Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

1 Φεβ 2011

Βουλγαρική «Δημοκρατία»

Η Βουλγαρική αστυνομία συλλαμβάνει Μακεδόνες σε τυπογραφείο

Δευτέρα, 31/1/2011
Νωρίτερα σήμερα, η βουλγαρική αστυνομία συνέλαβε τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο του τυπογραφείου που ανήκει σε εθνικά Μακεδόνες. Το τυπογραφείο ετοιμαζόταν να εκτυπώσει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Μακεδονική Φωνή» που κυκλοφορεί για περισσότερα από 6 χρόνια, μεταξύ των Μακεδόνων στη Βουλγαρία.

Οι δύο συλληφθέντες δεν είναι μέλη του μακεδονικού πολιτικού κόμματος "OMO Ilinden - Pirin" και ανακρίθηκαν από τη βουλγαρική αστυνομία στο Blagoevgrad για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Οι Μακεδόνες στη Βουλγαρία δεν γνωρίζουν για πιο λόγο η αστυνομία εισήρθε στο τυπογραφείο. Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, το περιστατικό αυτό δεν έχει καταχωρηθεί και δεν μπορεί να το σχολιάσει. Είναι μια συνήθης πρακτική της βουλγαρικής αστυνομίας να μην καταχωρεί περιστατικά, όταν εμπλέκονται Μακεδόνες.

Ο επικεφαλής του ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν, Aco Stojkov πιστεύει ότι η πίεση από τη βουλγαρική αστυνομία έρχεται μόλις μια μέρα πριν από την πανεθνική απογραφή.

Η Βουλγαρική νομοθεσία επιτρέπει ελεύθερα την εκτύπωση και τη δημοσίευση, χωρίς όρους. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, μόνο μια φορά η βουλγαρική κυβέρνηση κατάσχεσε μια πλήρη έκδοση του μακεδονικού περιοδικού "Narodna Volja".
http://macedoniaonline.eu/content/view/17492/46/

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για την ανάρτηση...
οι γραφειοκράτες της ΕΕ , οφείλουν εδώ και τώρα να αναστείλουν τις κοινοτικές πληρωμές στην Βουλγαρία, μέχρι να αποκατασταθούν τα νόμιμα και απαράγραπτα δικαιώματα των αυτόχθονων Μακεδόνων, της κατεχόμενης από την Βουλγαρία , Μακεδονίας του Πιρίν...
παρομοίως και οι διεθνείς δανειστές της Βουλγαρίας...
ανάπτυξη και ευημερία δίχως δικαιοσύνη και αλήθεια δεν γίνεται..

Ανώνυμος είπε...

η απογραφή στην βουλγαρία θα έχει ερωτήσεις σχετικά με την εθνοτική καταγωγή και την μητρική γλώσσα...
η απογραφή του απριλίου στην ευρωελλάδα θα έχει σχετικά ερωτήματα..???
ευρώπη ξύπνα...!!!!

Ανώνυμος είπε...

Wall Street Journal

Διπλάσια τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας από εκείνα της Αιγύπτου

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 [ 10:22 ]

Την επισήμανση πως τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας (credit default swaps) είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με εκείνα της Αιγύπτου, διατυπώνει η «The Wall Street Journal» στην ηλεκτρονική έκδοσή της.
Κάνοντας αναφορά στην χαμένη ελκυστικότητα της Δυτικής Ευρώπης, αναφέρει πως ακόμη και υπό το βάρος τεράστιων διαμαρτυριών που καθιστούν ορατή ακόμη και την αλλαγή καθεστώτος η Αίγυπτος είναι πιο ελκυστική για τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων από ότι η Ελλάδα.

«Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι (η Αίγυπτος) είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την Ελλάδα», αναφέρει η Wall Street Journal.

Κάνοντας αναφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας το άρθρο τονίζει πως η ασφάλιση 10 εκατ. δολαρίων ελληνικού χρέους κοστίζει σήμερα 835.000 δολάρια το χρόνο, ενώ για την Αίγυπτο η ασφάλιση 10 εκατ. δολαρίων χρέους κοστίζει μόνο 440.000 δολάρια. Για την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ το αντίστοιχο κόστος ασφάλισης ανέρχεται σε 120.000 και 106.000 δολάρια αντίστοιχα.

