Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

17 Απρ 2011

Staro Bitolsko Oro

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Μακεδονία: Οι μακεδονικές ενώσεις της Αιγαιακής Μακεδονίας κατά των διακρίσεων

Η συγκέντρωση των μακεδονικών ενώσεων της Αιγαιακής Μακεδονίας, στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας στα Σκόπια

Οι δύο υφιστάμενες ενώσεις, ο Σύλλογος Μακεδόνων από την Μακεδονία του Αιγαίου που εδρεύει στα Σκόπια και η Ένωση των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων με έδρα τα Μπίτολα, αποφάσισαν να ενωθούν σε μια ενιαία οντότητα για το συντονισμό τους, με τους Μακεδόνες της Αιγαιακής Μακεδονίας, αναφέρει σήμερα σε σχετικό ρεπορτάζ της η μακεδονική τηλεόραση Κανάλ 5.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των μελών των συλλόγων αυτών μετά από την πρώτη που πραγματοποιήθηκε στο Τέτοβο.
Είναι ένα βασικό και πρακτικό έργο η ενοποίηση των δύο αυτών οργανώσεων που έχουν, ήδη, απορροφήσει 24 μικρούς συλλόγους, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία νομική οντότητα που να πληροί τους στόχους και σκοπούς μας, που είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων», είπε ο Μεθόντια Τοσέβσκι, πρόεδρος της διάσκεψης.

Ο Τοσέβσκι ευελπιστεί ότι το νέο σχήμα θα είναι πιο ευέλικτο, ώστε να αυξηθούν οι δραστηριότητες του για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των Μακεδόνων της Ελλάδας, των εξορίστων πολιτικών προσφύγων και αυτών που τους έχουν στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και ανάκτησης των δημευμένων από το ελληνικό κράτος περιουσιών τους .

Στο συνέδριο προβλέπεται να γίνει συνεργασία με τις ενώσεις των Μακεδόνων από τις γειτονικές χώρες και τη διασπορά.

--«Здруженијата на Егејците заедно ќе се борат против дискриминацијата»

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011
Βουλγαρία: Έκλεισαν τα σύνορα σε Μακεδόνες δημοσιογράφους...

Κρατώντας σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας
οι Μακεδόνες πήγαν να περάσουν τα σύνορα με την Βουλγαρία

Αν και η Βουλγαρία είναι στην ΕΕ, η συμπεριφορά της δεν είναι ευρωπαϊκή. Απαγορευτικές ράμπες βάλανε στα μακεδονικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα, η δημοσιογραφική ομάδα του Ντνέβνικ, εμποδίστηκε από τις συνοριακές αρχές να εισέλθουν στη Βουλγαρία για την πανμακεδονική συνάντηση στο Μέλνικ, που διοργανώθηκε από το (τους μακεδόνες της Βουλγαρίας) ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η μακεδονική τηλεόραση.

Μας ρώτησαν που πηγαίναμε. Τους είπαμε ότι πηγαίνουμε με τα πόδια στο Μέλνικ σε ένα συνέδριο Μακεδόνων. Μας έδωσαν πάλι τα διαβατήρια πίσω, μας είπαν να υπογράψουμε ένα έγγραφο ότι απαγορεύεται η είσοδός μας , χωρίς να μας πουν το λόγο», δήλωσε η Ιβάνα Κοστόφσκα δημοσιογράφος από το Ντνέβνικ.

Νωρίτερα η πρεσβεία της Βουλγαρίας απέρριψε γραπτή ερώτηση της τηλεόρασης ‘Ήλιος’/ ‘ТВ Сонце’, για τους λόγους της άρνησης, της τηλεοπτικής κάλυψης της εκδήλωσης αυτής.

Την Παρασκευή, μάλιστα, η Πρεσβεία απέρριψε σε προφορική και γραπτή αίτηση του ‘Κανάλ 5’, στην οποία, το μακεδονικό κανάλι ζητούσε να του αναφέρει, τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να παραβρεθεί το προσωπικό του, για λήψεις στο συνέδριο του Μέλνικ.
Οι Μακεδόνες επιστρέφουν άπρακτοι...

«Μας ζητήθηκε με email να αναφέρουμε όλα τα ονόματα της δημοσιογραφικής αποστολής, το όχημα, τον αριθμό του και τον εξοπλισμό που θα είχαμε μαζί μας», δήλωσε ο συντάκτης του Κανάλ 5, Γκόραν Μομιρόφσκι και εξήγησε ότι επειδή καθυστερήσαμε δεν μας εγκρίθηκε.

Σε μια προσπάθεια για να διευκρινιστεί η υπόθεση, η Ένωση Μακεδόνων Δημοσιογράφων, μέσω της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στη Βουλγαρία, ζήτησε μια απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, για την άρνηση της Τηλεόρασης ‘Ήλιος’, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Η Ένωση των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων έκανε έκκληση στις βουλγαρικές αρχές να εγκαταλείψουν την πολιτική της μισαλλοδοξίας προς τα μακεδονικά μέσα ενημέρωσης…

--«Рампа за македонските новинари од европска Бугарија»