Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

5 Οκτ 2010

Βιτσο Πλανινα


Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα είναι ελεύθεροι να τραγουδούν όποιο τραγούδι θέλουν!

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

4.10.10


ΣΑΛΟΣ στα Σκόπια: «Ακόμη και ο π. Πρωθυπουργός έβγαλε βουλγαρικό διαβατήριο»…


Οκτώβριος 4, 2010


Σάλος δημιουργήθηκε στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης με τη δημοσίευση της τσέχικης εβδομαδιαίας εφημερίδας ‘Tiden’ – ‘Тиден’ η οποία γράφει ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες της πΓΔΜ έχουν αποκτήσει βουλγαρικά διαβατήρια.


Το παράδοξο για τη εφημερίδα είναι πως μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία, συνεχίζει να εκδίδει διαβατήρια σε πολίτες που ζουν σε φτωχές χώρες που βρίσκονται, ακόμη, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες αυτές είναι η Μολδαβία και η κυρίως η πΓΔΜ.

Τονίζεται μάλιστα στο δημοσίευμα ότι ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες των ‘Μακεδόνων’ που δήλωσαν βούλγαροι, αναφέρεται και ο πρώην ‘Μακεδόνας’ πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούπκο Γκεοργκιέφσκι.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πολλοί στη Βουλγαρία θεωρούν τους ‘Μακεδόνες’ ως Βούλγαρους, οι οποίοι μιλούν μια βουλγαρική διάλεκτο.

Ωστόσο λίγοι ‘Μακεδόνες’ με βουλγαρική υπηκοότητα μετακομίσανε στην Βουλγαρία, ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το βουλγαρικό διαβατήριο για να μεταναστεύσουν στη Δυτική Ευρώπη ή να κάνουν ταξίδια σε χώρες της ΕΕ, προσθέτει η εβδομαδιαία εφημερίδα.

http://echedoros-a.blogspot.com/2010/10/blog-post_5804.html

Ανώνυμος είπε...

Και τι λένε τα λόγια του τραγουδιού και χαίρεσαι τόσο ρε Μπέλο; Πόσο χειρότερο μπορεί να είναι το На Бичо, Бичо Планина από το До кога браќа мили Македонци που το τραγουδάτε και χορεύετε κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990; Και καλά κάνετε, να σας παίρνουν πρέφα και οι γείτονες σας.

Ανώνυμος είπε...

Ταγίπ Ερντογάν
«Οι εξοπλισμοί χαντάκωσαν την Ελλάδα»

Σιβυλλική δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού για «φανταστικούς εχθρούς» που κατασκεύασαν η Αθήνα και η Αγκυρα

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα επιχείρησε να αναλύσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι αυτά οφείλονται στους υπέρμετρους εξοπλισμούς που πραγματοποίησε η χώρα μας για φανταστικούς εχθρούς! Μιλώντας στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του Πανεπιστημίου Πίρι Ρέις στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στους «φανταστικούς εχθρούς» που, όπως είπε, είχε κατασκευάσει στο παρελθόν η Ελλάδα σημειώνοντας: «Βαρύ το κόστος της κατασκευής φανταστικών εχθρών» και «δεν πρέπει να υποπέσει στο ίδιο λάθος η Τουρκία». Δεν πέρασαν ούτε πέντε μήνες από την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο που τον συνόδευε και τις υποσχέσεις του ότι θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία με τουρκικές επενδύσεις (υπέγραψε μάλιστα και 21 μνημόνια συμφωνίας) και τις παραινέσεις του προς τα ελληνικά ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν ως ραντάρ, και προχθές στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψε και τα αίτια της ελληνικής κρίσης. «Πίσω από την κρίση αυτή βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό; Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζουν και αναπτύσσονται συνεχώς. Οταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύετε και το μέλλον της χώρας. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονα χώρα» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο κ. Ερντογάν δεν είπε τίποτα για το πώς θα μειωθούν οι εξοπλισμοί, και βεβαίως δεν έκανε λόγο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά και τις παραγγελίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκανε ήδη Τουρκία για υπερσύγχρονα όπλα για το πενταετές εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι και η Τουρκία είχε «φανταστικούς εχθρούς» λέγοντας: «Στο παρελθόν υπήρχε η έκφραση ότι η Τουρκία είναι περιστοιχισμένη από τρεις πλευρές από θάλασσα και από τέσσερις πλευρές από εχθρούς. Επί χρόνια δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε για τη θάλασσα, αλλά ξοδεύτηκαν η ενέργεια και η ελπίδα της χώρας μας στο όνομα των φανταστικών εχθρών. Η Τουρκία ασχολήθηκε επί χρόνια με τους φανταστικούς εχθρούς που κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και δεν κατάφερε να αφιερώσει χρόνο στις θάλασσές της, στα μέταλλά της, σ τους ποταμούς της και το κυριότερο, στον συνάνθρωπό της, στο ανθρώπινο δυναμικό της, στους νέους, στα παιδιά και στην Παιδεία, δηλαδή στο μέλλον της».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