Οπως σχολιάζεται, αν και η διαφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου είναι φαινομενικά περίεργη, είναι λογική. Η κατάσταση στην Αίγυπτο μπορεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αλλά η χώρα βρίσκεται μακριά από τη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα δε είναι μια διαφορετική ιστορία. Ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής που μετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας παρουσιάσθηκαν καθησυχαστικοί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι παράγοντες της αγοράς δεν αμφιβάλλουν για το εάν αυτό θα συμβεί αλλά για το πότε θα γίνει», αναφέρεται στο άρθρο.

Μάλιστα η Wall Street Journal επικαλείται αναφορά προέδρου μεγάλης τράπεζας, ο οποίος δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα τα εξής: «Πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι πρόκειται να ξεπληρώσουν το χρέος». (They must be smoking dope if they think they are going to pay back the debt).


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Ιανουαρίου 2011

Κυρίαρχος ο αντισημιτισμός (και) στην ελληνική δικαιοσύνη

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος που περιλαμβάνει εκδηλώσεις με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας επισημαίνει πως παρόμοιες εκδηλώσεις είναι υποκριτικές όταν στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός σήμερα είναι κυρίαρχος ακόμα και στο φορέα της πολιτείας που υποτίθεται πως έχει την ευθύνη της διασφάλισης της τήρησης των νόμων και της τιμωρίας των παραβατών τους, δηλαδή στην ελληνική δικαιοσύνη. Οι περισσότερες μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις δεν χαρακτηρίζονται από εφαρμογή του νόμου και τιμωρία των αντισημιτικών κειμένων, αλλά από νομιμοποίηση του αντισημιτισμού με την αντισημιτικής έμπνευσης αιτιολογία πως τα κείμενα αυτά δεν στρέφονται κατά των Εβραίων αλλά κατά των «Εβραιοσιωνιστών», μιας έννοιας που αποτελεί κατασκεύασμα του ελληνικού αντισημιτισμού.

Έγραψε ιστορία η απόφαση 3/2010 της 15 Απριλίου 2010, με την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση κατά της ‘επονείδιστης’ κατά τον Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο (‘Θέμα και Παραλλαγές’ ΕΤ-1, 29 Ιανουαρίου 2010) αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών στη δίκη του πρωτόδικα καταδικασθέντα Κώστα Πλεύρη ο οποίος κατά τον Άρειο Πάγο είναι επιστήμονας και ιστορικός (βλπ. αναδημοσίευσή της και σχολιασμό της στην http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1293_areios_pagos_plevris_greek.doc).

Με δικηγόρο τον Κώστα Πλεύρη, που επικαλέσθηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο επίσης πρωτόδικα καταδικασθείς για αντισημιτικά φυλλάδια που μοίραζε στις δίκες του Κώστα Πλεύρη εκδότης του «Απολλώνειου Φωτός» Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών στις 28 Ιουλίου 2010 (απόφαση 7237/2010). Χρειάστηκαν έξι μήνες για να συντάξει το σκεπτικό της αθώωσης το δικαστήριο που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2011. Σε αυτό, αποκαλούνται «ιστορικά γεγονότα» όσα το πρωτόδικο δικαστήριο είχε θεωρήσει πως ο κατηγορούμενος «με πρόθεση απομόνωσε χωρία από ιστορικά κείμενα και παραποίησε αυτά». Το δικαστήριο θεωρεί επίσης πως οι «προσωπικές απόψεις του κατηγορουμένου… συνδέονται με ιστορικά γεγονότα». Δηλαδή η παρουσίαση των Εβραίων ως «σφαγέων και ανθελλήνων» που επισήμανε το πρωτόδικο δικαστήριο αποτελούν για το εφετείο απόψεις που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα. Τέλος, το δικαστήριο υιοθετεί άκριτα τη δήλωση του κατηγορουμένου κατά την απολογία του πως «δεν καταφέρεται συλλήβδην κατά των Εβραίων αλλά κατά των εβραιοσιωνιστών». Εκφράσεις του κατηγορητηρίου όπως «ο διεθνής εβραϊσμός που συνεργάζεται με τους εχθρούς του Έθνους μας», «οι εβραίοι οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής», «το 1922 κατά τη Μικρασιαστική Καταστροφή οι εβραίοι χλεύαζαν τους διωκόμενους Έλληνες, τους κατέδιδαν στους τούρκους και τους κτυπούσαν» κτλ κατά το εφετείο δεν αναφέρονται σε Εβραίους αλλά δήθεν σε κάποιους «εβραιοσιωνιστές». Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο κατηγορούμενος δεν είχε σκοπό να υβρίσει και να προσβάλλει το σύνολο του εβραϊκού κόσμου από μόνο το λόγο της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, αλλά µόνο αυτούς που τάχα πιστεύουν και εφαρμόζουν τον «εβραιοσιωνισµό», παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος στην πραγματικότητα καταφανώς στο μεγαλύτερο μέρος των κειμένων του αναφέρεται στους Εβραίους γενικά και µόνο ως άλλοθι χρησιμοποιεί μερικές φορές και την έννοια του εβραιοσιωνιστή ή του σιωνιστή, αποσκοπώντας έντεχνα να ταυτίσει στη συνείδηση του αναγνώστη του τις τρεις αυτές έννοιες (Εβραίου – εβραιοσιωνιστή - σιωνιστή) και να του προκαλέσει μίσος κατά των Εβραίων.

