Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

20 Φεβ 2011

Το δικαίωμα της ύπαρξης μας

Του Νίκου Σακελλάριου*

Διανύουμε μια περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης που κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος εδώ και 100ετία και πλέον πάνε να εξαφανιστούν.
Η πολυεθνική Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης με πρωτοπόρο τον Αβραάμ Μπεναρόγια και τους Εβραίους (προς τιμήν τους), αλλά και τις σλαβικές εθνότητες με τους Βούλγαρους αλλά και με τους Μακεδόνες, όπως τον Ντιμίταρ Βλάχωφ έβαλαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία αλλά και κατόπιν σε όλη την Ελλάδα.
Περισσότερα εδώ

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αρκετά κατατοπιστικό το παραπάνω άρθρο.
ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι το ελληνικό κράτος στα πλαίσια εθνικοαπελευθερωτικής εξέγερσης των κατοίκων του περιορίζεται στον Μωριά και σε μερικά νησιά...
η υπόλοιπη ηπειρωτική σημερινή ελλάδα είναι προϊόν επεκτατικού αλυτρωτικού μεγαλοϊδεατισμού...
ο οποίος στην μακεδονία έλαβε χαρακτήρα κατάπνιξης της εθνικοαπελευθερωτικής εξέγερσης των αυτόχθονων εθνικά μακεδόνων στο ίλιντεν , σε συνεργασία με τους οθωμανούς τούρκους...
δίχως την παραμικρή εκδήλωση εξέγερσης των ελλήνων της μακεδονίας με σκοπό την ένωση με το τότε ελληνικό κράτος....
και μετέπειτα στρατιωτική κατάκτηση ξένου έδαφους, για πρώτη φορά στην ιστορία της μακεδονίας...
αφού η μακεδονία ποτέ δεν ήταν ελληνική..
ενώ αντίθετα η αρχαία ελλάδα ήταν κατακτημένη από το αρχαιομακεδονικό βασίλειο..
από την άλλη κακώς γίνεται αναφορά στο άρθρο σε σλαβικές εθνότητες και όχι σε διακριτή μακεδονική και βουλγάρικη αντίστοιχα...
όπως και σε επαναπατρισμό των μακεδόνων πολιτικών προσφύγων της δεκαετίας του 40 , αντί για αίτημα ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους τους αφαιρέθηκε για ιδεολογικους λόγους και δεν τους επιστρέφεται για εθνικιστικούς λόγους καθώς και στους απογόνους τους.
διότι η πλειοψηφία των μακεδόνων δεν επιθυμεί να επιστρέψει μόνιμα στον γενέθλιο τόπο τους αλλά ελεύθερα να τον επισκέπτεται ως έλληνες πολίτες από την γέννησή τους, στη βάση παρανόμως απωλεσθέντος νόμιμου δικαιώματος...

Akritas είπε...

O Ντιμίταρ Βλάχωφ, είχε εκλεγεί βουλευτής ως Βούλγαρος με το Ομοσπονδιακό Λαϊκό Κόμμα και προσχώρησε(όπως και άλλοι Βούλγαροι) έπειτα στην Ενωμένη Εργατική Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα(Φεντερασιόν).
Η Φεντερασιον δημιουργήθηκε το 1909, την επαύριο των μαζικών απεργιακών αγώνων που ακολούθησαν την ανακήρυξη του νέου Οθωμανικού συντάγματος από τους Νεότουρκους.
Τον Νοέμβριο του 1909 όμως, οι Βούλγαροι αποχώρησαν από την Ομοσπονδία και συγκρότησαν την Εργατική Σοσιαλδημοκρατική Οργάνωση Θεσσαλονίκης.
Τα αναφέρω για να φρεσκάρουμε την μνήμη μας.

Και μια ερώτηση, κάποιος Μακεδόνας που να ήταν γνωστό μέλος της Φεντερασιόν υπήρξε;

Ανώνυμος είπε...

