Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

30 Νοε 2010

Φοβού τους Έλληνες και φέροντες ομόλογα - 4ο Μέρος-

Το 3ο Μέρος αναρτήθηκε στις 19/10, σε αυτό το blog.

Είναι σαφές ότι ένα μέρος της στρατηγικής του Εφραίμ ήταν να επαναφέρει το Βατοπέδi σε ότι υπήρξε για μεγάλο μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας: ένα μοναστήρι με παγκόσμια εμβέλεια. Αυτό, επίσης, το έκανε να διαφέρει από τη χώρα που έτυχε να είναι στο εσωτερικό της. Παρά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα παραμένει μια κλειστή οικονομία. Είναι αδύνατο να βάλεις το δάχτυλο στην πηγή όλων των προβλημάτων της χώρας, αλλά εάν βάλεις ένα χέρι πάνω τους, ένα δάχτυλο θα αγγίξει τον στενό χαρακτήρα του. Όλα τα είδη των πραγμάτων που θα μπορούσαν να γίνουν πιο αποτελεσματικά με άλλα άτομα, τα κάνουν οι ίδιοι, μόνοι τους. Όλα τα είδη των αλληλεπιδράσεων με τις άλλες χώρες που θα μπορούσαν να είναι επικερδή, απλά δεν συμβαίνουν. Στη γενική εικόνα η Μονή Βατοπεδίου ήταν μια εκπληκτική εξαίρεση: καλλιέργησε σχέσεις με τον έξω κόσμο. Το πιο περίφημο γεγονός, πριν «σκάσει» το σκάνδαλο, ήταν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος την είχε επισκεφθεί τρία καλοκαίρια στη σειρά, και έμεινε για μία εβδομάδα σε κάθε επίσκεψη.
Οι σχέσεις με τους πλούσιους και διάσημους ήταν απαραίτητες για την επίτευξη του Βατοπεδίου, για της κρατικές επιχορηγήσεις και τις αποζημιώσεις, αλλά και για την τρίτη επέκταση της στρατηγικής της νέας διοίκησης της που είναι το real estate. Μέχρι στιγμής, το πιο έξυπνο πράγμα που είχε κάνει ο Πατέρας Εφραίμ ήταν να ξεψαχνίσει μέσα σε ένα παλιό πύργο, όπου φυλάσσονται τα βυζαντινά χειρόγραφα, ανέγγιχτο εδώ και δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, βυζαντινοί αυτοκράτορες και άλλοι κυβερνήτες είχαν παραχωρήσει με συμβόλαια στο Βατοπέδι διάφορες εκτάσεις γης, κυρίως στη σύγχρονη Ελλάδα και την Τουρκία. Κατά τα έτη πριν από την άφιξη του Εφραίμ, η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ιδιοκτησίας, αλλά παρέμεινε εκεί ένας τίτλος, με το οποίο παραχωρήθηκε το 14ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Ε Παλαιολόγου, μια λίμνη στην βόρεια Ελλάδα.
Μέχρι τη στιγμή που ο Εφραιμ ανακάλυψε την συμβολαιογραφική πράξη για τη λίμνη στα θησαυροφυλάκιά του Βατοπεδίου, η ελληνική κυβέρνηση την είχε ορίσει ως υδροβιότοπο. Στη συνέχεια, το 1998, ξαφνικά δεν ήταν πια: κάποιος την είχε αποχαρακτηρίσει. Λίγο αργότερα, στους μοναχούς είχε χορηγηθεί πλήρης τίτλος της λίμνη.

