Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

5 Αυγ 2010

Νέα συνοριακή διάβαση μεταξύ Μακεδονίας και Αλβανίας στο Golo Brdo!



Ας ευχηθούμε να ανοίξουν οι συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας στις Πρέσπες και στο νομό Πέλλας, σύντομα, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι και των δυο χωρών στις μετακινήσεις τους, και για να βοηθηθεί η τοπική οικονομία και από τις δυο πλευρές των συνόρων.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.sportnooz.gr/articles/view/volley_volei-antidrasi-ton-efivon-sta-skopia

Η ελληνική υποκρισία δεν έχει τέλος! Διαμαρτυρήθηκαν για το Συνταγματικό όνομα της χώρας που τους φιλοξενεί! Αν είναι δυνατόν! Που νόμιζαν ότι βρίσκονταν; Στον ΟΗΕ;

Ανώνυμος είπε...

Με τον τίτλο «Η ‘Μακεδονία’ δεν πρέπει να αλλάξει το όνομά της»,
φιλοξενεί ο σκοπιανός Τύπος τις απόψεις του πρώτου διαμεσολαβητή της ελληνο-σκοπιανής διαμάχης πρέσβη Robin O Neil.

Ο εβραϊκής καταγωγής βρετανός δικαστικός και συγγραφέας υποστηρίζει, όπως αναφέρει το σκοπιανό Άλσατ ότι «αν τα Σκόπια ενδώσουν στις ελληνικές πιέσεις τότε η Ελλάδα θα θέσει νέες και …νέες απαιτήσεις, μέχρι να φθάσει στον απώτερο στόχο της να εξαφανιστεί η ‘Μακεδονία’ από το χάρτη»

Οι θέσεις του πρώην βρετανού πρέσβη μεταδόθηκαν στην πρώτη διεθνή διαδικτυακή διάσκεψη από την σκοπιανή TV με θέμα: ‘Μακεδονία: Το όνομά και η ταυτότητά είναι η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπειά μας’.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε η NTV της Οχρίδας, ο O Neill ζήτησε να εργαστούν οι σκοπιανοί για την είσοδό τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με το συνταγματικό τους όνομα.
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας και αυτό δίνει το δικαίωμα στην πΓΔΜ να επιμένει στις θέσεις της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, βάσει του εγκριθέντος ψηφίσματος 817ο .

Ο πρώην διαμεσολαβητής της ελληνοσκοπιανής διαμάχης, είπε χαρακτηριστικά:

«Το λέω αυτό γιατί είμαι πεπεισμένος ότι το όνομα είναι μόνον για μια προσωρινή πρόφαση που στο εγγύς μέλλον θα πάψει να υπάρχει. Αλλά αν τα Σκόπια αποδεχθούν ένα οποιοδήποτε όνομα εκτός του ‘Μακεδονία’, δηλαδή: Δημοκρατία του Βαρδάρη, Βόρεια, Άνω ή οποιαδήποτε άλλο όνομα, η Ελλάδα θα σκληρύνει τις θέσεις της και θα συνεχίσει τις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς της και χαμένοι θα είναι οι ‘Μακεδόνες’ και η ‘Μακεδονία’»

Ο βρετανός πρέσβης δε λησμόνησε να υπενθυμίσει την δική του πρόταση που ήταν η ονομασία "Republika Makedonija - Skopje". Πρόταση που τέθηκε το 1992 και την οποία τότε η Ελλάδα είχε απορρίψει.

Εξάλλου ο Αριστοτέλης Καμπάρης, όπως σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα, ο οποίος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών-Πειραιώς, είπε ότι «υπάρχει μια σπάνια ευκαιρία για επίλυση της διαφοράς μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους».

«Υπάρχει τώρα μια σπάνια ευκαιρία για την επίτευξη μιας τελικής λύσης στη διένεξη, στην οποία δεν θα υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Με το δεδομένο ότι οι δύο οι χώρες έχουν κυβερνήσεις οι οποίες δείχνουν προθυμία για συμβιβασμό, θα μπορούσαν να βρουν μια λύση μέσω ανοικτών διαδικασιών, με ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβριο», είπε ο Καμπάρης, σύμφωνα με το ‘Άλσατ’.

Ανώνυμος είπε...

Φέτος μπόρεσα να πάω στο πανηγύρι της Μελίτης μόνο την παραμονή και δεν είχα την ευκαιρία να συζητήσω με φίλους και συναγωνιστές. Πέρυσι, όμως, μου εξέφρασαν παρόμοιες παρατηρήσεις και ήταν θέμα συζήτησης σε αρκετά «πηγαδάκια».

Το ζήτημα που βάζεις να κάνουμε νέα οργάνωση ή νέο κόμμα δεν το θεωρώ προς το παρόν απαραίτητο.
Κάνουμε ενημερωτική δουλειά, διακινούμε εφημερίδες και βιβλία, αρθρογραφούμε στο ιντερνετ κλπ. χωρίς να μας είναι απαραίτητη η ύπαρξη οργάνωσης ή κόμματος. Εξ άλλου μην αγνοούμε το γεγονός ότι η κακή πορεία του Ουράνιου Τόξου λειτουργεί και ως κακό προηγούμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Για τους καιροσκόπους του Ουράνιου Τόξου η προσκόλληση και εκμετάλλευση του πολιτιστικού κινήματος είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσής τους. Στο πολιτικό κίνημα, που άλλοι δημιούργησαν με αγώνες και θυσίες, αυτοί προσκολλήθηκαν ως παράσιτα, το διέσυραν και το ξεζούμησαν. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν κάνουν οποιαδήποτε πολιτική εκδήλωση μόνοι τους, θα φανεί η γύμνια τους.
Κατά την παρουσίαση του Αμπεσένταρ που έκαναν στη Μελίτη το 2007, κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, στην απέναντι από τον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων αίθουσα, ήταν ολοφάνερη η αδιαφορία και περιφρόνηση του κόσμου. Το ίδιο συνέβη και με τα εγκαίνια των γραφείων στην Έδεσσα πριν ένα χρόνο, όπου ούτε ένας Εδεσσαίος δεν παραβρέθηκε.

http://iliden.blogspot.com/

Unknown είπε...

Και που θα γίνει η διάβαση ρε ξεφτέρια μου στην Πέλλα; Θα πετάνε τα αμάξια πάνω από τον Βόρρα; Τελικά είστε πολύ Έλληνες, σε όλα θεωρίες συνομωσίας βλέπετε!

Όσο για τα παιδιά του Βόλευ, καλά κάνανε. Να μάθουν να τηρούν την υπογραφή τους οι Σκοπιανοί. Κι η δική τους κυβέρνηση υπέργραψε το όνομα FYROM για διευνείς χρήσεις, όχι μόνο η δική μας. Θα τους άρεσε αν εμείς στις διοργανώσεις που γίνονταν στην Ελλάδα (πχ στους Ολυμπιακούς του 2004) τους δίναμε να κρατάνε μια ταμπέλα που λέει απλά "Skopje"? Μπορούμε να γυρίσουμε κι εμείς πίσω στις θέσεις του 91 και να δούμε τότε ποιος θα επωφεληθεί...