Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

20 Σεπ 2010

Βένετοι - ένας μυστηριώδης λαός;

Στις μελέτες της αρχαίας ευρωπαϊκής ιστορίας ουσιαστικά δεν υπάρχει αναφορά στους “Veneti“. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί εάν αυτό είναι μια απλή παραδρομή ή αν οι παραλείψεις είναι συνειδητές ή ακόμη και εκ προθέσεως. Ποιοι (στην πραγματικότητα) ήταν η Βένετοι; Ποια εδάφη καταλάμβαναν; Ήταν στην πραγματικότητα αυτοί οι πρόγονοι των σημερινών Σλοβένων; Ήταν οι πρόγονοι των άλλων Σλάβων ή μη Σλάβων Ευρωπαίων; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα διερευνηθούν και θα απαντηθούν στα άρθρα που θα ακολουθησουν. Εδώ στο εισαγωγικό άρθρο μπορείτε να βρείτε μερικές από τις απαντήσεις, οι άλλες θα ακολουθήσουν στο άρθρο "Βένετοι, που έχουν πάει;".

Πριν από λίγο καιρό (από ένα συνεργάτη), έλαβα το βιβλίο "Βένετοι - Οι πρώτοι οικοδόμοι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας". Η αρχική μου αντίδραση ήταν η δυσπιστία. Πώς θα μπορούσαν οι Σλοβένοι (καθαρά Σλαβικός λαός) να έχουν κοινά στοιχεία με τους Βένετους της Ιταλίας; Η αρχική δυσπιστία μου ήταν βιαστική και βασιζόταν στην άγνοια μου περί των ανθρώπων που ονομαζόταν Βένετοι. Επιπλέον, το περιεχόμενο του βιβλίου είναι πολύ διαφορετικό από ό, τι περίμενα. Έφτασα σε σημείο που άρχισα να μελετώ βιβλία ιστορίας, προσπαθώντας να επιβεβαιώσω την άποψή μου. Σύντομα χρειάστηκε να παραδεχτώ ότι έπρεπε να εγκαταλείψω τα παλιά πρότυπα και να αρχίσω να σκεπτομε λογικά και να διευρύνω τους ορίζοντές μου.

ΓΙΑΤΙ ΒΕΝΕΤΟΙ;

Στο σχολείο μας ενημέρωσαν, ίσως σχεδόν τυχαία, για τους αρχαίους κάτοικους της Κεντρικής Ευρώπης, όπως οι Ιλλυριοί, Κέλτες και Βένετοι. Κανείς δεν μας είπε ότι οι Βένετοι κατοικούσαν κάποτε στις περιφέρειες της σημερινής Βρετάνης, σε μια εκτενή περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, καθώς και στην αρχαία Παφλαγονία, στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας (βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας) και του Ιλλυρικού (τα Βαλκάνια). Venedi ήταν επίσης ένας λαός που ζούσε στη Βαλτική πλαγιά κοντά στις εκβολές του ποταμού Βιστούλα. Οι Ιστορικοί, επίσης, δεν κάνουν καμία προσπάθεια για να αντιληφτούν την έκταση των Βένετοι ως ενιαία (ενοποιημένη) εθνοτική οντότητα. Αυτοί οι ιστορικοί αδυνατούν να “συνδέσουν τα σημεία" των τοπικών Βένετοι, επειδή δεν προσπαθούν να αντλήσουν ιστορικά τις αναφορές στο όνομά τους από την ετυμολογία (προέλευση της λέξης) ή τη "ρίζα του ονόματος". Για το λόγο αυτό δεν έχει οριστεί σωστά η αρχική έκταση του έθνους των Veneti. Επιπλέον, φαίνεται ότι στην λογοτεχνία της παγκόσμιας ιστορίας η εθνική ονομασίας "Veneti" διατηρείται κάπως στο παρασκήνιο. Έλληνες, Κέλτες, Ετρούσκοι, Ρωμαίοι, Ιλλυριοί και Γερμανοί έχουν μελετηθεί με κάθε λεπτομέρεια, αλλά οι Βένετοι αγνοούνται. Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται κιόλας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία, ότι οι Βένετοι ήταν μόνο ένα μυθολογικό ή μυθικό έθνος. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εφευρεθεί! Σοβαρά; Αν είναι έτσι, τότε από πού προέρχονται όλα αυτά τα πολλά ονόματα (όπως Vends, Vinds, Enets, Henets κλπ.); Οι οικισμοί των Βένετοι υπάρχουν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη! Γιατί οι Βένετοι αγνοούνται από την επίσημη επιστήμη; Γιατί παραμένουν ένα «μυστηριώδες» έθνος, παρά τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη τους σε τόσα πολλά μέρη; Άφησαν ακόμη και μια λογοτεχνική γραφή και πολλές επιγραφές. Ας εξετάσουμε πρώτα το "μυστηριώδες" της γραφής τους.

ΒΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ


Μήπως γνώριζες ότι οι Βένετοι ήταν εγγράμματοι, και ότι συνήθως έγραφαν από τα δεξιά προς τα αριστερά (όπως τα Εβραϊκά) ή στην αντίθετη κατεύθυνση αυτών των γραμμών; Είδες ποτέ τη γραφή τους; Με την πρώτη ματιά αυτά τα ερωτήματα μπορεί να φαίνονται άνευ ουσίας, και όμως, κάποιοι πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να απαντήσουν με ένα "ναι". Γιατί αυτές οι πληροφορίες δεν διδάσκονται στο δημοτικό σχολείο, όταν οι μαθητές μαθαίνουν πρώτα για την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη; Ίσως οι εμπειρογνώμονες στους τομείς των αρχαίων πολιτισμών περίμεναν την δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας ...

Είναι γνωστό ότι οι Βένετοι μας άφησαν πολλές επιγραφές, αλλά, παραδόξως, ακόμη και οι σεβαστοί ιστορικοί δεν έχουν κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να καταγράψουν ή / και να εκτιμήσουν σωστά αυτά τα γραπτά. Ακόμη και σε μια ενιαία πηγή - όπως είναι για παράδειγμα, η εγκυκλοπαίδεια Britannica- μπορούμε να βρούμε αντικρουόμενες πληροφορίες. Αλλά, μην αποθαρρύνεστε! Πριν προσπαθήσουμε να περιληφθούν σε κατάλογο περίπου 200 σε 400 δείγματα (που θεωρείται ότι είναι) "Βενετικά", πρέπει να μελετήσουμε τα κριτήρια και τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά που τα χαρακτηρίζουν ως "Βενετικά". Πρέπει να δεχθούμε το γεγονός ότι πριν από την "τυποποιημένη ρωμαϊκή ορθογραφία" οι αρχαίοι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί χρησιμοποιούσαν πολλές μορφές σχετικών συστημάτων γραφής. Το ερώτημα είναι: πώς μπορεί κανείς να διακρίνει τις Βενετικές ρουνικές επιγραφές απο τις Κέλτικες ή Γερμανικές ρουνικές επιγραφές; Με την ασαφή διαφοροποίηση μεταξύ των πολλών ρουνικών επιγραφών θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να διευρύνουμε τον αριθμό των γνήσιων Βενέτικων από 400 μέχρι χιλιάδες επιγραφών.

ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Πού είναι οι αρχαιολογικοί χώροι του Βενέτικου πολιτισμού; Πολλοί αρχαιολόγοι (και ιστορικοί), αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές περιοχές των Άλπεων, ως Κελτικές. Αν αυτό συμβαίνει - τότε πού θα βρούμε τις Βενέτικες περιοχές;

Πρώτα απ 'όλα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ΔΕΝ είναι όλες αυτές οι τοποθεσίες Κελτικές. Είναι γνωστό ότι οι Κέλτες (κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης Κέλτες) ήταν ένας μεταβατικός πληθυσμός. Η Βοίοι (για παράδειγμα, στη Βοημία) ήταν δήθεν η κυρίαρχη (Κέλτες) τάξη, αλλά ο γενικός πληθυσμός ήταν σλάβικος γύρω από το 5ο και το 6ο αιώνα μ.Χ. Είναι επομένως αντιφατικό να δηχθούμε την πλειονότητα των περιοχών των Άλπεων και της Κεντρικής Ευρώπης ως «Κέλτικες". Υπάρχει μια πιθανότητα ότι πολλά από αυτά τα μέρη να ήταν Βενέτικα. Όπως αναφέρουν οι Εθνογραφίες σύγχρονων ομάδων, οι Κέλτες αφομοίωναν τον πολιτισμό, τη γλώσσα και το γενετικό υλικό των πληθυσμών που συναντούσαν. Τέλος, η φυσική παρουσία προϊόντων εμπορίου μπορεί να είναι παραπλανητική. Σε δύο χιλιάδες χρόνια από τώρα ένας αρχαιολόγος μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Σλοβενία κατοικούνταν σε μεγάλο βαθμό από Γάλλους, αφού το 23% των αυτοκινήτων είναι μάρκας Renault, Citroens και Peugeots. Θα μπορούσε να ξεφύγει απο την προσοχή του αρχαιολόγου, ότι υπήρχε ένα μεγάλο εργοστάσιο της Renault στο Novo mesto. Ομοίως, ο αρχαιολόγος του μέλλοντος θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν 20 % Γερμανοί (VW, Opel ...), 16% Ασιάτες (Toyota, Honda, Mazda ...), 12% Σέρβοι (Zastava), και 8% Ιταλοί (Fiat, Alfa. ..), οι οποίοι θα ήταν γνωστοί ως οι πιο ισχυροί (Lamborghini, Ferrari ...) και τέλος, 6% Τσέχοι (Σκόντα), Οι κάτοικοι της θα είχαν αφομοιωθεί και θα μιλούσαν ένα τοπικό ιδίωμα Σλοβένο-Αγγλικό γεμάτο αργκό και Σερβισμούς. Ο αρχαιολόγος του μέλλοντος θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι υπήρχαν κάποιοι Σλοβένοι (στο εργοστάσιο τροχόσπιτων Adria), αλλά αυτoi θα ήταν μια πρωτόγονη φυλή (δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα) και τροφοδοτούνταν (σέρνονταν) από άλλα έθνη. Φυσικά αυτό θα ήταν ανοησία!
Στα σπήλαια της Γαλλίας (που καταλήφθηκαν από τους Παλαιολιθικους κυνηγούς) βρέθηκαν κοχύλια τόσο από τον Ατλαντικό όσο απο τη Μεσόγειο. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον ρόλο των μεταφορών κατά την αρχαιότητα.

Κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο είναι το επιχείρημα κάποιων ιστορικών, ότι τα ερείπια των χριστιανικών εκκλησιών που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα (Κοινή Εποχή) είναι η θετική απόδειξη του γεγονότος ότι οι Σλάβοι ήρθαν αργότερα προς την Κεντρική Ευρώπη (ότι έφτασαν τον 6ο αιώνα). Υποθέτουν ότι οι Σλάβοι δεν είχαν εκχριστιανιστεί πριν από τον 8ο αιώνα. Η Παλιά θεωρία η οποία προτείνει την καθυστερημένη άφιξη των Σλάβων, είναι ύποπτη στην καλύτερη περίπτωση, και η "επιστημονική μέθοδος" είναι παράλογη. Εδώ η αμφιβολία μας σε τέτοιες εγκατεστημένες θεωρίες μπορεί να είναι δικαιολογημένη.

