Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

30 Ιουλ 2011

Τρελλάς, η χώρα του παραλόγου (και του υπαρκτού φασισμού)

Παρακολουθούμε, έκπληκτοι, οι Μακεδόνες τις «δηλώσεις» των πολιτευτών του νομού Φλώρινας που έσπευσαν να πάρουν θέση μετά από πρόκληση γνωστού για τις εθνικιστικές του θέσεις blog, κατά των δηλώσεων του Προέδρου της Μελίτης Πάντε Ασλάκοφ, σε γνωστή εφημερίδα της Δημ. της Μακεδονίας.
Είναι τουλάχιστον θλιβερή η προσπάθεια των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων να αποδείξουν ότι είναι όλοι τους σωστοί πατριώτες και ουδεμία σχέση θέλουν να έχουν με άτομα που ευθαρσώς δηλώνουν δημόσια μη ελληνική καταγωγή, ενώ είναι πολίτες του ελληνικού κράτους!

Μεγάλο αμάρτημα, κατά την άποψη τους, και τρομερή προδοσία, να μην δηλώνεις Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ ζεις σε ελληνικό έδαφος! Τι σημασία έχει εάν έχεις εκλεγεί με δημοκρατικότατες διαδικασίες και έχεις δικαίωμα σαν πολίτης να εκφράζεις ελεύθερα τις απόψεις σου για όποιο θέμα επιθυμείς. Δεν έχει καμία σημασία γι αυτούς τους πολιτευτές εάν, σαν άνδρας, έχεις υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό, εάν πληρώνεις τους φόρους στο ελληνικό κράτος, εάν ψηφίζεις έλληνες πολιτευτές. Δεν μπορείς να δηλώνεις κάτι άλλο εκτός από Έλληνας «το γένος»!

Και γιατί οι ενστάσεις αυτές για τις δηλώσεις του Πάντε Ασλάκοβ περί Αλβανών και Τούρκων κατοίκων στην Οφτσάρανι/Μελίτη? Από πότε είναι προσβλητικός ο ορος Αλβανός η Τούρκος; Η μόνη ένσταση που θα μπορούσε να υπάρχει στις δηλώσεις του Πάντε είναι ότι ουδείς στην Μελίτη αυτοπροσδιορίζεται ως Αλβανός η Τούρκος.

Δηλαδή ο ορος «σκοπιανοί», που επίσημα χρησιμοποιείται εδω και χρόνια για το γειτονικό λαό, είναι σωστός και δεν σηκώνει ενστάσεις η διαμαρτυρίες αλλά εάν κάποιος χαρακτηρίσει Έλληνες πολίτες ως Τούρκους η Αλβανούς, αυτό θεωρείται φοβερά προσβλητικό και πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα του, που έχει λογω νόμιμης εκλογής του; Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν ο Πάντε Ασλάκοβ ήταν διορισμένος!

Το γεγονός ότι ο κ. Λιάνης δεν έπεσε στην παγίδα του blog και δεν έκανε «δήλωση» (μέχρι στιγμής), δεν τον απαλλάσσει απο τις ευθύνες του, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις η σιωπή δεν είναι χρυσός. Θα πρέπει και εκείνος να πάρει μια θέση στο θέμα αυτό.

Οι ίδιοι αυτοί πολιτευτές δεν εξέφρασαν καμία δυσφορία, με δηλώσεις τους, εναντίον των Χρυσαυγιτών που παρέλασαν στην πόλη της Φλώρινας μόλις πριν λίγες μέρες και φώναζαν δυνατά απαράδεκτα και παράνομα συνθήματα, εναντίον Τούρκων και Μακεδόνων.

Αλλά έτσι είναι, αγαπητοί Μακεδόνες, στην Ελλάδα. Καλύτερα να σε πουν φασίστα-ναζί παρά «σκοπιανό».

Περισσότερα εδώ

21 σχόλια:

Akritas είπε...