Ανώνυμος είπε...

01-02-11

Στρος-Καν: «Επικίνδυνες παγκόσμιες ανισορροπίες»

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα τους τελευταίους μήνες έχει ήδη πλήξει ιδιαίτερα σφοδρά τις φτωχότερες χώρες.
Η παγκόσμια οικονομία δείχνει τάσεις ανάκαμψης, αλλά είναι επιβαρυμένη με προβλήματα όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η άνοδος των τιμών, που μπορούν να πυροδοτήσουν έναν καταστροφικό εμπορικό προστατευτισμό και βίαιες κοινωνικές αναταραχές, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Επανεμφανίζεται το μοντέλο των παγκόσμιων ανισορροπιών που υπήρχε προ της (παγκόσμιας οικονομικής) κρίσης», σχολίασε ο Ντομινίκ Στρος-Καν στη διάρκεια ομιλίας του στη Σιγκαπούρη.

«Η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση. Και η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλο εξωτερικό πλεόνασμα, όπως η Κίνα και η Γερμανία, εξακολουθεί να ενισχύεται από τις εξαγωγές», είπε ο ίδιος.

«Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των χωρών, μπορεί να δούμε την άνοδο του προστατευτισμού- του εμπορίου και των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις εντός των χωρών, μπορεί να έχουμε την αύξηση κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό τους- ακόμη και πόλεμο».

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα τους τελευταίους μήνες έχει ήδη πλήξει ιδιαίτερα σφοδρά τις φτωχότερες χώρες και είναι ένας από τους παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ο πρόεδρος της οποίας απομακρύνθηκε από την εξουσία τον περασμένο μήνα.

Στο μεταξύ, οι φόβοι για την αύξηση του χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες, εντείνονται τους τελευταίους μήνες με την Standard & Poor's την περασμένη εβδομάδα να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας και τον Moody's να προειδοποιεί για υποβάθμιση και τις ΗΠΑ.

Στην Ασία, η ανησυχία επικεντρώνεται στο θέμα του πληθωρισμού και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Ινδονησία χρειάζεται να αντιδράσουν γρηγορότερα για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.

Ο Στρος-Καν είπε ακόμη ότι οι αναπροσαρμογές της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων.

«Συγκρατώντας αυτές τις αναπροσαρμογές σε μία χώρα καθίσταται δυσκολότερο και πιο δαπανηρό για άλλες χώρες να επιτρέψουν την αναπροσαρμογή των δικών τους ισοτιμιών», είπε ο Στρος-Καν.

«Για να μπορέσει η αναπροσαρμογή αυτή να συμβεί, απαιτείται χρόνος, αλλά το να ζητάμε χρόνο έχει νόημα μόνο αν υπάρχει μία σημαντική και μεθοδική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Στρος-Καν είπε ότι το ΔΝΤ αναμένει συγκρατημένη ανάπτυξη του 2,5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες αυτό το χρόνο καθώς το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρέη των νοικοκυριών επηρεάζουν την εσωτερική ζήτηση.

