχουν δίκιο οι ανθρώποι ?

Ερωτήματα τέτοιας φύσεως, βασισμένα στην αμφισβήτηση έχει θέσει ποτέ στον ευατό σου ?
ή σου τα απαγορεύεις ?

Βεβαίως για να απαντήσεις με σαφήνεια σε τέτοια ερωτήματα στον ευατό σου, πρεπει να έχεις κάνει έρευνα απο ανεξάρτητες πήγες, δική σου μονάχα, χρειάζεται επίπονη μελέτη όταν καταπιάνεσαι με λεπτά ιστορικά ζητήματα, το link που έδωσες στο iliden δεν είναι δική σου μελέτη, είναι προπαγανδιστικό site της διασπορας του Καναδά, το οποιο ανακυκλώνει τα γνωστα 4-5 ασόβαρα επιχειρήματα που τα ακούμε απο το 1992. Παρόμοια site τύπου makedonia-Ellas for ever κλπ κλπ και κολοκύθια τούμπανα, μπορώ να σου δώσω δεκάδες. Το ορθότερο είναι η προσωπική μελέτη και δουλειά του καθένος μας μήπως και βρούμε κοινή συνιστώσα να βγούμε απο τον Λαθύρινθο.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Γιάννης

bb είπε...

Fragments01, η ιστορία είναι μια επιστήμη που βασίζεται σε στοιχεία και δεν είναι απλά μια υπόθεση «άποψης». Εάν κάποιοι ιστορικοί, για δικούς τους λόγους ο καθένας, ερμηνεύει αυτά τα στοιχεία όπως τους βολεύουν, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα δεχτούμε. Άλλωστε, όσο αφόρα την ιστορία της Μακεδονίας, ελάχιστα έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής κατά ομολογία πολλών ιστορικών και αρχαιολόγων, παγκοσμίως. Η ελληνική προπαγάνδα χρησιμοποιούσε αυτή την έλλειψη στοιχείων και μελετών για να περάσει σε όλον τον κόσμο την αρχαία Μακεδονία ως ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομία.
Όσον αφορά την «αμφισβήτηση», να σου θυμίσω ότι η γενοκτονία των Εβραίων (Ολοκαύτωμα), σε πολλές χώρες απαγορεύεται, δια νόμου, να αμφισβητείται: δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί κάποια γεγονότα, όπως τις γενοκτονίες λαών. Και δεν έχει καμία σημασία εάν οι Εβραίοι που έχασαν την ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι λιγότεροι από τον αριθμό που παρουσιάζει κάποια εβραϊκή προπαγάνδα: την στιγμή που έστω ένας Εβραίος θανατώθηκε μόνο γιατί ήταν Εβραίος, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτό ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Εμείς οι Μακεδόνες δεν μπορούμε να δεχτούμε να αμφισβητούνται οι σφαγές, οι εκτοπίσεις, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, οι αρπαγή περιουσιών, η πολιτιστική γενοκτονία και γενικά η γενοκτονία που υπέστη ο λαός μας εκ μέρους της Ελλάδας αλλά και των άλλων κρατών που μοιράστηκαν τα εδάφη της Μακεδονίας. Και δεν χρειαζόμαστε κανέναν ιστορικό για να μας πείσει για τα πεπραγμένα των Ελλήνων εναντίον μας: τα ξέρουμε από πρώτο χέρι, από τα ίδια τα θύματα.
Αυτό που ζητάμε είναι η Ελλάδα να παραδεχτεί αυτά τα «λάθη» της, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από όλους τους Μακεδόνες και να αποκαταστήσει τα θύματα της, όσο είναι δυνατόν, οικονομικά και ηθικά.

Ανώνυμος είπε...

"η να αμφισβητούν ευθέως ότι εμείς έχουμε προβλήματα με το ελληνικό κράτος και τα δικαιώματα μας που δεν γίνονται ούτε αποδεκτά ούτε σεβαστά"

χαχα, σε χαλασε που σου γραψα για τα ρουσφετια και τους διορισμους σας και των παιδιων σας στο δημοσιο τις προαλλες και επεσε ψαλιδι τοτε. Πως θα δημοσιευες το παραπανω αν δεν επεφτε λογοκρισια για? Ετσι, ετσι, αρκει που τα διαβαζετε, μην νομιζετε οτι μιλατε σε αφελεις,ασε που δεν το νομιζετε.

bb είπε...

Ανώνυμε 11:17, Ο διορισμός στο δημόσιο δεν θεωρείται δικαίωμα γιατί τότε όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έπρεπε να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Ο αποκλεισμός από το διορισμό στο δημόσιο λόγω φυλετικής, θρησκευτικής η και σεξουαλικής διαφορετικότητας είναι παράνομος και αντισυνταγματικός.
Γιατί θα πρέπει να δημοσιεύω σχόλια με παραληρήματα σαν τα δικά σου?

γκιόργκε οντ σέρσκο είπε...

μπέλομορε, αν δεν σταματήσεις να συναγελάζεσαι σχολιαστικά με τους αντιμακεδόνες έλληνες ρατσιστές και εθνικιστές εγκρίνοντας τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ σχόλια τους θα ανοίξω στο facebook λογαριασμό για μποϋκοτάζ σου καθώς και του ίλιντεν...
και θα ενημέρωσω για αυτό όλες τις παγκόσμιες μακεδονικές κοινότητες...

γκιόργκε
οντ σέρσκο

Ανώνυμος είπε...

ι μακεδόνες οφείλουν ισότιμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε ελληνικό δημόσιο , δίχως αρνητικές διακρίσεις λόγω της μακεδονικής εθνοτικής ταυτότητας...
επιπρόσθετα θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικά μόρια θετικής διάκρισης ούτως ώστε οι μακεδόνες που εκδηλώνουν την μακεδονική τους ταυτότητα να έχουν στο δημόσιο την ίδια αντιστοιχία που έχουν στον γενικό πληθυσμό, δηλαδη γύρω στο 10%...
γιατι οι ακτιβιστές μακεδόνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι μέχρι σήμερα δυστυχώς μετρημένοι στα δάκτυλα...
λόγω των πολυετών αρνητικών διακρίσεων και διώξεων...

Ανώνυμος είπε...

Η «γερασμένη» Ευρώπη δεν γοητεύει την Τουρκία

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010



Και ενώ η «γερασμένη» Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς λίγο υψηλότερους του 1% φέτος, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους «έτρεξε» με ρυθμούς 11,4%.

Επι χρόνια η Τουρκία επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βρίσκει την πόρτα κλειστή.

Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, επισημαίνει ότι η γειτονική χώρα, ίσως να μην έχει πια ανάγκη την Ευρώπη. Για αυτό και στρέφει το βλέμμα στην πλούσια σε ρευστό Ανατολή.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο των New York Times η γειτονική μας χώρα αναδεικνύεται σε μία δυναμική, αναδυόμενη οικονομία, η οποία εξάγει προϊόντα στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, ενώ εξασφαλίζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις χώρες αυτές.

Και ενώ η «γερασμένη» Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς λίγο υψηλότερους του 1% φέτος, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους «έτρεξε» με ρυθμούς 11,4%. «Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση εγείρει το ερώτημα: Ποιός χρειάζεται περισσότερο τον άλλο, η Τουρκία την Ευρώπη ή το αντίθετο;» αναφέρεται στο άρθρο.

Ακόμη και εάν οι επισημάνσεις αυτές θεωρηθούν υπερβολικές, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία έχει επιτύχει μία θεαματική οικονομική μεταμόρφωση.

Πριν από δέκα μόλις χρόνια η τουρκική οικονομία παρουσίαζε δημοσιονομικό έλλειμμα 16% του ΑΕΠ και πληθωρισμό 72%. Σε μεγάλο βαθμό τη μεταμόρφωση αυτή πιστώνεται ο πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ακολουθεί μία προσεχτική δημοσιονομική πολιτική.

Βάσει των σημερινών οικονομικών μεγεθών της η Τουρκία θα ήταν κοντά στο να πετύχει ακόμη και την ένταξή της στην Ευρωζώνη- αν και αυτό το σενάριο φαίνεται να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Η χώρα παρουσιάζει δημόσιο χρέος μόλις 49% του ΑΕΠ (πολύ χαμηλότερο από το όριο του 60%, που προβλέπεται στα κριτήρια του Μάαστριχτ), ενώ στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 3% την επόμενη χρονιά.

Η τιθάσευση του πληθωρισμού, που σήμερα κυμαίνεται κοντά στο 8%, παραμένει η μόνη μεγάλη πρόκληση σε οικονομικό επίπεδο.

Ωστόσο οι τουρκικές επιχειρήσεις φαίνεται να στρέφονται σήμερα περισσότερο από ποτέ όχι προς την Ε.Ε., αλλά προς την Ανατολή.

Οι προοπτικές στις ανατολικές αγορές είναι πιο ενθαρρυντικές, όπως επισημαίνει στους New York Times ο Χουσνού Οζιεγκίν, ο οποίος και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Τουρκία, όταν το 2006 πώλησε το μερίδιο, που ήλεγχε στη Finansbank στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] της Ελλάδος. Η νέα του τράπεζα, Eurocredit, αντλεί το 35% των κερδών της από ρωσικές δραστηριότητες.

bb είπε...

Επειδή πρόκειται για προσωπική σελίδα (blog) και όχι για πρακτορείο ειδήσεων, θα δημοσιεύονται τα σχόλια που επιλέγουν οι διαχειριστές του παρόντος blog.
Δεν δεχόμαστε εντολές! Ούτε μας τρομάζουν οι απειλές.

Ανώνυμος είπε...

Η Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την εμφάνισή της στα κατεχόμενα

Νέα Υόρκη: Την ακύρωση της εμφάνισης της διάσημης τραγουδίστριας Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη το βράδυ ο εκπρόσωπός της. Η συναυλία που θα έδινε στις 24 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Cratos Premium» στην κατεχόμενη Κερύνεια είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η Λόπεζ δεν θα παρεβρισκόταν στα επίσημα εγκαίνια του ξενοδείου (που θα γίνουν στις 20 Ιουλίου επέτειο της τουρκικής εισβολής και στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), αλλά θα μετέβαινε αργότερα για να γιόρταζε τα 41α γενέθλιά της μαζί με τον σύζυγό της τραγουδιστή Μαρκ Αντονι, τα δίδυμα παιδιά τους, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες της.

Χιλιάδες Ελληνοκυπρίοι και Έλληνες ανά τον κόσμο, είχαν στείλει χιλιάδες e-mail διαμαρτυρίας σε διάφορες ιστοσελίδες του Διαδικτύου για την απόφαση της Λατινοαμερικάνας τραγουδίστριας και ηθοποιού να εμφανιστεί στα εγκαίνια του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην συναυλία αυτή, λόγω της τεράστιας κινητοποίησης νέων ανθρώπων ελληνικής καταγωγής απ' όλο τον κόσμο.

«Η Τζένιφερ Λόπεζ ουδέποτε θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ινστιτούτο ή καθεστώς που σχετίζεται με οποιαδήποτε μορφής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

«Μετά από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ηταν μια συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση, η οποία και δημοσιεύτηκε στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζένιφερ Λόπεζ.

Ανώνυμος είπε...

“Ο ΛΑ.Ο.Σ δια της επείγουσας προσφυγής που κατέθεσαν 3 Βουλευτές του (Β. Αποστολάτος, Κ. Αϊβαλιώτης και Η. Πολατίδης) στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατήγγειλε τη σχεδιαζόμενη πρόκληση και παράλληλα ζητούσε την άμεση εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει την απαγόρευση εισόδου σε οποιοδήποτε νόμιμο Αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει το παράνομο Αεροδρόμιο της Τύμπου, στην κατεχόμενη Κύπρο.”

