Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

26 Απρ 2011

Η Αλβανική κυβέρνηση επιτρέπει μακεδονικές πινακίδες


Δύο εβδομάδες πριν τις τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου, ο δήμος Pustec τοποθέτησε πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων και πλατειών, στην μακεδονική γλώσσα. Οι Δήμοι που είχαν κάποτε το όνομα Liqenas περιέλαβαν, επίσης, δημοτικούς υπαλλήλους του δήμου Γκάζι Μπάμπα της Μακεδονίας στον προεκλογικό τους αγώνα για τον επίσημο υποψήφιο του κυβερνώντος συνασπισμού, υπό την ηγεσία του DP, Edmond Temelko, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου του κόμματος Συμμαχία των Μακεδόνων για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Στα Σκόπια, τα μακεδονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν προωθήσει ένα τέτοιο σχέδιο, προσθέτοντας ότι ήταν μια δωρεά του Δήμου Γκαζί Baba, των Σκοπίων. Η εφημερίδα Gazeta Shqiptare ανακαλύπτει ότι οι πινακίδες του οδικού δικτύου είναι σε δύο γλώσσες, αλβανικά και σλαβικά μακεδονικά, δύο ονομασίες είναι γραμμένες στο λατινικό και μια στο κυριλλικό αλφάβητο. Θεσμικές και οδικές πινακίδες στην σλαβική μακεδονική γλώσσα υπάρχουν σε 9 χωριά του δήμου που ονομάζεται Pustec, στο Νομό Κορυτσάς, οι οποίες τοποθετήθηκαν στις 14 Απριλίου, όπου παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος του Γκαζί Baba, Toni Τραϊκόφσκι, ο Teodor Πετρόφ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου και ο Tashko Ivanov, πρόεδρος του Συλλόγου των Μακεδόνων του Αιγαίου.

Περισσότερα εδώ

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή είδηση...!!!
δυστυχώς η αλβανική κυβέρνηση είναι πολύ ποιό μπροστά από την ελληνική...
δείχνοντας έτσι τον δρόμο για τους μακεδόνες της ελλάδος...
οι διπλές ονομασίες απορρέουν από την συμφωνία-πλαίσιο για τα δικαιώματα των εθνικών κοινοτήτων..
την οποία έχει υπογράψει από το 1998 η ελλάδα , αλλά δεν τηρεί....
φυσικά ο γλωσσικός ετεροπροσδιορισμός εκ μέρους του δημοσιεύματος , της μακεδονικής γλώσσας ως σλαβο-μακεδονικής γλώσσας δεν είναι αποδεκτός...

bb είπε...

Η μετάφραση έγινε ακριβώς όπως είναι από την αγγλική γιατί θέλουμε να τονίσουμε τον αλβανικό εθνικισμό ο οποίος ενώ ζητά παράλογα δικαιώματα για τους Αλβανούς πολίτες της Δημ. της Μακεδονίας (π.χ. η ανάρτηση της αλβανικής σημαίας, που είναι κρατικό σύμβολο, σε δημόσια κτήρια του μακεδονικού κράτους σε περιοχές όπου ζει η αλβανική μειονότητα), έτεροπροσδιορίζει την μακεδονική γλώσσα ως σλαβική. Ας μας πουν, ποια άλλη γλώσσα (μη σλαβική) αποκαλείται σήμερα επισήμως μακεδονική (σκέτο);

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Κανάλ 5: «Παιδιά πολιτικών προσφύγων από την Μακεδονία του Αιγαίου μαζί για το Πάσχα»


«Με τους ήχους της γκάϊντας και ένα ισχυρό τραγούδι του Αιγαίου και με μια σαλάτα από φρέσκα αγγούρια γιόρτασαν οι πρόσφυγες από την Μακεδονία του Αιγαίου, στον Άγιο Παντελεμήνα, στο χωριό Βρέστι κοντά στο Στίπ», αναφέρει το μακεδονικό Κανάλ 5, και συνεχίζει:

Για 17η συνεχή χρονιά διηγήθηκαν τις συγλονιστικές ιστορίες της ζωής τους, την εκδίωξη από τις πατρικές εστίες με απόφαση των ελληνικών αρχών.«Είμαι ο Τρόπσε Μαρίνοφ/Трпче Маринов, γεννήθηκα στο χωριό Πρεκοπάνε, στο Λέριν/Φλώρινα.
Τότε ήμουν τριών χρονών και καταφύγαμε στα σύνορα στο Λουμπόινο, στη Μπίτολα και από εκεί στην πόλη. Αυτό αποτελεί μια κόλαση για την ζωή πολλών παιδιών που σήμερα για 17η χρονιά συναντιόμαστε το Πάσχα τα παιδιά των προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των 'Αιγαιατών Μακεδόνων", Γιορντάν Τούνεφ

Αναφέρονται στις λεπτομέρειες της ζωής τους, εκτός των πατρικών εδαφών, τα παιδιά των προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου, στέλνοντας το γνωστό μήνυμά τους.
«Περιμένουμε να κερδίσουμε στον αγώνα με τις ελληνικές αρχές, να μας επιστραφούν οι κατασχεθέντες, με τη βία, περιουσίες μας. Οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την εθνική μακεδονική κοινότητά μας στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγαιατών του Στιπ -και οικοδεσπότης- Γιορντάν Τούνεφ.
«Οι ρίζες δεν πρέπει να λησμονηθούν, αυτό είναι το μήνυμα, το μήνυμα της πικρής μοίρας ενός λαού, να παραμείνει για πάντα, μεταδίδοντας το από τους ηλικιωμένους στους νεότερους»…

--Τίτλος: «Децата бегалци од Егејска Македонија заедно за Велигден»

Δημοσίευση: Канал 5 Телевизија, 25/04/2011, 15:54

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Μακεδονία : Στο Γερμανικό Κοινοβούλιο η διαφορά του ονόματος…

Ο Στέφαν Λίμπιχ προτείνει η διαφορά του ονόματος να συζητηθεί στην Γερμανική Βουλή


Η μακεδονο-ελληνική διαφορά θα συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί από τους βουλευτές να συμβάλλουν στον αντιμετώπιση του προβλήματος με το όνομα, προκειμένου να απεμπλακεί η ένταξη της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει, σήμερα, η μακεδονική τηλεόραση ‘Sitel’.

Η επιστολή της Κορνέλια Πίπερ

Η πρωτοβουλία ανήκει στο βουλευτή Στέφαν Λίμπιχ που μέσω του υπουργείου Εξωτερικών προτρέπει την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό και να βοηθήσει την πΓΔΜ, σύμφωνα με την πιο πάνω πηγή.

Εξάλλου, σε επιστολή που υπογράφεται από την Κορνέλια Πίπερ (επικεφαλής των βουλευτών FDP) όπως δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή πύλη του περιοδικού «Επανάσταση», υποστηρίζει την προσχώρηση της πΓΔΜ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Αναφέρεται ακόμη στις αντιδράσεις της Ελλάδας, επίσης, στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος. Εντούτοις προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη των Σκοπίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και συζήτηση για το θέμα αυτό στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Η κίνηση αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα, έρχεται μετά την παρότρυνση της Άνγκελα Μέρκερ να χρησιμοποιήσει την ισχύ της για να επιλύσει την διαφορά της πΓΔΜ με την Ελλάδα.
Ο Λίμπιχ εμπνευσμένος από την ανάλυση του καθηγητή Sebastian Reinfeldt που είχε τον τίτλο: « Η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», οργάνωσε συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό».

«Η διαφορά μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών δεν είναι ρεαλιστική. Δεν εντάσσεται, αυτή, στα συνήθη κριτήρια των υποψήφιων χωρών, ώστε, να αποτελεί βάση για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ» είπε ο Λίμπιχ.

Σύμφωνα με τον Λίμπιχ, ο καλύτερος διαμεσολαβητής στην διαφορά των δύο χωρών είναι ο ΟΑΣΕ , διότι και τα δύο κράτη έχουν το ίδιο καθεστώς σε αυτό.

--Τίτλος: «Бундестагот ќе расправа за македонско-грчкиот спор»

Δημοσίευση: Sitel, 25.04.2011 - 14:56

Ανώνυμος είπε...

