Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

4 Ιουλ 2010

MACEDONIA, TIMELESS

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

We are not related to the northern Greeks who produced leaders like Philip and Alexander the Great. We are Slavs and our language is closely related to Bulgarian. There is some confusion about our identity.
Gyordan Veselinov, (Referring to the citizens of FYROM) Ottawa Citizen, February 24, 1999

Ανώνυμος είπε...

Η φλόγα σβήνει: πως το Δίκτυο 21 "άλωσε" τη ΝΔ του Σαμαρά
Γιώργος Μελιγγώνης , 3 Ιουλ, 2010

Ήταν το 1997, όταν ένα διαφορετικό «think tank» έκανε την εμφάνισή του. Γνωστοί εθνοπατριώτες δημοσιολογούντες (Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.α.) ιδρύουν το περίφημο «Δίκτυο 21» και δύο χρόνια αργότερα μέλη της πρωταγωνιστούν στην υπόθεση Οτσαλάν. Έκτοτε, τα ίχνη της οργάνωσης χάθηκαν από την κεντρική πολιτική σκηνή. Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια. Πλέον, το «Δίκτυο 21» είναι ξανά εδώ. Έχει βρεθεί στη φιλόξενη αγκαλιά της «νέας Νέας Δημοκρατίας». Της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά…

Οι «υποψιασμένοι» κάθε άλλο παρά εξεπλάγησαν όταν είδαν στην πρώτη σειρά του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Τάε Κβον Ντο, τον επικεφαλής του «αριστεροπατριωτικού» περιοδικού «Άρδην», Γιώργο Καραμπελιά και τον δημοσιολόγο εθναμύντορα Κώστα Ζουράρι. Ούτε εντυπωσιάστηκαν από το ότι είχε εκλεγεί σύνεδρος και είχε θέσει υποψηφιότητα για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ο γνωστός δικηγόρος του Οτσαλάν, Φαήλος Κρανιδιώτης.


Ακροδεξιές γραφικότητες


Το «Δίκτυο 21» ιδρύθηκε το 1997, με σκοπούς «την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων», αλλά και για «να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας». Διοργάνωνε εκδηλώσεις κατά της Τουρκίας και της πΓΔΜ, τα στελέχη του μιλούσαν για τις «αλύτρωτες πατρίδες» της Μικράς Ασίας και γενικώς βρισκόταν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής. Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ο ίδιος διένυε την περίφημη περίοδο της «πολιτικής ερήμου», δηλαδή ήταν σπίτι του, είχε χαιρετίσει την ίδρυση της εν λόγω εθνικιστικής οργάνωσης ως «πολυσήμαντο γεγονός». Άλλωστε, είχε ήδη συνδεθεί φιλικά με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ήταν ιδρυτικό στέλεχος. Πάντως, και τα ίδια τα μέλη του «Δικτύου 21» είχαν μεγάλες φιλοδοξίες: αρκεί να επισημανθεί ότι… κάποιοι χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους ως «τη νέα Φιλική Εταιρεία».

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό το βίντεο,καταρρίπτει τα ΨΕΜΜΑΤΑ του ελληνικού εθνικισμού...
αν υπήρχε και έκδοση στην ελληνική γλώσσα θα ήταν ακόμα καλύτερα...
μήπως θα φροντίσει για αυτό κανένας μακεδόνας της ελλάδος, ο οποίος έμαθε τα ελληνικά στο σχολείο...???

Ανώνυμος είπε...