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, η αρχαία ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Είναι βέβαιο ότι οι Βένετοι ήταν οι κομιστές διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων. Επιπλέον, είχαν έμμεση σχέση με τον πολιτισμό Urnfied, το Corded pottery culture της Ελβετίας (η Vinelzer Style) και το Hallstatt culture. Για το λόγο αυτό οι αρχαιολόγοι έπρεπε να χαρακτηρίσουν την πλειοψηφία των προ-Ρωμαϊκων περιοχών ως “Κέλτικες“, αν και οι Κέλτες δεν θα μπορούσαν να ζουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό μας φέρνει σε δύο πιθανά συμπεράσματα: είτε αυτό σημαίνει εκτεταμένα «φορτία» (μετακίνηση εμπορευμάτων) (TRG) είτε μια εντελώς εσφαλμένη αρχαιολογική ερμηνεία. Σε κάθε περίπτωση, οι Βένετοι ήταν φορείς της ταφής σε λάρνακα, και της τέχνης του situla (σιδερένιο δοχείο) Ήταν επίσης επικεντρωμένοι στα άλογα, το οποίο είναι εμφανές από διάφορα ιππικά γλυπτά (ένα μοτίβο με τον "Βενέτικο Καβαλάρη", χρησιμοποιείται στο πίσω μέρος της σύγχρονης Σλοβενικής Ταυτότητας). Είναι παρατήρησή μου ότι πολλοί επιστήμονες τονίζουν τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τις πολεμικές δεξιότητες, την αρχιτεκτονική, τη μυθολογία και τις αναζητήσεις που ορίζουν τους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά στην περιφέρεια των Άλπεων της Κεντρικής Ευρώπης δόθηκε έμφαση στις πιο ρεαλιστικές αγροτικές επιδιώξεις και την οξυδέρκεια στην γεωργία. Η κουλτούρα των Άλπεων ήταν αγροτική και (όπου ήταν δυνατόν) ήσυχη. Η "απόκρυφη" και η "αφηρημένη" φιλοσοφία εξακολουθούν να μην είναι δημοφιλή με τους "ορεσίβιους".

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το ξεχωριστό Βενέτικο πολιτιστικό χαρακτηριστικό του σεβασμού προς τις γυναίκες. Οι γυναίκες Vendisch απολάμβαναν αναμφισβήτητα περισσότερο σεβασμό και είχαν περισσότερα δικαιώματα από ό, τι είχαν οι γυναίκες σε άλλους αρχαίους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς (για να μην αναφέρουμε τους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής). Η γεωργοί Veneti δεν είχαν τη νοοτροπία του "Κλασσικού Ήρωα" πολεμιστή, τόσο χαρακτηριστική των ναυτικών και εμπορικών πολιτισμών. Στο Sachsenspiegel μπορούμε να διαβάσουμε τα εξής: «Λένε ότι όλες οι γυναίκες Vendisch είναι ελεύθερες" Υποθέτω ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τονίσω πόσο εξαιρετικό ήταν αυτό σε εκείνους τους χρόνους ... Ωστόσο, η ελευθερία των γυναικών Vendisch είναι πιθανό να είχε αρνητικό αντίκτυπο στη γεννητικότητα αυτών των ανθρώπων. Στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, είναι πιθανό να έγινε δευτερεύων θέμα για τα κοινωνικά συμφέροντα τους η γονιμότητα, και το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων των γειτόνων τους, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της επικράτειάς τους. Οι Βένετοι ήταν γνωστοί για τη γενναιοδωρία, την φιλοξενία τους, την απλότητα και τον σεβασμό για αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών (με λίγες "Βανδαλικές" εξαιρέσεις), όπως διαβάζουμε σε διάφορα χρονικά. Είχαν ήδη ασκήσει τη δημοκρατία, με έναν τρόπο όπως έκαναν και οι Έλληνες (αλλά με λιγότερη επισημότητα και περισσότερη αποτελεσματικότητα), η οποία επίσης μπορεί να επηρέασε βλαβερά τη διατήρηση του πολιτισμού τους.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σχετικά με τη θρησκεία και τη μυθολογία; Μπορούμε να πούμε ότι οι Βένετοι είχαν πολλές θεότητες, ορισμένες από τις οποίες ήταν γνωστές με πολλαπλά ονόματα. Όπως δείχνουν πολλές εγκυκλοπαιδικές πηγές ήταν οι ιδιαίτερα ειδωλολατρικές πεποιθήσεις τους (Pagan από το λατινικό PAGANUS = αγροτικός κάτοικος) που άσκησαν επίδραση στην αποδοχή κάποιων θρησκευτικών αντιλήψεων, όπως η τριάδα, η αθάνατη ψυχή, σχετικά με τη λατρεία της Μαριολογίας (η λατρεία της Παρθένου Μαρίας), και το σύμβολο του σταυρού στο δόγμα των μεγάλων χριστιανικών εκκλησιών; (Σε αντίθεση με τις κοινές πεποιθήσεις, οι έννοιες αυτές δεν φαίνεται να είναι Βιβλικές, αλλά μάλλον παγανιστικές.). Εμπειρογνώμονες Αρχαιοτήτων συνδέουν αυτές τις έννοιες με τη Βαβυλώνα και την Αίγυπτο, αλλά δεν αναφέρουν, απο ποίο πολιτισμό πέρασαν άμεσα σε αυτά (αν όχι αρχικά, ίσως)! βρίσκουμε πολλά ευρήματα από θεότητες με τρία κεφάλια σε όλη την Ευρώπη! Επίσης, η υψηλότερη κορυφή στη Σλοβενία ονομαζόταν Triglav (κυριολεκτικά “τρία κεφάλια«): προκύπτει ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε σε αυτή τη θέση ειδωλολατρικός ναός αφιερωμένος στην εν λόγω σλαβική θεότητα (και όχι απλά «τρεις κορυφές ορέων“). Θα βρείτε ακόμα όμοιες ονομασίες βουνών και σε αλλά σημεία σε όλη την Ευρώπη. Ο Πρώσος Μονάρχης - II Friedrich. (18ος αιώνας) αναφέρει ότι οι Βάνδαλοι (ή Wends στο Βρανδεμβούργο), λάτρευαν μια θεότητα που ονομάζεται TRIGLAW και ότι μπορούσε κάποιος να δη το πορτρέτο της στο Harlungsberg κοντά στο Βρανδεμβούργο (Denkwürdigkeiten zur Geschichte des Hauses Brandenburg / Die Religion zur Zeit des Heidentums). Αυτή η θεότητα είχε τρία κεφάλια (παρόμοια με την παράδοση των γλυπτών της Τριάδας σε Ρωμαίο-καθολικές εκκλησιές ) και αυτά είχαν κυριαρχία πάνω από τον ουρανό, τη γη και τον κάτω κόσμο. Ενδιαφέρουσα είναι η γαλλική Larousse Encyclopedia of Mythology όπου σημειώνει την ύπαρξη μιας παρόμοιας τριάδας στην περιοχή της Μεσοποταμίας: «Το σύμπαν χωρίστηκε σε τρεις περιοχές καθεμία από τις οποίες ήταν κάτω απο την εξουσία ενός θεού. Το μερίδιο του Anu ήταν ο ουρανός. Η γη δόθηκε στον Enlil. O Ea έγινε o άρχοντας των υδάτων. Από κοινού αποτελούσαν την τριάδα των Μεγάλων Θεών ». Επιπρόσθετα ονόματα όπως Trumuskat, Tribuzijat και Trumuzijat (σλοβενικά: Threeman και Threedeity) βρέθηκαν μεταξύ Βενέτικων επιγραφών των Άλπεων. Πολλές από τις επιγραφές δείχνουν τη λατρεία της θεάς Reitiia. Είναι γνωστό ότι ο θεός Belin λατρευόταν εξάλλου στην Κεντρική Ευρώπη, και οτι ο θεός με τέσσερα κεφάλια Svantevid ή Σβάντεβιτ λατρευόταν μάλλον στον Βορρά. Είναι πολύ πιθανό ότι οι παλαιότερες εκκλησίες, αφιερωμένες στον άγιο Vid, χτίστηκαν ακριβώς στην ιδία περιοχή των προηγούμενων παγανιστικών ναών του Svantevid. Είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο γοτθικός καθεδρικός ναός στην Πράγα, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Svaty Vit (Vitus), ονομάστηκε έτσι για να αντικαταστήσει τη λατρεία του ειδωλολατρικού Svantevid / Σβάντεβιτ. Πολλές άλλες εκκλησίες της περιοχής αφιερωμένες στον Άγιο Βίτου για τον ίδιο λόγο, συχνά ήταν κτισμένες πάνω στα θεμέλια των ειδωλολατρικών ναών της τετρακέφαλης αυτής θεότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο site: http://www.veneti.info/en/home/articles/popular/39-veneti-mysterious-people


