Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

11 Αυγ 2011

10 Αυγούστου 1913

Η αποφράδα ημέρα της επίσημης επικύρωσης του διαμελισμού της Μακεδονίας με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

98 χρόνια πριν οι ιμπεριαλιστικές γειτονικές με την Μακεδονία χώρες, ήτοι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία επιβεβαίωσαν τον στρατιωτικό διαμελισμό της Μακεδονίας και την υποδούλωση των Μακεδόνων στα παραπάνω ΞΕΝΑ κράτη.

H επαίσχυντη αυτή πράξη ήταν αποτέλεσμα εξολόθρευσης και γενοκτονίας εκατοντάδων χιλιάδων Μακεδόνων, εκατοντάδες μακεδονικά χωριά και πόλεις πυρπολήθηκαν από τους γειτονικούς στρατούς εισβολής.

Σε αυτό διακρίθηκε ο ελληνικός στρατός ο οποίος πυρπόλησε και εξαφάνισε δεκάδες μακεδονικά χωριά στην περιοχή του Κούκους/Κιλκίς, προκαλώντας την βίαιη εκδίωξη των αυτόχθονων Μακεδόνων κατοίκων τους, συνεχίζοντας το καταστρεπτικό του έργο στα μακεδονικά χωριά της Γευγελής και της Στρούμνιτσας.

Ως αποτέλεσμα του ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ το Ελληνικό κράτος προσάρτησε το 51% , η Βουλγαρία το 13% , η Σερβία το 33% και η Αλβανία το 3% της Μακεδονίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι διασωθέντες Μακεδόνες υπέστησαν πολιτιστική γενοκτονία με τον βίαιο εξελληνισμό , τον εκβουλγαρισμό και τον εκσερβισμό τους. Στην Ελλάδα το παλιό ρετσινόλαδο αντικαταστάθηκε από διακρίσεις και ρατσιστικούς ετεροπροσδιορισμούς των γηγενών ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, όπως Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Γυφτοσκοπιανοί, Σλάβοι. Παρόλα αυτά, έστω καθυστερημένα, και μόλις το 1944 μπόρεσαν και ίδρυσαν ένα μικρό κράτος, στο 33% των εδαφών της Μακεδονίας, στο βόρειο τμήμα της.

Για πολλούς Μακεδόνες αυτή η ΠΑΡΑΝΟΜΗ συμφωνία έχει ισχύ 100 χρόνια και ημερομηνία λήξης στις 10 Αυγούστου του 2013. Δεν παύει όμως να αποτελεί ημέρα ΠΕΝΘΟΥΣ για τους Μακεδόνες, αλλά και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Ας ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ να αποκαταστήσει κάποτε αυτή την αδικία.

10 σχόλια:

Akritas είπε...

Δύο σχόλια κατά εμέ:

Το πρώτο είναι ότι το πόρισμα της επιτροπής Καρνέγκι είναι ξεκάθαρο σε ότι αφορά τα έθνη και τις εθνότητες που υπήρχαν κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Και δεύτερο, το παραπάνω κείμενο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα επιθετικού εθνικισμού διότι προβάλει κυρίως αλυτρωτικά στοιχεία και κατασκευασμένα ιστορικά.

Ανώνυμος είπε...