Πίσω στην Αθήνα, βρήκα τον Πέτρο Δούκα, τον υπεύθυνο στο εσωτερικό του Υπουργείου Οικονομικών που ήταν ο πρώτος που πλεύρισαν οι μοναχοί του Βατοπεδίου. Ο Δούκας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των δύο κοινοβουλευτικών ερευνών, αλλά είχε γίνει, παραδόξως, το μοναδικό πρόσωπο στην κυβέρνηση πρόθυμο να μιλήσει ανοιχτά για το τι είχε συμβεί. (Δεν ήταν από τη γέννηση του  Αθηναίος, αλλά Σπαρτιάτης-αλλά ίσως αυτό είναι μια άλλη ιστορία.). Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα άτομα στην ελληνική κυβέρνηση, ο Δούκας ήταν ένας τύπος που είχε κάνει την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός την Ελλάδα και, στη συνέχεια, το 2004, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, είχε πάρει μια θέση στο υπουργείο Οικονομικών. Ήταν τότε 52 ετών και είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως τραπεζίτης της Citigroup στη Νέα Υόρκη. Ήταν ψηλός και ξανθός και μιλούσε δυνατά, απότομα και αστεία. Ήταν ο Δούκας αυτός που ήταν υπεύθυνος για την ίδια την ύπαρξη του μακροπρόθεσμου χρέους της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, και κανείς δεν έβλεπε κανένα κίνδυνο στο δανεισμό χρημάτων για την ελληνική κυβέρνηση, είχε μιλήσει στους ανωτέρους του για την έκδοση 40 - και 50-ετών ομολόγων. Στη συνέχεια, οι ελληνικές εφημερίδες έτρεξαν με πρωτοσέλιδα, στην επίθεση (Ο ΔΟΥΚΑΣ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ  των παιδιών μας), αλλά ήταν ένα πολύ έξυπνο πράγμα που είχε κάνει. Τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια των μακροπρόθεσμων ομολόγων σήμερα στο εμπόριο είναι κατά 50 σεντς στο δολάριο, που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τα αγοράσει στην ελεύθερη αγορά. «Δημιούργησα ένα 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικό κέρδος γι’ αυτούς», λέει ο Δούκας, γελώντας. "Θα πρέπει να μου δώσουν ένα μπόνους!"
Δεν είχε πολύ καιρό που ο Δούκας είχε ξεκινήσει στην νέα του θέση εργασίας, όταν δύο μοναχοί εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στο υπουργείο Οικονομικών, στο γραφείο του. Ο ένας ήταν ο πατέρας Εφραίμ, για τον οποίον ο Δούκας είχε ακούσει. Τον άλλον,  άγνωστος στον Δούκα αλλά σαφώς η αιχμή του εγχειρήματος, ήταν ένας τύπος που ονομάζεται Πατέρας Αρσένιος. Είχαν αυτήν την λίμνη, όπως είπαν, και ήθελαν το Υπουργείο Οικονομικών να τους καταβάλει μετρητά για αυτήν. «Κάποιος είχε δώσει την πλήρη κυριότητα της λίμνης», λέει ο Δούκας. «Ήθελαν τώρα να την ρευστοποιήσουν. Ήρθαν και μου είπαν, «Μπορείτε να την εξαγοράσετε». Πριν από τη συνάντηση, ο Δούκας αντιλήφτηκε ότι είχαν κάνει πολλή δουλειά. «Πριν έρθουν, ξέρουν ήδη πολλά για σένα, τη γυναίκα σου, τους γονείς σου, την έκταση των θρησκευτικών πεποιθήσεων σου», είπε. «Το πρώτο πράγμα που με ρώτησαν ήταν αν θα ήθελα να με εξομολογήσουν.» Ο Δούκας αποφάσισε ότι δεν θα ήταν συνετό να πει στους μοναχούς τα μυστικά του. Αντ 'αυτού τους είπε ότι δεν θα τους δώσει τα χρήματα για τη λίμνη τους, την οποίο ακόμα δεν ξέρει πώς ακριβώς είχε έρθει στη κατοχή τους. «Φάνηκε ότι σκέφτηκαν ότι είχα όλα αυτά τα χρήματα να δαπανήσω,» λέει ο Δούκας. «Είπα, «Ακούστε, σε αντίθεση με αυτά που πιστεύει η κοινή γνώμη, δεν υπάρχουν χρήματα στο υπουργείο Οικονομικών.» Και αυτοί είπαν: «Εντάξει, αν δεν μπορείτε να μας εξαγοράσετε, γιατί δεν μπορείτε να μας δώσετε μερικά από τα κομμάτια γης;»
Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν η στρατηγική της νίκης: την ανταλλαγή της λίμνης, η οποία δεν απόδιδε ενοίκια, για κρατικές ιδιοκτησίες που απόδιδαν. Κάπως οι μοναχοί είχαν πείσει κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η γη γύρω από τη λίμνη άξιζε πολύ περισσότερο από τα € 55,000,000 που αργότερα εκτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή, όπως είχε εκτιμηθεί και στη συνέχεια  η αξία της, για να φτάσουν οι ανώτερες εκτιμήσεις ώστε να ζητήσουν αξίας € 1,000,000,000  κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ο Δούκας αρνήθηκε να τους δώσει οτιδήποτε από τα  περίπου € 250 000 000 000 αξίας γη που είχε το Υπουργείο Οικονομικών. ("Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό" λέει ότι ο ίδιος τους είπε.) Οι μοναχοί πήγαν στην πηγή των επόμενων πιο πολύτιμων καλλιεργήσιμων εδαφών, δηλαδή της γης και των δασών που ελέγχονται από το Υπουργείο Γεωργίας. Ο Δούκας θυμάται, «παίρνω μια κλήση από τον Υπουργό Γεωργίας που έλεγε: «Ανταλλάσουμε με αυτούς όλη αυτή τη γη, αλλά δεν είναι αρκετό. Γιατί δεν βάζεις και εσύ κάποια από τα δικά σου κομμάτια γης;» Μετά την άρνηση του, ο Δούκας έλαβε άλλη κλήση-αυτή τη φορά από το γραφείο του πρωθυπουργού. Πάλι είπε όχι. Στη συνέχεια λαμβάνει αυτό το κομμάτι χαρτί που έλεγε ότι δίνεται στους μοναχούς κρατική γη, και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να το υπογράψει. “Είπα, “Γαμ...τε, δεν υπογράφω."
Και δεν το έκανε-τουλάχιστον όχι στην αρχική του μορφή. Αλλά το γραφείο του πρωθυπουργού τον πίεσε, οι μοναχοί, φάνηκε του Δούκα, ότι είχαν κάποιο είδος «κράτημα» επί του προϊστάμενου προσωπικού του πρωθυπουργού. Αυτός ο τύπος, Γιάννης Αγγέλου, είχε γνωρίσει τους μοναχούς λίγα χρόνια πριν, αμέσως μετά που είχε διαγνωστεί μια απειλητική για τη ζωή του ασθένεια. Οι μοναχοί προσευχήθηκαν για αυτόν. Δεν είχε πεθάνει, αλλά, αντίθετα, επανήλθε σε χρόνο ρεκόρ. Τους είχε, όμως, δώσει την εξομολόγηση του.

Μέχρι τώρα, η άποψη του Δούκα γι’ αυτούς τους μοναχούς ήταν λιγότερο ως απλοί απατεώνες από ότι ως οι πιο γνωστικοί επιχειρηματίες που είχε ποτέ αντιμετωπίσει. «Τους είπα ότι θα πρέπει να αναλάβουν το Υπουργείο Οικονομικών» λέει. «Δεν διαφώνησαν». Στο τέλος, υπό την πίεση από το αφεντικό του, ο Δούκας υπέγραψε δύο κομμάτια χαρτί. Στο πρώτο συμφώνησε να μην αμφισβητήσει την κυριότητα των μοναχών επάνω στη λίμνη. Στο δεύτερο, έκανε δυνατή την ανταλλαγή γης. Δεν έδινε στους μοναχούς δικαιώματα σε όλα τα εδάφη του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά, συμφώνησε να αποδεχθεί τη λίμνη τους ως ακίνητη περιουσία του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Δούκας ενεργοποίησε τη συναλλαγή τους με τον Υπουργό Γεωργίας. Σε αντάλλαγμα για τη λίμνη τους, οι μοναχοί έλαβαν 73 διαφορετικές κρατικές ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένου του ό, τι ήταν στο παρελθόν το κέντρο γυμναστικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004-το οποίο, όπως πολλά από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση έκτισε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν τώρα άδειοι και εγκαταλελειμμένοι χώροι. Και αυτό, ο Δούκας υπέθεσε ότι, γινόταν. "Πιστεύεις ότι είναι άγιοι άνθρωποι», λέει. «Ίσως θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένα ορφανοτροφείο.»