Organization for Security and Co-operation in Europe

The OSCE has 56 participating States from Europe, Central Asia and North America:

Albania
Austria
Belgium
Canada
Czech Republic
Finland
Germany
Hungary
Italy
Latvia
Luxembourg
Monaco
Norway
Romania
Serbia
Spain
Tajikistan
Turkmenistan
United States
Andorra
Azerbaijan
Bosnia and Herzegovina
Croatia
Denmark
France
Greece
Iceland
Kazakhstan
Liechtenstein
Malta
Montenegro
Poland
Russian Federation
Slovakia
Sweden
the former Yugoslav Republic of Macedonia
Ukraine
Uzbekistan
Armenia
Belarus
Bulgaria
Cyprus
Estonia
Georgia
Holy See
Ireland
Kyrgyzstan
Lithuania
Moldova
Netherlands
Portugal
San Marino
Slovenia
Switzerland
Turkey
United Kingdom
---------------------------------------------------------
η Μακεδονία με την προσωρινή της ονομασία ως ΦΥΡΟΜ είναι ΠΛΗΡΕΣ μέλος του ΟΑΣΕ , όπως και η Ελλάδα...
ας λύσουν την διαφορά στα πλαίσια του ΟΑΣΕ , δίχως οποιοδήποτε εμπόδιο ονόματος για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ , προτείνουν γερμανοί βουλευτές...

Ανώνυμος είπε...

η εθνικιστική και λαϊκιστική ηγεσία της ΝΔ του Σαμαρά ξεδιάντροπα καταδικάζει την απογραφή του Αλογοσκούφη , η οποία κατ' επιταγή της ΕΕ ζητούσε καταγραφή των ΑΛΗΘΙΝΩΝ στοιχείων της ελληνικής οικονομίας μας , ειδικά ως προς το ετήσιο έλλειμμα και συνακόλουθα το εξωτερικό χρέος της χώρας...
δηλαδή σύμφωνα με τον Σαμαρά θα έπρεπε να ΑΠΟΚΡΥΦΘΕΙ το έλλειμμα τόσο από την ΝΔ όσο και μετέπειτα από το ΠΑΣΟΚ..
άσχετα αυτής της αφελούς προσέγγισης ,λές και οι εταίροι στο ευρώ δεν γνώριζαν από που μπάζει το καράβι, εντύπωση προκαλούν τα συνεχιζόμενα ΨΕΜΜΑΤΑ και οι ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ του πολιτικού κατεστημένου..
από την άλλη μεγάλες είναι οι ευθύνες των ξένων μεγάλων δυνάμεων που επιτρέπουν μέχρι σήμερα να έχουν εταίρο ενα απολύτως ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ τριτοκοσμικό κράτος...
το οποίο κυριολεκτικά συντηρούν , δίχως οποιαδήποτε ορθολογική αιτία...

Ανώνυμος είπε...

