Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

23 Ιαν 2011

Το κυπριακό ζήτημα

Η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο της Τουρκίας το 1974, έδωσε την ευκαιρία στον ελληνικό τύπο για πολυσέλιδα αφιερώματα. Για άλλη μια φορά, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ο «ελληνισμός της Κύπρου» παρουσιάσθηκε σαν θύμα μιας «άδικης επίθεσης» που την καθοδήγησαν σκοτεινά κέντρα των μεγάλων δυνάμεων (κατά κύριο λόγο των ΗΠΑ). Ως αρχιερέας της συνομωσίας εμφανίζεται, ξανά στο ίδιο έργο, ο Κίσινγκερ (τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ).

Ωστόσο η αλήθεια για την Κύπρο είναι πολύ διαφορετική. Τη γνωρίζουν σχεδόν οι πάντες, αλλά για λόγους «εθνικούς» τη ψιθυρίζουν ή τις αφιερώνουν πολύ λίγες αράδες στα αφιερώματα.

Σίγουρα υπήρξαν συνωμοσίες και σχέδια των ιμπεριαλιστών. Εντούτοις, την πορεία των γεγονότων στο κυπριακό την καθόρισαν κατά κύριο λόγο οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, που η καθεμιά προσπαθούσε να επιβάλει τα δικά της συμφέροντα σε βάρος της άλλης.

Δεν είναι αλήθεια ότι η Τουρκία ήταν μόνιμα επιτιθέμενη και η Ελλάδα μόνιμα αμυνόμενη. Στο κυπριακό αυτό είναι ολοφάνερα ψέμα. Μέχρι και το 1974 η ελληνική πλευρά ήταν η επιτιθέμενη (και μάλιστα με παράλογες και άδικες διεκδικήσεις) και η τουρκική αμυνόμενη.

Το κυπριακό ζήτημα έγινε γόρδιος δεσμός για το επιπρόσθετο γεγονός ότι τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων αστών δεν συμβάδιζαν (στην πραγματικότητα απέκλιναν) με τα συμφέροντα της «μητέρας πατρίδας», των Ελλήνων αστών. Άλλη μια αλήθεια που γίνεται συστηματική προσπάθεια απόκρυψής της.
Περισσότερα στο link: http://www.aformi.gr/2009/11/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

22.1.11
Γκρουέφσκι : Θα κάνουμε δημοψήφισμα για το όνομα

Ιανουάριος 22, 2011.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στο τέλος του μήνα θα συντονιστούν ενόψει της νέας συνάντησης των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς.

Στην ερώτηση ποια θα είναι η θέση της ηγεσίας του κράτους για το όνομα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι είπε τα εξής :

«Η θέση μας για το θέμα αυτό είναι καθορισμένη τόσο από τα προγράμματά μας, όσο από το κόμμα και από την κυβέρνηση.
Μπορείτε να διαβάσετε αν θέλετε για το ζήτημα αυτό στη σελίδα 146 του κομματικού προγράμματός μας».

Ο Γκρουέφσκι τόνισε, ακόμη, ότι η θέση του κόμματος είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο σύνταγμα προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

»Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις που θα υπονομεύσουν την εθνική μακεδονική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα.

Το VMRO-DPMNE είναι ένα υπεύθυνο και λαϊκό κόμμα και δεν θα επιτρέψει να επιτευχθεί κάποια λύση ή ένας συμβιβασμός με την Ελλάδα που θα γίνει από μεμονωμένους πολιτικούς. Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο θα καταφύγει στους πολίτες μέσω ενός δημοψηφίσματος στο οποίο η πλειονότητα θα αποφανθεί για τη λύση στο όνομα»

«Το όνομα της χώρας είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μια συμφωνημένη θέση από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κράτους» δήλωσε ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Πηγές της τηλεόρασης Α1 υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές πιθανόν θα ανοίξουν συζήτηση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου, οπότε μάλλον θα ενταθεί ο ελληνικός-μακεδονικός διάλογος.

Μια νέα πιθανή πρόταση του Νίμιτς θα ήταν το Σεπτέμβριο, ωστόσο και ο ίδιος αναμένει την ετυμηγορία στις καταθέσεις της Μακεδονίας και της Ελλάδας για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

--

Τίτλος άρθρου: «Иванов, Груевски и Наумовски, раштиман оркестар за спорот со името»
Δημοσίευση: А1 Телевизија, 22.1.2011.

Keramitzis είπε...

Η ειρηνευτικη επεμβαση στην Κυπρο ήταν επιβεβλημενη και απόλυτα νόμιμη, συμφωνα με τη συμφωνία της Ζυριχης το 1955.

Οι πραγματικοι εισβολείς ηταν οι χουντικοί που θελανε σωνει και καλα να ενωσουν την Κύπρο με την Ελλάδα και μαλιστα με τη βία μεσω πραξικοπήματος.

Ανώνυμος είπε...

Τιτινα Λοϊζιδου.