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8909734

Η J. Lopez δεν φοβήθηκε τους Ελληνάρες αλλά σεβάστηκε την Κοινοτική νομοθεσία. Πολύ μου αρέσει που οι Έλληνες γίνονται συνεχώς «κόκκινο πανί» για τους ξένους και αυξάνουν καθημερινά την αντιπάθεια που τρέφουν πολλοί από αυτούς προς τον ελληνικό λαό.
Κατά τα άλλα περιμένουν τους ξένους τουρίστες να έρθουν να τους ακουμπήσουν τα χρωστούμενα από τα πνευματικά δικαιώματα των αρχαίων Ελλήνων, που «δικαιούνται«.

Ανώνυμος είπε...

Στο Άλσος Γουδή από 9 Ιουλίου
Εκθέσεις, παραστάσεις και μουσική στο 15ο
Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Αθήνα - Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010 [ 13:25 ]

Ανοίγει ξανά τις πύλες του στις 9, 10 και 11 Ιουλίου το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Άλσος Γουδή.

Για 15η χρονιά πολυεθνικές γεύσεις από τις κατσαρόλες μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, θεατρικές παραστάσεις, προβολές video και ταινιών αποτελούν τμήμα της μεγάλης αυτής γιορτής, στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν 15.000 έως 20.000 άτομα.

Φέτος διοργανώνεται μια σειρά συζητήσεων με θέματα την παγκόσμια κρίση, το ρατσισμό, τα εργασιακά δικαιώματα και την ανάγκη κοινής οργάνωσης και αγώνα των ντόπιων και ξένων εργαζομένων.

Συζητήσεις οργανώνονται επίσης για το Παλαιστινιακό, τους πολιτικούς κρατούμενους, τα ναρκωτικά, την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων και τη σχέση αθλητισμού-ρατσισμού.

Παράλληλα, διοργανώνονται συναυλίες σε σε ροκ, τζαζ και έθνικ ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Ιουλίου ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή οι: Deus Ex Machina, Skaribas, Les SkartOi!, Dustbowl.

Το Σάββατο 10 Ιουλίου ανεβαίνουν στη σκηνή οι: Chicks On Speed, Μιχάλης Δέλτα, The Boy, MC Yinka & The Urbanix.

Την Κυριακή 11 Ιουλίου συναυλία θα δώσουν οι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Encardia, Salonumuz Klimalidir, Στάθης Δρογώσης.

Παράλληλα, στη μεταναστευτική σκηνή θα εμφανιστούν συγκροτήματα από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ θα υπάρχει και ρεμπέτικη σκηνή.

ΒΗΜΑ,09/07/2010
------------------------------------------------------------------
μήπως θα πρέπει ένα μέρος την κυριακή 11 ιουλίου να αφιερωθεί στην γενοκτονία της σρεμπρένιτσα ...???
ενεργό συμμετοχή στο παραπάνω φεστιβάλ εδώ και χρόνια έχει του ουράνιο τόξο...
σε αυτό οφείλεται η παραπάνω αφίσσα για την επιστροφή των μακεδόνων πολιτικών προσφύγων

Ανώνυμος είπε...

όσο καιρό οι ελληνοκύπριοι θα προκαλούν την απομόνωση των τουρκοκυπρίων τόσο θα απομακρύνεται η πολιτική επανένωση της κύπρου και θα εμπεδώνεται η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού.
η Ε.Ε οφείλει άμεσα κάνοντας χρήση του 2/3 της συνθήκης της λισσαβώνας να προχωρήσει σε πλούσιο ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ εμπόριο αλλά και γενικότερες σχέσεις με την κυπριακή δημοκρατία της βόρειας κύπρου..
ίσως τότε όταν η οικονομική κατάσταση του βόρειου τμήματος αναβαθμισθεί οι ελληνοκύπριοι να αποδεχθούν την επανένωση...
γιατί επί του παρόντος οι συνομιλίες μάλλον δεν έχουν μέλλον...

fragments01 είπε...

Αγαπητε belo more.
Συμφώνω οτι η μελετη της ιστορίας βασίζεται σε στοιχεία, με την λέξη 'άποψη' που χρησιμοποίησα εννοω φυσικά την επικείμενη προσωπική μελέτη του καθένα και οχι 'ο καθένας του κεφαλιού του.'

Τα ιστορικά στοιχεία ερμηνεύονται κατα μοναδικό τρόπο (στην προκειμένη περίπτωση τα αρχαία συγγράματα) π.χ. δεν μπορείς να έχεις 4-5 μεταφράσεις του Πλούταρχου ! κάποιοι θα σου λένε ψέμματα, (η επιλογή του Πλουταρχου είναι τυχαία) εδώ πηγαίνει η άποψη/μελέτη που έλεγα πριν. Πρέπει να αγοράσεις το εκάστοτε πρωτότυπο και να το μεταφράσεις εσύ. Θα βόλευε εαν γνώριζες αρχαία ή λατινικά αν όχι συμβουλεύεσαι ενα ενημερώμενο ανεξάρτητο λεξικό και διαβάζεις. Ετσι κάνεις έρευνα βασισμένη ΜΟΝΟ στην αλήθεια. Εγω αυτό πράττω, με βολεύει φυσικά γιατί ξέρω αρχαία και λατινικά λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης, αλλά πάντα εχω και έγκριτα λέξικα που με βοηθούν σε αυτό. Αυτο εννοώ με την λεξη 'άποψη' που χρησιμοποίησα.

Κάνεις λάθος όταν λες ότι έλαχιστα έχουν μελετηθεί αναφορικά με την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αφιερώσει την ζωη τους ψυχή και σώματι σε τούτη την έρευνα (απτό παράδειγμα είναι ο Μανώλης Ανδρόνικος).

Κάνεις λάθος οταν λες οτι η Ελληνικη πλευρά στηρίζεται στην έλλειψη στοιχείων, τουναντίον, στηρίζεται στην πληθώρα των ιστορικών στοιχείων (η ακαδημαϊκή πλευρά, οχι οι έλληνες φανφαρόνοι του διαδικτύου αυτοί είναι απλά ανόητοι)

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων ιστορικών και μελετητών κλείνουν υπερ των ακαδημαικών της ελληνικης πλευράς, ακόμη και ο Ε. Borza υποστηρίζει πλέον οτι οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι άνθρωποι ιδίων πολιτισμικών χαρακτηριστικών με τους ανθρώπους της υπόλοιπης έλληνικης χερσονήσου. Ο E. Badien στην μελέτη του 'Studies In The History Of Art Vol 10:
Macedonia And Greece In Late Classical
And Early Hellenistic Times'' μας λεει περίπου τα ίδια, οτι η πολιτισμική ένωση μακεδόνων και ελληνικών πολεων άρχισε να συντελείται απο τα χρόνια της ηγεμονίας του Φιλιππού, απλός ο Badian δεν είναι σίγουρος για το τι νόμιζαν οι μακεδονές για ευατούς, πριν τον 4ο αιώνα π.Χ. αναφέρει οτι δεν είναι σίγουρος ποια ήταν η γλώσσα των μακεδόνων τον 4ο αιώνα π.Χ. Φυσικά τό 1969 που τα είπε αυτα δεν είχε ανακαλύφθει ο κατάδεσμος της Πελλας που περίτρανα αποκάλυψε τι ομιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Εν ολίγοίς ο άνθρωπος υποστηρίζει τον ελληνιστικό χαρακτήρα της εκστρατείας στην Ασία απλα έχει κάποιους ενδοιασμούς για το χαρακτήρα και τις αντιλήψεις που είχαν οι Μακεδόνες πριν τον 5ο αιώνα. Μπορώ να εισέλθω και σε εκτενέστερες αναφορές για το έργο του Badian αλλά νομίζω θα κούράσω (ασε που μπορεί να με χαρακτηρίσεις και αμφισβητία και να με κόψεις)

Επίσης να αναφέρω οτι όλη ερευνα ειναι προϊόν δική μου δουλειάς, οχι copy/paste. εχει καμια 15αρια χρόνια που διάβασα τον Ε.Badian αλλα έχω κρατημένες ακόμη τις σημειώσεις μου για το έργο του.

Στα λέω αυτά για να σου δείξω την αναγκαιότητα της προσωπικής έρευνας για την αναζήτηση της αλήθειας.

Φιλικα
Γιάννης

fragments01 είπε...

Συμφωνώ μαζί σου για το ολοκαύτωμα και την γενοκτόνια των Εβραίων ειναι γεγονός που κάνει όλους τους υγιείς ανθρώπους να αηδιάζουν. Δεν συμφωνώ όμως με τον παραλληλισμό που κάνεις συγκρίνοντας: την αμφισβήτηση που πρέπει να σε διακατέχει με αυτη την ύπαρξης του ολοκαυτώματος. Φυσικά και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης υπαρξης του ολοκαυτώματος (υπάρχουν ζώντες της φρίκης του, ουδεμία μεγαλύτερη απόδειξη απο αυτο), τίθεται όμως σοβαρότατο θέμα αν οι βόρειοι γειτονές μας έχουν το δικαίωα να αποκαλούνται αυτόκλητα Μακεδόνες ερίζοντας καταγωγή απο τους αρχαίους Μακεδόνες. Η σκέψη σου είναι σωστή μεν ο παραλληλισμός σου ειναι ατυχής δε, φίλε μου.

Συμφωνώ απόλυτα μαζι σου με την παρούσα αναρτηση σου για την σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Αυτο που δεν ήξερα είναι οτί έλαβαν μέρος και Ελληνες (12 ατομα όπως αναφέρεις) Πρέπει αυτα τα υποκείμενα να βρεθούν και να πάνε στην ηλεκτρική καρέκλα αύριο κιόλας δίχως δίκη.

Επίσης δεν καταλαβαίνω κάτι απο το σχόλιο σου, γράφεις ''Εμείς οι Μακεδόνες δεν μπορούμε να δεχτούμε να αμφισβητούνται οι σφαγές, οι εκτοπίσεις, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, οι αρπαγή περιουσιών, η πολιτιστική γενοκτονία και γενικά η γενοκτονία που υπέστη ο λαός μας εκ μέρους της Ελλάδας αλλά και των άλλων κρατών που μοιράστηκαν τα εδάφη της Μακεδονίας''

Εχω κάποιες εύλογες απορίες φίλε μου :
Ποιοι είστε οι εσείς Μακεδόνες ?
Ποιος είναι ο λαός σας που υπέστη πολιτιστική γενοκτονία ? (ενοείς τους Σλαβόφωνούς κατοικούς της Μακεδονίας πριν το 1912?)

Κατα την περίοδο της παραπαίουσας Ωθωμανικής αυτοκρατορίας ένα είναι σίγουρο : Ελληνες σφαγιάσθηκαν απο Βουλγαρους όπως Βούλγαροι σφαγιάσθηκαν απο Ελληνες, ακρότητες έγιναν και απο τις 2 πλευρές, αυτο είναι κάτι που πρέπει να μας ντροπιάζει όλους μας.

Αναφέρεις επίσης οτι ''τα ξέρετε απο πρώτο χέρι απο τα θύματα σας,'' μα και οι Ελληνόφωνοι κάτοικοι τα ξέρουν και αυτοι απο πρώτο χέρι (όπως και έγω, μέσω του πάππου μου) ακρότητες συμβαίνουν πάντα και απο τις 2 πλευρές.