Για τις μαζικές απελάσεις Αλβανών μεταναστών το 1993
«Πολιτική ειρήνης είναι μόνο η πολιτική αποτροπής! Και η πολιτική αποτροπής ασκείται με μέτρα που έχουν διαβάθμιση βίας ή απειλής χρήσης βίας! Πολιτική αποτροπής δίχως σκληρότητα δεν υπάρχει» «Οικονομικός Ταχυδρόμος», 22.7.1993

Υπέρ μιας μεγάλης Σερβίας
«Εχω υποστηρίξει, κατ΄ επανάληψιν, ότι ασφαλέστερη για τα Βαλκάνια και από κάθε άποψη πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα προοπτική είναι να φτιαχτεί “μείζων Σερβία” στον Νότο (μετά την αποσκίρτηση Σλοβενίας και Κροατίας), με απορρόφηση μέσα στο ενιαίο πλέον σερβικό εθνικό κράτος των Σκοπιανών και των Μαυροβουνίων (και ενδεχόμενο διαμελισμού της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης μεταξύ Σερβίας και Κροατίας)» «Αντί», 9.8.1991.

Το γεωπολιτικό ατού της Ορθοδοξίας
«Η Ορθοδοξία μπορεί να γίνει σπουδαίο “όχημα” πολιτικής διείσδυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας προς τα ανατολικά» «Οικονομικός Ταχυδρόμος», 9.1.199.

Συμβουλές προς μαθητές

«Αγαπήστε τον τόπο σας! Οπως τον αγαπήσαμε εμείς… (…) Διαβάστε την ιστορία του. (…) Και εμπνευστείτε απ΄ αυτήν! Οπως εμπνευστήκαμε κάποτε κι εμείς… Γιατί αν δεν είχαμε πιστέψει κάποτε στην αγωνιστικότητα, το πείσμα, το φρόνημα και τη μοναδική εκείνη ικανότητα της Ρωμιοσύνης να (ξε)σηκώνεται και να βγαίνει από το τέλμα, ακόμα και σαν βρίσκεται “με το σουγιά στο κόκαλο” ή “με το λουρί στο σβέρκο” (…) δεν θα καταφέρναμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο ενάντια στη χούντα ούτε θα τον ενώναμε γύρω μας…» «Ελευθεροτυπία», 15.11.1991

Για ενδεχόμενο πόλεμο Ελλάδας- Τουρκίας

«Σύμφωνα με τα σύγχρονα στρατιωτικά δόγματα (…), το Αιγαίο δίνει όχι μόνο εξαιρετικό “αμυντικό βάθος” στην Ελλάδα, αλλά παρέχει δεκάδες “ορμητήρια” για επιθέσεις της ελληνικής αεροπορίας κατά καίριων στόχων της τουρκικής ενδοχώρας…» «Οικονομικός Ταχυδρόμος», 25.2.1993

Από τις κβαντικές συναρτήσεις στα τεθωρακισμένα…

Τα παίγνια της στρατηγικής αρέσουν ιδιαίτερα στον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που με τον Αντώνη Σαμαρά τον ένωσε η περίοδος της έξαρσης του Μακεδονικού, όταν ο πρώτος εργαζόταν ως ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ και ο δεύτερος, ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής.

Η πολιτική διαδρομή του κορυφαίου συμβούλου του κ. Σαμαρά αρχίζει από πολύ μακριά: επί χούντας, ο κ. Λαζαρίδης ήταν μέλος του Ρήγα Φεραίου. Βρέθηκε στην κατάληψη της Νομικής και αργότερα στο Πολυτεχνείο. Συνελήφθη το 1974 και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ μεταδικτατορικά, συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που αποχώρησαν από τη νεολαία τού τότε ΚΚΕ Εσωτερικού μετά το 1977, για να ιδρύσουν τη ριζοσπαστική και ακτιβιστική Β΄ Πανελλαδική. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο και ύστερα στην Αμερικήμάλιστα είναι περήφανος επειδή, μεταξύ άλλων, έχει ειδίκευση στις Θεωρίες Ορθολογικών Επιλογών και Ορθολογικών Προσδοκιών, καθώς και στις Κβαντικές Κυματοσυναρτήσεις και Αναλυτικές Συνάφειες με τη Θεωρία του Χάους.

Δούλεψε ως πανεπιστημιακός, ως δημοσιογράφος και ως χρηματοοικονομικός αναλυτής.

