Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

26 Ιουλ 2011

SPARTIATIKES MORES-PYRRIXIOS



Δεν έχω λόγια.....
 



Σχόλιο: SPARTIATIKES MORES KAI KASSIDES

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο εθνικιστικός φασιστικός εκφυλισμός σε όλο του το μεγαλείο...

πράγματι ο Καραγκιόζης ανήκει στους Τουρκοορθόδοξους της πατρίδος μας...

ΝΤΡΟΠΗ στην Ευρώπη που επέτρεψε να ανδρωθεί ένα φασιστικό καθεστώς στον κόρφο της...

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή στο μανιφέστο του φιλέλληνα Νορβηγού δολοφόνου !!


Τελικά αποδεικνύεται ότι ο κόσμος είναι πολύ μικρός και κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο ψυχοπαθής ακροδεξιός δολοφόνος Αντερς Μπρέιβικ που έπνιξε στο αίμα τη Νορβηγία κάνει στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων αναφορά και στην Ελλάδα και την Ελληνική πραγματικότητα !

Μεταξύ άλλων λοιπόν ο Νορβηγός δηλώνει-ως άλλος Άδωνης Γεωργιάδης,
θαυμαστής της αρχαίας Ελλάδας με ειδικές αναφορές στον Θουκυδίδη, τον Ηρόδοτο και τον Πλάτωνα, κατατάσσει τους Έλληνες στη λευκή φυλή, ενώ είναι και υποστηρικτής της νέας Ελλάδας σε εθνικά της θέματα, όπως η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, η επανάσταση του 1821 και το Κυπριακό, αλλά και η άλωση της Κωνσταντινούπολης (την οποία μάλιστα αποκαλεί έτσι και όχι Ιστανμπούλ…) !.

Αναφέρει επίσης πως η γενοκτονία των Ελλήνων συνεχίζεται μέχρι σήμερα !

Μόνο στο Μακεδονικό δεν κάνει καμία αναφορά και φαντάζομαι ότι αν το έκανε θα τον ανακηρύσσαμε ως φιλέλληνα ανάλογο του Βύρωνα και του Σανταρόζα και μπορεί και ο Ψωμιάδης να του έστηνε και κανέναν αδριάντα στη Θεσαλλονίκη !!!

Και είναι φυσικά αναπόφευκτο να τονίσω ότι κυρίως τέτοιοι άνθρωποι σαν τον συγκεκριμένο μανιακό ακροδεξιό μπορούν να είναι θαυμαστές του νεοελληνικού εθνικιστικού, μισαλλόδοξου και λαϊκίστικου «ψευδοκράτους» μας και να εμπνέονται από αυτό ! Ή μήπως έχω άδικο ;

Τα καλύτερα όμως τα αφήνω για το τέλος καθώς ο Νορβηγός φαίνεται να είναι πολύ καλά και λεπτομερώς ενημερωμένος για την Ελληνική πραγματικότητα, κάτι που μας δείχνει περίτρανα πως πρέπει να είχε συνδέσμους ή έστω συνομιλητές ομοϊδεάτες του στην Ελλάδα (και αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσει πολύ σοβαρά η αστυνομία).

Μέσα λοιπόν στα κόμματα με ιδεολογική ταύτιση ο Νορβηγός βάζει το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή, καθώς και δύο κόμματα που δεν υπάρχουν πλέον το «Ελληνικό μέτωπο» του Μάκη Βορίδη (που τώρα φυσικά είναι στο ΛΑΟΣ) και την «Πατριωτική Συμμαχία» του Ναζί χουντικού Ζαφειρόπουλου (τον οποίον ήθελε κάποτε ο Καρατζαφέρης να βάλει υποψήφιο…). Ακόμα ο Μπρέιβικ εγκωμιάζει την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, το περιοδικό «Αντεπίθεση» και τις φασιστοεφημερίδες «Ελληνικές Γραμμές» και «Ελεύθερος Κόσμος» (η τελευταία ανήκει επίσης στον εν λόγω Ζαφειρόπουλο).

Ατυχώς ξέχασε όμως να αναφέρει και τον ομοϊδεάτη τους Αντώνη Σαμαρά, αλλά φαίνεται ότι ο Νορβηγός είχε γράψει το μανιφέστο του πριν αυτός γίνει αρχηγός της ΝΔ και δεν τον ήξερε καλά !! Επίσης ο Νορβηγός μιλάει για 11312 (δίνει και τον ακριβή αριθμό !) "προδότες" στοχευμένους οπαδούς του πολιπολιτισμού στην Ελλάδα που πρέπει να τιμωρηθούν με θανατική ποινή (!) και είναι βέβαια φανερό πως αυτές τις πληροφορίες του τις έχουν δώσει απ'την Ελλάδα.

Φυσικά τα κατευθυνόμενα Ελληνικά κανάλια ελάχιστα αναφέρθηκαν σε όλα αυτά και όταν το έκαναν αυτό έγινε με ουδέτερες αναφορές, χωρίς να το κάνουν ζήτημα όπως θα γινόταν σε κάθε σοβαρή χώρα.

Βλέπετε δεν πρέπει να θιχτεί ο Ελληνικός εθνικισμός και κάποια προστατευόμενα πιόνια του σάπιου πολιτικού καθεστώτος και ειδικά το κοινοβουλευτικό ΛΑΟΣ !

Αλλά ας μη γελιόμαστε, αν η Νορβηγία γέννησε ένα Μπρέιβικ η Ελλάδα θα μπορούσε να γεννήσει πολύ περισσότερους !!

