Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

31 Οκτ 2010

"Έτσι παραποιούσαν οι Έλληνες τους ισολογισμούς τους"




Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων της λαικής εφημερίδας Bild για την Ελλάδα για τον τρόπο που έγινε δεκτή στην ΟΝΕ. Την επόμενη Δευτέρα ακολουθεί το τρίτο μέρος


Η συνέχεια εδω

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

31-10-10

Ο πλούτος ενός έθνους
Tου Πασχου Mανδραβελη

Είχε κάποια εντυπωσιακά στοιχεία το άρθρο του καθηγητή Γ. Στουρνάρα το οποίο δημοσιεύτηκε την Κυριακή, στοιχεία που δυστυχώς δεν συζητήθηκαν πολύ. «Η Ελλάδα», έγραψε, «σχεδόν διπλασίασε, από το 1913 μέχρι σήμερα, το μερίδιο της παραγωγής της (εθνικό προϊόν) στην παγκόσμια παραγωγή: Από 0,32% το 1913 σε περίπου 0,37% το 1990 και σε περίπου 0,6% σήμερα, με τη μεγαλύτερη βελτίωση να έχει σημειωθεί μεταξύ 2000 και 2004 (από 0,4% το 2000 σε 0,55% το 2004)» (Καθημερινή 24.10.2010).

Με άλλα λόγια η Ελλάδα πρόκοψε συγκριτικά περισσότερο από άλλες χώρες, αν και είχε πολύ περισσότερες κρίσεις· εθνικές (Μικρασιατική Καταστροφή, Κατοχή), κοινωνικές (εμφύλιοι) και οικονομικές. «Η Ελλάδα», έγραψε ο κ. Σουρνάρας, «από την ανεξαρτησία της (1830) μέχρι σήμερα, χρεοκόπησε πέντε φορές, ενώ το χρονικό διάστημα που βρισκόταν επισήμως σε χρεοκοπία ήταν το μισό (50%), περίπου, αυτής της περιόδου».

Αυτό δείχνει μια χώρα που έχει το κουράγιο να αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποιον Θεό της Ελλάδος, ούτε στα ξεχωριστά γονιδιακά χαρακτηριστικά των ιθαγενών. Οφείλεται προφανώς στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της. Αυτή ιστορικά ήταν αναβαθμισμένη. Υπήρξε κατ’ αρχάς το εμπόριο, που τους τρεις τελευταίους αιώνες αναπτύχθηκε και από τη νησιωτική Ελλάδα προς όλες τις κατευθύνσεις της Μεσογείου αλλά και από τη βόρεια Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη. Οι άνθρωποι έρχονταν σε μόνιμη επαφή με άλλους πολιτισμούς. Εκόμιζαν εμπειρίες, εικόνες, γνώσεις που τις μετουσίωναν σε πλούτο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Βαλκανικής που ασπάζεται τα ιδεώδη του Διαφωτισμού και επαναστατεί κατά της φεουδαρχικής οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δεύτερον, εξαιτίας αυτής της επαφής η ελληνική κοινωνία αποκτά κλίση προς την εκπαίδευση. Οπως έδειξε και ο Νίκος Μουζέλης, ήδη από τον 19ο αιώνα η Ελλάδα δημιουργεί ζηλευτή παράδοση στα γράμματα. Παρά τις μεμψιμοιρίες μας και παρά τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης, το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό (έστω με παραπαιδεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ. λπ.) έχει δεξιότητες που είτε χρησιμοποιεί στο εξωτερικό είτε τις πνίγει στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό το δυναμικό πάντα έκανε τη διαφορά στον συγκεκριμένο τόπο.

Ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, έπειτα από μια καταστροφική Κατοχή (1941-1944) ζει έναν πιο καταστροφικό Εμφύλιο (1945-1949), έχει έναν εθνικό διχασμό που κρατά μέχρι το 1974 (με ένα σημαντικό και αξιόλογο κομμάτι του πληθυσμού, δηλαδή την Αριστερά, είτε διωκόμενο είτε εξόριστο), όχι μόνο δεν γονατίζει, αλλά στη δεκαετία του ’60 παρουσιάζει μια πρωτοφανή άνθηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά παντού: στα γράμματα, στη μουσική, στον κινηματογράφο, στον Τύπο, στην αρχιτεκτονική, στη ναυτιλία, παντού. Αυτό δεν ήταν τυχαίο, ούτε προέκυψε από κάποια μεμονωμένα άτομα, άσχετα αν κάποιοι μεγάλοι σημάδεψαν την εποχή. Ηταν ο πλούτος των ανθρώπων της χώρας, πλούτος που προϋπήρχε και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να ζυμωθεί και να αναδειχθεί.