Για τον "Ακρίτα",
"Τα ιδρυτικά μέλη (της Φεντερασιόν) ήταν μια ομάδα Σεφαράδων Εβραίων ακτιβιστών, που συμπεριελάμβανε τους Μπεναρόγια, Αρντίτι, Ρεκανάτι και Χαζάν, όπως και έναν αριθμό Βουλγάρων και Μακεδόνων, κυρίως τους Α. Τόμωφ και Ντ. Βλάχωφ". Αποχώρησαν νωρίς όσοι πίστευαν ότι η Φεντερασιόν "ήταν κατά της απόσχισης (της Μακεδονίας) από την οθωμανική αυτοκρατορία" [opposed to separation from the ottoman empire].
Quataert, Donald (2002). Levy, Avigdor.ed
The industrial working class of Salonica. 1850-1912, σελ. 210.
Ο "Ακρίτας" είναι παπαγαλάκι μιας επιστρατευμένης σχολής ιστορίας εσωτερικής κατανάλωσης ευτυχώς καταδικασμένη σε εξαφάνιση λόγω έλλειψης σοβαρότητας. Πρεσβεύει μια βερσιόν της ιστορίας την οποία ο ίδιος ενδόμυχα αδυνατεί να χωνέψει.

Ανώνυμος είπε...

ο Ντιμίταρ Βλάχοφ , ήταν εθνικά μακεδόνας από το 100% μακεδονικό Κουκους , σημερινό Κιλκίς..
πολιτικά ήταν κομμουνιστής , ο οποίος υπηρέτησε σε υψηλόβαθμες θέσεις στην βουλγαρία , όπως πολλοί μακεδόνες του αιγαίου κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου...
μεταπολεμικά υπηρέτησε σε ανώτατες θέσεις στην σοσιαλιστική δημοκρατία της μακεδονίας...
ήταν αυτόχθονος μακεδόνας και όχι βέβαια βούλγαρος, αφού στην μακεδονία τότε δεν υπήρχε βουλγάρικη μειονότητα , όπως σήμερα στην κατεχόμενη μακεδονία του πιρίν , όπου εγκατέστησε το βουλγάρικο κράτος βούλγαρους..
όπως το ελληνικό κράτος εγκατέστησε στην κατακτημένη στρατιωτικά αιγαιάτικη μακεδονία ασιάτες εποικους με καθήκοντα ΑΚΡΙΤΑ....
για να εμποδίσουν τους μακεδόνες στην επανένωση όλης της διαμελισμένης μακεδονίας...

Akritas είπε...

Κύριοι ή κυρίες ανώνυμοι/ες, η ερώτησή μου ήταν απλή. Δεν την καταλάβατε. Την ξαναδιασκευάζω.

Διενεργήθηκαν -επί Οθωμανών- δύο βουλευτικές εκλογές το 1909 και το 1911.
Και στις δύο βγήκαν στη δύο Βιλαέτια (Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου, 6 Έλληνες βουλευτές και 3 Βούλγαροι.

Εκλέχτηκαν Μακεδόνες Βουλευτές το 1908 στα 2 Οθωμανικά Βιλαέτια;αν ναι, πόσοι.

Απλή ερώτηση, ώστε να δούμε τελικά τι ήταν ο Vlahov.

Ανώνυμος είπε...

6 βλάχοι, 3 μακεδόνες, 0 έλληνες , 0 βούλγαροι
έλληνες στην μακεδονία δεν υπήρχαν..
ούτε βέβαια βούλγαροι..
ελληνόφρονες πατριαρχικοι και βουλγαρόφρονες ναι υπήρχαν..

Ανώνυμος είπε...