Αυτό που ήθελαν να δημιουργήσουν, όπως αποδείχθηκε, ήταν μια εμπορική-κτηματομεσιτική αυτοκρατορία. Άρχισαν πείθοντας την ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι που σπάνια έκανε: να μετατρέψει μια κτηματική μη εμπορεύσιμη περιοχή, σε μια για εμπορικούς σκοπούς. Πάνω και πέρα από τα εδάφη που δικαιούνταν στην ανταλλαγή τους -τα οποία το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη συνέχεια εκτίμησε ότι είχαν αξία ύψος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ-οι μοναχοί, εντελώς μόνοι τους, είχαν καταφέρει να έχουν 100 τοις εκατό χρηματοδότηση για την αγορά εμπορικών κτιρίων στην Αθήνα, καθώς και να αναπτύξουν τις ιδιοκτησίες που είχαν αποκτήσει. Το πρώην κέντρο Ολυμπιακών Αγώνων Γυμναστικής ήταν να γίνει ένα φανταστικό ιδιωτικό νοσοκομείο-από το οποίο οι μοναχοί θα απολάμβαναν προφανώς κάποια συνέργεια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός Έλληνα τραπεζίτη, οι μοναχοί εκπόνησαν τα σχέδια για κάτι που θα ονομαζόταν Ταμείο Κτηματικής περιουσίας Βατοπεδίου. Οι επενδυτές του ταμείου, στην πραγματικότητα, θα αγόραζαν από τους μοναχούς τις ιδιοκτησίες που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση. Και οι μοναχοί θα χρησιμοποίησαν τα χρήματα για την αποκατάσταση της μονής τους στην παλιά της αίγλη.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 19:36 Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Χρ. Μάτης: Πολιτικός όρκος για το νέο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Υπέρ της πολιτικής ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τάσσεται, με επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην πράξη» Χρήστος Μάτης.
"Η άποψή μας, την οποία διαμορφώσαμε αφού συζητήσαμε και με τους νομικούς μας συμβούλους, είναι ότι η ορκωμοσία πρέπει να είναι πολιτική. Και αυτό όχι γιατί αδιαφορούμε για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όσων έχουν, αλλά αντίθετα, επειδή τις σεβόμαστε βαθειά. Θεωρούμε όμως ότι ο όρκος που προβλέπεται στο άρθρο 52 του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, είναι ισχυρός και χωρίς θρησκευτική τελετή", επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μάτης και προσθέτει:

"Ο όρκος για πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και τίμια και ευσυνείδητη εκπλήρωση των καθηκόντων του δημοτικού συμβούλου, δεν χρειάζεται άλλους εγγυητές, πλην της ίδιας της συνείδησής μας. Θα θέλαμε όμως στην τελετή της ορκωμοσίας να προσκληθεί τόσο ο Επίσκοπος της Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των δογμάτων που έχουν ως έδρα τους την πόλη μας".

Ανώνυμος είπε...

1 Δεκεμβρίου 2010
Προετοιμάζεται η Αυτόνομη Δημοκρατία της Ροδόπης;
Η σημαία που έχουν βγάλει (κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο) οι Τούρκοι για την Δυτική Ελεύθερη Ελληνική Θράκη....

Του Γιώργου Καραμπελιά

- Η κάθοδος αυτόνομων μουσουλμανικών συνδυασμών στην Κομοτηνή και την Ξάνθη και η εκλογή περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σύμφωνα με την κατευθυνόμενη από το τουρκικό προξενείο ψήφο των μειονοτικών, αποτέλεσαν ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική του νεοοθωμανισμού.

Και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το μικρό ποσοστό των τουρκικών ψηφοδελτίων σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Αυτό αποτελούσε ηθελημένη στρατηγική του προξενείου για να μην τρομάξει η ελληνική κοινή γνώμη και να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα ελληνικά κόμματα στην περιοχή. Το πρόβλημα στη Θράκη τείνει να γίνει εκρηκτικό και η μειονότητα να μεταβληθεί σε στρατηγική μειονότητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. Γειτνίαση με μια αναθεωρητική και επεκτατική χώρα.

Β. Αποδυνάμωση της χώρας στην οποία ζει η μειονότητα και αντίστοιχη ενδυνάμωση της γειτονικής αναθεωρητικής δύναμης, που προετοιμάζει ψυχολογικά τη μειονότητα για κινήσεις αποσχιστικού χαρακτήρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, την απομακρύνει συναισθηματικά από την παρούσα πατρίδα της.