08.10.2010
Αντόνιο Μιλόσοσκι: «Η Ελλάδα συμπεριφέρεται παράλογα»

Ο υπΕξ της γείτονος κατηγορεί την Ελλάδα και κάνει προτάσεις για την επίλυση της διένεξης.

«Η Ελλάδα συμπεριφέρεται παράλογα», με αυτό τον τίτλο η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι για την ονομασία.

Στην ερώτηση της εφημερίδας εάν άλλαξαν τώρα τα πράγματα με πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Γ. Παπανδρέου, που θεωρείται μεταρρυθμιστής, ο κ. Μιλόσοσκι απαντά: «Με τον κ. Παπανδρέου έχουμε περισσότερες χειραψίες, χαμόγελα, φιλοφρονήσεις, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία κινητικότητα. Η Ελλάδα κάνει λόγο για κόκκινες εθνικές γραμμές. Το κόκκινο όμως δεν είναι το χρώμα του συμβιβασμού. Η Αθήνα απαιτεί να αλλάξουμε ακόμη και τα διαβατήριά μας, το όνομά μας στο ίντερνετ, και το όνομα του κρασιού που εξάγουμε στη Γερμανία, γιατί δεν πρέπει να φέρει το όνομα ‘μακεδονικό κρασί’. Είναι παράλογο».
Τι μπορεί να κάνει η ΠΓΔΜ για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση; Ρωτά η εφημερίδα και ο υπΕξ της γείτονος δηλώνει: «Δεν έχουμε το ανάλογο πολιτικό βάρος για να πείσουμε την Ελλάδα. Έτσι η διαμάχη αυτή κρατάει όμηρο την ευρωπαϊκή μας προοπτική.» Στο σημείο αυτό ο κ. Μιλόσοσκι αναφέρεται ξανά στο βέτο της Ελλάδας το 2006 στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και στην προσφυγή της χώρας του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του οποίου η απόφαση αναμένεται μάλλον του χρόνου.
Αλλαγή ονομασίας παράλληλα με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Στην ερώτηση ποιος θα ήταν ο συμβιβασμός, για τον οποίο κάνει λόγο, ο Αντόνιο Μιλόσοσκι λέει: «Η ονομασία είναι και για μας ένα ζήτημα φορτισμένο συναισθηματικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 67% των ερωτηθέντων απορρίπτει αλλαγή του ονόματος της χώρας και μόνον το 24% εμφανίζεται ευέλικτο.» Η λύση είναι λοιπόν δύσκολη, αλλά «όχι αδύνατη", υποστηρίζει ο κ. Μιλόσοσκι, "εάν είναι πεπεισμένες η πολιτική ελίτ, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Πληρώνουμε το τίμημα αυτής της διαμάχης και θέλουμε να τερματιστεί". Επισημαίνει επίσης ότι τα Σκόπια μπορεί να μην αναμένουν στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, το Νοέμβριο, κάποιο θετικό μήνυμα, αλλά:
«Έχουμε μια πρόταση. Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε εθνική συναίνεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, πρέπει να διασφαλίσουμε όχι μόνον την έναρξή τους, αλλά και την αποτροπή ενός μπλοκαρίσματος από την Ελλάδα μετά από το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων. Γι’ αυτό θα πρέπει να δρομολογήσουμε παράλληλα τις δύο διαδικασίες, έτσι ώστε με την ένταξή μας στην ΕΕ να ισχύει η νέα ονομασία. Μόνον έτσι μπορεί να ξεπεραστεί η δυσπιστία της Ελλάδας.»
«Ο εθνικισμός του ενός αφυπνίζει μόνον τον εθνικισμό του άλλου»
Πλατεία Σκεντέρμπεη στα Σκόπια
Στο ερώτημα γιατί κατηγορεί την Ελλάδα για παράλογη συμπεριφορά, όταν τα Σκόπια επικαλούνται συνεχώς τον Μέγα Αλέξανδρο και τοποθετούν όλο και περισσότερα αγάλματά του, ο κ. Μιλόσοσκι απαντά: «Ήμουν παιδί όταν πριν από 20 χρόνια η ‘Μακεδονία’ έγινε ανεξάρτητη και τότε δεν ήταν τα πράγματα καθόλου επικεντρωμένα στην αρχαιότητα. Όσο όμως η Ελλάδα παρουσίαζε την ιστορία μας σαν απαγορευμένο φρούτο, τόσο εντονότερο ήταν το κίνητρο να πούμε ότι δεν είμαστε λαός χωρίς ρίζες. Ενδέχεται αυτό να είναι σύμπλεγμα των μικρών εθνών. Νομίζω όμως ότι ο εθνικισμός της μιας πλευράς μόνον εθνικισμό αφυπνίζει και στην άλλη.»