Του αρέσουν ιδιαιτέρως οι συμβολισμοί. Ισως γι΄ αυτό παραθέτει στο βιογραφικό του μια πολύ προσωπική πληροφορία: ότι υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα ως ΑΠΜΑ (Αρχηγός Πληρώματος Μέσου Αρματος) και πήρε το απολυτήριό του από τη 12η ΕΜΑ στο Δορίσκο του Εβρου. Καλός πολίτης.

Από “Τα Νέα”

Ανώνυμος είπε...

Σκοπιανή Εφημεριδα ‘Ντνέβνικ’ : Πως ο Μέγας Αλέξανδρος κατάντησε απλός αρχαίος ιππέας


Ιούλιος 3, 2010.

«Το μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, μετατρέπεται σε ένα μνημείο ενός άσημου καβαλάρη», αρχίζει χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο θέμα της η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ».

Υπάρχει μια τάση, σημειώνει η εφημερίδα, να αποφεύγεται η αναφορά του ονόματος του μεγάλου αρχαίου άνδρα. Πέρασαν τέσσερις μήνες, από την οπτική παρουσίαση του έργου «Σκόπια 2014», και αυτό το μνημείο παρουσιάζεται ως μια «Κρήνη» ενώ όλα τα άλλα μνημεία της πλατείας αναφέρονται ονομαστικά, εδώ αποφεύγεται –κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση- να αναφέρουν το όνομα του 'Αλέξανδρου του Μακεδόνα'.

Το αμφιλεγόμενο μνημείο, συνεχίζει η ‘Ντνέβικ’, το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μέσα στη χώρα αλλά έγινε και κύριο πρόβλημα στις Σκοπιανο-ελληνικές συνομιλίες για τη διαμάχη για το όνομα, τώρα τελευταία στη χώρα μας άρχισαν να το προσδιορίζουν ως ‘Αναβάτης’ και τίποτε παρά πέρα.

Οπωσδήποτε το μεγαλοπρεπές μνημείο συμπίπτει με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για λογαριασμό της χώρας μας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αναμφισβήτητα η εξαγγελία ολοκλήρωσης του έργου, είναι ένας βασικός άξονας της κυβέρνησης για την ‘αρχαιοποίησης’ της χώρας.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρονται περιπτώσεις στις οποίες ενώ είχαν αναγγελθεί ως έργα Φιλίππου του Β’, στη συνέχεια έπαψαν να αναφέρεται ως τέτοια έργα και αποκαλούνταν ως ‘έργα αρχαίων αναβατών’.

«Όταν το έργο ξεκίνησε τότε , από το σημερινό δήμαρχο των Σκοπίων, Trajanivski Kotze, που ήταν δήμαρχος τότε του Γαζίου Μπάμπα, ανακοίνωσε, μάλιστα, δημόσια ότι θα αναγείρει ένα μνημείο στο βασιλιά Φίλιππο, πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου. Οι δημοτικές αρχές, στη συνέχεια, σταμάτησαν να αποκαλούν το δημοτικό έργο ως του Φιλίππου, αλλά το αποκαλούσαν ως 'αρχαίο αναβάτη'.

Στο Μοναστήρι (Μπίτολα), εξάλλου, ακόμα περιμένουν το εντυπωσιακό μνημείο του βασιλιά Φιλίππου, στην κεντρική πλατεία. Ο δήμαρχος του Μοναστηριού παραδέχεται ανοιχτά ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τη διαμάχη του ονόματος»

Η σκοπιανή εφημερίδα η οποία με τις παραθέσεις των γεγονότων προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την πολιτική κατεύθυνση της πολιτικής του πρωθυπουργού της χώρας, δεν θα διστάσει να σημειώσει:

«Το Μάρτιο του 2007, η κυβέρνηση προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για ανέγερση μνημείων στο κέντρο των Σκοπίων με κυρίαρχο το μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα. Κατόπιν αναφέρθηκε ότι είχε συνάψει συμφωνίες με ιταλικό χυτήριο της Φλωρεντίας, αλλά το μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα δεν αναφέρονταν πουθενά. Η ακριβής διατύπωση ήταν «χύτευση γλυπτών και ανάγλυφων» και το κόστος τους ήταν της τάξης των 4,5 εκατ.ευρώ. Σε αντίθεσή, βέβαια , με τα άλλα μνημεία που προσδιορίζονταν ονομαστικά ως Γκότσε Ντέλτσεφ, Ντάμε Γκρούεφ και οι Λέοντες.