«Χωρίς δουλειές και ασφάλεια του εισοδήματος, δεν μπορεί να ανακτηθεί η εσωτερική ζήτηση και τελικά να υπάρξει καμία βιώσιμη ανάκαμψη».

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό ταχύτερο του 6,5%, με την Ασία- πλην της Ιαπωνίας- να αναπτύσσεται με ρυθμό 8.5%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


































Advertiser Link

Ανώνυμος είπε...

1 Φεβ 2011
Δημήτρης Καιρίδης: "Οι Έλληνες αρχίζουν να αποδέχονται συμβιβασμό με τη Μακεδονία"

"Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, δεν είναι σημαντικότερος από ένα σωρό σκουπιδιών μπροστά στην πολυκατοικία μας"


Συνέντευξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Καιρίδη, φιλοξενεί η εφημερίδα Utrinski Vesnik της Μακεδονίας.
"Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη", γράφει η ανταπόκριση της Μιρκίτσα Πόποβιτς, "οποιαδήποτε επέκταση των διαπραγματεύσεων, σε άλλα θέματα πλην του ονόματος, ...οδηγεί σε αδιέξοδο".
"Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών", συνεχίζει ο καθηγητής, "δεν είναι σημαντικότερος από ένα σωρό σκουπιδιών μπροστά στην πολυκατοικία μας. Το πρόβλημα με το όνομα και η ιστορία, δεν πρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, τις ανταλλαγές και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποδέχεται μια συμβιβατική λύση με μια σύνθετη ονομασία.
Είναι θετική η ύπαρξη της κυβέρνησης Παπανδρέου, ωστόσο το θέμα βρίσκεται στο παρασκήνιο της εξωτερικής πολιτικής.
Δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές, αφού ο Υπ.Εξ. Δ.Δρούτσας είναι προσεκτικός και διαβουλεύεται για το ζήτημα με τον κ.Παπανδρέου".
Για τον καθηγητή, γράφει η Utrinski Vesnik, ζωτικό ρόλο στην αποδοχή μιας λύσης θα παίξει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονικης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο Μπουτάρης, σημειώνει ο Καιρίδης, είναι μια ευχάριστη αλλαγή στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, για μια εναλλακτική προσέγγιση.
Αυτός ο τύπος (Μπουτάρης) είναι μια από τις πιό προχωρημένες και φιλελεύθερες φωνές στα Βαλκάνια, πιό φιλελεύθερος κι απ΄τον Παπανδρέου."

O Μπουτάρης θα βοηθήσει να μην υπάρξουν αντιδράσεις

Και συνεχίζοντας ο Δ. Καιρίδης λέει ότι η παρουσία του Μπουτάρη θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν διαμαρτυρίες και να μην υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις όταν επιτευχθεί η λύση για το όνομα
Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο Άνθιμος και ο ακροδεξιός εθνικιστής Ψωμιάδης. Η Θεσσαλονίκη είναι ο Μπουτάρης, λέει ο καθηγητής.
Στη συνέχεια ο Καιρίδης, αναπτύσσει επί μακρόν τον καημό του για τον Ψωμιάδη και κλείνει ως εξής:
"Είναι αστείο σε μια εποχή που έχουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα και ανεργία στις δύο χώρες, να συζητάμε για τον Μεγα Αλέξανδρο".
---------------------------------------------------------
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Δ. Καιρίδης είναι συνεργάτης του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλής στην Αθήνα και αρθρογραφεί κάθε Κυριακή στον Ελεύθερο Τύπο. Στο παρελθόν, υπηρέτησε ως επισκέπτης-καθηγητής στην έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ως επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Κόκκαλη στην Αθήνα, ως διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και Κεντροανατολική Ευρώπη στη John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη, ως επισκέπτης-λέκτορας Βαλκανικών Σπουδών στη ίδια σχολή, και ως ερευνητής-συνεργάτης του Institute for Foreign Policy Analysis (IFPA) των ΗΠΑ. Επιπλέον, από το 2001 διευθύνει με επιτυχία τα Θερινά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια της Ολυμπίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέλος του Navarino network.