Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

23 Σεπ 2010

ΒΕNΕΤΟ (Italia)



Μετάφραση απο την Βενετική γλώσσα στην Ελληνική:

ΕΣΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΒΕΝΕΤΟ

"Το ξέρεις ότι το Βένετο προσαρτήθηκε στην Ιταλία το 1867;
Φόροι, στρατιωτική κατοχή, πόλεμοι, χλευασμός, ταπείνωση υπήρξαν τα όπλα των Ιταλών για την εποίκηση της γης μας.
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί μας απαγορεύεται να γραφούμε και να μιλούμε την Βενετική;
Στο σχολείο, μέσα στα στρατόπεδα, στις Εκκλησιές, στης υπηρεσίες των Δήμων, στα δικαστήρια, στην Αστυνομία, στις εφημερίδες, στην κρατική τηλεόραση (RAI)"

Τώρα, ας αλλάξουμε, όπου υπάρχουν, τις λέξεις Βένετο, Βενετοί και Ιταλοί με τις λέξεις Μακεδονία, Μακεδόνες και Έλληνες και θα έχουμε μια παρόμοιο εικόνα βιωμάτων δυο διαφορετικών ευρωπαϊκών λαών, σήμερα.
Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι Μακεδόνες στην Ελλάδα που στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γηγενών λαών μη αναγνωρισμένων ως ξεχωριστά έθνη, εντός των εθνικών ευρωπαϊκών κρατών. Είναι μεγάλη αδικία!

12 σχόλια:

Stefanos είπε...

Δεν χρειάζεται να είσαι γνώστης της "Βενετικής" γλώσσας για να καταλάβεις τα γραφόμενα!
Είναι οφθαλμοφανές ότι πρόκειται για είτε διάλεκτο της Ιταλικής είτε συγγενικής προς την Ιταλική, γλώσσα.
Και φυσικά το τι από τα παραπάνω δύο ισχύει είναι θέμα καθαρά πολιτικό και 100% υποκειμενικό!

bb είπε...

Φυσικά και είναι θέμα πολιτικό, γιατί στους Βενετούς επιβλήθηκε όπως και σε όλους τους Ιταλούς, η διάλεκτος της Φλωρεντίας. Αυτή η διάλεκτος αναβαθμίστηκε σε επίσημη γλώσσα του κράτους ενώ όλες οι άλλες υπέστησαν φοβερό διωγμό. Έχουν δίκιο οι Βενετοί που θέλουν να μιλούν την πατροπαράδοτη γλώσσα της Βενετίας και να είναι αυτή η επίσημη γλώσσα στην δική τους Περιφέρεια. Το γεγονός ότι η γλώσσα του Βένετο είναι συγγενική της Ιταλικής η της Ισπανικής η οποιασδήποτε άλλης κρατικής επίσημης γλώσσας δεν την καθιστά λιγότερο σημαντική, τουλάχιστον για τους ομιλητές αυτής.

Giorgi είπε...

Καλά, εξαιρετική ανάρτηση! Πολύτιμες πληροφορίες.
Ιδέα δεν είχα. Σ ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Forza Lega Nord ρε Belo! Ολοι οι νεοφασίστες παρέα στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα με τον Καρατζαφέρη.

Ανώνυμος είπε...

η υποστήριξη στην ιταλική λίγκα του βορρά , με ξεκάθαρο ρατσιστικό και ξενοφοβικό πρόγραμμα, δεν προσποιεί τιμή σε κανένα δημοκράτη...
μόνη δικαιολογία το σχετικα χαμηλό πολιτικό επίπεδο...

bb είπε...

Να δω τον Καρατζαφέρη μαζί με τον Μπόση της Lega Nord να συζητούν την ομοσπονδοποίηση της Ελλάδας (τι θα αυτονομήσει ο Καρατζαφέρης; Την Αθήνα απο την υπόλοιπη Ελλάδα;) και άλλο τίποτα δεν θέλω ...
Πάντως, οι Bενετοί που παρουσιάζονται στα βίντεο δεν ανήκουν στην Lega.

Ανώνυμος είπε...

Η 129η χώρα που το πράττει
Η Συρία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Ουάσινγκτον - Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 [ 19:35 Διπλωματικές σχέσεις συνήψαν ΠΓΔΜ και Συρία, καθώς η Δαμασκός αναγνώρισε τη ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το κοινό ανακοινωθέν για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, και ο Σύρος ομόλογός του, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.