Η κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήρθε νωρίτερα-άκαιρα από το επιθυμητό για τα συμφέροντα της Μακεδονίας.
Βρήκε ανέτοιμους τους Μακεδόνες για να διαχειριστούν την απόσυρση των οθωμανικών στρατευμάτων.
Δυστυχώς ο απελευθερωτικός μακεδονικός αγώνας ήταν σκέτη αυτοκτονία και σε βάρος των συμφερόντων της Μακεδονίας σε εκείνη την χρονική περίοδο.
Οι Οθωμανοί προσέφεραν ασφάλεια και προστασία στους Μακεδόνες έναντι των Ελλήνων, Βουλγάρων και Σέρβων που φανερά την επιβουλεύονταν.
Οι μακεδόνες έπρεπε πρώτα να δημιουργήσουν Εθνική Μακεδονική συνείδηση μέσω ενός καθαρά Μακεδονικού συστήματος εκπαίδευσης στην μακεδονική Γλώσσα, από το οποίο θα έβγαινε η πρώτη φουρνιά Μακεδόνων, εκπαιδευμένων σε μακεδονικά σχολεία και φυσικά με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση(προπαγάνδα) και μετά να δημιουργήσουν απελευθερωτικό μακεδονικό κίνημα του οποίου το αποτέλεσμα να ήταν η απελευθέρωση της Μακεδονίας και όχι η υποδούλωση της σε νέους κατακτητές.
Οι Μακεδόνες επαναστάτες είχαν την φλόγα της απελευθέρωσης μέσα τους και την αγάπη για την Μακεδονία δεδομένη( από τους γονείς τους) ,γι αυτό άλλωστε έδωσαν και την ζωή τους ,δυστυχώς όμως, τους έλλειπε ο στρατηγικός σχεδιασμός ,ο οποίος καθαρά θα έπρεπε να έχει στόχο την συμμαχία με τους Οθωμανούς εναντίον των Ελλήνων ,Βουλγάρων και Σέρβων.
Δύσκολοι συμβιβασμοί για τους φλογερούς Μακεδόνες επαναστάτες ,οι οποίοι ενεργούσαν με το συναίσθημα και ήταν αδιανόητο γι αυτούς να συνεργαστούν με τους Οθωμανούς ,όπως άλλωστε έκαναν κατ εξακολούθηση οι Έλληνες.
Είναι ξεκάθαρο τουλάχιστο σε μένα ότι όλες οι επαναστατικές Μακεδονικές απελευθερωτικές οργανώσεις και κινήματα ήταν υποκινούμενα από Έλληνες, Βουλγάρους και Σέρβους και στρέφονταν κατά των συμφερόντων της Μακεδονίας και των μακεδόνων ,όπως και έγινε και προέκυψε ο διαμελισμός της Μακεδονίας και η γενοκτονία των Μακεδόνων.
Είναι να απορεί κανείς ; Όλοι να σε σφάζουν ; Οθωμανοί ,Έλληνες ,Βούλγαροι και σέρβοι ;

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Kurir-Μακεδονία: Εθνική Καταστροφή η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913


«Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913 αποτελεί, ίσως, το πιο τραγικό γεγονός για ολόκληρο το μακεδονικό λαό στην μακεδονική Ιστορία του.»

Μετά από πέντε αιώνες Οθωμανικής κυριαρχίας, η Μακεδονία ήρθε υπό νέα τριπλή Σερβο-βουλγαρο-ελληνική κατοχή.

Με κοινή συμφωνία μεταξύ των Συμμάχων καθορίστηκαν τα νέα σύνορα της Μακεδονίας.

Οι κυβερνήσεις τους έστειλαν το μήνυμα ότι «απελευθέρωσαν τους χριστιανούς αδελφούς τους στη Μακεδονία». Μετά τις στρατιωτικές ενέργειες στους δύο βαλκανικούς πολέμους, στους οποίους υπέστη τα πάνδεινα ο μακεδονικός πληθυσμός, οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι και οι μεγάλες δυνάμεις κατάρτισαν τα σύνορα της Μακεδονίας και τη χώρισαν διαταράσσοντας οριστικά το σύνολο των σχέσεων μεταξύ των Μακεδόνων του Πιριν, του Αιγαίου, του Βαρδάρη, της Μάλα Πρέσπα , του Γκόλο Μπάρντο και της Γκόρας. Τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας τις αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν από το όνομά μας, την ταυτότητά μας, τα σύνορά μας, η ιστορία μας είναι απλά μια υποτροπή των χρόνων αυτών.

Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μπορούν να προσφέρουν στην Μακεδονία την πνευματική ένωση του μακεδονικού λαού και να ενισχύσουν τις ενδομακεδονικές σχέσεις.

Στις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη των συμμαχικών βαλκανικών κρατών στάλθηκε ένα υπόμνημα των Μακεδόνων στις 7 Ιουνίου του 1913 που ‘στο όνομα του φυσικού νόμου και στο όνομα της ιστορίας’ οι Μακεδόνες γνωρίζουν και κοινοποιούν τα ακόλουθα:

Η Μακεδονία κατοικείται από έναν ενιαίο πληθυσμό, με την ιστορία του και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Η Μακεδονία πρέπει να γίνει ανεξάρτητο κράτος, στα φυσικά της, μακεδονικά όρια και πρέπει να είναι ισότιμη με τους συμμάχους των Βαλκανίων, να έχει τη δική της εκκλησία η οποία θα τεθεί υπό της ηγεσίας της ιστορικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, σημειώνεται στην έκθεση.

Στο τέλος προτείνεται να συγκληθεί ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό σώμα στη Θεσσαλονίκη/Σόλουν.

Οι υπογράφοντες το Μνημόνιο είναι μέλη της ηγεσίας της μακεδονικής παροικίας στην Αγία Πετρούπολη, από όπου το υπόμνημα εστάλη.

На крајот се предлага да се свика народно претставничко тело во Солун.