»Χθες, μάλιστα, στο Δήμο των Σκοπίων δεν αναφέρθηκε καμία ενέργεια για την ανέγερση του μνημείου του Αλέξανδρου του Μακεδόνα, όλες οι αναφερθείσες συμβάσεις ήταν για χάλκινα γλυπτά, για μνημείο των λεόντων αλλά πουθενά για τον Αλέξανδρο το Μακεδόνα.

Επιπρόσθετα, η δημοτική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα μνημεία επικοινώνησε με το ιταλικό χυτήριο και ανέφερε ότι ο Αλέξανδρος δηλώθηκε ως ‘ιππέας’, ενώ τα υπόλοιπα μνημεία του Γκότσε Ντέλτσεφ, Νίκολα Κάρεφ, Ντάμε Γκρούεφ είναι δηλωμένα με το όνομά τους»

Η «Ντνέβνικ» δυσπιστεί ανοικτά για τις προθέσεις του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι. Εντοπίζει μια υπαναχώρηση, μια οπισθοχώρηση και δεν διστάζει, για άλλη μια φορά, να επισημάνει:

«Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Νίκοα Γκρουέφσκι, και ο δήμαρχος του Κέντρου, Βλαντιμίρ Τοντόροβιτς, έχουν διαβεβαιώσει ανοικτά ότι το μνημείο θα είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο το Μακεδόνα. Ο Γκρουέφσκι ανέφερε σε συνέντευξή του πέρσι το Μάρτιο ότι «το μνημείο του Αλεξάνδρου της Μακεδονίας αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου των 17 μνημείων, ανθρώπων, που άφησαν το στίγμα τους στη ιστορία της χώρας»

http://echedoros-a.blogspot.com/2010/07/blog-post_03.html#more

Ανώνυμος είπε...

ALEXANDER ORIGIN OF NAME


Latinized form of the Greek name Αλεξανδρος (Alexandros), which meant "defending men" from Greek αλεξω (alexo) "to defend, help" and ανηρ (aner) "man" (genitive ανδρος). However, the most famous bearer was Alexander the Great, King of Macedon. In the 4th century BC he built a huge empire out of Greece, Egypt, Persia, and parts of India.

http://www.behindthename.com/name/alexander

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
Ι.Μανώλης
Η έκφραση της σκληρής «λαϊκής Δεξιάς» στη ΝΔ.Ως γραμματέας συνδικαλισμού αποτελεί τον επικριτή κάθε αντίθετης φωνής προς την ηγεσία,ενώ ειδικότητά του είναι η ιδεολογική και πολιτική εξουδετέρωση των φιλελευθέρων της ΝΔ.

Κ.Μαρκόπουλος
Σκληρός σε πολλές απόψεις, αποτελεί από τα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ που αποτελούν την ομάδα κρούσης του κ. Σαμαρά.Είναι από τους υποψήφιους για Γραμματέας της ΝΔ και θεωρείται εκ των έμπιστων της ηγεσίας.

Χρ.Λαζαρίδης
Αποτελεί έναν από πιο σκληροπυρηνικούς συμβούλους του κ. Σαμαρά με διαδρομή από την κομμουνιστική Αριστερά ως το εθνικοπατριωτικό μέτωπο,με το οποίο έχει σταθερή επικοινωνία,αφού διετέλεσε κεντρικό στέλεχος του «Δικτύου 21». Διον.Καραχάλιος
Είναι αντιπρόεδρος του «Δικτύου 21» και ανήκει στη «σκληρή» προεδρική φρουρά.Επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας και Κόμματος,στις συσκέψεις εκφράζει σκληροπυρηνικές θέσεις.