Συμφωνώ μαζί σου οτι Ελλαδα και Βουλγαρία πρέπει να αποζημείωσουν τα θύματα των ακροτήτων τους. Οπως επίσης και η Τουρκία για την σφαγή της Σμύρνης οπως .. οπως .. οπως .. Τα παραδείγματα είναι πολλά, δυστυχώς κάνενα συγχρονο κράτος δεν παραδέχεται τις βιαιότητες του παρελθόντος του, ειτε λέγεται Ελλαδα, Τουρκια, Βουλγαρια, Αμερικη, Ρουαντα κλπ κλπ αυτο είναι θλιβερό δυστυχώς.

Φιλικά
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

5,21 διαβασε για να μαθαινεις

Ευχαριστώ» της ομογένειας στην Τ. Λόπεζ για την ακύρωση συναυλίας
Στην κατεχόμενη Κύπρο.
Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες σ' όλο τον κόσμο που αντέδρασαν μέσω ηλεκτρονικών σελίδων και δυο Αμερικανοί πολιτικοί, συνέβαλαν καθοριστικά για να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου συναυλία της διεθνούς φήμης τραγουδίστριας και ηθοποιού, Τζένιφερ Λόπεζ, στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ομογενών που εκπροσωπούν την Ενωμένη Συντονιστική Προσπάθεια για Δικαιοσύνη στην Κύπρο, χθες το βράδυ αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Τζένιφερ Λόπεζ η δήλωση της διάσημης τραγουδίστριας σχετικά με την εμφάνισή της στην κατεχόμενη Κύπρο.

Με «ισχυρή γλώσσα», όπως τονίζεται, η κ. Λόπεζ υπογράμμισε ότι «ποτέ εν γνώσει της δεν θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μια συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής».

Στην ανακοίνωση των ομογενών τονίζεται ότι της απόφασης της κ. Λόπεζ προηγήθηκε ένα «διεθνές κίνημα» με αντιδράσεις σε ηλεκτρονικές σελίδες και κυρίως στο Facebook που συγκεντρώθηκαν 20,000 «φωνές διαμαρτυρίας» για την επίσκεψη και τη συναυλία της Τζ. Λόπεζ στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «πίσω από τα παρασκήνια ήταν δυο πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι συνομίλησαν προσωπικά με την κ. Λόπεζ και της ζήτησαν να ακυρώσει τη συναυλία της στην κατεχόμενη Κύπρο. Στη συνέχεια, ακολούθησε η επίσημη δήλωση της τραγουδίστριας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης η «σταθερή, συνεπής και μαχητική δράση» των δυο Αμερικανών πολιτικών για τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ευχαριστίες εκφράζονται στην Τζένιφερ Λόπεζ για την απόφασή της, σημειώνοντας την πρόθεσή τους να την προσκαλέσουν να επισκεφθεί με την οικογένειά της τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/07/2010_346128

bb είπε...

fragments01, Ο καθένας μπορεί να έχει την δική του «αλήθεια». Δες το θεατρικό έργο του Ιταλού Πιραντέλλο «Έτσι ειναι, αν έτσι νομίζετε» και θα καταλάβεις πολλά!

Ανώνυμος είπε...

οι παραπάνω επιστήμονες απλώς διαπιστώνοθν ότι αττική διάλεκτος έγινε επίσημη γλώσσα της ύστερης περιόδου του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου και όχι ότι η μητρική γλώσσα των αρχαίων μακεδόνων έγινε η ελληνική ...
ουδεμία σχέση....
όπως και το ότι η ελληνική δημοκρατία προϊόν των ξένων μεγάλων δυνάμεων , μόλς πρίν 2 αιώνες έχει επίσημη γλώσσα την σύγχρονη ελληνική και όχι την ξένη αττική διάλεκτο δεν της δίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικαιώματα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό...
τον οποίο πολλάκις κακοποιεί...
στον πυρήνα κάθε εθνικισμού κρύβεται η μη αναγνώριση της ύπαρξης άλλου έθνους ή της υποτίμησης του...
αυτό συμβαίνει σήμερα με το ελληνικό έθνος το οποίο λειτουργεί με τα καθυστερημένα αντανακλαστικά του 19 αιώνα και δεν αναγνωρίζει το μακεδονικό έθνος...
όπως στις αρχές του περασμένου αιώνα υπεροπτικά δεν αναγνώριζε κανένα βαλκανικό έθνος- βουλγάρικο, αλβανικό, ακόμα και ρουμάνικο με 22 εκατομμύρια μέλη...
όπως προκύπτει από το βιβλίο τα βαλκάνια των ελλήνων...
όταν το ελληνικό έθνος είναι ενα ιδεολογικό τεχνητό κατασκεύασμα , δίχως πολιτιστικό κοινό και ξεχωριστό περιεχόμενο...
με μία κοινή θεσμική ξενο-ελληνογλωσσία η οποία τίποτε δεν προδικάζει, όπως η ισπανογλωσσία δεν καθορίζει την εθνοτική ταυτότητα των μεξικάνων που δεν είναι βέβαια ισπανική...
παρά ταύτα οι μακεδόνες αναγνωρίζουν την ελληνική τεχνητή εθνοτική ταυτότητα...
οι μακεδόνες εδώ και 150 χρόνια δημόσια δηλώνουν ότι:
οι μακεδόνες δεν είναι ελληνες, δεν είναι βούλγαροι, δεν είναι αρχαίοι, δεν είναι σλάβοι..
είναι απλά και μόνο ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ...
το ίδιο και η εθνικιστική ελληνική στάση απέναντι στους τούρκους της κύπρου, τους οποίους αντιμετωπίζουν υπεροπτικά , με αποτέλεσμα την παραπέρα αποξένωση των δύο εθνικών κοινοτήτων της κύπρου και την ισχυροποίηση της διχοτόμησης του νησιού...

bb είπε...

Fragments01, σου συνιστώ να ξαναδιαβάσεις ιστορία χωρίς τις παρωπίδες του «ελληνικού μεγαλείου», γιατί ότι γράφεις είναι πραγματικές «μπουρδολογίες».
Όσο για την ελληνική γλώσσα, πέρα από τους Νεοέλληνες που μιλούν ένα υβρίδιο ελληνικής γλώσσας, κανένας άλλος λαός δεν την υιοθέτησε και ας υπήρξε γλώσσα αυτοκρατορίας. Δεν σου λέει τίποτα αυτό; Για τις επιστήμες, είναι εξίσου σημαντικές η ελληνική και η λατινική γλώσσα, και όχι μόνο η ελληνική.

bb είπε...

fragments01, O καταδεσμος της Πέλλας, τι αποδεικνύει, ακριβώς; Ξέρουμε ποιος το έγραψε; Ήταν ελληνίδα η κάποια που απλά ήξερε να γράφει ελληνικά; Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την εθνότητα της κυρίας; Εγώ γράφω και στα αγγλικά!!!!
Κοίτα, δεν είμαι υποχρεωμένος ούτε να διαβάσω προπαγάνδες, ούτε να τις δημοσιεύω. Τα ιστορικά και γλωσσικά στοιχεία περί ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονίας είναι ελλιπέστατα, επιστημονικά. Όσοι είναι σίγουροι για την ελληνικότητα της, κάνουν απλά προπαγάνδα.

bb είπε...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/07/2010_346209

Η Ελλάδα απούσα! Πως να εμφανιστεί εκεί, αφού δεν μετανόησε ποτέ για την πολιτική και υλική υποστήριξη στους σφαγείς Σέρβους και Σερβοβόσνιους. Η Σερβία παραδέχτηκε την σφαγή και ζήτησε συγγνώμη. Η Ελλάδα πότε θα το κάνει, έστω και για τους «λίγους» οπαδούς του Κάρατζιτς και Μλάντιτς, οι οποίοι πρόσφεραν την βοήθεια τους σε αυτούς με τα ελληνικά κρατικά σύμβολα ξεδιπλωμένα με υπερηφάνεια; Ντροπή είναι το λιγότερο που μπορεί να νιώσει σήμερα ο κάθε Έλληνας πολίτης, αλλα....που τέτοιο πράγμα, από τους «απόγονους» του Πλάτωνα!

fragments01 είπε...

belo more εισαι τρελός ? ποια προπαγάνδα καλέ μου άνθρωπε ? απλές ερωτήσεις σου έκανα στηριζομενες σε απλη ανθρώπινη λογικη.

Ο κατάδεσμος της πελλας βρέθηκε σε ασύλητο ταφο στην Πελλα στην Πρωτεουσα της Αρχαιας Μακεδονιας. Τι ενοείς εσυ ? μια Αθηναια ανεβηκε τον 5 π.Χ αιώνα στην Πελλα και έγραψε τούτο το κείμενο και μετα την εθαψαν στην Πελλα μαζι με την επιγραφή ? Μα αν είναι ποτέ δυνατόν !!!
Δεν είναι καν γραμμένο στην Αττική διάλεκτο !! Ειναι στην δωρική διάλεκτο !!!!!

Πρόσεξε σου δίνω ένα παράδειγμα: η επιγραφή αναφέρει το ρήμα ''παρκαττίθεμαι'' ειναι το δωρικο αντίστοιχο του Αττικού ρήματος ''παρακατατίθεμαι'' ακομη και σήμερα οι Ελληνες το χρησιμοποιούν ειναι το ρήμα
παρατίθεμαι: παρουσιάζω, αναφέρω σειρά πραγμάτων (χρόνοι : παρατέθηκα, θα παρατίθεμαι, θα παρατεθώ, έχω παρατεθεί, είχα παρατεθεί, θα
έχω παρατεθεί)
παράδειγμα σημερινής χρήσης του ρήματος:
''Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων παρατίθενται τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς''

Εσυ το ρήμα ''παρατίθενται τα γεγονότα ... bla bla'' ή ''παραθέτω την γνώμη ... bla bla'' δεν το έχεις πει ποτέ ? Εε ακριβώς το ίδιο ρήμα με την ιδια ακριβώς σημασία χρησιμοποιόυσε και η έρμη η γυναικα στην πελλα τον 4 π.Χ αιώνα.

Μπορω να σου δώσω και αλλα παραδείγματα αλλα πιστεύω κατάλαβες που το παω.

Τα παραπάνω φιλε μου, δεν ειναι προπαγάνδα, ουτε copy/paste απο καποιο makedoniaHellas.com ειναι δικη μου μελετη αποκλειστικα και μονο.Συμβουλευόμενος ανεξάρτητους αρχαιολόγους (δες παρακάτω)


Ολοι οι σοβαροι αρχαιολόγοι συμφωνουν οτι στην Πελλα το 5 αιωνα π.Χ οι Μακεδονες ομιλουσαν Ελληνικα της δωρικης διάλεκτού λόγω τουτης της επιγραφής. Αναφέρω καποιους που διαβασα: καθηγητης Olivier Masson απο το πανεπιστημιο της Οχφορδης, καθηγητης James L. O'Neil του πανεπιστημιου του Σιδνευ,καθηγητης R.G. Edmonds, του πανεπιστημιου Bryn Mawr College και πολλοί πολλόι άλλοι, googlare : ancient script katadesmos και διαβασε την δουλεια ανεξαρτητων σοβαρων αρχαιολόγων. Αυτα που σου λέω δεν τα βγάζω απο το κεφαλι μου, εχω διαβασει την δουλεια καμια 15αρια αρχαιολόγων, Αυτοι το λένε όχι ΕΓΩ !! εγω απλως στα μεταφέρω. Ουδεμια σχέση εχω με Ελληναρες προπαγανδιστές (τυπου Λιακοπουλου και Καρατζαφερη) αυτούς τους κράζω και τους χλευάζω, ειναι γελοίοι.

Αυτα που σου παραθέτω είναι δική μου δουλειά.

