Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

18 Ιουλ 2010

ΖΑ ΒΑΝΤΣΟ ΒΟΪΒΟΝΤΑ

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Καταλανοί αγνοούν... την ισπανική υποχώρηση
Η «έκρηξη» 1 εκατ. ανθρώπων στους δρόμους της Βαρκελώνης έφερε ξανά στο προσκήνιο το μείζον εθνικό ζήτημα της Ιβηρικής, υπενθυμίζοντας με δηκτικό τρόπο ότι η Ενωμένη Ευρώπη στηρίζεται σε... διχασμένες χώρες «E» 17/7


Μπορεί ένα δικαστήριο να αποφασίσει για το αν υπάρχει ένα έθνος ή όχι; H ίδια η διατύπωση της ερώτησης ακούγεται παράλογη, κι όμως αυτό συνέβη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, μετά τέσσερα χρόνια που κοιλοπονούσε την απόφασή του για το Estatut, τον συνταγματικό χάρτη της Καταλoνίας που θεσπίστηκε το 2006, έκρινε, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει άλλο έθνος στη χώρα παρά μόνον το ισπανικό.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Μέρκελ «ξελασπώνει» τη Ζίμενς
Η ειρήνη κινδυνεύει να... παρασυρθεί από το ποτάμι
Μνήμες αντίστασης στην... Ντίσνεϊλαντ της Χεζμπολάχ
Σκάνδαλα που έμειναν, κορίτσια που ξεχάσαμε
Δημιούργησε... πράσινο αεροπλάνο
Την... πέθανε η εταιρεία ηλεκτρισμού
Ημερολόγιο με σέξι βουλευτίνες
Περισσότερα άρθρα...«Χρυσά συμβόλαια» και στην ΚίναΚρίσιμο 48ωρο για τη διαρροήΠυρηνικό πόλεμο φοβάται ο ΚάστροΜαχαίρι στις σπατάλες του BBCΠρώτος γάμος ομοφυλοφίλων στην Αργεντινή«Μεγάλος Αδελφός» στο Ιντερνετ«Δεν τον απαγάγαμε, ήταν πράκτορας της CIA»Μπλόκο στο σχέδιο για κοινή πολιτική ασύλου στην ΕΕΑπανωτές οι εμφανίσεις του Φιντέλ στην ΚούβαΕτοιμο το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφοςΠράσινο για τον πυρηνικό σταθμό στο ΑκούγιουΔωρεάν παγωτό για να απαλλαχθούν από το άγχοςΔιπλωματική ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και ΚολομβίαςΗ Μέρκελ λείπει για δουλειές στην ΑσίαΠλοίο - φάντασμα στα θεμέλια των Δίδυμων ΠύργωνΕξάρθρωση διεθνούς δικτύου παράνομων στοιχημάτωνΞεμένει από ρευστό το ΠεντάγωνοΞαφνικά σεισμός στην ΟυάσινγκτονΠέρασε ο νόμος για τις τράπεζεςΨηφίστηκε η λιτότητα, χάνει υπουργούς ο ΜπερλουσκόνιΔεν αποφυλακίζεται ο «αντεροβγάλτης του Γιορκσάιρ»Σταμάτησαν τη διαρροή πετρελαίου
Κατά πολλούς, η απόφαση είναι ανιστόρητη. Καμιά μεγαλύτερη προσβολή δεν θα μπορούσαν να κάνουν οι δικαστές προς τους Βάσκους και τους Καταλανούς, που αιώνες τώρα με μεγάλη δυσφορία ανέχονται την κυριαρχία της Καστίλης. Κι αν οι Βάσκοι -τουλάχιστον μια μικρή μερίδα απ' αυτούς- ακόμα δεν έχουν πειστεί να καταθέσουν τα όπλα, οι Καταλανοί προσπάθησαν με ειρηνικά μέσα να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αυτονομία και, πάντως, παραμένοντας μέσα στα όρια του βασιλείου.