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για το κατεξοχήν μισαλλόδοξο κράτος όπου κυριαρχεί ο μεσαιωνικός εθνικισμός, ο φανατισμός και οι ιδεοληψίες κάθε είδους, όπου και το ίδιο το κράτος όχι μόνο δεν σε αποτρέπει απ’το να γίνεις ρατσιστής και φασίστας, αλλά αντίθετα σε σπρώχνει για να γίνεις…

Άλλωστε απόψεις σαν αυτές του Μπρέιβικ μπορεί στη Νορβηγία να είναι περιθωριάκες,αλλά στην Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδωμένες και οικίες στον κόσμο.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ιντερπόλ υπάρχει σύνδεσμος του Μπρέιβικ στην Ελλάδα, μέλος της ομάδας των «Ναϊτών Ιπποτών» και μάλιστα, μέλος της ομάδας διερεύνησης στόχων για εκτέλεση ανάμεσα σε μαρξιστές και οπαδούς του πολυπολιτισμού!

Στο μανιφέστο του που δημοσίευσε λίγο πριν το μακελειό ο Νορβηγός αναφέρει ότι είναι μέλος του τάγματος των Ναϊτών, που όπως λέει ανασυστάθηκε στο Λονδίνο το 2002. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη λέει ότι είναι δύο Βρετανοί, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Έλληνας, ένας Ρώσος, ένας Νορβηγός και ένας Σέρβος, χωρίς όμως να τους κατονομάζει.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι για συχνές συνομιλίες το τελευταίο διάστημα μέσω διαδικτύου ατόμων που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στο τάγμα των Ναϊτών ιπποτών, στο οποίο αναφέρεται μέσα από το μανιφέστο του ο Μπρέιβικ.

Επίσης, είπαν ότι ερευνούν τη βασιμότητα των πληροφοριών που θέλουν τον Μπρέιβικ και άλλα άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο να έχουν συναντηθεί στο Λονδίνο, το 2002.

Η δε Ελληνική αστυνομία ψάχνει ήδη-σε συνεργασία με την ιντερπόλ-τον σύνδεσμό του Νορβηγού στην Ελλάδα με τον οποίον αυτός φέρεται να διατηρούσε συχνή ηλεκτρονική αλληλογραφία και ελέγχει εξονυχιστικά ιστοσελίδες ακροδεξιού περιεχομένου.

Οι έρευνες στρέφονται σε γνωστό Έλληνα νεοφασίστα με πλούσια ακραία πολιτική δράση στο παρελθόν το όνομα του οποίου βρίσκεται πολύ ψηλά στην Ελληνική ναζιστική επετηρίδα.

Προς το παρών ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που διαβάσαμε σε κάποια blogs και που τις αναπαράγουμε με επιφύλαξη μιλούν για έναν ναζιστή ονόματι Αριστοτέλης Καλέντζης ο οποίος είχε γίνει γνωστός στο παρελθόν για τις επαφές του με τους Σέρβους ναζί Κάρατζιτς και Μλάντιτς (και που εδώ τον βλέπετε να ποζάρει σχιζοφρενικά σε παλαιότερη συνέντευξή του…)
καθώς και για ένα στέλεχος του ΛΑΟΣ και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ονόματι Γεώργιος Καραποστόλου, ο οποίος φέρεται να είναι Ναϊτης ή και μασόνος !

Και φυσικά καταλαβαίνετε ότι αν επιβεβαιωθούν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει ένας πολιτικός σεισμός στην έτσι κι’αλλιώς βαριά άρρωστη Ελλάδα μας…

Η Ελλάδα λοιπόν δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ούτε από αυτήν την τραγωδία.

Να χαίρoνται οι πολιτικοί μας και ο Ελληνικός λαός την κοινωνία που φτιάξαμε και τους πολιτικούς που ψηφίζει !!

Και φυσικά οι θαυμαστές αυτού του νεοελληνικού μοντέλου είναι συνήθως μόνο άνθρωποι σαν τον Νορβηγό μακελάρη !!
-----------------------------------------------
ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ...!!!

ΠΡΙΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΘΟΝΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Νορβηγός δολοφόνος και οι Έλληνες ακροδεξιοί ομοϊδεάτες του

SPY Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Παρά του ότι η ιδεολογία και οι θεωρίες μίσους του εθνικιστή Νορβηγού δολοφόνου Anders Breivik ταυτίζονται 100% με αυτές του ελληνικού ακροδεξιού συρφετού, οι εφημερίδες, τα μπλογκς και γενικά τα ΜΜΕ του αυτού χώρου έσπευσαν αμέσως να αποστασιοποιηθούν από αυτόν ισχυριζόμενα πως είναι μασόνος και σιωνιστής.

Ακολουθούν μερικοί μόνο από τους δεκάδες τίτλους που διάβασα προ ολίγου

Αυτά που αναφέρει στο βίντεό του και γράφει στο μανιφέστο του δεν μας είναι καθόλου καινούρια. Τα ακούμε και τα διαβάζουμε επί καθημερινής βάσεως στις εκπομπές του Άδωνη, του Καρατζαφέρη και του Βελόπουλου, στις σελίδες της Χρυσής Αυγής και του "Στόχου", στις εφημερίδες Άλφα Ένα, Ελεύθερος Κόσμος και Ελεύθερη Ώρα και όπου αλλού λαλεί νεοφασιστικό πουλί.

