Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

2 Ιαν 2011

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΖΟΥΜΠΡΙΝΚΑΣ

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr
ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31 Δεκεμβρίου 2010

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τη μισαλλοδοξία στο πρόσωπο της Χαράς Νικοπούλου

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλει τη βράβευση της μισαλλόδοξης δασκάλας Χαράς Νικοπούλου με το δεύτερο μεγαλύτερο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Η Χαρά Νικοπούλου έχει γίνει το ίνδαλμα όλων των εθνικιστών και του ΛΑΟΣ, λόγω της αντίθεσής της στην επίσημη μειονοτική εκπαίδευση και της προσπάθειάς της να εξελληνίσει τους μαθητές της. Το ΕΠΣΕ προσυπογράφει το ακόλουθο σχόλιο στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στο οποίο αναφέρεται πως η Ακαδημία Αθηνών θα έπρεπε αντίθετα να είχε βραβεύσει την Άννα Φραγκουδάκη και τη Θάλεια Δραγώνα που εδώ και πολλά χρόνια υλοποίησαν πρόγραμμα που βελτίωσε την εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη με σεβασμό στις ταυτότητες των μελών της. Το ΕΠΣΕ θεωρεί κάθε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και κάθε πολιτικό κόμμα και κάθε πανεπιστημιακό που δεν θα καταγγείλει τη βράβευση αυτή συνυπεύθυνο για μιαν ενέργεια που απλώς υπενθυμίζει πως στην Ελλάδα κυριαρχεί η μισαλλοδοξία και όχι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε προηγηθεί προηγούμενη βράβευσή της από την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (http://rodopinews.gr/?p=6245).

Για το ποιον της βραβευμένης μεταξύ άλλων υπάρχουν οι ακόλουθες πηγές:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=375678&dt=31/12/2010
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=12&ct=8&artid=4610889
http://hellenicaction.blogspot.com/2010/12/blog-post_6469.html
http://jungle-report.blogspot.com/2010/06/blog-post_10.html
http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100620.htm


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η χαρά της Ακαδημίας
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=31/12/2010&id=237365

Με τη βράβευση της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου «για την εθνοπρεπή της στάση» η Ακαδημία Αθηνών εκπέμπει το μήνυμα ότι η υπόθεση της μειονότητας είναι χαμένη.

Ο,τι κι αν είχε στο μυαλό της η κυρία Νικοπούλου, που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από τις εκπομπές του κ. Χαρδαβέλλα, το μοναδικό αποτέλεσμα της δράσης της ήταν να απομακρυνθούν τα παιδιά από το σχολείο του χωριού και να ζητήσει η ίδια τη μετάθεσή της από τη Θράκη.

Το δράμα για την περιοχή είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια το επίσημο ελληνικό κράτος εφαρμόζει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την εκπαίδευση της μειονότητας με εξαιρετική επιτυχία. Αλλά η Ακαδημία Αθηνών δεν σκέφτηκε ποτέ να βραβεύσει την Άννα Φραγκουδάκη και τη Θάλεια Δραγώνα που το ξεκίνησαν.

Δ. Ψ.
---------------------------------------------------------------------
μα η Νικοπούλου είναι κόρη του πρώην προέδρου του αρείου πάγου, ενός από τους θεσμούς του βαθέους εθνικιστικού κράτους, μαζί με την υπερσυντηρητική και εθνικιστική ακαδημία αθηνών...
ούτε κάν ελληνική ακαδημία αλλά αθηνών...
μοναδική εξαίρεση στην ευρώπη...
γαλλική , γερμανική ακαδημία και όχι παρισίων ή βερολίνου..

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Αντιδρούν Οικολόγοι - ΔΗΜ.ΑΡ. στη βράβευση της Νικοπούλου

Την αντίδραση δύο κομμάτων, των Οικολόγων Πράσινων και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προκάλεσε η επιλογή της Ακαδημίας Αθηνών να βραβεύσει τη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, που υπηρέτησε την περίοδο 2004-2008 σε μειονοτικό σχολείο του νομού Εβρου.
«Βραβεύοντας τη μισαλλοδοξία», τιτλοφορεί τη χθεσινή ανακοίνωσή του το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. «Θα έπρεπε ίσως στην Ακαδημία Αθηνών να συνεκτιμήσουν ότι η κ. Νικοπούλου δεν αψήφησε μόνο "αντιθέσεις που έθεταν σε κίνδυνο την ίδια", αλλά αδιαφόρησε για τις αντιθέσεις που η ίδια προκαλούσε στην τοπική κοινωνία, που τελικά ζήτησε την απομάκρυνσή της από το μειονοτικό σχολείο όπου δίδασκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Στο πρόσωπό της βραβεύθηκαν τελικά η μισαλλοδοξία και οι πράξεις μιας εκπαιδευτικού που διδάσκει τα παιδιά της μειονότητας να τραγουδούν στίχους μίσους για τη γειτονική Τουρκία», επισημαίνει το κόμμα.