Σε ερώτηση σχετικά με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αν πιστεύει ότι ο λαός της ΠΓΔΜ είναι «Μακεδόνες», ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα σλαβικό φύλο το οποίο στο πέρασμα του χρόνου εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία, συνεπώς έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ονόματος αυτού στη βάση όμως μιας διαφοροποίησης που θα καθιστά διακριτούς τους Έλληνες Μακεδόνες από τους Σλάβους οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας».
-------------------------------------------------------
το αριστερό εθνικιστικό αρχιλαμόγιο ο αλβανός Τσίπρας μίλησε και αναμάσησε τα ΨΕΥΔΗ του ελλήνων εθνικιστών προς άγρα ψήφων...
σύμφωνα με τα οποία οι σημερινοί εθνικά Μακεδόνες είναι απόγονοι των Σλάβων που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία τον 8 αιώνα μ.χ..
ενώ οι "έλληνες" κατοικούν στη Μακεδονία εδώ και 3000 χρόνια...
για αυτό οι πρώτοι οφείλουν να διαφοροποιηθούν από τους έλληνες μακεδόνες με το πρόθεμα Σλάβο-Μακεδόνας...
φυσικά η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι παντελώς διαφορετική.
οι Μακεδόνες προυπήρχαν των σλάβικων φύλων , άσχετα του μετέπειτα γλωσσικού τους εκσλαβισμού..
για αυτό και ο σλαβωνικός / πρωτομακεδονικός πολιτισμός περιέχει δεκάδες στοιχεία του αρχαίου κλασσικού πολιτισμού. τόσο του μακεδονικού όσο και κυρίως του ελληνικού...
οι σημερινοί μακεδόνες δεν είναι Σλάβοι, ούτε αρχαίοι , ούτε έλληνες , ούτε βούλγαροι.
εχουν δικά τους ξεχωριστά πολιτιστικά στοιχεία, πολλά από τα οποία απολύτως πρωτότυπα , που χάνονται στο διάβα των αιώνων...
τόσο η ΜΗΤΡΙΚΗ τους μακεδονική γλώσσα , όσο και τα δεκάδες μακεδονικά παραμύθια , τραγούδια, χοροί...
οι ελληνόφωνοι πατριαρχικοί κάτοικοι της Μακεδονίας έχουν εθνοτική ταυτότητα ΕΛΛΗΝΙΚΗ , με το γνωστό ιδεολογικό της περιεχόμενο-ελληνογλωσία και αναφορά στον απώτερο πολιτισμό του τόπου και όχι στο προσωπικό και επακόλουθα την απουσία πολιτιστικού εθνοτικού περιεχομένου...
η πλειοψηφία των οποίων εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία κατόπιν ενεργειών του ελληνικού κράτους το 1922 , με σκοπό την αλλοίωση των εθνοτικών συσχετισμών...
για να δικαιολογήσει την νομιμότητα της στρατιωτικής προσάρτησης του νότιου 51%
της γεωγραφικής μακεδονίας..
καμία ελληνομακεδονική εθνική ταυτότητα διακριτή από την ελληνική δεν υπάρχει...
πρόκειται για ΕΛΛΗΝΙΚΗ εθνοτική ταυτότητα εντοπισμένη στον γεωγραφικό χώρο της μακεδονίας..
ούτε ελληνοθρακική ή ελληνοηπειρώτικη εθνική ταυτότητα υπάρχει..
παρά μόνο ελληνική εγκατεστημένη στη δυτική θράκη...
όπως και στην ήπειρο...
παρομοίως βλαχομακεδονική , βλαχοηπειρώτικη , παρά μόνο ΒΛΑΧΙΚΗ...
ούτε φυσικά βουλγαρομακεδονική, σερβομακεδονική..
συνεπώς πρόκειται για ΔΥΟ παντελώς ξεχωριστές εθνοτικές ταυτότητες που ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αυτό της Μακεδονίας, μαζι με τις υπόλοιπες- αλβανική, βλάχικη, βουλγάρικη, τούρκικη...
ητοι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ εθνική ταυτότητα και η παντελώς ξεχωριστή ΕΛΛΗΝΙΚΗ εθνική ταυτότητα ..
οι οποίες ουδόλως συγχέονται μεταξύ τους..
και συνεπώς κανένα πρόθεμα δεν μπορεί κανείς να τοποθετήσει..
ούτε ο γκρουέφσκι , ούτε κανείς άλλος...!!!
πολύ περισσότερο οι αναξιόπιστοι απατεώνες έλληνες εθνικιστές..
οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ είναι μόνο μακεδόνες..
όπως και οι ΕΛΛΗΝΕΣ μόνο έλληνες, ασχετα την αποδεδειγμένη τουρκοαλβανοαιγυπτιοβλάχικομακεδονική ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ πρόσφατη καταγωγή τους...

gence είπε...

Οι γηγενείς Μακεδόνες είναι κάτι σαν τους «Ινδιάνους» των Η.Π.Α., οι οποίοι έκαναν αγώνα για να μπορούν να αποκαλούνται Native Americans, σε μια χώρα που ονομάζεται Αμερική και όπου ΟΛΟΙ είναι Αμερικανοί εκτός απο τους ΓΗΓΕΝΕΙΣ που ονομάστηκαν απο τους άλλους ΙΝΔΙΑΝΟΙ (εμάς μας ονομάζουν ΣΛΑΒΟΥΣ και «καθαρίζουν».....).

Ανώνυμος είπε...

Σωστά μας λέει το άρθρο, "σλαβική μακεδονική γλώσσα".

Και μπράβο για αυτό του ανώνυμου για τους Έλληνες, "την αποδεδειγμένη τουρκοαλβανοαιγυπτιοβλάχικομακεδονική ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ πρόσφατη καταγωγή τους"... Αυτό ήμαστε και γι'αυτό λέμε ότι η Τουρκία και νότια Φυρομ και νότια Αλβανία είναι χαμένες πατρίδες μας και θα τις ξαναπάρουμε. Αφού ήμαστε και Τούρκοι και Μακεδόνες και Αλεξανδρινοί της Αιγύπτου, και Βλάχοι, και Αλβανοί, δηλαδή Ελληνες Ρωμιοί. Άντε τώρα πες μας και Σλάβους και αρπάζουμε και βόρεια Φυρομ.