Η ασημενια φιάλη της Βεργινας που χρονολογήται περι τον 5 π.Χ και αναγραφει με ωραιότατα ελληνικα γράμματα ''ΠΕΠΕΡΙΑΣ'' (ονομα με καταληξη -ΙΑΣ) τι είναι ανέβηκε κανας Σπαρτιατης και το έγραψε ?

Τουτα τα δυο ευρηματα ειναι τα αρχαιοτερα γραπτα της μακεδονικης γης. (Ολα τα προγενέστερα ειναι επισης γραμμενα στα Ελληνικα) Σε ερωτησα πολιτισμενα φιλε μου χωρις ιχνος προπαγανδισμου και Ελληνοφρενειας, (μια απορια εχω και εγω βρε αδερφε)

Γιατι τουτα τα γραπτα που βρεθηκαν σε Βεργινα και Πελλα (προσεξε σε Βεργινα και Πελλα οχι κάπου τυχαία) της προελληνιστικης μαλιστα περιοδού, ειναι γραμμενα στα Ελληνικα ?


(Επισης δεν μου απάντησες για τον Αριστοτελη, τον Ευριπιδη και τα αρχαια Θεατρα της Μακεδονιας)

Αποριες ευλογες και πολιτισμενες, αποριες χωρις προπαγανδα, αποριες χωρις παρεμβαση αρχαιών συγγραμμάτων, αποριες χωρις μεγαλα λογια, αποριες απλης ανθρώπινης λογικής. Απλα πράγματα.

Ευχαριστω
Γιαννης

bb είπε...

“Η γλώσσα αναγνωρίζεται ως Βορειοδυτική Ελληνική ή Δωρική Ελληνική και το χαμηλό κοινωνικό status της συγγραφέως, όπως φαίνεται από το λεξιλόγιό της και την πίστη της στη μαγεία, υπονοεί ότι μια διακριτή μορφή της Δωρικής ομιλείτο στη Πέλλα στην εποχή που γράφτηκε η πινακίδα. Οι Brixhe και Panayotou (1994:209) τη θεωρούν Μακεδονικής προέλευσης, αλλά υποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός της Πέλλας δεν ήταν ομογενώς αυτόχθων και προτιμούν να αναμένουν την ανακάλυψη ενός δεύτερου ευρήματος πριν προβούν σε οριστικές δηλώσεις“

Η δική σου απλή λογική είναι πολύ μακριά από την κοινή λογική, εάν κρίνω το πως εσύ ερμηνεύεις την ιστορία που διαβάζεις.

.
Εσύ το ρήμα ''παρατίθενται τα γεγονότα ... bla bla'' ή ''παραθέτω την γνώμη ... bla bla'' δεν το έχεις πει ποτέ ?

Βεβαίως, και το έχω πει, αλλά δεν ειμαι΅Ελληνας! Απλά μιλώ και ελληνικά.

Καλά κάνεις και έχεις απορίες. Αυτό είναι υγιές. Αλλά πρέπει να ξεκολλήσεις από την μανία σου να θέλεις τα πάντα να είναι ελληνικά η να έχουν ελληνική ρίζα. Δεν φταις εσύ, αλλά η ελληνική προπαγανδιστική παιδεία που θέλησε να δημιουργήσει ένα σπουδαίο έθνος, από το ..... τίποτα.

Trajanos είπε...

fragments01
Η Ελλάδα είναι γεμάτη και με λατινικές επιγραφές. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελλαδίτες ήταν Λατίνοι?
Ο Λευκός Πύργος, η Καμάρα, η Ροτόντα είναι αναμφισβήτητα λατινικά (ρωμαϊκά) μνημεία. Αυτό σημαίνει ότι η Θεσσαλονικείς είναι Λατίνοι και έχει δικαίωμα να τους διεκδικήσει η Ιταλία?
Δεν καταλαβαίνεις ή δεν θες να καταλάβεις ότι τα ελληνικά και τα λατινικά ήταν οι διεθνείς γλώσσες της διανόησης, της διοίκησης, της ανώτερης τάξης, του εμπορίου κλπ. πολλών λαών και δεν σημαίνουν και αντίστοιχη καταγωγή?
Επιμένεις σε απόψεις που είναι φύσει αδύνατον να επιβιώσουν στην εποχή του ίντερνετ

Ανώνυμος είπε...

belo more
Ta επιτευγματα των Ελληνων και η προσφορα τους στην ανθρωποτητα σε ολους τους τομεις ειναι δεθνως ανεγνωρισμενα απο δεκαετιες τωρα,
Το ποιος κανει προπαγαναδα στηριζομενος στο "τιποτα" οπως λες και εσυ φανηκε απο την παγκοσμια αποδοχη της"μακεδονικης εγκυκλοπαιδειας" MANU του Γκρουεφσκι και
πως κατεληξε, ιδου μερικα αποσπασματα απο το Euraktiv.com

EU candidate country Macedonia has removed a controversial encyclopaedia from libraries after the manual triggered furious reactions from EU members Greece and Bulgaria as well as neighbouring Kosovo and Albania. The reason behind the removal was strong pressure from the US and the UK, diplomats told EurActiv

Albanian Prime Minister Sali Berisha called the book "absurd and unacceptable" and complained of "identity based on the forgery of history".

Bulgarian and Greek leaders kept a low profile, but according to diplomats, the encyclopaedia has infuriated both Athens and Sofia.

The Bulgarian Embassy in Skopje issued a statement saying that the content of the Macedonian Encyclopedia had the single purpose of collecting political dividends.

"It is unacceptable for a country aspirant for NATO and EU membership to resort to terminology typical for the ideology of the Cold War era," the statement says
Former Macedonian Prime Minister Ljubco Georgievski, who holds a Bulgarian passport, strongly criticised the MANU encyclopaedia, calling it "an absolute rehabilitation of communist power and Macedonia's communist period

http://www.euractiv.com/en/enlargement/macedonia-embroiled-encyclopaedia-row/article-186333

fragments01 είπε...

belo more καλο το copy/paste απο την wikipedia, τα links λιγο παρακάτω τα ακολούθησες ? η έκανες copy/paste το τμήμα που βολεύει μόνο ?

Δεν διακατέχομαι απο καμία μανία, ούτε είπα οτι τα πάντα έχουν ελληνική ρίζα. Τις σπουδές μου τις ολοκλήρωσα στο εξωτερικό, και την ιστορία απο το γυμνάσιο που έχω διδαχθεί δεν θυμάμαι ούτε λέξη εχουν περάσει τόσα χρόνια που μετά βίας θυμάμαι σε ποιό γυμνάσιο πήγαινα οχι τι μας έλεγε το βιβλίο της ιστορίας. Δεν είπα οτι το Ελληνικο έθνος είναι σπουδαίο, ειναι απλά ενα έθνος όπως όλα τα υπολοιπα στον πλανήτη μας.

Αντε να δεχθούμε την εικασία οτι ο κατάδεσμος της Πελλας δεν γράφτηκε απο αυτόχθων κάτοικο.

Ξαναρωτώ τον ευατό μου ....

Ο καημένος ο Αριστοτέλης οτι έγραψε το εγραψε στα Ελληνικα. Ο Αριστοτελης 15 ετων πήγε στην Αθηνα, πως συνενοούνταν με τους εκεί κατοίκους ? Διδαξε στον Αλεξανδρο τον Ελληνικο πολιτισμό και αξίες. Γιατι ο Αριστοτέλης δεν έγραφε Μακεδονικα ? γιατι ο Αριστοτέλης δεν δίδαξε τον Μακεδονικό πολιτισμό ? Πως ειναι ποτέ δυνατόν ο βασιλιάς ενός φύλλου να ομιλεί και να διδάσκεται γλώσσα και κουλτούρα εχθρικού γειτνιακού έθνους ? Μα γιατι μακεδονικος πολιτισμος και γλώσσα ειναι ένα και το αυτό με τον Ελληνικό, δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση !!! Αν έχεις εσυ φίλε μου ευχαρίστως να την ακούσω

Ο καημένος ο Ευριπίδης το δράμα 'Βακχαι' το εγραψε στα Ελληνικά στην αυλη του Αρχελαου, ο βασιλιάς Αρχέλαος πως το κατάλαβε ? Ο ευριπίδης τάφηκε με τιμές στην Μακεδονια γιατί ? Πως τον καταλάβαιναν οι υπόλοιποι 'μακεδόνες' ? Τι παραστάσεις έβλεπαν οι κάτοικοι στα αρχαία θέατρα της Πελλας, στους Φιλλιπους και στη Μαρώνεια ? Ολοι γνωρίζουμε οτι τα αρχαία δράματα και τραγωδίες είναι γραμμένα στα Ελληνικά ! πως τα καταλάβαιναν ?

Ολα τα νομισματα, σκευη, επιγραφες, που έρχονται στο φώς απο την μακεδονική γη έιναι γραμμένα στα Ελληνικα, γιατι ? που είναι η ξακουστή 'μακεδονικη' γλώσσα ? Μα καλά ουτε μια λέξη, ένα γράμμα, δεν αφησαν σε τόσα χρόνια ιστορίας ? Αυτο δεν σε βάζει σε σκέψεις ?

Αντε να δεχθούμε την εικασία οτι ούτε τα παραπάνω είναι ορθά. Τοτε ...

Γιατι οι βορείοι γείτονες μας που διατυμπανίζουν την καταγωγή τους απο τον Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες ομιλούν Βουλγάρικα ?

Φιλικά
Γιάννης

Σημείωση
Εσύ το ρήμα ''παρατίθενται τα γεγονότα ... bla bla'' ή ''παραθέτω την γνώμη ... bla bla'' δεν το έχεις πει ποτέ ?

Το παραπάνω το έθεσα οχι για να δω αν είσαι Ελληνας ή οχι, αλλα για να σου δείξω την φυσική συνέχεια της γλώσσας.

bb είπε...

Ανώνυμε 8:24, Τι σχέση έχει η πολιτική με την επιστήμη της ιστορίας; Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι διαμαρτυρήθηκαν γειτονικές χώρες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας οι οποίες είναι στους πάντες γνωστό ότι έχουν επεκτατικές βλέψεις προς αυτήν. Χρησιμοποιούν την θέση ισχύος που έχουν μέσα στην ΕΕ, μερικές από αυτές (Ελλάδα, Βουλγαρία), αλλά μέχρι πότε θα μπορούν να το κάνουν αυτό; Οι Μακεδόνες θα εργαζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για να λάμψει η ιστορική αλήθεια, έξω και μακριά από πολιτικές προπαγάνδες.
Όσο για τα επιτεύγματα των Ελλήνων, ιδικά σήμερα οφείλουν οι Έλληνες να σιωπούν, λογω της ντροπιαστικής συμμετοχής ομοεθνών τους στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

fragments01 είπε...

Καρατασο ακόμη περιμένω να αναρτησεις τα σχολια μου, απάντηση στον κόλαφο της αισχρης και παραποιημένης ανάρτησης σου.

Καρατάσο το παράδειγμα με την θεσσαλονίκη είναι παιδαριώδες. Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την ελλαδική χερσόνησο, για αυτό άφησαν τα σημάδια τους. Καμία 'σατανική' ελληνική πόλη κράτος δεν κατέκτησε την Μακεδονία για να αφήσει σημάδια εκεί. Αρα απο ποιούς γράφτηκαν ολές αυτές οι επιγραφές, τα νομίσματα, τα σκεύη, που έρχονται στο φώς απο την αρχαιολογική σκαπάνη, στα Ελληνικα εφόσον η μακεδονία δεν κατακτήθηκε απο τους σατανικούς Ελληνες ?