Για τον "Ακρίτα",
"Η αριστερή πτέρυγα μέσα στην οργάνωση, δηλαδή εκείνοι οι Μακεδόνες επαναστάτες που τάχθηκαν ειλικρινά υπέρ της αυτονομίας της Μακεδονίας, εργάστηκαν για την ενίσχυση του συνταγματικού καθεστώτος στην Τουρκία, για την κατάκτηση ευρείων δημοκρατικών ελευθεριών, για το δικαίωμα των εθνών για αυτοδιάθεση και , με βάση αυτών των αρχών, για κοινό αγώνα με τις αδελφές οργανώσεις των άλλων λαών στη Τουρκία. Χρησιμοποίησαν τις ίδιες επαναστατικές οργανώσεις και για το νόμιμο αγώνα. Σ'αυτήν τη βάση αγωνίστηκαν με ειλικρίνεια. Αγωνίστηκαν με ενέργεια και θάρρος κατά του εθνικισμού και του σοβινισμού των νεοτούρκων και κατά της αντιδραστικής πολιτικής της τούρκικης κυβέρνησης εκείνης της περιόδου, ταυτόχρονα όμως έδωσαν τη μάχη ανοιχτά και κατά της εγκληματικής και προβοκατόρικης πολιτικής της κυβέρνησης και της αυλής της Βουλγαρίας. Η δεξιά πτέρυγα συνέχιζε να επιδιώκει, και νόμιμα και με τις τσέτες, το διασυρμό της συνταγματικής διοίκησης στην Τουρκία ."
Ντ.Βλάχωφ, Οι απελευθεροτικοί αγώνες του μακεδονικού λαού. κεφ.5, σελ. 24,25.
Ο "Ακρίτας" δυσκολεύεται να ερμηνεύσει τον άμεσο ιστορικό περιβάλλον του. Παραμένει επιφανειακός. Σαν τις καλοχτενισμένες ιστορικές "πυγές" που συμβουλεύεται. Ακόμα και ο συμμαχός του ο Ιβαν Μιχάηλωφ, στο τέλος του βίου του, εκφράσθηκε υπέρ μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας. Με το σκεπτικό του "Ακρίτα", ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι τούρκος, χωρίς αποχρώσεις. Ο "Ακρίτας" πάντως παραδέχεται ότι στην ελληνική Μακεδονία ζούνε και Μακεδόνες μη-Ελλήνες αφού ακόμα και ΑΝ ο Βλάχωφ ήταν Βούλγαρος, ούτως ή άλλως δεν ήταν Ελληνας. Ο καθ. Κύριος Μαλιγκούδης κάπου έγραφε ότι χωρίς τον εποικισμό θα'πρεπε να ξεχάσουμε την ελληνική Μακεδονία που ξέρουμε. Δεν το'χεις, "Ακρίτα" σωτήρα.

Akritas είπε...

Καλά, από ότι βλέπω δεν υπάρχουν απαντήσεις,
απλά για την ιστορία καταθέτω την άποψη του Mazower αλλά και ένα έγγραφο εποχής που αποδεικνύει και την καταγωγή των χριστιανών βουλευτών.

Tώρα τι έχω και δεν έχω, φαίνεται από αυτά που βάζω.

Αστερίκιος είπε...

Akritas, δεν βαρέθηκες ακόμα να ψάχνεις γωνία στο τάλιρο; Ποιος χεσ...κε τι ήταν ο καθένας εθνικά πριν εκατό χρόνια; Και εγώ μέχρι πριν πέντε χρόνια νόμιζα ότι είμαι Γάλλος και μετά έμαθα ότι δεν είμαι! Δεν μπορείς να αποδεχτείς ότι τουλάχιστον ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν κάτι εκατομμύρια Μακεδόνες ανά τον κόσμο, αποδεδειγμένα; Αει, ξεφορτώσου μας!

Ανώνυμος είπε...

οι μακεδόνες υπήρχαν πολύ νωρίτερα από ότι σήμερα...
το ερώτημα είναι που είναι οι έλληνες....

Ανώνυμος είπε...

Για το "Ακρίτα",
Ο Mazower δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός όταν το ενδιαφέρον του αναγκάζεται να ξεπεράσει τα όρια μιας συγκεκριμένης κοινότητας, κάτι που δεν μειώνει σημαντικά την αξία του βιβλίου του. Αφού τον θεωρείς δικαίως εγκυρό, πάει να πει ότι συμφωνείς με την άποψη του που θέλει τη Θεσσαλονίκη να κατρακυλά οικονομικά ανεπανόρθωτα (μέχρι σήμερα)από τη στιγμή που περνά κάτω από νεοελληνική διοίκηση.
Μέσα στο καταπληκτικό "Μελέτες για την κοινωνική ιστορία της Βόρειας Ελλάδας: το κίνημα των εργατών του καπνού, 1918-1928"/κείμενο στα γαλλικά, ο Καθ. Κύριος Α. Δάγκας αναφέρει στη σελίδα 33: "...Ο σοσιαλιστής Ντίμιταρ Βλάχωφ, υποψήφιος για την Θεσσαλονίκη στις εκλογές του 1908, εκλέχθηκε βουλευτής, στην πρώτη βουλή, με τον ψηφοδέλτιο των νεότουρκων". Αρα ο Βλάχωφ ήταν Τούρκος.
Αυτά που βάζεις είναι επιχειρήματα κονσέρβας που δεν αντέχουν στις στροφές. Το ενδιαφέρον ντοκουμέντο που παρουσιάζεις είναι άσχετο με την "αθώα" αρχική σου εξυπνακίστικη κυπατζίδικη ερώτηση. Αυτά σου μάθανε, αυτά κάνεις. Αιώνιος ψιθυριστής.