Ανώνυμος είπε...

gence, την είπες τη χαζομάρα σου πάλι.
Οι ινδιάνοι της Αμερικής αυτοπροσδιορίζονταν ποτέ ως αμερικανοι? Αφου το όνομα "Αμερική" το έδωσαν οι ευρωπαίοι σε αυτήν την ήπειρο.
Πριν η Αμερική ονομαστεί Αμερική και οι ινδιάνοι ονομαστούν ινδιάνοι από κάποιους άλλους, για ψάξε πως λέγανε οι ίδιοι τους εαυτούς τους και τη γη όπου ζούσαν...

Εκτός κι αν, κάνοντας τη σύγκριση των ινδιάνων με τους μακεδόνες, εννοείς οτι το όνομα "μακεδόνες" το σκαρφίστηκαν κάποιοι άλλοι και σεις κάνετε αγώνα για να ονομαστείτε "ethnic macedonians" κατά το "native americans".

ΥΓ: Δεν υπάρχει χώρα που λέγεται Αμερική. Υπάρχει μια ήπειρος που λέγεται Αμερική και μια χώρα που λέγεται USA (υποθέτω ξέρεις αγγλικά για να καταλάβεις το ακρωνύμιο).

Ανώνυμος είπε...

Ρε ανώνυμε 10:28, μην παίρνεις ληγμένα φάρμακα...

1. Υπάρχουν και ελληνομακεδόνες και βουλγαρομακεδόνες, όπως υπάρχουν ελληνοθρακιώτες και τουρκοθρακιώτες, όπως υπάρχουν ελληνοηπειρώτες και αλβανοηπειρώτες, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και λοιπά.

2. Γράφεις "...οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ είναι μόνο μακεδόνες..
όπως και οι ΕΛΛΗΝΕΣ μόνο έλληνες..."

Αγοράκι μου, οι Ελληνες είναι και ρωμιοί και γραικοί και γιουνανιστανοί και πολλά ακόμα ονόματα, ανάλογα με τα γούστα του κάθε λαού που τους ονομάζει όπως αυτός θέλει.

Οπως και οι γερμανοί είναι και ντόιτς και αλλεμάν και πολλά ακόμα ονόματα, ανάλογα με τα γούστα του κάθε λαού που τους ονομάζει όπως αυτός θέλει.

Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να ονομάζει τον άλλον όπως αυτός γουστάρει.

Μόνο κάτι καραγκιόζηδες ζητάνε από τους άλλους να μην τους ονομάζουν γκρικς, γιουναν κλπ, αλλά μόνο "ελληνες".

Μόνο κάτι καραγκιόζηδες ζητάνε από τους άλλους να μην τους ονομάζουν αλλεμάν, τζέρμανς κλπ, αλλά μόνο "ντόιτς".

Μόνο κάτι καραγκιόζηδες ζητάνε από τους άλλους να μην τους ονομάζουν όπως αυτοί γουστάρουν, αλλά μόνο "μακεδόνες".

Υστερόγραφο: Σου το ξαναλέω, σταμάτα τα ληγμένα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μου αρέσει που μερικοί ελληναράδες εκτίθενται τόσο άγαρμπα λόγω βλακείας και αμάθειας!
Τώρα δεν υπάρχουν ούτε Αμερικανοί;;;;;; Όσο για το όνομα Μακεδόνες, έτσι λέγονται στην ελληνική γλώσσα όλοι οι Μακεδόνες. Δεν υπάρχει άλλη ονομασία, στα ελληνικά για τους κατοίκους της Μακεδονίας, ότι εθνότητα και να δηλώνουν οι ίδιοι. Άλλωστε γι αυτό δεν γίνεται ο καυγάς; Οι έλληνες ψάχνουν να βρουν άλλο όνομα για τους γηγενείς μακεδόνες, αλλά δεν τα καταφέρνουν, σε καμία γλώσσα!!!!

Ανώνυμος είπε...

5:34 Σταμάτα να παίρνρις ναρκωτικά, προκαλούν παραισθήσεις.
Κανείς δεν έγραψε οτι δεν υπάρχουν αμερικανοί. Που το διάβασες εσύ?

Ανώνυμος είπε...

"Δεν υπάρχει άλλη ονομασία, στα ελληνικά για τους κατοίκους της Μακεδονίας, ότι εθνότητα και να δηλώνουν οι ίδιοι"
Αρα, οι βλάχοι, οι ρομά, οι εβραίοι κλπ είναι μακεδόνες ε?
ε,ρε γλέντια...