Καρατάσο δεν υπάρχουν επίσημες και ανεπίσημες γλώσσες κατά την αρχαιότητα. Πως το συμπεραίνεις αυτό ? βάση ποιων πηγών ? Εσυ δηλαδή νομίζεις οτι ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον μισό κόσμο, αλλά είχε ως επίσημη γλώσσα τα Ελληνικά, την γλώσσα ενος μικρού και ασήμαντου έχθρού που μόλις είχε υποτάξει γιατί ? Γιατί δεν είχε ως επίσημη τα Μακεδονικά ? Ολα τα γνωστά έθνη ητάν υποτελείς του, γιατί δεν εξαφάνισε την Ελληνικη γλώσσα αλλά απεναντίας την διέσωσε και την διέδωσε ? Γιατί δεν αντικατέστησε τα Ελληνικά με τα Μακεδονικά ?

Φιλικα
Γιαννης

bb είπε...

Fragments01, Ο Αριστοτέλης ήταν Έλληνας. Γιατί θα έπρεπε να γράψει στα αρχαία μακεδονικά, αφού δίδασκε ελληνικά; Όσο για τα θεατρικά έργα που γράφτηκαν στα ελληνικά, που ξέρεις ότι η παράσταση δεν γινόταν με προφορικές μεταφράσεις (κάτι σαν τους υπότιτλους σε ξένες κινηματογραφικές ταινίες, σήμερα).
«που είναι η ξακουστή 'μακεδονική' γλώσσα ? Μα καλά ούτε μια λέξη, ένα γράμμα, δεν άφησαν σε τόσα χρόνια ιστορίας ?»
Ούτε η σλάβικες γλώσσες είχαν γραπτά κείμενα, πριν υιοθετηθεί το κυριλλικό αλφάβητο. Λες όλοι εκείνοι οι λαοί να μην μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις προφορικές σλαβικές γλώσσες τους, πριν αρχίσουν να τις γράφουν;

“Γιατί οι βόρειοι γείτονες μας που διατυμπανίζουν την καταγωγή τους από τον Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες ομιλούν Βουλγάρικα”
Για τον ίδιο λόγο που οι Έλληνες που διατυμπανίζουν την καταγωγή τους από τον Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες δεν μιλούν ακριβώς εκείνη την αρχαία γλώσσα (δωρική;).. Και για τον ίδιο λόγο που κανείς σήμερα δεν ομιλεί αρχαία ελληνικά, θρακικά η ιλλυρικά, αλλά νεοελληνικά, μακεδονικά, βουλγαρικά, αλβανικά.

Ανώνυμος είπε...

belo more
Για ποια πολιτικη κ επιστημη μιλας? Εδω γαινεται καθαρα απο την ανακοινωση που λεει οτι "η νεα εγκυκλοπαιδεια θα ειναι τελειως διαφορετικη" οτι επροκειτο για μια καθαρη παραχαρξη και πλαστογραφηση της Ιστοριας και σκανδαλο γι αυτο κ εδιωξαν κακην κακως τον Μπ. Ριστοφσκι που οπωε θα δεις και παρακατω τους απειλει κ με μηνυσεις!

MANU elects Mandzukov for new editor for Macedonian Encyclopedia

Skopje, March 3 (MIA) - The Macedonian Academy of Science and Art (MANU) elected Wednesday a new editorial board for a fresh edition of the Macedonian Encyclopedia. Academician Mitko Mandzukov is appointed for a new editor.

- The new encyclopedia is going to be completely different, Mandzukov said.

As announced, the new editorial board should present its encyclopedia concept pretty soon.

The first encyclopedia edition, published last year, stirred public uproar.

http://www.idividi.com.mk/English/Macedonia/585011/index.html


Macedonian Press Digest ; October 5, 2009

The editor-in-chief of the Macedonian Encyclopedia, Blaze Ristovski, is going to press charges against the Macedonian Academy of Sciences and Arts (MANU) if next week the Assembly of the Academy confirms the decision to dismiss him and the whole editorial board.(Nova Makedonija)

The paper has learned that academician Blaze Ristovski will be replaced as editor-in-chief of the first Macedonian Encyclopedia on Tuesday. BDI expects MANU President Stardelov, too, to resign over the ENCYCLOPEDIA-RELATED SCANDAL.

http://business.highbeam.com/436245/article-1G1-210224515/editorchief-macedonian-encyclopedia-blaze-ristovski

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε παιδιά είναι δυνατόν; Για σοβαρευτείτε λίγο αντί να δώσετε βαρύτητα στο θέμα της ανάρτησης και να καταδικάσετε αυτά τα τέρατα που έκαναν αυτά τα αίσχη από όπου και αν προέρχονται εσείς κάθεστε και σκοτώνεστε για να αποδείξετε τι; Αν οι τότε μακεδόνες το 4 η 5 η 40.000 προ χρηστού ήταν Έλληνες η οτιδήποτε άλλο; Ε συγνώμη για την έκφραση Χεστήκαμε και ότι θέλει ας ήταν, πέρα από το προσωπικό σας πρεστίζ και τον εγωισμό σας δεν ικανοποιείτε τίποτε άλλο απλώς να καταλάβετε ότι κουράσατε και να σας πω πως ντρέπομαι πραγματικά μόνο με την σκέψη το να έχω ίχνος καταγωγής από εκείνα τα τέρατα τις ανθρωπότητας εννοώντας φυσικά ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ (τον ΧΙΤΛΕΡ ΤΙΣ ΕΠΟΧΗΣ )

Ο ΑΠΛΟΣ ΑΚΡΟΑΤΗΣ

giorgi είπε...

Βρε Γιαννάκη

Μου θυμίζεις τα χρόνια του Δημοτικού σχολείου όπου τα διαλείματα ανταγωνιζόμασταν το ποιός έχει το μεγαλύτερο πουλί ή τον ποιό πλούσιο θείο.

Εσύ τι σχέση έχεις μ αυτό που υποστηρίζεις!

Επίσης, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ή επιστήμη, στην Δύση και Αραβικές χώρες όμως, βασίστηκε σε πράματα που ανακάλυψαν και είπαν οι Αρχαίοι 'Ελληνες, αν κι όλα πια είναι υπό διαπραγμάτευση στο ποιός τα πρωτοείπε.

Εσύ πάλι τι σχέση έχεις μ αυτό. Εκτός αν το κάνεις ακαδημαικά ή υποστηρίζεις κάτι έξω από τα όριά σου (πολιτισμικά) σαν να λέμε υποστηρίζω τον Ajax ή την Barcelona, έτσι για να έχω κάτι να υποστηρίξω.

bb είπε...

Ανώνυμε 1:07, προτείνω στην MANU να καταθέσει την νέα εγκυκλοπαίδεια για έγκριση στις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, οι οποίες έχουν πολύ σημαντικά «ιστορικά δίκαια» σε σχέση με την Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι εγκυκλοπαίδειες τους δεν έχουν καμία ανακρίβεια η λάθος!

bb είπε...

Απλέ Ακροατή, όταν μια χώρα εμποδίζεται να μπει στον ΟΗΕ με το συνταγματικό της όνομα γιατί αναγνωρίζονται τα αρχαία ιστορικά δίκαια της Ελλάδας, γιατί να μην ασχοληθούμε με αυτή την αδικία, που μπορεί να ισοδυναμεί με «πολιτιστική γενοκτονία» του μακεδονικού λαού; Όταν η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το παραδοσιακό όνομα ενός έθνους γιατί κάποιοι άλλοι καπηλεύονται ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ιστορία ενός τόπου και αυτό θεωρείται «δίκαιο», εμείς οι Μακεδόνες δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε. Εάν ήταν μόνο θέμα συζήτησις μεταξύ μας στο blog και όχι διεθνές πρόβλημα, τότε θα είχες δίκιο να διαμαρτύρεσαι.

fragments01 είπε...

Συνοψίζοντας να πω : Κανεις λάθος οταν λες αρχαία γλώσσα τα δωρικά, ειναι διέλεκτος της Ελληνικής οχι αυτόνομη γλώσσα. Οι νεο Ελληνες σήμερα ομιλούν την συνέχεια της αρχαίας Ελληνικης αυτό είναι σίγουρο.

Για τον αφανισμό μιας γλώσσας 2 λόγοι υπάρχουν:
1) να απεβιώσει και ο τελευταιος ανθρώπος που την χρησιμοποιει.
2) η αλλοίωση σε τέτοιο βαθμό που η χρησιμοποίηση της να θεωρείται περιττή απο τους ομιλητές της.

Κάτι παραπάνω εχεί συμβει σίγουρα με τα Θρακικά και τα Ιλλυρικά, όχι όμως με τα Ελληνικά. Δεν διατυμπανίζω καμία καταγωγή Ελληνων απο αρχαίους Μακεδόνες, αν θυμάσαι σου είπα ειμαι κάθετα αντίθετος σε Ελληνάρες τύπου Λιακόπουλου και Καρατζαφέρη, αυτό που λέω είναι οτι οι κάτοικοι των Σκοπίων δεν εχουν ουδεμία σχέση με τον Αλεξάνδρό και την γλώσσα που ομιλούσε. Ομιλούν σλαβικά, βουλγαρικά για την ακρίβεια, και όλοι ξέρουμε οτι οι Σλαβοι κατεύθασαν στην νότιο Βαλκανική καμια 10αρια αιώνες μετά τον Αλέξανδρο, πως τώρα αυτό το χρονικό χάσμα των περιπου 1000 ετών γεφυρώθηκε, μονο οι κάτοικοι των Σκοπίων το ξέρουν. Να επαναλάβω ΔΕΝ υποστηρίζω οτι οι Ελληνες έχουν καταγωγή απο τους αρχαίους, είναι φύσιν αδύνατο. Αλλα αν κάποιοι ερίζουν καταγώγη

Πρόσεξε αυτό: O κάτοικος των Σκοπίων που ομιλεί Σλαβικά, μια γλώσσας με χρονικό κενό εμφάνισης 10 αιώνων απο τον θάνατο του Αλεξανδρου, αποκαλείται Μακεδόνας, ενω εγώ που ομίλω την Ελληνική, την ιδια που χρησιμοποίουσε ο Αλεξανδρος και ο πατέρας του, δεν είμαι Μακεδόνας ? τι είμαι εγώ ? Καταλαβαίνεις το οξύμωρο του πράγματος ?

Φιλε belo more δεν επιτίθεμαι εναντίον σου, ουτε ενάντια στα πιστεύω σου, προς θεού τα σέβομαι και τα εκτιμώ, απλώς πρέπει και εσυ να σέβεσαι τους γείτονες σου στα βαλκανικό λεωφορείο που ζούμε. Δεν μπορείς να έισαι οτι δηλώνεις, μόνο και μόνο επείδη το δηλώνεις ή επειδη σου το έμαθαν αυτό. Ο προσδιορισμός και η χρήση της λέξεως 'Μακεδονια' απο το κρατός των Σκοπίων θέτει ζήτημα έμμεσης αρπαγής εδαφών άλλης χώρας, για αυτό οι Ελληνες είναι ''τσαντισμένοι'' με το κράτος των Σκοπίων. Εσυ πως θα ένιωθες αν ο πρωθυπουργός μιας γείτονος χώρας κατέθετε στεφάνι κάτω απο χάρτα που δείχνει την γεννέτειρα σου προσαρτημένη σε ένα ξένο κράτος ? Δεν θα ένιωθες απειλή ?

Φιλικα
Γιαννης

Σημείωση :το τσαντισμενοι το έβαλα σε αποσιοποιητικά, ''μεταφορικα'' το εννόω οχι κυριολεκτικά.

Σημειωση : Με τον Γιωργακη που ασχολειται με πουλακια και δημοτικα σχολεία, ας του πει κάποιος να ανέβει σπίτι, άργησε και το γάλα θα βγάλει πέτσα είπε η μαμα του. (sorry belo more απαντώ όπως μου απάντησε)

Ανώνυμος είπε...