Φαήλος Κρανιδιώτης
Υποστηρικτής του κ.Σαμαρά, λέγεται ότι είναι από τους «μυστικοσυμβούλους» του προέδρου της ΝΔ.Συμμετέχει στο συνέδριο της ΝΔ ως σύνεδρος, είναι δικηγόρος και πρόεδρος του «Δικτύου 21»,ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστός πριν από χρόνια υπερασπιζόμενος τον Οτσαλάν.
Οι δυνάμεις του εθνικοπατριωτικού τόξου, που διαθέτουν εκλεκτικές συγγένειες με στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, παρούσες στο συνέδριο. Οι κκ. Χρ. Ζουράρις (αριστερά), εκ των πιο ενεργών μελών του «Δικτύου 21», και ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Αρδην» κ. Γ. Καραμπελιάς παρακολουθούν την ομιλία Σαμαρά

http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010
To Ευρωπαικό δικαστήριο(European Court of Human Rights) απέρριψε τις πρώτες Σκοπιανές αγωγές για τις περιουσίες













Οι περιουσίες των Σλάβων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές των Σκοπίων, υπολογίζονται, θεωρητικά, – σύμφωνα με την σκοπιανή εφημερίδα ‘Βρέμε’- κοντά στα δέκα δις, αλλά «οι ιδιοκτήτες δεν έχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είναι- ή ήταν- ιδιοκτήτες σε ακίνητα στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα που αφήνει το περιθώριο να ειπωθεί ότι πρόκειται καθαρά για εικασίες των Σλάβων, που κατέφυγαν στα Σκόπια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι ατομικές αγωγές που κατέθεσαν οι Σκοπιανοί κατά του ελληνικού κράτους στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, κρίθηκαν απορριπτέες, γιατί αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους».

Το σκοπιανό κόμμα στην Ελλάδα, «Ουράνιο Τόξο», γράφει......
η σκοπιανή εφημερίδα, καθοδηγώντας τον πρόεδρο του συλλόγου των παιδιών των προσφύγων, Γκεοργκε Ντονέφσκι, του υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει το σύλλογο αυτόν και παρότρυνε τα μέλη του συλλόγου, να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν αποδεικτικά στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν τις περιουσίες των προγόνων τους.

Το ‘Ουράνιο Τόξο’ , που έχει έδρα τη Φλώρινα, συμβούλευσε τους απογόνους των Σλάβων της Ελλάδας, να μην προβαίνουν σε ατομικές αγωγές γιατί είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αλλά να διεξάγουν αγώνα σε συνεργασία με κρατικούς φορείς της κυβέρνησης των Σκοπίων.

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/07/to.html

Ανώνυμος είπε...

Βρέμε: “Ανεπιθύμητος ο Γκρούεφσκι στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι τρώει συνεχώς “πόρτα”, προσπαθώντας να οργανώσει επίσημες επισκέψεις σε Ευρωπαικές πρωτεύουσες.

Vreme, Macedonia: PM unwelcome in European capitals
05 July 2010 | 14:02 | FOCUS News Agency
Home / Southeast Europe and Balkans
Skopje. Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski has been trying to organize official visits to some of the most powerful EU member states for a long time, aiming to gain support for Macedonia in its name dispute with Greece, as well as for country’s EU accession, Macedonian Vecer daily writes.
According to foreign diplomats in Skopje, the European leaders whom Gruevski has got in touch with have sent clear signal that any visit of this kind will be unproductive at this moment and Macedonian state officials should concentrate on the name issue.
Some of the European capitals Gruevski wanted to visit are London and Berlin, Vreme says.

http://www.focus-fen.net/index.php?id=n224528