Τέλος στην ερώτηση εάν τα σχολικά βιβλία και οι χάρτες κάνουν λόγο για τη «Μεγάλη Μακεδονία», ο υπΕξ της ΠΓΔΜ δηλώνει: «Φοίτησα στην πατρίδα μου σε σχολείο και δεν με έμαθαν κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ‘Μακεδονία’ έχει εδαφικές βλέψεις. Είναι γελοίο, είναι σαν να λέμε ότι το Λουξεμβούργο έχει εδαφικές βλέψεις έναντι της Γερμανίας. Διαθέτουμε μόνον 8.000 στρατιώτες και 8 ελικόπτερα και στα 20 χρόνια ανεξαρτησίας μας δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με την Ελλάδα στο πεδίο της ασφάλειας.»

Ανώνυμος είπε...

Οι Ευρωπαίοι δεν νιώθουν πατρίδα τους την Ευρώπη
Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες με θέμα την Ευρώπη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στην Ευρώπη χωρίς σύνορα κάποιες επιχειρήσεις και κεφάλαια κινούνται εύκολα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους πολίτες και τα δικαιώματά τους, οι οποίοι συχνά εγκλωβίζονται σε ένα στενό πλαίσιο από οργισμένους εθνικούς ηγέτες.
Αυτό καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες στο νέο βιβλίο του «Η άποψή μου για την Ευρώπη», αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στην ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais».

Ανώνυμος είπε...

''Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα είναι ελεύθεροι να τραγουδούν όποιο τραγούδι θέλουν!''
Αυτό σημαίνει πως στη χώρα που ζούμε υπάρχει ελευθερία... (έτσι δεν είναι;)

Ανώνυμος είπε...