Γ. Ύπαρξη μιας μειονότητας με παρόμοια ταυτότητα σε μια γειτονική χώρα. Στην περίπτωση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, η Τουρκία θα προσπαθήσει να προωθήσει ως ενδιάμεσο στάδιο μια λογική αυτονομίας των μουσουλμάνων της Θράκης, ενεργοποιώντας ένα μέχρι σήμερα «κρυφό χαρτί» της, την άμεση γειτνίαση των ελλήνων μουσουλμάνων με τις μουσουλμανικές μειονότητες της Βουλγαρίας. Το μειονοτικό ζήτημα στην περίπτωση της Βουλγαρίας είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι στην Ελλάδα. Τα μεγέθη είναι άλλης κλίμακας -μάλλον γύρω στο 10% του πληθυσμού- με παρόμοια σύνθεση με την Ελλάδα, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό Πομάκων υπό διαδικασία τουρκοποίησης, τουρκογενείς, τσιγγάνοι κ.λπ.
Η μειονότητα στη Βουλγαρία χρησιμοποιείται ως στρατηγική μειονότητα με διαφορετικό ρόλο, ανάλογα με την περίπτωση και τη συγκυρία: Επί Ζίβκοφ η κύρια κατεύθυνση ήταν η προσπάθεια χρησιμοποίησής της για να αποσταθεροποιηθεί το βουλγαρικό καθεστώς. Στη σημερινή συγκυρία κυρίαρχη είναι η προσπάθεια ελέγχου από την Τουρκία της Βουλγαρίας, μέσω του μειονοτικού και της απειλής που αντιπροσωπεύει, ούτως ώστε να διαλυθεί ό,τι απέμεινε από τους άξονες Σόφιας – Μόσχας και Αθήνας – Σόφιας. Και για την ώρα φαίνεται αυτή η στρατηγική να αποδίδει. Τα προβλήματα επιδεινώνονται με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και τη δημιουργία των κάθετων αξόνων της Εγνατίας που θα διασυνδέουν Βουλγαρία και Ελλάδα, που θα φέρουν σε άμεση επαφή τις δύο μειονότητες για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά συνέπεια θα υπάρχει η πιθανότητα σχετικής ομογενοποίησης των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Αν λοιπόν ευοδωθούν τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας -σε συνεργασία με τους υπερασπιστές των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Γερμανούς και Αμερικανούς και με την αμέριστη στήριξη διαφόρων εγχώριων υπερασπιστών τους- τότε θα εμφανιστεί η δυνατότητα για τη διεκδίκηση μιας αυτόνομης περιοχής της Ροδόπης ή, στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση, της Δημοκρατίας της Ροδόπης, που θα περιλαμβάνει πληθυσμούς από τις δύο πλευρές των συνόρων… Το ζήτημα πλέον δεν είναι καθόλου μακρινό και αν κρίνουμε τον τρόπο που το ελληνικό κράτος χειρίστηκε το θέμα των μειονοτήτων, όπως και εκείνο της ανάπτυξης και του πληθυσμού της Θράκης, θα πρέπει να φοβηθούμε τα χειρότερα.

(Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την απογραφή του 1940 η Θράκη είχε 370.000 πληθυσμό ενώ μόνο με τη φυσική ανάπτυξη του πληθυσμού θα έπρεπε να έχει 540.000 κατοίκους το 2001. Αντ’ αυτού είχε μόνο 362.000, όσο δηλαδή οι δήμοι Περιστερίου και Καλλιθέας μαζί!) Ή μήπως δεν θα πρέπει να μας φρονηματίζει το προηγούμενο της Κύπρου και ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων;

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, πέρα από τις υπόλοιπες παραμέτρους -δηλαδή ανάπτυξη της αυτόνομης ταυτότητας των Πομάκων και των Ρομά, αποκλεισμός των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου και κατάργησή του στον βαθμό που δεν συμμορφώνεται, εκπαιδευτική πολιτική που να ευνοεί την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία-, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική με ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού.

Η ανάπτυξη της Ξάνθης και της Κομοτηνής πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν ενδοστρεφής μια και υπάρχουν τεράστια περιθώρια για μια τέτοια ανάπτυξη, και η εξωστρεφής ανάπτυξη με κατεύθυνση την Βουλγαρία και τον Εύξεινο να επικεντρωθεί στον Νομό Έβρου, που εξάλλου διαθέτει και τα γεωγραφικά και τα μορφολογικά πλεονεκτήματα για κάτι τέτοιο. Το Πανεπιστήμιο της Θράκης πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο και να συνδεθεί με την οικονομία της περιοχής, ενώ στη Θράκη πρέπει να εγκατασταθούν βιομηχανίες εξυπηρέτησης και των αναγκών των ένοπλων δυνάμεων. Για να μην ξυπνήσουμε αύριο με ένα νέο κυπριακό πρόβλημα στο εσωτερικό της ίδιας της Ελλάδας, πρέπει πριν απ’ όλα να αφυπνιστεί ο ελληνικός λαός για τον άμεσο κίνδυνο που συνιστά ο νεοοθωμανισμός στη Θράκη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
----------------------------------------
σε ποιό τμήμα της ΕΥΠ εργάζεται ο αριστερός αρθρογράφος και ποιό είναι το ύψος της αποζημίωσης για κάθε εθνικιστικό και ρατσιστικό άρθρο..???

Ανώνυμος είπε...

29.11.10
«Канал 5 Телевизија» :
Η Ελλάδα ζητά από Ουάσιγκτον τη ΜΗ δημοσίευση των ελληνο-μακεδονικών διαπραγματεύσεων
Νοέμβριος 29, 2010.


Η Ελλάδα ζητά από την Ουάσιγκτον να σταματήσει τη δημοσίευση των απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τις ελληνο-μακεδονικές σχέσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έστειλε το απόγευμα χθες σημείωμα διαμαρτυρίας προς τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σμιθ, και παρότρυνε την Ουάσιγκτον να κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ ώστε να εμποδίσει τη δημοσίευση των μυστικών εγγράφων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα ελληνικά συμφέροντα, όπως πληροφορήθηκε το «Канал 5 Телевизија» από ανεπίσημες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Εξάλλου ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DPA , Μεντούχ Τάτσι, δήλωσε χθες ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει έγγραφα του Wikileaks που επιβεβαιώνουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ανάμειξη , καθώς και πρόσωπα, στην σύγκρουση στην Μακεδονία το 2001.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη διαρροή των αμερικανικών μυστικών εγγράφων, ο Φίλιπ Γκόρντον υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε στους συμβούλους του Σαρκοζί, ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι στην Ελλάδα θα έρθει άλλη κυβέρνηση που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στην ελληνομακεδονική διαφορά.

Ο Γκόρντον, μάλιστα, συμφώνησε ότι καμία άλλη κυβέρνηση, εκτός του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ήταν τόσο ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις του ελληνομακεδονικού ζητήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση Γκόρντον, υπήρχε αισιοδοξία ότι εάν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει τα Σκόπια να διοργανώσουν ένα δημοψήφισμα, ώστε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την επιμονή της στην αλλαγή των μακεδονικών διαβατηρίων, τότε θα υπήρχε πρόοδος στο θέμα του ονόματος.