Για παράδειγμα, ποιοί από τους παραπάνω δεν αποκαλούν προδότες τους "κουλτουριάρηδες Μαρξιστές" ("θολοκουλτουριάρηδες" στην εδώ αργκό), ή ποιός από αυτούς δεν αντιτίθεται μετά βδελυγμίας κατά της πολυπολιτισμικότητας και των αλλοθρήσκων, ή ποιός Έλληνας ακροδεξιός δεν θεωρεί τους μετανάστες "επικίνδυνους για το έθνος του" και δεν θέλει να τους απελάσει όπως θα ήθελε και ο Μπρέιβικ;

Από την άλλη, εκεί που γίνονται όλα μαντάρα για την ελληνική ακροδεξιά, μη ξέροντας τι να μαζέψουν και τι να μπαλώσουν, είναι ότι ισχυρισμοί της για τον Breivik έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις γνωστές ανόητες θεωρίες συνωμοσίας που παπαγαλίζει για τους μασόνους και τους σιωνιστές.
Γιατί ως τώρα τους ακούγαμε συνεχώς να λένε ότι οι μασόνοι και οι εβραίοι σιωνιστές προκαλούν συνωμοτικά τάχα τη "λάθρο"μετανάστευση και την επικείμενη πολυπολιτισμικότητα, για να διαλύσουν τα έθνη και άλλα παρόμοια πράσινα άλογα.

Με τον Breivik, που ..είναι αφ' ενός μασόνος και σιωνιστής και αφ' ετέρου ακροδεξιό φασιστόμουτρο σαν τους ιδίους, προφανώς χάθηκε τελείως η μπάλα.

Ο πραγματικός λόγος που τον απαρνήθκαν τόσο μανιασμένα δεν είναι βέβαια το "σιωνιστής και μασόνος" -έννοιες που τα χαρακτηριστικά τους ούτε καν αναφέρονται στη "φιλοσοφία" του- αλλά για να αμυνθούν του εμφανέστατου γεγονότος ότι οι κοινές αρρωστημένες τους ιδέες και το εθνικιστικό και ρατσιστικό μίσος που τρέφουν όλοι αυτοί είναι ικανά να επιφέρουν ένα τέτοιο μακελειό σαν αυτό της Νορβηγίας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπρέιβικ, πολύ απλά, έκανε στη Νορβηγία πράξη το "κρεμάλα στους προδότες" που ακούμε διαρκώς από την ελληνική ακροδεξιά -οι "προδότες" στην ακροδεξιά ορολογία είναι όσοι δεν εμφορούνται από τα φασιστικά και ρατσιστικά φρονήματά τους.

Το αστείο πάντως στην όλη υπόθεση είναι, ότι παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ακροδεξιάς να τον "απομακρύνει" από τον ιδεολογικό της χώρο, ο Breivik, στο κεφάλαιο "3.108 Europe, Anti-immigration parties/orgs – Nationalist parties/orgs" του Μανιφέστου του, και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 1245, αναφέρει τα αγαπημένα του κόμματα και οργανώσεις στην Ελλάδα, τα οποία δεν είναι άλλα από αυτά τις ακροδεξιάς.

Στα αγαπημένα του Νορβηγού δολοφόνου βρίσκονται λοιπόν το "Ελληνικό Μέτωπο" του Μάκη Βορίδη, το Λά.Ο.Σ., η "ΠΑΤΡΙωτική Συμμαχία" (οργάνωση του Μιχαλολιάκου και παρακλάδι της Χρυσής Αυγής), η εφημερίδα "Ελεύθερος Κόσμος" του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου (τέως υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και παρ' ολίγον υποψηφίου με το Λά.Ο.Σ.), η Χρυσή Αυγή και το περιοδικό της "Αντεπίθεση".

Ξεφυλλίζοντας το "Μανιφέστο" ανακάλυψα πως οι βλέψεις και τα όνειρα του Breivik ταυτίζονται ακόμα περισσότερο, σε ανατριχιαστικό βαθμό, με αυτά της ελληνικής ακροδεξιάς.

Στο κεφάλαιο "3.143 Creating a New Europe and a new Middle East" (σελ. 1317), όπου αναλύει τα σχέδια του για τη μελλοντική "καθαρισμένη" Ευρώπη και Μέση Ανατολή, δείτε πόσο ευφραίνει την καρδιά του ελληνικού ακροδεξιού χώρου:

Το 20% της Αλβανίας πηγαίνει στην Ελλάδα, το άλλο 20% στο Μαυροβούνιο και το 60% στους χριστιανούς Αλβανούς. Οι μουσουλμάνοι θα μεταφερθούν στην Ανατολία.
Με λίγα λόγια μας δίνει την "πολυπόθητη" βόρεια Ήπειρο.

"Ελλάς Κύπρος Ένωσις" και οι Τουρκοκύπριοι πετιούνται στην Ανατολία κι αυτοί, μαζί με τους Αλβανούς.

Και το καλύτερο:

Παίρνουμε Ίμβρο, Τένεδο, μικρασιατικές ακτές, ανατολική Θράκη, τη Μπόλη και την Αγιασοφιά.
Με αυτό μάλιστα εκπληρώνεται και η προφητεία του γερο-Παΐσιου, που αναφέρει πως το ξανθό γένος είναι αυτό που θα μας δώσει πίσω τη Μπόλη, μόνο που αυτό δεν θα είναι τελικά οι Ρώσοι με τον Πούτιν, όπως ισχυρίζεται ο Λιακόπουλος, αλλά οι Νορβηγοί με τον Breivik...