To Estatut εγκρίθηκε ύστερα από δημοψήφισμα και προέβλεπε μεγαλύτερες εξουσίες για την τοπική κυβέρνηση, κυρίως στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Δημόσιας ασφάλειας. Επιπλέον εξασφάλιζε ότι μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων της Καταλονίας θα έμενε στην επαρχία.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση Θαπατέρο, ύστερα από περίσκεψη, είχε υποστηρίξει τις αλλαγές και την υιοθέτηση του Estatut κρίνοντας πως ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να καταλαγιάσουν οι φωνές υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ηταν μια πολιτική απόφαση στην οποία αντιτάχθηκε το PP, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. Προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στην πλειοψηφία του απαρτίζεται από συντηρητικούς, προσβάλλοντας τη συνταγματικότητα 188 άρθρων του Estatut. Τελικά, οι δικαστές έκριναν πως 14 άρθρα του είναι αντίθετα στο ισπανικό Σύνταγμα και επίσης τροποποίησε την ερμηνεία άλλων 27 από τα 223 άρθρα.

Μικρό το κακό θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Ομως, πρόκειται για άρθρα με μεγάλη συναισθηματική σημασία, καθώς αναφέρονται σε σύμβολα της Καταλονίας, όπως η σημαία, ο ύμνος κι οι εθνικές εορτές. Επόμενο ήταν να εξοργιστούν οι Καταλανοί και να διαδηλώσουν με κεντρικό σύνθημα: «Είμαστε έθνος. Εμείς αποφασίζουμε». Κανείς όμως από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, που ήταν τα κόμματα του καταλανικού Κοινοβουλίου, δεν περίμενε αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο στη Βαρκελώνη. Κοντά ενάμισι εκατ. άτομα -πλήθος έτσι κι αλλιώς τεράστιο, πόσω μάλλον που η Καταλονία έχει πληθυσμό 7 εκατ.- πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης και οι διαθέσεις τους ξεπερνούσαν τη μετριοπάθεια του αιτήματος για μεγαλύτερη αυτονομία.

Οι περισσότεροι φώναζαν πως δεν θέλουν «ούτε ομοσπονδία ούτε αυτονομία - ανεξαρτησία» και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Χοσέ Μοντίλια Αγκιλέρα, φυγαδεύτηκε όπως όπως, καθώς απειλήθηκε με ξυλοδαρμό ως εγκάθετος της Μαδρίτης. Ισως δεν είχαν και τόσο άδικο, καθώς τρεις μέρες μετά τη διαδήλωση, το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος έφτασε και στο καταλανικό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία μιας ένωσης πολιτών για την αυτοδιάθεση της περιοχής, και απερρίφθη από μια επιτροπή του. Το γεγονός αυτό αποτελεί ανατροπή της αρχικής πορείας που είχαν χαράξει τα καταλανικά κόμματα προς τη μεγαλύτερη αυτονομία και προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία και αποχωρήσεις επιφανών μελών τους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το ποσοστό εκείνων που θέλουν ανεξαρτησία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, από 12,5% το 2005 στο 21,5% σήμερα.

Ο Θαπατέρο δήλωσε έτοιμος να συζητήσει και να διαπραγματευθεί αλλαγές που θα επιτρέψουν την ομαλή εφαρμογή του Estatut τουλάχιστον για όσα άρθρα κρίθηκαν αντισυνταγματικά για τυπικούς καθαρά λόγους. Επανέλαβε επίσης την πεποίθησή του ότι η Ισπανία μπορεί να χαρακτηρίζεται από διαφορές, αλλά αυτές επιτρέπουν τη συμβίωση με αλληλοσεβασμό.
----------------------------------------------------------------------------
πότε θα επέλθει στην ελλάδα η εθνοτική χειραφέτηση των εκατομμυρίων μη ελληνικής καταγωγής συμπολιτών μας..???

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-07-10



Οι Καταλανοί της Ισπανίας διεκδικούν ανεξαρτησία
Διαμαρτύρονται για την απόφαση που απαγορεύει την αναγνώριση καταλανικού έθνους
Ευρυδικη Mπερση

Σπανίως μια χώρα σχοινοβατεί τόσο επιδέξια ανάμεσα στον θρίαμβο και στην καταστροφή, όσο η Ισπανία των τελευταίων ημερών. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, η εθνική ομάδα της Ισπανίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μορατίνος, έβαλε τη σφραγίδα του σε μια ιστορική διπλωματική πρωτοβουλία, παρεμβαίνοντας για την απελευθέρωση Κουβανών αντιφρονούντων. Μέσα στην ίδια εβδομάδα, το αποσχιστικό κίνημα της Καταλωνίας προχώρησε σε μια γιγάντια, πρωτοφανή στα χρονικά της δημοκρατίας επίδειξη δύναμης, που αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για τη Μαδρίτη.