Ανώνυμος είπε...

Το καναλι 5 τα ειπε αυτά. Τι έγινε, δολοφονησε ο Γκρουεφσκι τους αντιπαθητικους δημοσιογραφους, τους έκλεισε στα ψυχιατρεια και τους πηρε τα παιδια; Βαζω στοιχημα ότι τους τρομαξε πολυ για να τα πουν αυτα...

Πολιτικές διαστάσεις έλαβε στα Σκόπια η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης την Πέμπτη το βράδυ έξω από κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο μεγαλύτερος σε τηλεθέαση σταθμός της ΠΓΔΜ, «Α1». Δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για απόπειρα εκφοβισμού και φίμωσης του σταθμού που τον τελευταίο χρόνο από φιλοκυβερνητικός μετατράπηκε σε φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Ιβο Κότεφσκι, η αστυνομία βρέθηκε στο σημείο για την υποστήριξη επιθεωρητών της υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του κτιρίου για να κάνουν οικονομικό έλεγχο, καθώς στο ίδιο κτίριο συστεγάζονται ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός "Α1", τρεις ημερήσιες εφημερίδες και μία μονάδα τυποποίησης τροφίμων, όλες συμφερόντων του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, οι επιθεωρητές εισήλθαν στο κτίριο για να κάνουν έλεγχο στα λογιστικά βιβλία της μονάδας τυποποίησης τροφίμων, μετά από καταγγελίες για φοροδιαφυγή της επιχείρησης.

Δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο και μάλιστα ο αρχισυντάκτης του "A1" Μλάντεν Τσαντίκοφσκι ανέφερε ότι πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση με στόχο την άσκηση πιέσεων στο σταθμό από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι. «Στην ουσία», τόνισε, «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης και για εισβολή της αστυνομίας στον "Α1", με στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση του σταθμού».

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπροσώπων ΜΚΟ, που έκαναν λόγο για «βίαιη επίθεση στην ελευθερία έκφρασης στη χώρα». Αργά το βράδυ, στο κτίριο του "Α1", μετέβησαν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης της καθώς και πλήθος κόσμου. Λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και η αστυνομία αποχώρησε μετά από μερικές ώρες.

Ανώνυμος είπε...

Ανεστάλη η κυκλοφορία τριών ημερήσιων εφημερίδων των Σκοπίων, που ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι, καθώς η υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σφράγισε τα γραφεία τους ύστερα από φορολογικό έλεγχο.

Οι διευθυντές των εφημερίδων «Βρέμε» (Vreme), «Σπίτς» (Spic) και «Κόχα ε Ρε» (Koha e Re) ανακοίνωσαν ότι η κυκλοφορία αναστέλλεται μέχρι να αποσφραγισθούν τα γραφεία τους και κατηγόρησαν τις Αρχές για μεροληπτικό έλεγχο και για προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου.

Το όλο θέμα έλαβε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς τα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι διευθυντές των τριών εφημερίδων που σφραγίσθηκαν κάλεσαν τους πολίτες των Σκοπίων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απόψε, στο κέντρο των Σκοπίων.

«Ένας νέος ‘οργανισμός’ ιδρύθηκε στην Αλβανία, με τη δημοσίευση του «Καταλόγου των φυσικών Αλβανών», όπου συμπεριλαμβάνονται όλοι οι Αλβανοί της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, της πΓΔΜ και άλλων περιοχών».

Τα παραπάνω αναφέρει χαρακτηριστικά η σκοπιανή τηλεόραση ‘Κανάλι 5’, τονίζει, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το πρακτορείο INA, ο εμπνευστής αυτής της σύνδεσης είναι ο πολιτικός Κότσο Ντανάι, ο οποίος ανακοίνωσε τη συμμετοχή όλων των Αλβανών –Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, πΓΔΜ και άλλων περιοχών- σε μελλοντικές τοπικές και βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία.

« Ο στόχος μας είναι μέσα από θεσμικές διαδικασίες να επιδιώξουμε την ενοποίηση όλων των Αλβανών σε ένα κράτος το 2013. Μέσα από τον κατάλογο αυτόν θα εκλεγούν εκπρόσωποι των Αλβανών στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην πΓΔΜ, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στο Μαυροβούνιο και του συνόλου της διασποράς» δήλωσε ο Ντανάι.

ΠΓΔΜ: Μια χώρα που συνδιάζει άψογα το παρελθον (φασισμος συνεργασια ΒΜΡΟ-χιτλερ κομμουνιστικο καθεστως, φιμωση μμε) το παρον (ΒΜΡΟ) και το μελλον(;). Καμια χωρα με τετοιο καθεστως δεν επιβιωσε. Στα βαλκανια δεν συμφερει να σε αντιπαθουν ολοι σου οι γειτονες.

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 03-12-10

Την υποστήριξη της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ζητά η ΠΓΔΜ

Επιστολή Α.Μιλόσοσκι προς Δ. Δρούτσα με την οποία ζητάει υποστήριξη από την Ελλάδα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.
Ο υπουργός των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, με την οποία ζητάει υποστήριξη από την Ελλάδα για «τη λήψη απόφασης σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μιλόσοσκι στην επιστολή του αυτή προς τον κ. Δρούτσα - η οποία δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ - αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσφατα, ανανέωσε τη σύσταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα επιτεύγματα της χώρας, όλα τα προηγούμενα χρόνια και επιβεβαιώνοντας ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης φάσης της ενταξιακής διαδικασίας.

«Η χώρα μου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, κρίνεται κατάλληλη για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ εδώ και πέντε χρόνια είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κατάσταση αυτή είναι αφόρητη τόσο για μία υποψήφια χώρα η οποία τον επόμενο μήνα θα καθιερώσει την πλήρη εμπορική σύζευξη με την ΕΕ, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, όσο και για την αξιοπιστία της ΕΕ και της πολιτικής για τη διεύρυνση», σημειώνει ο κ.Μιλόσοσκι.