11-10-10
Τσαλικιάν: H ετυμηγορία αφορά όλη την ελληνική κοινωνία

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιων φαινομένων βάρβαρης δολοφονίας ανυπεράσπιστων παιδιών και πολιτών και βάναυσης προσβολής της μνήμης τους, είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου.
Η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Δεκεμβρίου 2008, χτυπημένος από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, έκανα την ακόλουθη δήλωση:

«Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Ε. Κορκονέα.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι δολοφόνοι, μετά την αποτρόπαια πράξη τους, επιδόθηκαν σε συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και αδίστακτου διασυρμού του νεκρού παιδιού μας. Στην ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε όλη αυτή η νοσηρή, μοχθηρή και ασύδοτη τακτική.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιων φαινομένων βάρβαρης δολοφονίας ανυπεράσπιστων παιδιών και πολιτών και βάναυσης προσβολής της μνήμης τους. Γιατί, ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού πολιτισμού ήταν και παραμένει ο σεβασμός στους νεκρούς. Συνεπώς, είναι αδιανόητο μετά από ένα έγκλημα οι θύτες και αυτοί που τους εκπροσωπούν να προσβάλλουν χωρίς οποιαδήποτε κύρωση τη μνήμη αθώων θυμάτων.

Αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους δικηγόρους μας καθώς και τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον Αλέξανδρό μας. Οφείλουμε επίσης στην ελληνική κοινωνία να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοφανή και άνανδρη συκοφαντική εκστρατεία σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου, καθώς και επίορκοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας και ψευδομάρτυρες που επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

bb είπε...

Ανώνυμε 9:44, η ελευθερία που υπάρχει στην Ελλάδα για τους Μακεδόνες είναι για τα πανηγύρια!

Ανώνυμος είπε...

12-10-10

Νέος ελιγμός ΠΓΔΜ ενόψει Συμβουλίου Ε.Ε.
Της Δωρας Aντωνιου

Σε έναν ακόμη τακτικό ελιγμό προχώρησαν τα Σκόπια, εν όψει της αναμενόμενης έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ και του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Αντόνιο Μιλοσόσκι, πρότεινε σε δηλώσεις του να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. υπό την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και, παράλληλα, να εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας και, τελικά, η χώρα του να ενταχθεί στην Ε.Ε. με το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί. Οπως είπε ο κ. Μιλοσόσκι, με αυτό τον τρόπο τα Σκόπια θα έχουν διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία στην πορεία.

Να εγκαταλείψουν τους ελιγμούς και τα τεχνάσματα και να επικεντρωθούν στη διαπραγμάτευση για το όνομα, καλούν τα Σκόπια διπλωματικές πηγές, «απαντώντας» στην πρόταση του κ. Μιλοσόσκι. Οπως αναφέρουν, η Αθήνα έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και, εφόσον επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με διάφορα τεχνάσματα τα Σκόπια επιχειρούν να καθυστερήσουν τη διαπραγμάτευση και να εισάγουν παραμέτρους που δεν έχουν σχέση με το θέμα του ονόματος, γεγονός που καταδεικνύει ότι προτεραιότητά τους είναι η καθυστέρηση και η παρελκυστική τακτική. Η Αθήνα εκτιμά ότι οι κινήσεις των Σκοπίων έχουν μια και μόνη στόχευση, να παραταθεί η εκκρεμότητα, πιθανότατα αναμένοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής τους, με την οποία ζητούν την καταδίκη της Ελλάδας για το βέτο στο Βουκουρέστι. Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι μια ευνοϊκή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα διαμορφώσει νέα δεδομένα και θα μετατοπίσει τη διεθνή πίεση στην ελληνική πλευρά.