Η Καταλωνία, με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη, είναι επαρχία με ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα, γλώσσα και έθιμα. Ο μόνιμος πόθος των Καταλανών για αυτοδιάθεση βρήκε θεσμική έκφραση με το καθεστώς αυτονομίας, που τέθηκε σε ισχύ το 2006, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη καταλανικού έθνους.

Αντισυνταγματικό

Αυτό το καθεστώς κρίθηκε εν μέρει αντισυνταγματικό, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, η οποία εκδόθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη διαδήλωση που είχαν συγκαλέσει όλα τα καταλανικά κόμματα στη Βαρκελώνη. Το τι έγινε την επόμενη ημέρα στη Μέκκα του καταλανικού τουρισμού, δεν περιγράφεται. Το κέντρο της Βαρκελώνης πλημμύρισε από διαδηλωτές, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με τη συντηρητική στις εκτιμήσεις της αστυνομία, έφθανε το 1.100.000. Οι αρχηγοί των καταλανικών κομμάτων, που είχαν σκοπό να υπερασπιστούν απλώς το καθεστώς αυτονομίας, βρέθηκαν ανάμεσα σε πλήθη που ήθελαν να κόψουν κάθε δεσμό με τη Μαδρίτη. «Som una nacio. Nosaltros decidim» - «Είμαστε έθνος, εμείς αποφασίζουμε» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα.

«Ο Μοντίγια (ο πρόεδρος της Καταλωνίας) προσπάθησε να το αποφύγει, αλλά σύντομα βρέθηκε περικυκλωμένος από σημαίες της ανεξάρτητης Καταλωνίας», γράφει η εφημερίδα «Ελ Παΐς». Κάποιοι διαδηλωτές τον αποκάλεσαν προδότη. «Ο Μοντίγια άρχισε να περπατάει περιστοιχισμένος από δεκαπέντε μέλη της ασφάλειάς του, που εργάζονταν πυρετωδώς για να αποφύγουν τα χειρότερα. Ο πρόεδρος περπατούσε με γρήγορο βήμα, έξω από τη διαδήλωση, ενώ καμιά 50αριά άτομα τον ακολουθούσαν εκστομίζοντας προσβολές. Με μεγάλη προσπάθεια, ο πρόεδρος έφθασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που βρισκόταν σε απόσταση 200 μέτρων, όπου βρήκε καταφύγιο για λίγα λεπτά, πριν φύγει από πλαϊνή πόρτα».

Μέχρι το περασμένο Σάββατο, τα καταλανικά κόμματα νόμιζαν ότι εξέφραζαν το λαϊκό αίσθημα υπερασπιζόμενα το καθεστώς της αυτονομίας. Μετά τη γιγάντια κινητοποίηση, είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τι στρατηγική θα ακολουθήσουν στις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου.

Ανώνυμος είπε...

Στις συζητήσεις για το αν θα κατατεθεί ή όχι πρόταση μομφής εναντίον του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Θαπατέρο, ο οποίος εισάγει άκρως αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα, ο πρόεδρος του συντηρητικού καταλανικού κόμματος CiU, Ζοζέπ Ντουράν Λέιντα, εξήγησε ότι το κόμμα του δεν επενδύει καμία ελπίδα σε ό,τι κι αν συμβεί στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης. «Ούτε και στην αντιπολίτευση έχουμε εμπιστοσύνη. Η λύση είναι η ανεξαρτησία», είπε.

Ο Θαπατέρο

Τι άλλο θα συμβεί στον πρωθυπουργό Θαπατέρο... Ενας σοσιαλιστής που βλέπει τα συνδικάτα να εξεγείρονται εναντίον του, προκηρύσσοντας, τον Σεπτέμβριο, την πρώτη γενική απεργία της εξάχρονης θητείας του, ένας υπέρμαχος της αυτονομίας των επαρχιών της Ισπανίας που στριμώχνεται από τους θιασώτες της ανεξάρτητης Καταλωνίας.