«Η Ελλάδα ως το παλαιότερο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή μας και αποδεδειγμένος υποστηρικτής της πολιτικής για την διεύρυνση, μέσω της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και σήμερα με την πρωτοβουλία για την Ατζέντα 2014/2018, μπορεί να συνεισφέρει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής. Η υποστήριξή σας για τη λήψη απόφασης σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα παράσχει την απαραίτητη πολιτική ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή. Με ένα τέτοιο βήμα θα δώσουμε ώθηση, από κοινού, και στο αναγκαίο θετικό κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις μεταξύ μας σχέσεις για την οριστική επίλυση της τελευταίας διμερούς διαφοράς, με μια βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο χώρες και λαούς προς όφελος της περιφερειακής και της ευρωπαϊκής σταθερότητας και ευημερίας», καταλήγει ο κ.Μιλόσοσκι στην επιστολή του αυτή προς τον κ. Δρούτσα.

Στην Αθήνα, πάντως, έγινε γνωστό πως η εν λόγω επιστολή δεν έχει παραληφθεί ακόμη από τον Υπουργό των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

11 χρόνια «πάρτι» με... ειδικές εντολές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Συγκεντρωτική κατάσταση ποσών ελλείμματος ανά έτος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Το παγιωμένο καθεστώς αδιαφάνειας στα οικονομικά στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο ενισχυόταν ακόμη και με παράνομες ειδικές εντολές αντιδημάρχων για μη καταβολή εισφορών περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στις 823 χειρόγραφες (!) σελίδες του πορίσματος της οικονομικής επιθεωρήτριας, η οποία διαπιστώνει μαύρη τρύπα 51.416.745,48 ευρώ στα ταμεία την περίοδο από το 1997 έως και το 2008.

Σύμφωνα με το πόρισμα που παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές, επιρρίπτονται ποινικές ευθύνες για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στους Απόστολο Τσουρέκα, Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, οι οποίοι διετέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών, στο γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, καθώς και σε άλλα 20 άτομα, υπαλλήλους και διοικητικά στελέχη.

«Διαπιστώνουμε ότι κατά σύστημα και κατ' επανάληψη επί σειρά ετών τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διενεργούσαν πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κατά λόγο αρμοδιότητας το καθένα απ' αυτά στοχεύοντας στην εύκολη εκταμίευση ποσών από το λογαριασμό των κρατήσεων χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καταστρατηγώντας τις διατάξεις και τους νόμους εφαρμόζοντας σταδιακά και χρονικά μη νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες ζημίωναν το ταμείο του δήμου με τα ποσά που έχουν προαναφέρει», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης το Φεβρουάριο του 2008.

Η οικονομική επιθεωρήτρια χαρακτηρίζει τις υπέρ τρίτων κρατήσεις «κρουνό εκταμίευσης χρημάτων» και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη μέθοδο με την οποία δημιουργήθηκε το έλλειμμα - μαμούθ. «Διαπιστώσαμε ότι οι υπέρ τρίτων κρατήσεις κατέληξαν να είναι προσφιλής κρουνός εκταμίευσης χρημάτων από τα ταμεία του δήμου και τη διάθεση αυτών για άλλους σκοπούς με κίνητρο το ότι οι δαπάνες αποδόσεως των υπέρ τρίτων κρατήσεων, τα μισθώματα κ.α. δεν υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ομοίως δεν υπόκεινται και οι δαπάνες μονίμων. Για το λόγο αυτό και προέβαιναν κατ' επανάληψη σε περιορισμούς ενταλμάτων μισθοδοσίας (για το διάστημα πριν το 2005) όπου περιέχοντο σ' αυτά και οι κρατήσεις και μετά το 2005 προέβαιναν σε περιορισμούς των Β' ονομαζόμενων Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (ΧΕΠ) των κρατήσεων που είχαν εισπραχθεί. Και το μείζον θέμα δημιουργείται για την τύχη των πιστώσεων που καταχωρούνταν σε βάρος του προϋπολογισμού του δήμου με την έκδοση ΧΕΠ. Στη συνέχεια περιορίζονται τα ΧΕΠ και αναλαμβάνονται από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους τα κονδύλια στον Κ.Α. χρεών, ενώ αφορούν κρατήσεις υπαλλήλων που πληρώθηκαν τις αποδοχές τους ως προς το καθαρό ποσό», εξηγεί η οικονομική επιθεωρήτρια στο πόρισμα.

Ανώνυμος είπε...

«Δεν υπήρχε βούληση για έλεγχο»

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος σήμερα εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπως ομολογεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος, «ουδέποτε μου ζητήθηκε ενδελεχής έλεγχος διαχείρισης όχι μόνο του Σαξώνη αλλά και των άλλων διαχειριστών. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου διαπίστωσα ότι τα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής καθυστερούσαν στην έκδοσή τους τόσο της μισθοδοσίας όσο και τα άλλα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στο υπόλοιπο χρέωσης του κάθε διαχειριστή εξόδων, το οποίο και μεταφέρεται από έτος σε έτος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η χαώδης κατάσταση που επικρατούσε στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου χαρακτηρίζεται σκόπιμη από την οικονομική επιθεωρήτρια, καθώς μ΄αυτή τη μέθοδο ήταν αποτρεπτικός ο ουσιαστικός έλεγχος και ο εντοπισμός των εμπλεκόμενων στο έλλειμμα. «Η τακτική αυτή του δήμου αποσκοπούσε στην εμπλοκή και άλλων προσώπων στη διαδικασία της διαχείρισης του Π. Σαξώνη, δημιουργώντας κατάσταση αρμόδιου - αναρμόδιου, υπεύθυνου - μη υπεύθυνου, ούτως ώστε να μην καταστεί δυνατόν να διακριβωθεί από τον οποιονδήποτε έλεγχο πόσα ακριβώς ποσά έχει αναλάβει ο Παν. Σαξώνης», επισημαίνεται στο πόρισμα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθεί σχετική πρόταση στην Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου η δικογραφία που σχηματίστηκε να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των ιδιαίτερα μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται ότι υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Aποκλειστικό:Τα τσιράκια της αυταρχικής Σαμαρικής ακροδεξιάς απειλούν και εκβιάζουν !