Πηγή: Kurir –Skopje , 10-8-2011

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Μακεδονικό Κόμμα: να μιλήσουμε για την κλοπή του 51 % της Μακεδονίας

Το μικρό μακεδονικό κόμμα «ТМОРО» διαφωνεί, πλήρως, με τις πολιτικές διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας του, όσο αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και όχι μόνον.

Το «ТМОРО», δια μέσου του προέδρου του, Βάσκο Σεχτάνσκι, ζητά από την κυβέρνηση του Γκρουέφσκι να σταματήσει όλες τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα και να προτείνει διαπραγματεύσεις για «την επιστροφή των ακινήτων των Μακεδόνων που κατασχέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 70 χρόνια.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του πάνω από 700.000 Μακεδόνες έχασαν τα ακίνητά τους στη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα και τη Καστοριά.

Κατηγορεί μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση για κλοπή του 51% τους εδάφους της ‘Μακεδονίας’ , για γενοκτονία και για απέλαση ενός εκατομμύριου Μακεδόνων από τη Μακεδονία του Αιγαίου.

Μάλιστα, το μακεδονικό αυτό κόμμα, «ТМОРО», με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ζήτησε από τη κυβέρνηση Γκρουέφσκι να υποβάλλει ψήφισμα στο αμερικανικό κογκρέσο να καταδικάσει τη «γενοκτονία του ελληνικού κράτους κατά του μακεδονικού λαού» την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων του 1913.

Ανώνυμος είπε...

Τους Στρωμνιτσιώτες και τους Γευγελιώτες που με τα πόδια τους έδειξαν τη ρωμέϊκη τους συνείδηση με το να προσφυγέψουν στην Ελλάδα τους ρώτησες πριν ξεφουρνίσεις τις εξυπνάδες σου γιατρέ μου; Κατά τ`άλλα περίμενε λήξη το 2013... Ψώνιο, ε ψώνιο... Και η ΦΙΣ σας έχει και μπροστάντζα...

Ανώνυμος είπε...

http://macedonianliberationmovement.blogspot.com/
Οι Μακεδόνες δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται εθνικιστές, Akritas, όταν απλά λένε την αλήθεια και διεκδικούν τα εθνικά τους δίκαια. Εθνικιστής είσαι εσύ που με ψέματα θες να κρατάς κάτι που δεν σου ανήκει (η ιστορία, ο πολιτισμός, οι αγώνες του Μακεδονικού λαού).

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράγμα θα πω. Με Μεγαλέξανδρους και Τσάρους κάνετε γελοίο το ζήτημα. Άλλο να μου πείτε δε γουστάρουμε να είμαστε το ένα ή το άλλο, θέλουμε να είμαστε αυτό. Αλλά μην τρελαθούμε, είναι ξεκάθαρο πότε και γιατί ξεκίνησε το θέμα. Παραδεχτείτε το, αλλιώς δεν διαφέρετε σε τίποτα από κάτι στόκους που κοροϊδεύετε.

Ανώνυμος είπε...