Το αξίωμα της πολιτικής, σύμφωνα με το οποίο τα οικονομικά προβλήματα φέρνουν στην επιφάνεια και εθνικά προβλήματα, επαληθεύτηκε με τη βοήθεια της απίστευτα άκαιρης έκδοσης της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν αναγνωρίζει παρά μόνον ένα έθνος, το ισπανικό, και άρα η Καταλωνία, από νομικής άποψης, δεν είναι έθνος. Τώρα ο Θαπατέρο θα μπορούσε να επιχειρήσει μια αριστοτεχνική τρίπλα, ξεκινώντας διαδικασίες για να αλλάξει το Σύνταγμα - ή να χάσει την μπάλα, αφήνοντας την πρωτοβουλία σε όσους θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα.

Οι αυτονομιστές είναι ρυθμιστές στο Βέλγιο

Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του Βελγίου, ένα αυτονομιστικό κόμμα, η Nέα Φλαμανδική Συμμαχία N-VA θριάμβευσε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 13ης Ιουνίου, καθώς έλαβε το 28,3% των ψήφων. Ο 39χρονος ηγέτης του Μπαρτ ντε Βεβέρ είναι υπέρμαχος του διαχωρισμού του Βελγίου σε δύο μέρη, στους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς και τους γαλλόφωνους Βαλλόνους.

Μετά τη νίκη του έκανε λόγο για «αλλαγή» στη χώρα, η οποία θα εξασφαλίσει αυξημένη αυτονομία στη Φλάνδρα, τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό τομέα. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν καταστροφικό για τη φτωχότερη Βαλλονία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα φλαμανδικά κεφάλαια.

Η νίκη των Φλαμανδών καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας για τους γαλλόφωνους Βαλλόνους.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα στο Βέλγιο, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού. Εξ ου και η εντολή του βασιλιά του Βελγίου στον σοσιαλιστή Ελιο ντι Ρούπο, νικητή των εκλογών στη γαλλόφωνη Βαλλονία, ν' αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης.

Ανώνυμος είπε...

Καταλανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χάρτης της Ισπανίας, όπου φαίνεται η Καταλονία, πατρίδα των Καταλανών

Οι Καταλανοί είναι έθνος της βόρειας Ιβηρικής χερσονήσου, στους πρόποδες των Πυρηναίων, στα σύνορα με τη Γαλλία.

Μιλάνε καταλανικά, απολαμβάνουν αυξημένης αυτονομίας από την Ισπανία και τα τελευταία χρόνια, οι Καταλανοί θεωρούν τους εαυτούς τους όλο και περισσότερο χωριστό έθνος σε σχέση με τους Ισπανούς. Η ύπαρξή τους ως Καταλανικού Έθνους, χωριστού από το ισπανικό, συμπεριλήφθηκε μάλιστα στο νέο (2006) Σύνταγμα της αυτόνομης περιοχής.

Στην Ελλάδα ο όρος μπορεί να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους στρατιώτες της Καταλανικής Εταιρείας, ενός στρατιωτικού σώματος Καταλανών που έδρασε το 14ο αιώνα (1300-1400) στο χώρο της Λατινικής Αυτοκρατορίας, στα εδάφη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.

Ανώνυμος είπε...