Ορίστε και ο χάρτης:

Όλα τα παραπάνω σχέδια αποτελούν, κατά γράμμα, πολυπόθητα όνειρα και φαντασιώσεις του Καρατζαφέρη, του Άδωνη Γεωργιάδη, της συμμορίας "Χρυσή Αυγή" και κάθε άλλου ελληνικού φασιστοειδούς. Όνειρα που εκπληρώνει γενναιόδωρα ο ομοϊδεάτης τους Νορβηγός στα αρρωστημένα του σχέδια για την "καθαρή" Ευρώπη.

Η μόνη τους διαφορά είναι, ότι ο Breivik έκανε και το επόμενο βήμα...!!!

Ανώνυμος είπε...

οι ευθύνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι τεράστιες...

όταν το βασισμένο σε ψηφίσματα του ΟΗΕ σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού, με γνώμονα μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία , με πολιτική ισότητα , υπερψηφίζεται από τους Τουρκοκύπριους και καταψηφίζεται με 75% από τους Ελληνοκύπριους και αντί να ανασταλεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ , αυτή γίνεται πανηγυρικά μέλος της , δίχως την επιβαλλόμενη προηγούμενη επίλυση του πραγματικού και σοβαρού αυτού πολιτικού/εδαφικού προβλήματος....

όταν την ίδια στιγμή το μακεδονικό κράτος , παρά την εκπλήρωση όλων των τεχνικών κριτηρίων , με ισχυρή συμμετοχή στις νατοϊκές δράσεις , ΔΕΝ γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ με το προσωρινό του όνομα, λόγω ΒΕΤΟ της Ελλάδος , για ζήτημα άσχετο και παράλογο , κατά παράβαση του άρθρου 11 , παρ.1 της ισχύουσας ενδιάμεσης συμφωνίας...

τότε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν νεοναζί μαζικοί δολοφόνοι του Βορρά και σύντομα του Νότου...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη Μπελομορε για αυτο το βιντεο που δειχνει χορευτες της Πγδμ να παριστανουν πολεμιστες του Αλεξανδρου. να ακουγεται το "Μακεδονια Ξακουστη" στα σλαβικα(!!!) και να γελανε οι γειτονες σας, τι πρεπει να πει κανεις?

http://www.youtube.com/watch?v=9HPht6GVwtA

bb είπε...

Ανώνυμε 11:54, οι Βούλγαροι ας γελούν όσο θέλουν! Το ζήτημα με τις Σπαρτιάτικες Μόρες δεν είναι όμως για γέλια αλλά για κλάματα γιατί στην Ελλάδα τις παίρνουν στα σοβαρά! Εάν περιορίζονταν σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις, ειλικρινά δεν θα με απασχολούσε καθόλου, αλλά αυτοί είναι οργανωμένοι σε κανονικό σύλλογο, με τη βούλα του κράτους και συμμετέχουν επίσημα σε εκδηλώσεις, κάθε είδους, μέχρι και σε παρελάσεις για την 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου!
http://youtu.be/L4PIUUhQdJ4
http://youtu.be/Odi36xQ62UM
Άσε, που γίνονται δεκτοί σε τηλεοπτικές εκπομπές, λες και είναι ήρωες!!!!
http://youtu.be/v3ADK-NHs4U

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία,26 Ιουλίου 2011

Το λίπασμα του ρατσισμού: φόβος για την κρίση και τους μετανάστες

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Η τραγωδία στη Νορβηγία φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τους λόγους που ωθούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να υιοθετούν ακροδεξιές ξενοφοβικές ιδεολογίες, συμπεριφορές και κατ' επέκταση πολιτικές.
Σύμφωνα με έκθεση (1 Ιουλίου 2011) της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, η άνοδος της Ακροδεξιάς αποδίδεται, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, σε δύο κοινές αιτίες -στο φόβο, λόγω της οικονομικής κρίσης, που γεννά ευρωσκεπτικισμό, και στο φόβο απέναντι στους μουσουλμάνους μετανάστες, με αριθμό που αυξάνεται συνεχώς λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Στις ευρωεκλογές του 2009, κόμματα της άκρας Δεξιάς ξεπέρασαν το ποσοστό του 5% σε 13 από τις 27 χώρες της (τότε) Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πάντως ολοένα και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές τείνουν να υποστηρίζουν ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς ξεπερνά την οικονομικο-κοινωνική κρίση και μιλούν για «πολιτική αντίδραση» στο άνοιγμα των συνόρων, το οποίο θεωρείται ότι αποδυναμώνει την εθνική κυριαρχία.

Παρά το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη κατάγονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου, παρουσιάζονται συνήθως ως ένα «αδιάκριτο σύνολο» που δεν επιθυμεί και δεν έχει τις ικανότητες να ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Περισσότεροι από τους μισούς Δανούς πιστεύουν ότι το Ισλάμ κλονίζει την κοινωνική αρμονία. Τουλάχιστον 4 στους 10 Γάλλους βλέπουν τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα τους ως απειλή της εθνικής ταυτότητας. Το 50% των Βρετανών συνδέουν το Ισλάμ με την τρομοκρατία. Η πλειοψηφία των Αυστριακών πιστεύει ότι το Ισλάμ απειλεί το δυτικό τρόπο ζωής.