Και εσύ είσαι Βουλγάρα,
το αποδέχεσαι ως μη ρατσιστικό αλλά και ως μη προσβλητικό για την ταυτότητά σου;

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία,

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΓΛΕΖΟΣ - ΛΗΝΑΙΟΣ

1,2 τρισ. μας χρωστάει η Γερμανία


Αναλυτικά και αποκαλυπτικά στοιχεία για το μεγάλο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα παρέθεσαν, λίγες ημέρες πριν στη Βουλή,ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος, πρόεδρος και υπεύθυνος αντίστοιχα της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών αυτών.
Κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και ιδιαίτερα ο Μ. Γλέζος αναφέρθηκε διεξοδικά στις οφειλές. Οπως είπε, το πρώτο κεφάλαιο αφορά τις οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1,938 και για τα δύο ποσά.

Ο Μ. Γλέζος αναφέρθηκε και στην καταστροφή της οικονομίας της χώρας η οποία επήλθε: 1) Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων 2) Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός, η οποία ανήλθε σε 8 δισ. δρχ. το μήνα, 3) Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών. Εγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας, τον Αύγουστο του 1941 4) Με τη ληστεία νομισμάτων 5) Με το αναγκαστικό δάνειο με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942 που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο 3,5 δισ. δολ. αγοραστικής αξίας του 1938 6) Με τις δημεύσεις. Το 10% της αγροτικής παραγωγής, επιτάξεις σε σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. Με τις κατασχέσεις σε μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς 7) Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Οπως επισήμανε ο κ. Γλέζος, με πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων μελών του Εθνικού Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται περίπου σε 1,2 τρισ. ευρώ.

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά τα θύματα. Εχουν καταγραφεί 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα.

Ο Στ. Ληναίος παρέδωσε όλο το υλικό στα μέλη της επιτροπής
--------------------------------------------------------------
ο αριστερώνυμος εθνικισμός με την ανόητη και γραφική εκδήλωσή του...

Ανώνυμος είπε...

οι χρεωκοπημένοι Τουρκοορθόδοξοι συνεχίζουν απτόητοι ..

παρά την διεθνή κατακραυγή για τα greek statistics που οδήγησαν την πατρίδα μας σε πτώχευση...

εν μέσω δισεκατομμυρίων δωροεπιδοτήσεων..

ουδείς σημερινός επιστήμονας της ελλάδος αμφισβητεί τον γλωσσικό εκμακεδονισμό των τουρκομογγολοιρανικής καταγωγής βουλγάρων...

με τους οποίους κανένα κοινό εθνοτικό/πολιτιστικό στοιχείο οι Μακεδόνες δεν έχουμε...

συνεπώς το να ετεροπροσδιορίσεις βούλγαρους τους μακεδόνες σαφώς και είναι βαριά υβριστικό...

αλλά δεν είναι αν μιλήσεις για μακεδονόφωνους Βούλγαρους...

στην Μελίτη/Οφτσάρανη εκτός από κατοίκους και πλειοψηφούντες δημότες μακεδονικής καταγωγής ζούνε και μειοψηφούντες δημότες τουρκοορθόδοξης εποικιστικής καταγωγής...
ακόμα και ελάχιστοι δημότες αρβανίτικης/αλβανικής καταγωγής..

οι αντιδράσεις του φαιοκόκκινου μπλόγκ εναντίον ενός νομοταγούς έλληνα πολίτη , αρχαιοφιλέλληνα, εκλεγμένου τοπικού άρχοντα , λόγω εκδηλώσεως της αληθινής μακεδονικής ΜΗ ελληνικής καταγωγής του , από τους χρεωκοπημένους ανθέλληνες φασίστες , αποτελεί μιά ακόμη απόδειξη ότι ο φασισμός στο ελληνικό κράτος αποτελεί κυρίαρχη ιδεολογία και πρακτική, μακρά ισχυρότερη από αυτή της Νορβηγίας...

ας μας παρουσιάσουν οι ΤΑΧΑΛΙΑ υπαίτιοι της χρεωκοπίας μας ανθέλληνες συμπολίτες μας ΕΝΑ μόνο συμπολίτη μας ελληνικής καταγωγής..

ας μας αναδείξουν ΕΝΑ μόνο διακριτό αυθεντικά ελληνικό παραδοσιακό πολιτιστικό/εθνοτικό στοιχείο και όχι βέβαια κλεμμένο και βαπτισμένο ως ελληνικό...
μόνο ένα αρκεί, όχι δύο..

ιδού η ρόδος , ιδού και το πήδημα για τους λαλίστατους Ακρίδες...

gence είπε...