Εθνικιστές είναι αυτοί που απαιτούν επέκταση του έθνους (ή κράτους) τους με καθαρά ιμπεριαλιστικά κίνητρα επικαλούμενοι ανύπαρκτα "εθνικά δίκαια". Παραποιείται η ιστορία όταν ένα έθνος που δημιουργήθηκε μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου απαιτεί "δίκαια" πριν την ύπαρξή του;;; Υπήρξε πιο πριν τέτοιο έθνος; Υπάρχει απόδειξη; Μάλλον κάποιες ζυμώσεις εντός του Βουλγαρισμού και τίποτα παραπάνω. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ψέμματα. Γιατί θα πρέπει οι Μακεδόνες Έλληνες (οι Βαρδαριώτες Έλληνες) που εγκατέλειψαν την Πελαγονία, την Πρίλαπο, την Αχρίδα, τη Γευγελή, τα Βελεσσά, το Μορίχοβο, τη Στρώμνιτσα, τη Δοϊράνη, τη Βογδάντσα κ.λ.π. να μην διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και τις αποζημειώσεις που δικαιούνται και θα πρέπει κάποιοι Νεοφασιστομακεδόνες που συνεργάστηκαν με τα ναζιστικά στρατεύματα (και δικάστηκαν γι αυτό) να ζητήσουν αποζημείωση (από τι;)? Πότε θα αναγνωριστεί η γενοκτονία του Μακεδονικού Ελληνισμού στην ΦΥΡΟΜ από το Βουλγαρικό στρατό και το VMRO την περίοδο 1941-1945 (200.000 νεκροί Έλληνες Μακεδόνες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Βουλγαρικού στρατού). Για να μη μιλήσουμε για τις γενοκτονίες κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Βαλκανικούς Πολέμους (συνολικά υπολογίζονται 430.000 νεκροί Έλληνες Μακεδόνες από τα στοιχεία του Βουλγαρικού στρατού σε όλη τη Μακεδονία: βόρεια και νότια). Στην περιοχή Κιλκίς (που την ονομασία της, μετά το 1885 οι Βούλγαροι παράλλαξαν σε Κουκούς) τα περισσότερα χωριά είχαν ερημωθεί από τις συμμορίες των κομιτατζήδων πριν το 1913 (αναφέρω ενδεικτικά Ματσούκοβο-Εύζωνοι, Ποταρός-Δροσάτο, Κυρέτσι-Χωρύγι, Γιανξιλάρ-Ξυλοκερατιά, Δογάτσα-Γερακαριό, Μύροβο-Ελληνικό, Χαϊδαρλί-Βαπτιστής κ.λ.π.) και επομένως ο Ελληνικός στρατός απλά ισοπέδωσε ήδη ερημωμένα και εγκατελειμένα χωριά προκεμένου να εγκατασταθούν πρόσφυγες από τη Βόρεια Μακεδονία (την Άνω Βαρδαρία). Πριν τη μάχη του Κιλκίς σχεδόν όλοι οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν την πόλη με πρτροπή του Βούλγαρου Εξάρχου. Γιατί όλα αυτά παραποιούνται? Ποιός είναι ο λόγος? Δεν είναι ο ιμπεριαλισμός? Γιατί καλλιεργείται μίσος αντιστρέφοντας τα πραγματικά γεγονότα? Ευτυχώς οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και οι ντόπιοι Βυζαντινοί Βαρδαριώτες (οι Έλληνες Μακεδόνες) γνωρίζουν την αλήθεια. Γιατί καταπιέζονται ακόμα και σήμερα οι Έλληνες της ΦΥΡΟΜ? Γιατί τους κρύβουν? Γιατί τους Έλληνες Μακεδόνες τους αποκαλούν Γραικομάνους? Γιατί ακόμα και σήμερα εντός της ΦΥΡΟΜ βλέπεις γραμμένο στους τοίχους, το σύνθημα "Θάνατος στους Γραικομάνους"? Ποιοί είναι αυτοί οι "Γραικομάνοι" και γιατί πρέπει να πεθάνουν? Ξαναδιβάστε την ιστορία παρακαλώ γιατί είτε δεν το έχετε κάνει είτε δεν θέλετε. Αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια μισαλλοδοξία και τόση ποσότητα ψέμματος.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 3:19, στοιχεία γι αυτά που γράφεις στο σχόλιο σου, έχεις; Εννοώ πραγματικά στοιχεία ντοκουμέντα και όχι copy-paste απο το ιντερνέτ.
Ποιοι είναι οι Έλληνες που καταπιέζονται στην Δημοκρατία της Μακεδονίας;
Εάν δεν έχεις στοιχεία που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε οργανισμούς και διεθνή δικαστήρια, τότε είσαι, απλά, ψεύτης και προπαγανδιστής.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς και δεν έχω στοιχεία που να μπορούν να παρουσιαστούν σε Διεθνείς οργανισμούς, γιατί αν είχα, θα το έκανα ήδη. Καταγγελίες υπάρχουν πολλές και δημοσιευμένες. Αλλά εσείς που κόπτεστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν το ψάχνετε; Δεν είναι γνωστή η υπόθεση του Νικόλαου Κωνσταντινίδη από τη Ρέσνα που διώχθηκε από το κράτος (στη δίκη παραστάθηκαν και Έλληνες βουλευτές). Για πηγαίνετε να μάθετε από κοντά πώς διαβιούν οι Σαρακατσάνοι της Νιζόπολης και του Τυρνόβου, οι Έλληνες του Πεχτσέβου, του Κρουσόβου. Γνωρίστε τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Μοναστηρίου "ΟΚΟ" (Μάτι), τη δασκάλα Κατερίνα Βίδα στον Περλεπέ, τον πρόεδρο του συλλόγου Σαρακατσαναίων Σκοπίων, Δημήτρη Αποστόλου στο Στιπ. Και πόσους άλλους... Το ότι το Ελληνικό κράτος επισήμως αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τους Έλληνες των Σκοπίων ως ομογενείς, για λόγους χαζοπολιτικής σκοπιμότητας μάλλον (ακόμα και τους πολιτικούς πρόσφυγες!), δεν σημαίνει ότι θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους και να βιώνουν μια καθημερινή πίεση, όποτε δηλώνουν Έλληνες. Μην είστε μονομερείς. Ανοίξτε λίγο το μυαλό σας γιατί θα τα βρείτε μπροστά σας