Ο κ. Μιλοσόσκι, και στις νέες δηλώσεις του, επιτέθηκε στην Αθήνα, λέγοντας ότι οι κόκκινες γραμμές δεν είναι στην κατεύθυνση του συμβιβασμού, ενώ αναφερόμενος στις συχνές, τον τελευταίο χρόνο, συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία, είπε ότι αυτές ήταν για λόγους αβροφροσύνης και δεν προέκυψε πραγματικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ η Αμερικανίδα ΥΠ.ΕΞ., Χίλαρι Κλίντον, περιοδεύει στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να έχει εντάξει την ΠΓΔΜ στην περιοδεία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής», επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παροτρύνουν την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να διευθετήσουν την εκκρεμότητα του ονόματος, ενώ χαιρέτισε την ελληνική υποστήριξη στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

12.10.10
Αλβανικό Κανάλι: Σκάνδαλο υγείας στην Ελλάδα κάνει το γύρω του κόσμου

«Και πάλι η Ελλάδα, αποτέλεσε το επίκεντρο της παγκόσμιας κριτικής των μέσων ενημέρωσης», αναφέρει το αλβανικό κανάλι «Τόπ».

Αυτή τη φορά το επίκεντρο ήταν το σύστημα υγείας στη χώρα αυτή.

Ένας γερμανός τουρίστας είχε ένα ατύχημα σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου έμενε περνώντας τις διακοπές του στο νησί της Κω, στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο.

Όταν έγινε κλήση για επείγουσα ιατρική περίθαλψη, δεν υπήρχε γιατρός, παρά μόνο μια νοσοκόμα και η μόνη βοήθεια που μπορούσε να προσφέρει ήταν να θεραπεύσει τις πληγές του με ...μπεταντίν. Το ιατρικό κέντρο είχε σοβαρές ελλείψεις.

Όταν έφθασε ένα αεροσκάφος στο νησί της Κω, δεν υπήρχε ασθενοφόρο να μεταφέρει τον τραυματία και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου έβαλε το γερμανό πολίτη σε ένα φορτηγό με κιβώτια για να τον μεταφέρει.

Οι Γερμανοί γιατροί έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν αυτή τη σκηνή. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν σε όλα τα γερμανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Το περιστατικό δημιούργησε μεγάλη αντίδραση στην Ελλάδα και ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λομβέρδος απαίτησε να διεξαχθεί έρευνα.

Ανώνυμος 9:44 είπε...

"Ανώνυμε 9:44, η ελευθερία που υπάρχει στην Ελλάδα για τους Μακεδόνες είναι για τα πανηγύρια!"

Αχά, καλή η διευκρίνιση, οπότε πρέπει να βάλεις ένα "μόνο" μετά το "ελεύθεροι", ωστε να μην βγάζουμε λάθος συμπεράσματα:

"Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα είναι ελεύθεροι μόνο να τραγουδούν όποιο τραγούδι θέλουν!" (...προφανώς δεν είναι ελεύθεροι να κάνουν τίποτα άλλο)

Είδες πως αλλάζει το νόημα;
Και μην ξεχνάς πως αυτή η πρώτη ελευθερία κερδήθηκε μόνο από τους αγώνες του κόμματος που τόσο μισείς! - δεν γράφω το όνομα του, μη το δεις και μας πάθεις και τίποτα... :)))))

Ανώνυμος είπε...

Wednesday, October 13, 2010
David Cameron - Macedonian job

Column about Republic of Macedonia by the British PM David Cameron for Guardian

The Macedonian job

Macedonia is key to Balkan stability and should be invited into Nato as soon as possible, writes recent visitor David Cameron

"Let me get this straight. Last week someone called Cakara detonated two bombs outside your government's offices. The police won't catch him because the international community has told them not to inflame ethnic tensions. He's so confident that the police are impotent that he's published his mobile phone number in the local newspaper. And that's him you've just called on the phone?"
"Yes. Welcome to Macedonia."

Not your standard dinner party conversation, I admit. But it's a fairly accurate report of one that I had last week in a stunning villa perched on the hills above Skopje, Macedonia's capital city. More to the point, it's true.

Of course technically my neighbour should have said: "Welcome to the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Fyrom)", because that's the correct name for the small but beautiful country sandwiched between Greece, Albania, Serbia and Bulgaria. "FYR Macedonia" voted for independence in 1991 during the break-up of Yugoslavia and has been trying to make its way ever since.