Akritas, εάν εννοείς εμένα ως Βουλγάρα, όχι δεν προσβάλλομαι καθόλου! Και Αμερικανίδα να με πεις, και Γερμανίδα, και Κινέζα, αν θέλεις, αλλά δεν είναι αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

O belomorska δεν έχει δηλώσει Βούλγαρα. Αλλά ο Ασλάκοφ-πως-τον-λένε, έκανε ρατσιστικά σχόλεια και πρέπει να παραιτηθεί και να του κάνουν μήνυση.

Ανώνυμος είπε...

7,36

εχεις ξεφυγει τελειως , πες μας ομως την μεταφραση του ¨"Μακεδονια ξακουστη¨" απο τα σλαβικα που τραγουδανε εδω οι συμπατριωτες σου

http://www.youtube.com/watch?v=9HPht6GVwtA

Akritas είπε...

Δηλαδή δεν σε απασχολεί να σε αποκαλεί κάποιος με άλλο εθνωνύμιο από αυτό που είσαι με υποτιμητικό και ρατσιστικό τόνο. Μάλιστα να το έχω υπόψη στο μέλλον.
Συμφωνούν και οι υπόλοιποι σε αυτήν την άποψη ;
π.x. o belomore;

Δεν μιλάω για τους ουρανοτοξίτες, διότι είναι γνωστή η άποψή τους εδώ και χρόνια.

bb είπε...

Εάν κάποιος είναι τόοοσο γαϊδούρι να με αποκαλεί με άλλο εθνικό όνομα απο αυτό με το οποίο αυτοπροσδιορίζομαι, δεν φταίω εγώ που αυτός είναι γαϊδούρι

Ανώνυμος είπε...

Θετική η στάση σου belomorska macedonia. Παρόλο που είναι γνωστή η αντίθεση σου στον Πάντε.
Να σε ενημερώσω για κανα δυό ζητήματα. Η δημοσιογράφος περιφερόταν στην αυλή του σχολείου και μέσα στη φασαρία ρωτούσε διάφορους και έγραφε σε μπλογκάκι.
Στην ερώτηση για την σύνθεση του πληθυσμού της Οφτσάρανη ο Πάντε ανέφερε για ματζίρι οντ Τούρτσια (πρόσφυγες από Τουρκία) αλλά εκείνη έγραψε τελικά Τούρκοι! Επίσης για να αντιληφθούν οι αναγνώστες στην Δημοκρατία τον όρο Αρβανίτης πιθανά ο Πάντε να της είπε Αλβανόφωνοι και αυτή έγραψε Αλβανοί! Άσε δε τα εδώ σαΐνια που για Αλβανούς ονόμασαν τους Βλάχους!! Μπάχαλο. Φάνηκε άλλη μια φορά το μίσος και ο ρατσισμός τους. Τα ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ τα μαύρα, δημοσίευσαν φωτογραφία με τον Κωστίδη τον πρόεδρο του συλλόγου της Μελίτης και από πάνω γράφει η λεζάντα: Παν. Αναστασιάδης!!! Ούτε πρόσωπα γνωρίζουν ούτε καταστάσεις αλλά με το Εθνικιστικό τους μίσος μπολιάζουν κάθε μέρα τους Έλληνες. (ΧΑΛΙΑ-ΑΚΡΙΤΕΣ-ΣΤΟΚΟΙ)
. Βέβαια οι Ελληναράδες «Δημοκράτες», ούτε ένας τόλμησε να ρωτήσει ευθέως τον «Κατηγορούμενο» Πάντε. Τουλάχιστον άπαντες χρησιμοποιούν το σωστό του επίθετο ASLAKOF , αυτό που αυθαίρετα του αφαίρεσε η Ελλάδα! Όσο για τους πολιτικούς εκπροσώπους της Φλώρινας τι να πούμε, το ότι ΔΕΝ καταδίκασαν την ετήσια επιδρομή της Χρυσής Αυγής τα ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
Τους Μακεδόνες τους θέλουν μόνο για την ψήφο.
Ας το θυμόμαστε αυτό.
Υγ: Η στάση σου belomorska macedonia στο θέμα εκτιμάτε δεόντως .
POZDRAV. R.

Ανώνυμος είπε...