Ανοδική πορεία

Η νέα άκρα Δεξιά της Ευρώπης αναπτύσσει ρητορική εθνικιστικού χαρακτήρα και τοποθετεί στον πυρήνα της ιδεολογίας της την αντιισλαμική ταυτότητα. «Ακροδεξιοί ηγέτες υποδαυλίζουν τους φόβους των πολιτών για την απειλή που κρύβουν οι θρησκευτικές μειονότητες και οι μετανάστες στις ευρωπαϊκές χώρες», υποστηρίζει ο αναλυτής του βρετανικού Κέντρου Διεθνών Μελετών, Μάθιου Γκουντγουίν.

Συγκεντρώνοντας 19% στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου στη Φινλανδία το ακροδεξιό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» αναδείχτηκε τρίτη δύναμη προκαλώντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες. Ηδη η Μαρίν Λεπέν, που διαδέχτηκε τον πατέρα της Ζαν Μαρί στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, είχε συγκρίνει τις μουσουλμανικές συνοικίες της Γαλλίας με τη ναζιστική κατοχή. Ο Γκέερτ Βίλντερς του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας ζητεί την απαγόρευση του Κορανίου και την επιβολή φόρου σε όσες γυναίκες φορούν την ισλαμική μαντίλα. Το Κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που κάποτε φορούσαν ναζιστικές στολές, πήρε έδρες στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2010. Στην Ελβετία η Δημοκρατική Ενωση Κέντρου συγκεντρώνει ποσοστά που αγγίζουν το 30% με πολιτικές κατά των μιναρέδων και υπέρ της απέλασης των ξένων εγκληματιών. Στον ίδιο άξονα, «όχι στους μιναρέδες, ναι στις καμπάνες», δηλώνει το αυστριακό FPO, που τάσσεται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και κατά των Βρυξελλών.

(Πηγές: http://www.minorityrights.org, www.islamophobia-watch.com,

Ανώνυμος είπε...

Εναντίον της απαγόρευσης της μπούρκας επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης


NAFTEMPORIKI.GR
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 12:45


Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις γυναίκες που φορούν μπούρκα και νικάμπ σε δημόσιους χώρους στην Ευρώπη υποσκάπτουν την ανεκτικότητα και ενισχύουν την ισλαμοφοβία, υποστηρίζει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις γυναίκες που φορούν μπούρκα και νικάμπ σε δημόσιους χώρους στην Ευρώπη υποσκάπτουν την ανεκτικότητα και ενισχύουν την ισλαμοφοβία, υποστηρίζει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Την ανησυχία του ότι οι κυρώσεις που άρχισαν ήδη να επιβάλλονται σε γυναίκες που φορούν μπούρκα ή νικάμπ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα προκαλέσουν ενίσχυση των προκαταλήψεων κατά των μουσουλμάνων και της ισλαμοφοβίας, εξέφρασε, σήμερα, με δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΣτΕ Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Όπως αναφέρει ο επίτροπος, στο Βέλγιο τίθεται σε ισχύ, από το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011, νόμος με τον οποίο προβλέπεται επιβολή προστίμου και φυλάκιση μέχρι και επτά ημερών, στις γυναίκες που θα συλλαμβάνονται να φορούν μπούρκα ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, στη Γαλλία, από τον περασμένο Απρίλιο, ισχύει νόμος που επιτρέπει την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όσες φορούν μπούρκα ή νικάμπ και προβλέπει ακόμη και την αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας. Από την έναρξη ισχύος του νόμου μέχρι και σήμερα, τριάντα γυναίκες με μπούρκα υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν πρόστιμο ή διώχθηκαν από τη χώρα.

Στην Ιταλία, με βάση τις διατάξεις ενός αντιτρομοκρατικού νόμου, που απαγορεύουν για λόγους ασφαλείας την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους, τιμωρήθηκαν από τις τοπικές αρχές με βαριά πρόστιμα πολλές γυναίκες που κυκλοφορούσαν καλυμμένες με μπούρκα ή νικάμπ.

Στην Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ελβετία, πυκνώνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν τη λήψη ανάλογων μέτρων.

Ο επίτροπος υποστηρίζει ότι η απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στους δημόσιους χώρους, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι χώροι υποδοχής μεταναστών θα εξαναγκάσει αυτές τις γυναίκες σε κοινωνική απομόνωση και σε αποφυγή των επισκέψεων τους σ' αυτούς τους χώρους.

Στην πραγματικότητα, καταλήγει ο Χάμαρμπεργκ, η απαγό-ρευση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του ατόμου και της προσωπικής ταυτότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

----------------------------------------------------
οι προειδοποιητικές αυτές δηλώσεις γίνανε λίγες μόλις ημέρες πριν την απαγόρευση της μπούρκας στις 23 ιουλίου στο Βέλγιο και το νεοναζιστικό αντιμουσουλμανικό μακελειό στη Νορβηγία...!!!

τυχαίο ? δεν νομίζω...

bb είπε...