Φαίνεται ότι η ψυχραιμία στη Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να χάνεται προ πολλού.
Αυτό είναι φανερό πλέον από όλη τη συμπεριφορά του αρχηγού της και όλης της καμαρίλας του και των απανταχού τσιρακιών του. Μετά μάλιστα το φιάσκο που έπαθαν στις δημοτικές εκλογές, (έως και απ’τον Καμίνη ηττήθηκαν !) όπου την πρώτη Κυριακή μιλούσαν για θρίαμβό τους και μετά βέβαια αποστομωθήκαν, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Αυτή είναι μία κλασσική αντίδραση ενός πανικόβλητου «καπετάνιου» που κατανοεί ότι αργά ή γρήγορα οδηγεί το «πλοίο» στην ξέρα…
Βέβαια οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι έβαλαν τα χέρια τους να βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους, όταν κατευθυνόμενοι από τα πουλημένα,καγκεμπίτικου τύπου ΜΜΕ ψήφιζαν τον Σαμαρά για αρχηγό. Όποτε δεν χρειάζεται να τους λυπηθούμε για την όποια κακή τύχη θα έχει-πιθανότατα-το κόμμα τους από’δω και πέρα, Ας πρόσεχαν…

Ο Σαμαράς από την ημέρα που ανέλαβε έδειξε τις προθέσεις του καταργώντας κάθε διάλογο και φιμώνοντας κάθε αντίθετη φωνή μέσα στο κόμμα .Βλέπετε η ακροδεξιά και άρα αυταρχική φύση του δεν ήταν δυνατόν να μην εκδηλωθεί από τι στιγμή που έγινε αρχηγός. Όμως όταν τα έκανε αυτά ,στο μυαλό του δεν είχε μόνο τη «σιδηρά πειθαρχία» στο κόμμα, αλλά και την εκκαθάριση των φιλελεύθερων και φιλοδυτικών στοιχείων μέσα στο κόμμα την οποία άρχισε δειλά, δειλά (αλλά πολύ προβοκατόρικα) ο άλλος καγκεμπίτικου τύπου ιντριγκαδόρος (αν και όχι ακροδεξιός) και αποτυχημένος πρωθυπουργός Καραμανλής. Βλέπετε παρότι βγήκε ο Σαμαράς αρχηγός τα μικρά και μεγάλα στελέχη της ΝΔ παραμένουν στην πλειοψηφία τους φιλοδυτικά ,αλλά και το γενικά φιλελεύθερο ρεύμα δεν είναι διόλου ασήμαντο εκεί μέσα. Όμως για να μπορέσει ο Σαμαράς να μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα λαϊκίστικο, ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα (που θα αρέσει και στη…μαμά Ρωσία του Πούτιν, πρότυπο κάθε ακροδεξιού) έπρεπε αρχικά να καταργήσει κάθε διάλογο και δημοκρατική διαδικασία εκεί μέσα και στη συνέχεια να ξεφορτωθεί από το κόμμα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα φιλελεύθερα και φιλοδυτικά στελέχη.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι με ασήμαντες αφορμές άρχισε σύντομα να διαγράφει και να ξεφορτώνεται ανεπυθήμητα στελέχη (κάποιους φιλελεύθερους που δεν υπάκουσαν 100% στην «σιδηρά» Σαμαρική πειθαρχία) και αυτή η τριτοκοσμική και φασίζουσα λογική έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν, με αφορμή το μνημόνιο, διέγραψε και την ίδια τη Ντόρα Μπακογιάννη επειδή δεν υπάκουσε στην κούφια και λαϊκίστικη αντιμνημονιακή εκστρατεία του, ψηφίζοντας υπέρ του μνημονίου στη βουλή. Στο μεταξύ η καθεστωτική γκεμπελίστικη προπαγάνδα -που λειτουργεί στην εντέλεια από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, για λογαριασμό του ιδιότυπου πεντακομματικού καθεστώτος στη χώρα μας και στη συγκεκριμένη περίπτωση αβαντάρει τον Σαμαρά- αντιστρέφει την πραγματικότητα και προπαγανδίζει ότι η Μπακογιάννη έφυγε μόνη της επειδή τάχα είναι κάποια εξουσιομανής…

‘Όμως ο Σαμαράς και το επιτελείο του νόμιζε ότι επειδή ελέγχει τους μηχανισμούς των ΜΜΕ και τα έχει καλά με τα διαπλεκόμενα (που έχουν βαλθεί με το ζόρι να τον κάνουν πρωθυπουργό),ότι αυτές οι διαγραφές και εκκαθαρίσεις δεν θα έχουν κόστος στη δυναμική και το λαϊκό έρεισμα του κόμματος και ούτε καν υπολόγιζε απώλειες από πιθανή ίδρυση κόμματος από τη Μπακογιάννη. Έπεσε όμως έξω αφού και τα ποσοστά της ΝΔ στα γκάλοπ είναι σταθερά απογοητευτικά και μάλιστα και ο ίδιος ο Σαμαράς καταγράφεται εκεί ως εξαιρετικά αντιδημοφιλής χωρίς να έχει καρπωθεί τίποτα από την κυβερνητική φθορά, αλλά κυρίως τους ταρακούνησε-όπως είπαμε και πριν- το μεγάλο φιάσκο των δημοτικών εκλογών. Από εκεί και μετά ήταν που άρχισε να χάνεται η ψυχραιμία στη Νέα Δημοκρατία και κατά συνέπεια οι σπασμωδικές κινήσεις. Έτσι από τις δημοτικές εκλογές και μετά το επιτελείο της ΝΔ έχει αναλωθεί σε μία υστερική κομμουνιστικού-Σοβιετικού τύπου εκστρατεία ανακάλυψης των Μπακογιαννικών .
Είναι τέτοιος ο πανικός και η υστερία τους που στα μάτια του Σαμαρά αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά οι περισσότεροι ύποπτοι και πρέπει κάθε τόσο να παραδίδουν δείγματα αφοσίωσης στον…«μεγάλο ηγέτη» τους Σαμαρά !!