Αν belo more αυτός που σε αποκαλεί με άλλο εθνικό όνομα είναι γαιδούρι... τότε τι είναι ο Ασκάλοφ που έκανε το ίδιο ςτην συνέντευξη που έδωσε; Πες μας τι είναι;

bb είπε...

Ανώνυμε R. 10:57, εγώ και κάποιοι άλλοι που κατά καιρούς κάνουμε κριτική επίθεση για την πορεία του κόμματος Ουράνιο Τόξο, κατηγορώντας ευθέως την πολιτική ηγεσία του, δεν έχουμε καμία προσωπική διαφορά με κανένα στέλεχος του κόμματος (εντάξει, με κάποιους μπορεί να είμαστε και φίλοι και με άλλους όχι), πόσο μάλλον με τον Πάντε, ως άτομο.
Όπως επισήμανα και στο ποστ μου, υπάρχει ένσταση εκ μέρους μου για την δήλωση ότι στην Οφτσάρανη υπάρχουν Τούρκοι και Αλβανοί, έλληνες πολίτες. Αλλά εάν, όπως λες, είναι μόνο θέμα λάθους της δημοσιογράφου, και ο Πάντε μίλησε για ματζίριδες και αλβανόφωνους, αυτό το σχόλιο του είναι θεμιτό και μη κατακριτέο ως ρατσιστικό, όπως παρουσιάστηκε λαθεμένα απο το γνωστό ρατσιστικό blog. Ούτε διάβασα πουθενά να μιλάει για Γκρεκομάνους!
Εγώ, προσωπικά, αλλά και πολλοί άλλοι που δεν δραστηριοποιούμαστε με το Ο.Τ., πάντα θα κάνουμε την κριτική μας σε ότι θεωρούμε λάθος κίνηση η δήλωση. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αυτό ως προσωπική επίθεση στα μέλη του κόμματος. Και πάντα θα υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα δικαιώματα όλων των Μακεδόνων. Και αυτών με τους οποιους συμφωνούμε αλλά και εκείνων με τους οποίους διαφωνούμε.

bb είπε...

Ανώνυμε 10:59, απο το παραπάνω σχόλιο είναι προφανές ότι δεν έκανε δηλώσεις περί Τούρκων και Αλβανών, ο Ασλάκοφ!

Ανώνυμος είπε...

κανένα ρατσιστικό και υποτιμητικό σχόλιο δεν έκανε ο Πάντε....

αντίθετα έκρυψε την αλήθεια που θέλει τους έποικους από την Τουρκία, Τουρκοορθόδοξους και τους Αρβανίτες Αλβανοορθόδοξους...

φυσικά και δεν είναι υβριστικοί οι πραγματικοί ετεροπροσδιορισμοί...

άσχετα αν ενοχλούνται και προσβάλλονται σε όσους αναφέρονται..

αν π.χ πείς κοντό έναν κάτω από 1,5μ αυτό είναι αλήθεια , παρότι πιθανόν να υπάρχει αντίδραση..

παρομοίως και έναν παχύσαρκο, ή σκουρόχρωμο..

από την άλλη αν αποκαλέσεις καθηγητή έναν απόφοιτο δημοτικού, αυτό παρότι ψέμμα γίνεται με χαρά αποδεκτό..

μόλις πρόσφατα ο Δανίκας στο Βήμα μίλησε για Τουρκοορθόδοξους...

μήπως είπε ψέμματα...

οι νεοναζί ΤΑΧΑΛΙΑ ΑΚΡΙΔΟ-σχολιαστές ζητούν την απέλαση του Ασλάκοβ , επειδή δήλωσε Μακεδόνας...

δηλαδή ο Τούρκος πολίτης Βαρθολομαίος που δηλώνει Έλληνας θα πρέπει να απελαθεί..???

παρομοίως οι ορθόδοξοι βλάχοι και αλβανοί της νότιας αλβανίας που δηλώνουν έλληνες θα πρέπει να απελαθούν..??

το ίδιο και οι ανά το κόσμο ελληνόφωνοι...???

η Γκέντσε εκτός από το γεγονός ότι δηλώνει ότι είναι Μακεδόνισσα μπορεί και να το αποδεικνύει...

σε αντίθεση με τους Ακριδοελληναράδες που δηλώνουν έλληνες ιδιοτελώς , δίχως να μπορούν να το αποδείξουν...