Μεταφράστηκε στα ελληνικά με google translator (με λίγες διορθώσεις για να είναι περισσότερο κατανοητό).

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχαία μακεδονική γλώσσα-ο κατάδεσμος της Πέλλας και ο Μπόρζα
Οι μακεντόσκοι,για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους,συχνά αναφέρονται στον αμερικάνο καθηγητή ιστορίας Ευγένιο Μπόρζα,του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας,ο όποιος λίγο πολύ υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες βασιλείς είχαν εξελληνιστεί υιοθετώντας την αττική διάλεκτο της ελληνικής,ενώ ο λαός της αρχαίας Μακεδονίας μιλούσε άλλη γλώσσα,άσχετη με τα ελληνικά.Ο Μπόρζα βασίζει αυτές τις θέσεις στο ότι,εκτός από τις σύντομες επιγραφες και ονόματα σε τάφους και νομίσματα δεν έχουν βρεθεί εκτενή κείμενα στην αρχαία μακεδονική γλώσσα και όλες οι επιγραφές που έχουν βρεθεί στην αρχαιολογική Μακεδονία είναι γραμμένες στην αττική διάλεκτο.Σ'αυτή ακριβώς την έλλειψη και ασάφεια βασίζουν οι μακεντόσκοι όλη την προπαγανδιστική θεωρία τους.Η μακεδονική γη όμως,όσο περνάει ο καιρός,τους διαψεύδει. Το 1986 βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας ο περίφημος 'κατάδεσμος της Πέλλας',μια επιγράφη του 4ου π.Χ. αιώνα,χαραγμένη πάνω σε φύλλο μολύβδου,το οποίο περιέχει μια κατάρα.Το σημαντικό με τον κατάδεσμο είναι ότι είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο χαμηλού κοινωνικού στρώματος,αν κρίνουμε από το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται και από την πίστη αυτού του ανθρώπου στη μαγία.Επίσης η γλώσσα της επιγραφής είναι ένα μοναδικό διακριτό δωρικό ιδίωμα νοτιοδυτικών ελληνικών και όχι στην αττική διάλεκτο όπως θα ανέμενε κανείς.Αποτελεί το πρώτο εκτενές κείμενο που βρέθηκε στη αρχαιολογική Μακεδονία γράμμενο σε διάλεκτο διαφορετική από την αττική,η διάλεκτος του οποίου μάλιστα είναι μοναδική.
Η ανεύρεση του κατάδεσμου καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Μπόρζα ότι μόνο οι βασιλείς μιλούσαν ελληνικά και μάλιστα αττικά ελληνικά.Αναμένουμε την αρχαιολογική σκαπάνη να φέρει στο φως νέα κείμενα.


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82

http://languagesnewsinfo.blogspot.com/search/label/ancient%20macedonian

bb είπε...