ορθά απάντησε ο ακροατής ότι η συζήτηση εξετράπη σε αρχαιοπληξία...
όταν οι μακεδόνες δεν θεωρούν τους αρχαίους μακεδόνες αποκλειστική τους κληρονομιά, αλλά ΚΟΙΝΗ...
όπως και οι δημοκράτες σημερινοί κάτοικοι της ελλάδος δεν θεωρούν τους αρχαίους κάτοικους αποκλειστική τους κληρονομιά...
αντί η συζήτηση όφειλε να επικεντρωθεί στην γενοκτονία των βόσνιων μουσουλμάνων από τους σέρβους εθνικιστές, στις 11 Ιουλίου 1995 στη μαρτυρική Σρεμπρένιτσα...
και να συσχετισθεί με την μελλοντική νομοτελειακή της έκφραση σε περίπτωση που αντί θυμάτων βόσνιων μουσουλμάνων και θυτών σέρβων εθνικιστών μήπως έχουμε μακεδόνες θύματα και θύτες έλληνες εθνικιστές...
ανάμεσα τους και μερίδα των παραπάνω σχολιαστών..
μήπως υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό...
ο σύγχρονος μακεδόνας γκότσε ντέλτσεφ από το κούκους/κιλκίς αγωνίσθηκε εναντίον των τούρκων για μία ενιαία και ανεξάρτητη μακεδονία, παίρνοντας παράδειγμα από τους αλβανούς ήρωες του μωριά, με επικεφαλής τον εγγονό του αλβανού μπιθεκούρα, τον θεόδωρο κολοκοτρώνη...
αυτονόητο αυτός του ο αγώνας να βρίσκει έκφραση στο μνημείο του...
πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι ο γκρουέφσκι διεκδικεί τα αρπαγμένα μακεδονικά εδάφη , το 13% από την βουλγαρία και το 51% από την ελλάδα (σύμφωνα με το ελληνικό υπέξ )...
παρόμοια μνημεία υπάρχουν στην τουρκία, την βουλγαρία την αλβανία , την ρουμανία , την ιταλία..
αν αυτό σήμαινε αλυτρωτισμό τότε η ελλάδα θα έπρεπε να σταματήσει να υπάρχει..
εξάλλου γεωγραφική περιοχή με το όνομα ελλάδα εμφανίζεται ιστορικά μόλις το 1826 , με έκταση στο 1/7 της σημερινής...

Ανώνυμος είπε...

12 Ιουλ 2010
Ερώτηση στην βουλή για την Υπόθεση «Τσάμηδων» που εγείρει η Αλβανία
Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Εξωτερικών ο Βουλευτής Ν.Δ.Β΄Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης με θέμα: Υπόθεση «Τσάμηδων» εγείρει η Αλβανία

Η Ελληνική εξωτερική πολιτική κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με θέμα «Τσάμηδων», καθώς ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία επιχειρούν να αναβιώσουν αλυτρωτισμούς εις βάρος της χώρας μας στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Τα μηνύματα άρχισαν να φθάνουν ήδη από τις εκλογές στην Αλβανία, όταν ξαφνικά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Σ. Μπερίσα ότι θα συνεργασθεί στις εκλογές με τους τσάμηδες. Τα δύο κόμματα των «τσάμηδων», το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ενότητας PDU με αρχηγό τον βουλευτή Σπετίμ Ιντρίζιί και το Κόμμα για Δικαιοσύνη και Ολοκλήρωση PDI με αρχηγό τον Ταχίρ Μουχεντίνι, έχουν αναπτύξει ένα ...ευρύ δίκτυο σε όλη την Αλβανία και έχουν βρει συμμάχους αλβανικά κόμματα στο Κόσσοβο, αλλά και στην αλβανική διασπορά. Πριν από μερικές εβδομάδες ο Σ. Ιντρίζιί συναντήθηκε τόσο με τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικων Ιλίρ Μέτα, με τους οποίους συζήτησε τρόπους προβολής και ένταξης του θέματος «Τσαμουριάς» στην ατζέντα της επίσημης αλβανικής πολιτικής. Ο κ. Ιντρίζι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι έχει προσληφθεί βρετανικό νομικό γραφείο ειδικευμένο για τέτοιες υποθέσεις ώστε να στηρίξει νομικά την υπόθεση των «τσάμηδων» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου σας το συγκεκριμένο θέμα;
Υπάρχει συγκεκριμένη κεντρική Κυβερνητική Πολιτική, ώστε να ενημερωθεί η Διεθνής Κοινότητα και να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες μελλοντικές συνέπειες για τη χώρα μας;

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com
----------------------------------------------------------------
η διεθνής πολιτική και επίσημη κοινότητα είναι ενημερωμένη για την εθνοκάθαρση των αλβανών της τσαμουριάς από το ελληνικό κράτος..
η ελλάδα οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα επανόρθωσης...

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη 6 Μάη 2003 , ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΤΕΡΠΟΦΣΚΙ ΛΑΖΟ - ΖΗΣΙΑΔΗΣ
Εδωσε τα πάντα στον αγώνα του ΚΚΕ

Στις 15 Απρίλη έκλεισαν 60 χρόνια από τη βάναυση δολοφονία του γνωστού κομμουνιστή Τερπόφσκι - Ζησιάδη. Γεννήθηκε στο χωριό Δενδροχώρι του Νομού Καστοριάς το 1901 από φτωχή αγροτική μακεδονική οικογένεια. Στο χωριό του γνώρισε την άθλια ζωή της αγροτιάς.

Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στον Καναδά. Εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα και έγινε μέλος του ΚΚ Καναδά, όπου ανέλαβε υπεύθυνη κομματική δουλιά.

Ο Τερπόφσκι αρχίζει μια νέα περίοδο στη ζωή του, περίοδο συνειδητής επαναστατικής δράσης για την απαλλαγή του προλεταριάτου από την εκμετάλλευση. Για την επαναστατική του δράση, ο κομμουνιστής αυτός απελάθηκε από την κυβέρνηση του Καναδά. Βρήκε άσυλο και φιλοξενία στη Σοβιετική Ενωση.

Ατσαλωμένος πια επαναστάτης - κομμουνιστής επιστρέφει στην Ελλάδα το 1934 και αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην υπόθεση του εργατικού κινήματος μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Αναπτύσσει δράση στη Δυτική Μακεδονία με το ψευδώνυμο «Μαύρος» και έντεχνα συνδυάζει την παράνομη με τη νόμιμη δουλιά. Ο Τερπόφσκι μαζί με τον Τάσο Καραντζά δημιούργησαν σε πολλά χωριά της περιοχής μαχητικές κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ.

Το 1939 συλλαμβάνεται από τις αρχές της δικτατορίας του Μεταξά και βασανίστηκε άγρια στις φυλακές της Καστοριάς. Στην ειδική ανακριτική επιτροπή του καθεστώτος, ο Τερπόφσκι κατακεραύνωσε το φασισμό και θαρραλέα υπεράσπισε την πολιτική του ΚΚΕ. Η δικτατορία του Μεταξά τον έστειλε εξορία στην Ακροναυπλία. Οταν ο φασισμός του Μουσολίνι επιτέθηκε στην Ελλάδα στις 28 Οκτώβρη 1940, ο Τερπόφσκι ζήτησε μαζί με τους άλλους εξόριστους να πάνε στο μέτωπο να πολεμήσουν κατά του εισβολέα, κάτι που η κυβέρνηση του Μεταξά δεν τους επέτρεψε.

Τον Ιούνη του 1941, ο Τερπόφσκι βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ακούραστα εργάζεται για την αναδιοργάνωση των κομματικών δυνάμεων που είχε χτυπήσει η δικτατορία, τη δημιουργία νέων κομματικών και αντιστασιακών οργανώσεων, του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Γυρίζει από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και των άλλων περιοχών. Στα χωριά των Κορεστίων και Γρεβενών, στην Καστοριά, στα Καστανοχώρια Πτολεμαΐδας και Κοζάνης γρήγορα αναπτύσσεται ο ένοπλος αγώνας κατά των κατακτητών. Ο ΕΛΑΣ πέτυχε τη λαμπρή μάχη στο Φαρδύκαμπο με την εξόντωση ολόκληρου του πολιτικού τάγματος.

Στις 11 Απρίλη 1943, επιστρέφοντας προς την Κοζάνη, ο Τερπόφσκι μαζί με το μέλος του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ Σίμο Κερασίδη (Χρυσαφόπουλο) και άλλους αγωνιστές συλλαμβάνονται από τους συνεργάτες των κατακτητών της οργάνωσης ΠΑΟ. Στις 15 Απρίλη 1943, στο χωριό Ημερα της Κοζάνης, μετά από φρικτά βασανιστήρια με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, οι ΠΑΟτζήδες κατακρεούργησαν αυτούς τους αγωνιστές στην πλατεία του χωριού.

Ο Τερπόφσκι θυσιάστηκε στον αγώνα για το διώξιμο των κατακτητών από τη χώρα μας. Ο γιος του πέθανε στο εξωτερικό. Οι μετεμφυλιακές ελληνικές κυβερνήσεις και μετά την πτώση της χούντας δεν επέτρεψαν στον γιο του Τερπόφσκι να επισκεφθεί τον τάφο του πατέρα του και να καταθέσει ένα λουλούδι προς τιμήν του.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα με την Απόφαση Νο 106841/29 Δεκέμβρη 1982 περί «το γένος». Είναι καιρός πια να καταργηθεί αυτή η απόφαση. Αλλωστε, η Ελληνική Βουλή ομόφωνα ψήφισε το νόμο Νο 1863/15-9-1989 περί «Αρσης των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου 1944-1949».

bb είπε...

Δυστυχώς, αρχαιοπληξία διακατέχει ολόκληρη την διεθνή κοινότητα η οποία δέχεται αδιαμαρτύρητα τις διεκδικήσεις για κληρονομικά ιστορικά δίκαια του νεοελληνικού κράτους και όχι μόνο κάποιους σχολιαστές. Αλλιώς πως εξηγείται το φαινόμενο η Δημοκρατία της Μακεδονίας να είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που δεν μπόρεσε να μπει στον ΟΗΕ με το συνταγματικό του όνομα, λόγω ιστορίας; Γιατί θα πρέπει οι Μακεδόνες να παραιτηθούν από την αρχαία πολιτιστική κληρονομία της χώρας τους και να την «χαρίσουν» στο νεοελληνικό κράτος το οποίο λόγω κατοχής μετά από πόλεμο, έχει εντος της επικράτειας του μόνο ένα μέρος της Μακεδονίας;

Ανώνυμος είπε...

Εκρηξη του εθνικισμού στην Καταλωνία
«Είμαστε έθνος» φώναξαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους της Βαρκελώνης
Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Ηταν μια λαοθάλασσα που πλημμύρισε τις τηλεοπτικές οθόνες την παραμονή του τελικού Ισπανίας- Ολλανδίας στο Μουντιάλ. Σε μια νέα έκρηξη εθνικισμού, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Καταλανοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή την επομένη της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει την αναγνώριση καταλανικού έθνους.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης, που κρατούσαν σημαίες και πανό σε κόκκινα και κίτρινα χρώματα, στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα: «Είμαστε έθνος».

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το Σύνταγμα της χώρας αναγνωρίζει μόνο ένα έθνος, το ισπανικό. Επίσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η καταλανική γλώσσα δεν θα πρέπει να έχει προβάδισμα έναντι της ισπανικής.