σε λίγα χρόνια οι ψευδείς υβριστικοί ετεροπροσδιορισμοί-σκοπιανοί, βούλγαροι, κ.λ.π των Μακεδόνων από τους Ελληνες εθνικιστές μόνο γέλιο θα προκαλούν, στους Μακεδόνες και μη...

αντίθετα οι Τουρκοορθόδοξοι με την ψεύτικη αρχαιοελληνική μάσκα θα συνεχίζουν να υπεραντιδρούν βίαια αφού αυτός ο ετεροπροσδιορισμός θα τονίζει την πραγματική τους ταυτότητα...

Ανώνυμος είπε...

μήπως θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξαιτίας της έγκρισης παράνομων σχολίων-πρόκληση για λυντσάρισμα του Ασλάκοφ στο γνωστό αντιμακεδονικό ΤΑΧΑΛΙΑ μπλόγκ.??

όσο για τους τοπικούς πολιτικούς εδώ στη Φλώρινα/Λέριν , πρόκειται για στρατευμένους στον ελληνικό εθνικισμό, εξαιτίας της οποίας στράτευσης ΔΕΝ αναγνωρίζουν την πολυεθνική , πολυγλωσσική, πολυθρησκευτική πραγματικότητα και πλούτο της πατρίδος μας...

για αυτή την κατάσταση μεγάλες είναι οι ευθύνες της Τρόϊκας διότι δεν θέτουν ενώπιον των σχετικών ευθυνών τους, τους εθνικιστές εξουσιαστές της χώρας μας....

και αυτό συμβαίνει διότι δεν κατανοούν την βασική αιτία της σημερινής χρεωκοπίας η οποία οφείλεται στην υπερεθνικιστική εσωστρέφεια, με τον επακόλουθο μη ανταγωνιστικό κρατισμό καθώς και την υπερσπάταλη αντιπαλότητα με τις γειτονικές χώρες , ιδιαίτερα την Τουρκία...

αυτό οφείλουν να καταδείξουν όλοι οι φιλέλληνες πολίτες της Ελλάδος,
προβάλλοντας την ανθελληνική και καταστροφική δράση των εθνικιστών της Ελλάδος....

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή 31 - Ιούλιος 2011

Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΝΟΥ


Το λογοπαίγνιο που μετονομάζει το μνημόνιο σε... μνημόσυνο, είναι πια πασίγνωστο. Θα προσθέσω, όμως, πως είναι και οξύμωρο!

Πράγματι, οι κερδοσκοπούντες από τον ανθρώπινο πόνο είναι ίσως οι μόνοι τους οποίους δεν έχει αγγίξει η μνημονιακή λαίλαπα.

Γύρω από την Εκκλησία έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία παρηγοριάς και πιστοποίησης οικογενειακής και κοινωνικής νομιμοφροσύνης, η οποία αξιοποιεί ευφυώς τη σκουριασμένη οπισθοδρόμηση των μικρών κοινωνιών της επαρχίας. Μια οπισθοδρόμηση της οποίας τη συντήρηση η Εκκλησία διακαώς επιθυμεί και για την οποία επιμελώς φροντίζει. Οι λόγοι προφανείς...


Η μητέρα μου υπήρξε προοδευτικός αλλά και πρακτικός άνθρωπος. Έλεγε πάντα: «Όταν φύγω, δεν θέλω να μου κάνετε μνημόσυνα. Δώστε τα χρήματα στην Εκκλησία, να τα μοιράσει στους φτωχούς!» Τι ωραιότερος τρόπος, αλήθεια, να μείνει στη μνήμη ένας συνάνθρωπος... Πέρυσι τέτοιες μέρες έφυγε ξαφνικά, κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στο χωριό της. Ανακοίνωσα, λοιπόν, στους συγγενείς ότι, σύμφωνα με την επιθυμία της, αντί μνημοσύνων, θα προσφέρω στη μνήμη της ένα γενναίο ποσό στην Εκκλησία του χωριού, να το διαθέσει κατά την κρίση της για κοινωνικές αγαθοεργίες.