THE ILINDEN UPRISING AND THE KRUSEVO REPUBLIC

The Ilinden uprising (so called because it started on Ilinden - St. Ilija's Day) was a turning-point in the national and revolutionary struggle of the Macedonian people. In range and character it was a true national revolution with deep political and social implications.
It began on 2 August 1903, and soon spread over the whole of Macedonia, albeit not everywhere with the same intensity. The fiercest fighting went on first in the area around Bitola, then in Ohrid, Kicevo, Lerin, Prilep, and other regions, with less pronounced fighting in the Solun, Seres, Skopje and Odrin districts. The towns of Krusevo, Nevska and Klisura were captured.
Other nationalities living in Macedonia also took part in the Ilinden Uprising, which increased its popular and democratic character.
On 3 August 1903, the rebels took the town of Krusevo and established a revolutionary government. They proclaimed the Krusevo Republic, which was the first ever in the Balkans. The Republic lasted 10 days, from August 3 - 13, and had as its President Nikola Karev, a well-known Macedonian revolutionary and socialist.
From among the various nationalities who lived in this part of Macedonia (Macedonian's, Vlach's and some Albanian's), a Republican Council was elected with 60 members - 20 representatives of each nationality. The Council chose an executive body, called the Provisional Government, with six members (2 from each nationality), whose duty it was to ensure law and order and see to such things as supplies, finances, and medical care. The "Krusevo Manifesto" was published. Written by Nikola Karev himself, it outlined the aims of the Uprising, calling upon the population to join forces with the government in the struggle against tyranny and enslavement to attain freedom and independence.
A surprised Turkish government took extensive military measures to quell the uprising: 176,000 soldiers, 3,700 mounted troops and 444 cannon's were sent to Macedonia. After fierce and heroic battles near Sliva and Meckin Kamen, the Turkish forces managed to destroy the Krusevo Republic and showed their customary cruelty in dealing with the rebels in Krusevo and other places. As a result, 201 communities were wiped out, 12,400 houses burned to the ground, more than 70,000 people were left homeless, and 8,816 were killed. Although some 30,000 people fled their homes to avoid reprisal's, the toll was indeed heavy.

ECHOES OF THE ILINDEN UPRISING
The Uprising aroused great interest in Europe. Newspapers followed the course of events with close attention and great sympathy. They printed details of the cruel mass reprisals carried out by the Turks on the inhabitants in rebel strongholds. A powerful wave of protest followed; among the leading spokeman were Lav Tolstoy, Maxim Gorki, Anatole France, Jean Jaures, Victor Berard, Arthur Evans, Henry Brailsford, Georges Clemenceau and others.
In Britain, France, Italy and America, " Macedonian Committees " were set up, and organised mass meetings of support for the Macedonian rebels. Similar action was taken in Russia, Romania, and some other countries around the world.
Following the failure of this uprising, the Macedonian revolutionaries made an effort to close the ranks. At the Rila Congress (held in 1905 in Rila Monastery in Pirin Macedonia), despite differences of interest between the two sides, there was general condemnation of outside interference particularly by the Bulgarian Court, and the ultimate goal - the liberation of Macedonia - was confirmed.
--------------------------------------------------------------------------
καλά μήπως ξεχάσατε την επέτειο της μακεδονικής επανάστασης του Ιλιντεν , ανήμερα της γιορτής του Προφητή Ηλία , στις 20 Ιουλίου με το καινούργιο ημερολόγιο και στις 2 Αυγούστου με το παλιό...
ολοι αύριο στο πανηγύρι της Μελίτης / Οφτσάρανι....

Ανώνυμος είπε...

Αλβανικό Κόμμα Σκοπίων: Η κυβέρνηση να σταματήσει τις μιλιταριστικές και πρωτόγονες μεθόδους της …








Ιούλιος 14, 2010.


«Μετά το κλείσιμο του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Πνευματικής κληρονομιάς των Αλβανών, τώρα η κυβέρνηση (του Γκρουέφσκι) και πάλι με τις ίδιες μιλιταριστικές και πρωτόγονες μεθόδους, προσπαθεί να κλείσει το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τέτοβο», κατηγόρησε σήμερα , την κυβέρνηση το αλβανικό κόμμα ДПА.

Το κόμμα του αλβανού πολιτικού Μεντούχ Τάτσι, το οποίο απέχει από πέρσι από τα έδρανα του σκοπιανού κοινοβουλίου, καταγγέλλει ακόμη, μέσω του στελέχους του, Sadije Iljazi, ότι :

«Η απόφαση για υποβάθμιση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τέτοβο (ΚΠΤ) δεν είναι μόνο μια αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ενέργεια που προσβάλλει το δικαίωμα της αυτονομίας των Πανεπιστημίων αλλά είναι και μια απάνθρωπη και κατασταλτική πράξη»

Το αλβανικό κόμμα Σκοπίων κάνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την κυβέρνηση του Γκρουέφσκι να αποκαταστήσει την τάξη και να την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΚΠΤ.