It hasn't been easy. The reason for the long name is that the Greeks complained vigorously that Macedonia already existed as a region of Greece and so could not be a separate country as well. This seems churlish in the extreme. The Greeks have their own country, their own name and have been showered with financial assistance since joining the EU. These people - the Macedonians - have recently escaped communism and have virtually nothing. And as if Greek pettiness wasn't enough the Albanians tend to dream of incorporating a large slice of FYR Macedonia into a Greater Albania while the Bulgars tend to think of the country as part of a Greater Bulgaria.

Yet as far as I could see, the country - and I am determined to call it Macedonia - has a perfect right to exist. The population is overwhelmingly Macedonian, with a distinctive language, culture and history. It is poorer than some of the other old Yugoslav republics, but considerably richer than Albania. The people are civilised, friendly and highly educated. Even my tour guide had an MBA.

It is always difficult to know how to answer the question: "What will you do to help us?" But on this occasion, I had the answer. From now on I will call our esteemed EU partner "the former Ottoman possession of Greece (Fopog)."

All right, I admit it. Part of the attraction of the visit was the chance to watch the vital England-Macedonia football international. (And before anyone cries "sleaze", I paid for my air tickets and have disclosed all details in the register of members interests.)

Ανώνυμος είπε...

A further excitement was the possibility of meeting the England team and "hanging out" with them. As I can only name about three players of the team I half-heartedly support (Aston Villa) and am distinctly ropey on the full details of the off-side rule, lord knows what I was going to talk about. In fact, despite staying in the same hotel as the England team, I managed the almost impossible feat of not meeting - or even seeing - a single England player.

But I was at the game. Wedged between the massed ranks of Macedonian supporters, at a game which the FA said British fans should avoid, I like to think that I was quietly doing my bit to show our lads that they had not been forgotten. In the event Sven's boys won 2:1 in a relatively scrappy game.

Following the acres of print written about David Beckham, I would simply add this. Off the pitch the expectations about his performance were hyped beyond belief. On the pitch, he was double marked, aggressively tackled and booed by the crowd every time he won the ball. Yet he played like a god, passing with ball-point precision and raising the morale of a distinctly droopy England team with displays of pace and courage. All politicians know about hyping expectations. But hyping expectations and then surpassing them is something we can only dream of.

I may not have met Beckham, but I met a lot of Macedonia's political elite. In a country this small in just a matter of minutes you can wander from the president's office to his defeated rival's and then on to party headquarters, the anti-corruption commission and the supreme court. Following your round of meetings, you pitch up to the movers and shakers restaurant and find .... the president, his rival, the anti-corruption commission and the head of the supreme court. Well, not quite, but not too far off either.

So what did I learn? Am I a junket junkie - or did this mixture of low football and high politics at least partially educate one of our parliamentarians? I would plead for the latter.

Macedonia may be a small country of just over 2m souls, but it is one of the keys to Balkan stability. Just as in Bosnia and Kosovo there are ethnic tensions, in this case between the majority Macedonians and the minority Albanians. But in Macedonia major conflict has been avoided through dialogue, international involvement and common sense from the Macedonian people, who supported their politicians when they signed the Ochrid accords giving generous minority rights to the Albanians.

Conflict could have been bloody and widespread, with Albania backing the ethnic Albanians, the Serbs supporting their fellow Orthodox Christians the Macedonians, Bulgaria and Greece always in danger of being dragged into any territorial disputes.

So what is the answer? Simple, really. Let Macedonia into Nato and guarantee its borders. Ensure there is a speedy framework for getting the former Yugoslav republics into the EU so they can benefit from free trade and structural funds. Recognise the fact that Macedonia paid a substantial price for looking after Albanian refugees from Kosovo during the war - and pay aid in respect of it. Above all, stay involved to give the region the stability that it needs so badly.

If we give the Macedonians peace and they will deliver their own prosperity.

So please, forgive me my brief junket. After all it could be my last. Next year, the Olympics will be held in the Former Ottoman Possession of Greece. Somehow I don't think I'll be getting the call up.


Posted by Eddie Rebel