Οι συγγενείς έπεσαν να με φάνε: «Τι είν’ αυτά που λες; Θα μας γελάει όλο το χωριό! Θα λένε, για δες ο γιος της, τσιγκουνεύτηκε να κάνει ένα μνημόσυνο για τη μάνα του!» Τους επανέλαβα ότι θα διαθέσω ένα ποσό στη μνήμη της, το οποίο θα υπερβαίνει κατά πολύ τα έξοδα ενός μνημοσύνου. «Εδώ είναι χωριό, κι ο κόσμος περιμένει ν’ ακούσει τους ψαλτάδες, να δει το στάρι, τα ψωμάκια, τα λουλούδια, να πιει τον καφέ και το κονιάκ στο καφενείο, να κάτσει να φάει στην ταβέρνα», με αποστόμωσαν! «Τι θέλεις, να μην τολμάς μετά να πατήσεις εδώ τα καλοκαίρια;»

«Τσιγκουνιά», λοιπόν, στην ιδιωματική διάλεκτο του χωριού σημαίνει όχι να μην διαθέτεις χρήμα για έναν καλό σκοπό, αλλά να μην το διαθέτεις για να συντηρήσεις την τοπική παραοικονομία που κερδοσκοπεί απ’ τον ανθρώπινο πόνο!
Μια βιομηχανία που χρησιμοποιεί σαν πρώτες ύλες τη σκουριασμένη συντήρηση των μικρών κοινωνιών της Ελλάδας, και το φόβο του ανθρώπου μπροστά στην ενδεχόμενη απώλεια της κοινωνικής αποδοχής. Με αρχι-βιομήχανο τον ίδιο τον παπά του χωριού, και άξιους οικονομικούς συνεργάτες τους ψαλτάδες, τους κωδωνοκρούστες, τους τοπικούς λουλουδάδες, τους ζαχαροπλάστες, τους καφετζήδες, κι όποιους άλλους τυχόν ξέχασα...

Ανώνυμος είπε...

Θέλοντας να αποφύγω τη ρήξη με συγγενείς, τελικά ενέδωσα. Για την ιστορία, το συνολικό κόστος για μια δεκάλεπτη τελετή, η οποία μάλιστα κάλυψε ταυτόχρονα δύο διαφορετικούς εκλιπόντες (αποφέροντας, εννοείται, και διπλάσια κέρδη στην Εκκλησία!) άγγιξε τα 750 ευρώ. Στην ήπια εκφρασμένη απορία μου για το κόστος αυτό, ανέλαβε να απαντήσει η «φαρμακόγλωσση» του χωριού, η οποία καθορίζει και το μέτρο βάσει του οποίου εκχωρείται ή όχι το πιστοποιητικό της κοινωνικής νομιμοφροσύνης στη γειτονιά: «Δεν πειράζει, πληρώστε κι εσείς οι πλούσιοι! Εδώ τα φτωχαδάκια πληρώνουν και ξαναπληρώνουν τόσα!» Παρακάμπτοντας ότι το «εσείς οι πλούσιοι» απευθυνόταν σε έναν μισθωτό χωρίς άλλα εισοδήματα, επανέλαβα πως είναι εμφανής η ασύστολη κερδοσκοπία. Αναφέρθηκα, μάλιστα, στον ζαχαροπλάστη, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να μετονομασθεί σε... φαρμακοποιό! Για να εισπράξω την τελική, καθηλωτική απάντηση: «Τη δουλειά που πατάει αυτός, και τα ξενύχτια που κάνει για να ετοιμάσει τα στάρια, εσύ ούτε που τα έχεις δει στον ύπνο σου!» Προφανώς, η εν λόγω κυρία έχει στήσει κάμερες στην οικία μου και στο χώρο εργασίας μου, και καταγράφει επί εικοσιτετραώρου βάσεως όλες μου τις κινήσεις και δραστηριότητες...