Η απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια δικαστικού αγώνα και αφού οι Καταλανοί έχουν εγκρίνει τον βαθμό αυτονομίας της περιοχής τους σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 2006. Βάσει του δημοψηφίσματος, το τοπικό κοινοβούλιο ανέλαβε αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με θέματα φορολογίας και Δικαιοσύνης.

Ωστόσο η γενικευμένη αγανάκτηση που χρησιμεύει σαν μάσκα ενότητας δεν εξαλείφει τις εσωτερικές πολιτικές αποκλίσεις στην Καταλωνία, τη στιγμή που ξεκινά η εκλογική εκστρατεία για την ανανέωση των μελών του τοπικού Κοινοβουλίου το φθινόπωρο.

Ετσι, η θέση του προέδρου της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης (Generalitat) Χοσέ Μοντίλα, επικεφαλής της διαδήλωσης, και η διάταξη περί συνθημάτων και σημαιών έγιναν αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων. «Ολα αυτά έγιναν για να

μην καταρρεύσει η κοινή αντίληψη περί καταλανισμού» λέει συνεργάτης της οργάνωσης.

Η απόφαση του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θα έχει επιπτώσεις στις πολιτικές ισορροπίες στην Καταλονία. «Θέτει αυστηρά όρια στο καθεστώς αυτονομίας, ενώ ως τώραυπήρχε μεγάλη ελαστικότητα σχετικά με την ερμηνεία του Συντάγματος του 1978.Το στοίχημα των εκλογών για τα καταλανικά κόμματα είναι η διευκρίνιση του τι θα συμβεί στη “μετά την αυτονομία” εποχή» λέει ο Χοσέπ Ραμονέδα.

Για τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο πάντως το καθεστώς της αυτονομίας που ορίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελεί το «τελικό στάδιο» της αποκέντρωσης.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του Κέντρου Μελετών και Κοινής Γνώμης της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας, οι υποστηρικτές ενός ανεξάρτητου κράτους, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 12,5% του πληθυσμού το 2005, σήμερα έχουν φτάσει το 21,5%. «Υπάρχει ένα βαθύ κίνημα που προωθεί μια αργή στροφή προς την ανεξαρτητοποίηση» λέει η Ελισέντα Παλούθιε, πρύτανης του Τμήματος Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr
-------------------------------------------------------------------------------------------
παράκληση για ανάρτηση , με την διορθωτική επισήμανση ότι πρόκειται για έκρηξη εθνοτισμού και ανάδειξης της καταλωνικής εθνοτικής ταυτότητας....
και όχι για κίνημα εναντίον άλλης εθνοτικής ταυτότητας, χαρακτηριστικό του εθνικισμού...

Ανώνυμος είπε...

Καλά και ωραία όλα αυτά belo, εγώ τα δέχομαι αλλά ξεχνάς εσύ και ο Γιάννης κάτι πολύ βασικό ότι το θέμα τις ανάρτησης είναι άλλο και νομίζω πως θα έπρεπε να βοηθάς την συζήτηση να ρολάρη στο να καταδικάσουμε όλοι αυτά τα τέρατα τις ανθρωπότητας και να μήνη στην μνήμη μας πως στις σημερινές σύγχρονες κοινωνίες να να μην ξανασυμβούν. Τώρα για τους Μακεδόνες και το Μακεδονικό υπάρχουν ατέλειωτες μέρες για να το συζητάμε και να το ξανασυζητάμε.

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 14-07-10

ΠΓΔΜ: Το ελληνικό βέτο οδηγεί σε πολιτικό αναχρονισμό

Αναφορές Γκ.Ιβάνοφ για την ονομασία και την προοπτική ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας του.
«Ο όρος που μας έχει επιβληθεί στην πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσής μας δεν συμπεριλαμβάνει μόνον άρνηση του ονόματος του κράτους μας, αλλά και άρνηση των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας μου, του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απλούστατα, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή, και πολύ περισσότερο, να εφαρμοστεί λύση, που θα έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε άρθρο του, σε έκδοση του περιοδικού «Πολιτική Σκέψη», του οποίου η παρουσίαση έγινε, χθες, στα Σκόπια, από το Ινστιτούτο «Konrad Adenauer», σε συνεργασία του με το τοπικό Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία «Societas Civilis».

«Οι παρεμποδίσεις εκ μέρους της Ελλάδας για την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εφόσον υιοθετηθούν ως νέα πρακτική, θα προκαλέσουν επικίνδυνη, αλυσιδωτή άσκηση του βέτο, κάτι που μπορεί εκ νέου να μας παρασύρει στη δίνη του πολιτικού αναχρονισμού του 19ου αιώνα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον γείτονα μας (την Ελλάδα) να αντιμετωπίσει το γεγονός πως η Μακεδονία και οι Μακεδόνες υπάρχουν, ως ειλικρινείς γείτονες και φίλοι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο κ. Ιβάνοφ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 18:04 Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010
Τι απαντάει το υπ. Πολιτισμού

Yπ. Εξωτερικών: Αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας ο Καραγκιόζης
«Toύρκος» ο Καραγκιόζης λέει η Ουνέσκο

Τελευταία ενημέρωση: 19:40 Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010
Ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της Ελλάδας χαρακτήρισε τον Καραγκιόζη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική πατρότητα που αποδόθηκε στον ήρωα του θεάτρου σκιών από την Ουνέσκο. Αργότερα, ανακοίνωση - απάντηση για το θέμα εξέδωσε το υπ. Πολιτισμού.
------------------------
Πρόσθεσε ακόμα πως «στο ίδιο αγαθό μπορούν να προσχωρήσουν δύο χώρες».
-----------------------
Η παραπάνω δήλωση ήρθε ως απάντηση δημοσιευμάτων τα οποία ανέφεραν ότι ο καραγκιόζης πήρε επισήμως πια από την UNESCO, τούρκικη υπηκοότητα.

Σημειώνεται πως από το 2009 υποεπιτροπή της Unesco εξέτασε εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, που διεκδικούσε την πατρότητα του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη
---------------------------------------------------------
αν ο καραγκιόζης αποτελεί αγαθό στο οποίο μπορούν να προσχωρήσουν ΔΥΟ χώρες, η ελλάδα και η τουρκία αφού αποτελεί κοινή κληρονομιά παλαιότερη των κρατών-εθνών όπως ισχυρίζεται το ελληνικό υπέξ τότε γιατί δεν μπορεί κάτι ανάλογο να συμβεί με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό, στον οποίο μπορούν να προσχωρήσουν ΔΥΟ χώρες- η ελλάδα και η μακεδονία αφού αυτός αποτελεί κοινή κληρονομιά της περιοχής πολύ πολύ παλαιότερη των κρατών -εθνών...!!!???

Ανώνυμος είπε...

η δημοκρατία της μακεδονίας θεωρεί τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό ΚΟΙΝΟ αγαθό στο οποίο μπορούν να προσχωρήσουν τόσο η ελλάδα όσο και η μακεδονία αφού αυτός αποτελεί ΚΟΙΝΗ κληρονομιά της περιοχής...
η δημοκρατία της ελλάδος θεωρεί τον Καραγκιόζη ΚΟΙΝΗ κληρονομιά της ελλάδος και της τουρκίας, μετά την αναγνώριση βέβαια ως τουρκικού από την ΟΥΝΕΣΚΟ...
Η δημοκρατία της ελλάδος θεωρεί τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ της ιδιοκτησία με αποτέλεσμα την άρνηση αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας, του μακεδονικού εθνοτικού και γλωσσικού αυτοπροσδιορισμού της πλειοψηφίας των κατοίκων της και πολιτικού όλων των μακεδόνων πολιτών της...
δύο μέτρα και δύο σταθμά ...
αυτό χαρατηρίζει την εθνικιστική ελληνική εξωτερική πολιτική...
με τη λογική τα εμά εμά και τα σα εμά...

Ανώνυμος είπε...

«Ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της Ελλάδας χαρακτήρισε τον Καραγκιόζη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας,»

Με τούρκικο όνομα;;;;;; Τρέλα πωλούν οι Έλληνες,, ως συνήθως!
Όπως με τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα. Κατάφεραν να πείσουν τον κόσμο ότι ένα και το αυτό Μακεδόνας-Έλληνας Σαν να λέμε σήμερα, τι Γερμανός, τι Αυστριακός, αφού μιλούν σχεδόν την ίδια γλώσσα. Η, επειδή πολλοί σύγχρονοι λαοί μιλούν λατινικές γλώσσες, πρέπει να τους θεωρούμε ομοεθνείς των Ιταλών, ως απόγονους των αρχαίων Ρωμαίων. Έλεος, παιδιά, φτάνει πια!

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για το παραπάνω σχόλιο....
αφού καραγκιόζης είναι πράγματι τούρκικο όνομα...!!!
όμως ο αλέξανδρος ιδιωτικά μιλούσε στην προφορική αρχαία μακεδονική ή οποία ήταν διαφορετική της γραπτής αρχαίας ελληνικής...
αυστριακή γλώσσα δεν υπάρχει..
υπάρχει μόνο γερμανική...
αλλά αυστριακό έθνος με μητρική γλώσσα την γερμανική , διακριτό και ξεχωριστό από το γερμανικό έθνος ασφαλώς και υπάρχει, έστω και αν το αμφισβητούσε ο χίτλερ λόγω της γερμανικής μητρικής του γλώσσας...
οι έλληνες εθνικιστές ξεπερνώντας τον χίτλερ αρνούνται την διακριτότητα του σύγχρονου μακεδονικού έθνους του οποίου η μητρική μακεδονική γλώσσα ουδεμία σχέση έχει με την σύγχρονη ελληνική....
πλήν αρχαιοελληνικών δανείων , για τα οποία είναι περήφανοι οι σύγχρονοι μακεδόνες ομιλητές της, χωρίς να κρύβουν την αρχαιοελληνική καταγωγή των λεξιλογικών αυτών δανείων...
όπως οι έλληνες που κρύβουν την τουρκική προέλευση χιλιάδων λέξεων τουρκικής προέλευσης της ελληνικής σημερινής γλώσσας...

Ανώνυμος είπε...

οι σημερινοί μακεδόνες της ελλάδος κυρίαρχη ανθρώπινη ταυτότητα θεωρούν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι την μακεδονική πολιτιστική/εθνοτική παρότι την υπερεκθέτουν λόγω της αμφισβήτησής της από το ελληνικό κράτος...
η πολιτική ταυτότητα των μακεδόνων της ελλάδος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ , με αυξανόμενη την ευρωπαϊκή της συνισταμένη...
οι μακεδόνες της ελλάδος πάντοτε ήταν νομοταγείς και νομιμόφρονες στην ελληνική πολιτεία...
είναι όμως παράλληλα αντίθετοι στο ελληνικό κσθεστώς του κράτους - έθνους το οποίο δεν αναγνωρίζει αλλη εθνότητα στην επικράτειά του, πλήν της ελληνικής...
ούτε της τουρκικής, της βλάχικης, της αλβανικής και κυρίως του μακεδονικού έθνους το οποίο δεν αναγνωρίζουν ως μακεδονικό πουθενά στο κόσμο...

Ανώνυμος είπε...

Οι Μακεδόνες, όπως και κάθε εθνική ομάδα, δεν έχουν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ταυτότητα ως έθνος, αλλά ΕΘΝΙΚΗ. Μακεδόνες δεν είναι όσοι επιλέγουν να είναι αλλά όλοι όσοι έχουν καταγωγή και πολιτιστική ταυτότητα μακεδονική. Άλλο εάν επιλέγουν να την εκφράσουν η να την αποκρύψουν.

Ανώνυμος είπε...