Η άνευ όρων υποστήριξη πολλών ευρωπαϊκών οργανώσεων και πολιτικών φορέων στους σκληρούς μουσουλμάνους φονταμενταλιστές που θέλουν τις γυναίκες σκεπασμένες με μπούρκες, που αρνούνται κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ατόμου, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης προστασίας των μειονοτήτων, έφερε στην Ευρώπη όλη, ως αντίδραση, τον ακραίο χριστιανικό φονταμενταλισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Οι θρησκείες είναι το «κάλυμμα» στον πόλεμο ιδεολογιών: φιλελευθερισμός έναντι ακροδεξιάς, ναζισμού και εθνικισμού και όχι Ισλάμ έναντι Χριστιανισμού. Είναι μεγάλο λάθος να προστατεύεται ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός μέσω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί είναι σαν να προστατεύουμε τους νέο-ναζί οι οποίοι και αυτοί επικαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα ως χριστιανοί.
Πρέπει επιτέλους όλες οι κοινότητες να μάθουν να ζουν με σεβασμό η μια προς την άλλη αλλά προπαντός προς στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη θρησκεία αλλά και στην αθεΐα: γιατί οι καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν τις Κυριακές και γιορτές από νωρίς το πρωί, αφού δεν πάνε όλοι στην λειτουργία; Η γιατί να ακούγετε ο χότζας να φωνάζει απο το μιναρέ του τζαμιού 5 φορές την ημέρα; Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε όλοι ότι τη στιγμή που η παγκοσμιοποίηση θα μας φέρνει όλο και πιο κοντά με διαφορετικούς πολιτισμούς, αυτό που προέχει είναι να μάθουμε τον σεβασμό στον ΑΝΘΡΩΠΟ, πρώτα απ’ όλα και όχι να αποδεχόμαστε οτιδήποτε θέλουν κάποιοι να μας επιβάλλουν.

Ανώνυμος είπε...

σαφώς και η μπούρκα είναι αναχρονιστική ένδυση..

όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Αραβικές χώρες...

το ερώτημα είναι όμως αν είναι σωστή η δια νόμου απαγόρευσή της..??

όταν μάλιστα αφορά απειροελάχιστο ποσοστό των μουσουλμάνων γυναικών...

όπως και η δια νόμου απαγόρευση της μίνι φούστας ή του σορτς στις αραβικές χώρες είναι καταδικαστέο γεγονός...

Ανώνυμος είπε...

Γερμανία: Καμία συγκεκριμένη απόφαση για επενδύσεις στην Ελλάδα

NAFTEMPORIKI.GR

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 16:41


Δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις η «Σύνοδος Επενδύσεων» για την Ελλάδα που συγκάλεσε σήμερα στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε, πάντως, τη συνάντησή του με αντιπροσώπους περίπου 20 επιχειρηματικών συνδέσμων της γερμανικής οικονομίας ως μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στήριξης της Ελλάδας για επάνοδό της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Η Γερμανία, δήλωσε ο Ρέσλερ, θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να περιορίσει τη γραφειοκρατία, να ενισχύσει τη νομική κατοχύρωση των συναλλαγών καθώς και να ξεπεράσει τα προβλήματα χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα της διοχέτευσης πόρων στην Ελλάδα. «Το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα», αλλά ο εκσυγχρονισμός των δομών, είπε ο Γερμανός υπουργός. Σε ό,τι αφορά την άρση των χρηματοδοτικών δυσκολιών, παρέπεμψε στα υφιστάμενα προγράμματα της κρατικής τράπεζας KfW, ενώ πρόσθεσε πως διεξάγονται συζητήσεις και για νέα προγράμματα αυτού του είδους.

Ο Ρέσλερ προανήγγειλε μία μικρή αποστολή Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα στις 15 Αυγούστου, ενώ, όπως είπε, θα ακολουθήσει μεγάλη αποστολή επιχειρηματικών εκπροσώπων τον Σεπτέμβριο. Τομείς ενδιαφέροντος αποτελούν η ενέργεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ υπάρχουν δυνατότητες και στις υποδομές.

Η κατάσταση της Ελλάδας είναι παρόμοια με αυτήν που επικρατούσε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, συμπλήρωσε ο Ρέσλερ.

Πηγή: Reuters

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ο Ελληνικός εθνικισμός ευθυνεται για το τσουνάμι στην Ινδονησία, για το σεισμό στην Ιαπωνία και το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικης.
Τον τελευταίο καιρό γινεται αναφορά στο που μπορεί να οδηγησει ο εθνικισμος και ο ναζισμος και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός. Το θέμα είναι ότι ο κατηγορουμενος είναι άνθρωπος που δεν θα τον χαρακτηριζε κανεις φυσιολογικό. Και υπάρχουν προβλέψεις στους νόμους όλων των χωρών για τέτοιες περιπτώσεις. μια κλασσικη περίπτωση τρέλας είναι το να σκοτώνεις (ατομικα) όποιον βρεις μπροστά σου, επειδη νομίζεις ότι ο Θεος σε ευλογεί και σε προστάζει. Πέρα από ψυχιατρικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι πράγματι ένας ψυχωτικος δεν έχει συνειδηση και συναίσθηση των πράξεών του, διαπιστώνω ότι υπάρχει σε ορισμένους σχολιαστές μια ιδιαίτερη διανοητική δυσχέρεια να κατανοήσουν τη σχέση αιτίου-αιτιατου, που εμφανίζεται σε καθε ανθρώπινο ον ήδη από τη νηπιακη ηλικία. Δεν μπορει να φταιει ο Αριστοτελης και ο Πλατωνας καθε φορά που καποιος παιρνει ένα όπλο και σκοτωνει το παιδι του επειδη νομιζει ότι σωζει τον κόσμο απο τον διαβολο. Ούτε και θα πρέπει να υπερπροβαλλονται, εστω και αρνητικα, τα προφιλ τετοιων δραστων. Οσον αφορα τον παραλογο αυτο συσχετισμό, ένα θα πω παραλλασσοντας την φραση ενός σχολιαστή. Αν η Νορβηγία έβγαλε έναν Μπρέιβικ, η πγδμ έχει ήδη βγαλει πολυ περισσοτερους.

Ανώνυμος είπε...