Δεν γνωρίζω πόσα «φτωχαδάκια» υπάρχουν στ’ αλήθεια στο χωριό. Αν όμως πράγματι υπάρχουν, με ποια λογική η τοπική κοινωνία, με τη σιωπηλή συναίνεση της Εκκλησίας, αρνείται προσφορές που θα τους ανακούφιζαν, ενώ παράλληλα τους υποχρεώνει να συντηρούν μια κερδοφόρα βιομηχανία βασισμένη στον πόνο της απώλειας και στο ανθρώπινο φιλότιμο; Εκτός αν «φτωχαδάκια» εννοούμε τους αγρότες που, δαπάναις των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, έπαψαν να καλλιεργούν τη γη και καταπιάστηκαν με καλλιέργειες... μεζέδων στα τοπικά καφενεία (για να μην αναφερθώ και σε αγορές πανάκριβων διαπιστευτηρίων νεοπλουτισμού)! Όπως και να ‘χει, φράσεις όπως οι διαβόητες «λεφτά υπάρχουν» και «μαζί τα φάγαμε» χρήζουν επανερμηνείας. Και κυρίως, χρήζουν αποκέντρωσης. Γιατί, δεν είναι μόνο οι «Ελληνάρες» των νυχτερινών κέντρων της παραλιακής που προκαλούν την κοινωνία: στην επαρχία υπάρχουν πολύ πιο «αξιοσέβαστοι» κερδοσκόποι!

Τους συντηρούν οι σκουριασμένες νοοτροπίες και ο φόβος της κοινωνικής απόρριψης. Εκκλησία και τοπικοί επιχειρηματίες, σε αγαστή συνεργασία, ζεσταίνουν το ίδιο καζάνι. Για να βράσουν τα κόλλυβα...

Ανώνυμος είπε...

http://www.safeline.gr/
Εδω μπορείτε να κάνετε καταγγελίες ανώνυμα, για απειλητικά η υβριστικά σχόλια, στο ιντερνέτ.

Ανώνυμος είπε...

12,32

ειπαμε εχεις ξεφυγει τελειως εσυ

Δες ποιοι προκαλουν γελιο στους αλλους με την αληστου μνημης εγκυκλοπαιδεια σας

http://www.youtube.com/watch?v=sznlYTdEjhE

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΣΟΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ. ΟΙ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΝΤΑΙ. ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΑ.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

Ο Μ Ω Σ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ. ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΦΙΛΩΝ 'ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ' ΟΤΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. ΚΑΙ ΟΤΙ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΙΚΑ Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΜΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ.

ΤΕΛΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΙΤΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ, ΤΑ ΚΥΡΗΓΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ (ΓΙΑΤΙ, ΜΗΝ ΓΕΛΙΕΣΑΙ, ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΗΤΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΚΥΡΗΓΜΑ ΜΙΣΟΥΣ) ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, ΝΤΟΠΙΟΣ, ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ, ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΣ Κ.Ο.Κ.)

Ανώνυμος είπε...

οι χρυσαυγίτες που αναφέρεις στο άρθρο σου δεν έχουν θεσμικό ρόλο. Ο Πάντε είναι πρόεδρος κοινότητας και ένας από εμάς.
Δεν έχει δικαίωμα να διχάζει και να προσβάλλει κανέναν. Έχει απόλυτο δικαλίωμα να λέει τις απόψεις του να αγωνίζεται για όσα πιστεύει μέσα στο πλαίσιο που του υπαγορεύει ο θεσμός που υπηρετεί.

Προσωπικά δεν γουστάρω ούτε τους ελληναράδες ούτε τους μακεδοναράδες. Και αυτή ήταν η κεντρική ιδεά των αντδράσεωμν και καλώς έγιναν.

Stefanos είπε...

Οι δηλώσεις του Ασλάκωφ, είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ. Ο Ασλάκωφ έχει κάθε δικαίωμα να δηλώνει για τον εαυτό του αλλά και για όσους του έχουν δώσει το δικαίωμα, όποια εθνική/εθνοτική ταυτότητα επιθυμεί. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να προσδιορίζει εθνοτικά συμπολίτες του που πέρα από κάθε αμφιβολία, όχι μόνο δεν του έχουν δώσει αυτό το δικαίωμα αλλά και δεν έχουν απολύτως καμία εθνική συνείδηση σαν κι αυτή που του αποδίδει ο "εκλεγμένος".
Αν ο Ασλάκωφ θεωρεί τον εαυτό του Μακεδόνα κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει. Ταυτόχρονα όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να ονοματίσει ως Μακεδόνα ούτε το ίδιο του τον αδερφό, εφόσον ο ίδιος δεν το επιθυμεί.
Όποιος νομίζει ότι είναι δημοκράτης και αντι-εθνικιστής και ταυτόχρονα υπερασπίζετε τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις είναι βαθιά νυχτωμένος.