Ανώνυμε 5:09, πρώτα απ’ όλα η ανάρτηση αφορά τους Βένετοι οι οποίοι θεωρούνται οι πρόγονοι των σημερινών σλαβικών λαών και όχι τους Έλληνες (αρχαίους και νέους). Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε εάν ΟΛΑ τα αρχαία ευρήματα της Μακεδονίας παρουσιάζονται στο κοινό η γίνεται κάποια «εκκαθάριση», εθνικά συμφέρουσα.
Εγώ ως Μακεδόνας, όμως, θέλω να γνωρίζω την πραγματική ιστορία του τόπου μου και του λαού στον οποίο ανήκω και όχι να καταπίνω αμάσητο ότι πλασάρει η Αθήνα και το Υπουργείο Παιδείας στα δημόσια σχολεία. Είναι δικαίωμα μου!

Ανώνυμος είπε...

@βelo more
Δικαιωμα σου ειναι πιστευεις και να λες οτι θελεις.
τα περι "συνωμοσιων" ομως πηγαινε πεστα στην Ακαδημαικη κοινοτητα του Κοσμου ολου που ξερει πολυ καλα την αληθεια που μονο εσεις παριστανετε πως δεν γνωριζετε
Αλλωστε ευρηματα υπαρχουν και στο εδαφος της Πγδμ.
Δειξε μας κατι που βρεθηκε και ειναι αντιθετο στην Ελληνικη καταγωγη των Αρχαιων μακεδονων, εστω ενα,
Εικοσι χρονια σκαβετε και δες στο λινκ τι βρηκατε, εσυ σιγουρα θα μπορεις να το διαβασεις σε αντιθεση με τα "αδελφια' σου εκει

http://cloudconnected.pblogs.gr/2008/07/einai-gia-gelia-aytoi-oi-skopianoi.html

bb είπε...

Ανώνυμε 2:29, διάβασε σε αυτό το link, θα δεις ότι δεν τα λέω μόνο εγώ, αυτά!
http://www.makthes.gr/news/arts/48426/
Σίγουρα πολλά ευρήματα δεν τα αξιοποιούν ούτε τα εμφανίζουν όπως θα έπρεπε, ειδικά όταν είναι αντίθετα με την "εθνική" πολιτική της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Belo more

Ta ευρηματα του Δισπηλιου οπως τα περιγραφει η επισημη σελιδα της ανασκαφης του ΑΠΘ

Τα πήλινα αγγεία με τα ποικίλα σχήμ
ατα, από τις μικρές φιάλες μέχρι τα πιθάρια, και χρήσεις, από τα αποθηκευτικά και μαγειρικά σκεύη μέχρι τα λεπτότεχνα που δίνουν την εντύπωση μίας «πολυτέλειας», αλλά και τα αντίστοιχα διακοσμημένα (γραπτά και εγχάρακτα) αποτελούν απτές αποδείξεις της νεολιθικής καθημερινότητας
Τέλος, θα πρέπει κανείς να αναφερθεί στο πιο αναπάντεχο από τα ευρήματα. Σε μια ξύλινη πινακίδα που αλιεύτηκε, στην κυριολεξία, από τη λίμνη και χρονολογήθηκε με C14 στο 5.260 π.Χ. και φέρει επάνω της «σήματα» που θα μπορούσαν να αποδοθούν σ' έναν κώδικα μίας πρωτογενούς γραπτής επικοινωνίας. Είναι φανερό ότι σε μια ανάλογη περίπτωση η ιστορία της γραφής θα έπρεπε να ξαναγραφεί και οι νεολιθικές κοινωνίες να μη θεωρούνται «κοινωνίες χωρίς γραφή».