To καλυτερο παντως ειναι οτι μετα τον Μακεδονια Ξακουστη στη Σλαβικη γλωσσα στο τελος του βιντεο η Ιστορια μπερδευεται πολυ και ο Μ.Αλεξανδρος πεθαινει πινοντας το Κωνειο οπως ο Σωκρατης

http://www.youtube.com/watch?v=zWxSx8sDz4g

bb είπε...

Η μίνι φούστα δεν είναι σύμβολο καταπίεσης ούτε επιβάλλεται στην γυναικεία συνείδηση. Η μόνη «επιβολή» της μπορεί να προέλθει απο κάποιον διάσημο μόδιστρο της μόδας. Λίγες μπούρκες είναι σαν να λέμε λίγοι ναζιστές. Είναι θέμα ποσότητας; Δηλαδή, όταν γίνουν πολλοί, τότε θα απαγορεύονται και οι μεν και οι δε? Λάθος είναι να επιτρέπουμε τέτοιες ιδεολογίες που στην πράξη έχουν ως στόχο την αφαίρεση κάθε ατομικής ελευθερίας μας.
Και τέλος πάντων, κανείς δεν επιβάλλει στις βαθειά θρησκευόμενες μουσουλμάνες να κυκλοφορούν με μίνι. Ας ντύνονται με μακριές φούστες και ρούχα με μανίκια. Ας βάλουν και μια μαντίλα στο κεφάλι, ποιος ο λόγος να φορούν μπούρκα; Γιατί οι άνδρες μουσουλμάνοι δεν φορούν και αυτοί την παραδοσιακή τους φορεσιά, παντού και πάντα;

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 27-07-11


Επιστολή σε 41 αντιστασιακούς


Tου Διονυση Γουσετη / diongus@otenet. gr



Αγαπητοί φίλοι, εκδώσατε της περασμένη βδομάδα ανακοίνωση που καταχωρήθηκε σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες. Σ’ αυτήν εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους απείχατε από τη φετινή γιορτή της δημοκρατίας. Γνωρίζω τους περισσότερους από σας προσωπικά, από τη συμπόρευση σε κόμματα της Αριστεράς. Μερικούς τους εκτιμώ και γι’ αυτό παραξενεύομαι από το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής. Κατ’ αρχήν, εσείς που γνωρίζω είσθε σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπογράφετε όμως με αυτή σας την ιδιότητα, όπως ταιριάζει στο πολιτικό αυτό κείμενο (ανάλογη ανακοίνωση για τη δική του αποχή εξέδωσε και ο πρόεδρος Τσίπρας), αλλά με την ιδιότητα του αντιστασιακού. Γιατί; Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση παρά ότι θέλετε να υπαινιχθείτε πως εκφράζετε όλους τους αντιστασιακούς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ώστε να δώσετε στην ανακοίνωσή σας ένα κοινωνικό εύρος που δεν έχει. Επιπλέον, κρεμάτε στο κείμενο τα παράσημα της αντιστασιακής σας δράσης (φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια), όπως δεν έχετε ξανακάνει και όπως δεν συνάδει με τη σεμνότητα του αγωνιστή. Γιατί; Για να εντυπωσιάσετε τον αναγνώστη;

Θα παρέβλεπα αυτό το ατόπημα, αν ήταν το μόνο. Ομως στην ανακοίνωσή σας κάνετε κάτι χειρότερο: μιλάτε για «οικονομική δικτατορία». Πότε ακριβώς άρχισε να εξυφαίνεται αυτή η οικονομική δικτατορία; Μήπως όσο ζούσαμε με δανεικά η δημοκρατία πήγαινε μια χαρά και μεταλλάχτηκε μόλις μας τα κόψανε; Και πού ήσασταν εσείς, οι αγωνιστές και πολιτικά στελέχη, να αντισταθείτε στην επερχόμενη «δικτατορία»; Αντί να αντισταθείτε, κάνατε ό, τι πέρναγε από το χέρι σας για να βοηθήσετε την επιβολή της. Οταν επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί η «Ολυμπιακή» με ζημιά 1 εκατ. την ημέρα, φωνάζατε «ξεπούλημα». Το ίδιο φωνάζατε για τον ζημιογόνο ΟΣΕ και για κάθε ιδιωτικοποίηση. Ποτέ δεν καταγγείλατε τις χιλιάδες πελατειακές προσλήψεις αργόμισθων από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν. Δ., ίσως επειδή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε πίσω όπου είχε εξουσία. Αγωνιστήκατε λυσσαλέα εναντίον του νόμου Γιαννίτση, που θα έβαζε τάξη στο ασφαλιστικό και νικήσατε. Κοντολογίς, συμμετείχατε στο διακομματικό πλιάτσικο πάνω στα δανεικά. Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχατε να προτείνετε τίποτε άλλο από τη διατήρηση του καθεστώτος των δανεικών που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, και κατ’ εσάς στη δικτατορία. Και στη συνέχεια αγκαλιάσατε τους τζαμπατζήδες του «δεν χρωστάμε - δεν πουλάμε - δεν πληρώνουμε». Είστε λοιπόν συνυπεύθυνοι.