Σήμερα πιθανότατα βρισκόμαστε σε μια καμπή. Ζούμε μια άλλη κρίση, η οποία όμως είναι αστεία μπροστά σ’ εκείνες που έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Κι αν εκείνες οι γενιές αναστήθηκαν μέσα από πραγματικό ερειπιώνα, οι νέες γενιές μπορούν καλύτερα. Εχουν τις γνώσεις και τα εφόδια. Αρκεί να τις αφήσουμε, δηλαδή να απελευθερώσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες που δεν τους επιτρέπουν να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν.
----------------------------------------------------------------------
δίχως ειλικρινή καταδίκη του εθνικισμού και απόσυρσή του από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους αλλά και από την καθημερινότητα μας δεν πρόκειται να επέλθει πραγματική πρόοδος στην πατρίδα μας...
από την άλλη ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο της Bild , ως ο βασικός μαγειρας των greek statistics...!!!

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ρόδος: η άρση της βίζας προσελκύει Τούρκους τουρίστες

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες αναμένονται στη Ρόδο για να γιορτάσουν το «Μπαϊράμι» το μήνα που διανύουμε.
Ηδη έχουν αρχίσει να γίνονται κρατήσεις στα πλοία προς το νησί. Η μεγάλη αύξηση στην κίνηση των Τούρκων επισκεπτών προς τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο, οφείλεται στην άρση της βίζας για τους Τούρκους κατόχους πράσινων υπηρεσιακών διαβατηρίων (κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι).

Η κατάργηση της βίζας για τους κατόχους «πράσινου διαβατηρίου» είναι ευρωπαϊκή οδηγία και η χώρα μας είχε καθυστερήσει να την εφαρμόσει. Θεσπίστηκε στη λογική ότι οι δημόσιοι και κρατικοί υπάλληλοι που είναι κάτοχοι «πράσινων διαβατηρίων» δεν μένουν παράνομα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Αντίθετα, η κίνηση με κρουαζιερόπλοια τον περασμένο μήνα υπέστη σημαντική καθίζηση, καθώς παρουσίασε μείωση της τάξης του 45,2%. Συνολικά, ήρθαν στη Ρόδο 30.200 τουρίστες λιγότεροι από αυτούς που ήρθαν τον Οκτώβριο του 2009.

Π. ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ
-----------------------------------------------------------------
εδώ και τώρα άρση της ΒΙΖΑΣ για όλους τους 75 εκατομμύρια Τούρκους...
η μη άρση αποτελεί ύψιστη ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ πολιτική του ελληνικού κράτους...
με τεράστια βλάβη στα νόμιμα ελληνικά συμφέροντα...
πολιτική που οδήγησε στη σημερινή χρεωκοπία...

Ανώνυμος είπε...

«Να διερευνηθεί ο ρόλος του Άιχελ στην ελληνική ένταξη στην ΟΝΕ»
NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010 15:17

Εξεταστική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Χάνς Άιχελ στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ζητούν δύο βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

«Θα πρέπει να αποκαλυφθεί ποιές συγκαλύψεις και παραλείψεις στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων οδήγησαν στο να πάρει η Ελλάδα το ευρώ [EUR=X] », δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Χανς Μίχελμπαχ. Ο φιλελεύθερος συνάδελφός του Φρανκ Σέφλερ χαρακτηρίζει «παράνομη» τη στάση που τήρησε τότε ο κ. Άιχελ στην υπόθεση της ελληνικής ένταξης στην ΟΝΕ και εν όψει των νέων στοιχείων ζητά από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να συστήσει εξεταστική επιτροπή.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Bild», η οποία τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύει σε συνέχειες έρευνα για το για το πώς η Ελλάδα με «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία μπήκε στη ευρωζώνη, υπάρχει επιστολή του κ. Άιχελ προς την Bundesbank, από το 2000, με την οποία επιβεβαιώνονται πιέσεις προς τους αντιρρησίες. Σύμφωνα πάντα με την «Bild», στην επιστολή του, η οποία απευθύνεται στον τότε πρόεδρο της Bundesbank Ερνστ Βελτέκε, ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός ασκεί πιέσεις, προκειμένου να φιμώσει τους επικριτές της ελληνικής ένταξης.

Είχε προηγηθεί ανοιχτή κριτική από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του ομοσπόνδου κρατιδίου της Έσσης Χανς Ρέκερς, ο οποίος στις 26 Απριλίου του 2000 είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να μετατεθεί για έναν χρόνο αργότερα η ημερομηνία της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, εξαιτίας των αδυναμιών που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Μερικές ημέρες αργότερα ο Χανς Άιχελ φέρεται να έστειλε τη διαφιλονικούμενη επιστολή.

Deutsche Welle