http://dispilio.web.auth.gr/pages/history/history.htm

Μιλαμε τωρα για την ΝΕΟΛΗΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ και για ενα "κωδικα γραπτης επικοινωνιας " και "σηματα" οπως λεει ο Καθηγητης Χουρμουζιαδης χωρις να κρυβει τις επιφυλαξεις του
για να αποκρυπτογραφήσει κανείς ένα κείμενο πρέπει δίπλα στα "σήματα" ή στα ιδεογράμματα να υπάρχει και κάτι το οποίο να του είναι ήδη γνωστό, όπως συνέβη με τον Σαμπολιόν και τη Ροζέτα, όπου επάνω στην πέτρα ήταν χαραγμένα σε αντιστοιχία τρία κείμενα: το ιερογλυφικό, το ελληνιστικό και το δημοτικό. Στην έφυδρη όμως πινακίδα του Δισπηλιού, στην πινακίδα δηλαδή που παρέμεινε στον βυθό της λίμνης 7.500 χρόνια, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα» λέει. Ανάλογα χαράγματα με αυτά της ξύλινης πινακίδας έχουν βρεθεί και σε μικρές κεραμικές πινακίδες που επίσης κρατούν, τουλάχιστον προς το παρόν, καλά φυλαγμένο το μυστικό τους

http://www.abnet.agrino.org/htmls/H/H004.html

Εγω δεν ειδα πουθενα οπως εγραψες "πολλά ευρήματα δεν τα αξιοποιούν ούτε τα εμφανίζουν όπως θα έπρεπε, ειδικά όταν είναι αντίθετα με την "εθνική" πολιτική της χώρας"

Αντιθετα αν ειχαν "μυριστει" κατι οι ειδημονες των Σκοπιων θα ειχαν χαλασει τον κοσμο οπως πριν λιγα χρονια με το μεσαιο κειμενο της στηλης της Ροζετας και την εκ διαμετρου αντιθετη αποψη της Διεθνους Ακαδημαικης Κοινοτητας στα "ανακαλυψη τους" τους

At the top of the Rosetta Stone are Egyptian hieroglyphics, in the middle is Egyptian demotic script, and at the bottom is Greek.

“Academic American Encyclopedia”, Page 160


The first was hieroglyphic which was the script used for important or religious documents.



Detail of hieroglyphic and demotic script on the Rosetta Stone
The second was demotic which was the common script of Egypt.

The third was Greek which was the language of the rulers of Egypt at that time.

http://www.ancientegypt.co.uk/writing/rosetta.html

The same piece of text had been inscribed on the stone three times, in Greek, demotic and hieroglyphics

http://www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/decipherment_01.shtml

bb είπε...

Οι ύπαρξη των Βένετοι δεν αμφισβητείτε πλέον απο τους επιστήμονες (αρχαιολόγους, ιστορικούς), απλά δεν έχει συγκεντρωθεί ακόμα αρκετό υλικό ώστε κάποια συμπεράσματα μελέτης που τώρα είναι απλά θεωρίες, να επιβεβαιωθούν με επιστημονικά κριτήρια. Οι μελέτες είναι σχετικά πρόσφατες, οπότε στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες έρευνες και αποτελέσματα.
Αυτό που είναι φοβερά ενοχλητικό με τους περισσότερους Έλληνες είναι ότι εάν κάποιο αρχαιολογικό εύρημα που έχει βρεθεί στην Ελλάδα δεν μπορέσει να χαρακτηριστεί οπωσδήποτε ως ελληνικό (πρώτο-ελληνικό η ελληνιστικό, κτλ), θεωρείται ότι είναι άχρηστο και χωρίς αξία, άρα δεν χρειάζεται να μελετηθεί! Χαρακτηριστικό είναι ότι απο την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα για να μελετηθεί απο την 500 χρόνων Οθωμανικής κατοχής της χώρας, εκτός απο λίγα τζαμιά. Ο αρχαιολόγος του μέλλοντος θα δυσκολευτεί πολύ να βγάλει σωστά συμπεράσματα σχετικά με εκείνη και άλλες ιστορικές εποχές στον ελλαδικό χώρο, γιατί τα πάντα μη ελληνικά έχουν καταστραφεί προ πολλού...