Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

17 Νοε 2010

ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΠΑΣΟΗΣ


Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε στην Δημοκρατία της Μακεδονίας η νέα έκδοση στην μακεδονική γλώσσα του βιβλίου του Τραϊανού Πασόη «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ (ΜΑ.ΚΙ.Β.Ε.-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ)» με τον τίτλο «ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ», απο τον εκδοτικό οίκο Матица Македонска.

6 σχόλια:

Κρασοπατήρ είπε...

ΤΡΑΝΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ?

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΞΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ Κ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Κ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ Κ ΠΑΤΕ ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ.ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ,ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ!!!!ΟΠΩΣ ΕΚΑΨΕΣ ΤΟΝ ΣΟΝΤΡΑ ΘΑ ΚΑΕΙΣ Κ ΕΣΥ Κ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ Κ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΥ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΨΕΙ,ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΟΥΤΕ ΕΔΩ ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ,ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΩΡΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ποτέ δεν έχω κάνει συζήτηση με την άλλη μεριά, και ούτε έχω ακούσει επιχειρήματα από σοβαρούς, μη φανατισμένους ανθρώπους, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πραγματικά επειδή δεν ξέρω, γιατί έχετε πρόβλημα με το χαρακτηρισμό Σλαβομακεδόνες. Δεδομένου ότι γενετικά ούτε οι Έλληνες Μακεδόνες είναι ιδιαίτερα κοντά γενετικά στους αρχαίους λόγω επιμείξεων με άλλα ελληνικά φύλα αλλά και με διάφορους κατά καιρούς κατακτητές, αλλά πόσο μάλλον τα δικά σας φύλα που ήρθαν στην περιοχή αργότερα, ποιο το πρόβλημα με ένα γεωγραφικό προσδιορισμό για την ΠΓΔΜ (Βόρεια Μακεδονία ας πούμε), και με ένα εθνολογικό - λαογραφικό για εσάς?

Δεν είμαι εθνικιστής, το αντίθετο μάλιστα, και προσβλέπω σε ένα μέλλον όπου όλοι οι λαοί της περιοχής έχουν ξεπεράσει τις προαιώνιες έχθρες, αλλά αυτό χωρίς πολιτισμένη κουβέντα δε θα γίνει, οπότε σας παρακαλώ μην αγνοήσετε την ερώτηση. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο Νέος Δήμαρχος Αριδαίας Δημήτριος Πασόης οφείλει το συντριπτικό 58% ΚΑΙ στην στήριξη της ομαδας του πρώτου του ξάδελφου Τραϊανοπυ Πασόη , γνωστού Μακεδόνα , με πλούσια δράση για την αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας από το εθνικιστικό ελληνικό κράτος...???
Μήπως παρομοίως ο Νέος Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος οφείλει την εκλογή του ΚΑΙ στον πρώτο ξάδελφό του Παύλο Βοσκόπουλο, άσχετα της μη στήριξής του, γνωστό στέλεχος του μακεδονικού κόμματος Ουράνιου Τόξου..???
μήπως τέλος η εκλογή στο τοπικό συμβούλιο της Μελίτης/Οφτσάρανης του Δήμου Φλώρινας , του στελέχους του Ουράνιου Τόξου Αναστασιάδη δεν αποτελεί επιβράβευση του μακεδονικού του έργου , με το θαυμάσιο ετήσιο μακεδονικό πανηγύρι την ημέρα του προφήτη ηλία/ίλιντεν..???

Ανώνυμος είπε...

φίλε ανώνυμε
κανείς άνθρωπος δεν δέχεται να του επιβάλκλουν ταυτότητα και μάλιστα διαφορετική από αυτή που είναι και αυτοπροσδιορίζεται..
Σλαβομακεδονές δεν υπάρχουν όπως δεν υπάσρχουν Σλαβορώσσοι , ΣλαβοΤσέχοι, Σλαβουκρανοί..
υπάρχουν μόνο Μακεδόνες, Ρώσσοι, Τσέχοι , Ουκρανοί...
όπως έγραφε ο Στρατής Μυριβήλης στις αρχές του 19 αιώνα...
αυτοί εδώ οι κάτοικοι της Μακεδονίας, παρότι φιλοπατριαρχικοί , δεν είναι ούτε θέλουν να είναι Βούλγαροι, Σέρβοι, Έλληνες..
ούθτε Αρχαίοι ούτε Σλάβοι..
Είμναι Μόνο Μακεδόνες...
Σλαβομακεδονική εθνική ταυτότητα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο,παρα μόνο Μακεδονική..
ούτε υπάρχουν ελληνομακεδόνες , ούτε ξεχωριστή από τη ελληνική ελληνομακεδονική ταυτότητα.
υπάρχει ΜΟΝΟ ελληνική, η οποία συναντάται σε πολλές περιοχές του ελληνικού κράτους , αλλά και εκτός αυτού σε όλο τον κόσμο..
ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η μακεδονία..
πρόκειται δηλαδή για έλληνες κάτοικους στη Μακεδονία και όχι για μακεδόνες...
όπως είναι οι Μακεδόνες κάτοικοι στην Αθήνα και την Πελλοπόνησο...
φυσικά όλοι οι κάτοικοι της διαμελισμένης πολιτικά Μακεδονίας είναι ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Μακεδόνες..
όπως όλοι οι κάτοικοι της της διαμελισμένης πολιτικά Θράκης είναι γεωγραφικά Θράκες...
είτε είναι ελληνικής, είτε βουλγάρικης είτε τουρκικής εθνοτικής καταγωγής..
βασική προϋπόθεση για την ακύρωση κάθε εθνικισμού αποτελεί η αναγνώριση της εθνοτικής και γλωσσικής ταυτότητας κάθε ανθρώπου...
γιατί μόνο όταν ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ δημιουργούνται οι παθολογικοί εθνοτισμοί, δηλαδή οι εθνικισμοί...
οι μακεδόνες εδώ και αιώνες εργάζονται καθημερινά για την ειρηνική και αρμονική συμβίωση όλων των εθνοτήτων της μακεδονίας, τις οποίες αναγνωρίζουν , δίχως εξαιρέσεις...

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ, και δε με καίει κιόλας γιατί είμαι από την Κρήτη, αλλά δεν πιστεύεις οτι οι Ελληνες Μακεδόνες έχουν κι αυτοί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, και πως πιστεύουν ότι προσεταιρίζεστε τη δικιά τους εθνική ταυτότητα - ειδικά όταν λες ότι είναι ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Μακεδόνες. Και αυτό το λέω δεδομένου ότι ο προσδιορισμός είναι πάνω απ'όλα γεωγραφικός, ενώ, φερειπείν, οι Τσέχοι που ανέφερες παίρνουν το όνομά τους από αρχαία φύλα. Εξού και το Τσέχικη Δημοκρατία, στα Τσέχικα δεν υπάρχει η λέξη Τσεχία. Και το Σλαβομακεδόνες το βάζω στο ίδιο πλαίσιο με το Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - κανείς δε λέει πως δεν είναι Κύπριοι όταν χρησιμοποιείται το πρώτο συνθετικό.