Στο ίδιο πνεύμα και η Δημοκρατική Αριστερά αναρωτιέται τι επιβράβευσε η Ακαδημία στο πρόσωπο της εκπαιδευτικού, το γεγονός ότι «αγνόησε τα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας για τους μειονοτικούς πληθυσμούς», ότι «επιχείρησε να καταργήσει την εκπαίδευση στη μειονοτική γλώσσα» ή ότι «χώρισε τους μαθητές της βάσει θρησκευτικών και γλωσσικών διαφορών»;

«Η ηρωοποίηση της κ. Νικοπούλου γι' αυτά της τα "κατορθώματα" οφείλεται σ' όλους εκείνους που ταυτίζουν τον πατριωτισμό με την πατριδοκαπηλία», καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση προς την Ακαδηµία Αθηνών

Της Αννας Φραγκουδάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η Ακαδηµία απένειµε αργυρό µετάλλιο στην κ. Χαρίκλεια Νικοπούλου για την «υπηρεσία» της σε µειονοτικό σχολείο της Θράκης,όπου «λόγω τε και έργω… ελληνίδος διδασκάλου παράδειγµα λαµπρόν εγένετο» .Οµως η βραβευθείσα είχε συχνή παρουσία στα ΜΜΕ και σε δηµόσιες εκδηλώσεις. Προκάλεσε µεγάλη αναστάτωση στο µειονοτικό χωριό, όπου ανακατεύτηκαν ακροδεξιές οργανώσεις. Εκανε µηνύσεις σε µειονοτικές εφηµερίδες και τον µουσουλµάνο επιστάτη του σχολείου προκαλώντας δίκες και καταδίκες(είναι κόρη προέδρου του Αρείου Πάγου ). Ως δασκάλα αντιπαρατέθηκε µε τους γονείς που ζήτησαν τη µετάθεσή της και οι µαθητές έκαναν αποχή από τα µαθήµατα. Οπως η ίδια περιέγραψε σε αθηναϊκή εφηµερίδα (17/2/08): «Τους έκανα µάθηµα για την Επανάσταση του 1821, όταν ένας µαθητής… µου είπε ότι είναι Τούρκος. Ηρεµα, τον πήρα από το χέρι και τον πήγαστο προαύλιο κάτω από την ελληνική σηµαία λέγοντάς του ότι είναι Ελληνας». Τέλος, στην πρωτάκουστη «αντιφώνησή» (!) της στην Ακαδηµία, είπε µεταξύ άλλων ότι «στο πρόσωπό» της βραβεύτηκε η «φιλοπατρία», που «περιλαµβάνειτη σκλαβωµένη Βόρειο Ηπειρο..., τη Μακεδονία µας… η ελευθερία της οποίας τελεί υπό διαπραγµάτευση, τη Θράκη και την Κύπρο που καταδυναστεύονται από τους Τούρκους και τους ελεύθερους πολιορκηµένους Ελληνες που ζουν στον Άγιο Παντελεήµονα». Αναλογιστήκατε, κ. πρόεδρε και µέλη της Ακαδηµίας, τι προτείνετε για «παράδειγµα» στους δασκάλους και τις δασκάλες της χώρας; Τους προτρέπετε άραγε να ξεκινήσουν στα κοντά 200 µειονοτικά σχολεία µηνύσεις κατά των µουσουλµάνων συµπολιτών και εκστρατείες στα ΜΜΕ που ταυτίζουν τη Θράκη(!) µε την Κύπρο; Να διδάσκουν στα παιδιά του δηµοτικού ότι είναι «υπό διαπραγµάτευση» η «ελευθερία της Μακεδονίας µας»;
Υπόσχεστε υψηλά βραβεία σε δασκάλους των «ελεύθερων πολιορκηµένων» στον Αγιο Παντελεήµονα, εάν ξεκινήσουν «πατριωτικές» διαδηλώσεις όπως αυτή κατάτου Αρχιεπισκόπου; Προτρέπετε τις δασκάλες των χιλιάδων στη χώρα µαθητών αλβανικής καταγωγής να µιµηθούν το «παράδειγµα» και να οδηγούν τα παιδιά «κάτω από την ελληνική σηµαία» για να τους «εµπνεύσουν» ιδέες για τη «σκλαβωµένη Βόρειο Ηπειρο»;