Η Επιθεώρηση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της πΓΔΜ εντόπισε πρόσφατα παρατυπίες στη λειτουργία του πανεπιστημίου και καθόρισε προθεσμία ώστε να διορθωθούν οι παρατυπίες αυτές.

Πριν από λίγες ημέρες, γράφει το δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας ‘Βρέμε’, η ίδια Επιθεώρηση, εντόπισε παρατυπίες στα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστημία της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 6:52, η αλβανική μειονότητα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν μπορεί να παραβιάζει την εθνική νομοθεσία, στις αποφάσεις της οποίας συμμετέχει με ένα τουλάχιστον κόμμα, στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, Ιούλιος 19, 2010
H πολιτογράφηση ως θεμελιώδες δικαίωμα

Η διαφοροποίηση ενός δικαιώματος του κοινού δικαίου, από ένα θεμελιώδες (ανθρώπινο) δικαίωμα έγκειται στο ότι ενώ το κοινό δικαίωμα μπορεί και να καταργηθεί ή να περιοριστεί από τον κοινό νομοθέτη, το θεμελιώδες δικαίωμα επιτρέπεται να περιοριστεί μόνο κατά το μέτρο που το ορίζει ο καταστατικός χάρτης. Μια άλλη διαφορά είναι ότι φορείς των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από το αν φέρει ή όχι την ιδιότητα του πολίτη.


Στην πρόσφατη απόφαση Kurić κ.α. κατά Σλοβενίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι ένα κράτος, διάδοχο μιας ομοσπονδίας που διαλύθηκε, εφόσον δεν πολιτογραφεί μόνιμους κατοίκους δεκαετιών, παραβιάζει το δικαίωμά τους για σεβασμό της ιδιωτικής ή/και οικογενειακής τους ζωής (βλ. απόφαση εδώ, δελτίο τύπου εδώ).


Είναι εντυπωσιακό πόσο το ΕΔΔΑ έχει επεκτείνει την έννοια της ιδιωτικότητας. Ενώ κάποτε το δικαίωμα αυτό αφορούσε το άσυλο της κατοικίας και της αλληλογραφίας, σταδιακά επεκτάθηκε στο χώρο της εργασίας, στη σφαίρα του βιώσιμου περιβάλλοντος γύρω από την κατοικία, στην κίνηση του ατόμου σε δημόσιους χώρους, την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο και, τελικά, στις σχέσεις του και την αλληλεπίδρασή του στην κοινωνία που βρέθηκε να κατοικεί μόνιμα. Στη συγκεκριμένη απόφαση βέβαια το ΕΔΔΑ υπενθυμίζει ότι η πολιτογράφηση δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως ένα από τα τυποποιημένα δικαιώματά της, αλλά η αποστέρηση της ιδιότητας του πολίτη για τους συγκεκριμένους προσφεύγοντες είχε δυσμενείς συνέπειες στην απόλαυση άλλων και επιμέρους δικαιωμάτων τους, τα οποία σχετίζονται με την ιδιωτική ή και οικογενειακή τους ζωή. Επομένως, τελικά η μη εγγραφή τους στα σχετικά μητρώα και η αντιμετώπισή τους ως αλλοδαπών κρίθηκε ότι παραβίαζε το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.


Πρόκειται για μια από τις πιο αναλυτικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, καθώς ανατρέχει όλη την ιστορία της Σλοβενίας, προκειμένου να αναζητήσει το υπόβαθρο της ένδικης διαφοράς και αξιοποιεί κάθε πηγή υλικού, ακόμα και κείμενα του Επιτρόπου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ωστόσο, οι Ευρωδικαστές φαίνεται να λειτούργησαν ως μηχανισμός "εκτέλεσης" αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σλοβενίας που είχαν προηγουμένως λύσει το θέμα υπέρ των προσφευγόντων, αλλά οι τελευταίοι ακόμη δεν είχαν αποκατασταθεί στα δικαιώματά τους. Η κρίση λοιπόν ήταν λίγο - πολύ σίγουρη για το ΕΔΔΑ, πατώντας στο εθνικό δεδικασμένο
----------------------------------------------------------------
αφιερωμένο στους έλληνες εθνικιστές οι οποίοι αρνούνται να επιστρέψουν την ελληνική υπηκοότητα στους αντιφασίστες μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες καθώς και σε παιδιά 10-15 ετών τα οποία κατηγορούν για αποσχιστική προπαγάνδα....