Ομως, αφού θεωρείτε πως το καθεστώς μας είναι δικτατορία, πώς δέχεστε να χρηματοδοτείται ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό; Γιατί επιπλέον ανέχεστε να είναι η κομματική χρηματοδότηση ανά ψήφο 15πλάσια εκείνης των γερμανικών κομμάτων; Γιατί συναινέσατε σε αύξηση της χρηματοδότησης κατά 30%, τη στιγμή που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις; Γιατί επιπλέον δανείζεστε από την (επάρατη) τράπεζα εκατομμύρια ευρώ με ενέχυρο την κρατική χρηματοδότηση; Μήπως αυτό εξηγεί τον ζήλο σας να μείνουν οι τράπεζες κρατικές; Πώς δέχεστε να αποσπά ο ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του υπάλληλους της δικτατορίας; Αγαπητοί φίλοι, καλό είναι όταν μιλάμε δημόσια να μην προκαλούμε.

Ανώνυμος είπε...

Οι γερμανικοί όμιλοι θέλουν, αλλά φοβούνται να επενδύσουν στη χώρα


Η γραφειοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα απειλούν την υλοποίηση του ευρωπαϊκού «σχεδίου Μάρσαλ».

Αδυνατούν να δουν τα οφέλη από την πραγματοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά οι γερμανικοί όμιλοι, καθώς η γραφειοκρατία και η διαφθορά φαίνεται να συνιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Αυτό προκύπτει από χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με αφορμή τις παραινέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φιλιπ Ρεσλερ, προς τους βιομηχάνους της χώρας του να προχωρήσουν σε «επιθετική πολιτική επενδύσεων» στην Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του νέου πακέτου στήριξης ύψους 109 δισ. ευρώ.

Η «μεταμόρφωση της ανταγωνιστικότητας» της Ελλάδας δύναται να καταστεί εφικτή, σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, στη βάση επενδύσεων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όμως οι Γερμανοί βιομήχανοι παραμένουν διστακτικοί. Προειδοποιούν δε ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα δεν είναι ελκυστικό για τις γερμανικές επιχειρήσεις που αναζητούν την αντικατάσταση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς από την απαράβατη ισχύ των νόμων. Στην άποψη αυτή συνάδει και η Invest in Greece, η οποία επισημαίνει ότι η γραφειοκρατία «τρομάζει» και εν τέλει διώχνει τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ η πολυνομία δημιουργεί «γκρίζες ζώνες», διευκολύνει τις παρερμηνείες και τελικά καλλιεργεί τη διαφθορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα έχασε 12 θέσεις το 2011 -καταλαμβάνοντας την 109η θέση μεταξύ 183 χωρών- σε ό, τι αφορά την ευκολία με την οποία ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να κάνει έναρξη επιχείρησης. Απαιτούνται συνολικά 15 διαδικασίες, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 5,6, χρειάζονται συνολικά 19 ημέρες έναντι 13,8 ημερών, ενώ το κόστος διαμορφώνεται στη χώρα μας σε ποσοστό 20,7% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, έναντι μόλις 5,3% του μέσου όρου των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν μάλλον κανέναν που η πολυπλοκότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος, με αιχμή του δόρατος την αυξημένη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, αποτελεί βασική ανησυχία εκ μέρους των γερμανικών ομίλων που θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Ο σκεπτικισμός τους, δε, φαίνεται ότι απηχεί τα συναισθήματα σημαντικής μερίδας της γερμανικής κοινής γνώμης, η οποία έχει κατά καιρούς ασκήσει κριτική στην προθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν ωστόσο και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν, για το καλό τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης συνολικά. «Είναι κρίσιμο να υπάρξει ανανέωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτών στην Ελλάδα, μέσα από τον διάλογο», δήλωσε ο Στέφαν Μαρ, μέλος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, στους Financial Times. Βέβαιο είναι πάντως ότι η χώρα μας έχασε πολύτιμο έδαφος σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας όταν οι πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιτυγχάνοντας να προσελκύσουν επενδύσεις στη βάση των χαμηλών μισθών. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τη ροή των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων, η χώρα μας παρουσίασε κάμψη της τάξεως του 10% το 2010 συγκριτικά με το 2009, προσελκύοντας συνολικές ροές ύψους 2,18 δισ. δολαρίων, ενώ βρέθηκε στην 119η θέση μεταξύ 141 χωρών σε ό, τι αφορά τον δείκτη απόδοσης ως χώρας υποδοχής.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη στοιχεία τα οποία η χώρα μας μπορεί να μετατρέψει σε αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αρκεί να υπάρξει η βούληση και η ανάλογη κινητοποίηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η Ελλάδα κατέκτησε το 2010 την 43η θέση σε ότι αφορά τον δείκτη προσέλκυσης Ξένων Αμεσων Επενδύσεων, από την 48η το 2008, σε σύνολο 141 χωρών.

Δεν παράγουν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 150 γερμανικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, στην πλειονότητά τους δεν παράγουν τίποτε στη χώρα μας, δραστηριοποιούμενες κυρίως στον κλάδο της εμπορίας των προϊόντων τους. «Εκεί ακριβώς εντοπίζεται και το πρόβλημα», σημειώνει στους Financial Times ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μάρτιν Ναπ.

Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι θα ήταν άστοχο να προσδοκά κανείς ότι η μείωση των μισθών στην Ελλάδα θα λειτουργούσε ως κίνητρο προσέλκυσης επενδυτών.

Οπως τονίζει στην βρετανική εφημερίδα, «πρέπει να βρούμε και να εστιάσουμε στους τομείς που το μισθολογικό κόστος δεν συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για έναν πιθανό επενδυτή», υποστηρίζει.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο δρ Ιωάννης Σαρτζής, της Invest in Greece, κάνοντας λόγο για εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας στον τομέα της Ερευνας και της Καινοτομίας