αρκετά σωστό το παραπάνω σχόλιο. ιδιαίτερα στην επισήμανση ότι μακεδόνες είναι όσοι έχουν καταγωγή και πολιτιστική ταυτότητα μακεδονική...
αλλά και η επιλογή όταν είναι ελεύθερη δεν είναι δυνατόν να μήν είναι αληθινή και ως αποτέλεσμα συμβατή με την μακεδονική καταγωγή..
όποιος μακεδόνας δηλώνει δημόσια έλληνας το κάνει αφού καμία εθνοτική ταυτότητα , πλήν της ελληνικής το ελληνικό κράτος στην επικράτειά του ΔΕΝ αναγνωρίζει...
πράγμα που σημαίνει πλήθος διώξεων , κυρίως οικονομικών..
ως πρός την πολιτική ταυτότητα νομίζω ότι υπάρχει λάθος..
πολιτική ταυτότητα ορίζεται από τη αντικειμενική νομική , πολιτική, θεσμική ένταξη/υπηκοότητα στο πολιτικό εποικοδόμημα που σήμερα είναι το κράτος και στις υποκειμενικές συνακόλουθες υποχρεώσεις-φορολογικές, εκλογικές, κ.λ.π...
έτσι ο μακεδόνας του καναδά έχει πολιτική ταυτότητα καναδική και φυσικά καναδική υπηκοότητα..
παρομοίως της αυστραλίας, της αμερικής , της βουλγαρίας, της ελλάδος, της αλβανίας, της σερβίας,της κροατίας...
αυτονόητα ότι η εθνοτική του ταυτότητα παραμένει και δεν καταργείται αλλά συνυπάρχει με την ελληνική πολιτική, την μακεδονική γλωσσική, την μακεδονική θρησκευτική, την αθλητική του ηρακλη...και είναι ΜΙΑ, η Μακεδονική....

Ανώνυμος είπε...

Απλά ήθελα να διευκρινίσω ότι η υπηκοότητα δεν έχει να κάνει με την εθνική ταυτότητα του ατόμου: οι Μακεδόνες της Ελλάδας που αυτή την στιγμή έχουν μη ελληνική πολιτική ταυτότητα παραμένουν Μακεδόνες της Ελλάδας, αφού από εδω κατάγονται, άσχετα εάν έχουν πολιτική ταυτότητα Αυστραλίας, Καναδά, Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κτλ

Ανώνυμος είπε...

Ενας οδηγος με το αυτοκινητό του μπαινει στην Τσιμισκη.
Εχει ανοικτο το ραδιοφωνο και ξαφνικα ακουει:
Προσοχη!! προσοχη!! Ενας τρελος οδηγος οδηγει το αυτοκινητο αναποδα στην Τσιμισκη!!
Βλεπει δεξια αριστερα και μονολογει, μονο ενας εδω ειναι χιλιαδες τρελοι που ογηγουν αναποδα.

Belo!! Μου θυμιζετε αυτον τον οδηγο οταν ολος ο κοσμος λεει τα ιδια και σεις τελειως αλλα.
Και το κυριωτερο οτι εσεις εχετε δικιο και ολος ο κοσμος ειναι βλακες και οτι εφαγαν προπαγανδα απο την Ελλαδα.

Ανώνυμος είπε...

πολύ σωστό το ανέκδοτο μόνο που :
1- το δίκαιο δεν έχει χαρακτήρα ποσοστιακό αλλά δικαιοκρατικό και αυθύπαρκτο..
δηλαδή η παραβίαση του νόμου γενικά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικά δεν υπόκειται σε δημοψηφισματικές λογικές..
2- επί του προκειμένου αν γινόταν δημοψήφισμα στο οποίο θα συμμετείχαν τα 7 δισεκατομμύρια των κατοίκων της γής η συντριπτική πλειονότητα θα αναγνώριζε τη μακεδονία, το μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα...
ακόμα και αν περιορίζονταν στους κατοίκους της ελλάδος το αποτέλεσμα σήμερα θα ήταν μάλλον θετικό...
μόνο μιά μικρή μειοψηφία πέριξ της Θεσσαλονίκης μας του τηλενομάρχη , του άνθιμου και του υπεύθυνου της τρύπας των 35 εκατομυρίων στο ταμείο του Δήμου θα ψήφιζε όχι...
3- είναι δημόσια πλέον παραδεκτό ότι το συντριπτικό ποσοστό των μυστικών κονδυλίων του ελληνικού υπέξ δόθηκε για την αντιμακεδονική προπαγάνδα...

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 09:01 Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Δωρεάν πλέον τα ΦΕΚ σε ηλεκτρονική μορφή από το Εθνικό Τυπογραφείο

Δωρεάν θα είναι εφ΄εξής η πρόσβαση σε όλα τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), στα πλαίσια του άρθρου 7 του Νόμου 3861 για την ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο.
Κατόπιν τούτου, όλα τα Φ.Ε.Κ. σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.

Ανώνυμος είπε...

Mε 700 εργαζόμενους σε 38 καταστήματα
Αποχωρεί από την Ελλάδα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αldi
Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 [ 11:50 ]
Μία ακόμα αρνητική εξέλιξη στον κλάδο του λιανεμπορίου. Μετά την αλυσίδα Ατλάντικ που υπέβαλε αίτηση ένταξής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η γερμανική Αldi με 38 καταστήματα και πάνω από 700 εργαζόμενους- ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στα Νέα, ο γερμανικός «εμφύλιος» ανάμεσα στις αλυσίδες Lidl και Αldi, που άρχισε πριν από δυο χρόνια, φαίνεται να τελειώνει άδοξα για τη δεύτερη.

Εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί στους εργαζόμενους ότι η αποχώρησή της από την ελληνική αγορά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η ξαφνική αυτή απόφαση οφείλεται στο ότι η επένδυση της Αldi στην Ελλάδα κρίνεται από τη διοίκηση του μητρικού ομίλου ως μη συμφέρουσα.

Ο Όμιλος ξεκίνησε στα τέλη του 2008 με στόχο να επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ.

Μόνο ο πρώτος κεντρικός χώρος αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων της (Logistics Center) στη ΒΙΠΕ Σίνδου κόστισε 85 εκατ. ευρώ και απασχολούσε 400 εργαζόμενους.

Η Αldi είχε προγραμματίσει να ξοδέψει μέσα στο 2010, 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία άλλων 20 καταστημάτων στην Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

9.06 εσυ που ειδες οτι η Πγδμ θεωρει “ΚΟΙΝΟ” αγαθο τον Αρχαιο μακεδονικο πολιτισμο? Σε ποια επισημη Ιστιοσελιδα αυτης της χωρας?

Γιατι η επισημη ιστιοσελιδα της πρεσβειας σας στην Κανμπερα της Αυστραλιας δεν το θεωρει καθολου “ΚΟΙΝΟ¨” και ουτε κανει καμμια απολυτως αναφορα για “ΚΟΙΝΗ” κληρονομια της περιοχης

By the 5th century BC the Macedonians expanded and forged a unified kingdom under Alexander I (498-454 B.C.) The zenith of the Macedonian kingdom, its unity, independence and predominance – political, military and economic – reached its apogee in the 4th century BC when the famous Philip II (- 336 B.C.) and Alexander III (356 – 323 B.C.) ruled the prestigious Kingdom of Macedonia the Great. Alexander III is also known as Alexander the Great.

http://www.macedonianemb.org.au/index_about.html#FACTANDFIGURES

Τα ιδια και στη ιστιοσελιδα της πρεσβειας σας στο Λονδινο

Macedonia is a historical region that originates from the ancient period. The zenith of the Macedonian kingdom, its unity, independence and predominance – political, military and economic – reached its apogee in the 4th century BC when the famous Philip II ( – 336 B.C.) and Alexander III (356 – 323 B.C.) ruled the prestigious Kingdom of Macedonia the Great.

http://macedonianembassy.org.uk/history.html

Constantine είπε...

Τα Σκόπια, αυτό το διαμάντι, αυτό το όραμα που δεν έχει αντίστιχο σε όλο τον κόσμο, χάνετε... Κάντε κάτι. Υπάρχει ένα κίνημα στην πόλη και στον κόσμο, αλλά χρειάζεται την υποστήριξη ανθρώπων που αγαπούν πραγματικά όχι μόνο την πόλη και την Δ.Μακεδονία, αλλά που νοιάζονται για το μέλλον και την αναγέννηση των Βαλκανίων και, θα έλεγα, της ίδιας της Ελλάδας.
Η πόλη σχεδιάστηκε από τον Kenzo Tange μετά τους σειζμούς του 1963. Συμετήχαν και οι Kristo Todorovski και ο μοναδικός Κωνσταντίνοβ από τα Βιτόλια. Το κεντρικό ταχυδρομείο του Κωνσταντίνοβ είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από της 10 κυριότερες μοντερνιστικές δομές του κόσμου.
Η φουτουριστική πολεοδομία και η αρχιτεκτονική των Σκοπίων βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο να πέσει θύμα πολιτικών που επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ιδανικό παρελθόν χωρίς να έχουν ιδέα για το πως (το σχέδιο Skopje 2014)
Μετά το 1963, ενώ τα Σκόπια έπερναν μία κεντρική αρχιτεκτονική θέση, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έπερναν τον δρόμο της ψαροκώσταινας. Η Σόφια έχει καταστρέψει για πάντα την βυζαντινή κληρονομιά της. Η Αθήνα είναι τσιμεντένια κόλαση. Τα Σκόπια έχουν κληρονομήσει ένα αρχιτεκτονικό όραμα που δίνει στην Δ.Μακεδονίας έναν κεντρικό, έναν μοναδικό παγκόσμιο ρόλο.
Αλλά όλα αυτά είναι υπό απειλή. Αν συμβεί αυτό (που συβμαίνει τώρα), θα βλάψει τον ανοικτό και διεθνούς χαρακτήρα των Σκοπίων, θα την ανατρέψει από παγγόσμια κλυρονομιά και διαμάντι της Ευρώπης σε άσχετη πόλη.
Παρακαλώ διαβάστε το άρθρο του Srdjan Jovanovic στο http://www.abitare.it/featured/skopje-scomparira/ ...

Ανώνυμος είπε...

Skopje. Sofia strengthened the campaign among Macedonians in Albania, states the leading headline in Macedonian Vecer daily. The subtitle of the article, on the other hand, reads “Naked Bulgarian demagogy in Golloborda.”
Macedonians in Albania will file a complaint to the ambassador of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) in Albania, Robert Bosch, over assimilation campaign conducted by Bulgarian authorities towards the Macedonian minority. The people are embittered by the fact that every day Bulgaria is sending emissaries who are assigned with the task to persuade the Macedonians that they are in fact Bulgarians.
Edmond Temelko, chairman of the Macedonian Alliance, the party of Macedonians in Albania, said that Bulgaria’s main intention is to prove that there is a Bulgarian and not Macedonian minority living in its neighboring countries.
In a skilful manner Bulgaria takes advantage of the bad economic state of the Macedonians living in Mala Prespa and offers them Bulgarian passports and an opportunities so as to make them declare themselves Bulgarians during the census, Temelko commented.
The statements of Bulgarian minister without portfolio in charge of the Bulgarian Diaspora, Bozhidar Dimitrov, and of Veselka Toncheva with the Institute of Ethnology, prove that Bulgaria is serious in its actions. The two are explicit that Bulgaria should strengthen the ties with the Bulgarians in Albania.
Vasil Steriovski, chairperson of Pustec Municipality, said that Bulgaria has been conducting such policy for 15 years now and there is a need for Macedonia to join the fight against it.
Bulgaria aims at showing the international community that Macedonia is an artificial phenomenon and thus there are no Macedonians living in the neighboring countries but there is Bulgarian minority.

http://www.focus-fen.net/index.php?id=n225722