Stefanos είπε...

Πασίγνωστε "Ανώνυμε",
Λες:
"πότε θα επέλθει στην Ελλάδα η εθνοτική χειραφέτηση των εκατομμυρίων μη ελληνικής καταγωγής συμπολιτών μας..??? "

Η απάντηση είναι προφανής! Ποτέ!
Μπορεί με τα δικά σου μάτια να βλέπεις ομοιότητες, της Ελληνικής Μακεδονίας και της Καταλονίας, αγνοείς όμως μια θεμελιώδη διαφορά.
Στην Καταλανία υπάρχει πληθυσμός με καταλανική εθνική συνείδηση ενώ στη Μακεδονία υπάρχουν τρεις κι ο κούκος, με εθνική συνείδηση μη Ελληνική.
Στην Καταλονία μαζεύτηκαν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι για να ζητήσουν αυτονομία - ανεξαρτησία. Στην Ελληνική Μακεδονία, ούτε μιάμιση ντουζίνα δεν μπορεί να μαζευτεί.

Ανώνυμος είπε...

αφού δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στην ελλάδα δεν δικαιολογείται η άρνηση αναγνώρισης εθνοτικών δικαιωμάτων για τους τούρκους, τους αλβανούς, τους βλάχους , τους μακεδόνες apriori...
έτσι και αλλιώς πολλοί λίγοι συμπολίτες μας από τα εκατομμύρια από τις παραπάνω εθνότητες θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των παραπάνω δικαιωμάτων...
συνεπώς το ελληνικό κράτος-έθνος δεν υφίσταται οποιοδήποτε κίνδυνο..
αφού δύο και ο κούκος είναι ας τους αναγνωρίσουμε λοιπόν τα νόμιμα εθνοτικά τους δικαιώματα...
ιδού η ρόδος , ιδού και το πήδημα...
όσοι έχουν σχέση με το βαθύ εθνικιστικό ελληνικό κράτος ας πιέσουν πρός αυτή την κατεύθυνση...
αντί κατ΄ ουσία να καλύπτουν τους συνοδοιπόρους τους νεοναζί σε φασιστικές δημόσιες εκδηλώσεις, όπως προχθές στη Φλώρινα για τις οποίες θα έπρεπε να μπούν στη φυλακή με πολυετή κάθειρξη....

Ανώνυμος είπε...

9,36
Που ειδες εσυ εσυ Ελληνες πολιτες αλβανικης ΄συνειδησης" και Βλαχους να λενε οτι δεν ειναι Ελληνες?
Οσο για σας στα σοβαρα μονο η Χρυση Αυγη ασχολειται μαζι σας αν δεν το εχεις καταλαβει, αφου και ο Κατμαν πηρε πιο πολλους ψηφους απο εσας

Ανώνυμος είπε...

αλλο εθνοτική και άλλο πολιτική χειραφέτηση...
η πρώτη αφορά την διεκδίκηση των νόμιμων εθνοτικών δικαιωμάτων πολιτιστικού χαρακτήρα,στα οποία αναφέρονται οι μακεδόνες αλλά και οι βλάχοι και οι τούρκοι της ελλάδος, αλλά και τελευταία οι αλβανοί...
δικαιώματα η εκπλήρωση των οποίων αποτελεί προυπόθεση μόνιμης ανάταξης της ελληνικής οικονομίας...
δεύτερη αφορά την διεκδίκηση πολιτικών δικαιωμάτων, όπως η αυτονομία ή η ανεξαρτησία μίας περιοχής του κράτους-έθνους, κάτι το οποιο στην ελλάδα ουδείς ούτε καν σκέφτεται σε αντίθεση με την ισπανία, το βέλγιο, την αγγλία στη σκωτία...

giorgi είπε...

Μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο τρόπος που παρουσίασαν τα Ελληνικά ΜΜΕ την διαμαρτυρία των Καταλωνών. Με οριακό ενθουσιασμό. Σκεφτόμουν....πέρα από την υποκρισία, λές, να είναι ασύνειδες επιθυμίες!