Ανώνυμος είπε...

Οι Οξιές ανθίζουν-Χάλκινα Γουμένισσας
Από: DopioiMakedones | 3 Φεβ 2011 |

Οι Οξιές ανθίζουν-Μπούκιτε ρασβίβατ
Ελληνικός παραδοσιακός χορός Μακεδονίας(Ν.ΠΕΛΛΑΣ).

------------------------------------------------
το άκρο άωτο της εθνικιστικής κλοπής...
ή πως οι χρεωκοπημένοι έλληνες εθνικιστές κλέβουν τα μακεδονικά τραγούδια βαπτίζοντάς τα ελληνικά...
ζαγκριότα...

Ανώνυμος είπε...

Οι εθνοτικες συγκρουσεις στην πγδμ ειναι πια καθημερινο φαινόμενο. Αντι να προσπαθησει η κυβερνηση να λαβει υποψιν τα θελω της μεγαλης αλβανικης μειονότητας απαιτει να τεθουν περιορισμοι στο διαδυκτιο και να καταργηθουν σελιδες του Facebook, που λενε τ αυτονόητα. Στην πγδμ μπορει το βμρο να φιμωνει όποιο μμε δε γουσταρει, αλλά το αλβανικο στοιχειο αρχιζει επιτελουν και παλι να ξυπναει. Να δουμε τωρα με τις προωρες εκλογες και τα αντικυβερνητικα μμε να εχουν κλεισει, τι σόι προβολη θα γινουν στα υπολοιπα κομματα. Να δουμε αν θα ξαναχουμε νεκρους ψηφοφορους και τη βια/νοθεια των προηγουμενων εκλογων. Είτε ο διαχειριστης το δημοσιευσει είτε όχι το ιδιο κανει. Εξαλλου, συνηθεια των απανταχου υποστηριχτων του βμρο ειναι να περιοριζουν την ελευθερια εκφρασης.

Ανώνυμος είπε...

ενα από τα βασικά προβλήματα που διαπιστώνουν οι ετήσιες εκθέσεις προόδου της ΕΕ για την Δημοκρατία της Μακεδονίας, συνδέεται με την ελλειπή καταπολέμηση της διαφθοράς.
ο Βέλια Ραμκόβσκι είναι ο ιδιοκτήτης αλυσίδας χιλιάδων μίνι μάρκετ , με την επωνυμία Χέντις.
Η φοροδιαφυγή του ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ...
η μακεδονική κυβέρνηση θαπρέπει να εφαρμόσει τις συστάσεις της ΕΕ ή όχι?
κανένα κλείσιμο των ιδιωτικών του ΜΜΕ δεν έκλεισε.
απλούστατα δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί για την διασφάλιση της οφειλής του πρός το κράτος...
επειδή δε επρόκειτο για σοβαρό ποινικό αδίκημα λόγω του μεγάλου ποσού , έγινε προσωρινή κράτηση, η οποία ήρθη αργότερα..
μακάρι και η ελληνική κυβέρνηση να πάρει αντίστοιχα μέτρα αφού η φοροδιαφυγή των βαρόνων των ΜΜΕ και των κατασκευαστικών ανέρχονται σε δίς...

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=201857
---------------------------------------------
ενδιαφέρουσα συλλεκτική έκδοση της ελευθεροτυπίας για το μακεδονικό , το αυριανό σάββατο 26 φεβρουαρίου 2011

bb είπε...

Ανάμεσα σε τόσα πολλά σχόλια, όποιος στέλνει έστω και μικρά άρθρα ειδήσεων από δημοσιεύσεις εφημερίδων, να ξέρει ότι δεν θα δημοσιεύονται. Τις περισσότερες φορές δεν αφορούν καν την συζήτηση και την ανάρτηση σε αυτό το blog. Εάν κάποιος πιστεύει ότι ένα άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον για όσους παρακολουθούν το blog, ας βάλει μόνο ένα λινκ ώστε όποιος θέλει και έχει χρόνο να το διαβάσει, κάνοντας copy-paste μπορεί να το ανοίγει.