Το ανακοινωθέν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΟΗΕ, θα διανεμηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν στη βάση των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού, της φιλίας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και της αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών. Επιπλέον, αυτή η πράξη δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο επίσκεψης του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

«Η πρωτοβουλία σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μιλόσοσκι στη Συρία. Η Συρία είναι η 129η χώρα, η οποία έχει επίσημα αναγνωρίσει το συνταγματικό της όνομα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη αλλά δεν συζητήθηκε το θέμα της διαμάχης για την ονομασία, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζει ότι «η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, ως 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' από τη Συρία, αποτέλεσμα συμφωνίας που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ήττα της Ελληνικής Διπλωματίας.

» Ειδικότερα, διότι αφορά μία χώρα, όπως η Συρία, που διαχρονικά στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και μία περίοδο, κατά την οποία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντάται στη Νέα Υόρκη με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επιχειρώντας να προωθήσει, μεταξύ άλλων, λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

» Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνο διεθνείς δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, δεν είναι εντυπώσεις. Αναρωτιέται κανείς, πώς η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικούς ρόλους, όταν δεν είναι σε θέση να προασπιστεί τον εαυτό της».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231060485#ixzz10WpSauzS

Ανώνυμος είπε...

25-09-10

Την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 κατηγόρησε ο Γκ. Ιβάνοφ


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε αναφορές στο ζήτημα της ονομασίας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε τον ισχυρισμό της χώρας του ότι η ελληνική πλευρά παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι πριν από 15 χρόνια, εδώ στη Νέα Υόρκη, υπεγράφη η Ενδιάμεση Συμφωνία με τον νότιο γείτονά μας. Με τη Συμφωνία αυτή η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην παρεμποδίσει τη συμμετοχή και ενσωμάτωση της χώρας μου σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Παρ' όλα αυτά, οφείλω να σημειώσω το γεγονός ότι η χώρα μου ακόμα στέκεται και περιμένει στο κατώφλι αυτών των δύο οργανισμών (σ.σ. ΕΕ και ΝΑΤΟ) εξαιτίας των πράξεων του νότιου γείτονά μας, οι οποίες αντίκεινται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995», είπε ο κ. Ιβάνοφ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αναζήτηση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται για το όνομά μας, το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να καλλιεργήσουμε στενές και φιλικές σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα και τον λαό της. Η επίτευξη λύσης είναι εφικτή μόνον εάν γίνουν σεβαστά η Χάρτα του ΟΗΕ, τα Ψηφίσματα, το διεθνές Δίκαιο και οι αρχές επί των οποίων στηρίζεται η παγκόσμια διεθνής τάξη».

Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε επίσης ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα όχι μόνον για την ίδια την ΠΓΔΜ, αλλά και για την υλοποίηση του κοινού οράματος ολόκληρης της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε στην προχθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι η συνάντηση ήταν προς την κατεύθυνση οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Από 126 έγιναν 125, από 127 130, από 130 129. Όλα αυτά με αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, χωρίς κανείς να ξέρει ποιες είναι αυτές οι χώρες. Αν είναι 129 τώρα, σημαίνει πως εδώ και καιρό ήταν 128. Άρα είχαν τα 2/3 στον ΟΗΕ. Γιατί δεν πήγαν στη γενική συνέλευση, όπως έχουν δικαίωμα; Η απάντηση είναι προφανής.

Ανώνυμος είπε...

Υποστήριξη στους Βενετούς γιατι τους επιβλήθηκε με τη βια η διάλεκτος της Φλωρεντίας, άλλα κανένα προβλημα με την επιβολή της λογοτεχνικής, κατασκευασμένης το 1950, γλώσσα της ΔτΜ, που θα έχει ως συνέπεια την εξαφάνιση της ιδιαίτερης διαλέκτου που ομιλείται στην Μακεδονία...

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν λέει ότι οι τοπικοί διάλεκτοι της μακεδονικής γλώσσας πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν. Μπορούν και αυτοί να κωδικοποιηθούν όπως η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και να χρησιμοποιούνται και στο γραπτό λόγο των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Επίσης πολλά στοιχεία της γλώσσας μας θα μπορούσαν να «περάσουν» και στην επίσημη λογοτεχνική γλώσσα του γειτονικού κράτους. Πχ, το «σπολαϊτι» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην επίσημη μακεδονική γλώσσα και όχι να θεωρείται έκφραση διαλέκτου χωρικών. Καμία προφορική γλώσσα δεν είναι «λανθασμένη», απλά πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτές κάποιοι κανόνες γραμματικής και συντακτικού.

Ανώνυμος είπε...

Οι διάλεκτοι έχουν κανόνες γραμματικής και συντακτικού, οι οποίοι πρέπει να καταγραφούν επιστημονικά, δεν χρειάζονται κανόνες μιας άλλης γλώσσας! Ούτε με το να "δανείσεις" εκφράσεις στην γλώσσα της ΔτΜ διασώζεις την διάλεκτο, απλά δημιουργείς κάτι τεχνητό και καινούργιο.