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 16:38 Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Πιέζει η Κομισιόν για το ασύρματο ευρυζωνικό Internet

του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Εκκληση στους υπουργούς Επικοινωνιών της Ε.Ε. να μη διστάσουν να λάβουν σκληρές αποφάσεις και να προχωρήσουν ολοταχώς στην αποδέσμευση των συχνοτήτων για το ασύρματο ευρυζωνικό Internet απηύθυνε η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρόους.
Η Κομισιόν πιέζει για την ταχεία αποδέσμευση της ζώνης των 800 MHz το 2013 με την ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Η συγκεκριμένη ζώνη χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως για την τηλεοπτική μετάδοση και η απόδοσή της για άλλες χρήσεις περιγράφεται από την Κομισιόν και διάφορους φορείς ως "ψηφιακό μέρισμα".

Στελέχη του υπουργείου Υποδομών, το οποίο είναι υπεύθυνο και για θέματα ραδιοσυχνοτήτων, σημειώνουν πως το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν συναντά διαφωνίες από πολλές χώρες της Ε.Ε. Οσον αφορά την Ελλάδα, πάντως, εκτιμούν πως υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η αποδέσμευση των συχνοτήτων το 2013. Διευκρινίζουν επίσης πως η απελευθέρωση των συχνοτήτων δεν σημαίνει κατ' ανάγκη πως ένα μέρος τους δεν θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τηλεοπτική μετάδοση, αφού κάτι τέτοιο αναμένεται να καθοριστεί από μια σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η διαδικασία αυτή δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από τις δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την εκμίσθωση συχνοτήτων στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Ανώνυμος είπε...

03-12-10

Ημερίδα για την ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία

Τη σκιαγράφηση του επιχειρηματικού μέλλοντος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, θα επιχειρήσουν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010.

Την ημερίδα διοργανώνουν το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK).

Στη διάρκεια της ημερίδας θα συζητηθούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θέματα για τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται η πολιτική με την επιχειρηματικότητα, καθώς και παραδείγματα συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ημερίδα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν προσκληθεί ο υπουργός Επικρατείας, Χαράλαμπος Παμπούκης, ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΠ, Γιάννος Παπαντωνίου, ο πρόεδρος του DEIK, Σελίμ Εγκελί, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές, ο αντιπρόεδρος τραπεζικών εργασιών της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Μουσταφά Μποράν, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και της Τουρκίας, καθώς και επαγγελματικών φορέων των δύο χωρών.

www.kathimerini.gr

Ανώνυμος είπε...

Σαλί Μπερίσα
Τα Τίρανα δεν θέλουν μια «Μεγάλη Αλβανία»

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Τα Τίρανα είναι κατά της ένωσης της Αλβανίας και του Κοσόβου, στο πλαίσιο μιας «Μεγάλης Αλβανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα «Tagesanzeiger».

Ο διαχωρισμός του Κοσόβου από τη Σερβία, χάραξε τα τελικά κρατικά σύνορα στα Βαλκάνια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα.

«Η πλειοψηφία των Αλβανών στην περιοχή είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είμαστε ενωμένοι στο πλαίσιο της ΕΕ, γι' αυτό και δεν είναι αναγκαία καμιά αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε.

Ο κ. Μπερίσα σημείωσε ακόμη ότι η Μακεδονία θα πρέπει να συμπεριφέρεται στους Αλβανούς ως ισότιμους πολίτες της χώρας και αποκάλυψε ότι, σύντομα, θα επισκεφθεί τα Τίρανα ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Όπως, μάλιστα, σημείωσε, η επίσκεψη αυτή θα είναι ένα σημάδι της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Αξίζει αν σημειωθεί πως πρόσφατη έρευνα είχε δείξει ότι η πλειοψηφία των Αλβανών, εντός της Αλβανίας, αλλά και στο Κόσοβο και την Μακεδονία είναι υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου αλβανικού κράτους.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ποντιακή τηλεόραση;
Όχι, δεν είναι ανέκδοτο!

Subject: {HAF} PONTOS TV

Αγαπητοί φίλοι, σας στέλνω δυο κείμενα που αφορούν το υπό ίδρυση τηλεοπτικό κανάλι PONTOS TV. Οι σκέψεις για τη φυσιογνωμία του καναλιού και ένας κατάλογος με εκπομπές που είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, είναι η αφετηρία. Θα ήθελα να προσεγγίσετε και να αναλύσετε και σεις με τη σειρά σας το όλο θέμα και αν είναι δυνατόν, να κάνετε τις όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις θέλετε, γιατί πιστεύω ότι όταν σκέφτονται πολλοί, είναι καλύτερα, και στην περίπτωση του PONTOS TV.
φιλικά
Σάββας Καλεντερίδης ( ο γνωστός πράκτορας της ΕΥΠ )
-------------------------------------------------------
η ποντιακή τηλεόραση, το ποντιακό ραδιόφωνο, οι ποντιακοί σύλλογοι, τα φροντιστήρια εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας αποτελούν έκφραση συταγματικά εγγυημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής δημοκρατίας...
το ίδιο όμως και πολύ περισσότερο αφορά την μακεδονική τηλεόραση, το μακεδονικό ραδιόφωνο, την μακεδονική εφημερίδα, τους μακεδονικούς συλλόγους ....
ο εθνικιστικός ισχυρισμός , κυρίως ποντιακής προέλευσης , ότι έτσι προκαλείται διαίρεση του κόσμου είναι αναληθής και υπερυποκριτικός...
γιατί οι πόντιοι να έχουν τέτοιο δικαίωμα και οι μακεδόνες αλλά και οι βλάχοι και οι αλβανοί της ελλάδος να τον στερούνται...???