Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

28 Ιαν 2011

Δύο φορές ευεργέτες

Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Επιτέλους, βρέθηκε ένα τραγούδι που ίσως θα μπορούσε να μας εκπροσωπήσει στη Eurovision. Eχει τίτλο «Σκεφτείτε ελληνικά», το ερμηνεύει η Μαρία Μπεκατώρου, τους στίχους έχει γράψει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε τον συνθέτη. To τραγούδι, που πρωτακούστηκε στην εκπομπή «Super Star», θυμίζει τα προπαγανδιστικά άσματα της δικτατορίας, αλλά σε πιο ποπ έκδοση. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα:

«Τώρα που ο μισθός μας έχει μικρότερη αξία,
τώρα που η ζωή μας είναι μες στην καχεξία,
τώρα που διατάζει το ανελέητο μνημόνιο,
ήρθε η ώρα για το ελληνικό δαιμόνιο!
[…] Σκεφτείτε ελληνικά, προϊόντα ελληνικά
ελληνικά και μόνο αγοράστε
και ευεργέτες της πατρίδας θα ’στε».

Χωρίς την εκπομπή της στο Τηλεάστυ (ή μάλλον δίχως τις πολυάριθμες αναπαραγωγές των πιο τάχα κωμικών της στιγμιότυπων, κυρίως στο «Ράδιο Αρβύλα»), η Μαρία Μπεκατώρου δεν θα γινόταν επώνυμη. Αν δεν ήταν σχεδόν επώνυμη, δεν θα έπαιρνε μέρος στο σόου του Mega «Just the two of us», όπου κατέκτησε τον άτυπο τίτλο της «νέας Βουγιουκλάκη». Αν δεν έπαιρνε μέρος στο σόου, δεν θα γινόταν γνωστή στο πανελλήνιο, όχι σαν δείγμα της υποκουλτούρας, αλλά σαν ανερχόμενο αστέρι. Αν ο κ. Καρατζαφέρης δεν ήταν ο ιδιοκτήτης του Τηλεάστυ, ίσως να μη διάλεγε την κ. Μπεκατώρου για ερμηνεύτρια των στίχων του.

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σινικά τείχη, όχι απλώς ανάμεσα στην τέχνη και την πολιτική, αλλά ανάμεσα στη showbiz και τους πολιτικούς. Νομάρχες εμφανίζονται σε σίριαλ, υπουργοί μερακλώνουν σε τηλεβεγγέρες, βουλευτίνες χορεύουν λάτιν χορούς σε σόου με φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ αρχηγοί κομμάτων γράφουν στίχους με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο.

Ναι, η πολιτική στην Ελλάδα μπορεί να έχει και μουσικοχορευτική διάσταση. Εξάλλου, το πρόσφατο παράδειγμα του κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης που έστειλε το εσώβρακό του, μάρκας Calvin Klein και χρώματος φαιού, σε γνωστή σατιρική εκπομπή για να αποδείξει ότι το νούμερό του δεν έχει διαστάσεις αλεξίπτωτου, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί οι παρουσιαστές, δείχνει ότι είμαστε λαός ευφάνταστος και παιχνιδιάρης, ότι ξέρουμε από χαριτωμενιές. Εξάλλου, ο κ. Καρατζαφέρης συχνά δίνει, στον πολιτικό του λόγο, δείγματα της ποιητικής φαντασίας του, όπως προχθές στη Βουλή, όταν δεν ζήτησε απλώς την αστυνομική επέμβαση στη Νομική, αλλά και γενικότερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις: «Οσο και αν η λέξη “σκούπα” δεν αρέσει σε πολλούς, χρειάζεται μεγάλη σκούπα πολλών βατ». Μεγάλη ισχύος σκούπα ηλεκτρική, που ρουφάει όλα τα σκουπίδια, ανθρώπινα και μη, όπως υποθέτουμε, μόνο που δύσκολα μπορούμε να βρούμε στην αγορά ηλεκτρική σκούπα ελληνική, made in Greece, ώστε να γίνουμε δύο φορές ευεργέτες της πατρίδας: και ως αγοραστές και ως εκκαθαριστές.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: