Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

19 Σεπ 2011

Μάθε Μακεδονικά online!

Εξειδικευμένο πρόγραμμα εκμάθησης της μακεδονικής γλώσσας για τους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα.


Καλως ήρθατε στον Κόσμο της Μακεδονικής γλώσσας χωρίς σύνορα!

Με το «Μάθε Μακεδονικά online», μαθαίνετε τη μακεδονική γλώσσα


Στο σπίτι σας, σε προκαθορισμένη ώρα

Η εκμάθηση είναι διασκεδαστική

Αναγκαία εργαλεία

Ηλεκτρονικός υπολογιστής

Απλή σύνδεση ίντερνετ

Μικρόφωνο και κάμερα

Η διδασκαλία γίνεται σε αίθουσα πολυμέσων σύμφωνα με σύγχρωνες μεθόδους εκμάθησης γλωσσών

Η διδασκαλία περιλαμβάνει

Κείμενα,εικόνα, βίντεο, ομιλία, μουσική

Πληροφορίες για την ιστορία της Μακεδονίας

http://online.ucimakedonski.mk/

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα είναι πραγματι πολυ χρησιμο να μαθουμε να επικοινωνουμε με τους βαλκανιους γειτονες μας, Βουλγαρους και Σερβους. Γιατι οποιος ξερει τη γλωσσα αυτη μπορει ανετα να επικοινωνησει μ αυτους τους λαους.
Ενω τα ελληνικα τα μιλουν ΜΟΝΟ οι Ελληνες. Δεν ξερετε εσεις ποσο δυσκολο ειναι να εισαι μοναδικος.
ΥΓ: Γενικα αν γνωριζετε οποιαδηποτε σλαβογενη γλωσσα δεν θα εχετε κανενα απολυτως προβλημα να επικοινωνησετε με τους κατοικους της πγδμ που υποστηριζουν οτι μιλανε μακεδονικα.

Ανώνυμος είπε...

1- η διαδικτυακή εκμάθηση της μακεδονικής γλώσσας εγγυάται το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της διαδικασίας , γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό , αφού η μακεδονική γλώσσα βρίσκεται στο απόσπασμα από το ελληνικό κράτος...

2- το απόρρητο εγγυάται σέρβερ στην Αμερική...

έτσι όποιος θελήσει να μάθει την μακεδονική γλώσσα , θα μπορεί να το κάνει , δίχως αυτό να μπορεί να το μάθει κανείς...!!!!

3 - η μακεδονική γλώσσα εγγυάται την είσοδο στον κόσμο των συγγενών της γλωσσών, των οποίων οι ομιλητές ανέρχονται σε 800.000.000 ομιλητές

4- όπως η σερβική είναι συγγενής μεν με την βουλγάρικη ανεξάρτητη δε από αυτή, όπως και από την κροατική , από την οποία διαχωρίστηκε , μόλις 20 χρόνια πρίν, έτσι και από την μακεδονική, γλωσσική μητέρα, διαχωρίσθηκαν όλες οι συγγενείς της γλώσσες...

5- η συγγένεια δυστυχώς εστιάζεται σε ένα βασικό επίπεδο επικοινωνίας, αφού η ευρύτερη επαφή είναι δυσχερής...

συνεπώς η άνετη επικοινωνία είναι εθνικιστικός ισχυρισμός των χρεοκοπημένων Ελλήνων...

6- αντίθετα η ελληνική γλώσσα, λόγω του πολύ μικρού αριθμού ομιλητών της, κινδυνεύει να ενταχθεί στον κατάλογο των απειλούμενων από νέκρωση γλωσσών...

ιδιαίτερα αν προχωρήσει η πολιτική παγκοσμιοποίηση , στα αχνάρια της οικονομικής και της τεχνολογικής...

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 22:11

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Υποδοχή ηρώων από χιλιάδες Μακεδόνες στην εθνική μπάσκετ

Πρωτοφανείς στιγμές ζει το μπάσκετ της Μακεδονίας.

Η εθνική ομάδα της χώρας έχασε στα τελευταία δευτερόλεπτα του μικρού τελικού το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, όμως οι διεθνείς γνώρισαν υποδοχή ηρώων από χιλιάδες φιλάθλους, σε μία χώρα που το άθλημα ήταν πάντα (τουλάχιστον) σε δεύτερη μοίρα.

Πάνω από 7.000 κόσμος περίμενε την ομάδα-έκπληξη της διοργάνωσης στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ενώ δεκάδες χιλιάδες περίμεναν τους παίκτες του Μάριαν Ντοκουζόφσκι στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι οπαδοί αποθέωσαν την παρέα του Μπο ΜακΚάλεμπ, του Αμερικανού που έβαλε την Μακεδονία στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η αυτοκινητοπομπή έφτασε μέχρι το κέντρο των Σκοπίων, όπου δακρυσμένοι οι παίκτες τραγουδούσαν με τους χιλιάδες συμπατριώτες τους.

Γιατί μπορεί η ομάδα να μην κατέκτησε μετάλλιο, όμως απέδειξε ότι είναι φτιαγμένη από... συμπαγές μέταλλο.

Ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, μοίρασε τιμητικές πλακέτες σε παίκτες και μέλη του προπονητικού τιμ, ενώ η αποστολή θα επισκεφθεί το πρωί της Τρίτης τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόγκε Ιβάνοφ.

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα υπονομεύει το ευρωπαϊκό μέλλον της Μακεδονίας

Αυτή είναι η εντύπωση πολλών ξένων διπλωματών μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου να μην πάει στη Νέα Υόρκη», αναφέρει το μακεδονικό ‘Κανάλ 5’.


«Η πιθανότητα μια κοινής συνάντησης μεταξύ των πρωθυπουργών Μακεδονίας - Ελλάδας με το Νίμιτς, έπεσε στο κενό μετά από απροθυμία του Παπανδρέου για ένα νέο γύρω συνομιλιών.

Βρήκε δικαιολογία την οικονομική κρίση, η οποία θα μπορούσε να κορυφωθεί την περίοδο αυτή στην Ελλάδα.

Τέτοιες ειδήσεις που φθάνουν από την Αθήνα, δεν συμβάλλουν στις προσδοκίες του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, να έρθουν οι δύο χώρες σε τελική συμφωνία.

Η απόφαση Παπανδρέου απλά επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα την περίοδο αυτή δεν σκέφτεται το πρόβλημα της Μακεδονίας.

«Είναι κρίμα, η Μακεδονία πρέπει να πάρει μια ημερομηνία από την ΕΕ.

Η κρίση αυτή (στην Ελλάδα) θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια για ένταξη της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πήγε στην Νέα Υόρκη για να διαπραγματευτεί είναι ένα κακό μήνυμα.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα έχει δείξει την υποκρισία της, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Θα προσθέσει πιο κάτω:

«Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ευρύτερη διπλωματική δράση, όπου όλοι οι φορείς που ασκούν επιρροή, πρέπει να ενημερώνονται ότι η MΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν μπορεί να είναι όμηρος της Ελλάδας, η οποία που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, με τη χώρα μας».

Η απόδειξη εξάλλου ότι παγώνει το θέμα της ονομασίας είναι ότι ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς δεν προβλέπεται να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια, συμπληρώνει ο σχολιαστής.



--Πηγή: Канал 5

Ανώνυμος είπε...

Ενήλικες μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ή είναι μόνο για παιδιά ? Επίσης αν ξέρει κάποιος αν η διδασκαλία θα γίνεται μόνο στα αγγλικά ? Έτσι κατάλαβα από την σελίδα . Επίσης από ότι κατάλαβα είναι δωρεάν τα μαθήματα . Ας το επιβεβαιώσει και αυτό κάποιος .
+ αν ξέρει κάποιος κάποια άλλη πληροφορία για το πότε ίσως θα ξεκινήσουν τα τμήματα και για ότι άλλο δεν αναγράφεται στην σελίδα και καλό θα ήταν να το ξέρει κάποιος ενδιαφερόμενος γιατί δεν έχουν μαιλ επικοινωνίας ...
Ευχαριστώ ...

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=DBOYjSiqDlc&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=u0wWWcxkWHk

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει μαιλ επικοινωνίας , με τους 2 από τους 3 Διδάσκοντες...

σαφώς και είναι ΔΩΡΕΑΝ...

αφορά όλες τις ηλικίες, όπως και τα δύο φύλα...

η διδασκαλία θα γίνεται μόνο στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ γλώσσα...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Focus:

Συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Μετά το εξώφυλλο που απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία, καθώς κι εκείνο που απεικόνιζε τον Παρθενώνα να βυθίζεται, το γερμανικό περιοδικό Focus προέβη σε νέα πρόκληση ζητώντας την αντικατάσταση της Ελλάδας από την Τουρκία, στην ΕΕ.

Στο editorial του Focus, ο διευθυντής του περιοδικού, Γιούλι Νταντς, ζητά την αντικατάσταση της Ελλάδας από την Τουρκία στην ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο: "Μια προβληματική κατάσταση αφήνει τη ζώνη του ευρώ και αντικαθίσταται από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα".

Στην συνέχεια αναφέρεται στην αφερεγγυότητα της Ελλάδας και στην τρόικα που ψάχνει προσεκτικά τα δημοσιονομικά της "άσωτης" χώρας, απειλώντας να μην δώσει τη δόση. Την εικόνα αυτή αντιπαραβάλει με την εικόνα της Τουρκίας , με αφορμή και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία.

Όπως τόνισε, μπορεί η ιδέα αυτή να προκαλεί σοκ, ένα μουσουλμανικό κράτος στη χριστιανική Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι όνειρο πολλών δεκαετιών και ότι αυτή η επιθυμία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Όμως για καθαρά οικονομικούς όρους η ένταξη αυτή απαντά στο ερώτημα: "Αν όχι η Τουρκία, ποιος άλλος;".

Μάλιστα, καταλήγοντας στο editorial στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην ΕΕ. και την Ευρωζώνη: "Διώξτε τα κράτη-παρίες και φωνάξτε την Τουρκία.

Θα χάσουμε την ευκαιρία και θα καθορίζουν την τύχη της Ευρώπης τα PIGS( Portugal, Italy, Greece, Spain), όπως η Ελλάδα".


Πηγή: Ημερησία Online

Ανώνυμος είπε...

21 Σεπ 2011

Η Google και η νέα της υπηρεσία Google Plus + αναγνωρίζει την Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα


Ξεκίνησε η πρόσβαση στο νέο κοινωνικό δίκτυο Google+ ή Google Plus. Η Google επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, με 750 εκατ. χρήστες και τo Twitter, με 200 εκατ. χρήστες, από τους οποίους τα 100 εκατ. ενεργοί.

Στη σελίδα του προφίλ, τον τόπο διαμονής που δηλώνεις,..
αποτυπώνεται επάνω σε χάρτη.

Στον χάρτη αυτό εμφανίζεται το γειτονικό κράτος με το όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μακεδονία : Έγινε συνάντηση Ποπόφσκι – Λαμπρινίδη στη Νέα Υόρκη

Ο Μακεδόνας υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόφσκι συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Λαμπρινίδη, στη Νέα Υόρκη , όπως σημειώνει η εφημερίδα της Μακεδονίας ‘Βέστ’.

Λεπτομέρειες από τη συνάντηση αυτή δεν αναφέρει η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Χθες, ο Μακεδόνας υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την ελληνο-μακεδονική διαφορά, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Νίκολα Ποπόφσκι αποτελεί μέλος της Μακεδονικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3% το β' τρίμηνο

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011


Αύξηση 5,3% εμφάνισε το ΑΕΠ της Μακεδονίας το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Το πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 5,1%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μακεδονικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας θα σημειώσει αύξηση 3,5% το 2011.

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εθνικές μας ψυχώσεις


Με αφορμή το ευρωμπάσκετ που τελείωσε πρόσφατα δεν μπορώ να κρατηθώ και να μην γράψω κάποια πράγματα.που διάβασα και άκουσα. Αφορμή βέβαια ο αγώνας Ελλάδας-Μακεδονίας ή ΦΥΡΟΜ ή Σκοπίων ή όπως αλλιώς θέλετε που είχε ως γνωστόν και ατυχή κατάληξη για την Ελληνική ομάδα.

Αρχικά ήταν οι γραφικότητες της ΕΡΤ που στο εν λόγω ματς έκρυψε στην οθόνη όπου αναγραφόταν το σκορ τα αρχικά MKD και τα αντικατέστησε με το FYR.Φυσικά όλος ο υπόλοιπος κόσμος έβλεπε MKD την ώρα που εμείς στην Ελλάδα βαυκαλιζόμασταν για να μην πω και καμία χειρότερη λέξη. Δεν ήταν η πρώτη φορά…Πριν δύο χρόνια στο προηγούμενο ευρωμπάσκετ οι δύο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες και η ΕΡΤ πιάστηκε απροετοίμαστη με αποτέλεσμα να δεχτεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας γι’αυτό το MKD που φαινόταν στην οθόνη. Και παρότι ο- ισχυρός άνδρας του Ελληνικού μπάσκετ- υπερόπτης Γ.Βασιλακόπουλος χτυπιόταν για να αλλάξουν τα αρχικά, οι διοργανωτές Πολωνοί τον έστειλαν στον αγύριστο και έτσι η ΕΡΤ έκανε τότε την εξής πρωτοτυπία, κάλυψε τα τρία γράμματα με λευκή «ταινία» και έτσι φαινόταν σαν να έπαιζε η Ελλάδα με ανύπαρκτο αντίπαλο !!
Τώρα το πώς τρία γράμματα και μόνο μπορούν να ξεσηκώσουν εθνικό παροξυσμό σε μία χώρα, αυτό μπορεί να αναλυθεί μόνο με βάσει την ψυχοπαθολογία που χαρακτηρίζει την περιβόητη εθνική μας ιδιοπροσωπεία που λέει και ο Σαμαράς !!
Έχω άλλωστε γράψει και στο παρελθόν ότι το Μακεδονικό αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες εθνικές μας ψυχώσεις παρέα με τον αντιαμερικανισμό (που όμως έχει προκύψει ως πλειοψηφικό ρεύμα μόνο μία εικοσαετία) καθώς και την παρανοϊκή ταύτιση Ελλάδας και Βυζαντινής αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολης κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά στον Ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο οι γείτονες αναφέρονταν και επισήμως ως «Σκόπια» και «Σκοπιανοί» δείγμα της σοβαρότητας του πρώτου...

Με λίγα λόγια είναι σαν να αποκαλεί κάποιος την Ελλάδα Αθήνα και τους Έλληνες Αθηναίους ή τη Γαλλία Παρίσι και τους Γάλλους Παριζιάνους ! Αυτό το «Σκοπιανοί» πρόκειται για μία ρατσιστική και ευτελέστατη μπούρδα που εμπνεύστηκε από το περιβάλλον Σαμαρά την εποχή που αυτός ήταν υπουργός εξωτερικών και που τελικά επικράτησε στη χώρα μας…

Και αφού το ματς τελείωσε και η εκπληκτική ομάδα των γειτόνων που έφτασε ως την τέταρτη θέση της Ευρώπης μας κέρδισε απρόσμενα και μάλιστα σχετικά εύκολα, ήμουν περίεργος να δω την αντίδραση του Ελληνικού όχλου σε αυτό το αποτέλεσμα.

Τελικά διαπίστωσα ότι ήταν σχεδόν η ίδια φασιστική αντίδραση που είχε και στο παρελθόν μία μερίδα του Ελληνικού λαού μετά από αθλητικές ήττες από «μισητούς» αντιπάλους. Σε ποδοσφαιρική ήττα από την Αλβανία το 2000 ο όχλος έβριζε τους παίκτες μας ακόμα και κατ’ιδίαν στο αεροδρόμιο γιατί τόλμησαν να χάσουν από αυτούς τους «ξυπόλητους που τους έχουμε για εργάτες» όπως έλεγαν ή υπονοούσαν. Όταν το 2004 (μόλις μερικές εβδομάδες μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου από την ομάδα μας, αλλά και τη διοργάνωση της ολυμπιάδας) η Αλβανία μας ξανακέρδισε, συνέβη κάτι που οι περισσότεροι Έλληνες κάνουν ότι δεν θυμόνται.

Κάποιοι «μάγκες» συμπατριώτες μας σε όλη την Ελληνική επικράτεια έδερναν παρέα με χρυσαυγίτες τους Αλβανούς που βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν μετά τον αγώνα. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση είχαμε και νεκρό Αλβανό.

Εδώ προφανώς η αντίδραση του όχλου υπήρξε πιο οξεία διότι ήταν η εποχή της μεγάλης έξαρσης του Ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού που νόμιζε-λόγω των αθλητικών μας επιτυχιών- πως είχε αποδείξει ότι το DNA του Έλληνα είναι για να έρχεται πάντα πρώτος, όπως έλεγε και η Χαλκιά (αλλά αν παίρνουμε και λίγη ντόπα να σιγουρέψουμε την πρωτιά δεν πειράζει…)!

Έτσι εκείνη την εποχή ο εθνικός μας πριαπισμός δεν άντεξε μία ήττα από τους «μισητούς και φυλετικά κατώτερους Αλβανούς, που μας προσγείωσε κατά κάποιον τρόπο στην πραγματικότητα, και έτσι είχαμε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Και φυσικά μετά δεν φταίγαμε εμείς, αλλά αυτοί οι κακοί Αλβανοί που μας προκάλεσαν…

Τέλος το 2007 είχαμε μία συντριβή από την Τουρκία με 4-1 στην έδρα μας. Τότε είχαμε επεισόδια εντός γηπέδου και ακολούθως υστερικές αντιδράσεις κάθε είδους μέχρι και από τον βουλευτή Γιακουμάτο που διαμαρτυρήθηκε γιατί θίχτηκε η εθνική μας αξιοπρέπεια !

Έτσι έκανα λοιπόν εκείνη την ημέρα μία βόλτα σε ορισμένα αθλητικά φόρουμ για να δω τι γράφεται μετά την ήττα της εθνικής μπάσκετ από αυτούς τους περίεργους «Σκοπιανούς».

Ανώνυμος είπε...

Εκεί παρότι υπήρξε και μία υγιής μερίδα κόσμου που μιλούσε μόνο μπασκετικά χωρίς να πολιτικοποιήσει το θέμα (και μία σαφώς μικρότερη μειοψηφία που στράφηκε κατά του Ελληνικού εθνικισμού, όπως εγώ) το πλειοψηφικό διακύβευμα ήταν εν ολίγοις : «Δεν μας πείραξε τόσο ότι χάσαμε, αλλά το ότι χάσαμε από αυτούς τους ξυπόλητους Σλάβους και εχθρούς τους έθνους γιατί θίχτηκε η εθνική μας αξιοπρέπεια, ενώ οι παίκτες μας που τόλμησαν να χάσουν ήταν αδιάφοροι και προδότες» !! Όταν τολμούσα να γράψω κάτι διαφορετικό εισέπραττα είτε λογοκρισία από τους υπεύθυνους, είτε άναρθρες κραυγές, χυδαίες προσβολές και αφορισμούς που αντίθετα ποτέ δεν λογοκρίνονταν. Και όσοι λίγοι προσπάθησαν να μου απαντήσουν με κάποια επιχειρήματα για το Μακεδονικό ήταν φανερή η πλύση εγκεφάλου που τους έχει γίνει, καθώς και η αδυναμία τους να σκεφτούν ορθολογικά και συχνά η αδυναμία τους να κατανοήσουν ακόμα και τι ακριβώς γράφω και να απαντήσουν ακριβώς πάνω σε αυτά. Το συμπέρασμά μου ήταν λοιπόν η μισαλλοδοξία, η υστερία και ο φανατισμός σε όλο τους το μεγαλείο. Δεν είναι παράξενο, όλοι αυτοί είναι προϊόντα του Ελληνικού σχολείου, των Ελλήνων πολιτικών , δημοσιογράφων και διανοούμενων. Είναι αυτό το Ελληνικό σχολείο της μισαλλοδοξίας, του εθνοκεντρισμού, της αρχαιοπληξίας και της παπαγαλίας που αντί να κάνει τον μαθητή να σκέφτεται ορθολογικά και αντικειμενικά τον κάνει φανατικό «φουστανελά» χωρίς κρίση και άποψη. Είναι αυτό το σχολείο που σύμφωνα με τον Σαμαρά «δεν είναι πλέον αρκετά εθνικά ορθό» και το θέλει ακόμα πιο εθνοκεντρικό.
Το δεύτερο συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι το Ελληνικό βαθύ κράτος έχει για κάποιον λόγο στοχοποιήσει αυτό το γειτονικό κρατίδιο (και φανατίσει ανάλογα και μερίδα του λαού) ως νούμερο ένα εχθρό του έθνους, περισσότερο και από τους προαιώνιους εχθρούς Τούρκους ! Φαινομενικά ακατανόητο, αλλά νομίζω πως γνωρίζω το γιατί…Δεν είναι όμως της ώρας να το αναλύσουμε.

Τέλος πρέπει να πω ότι ο Ελληνικός τύπος αντιμετώπισε την τεράστια επιτυχία της ομάδας αυτής της μικρής χώρας με χαρακτηριστική μικροψυχία και εθνικιστικό φανατισμό. Πουθενά δεν άκουσες ή δεν διάβασες μία καλή κουβέντα για την ομάδα έκπληξη της διοργάνωσης. Αντίθετα οι σχολιαστές της ΕΡΤ που μετέδιδαν τα παιχνίδια έλεγαν πως οι «Σκοπιανοί ευνοούνται σκανδαλωδώς από τη διαιτησία» και υπαινίσσονταν ότι υπάρχει κάποιος «Σκοπιανός» δάκτυλος μέσα στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπάσκετ που τους ευνοεί !! Την ώρα δε της απονομής ο δημοσιογράφος ονόματι Χατζηγεωργίου εκστόμισε το εξής γελοίοo: «Αν οι Σκοπιανοί δεν είχαν τον Μακάλεμπ (ένας Αμερικανός παίκτης που έχει πάρει Μακεδόνικη υπηκοότητα και ενισχύει την εθνική τους ομάδα) δεν θα έμπαιναν ούτε στους 24» !!
Παρομοίως κύριε Χατζηγεωργίου μου μπορούμε να πούμε κι'εμείς ότι αν υπήρχε αξιοκρατία στο Ελληνικό δημόσιο, εσύ δεν θα καθάριζες εκεί ούτε τουαλέτες !!

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά βέβαια δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τον όποιο εθνικισμό και φανατισμό υπάρχει και στην άλλη πλευρά. Όμως μην ξεχνάμε και μία μεγάλη αλήθεια, πως δηλαδή ο όποιος φανατισμός υπάρχει στη γειτονική χώρα προήλθε σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στην Ελληνική υστερία και μεγαλοϊδεατισμό που δημιούργησε και το πρόβλημα. Κάπως παρήγορο είναι βέβαια ότι υπάρχει και στην Ελλάδα μία μερίδα του κόσμου που δεν δίνει δεκάρα για όλα αυτά, ειδικά τη συγκεκριμένη εποχή με όλα αυτά που περνάει. Ακόμα ευτυχώς δεν έχουν καταφέρει να μας δηλητηριάσουν όλους…

Τέλος μια που μιλάμε για το Μακεδονικό να πούμε ότι ο Σαμαράς έδειξε στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ το πραγματικό του πρόσωπο. Πρώτα υπονόησε σαφέστατα πως δεν δέχεται καθόλου τον όρο Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας και στη συνέχεια μίλησε για ένα όνομα για κάθε χρήση, εννοώντας προφανώς ότι θέλει να αλλάξει και το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ στα παγκόσμια χρονικά !!

Και μετά απ’όλα αυτά τα τρελά που μας είπε κατηγορούσε τον Γκρουέφσκι ότι είναι αυτός εθνικιστής και τον κάκιζε επειδή δεν δέχεται αυτή τη λύση !

Πλέον ο Σαμαράς και ο κάθε Σαμαράς απατεωνίζει ανεμπόδιστα και ανερυθρίαστα και χειροκροτείται κιόλας .Βρίσκει και τα κάνει…

Μην πτοείσαι κύριε Σαμαρά μου, εμείς μπορεί να σε κράζουμε λίγο εδώ στα «αιρετικά»,αλλά αρκεί που σε χειροκροτούν οι ιθαγενείς οπαδοί σου από κάτω.

Πιθανότατα το Ελληνικό βαθύ κράτος των πουλημένων κονδυλοφόρων και των διαπλεκόμενων αφεντικών τους θα καταφέρει να σε κάνει κι’εσένα πρωθυπουργό…

άλλωστε σου χρωστάει ένα γραμμάτιο από το 1993…

Έτσι δεν είναι ;

Ανώνυμος είπε...

23 Σεπ 2011
Επίσκεψη επιχειρηματιών από τη MΑΚΕΔΟΝΙΑ στο ΕΒΕΘ

Την πιθανότητα να διερευνήσουν τις οικονομικές συμφωνίες Μακεδονίας - Ελλάδας, εξέτασαν σήμερα, Μακεδόνες επιχειρηματίες, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Mακεδονίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, o πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος και α΄ αντιπρόεδρος, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, με εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου της MΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Branko Azeski.


Στη διάρκεια της συνάντησης, τα μέλη της ξένης αποστολής αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις της χώρας τους εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων – που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια - σε μεθοριακούς σταθμούς αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στη ίδια συνάντηση ο κ. Azeski γνωστοποίησε το ενδιαφέρον 10 μακεδονικών επιχειρήσεων –πελατών της ΟΛΘ ΑΕ να συμμετάσχουν στην ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμένος.

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος και ο α΄ αντιπρόεδρος, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης επισήμαναν ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης αφορά την ελληνική κυβέρνηση, τόνισαν ωστόσο πως η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση του λιμανιού θα ήταν η στρατηγική συνεργασία με διεθνή ναυτιλιακό πάροχο (global operator) που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και στην ενδυνάμωση της θέσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια αγορά.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι και το ΕΒΕΘ, στο παρελθόν, εξέφρασε το ενδιαφέρον –το οποίο παραμένει ισχυρό και σήμερα- να αγοράσει μέρος των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=CCnSR6WP0CQ&feature=share

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 25-09-11

Γκρούεφσκι: Εμείς είμαστε Μακεδόνες

Τα πυρά του εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε για μια ακόμα φορά ο Μακεδόνας πρωθυπουργός σχετικά με το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας.

Στο ζήτημα της ονομασίας αναφέρθηκε, σε μεγάλο βαθμό, ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκρούεφσκι υπεραμύνθηκε των θέσεων του στα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του. Εμείς γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πώς θα ζήσουμε. Εμείς είμαστε Μακεδόνες, μιλούμε μακεδονικά και η χώρα μας ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στη θέση να αμφισβητείται το όνομα και η ταυτότητά μας από μια χώρα και βεβαίως, εμείς οι ίδιοι δεν το ζητήσαμε αυτό», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα είναι συχνά ψυχρή και δύσκολη.

Είναι γεγονός ότι ο νότιος γείτονάς μας αντιτίθεται τόσο στο όνομά μας, όσο και στην ταυτότητά μας. Και η αντίθεσή του καθίσταται δικό μας πρόβλημα και καταλήγει σε διένεξη, η οποία είναι μοναδική στον κόσμο, διένεξη επιβεβλημένη εξαιτίας της ανάγκης μιας χώρας, του γείτονά μας, να έχει μονοπώλιο σε δύο ονόματα, ή από την άλλη πλευρά, του στρατηγικού του προσανατολισμού να μην είμαστε αυτό που αισθανόμαστε, σημείωσε.

Σκεφτείτε σε ποια εικονική κατάσταση βρίσκονται οι πολίτες της χώρας μου, με περιορισμένη ανάπτυξη και προοπτική, εξαιτίας των παρεμποδίσεων εκ μέρους του γείτονά μας για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μόνο εξαιτίας αυτού που είμαστε, δηλαδή εξαιτίας αυτού που αισθανόμαστε.

Σας παρακαλώ, προσπαθήστε μόνο για λίγο να έλθετε στη θέση μας, προσπαθήστε να σκεφτείτε πως θα αισθανόσασταν αν κάποιος σας ζητούσε να μην είσαστε Γερμανοί, Βρετανοί, Αμερικάνοι, Ρώσοι, Κινέζοι, Νιγηριανοί, Αργεντινοί κ.λ.π. Μόνο αυτό σας ζητώ. Μόνο γι’ αυτό σας παρακαλώ.

Προκειμένου να τελειώσει αυτό, προκειμένου να είμαστε αυτό που είμαστε, χωρίς να πληγώνουμε κανέναν, χωρίς να βλάπτουμε κανέναν, με κατανόηση, ανεκτικότητα και σεβασμό προς όλους τους γείτονές μας, προς τους φίλους, προς όλους εσάς, με σεβασμό προς τον γείτονά μας με τον οποίο έχουμε αυτή τη διένεξη και με κατανόηση των φόβων του, εμείς δεν έχουμε καμία αξίωση ή πρόθεση να μονοπωλήσουμε τον όρο Μακεδονία πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας.

Ο κ. Γκρούεφσκι ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Μακεδονία με την συνταγματική της ονομασία:

Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος με ειρηνικό τρόπο.
Ευτυχώς, 131 χώρες στον κόσμο μας αναγνωρίζουν με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Δυστυχώς, σε αυτό το όργανο -τα Ηνωμένα Έθνη- δεν μπορούμε να αποκαλούμαστε όπως αυτοαποκαλούμαστε, ούτε πάλι μπορούμε να ενταχθούμε σε οργανισμούς για τους οποίους εργαζόμαστε σκληρά.

Στην περίπτωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αξίζουμε να καταστούμε μέλη αυτών των οργανισμών», ανέφερε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

υ.γ παράκληση για τοποθέτηση ως ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

Τρεις μήνες

Η επιτροπή... έστησε τα ρούβλια

Τρεις μήνες πριν, στις 16 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 3978/2011 ο οποίος με βάση το άρθρο 114 τροποποίησε τον Ν. 1892/1990.

Ο νόμος καταργεί τον πολύμηνο και γραφειοκρατικό έλεγχο του Υπουργείου Αμυνας για την αγορά ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές από φυσικά πρόσωπα που είναι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ και ανοίγει τον δρόμο για επενδυτές που ψάχνουν για οικόπεδα, κατοικίες, ξενοδοχεία κ.λπ. στην Ελλάδα.
Ειδικά των Ρώσων που έχουν βάλει στο στόχαστρο Δωδεκάνησα και Χαλκιδική.

Στο εξής η αρμοδιότητα παραχωρείται στην αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία πρέπει να συστήσει ειδικές επιτροπές που θα αποτε­λού­νται από τον γραμματέα της κάθε αποκεντρωμένης διοίκησης (πρόεδρο) και έναν εκπρόσωπο από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη και θα ελέγχουν τα αιτήματα επενδυτών από τρίτες χώρες και θα δίνουν την άδεια σε 1-2 μήνες.

Ομως, η ρύθμιση δεν προέβλεπε κάποια μεταβατική περίοδο με αποτέλεσμα οι φάκελοι που είχε υπό έλεγχο το ΥΠΕΘΑ να επιστραφούν στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να δοθούν εγκρίσεις από τις επιτροπές.

Επιπλέον όταν ζητήθηκε από το υπ. Ανάπτυξης να στείλει εκπρόσωπο ξεκίνησε ο γραφειοκρατικός κυκεώνας.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου δήλωσαν άγνοια για τον νόμο και με επιστολή δήλωναν ότι δεν επιθυμούν να στείλουν εκπρόσωπο στην εν λόγω διαδικασία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συσταθεί η επιτροπή....!!!
-------------------------------------------------
η πατρίδα χρεοκόπησε και αντί να καταργηθούν οι επιτροπές , αντικαθίσταται από άλλες , δήθεν ποιο σύντομης διάρκειας...

έτσι χιλιάδες Ρώσοι, Εβραίοι , Τούρκοι πολίτες , εκτός ΕΕ χωρών στερούνται το δικαίωμα να αφήσουν στη χώρα μας εκατομμύρια πολύτιμο συνάλλαγμα...

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αλβανία: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει μειονότητα σλαβόφωνων αλλά όχι την αλβανική

Το θέμα της δημοσίευσης του «Ελληνο-μακεδονικού Λεξικού» που δημοσιεύθηκε πριν από έναν χρόνο και παρουσιάστηκε στην Αθήνα, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις πυροδοτήθηκαν ακόμη περισσότερο, μετά την παρουσίαση του δεύτερου μέρους αυτού του λεξικού ( το σύγχρονο μακεδονικό-ελληνικό ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Μεγάλες Πιέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Λαμπρινίδης, απάντησε επίσημα και εγγράφως ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σλαβική μειονότητα, αλλά μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων, στα περίχωρα της Φλώρινας που μιλούν μαζί με τα ελληνικά και μια σλαβική διάλεκτο.»

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν αναγνωρίζει και δεν σέβεται καμία ξένη μειονότητα , ακόμη και αν η Ευρώπη αναγνώρισε την αλβανική μειονότητα βάσει της συνθήκης της Λωζάννης του 1923, όπως και τους Εβραίους, Αρμένιους, Βούλγαρους, Σλάβους και τους Τούρκους ως Έλληνες μουσουλμάνους.

Στα Ιωάννινα, στη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Αττική, στη Φλώρινα και στη Θράκη, υπάρχουν ολόκληρα χωριά που μιλούν αλβανικά και δεν αναγνωρίζονται ως αλβανική μειονότητα για να έχουν το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα, ούτε έδειξε ενδιαφέρον η αλβανική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια ώστε να αμφισβητείται η μειονότητα και να αφομοιώνεται σιγά σιγά.

Από την Αλβανική εθνικότητα η Συνθήκη της Λωζάνης αποκλείει στην Ελλάδα εκείνους οι οποίοι είναι γνωστοί ως Αρβανίτες και οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στα τρία εκατομμύρια.

Ίσως ήρθε η ώρα για την Αλβανία να αναζητήσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, όπως η Ελλάδα υπερασπίζεται την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας με οικονομικά μέσα.

Το χωριό του παπα Κρίστο Νεγκοβάνι που ονομάζεται σήμερα Σημαία στην κοινότητα Τυχερού, στη Θράκη, κατοικούνταν από 90 τοις εκατό από Αλβανούς της περιοχής της Κορυτσάς και ήταν γνωστή ως αλβανική μειονότητα στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923).

Πηγή: Ina-online
----------------------------------------------
μήπως ήλθε ο καιρός να ενεργοποιηθούν οι αλβανοί/αρβανίτες, απόγονοι των αλβανών ηρώων του 1821...

οι οποίοι διαθέτουν πραγματική και ισχυρή εθνοτική ταυτότητα...

σε αντίθεση με τους ελληνόφωνους πατριαρχικούς της Αλβανίας , των οποίων η εθνοτική ταυτότητα είναι κυρίως βλάχικη , αλλά και αλβανική...

Ανώνυμος είπε...

Ρε 12:53, όλο τις ίδιες ατάκες θα πετάς; Πόσες φορές να γελάσει ένας άνθρωπος με το ίδιο ανέκδοτο.

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ερντογάν επισκέπτεται ημιεπίσημα την Μακεδονία


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρεθεί στα Σκόπια στα πλαίσια μιας ημιεπίσημης επίσκεψής του.

Στην παραμονή του στη Μακεδονία ο Ερντογάν θα συμμετάσχει σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με την ευκαιρία της αποφοίτησης της πρώτη γενιάς φοιτητών στο (τουρκικό) ‘Πανεπιστήμιο των Βαλκανίων’, στα Σκόπια.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός την Παρασκευή θα επισκεφθεί το «πολύχρωμο Τζαμί» και θα συμμετάσχει στα πανηγυρικά εγκαίνια της Σχολής Hafiz που θα λειτουργεί μέσα στο τζαμί.

Το σχολείο αυτό υπήρχε και παλαιότερα και η επαναλειτουργία του υποστηρίχθηκε από το παράρτημα του κόμματος του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά την παραμονή του στην Μακεδονία ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού άλλες συναντήσεις με κυβερνητικούς και πολιτικούς εκπροσώπους.

Τον Ερντογάν θα συνοδεύει ομάδα επιχειρηματιών από την Άγκυρα με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, την ασφάλεια και την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία.

Πηγή: Lajmpress- Skopje
--------------------------------------------------
η εκτός ΕΕ Μακεδονία έχει στην πρωτεύουσα της τζαμιά....

αντίθετα η Ελλάδα , αν και 30 χρόνια μέλος της ΕΕ , δεν έχει στην Αθήνα, ούτε ένα τζαμί, για τους 400 χιλιάδες μουσουλμάνους κατοίκους της...

Ανώνυμος είπε...

29-09-11

Και με τα κλειστά επαγγέλματα στον τουρισμό έχει ασχοληθεί η Τρόικα

Θέματα απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων του τομέα Τουρισμού, αφορούσαν οι τέσσερις συναντήσεις που έγιναν από το Νοέμβριο του 2010 και εξής μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με εκπροσώπους της τρόικας, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Έλληνες επιχειρηματίες χρηματοδότησαν για πιέσεις στη Μακεδονία


Νέο σκάνδαλο δωροδοκίας σε λομπίστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αυστριακή εφημερίδα ‘Salzburger Nachrichten’ κατά τη δικαστική διαδικασία εναντίον του λομπίστα Peter Hoheger, που διεξήχθη στην Αυστρία, κυκλοφόρησε χθες την πληροφορία ότι ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι κάποια από τα χρήματα που βρίσκονται στο λογαριασμό του, είναι Ελλήνων επιχειρηματιών και τα πήρε προκειμένου να ασκήσει πιέσεις υπέρ της Ελλάδας στη διαφορά του ονόματος.

Στο πλαίσιο του έργου «Μακεδονία» διορίστηκε στο λόμπι κατά της χώρας μας για να μην διατηρήσει τη συνταγματική ονομασία της.

Στη διάρκεια της ανάκρισης για την υπόθεση “Buvog» στην οποία ο Hoheger βαρύνεται για 10 εκατομμύρια ευρώ, παραδέχθηκε ότι έλαβε από Έλληνες επιχειρηματίες 100.000 ευρώ.

Τα χρήματα προορίζονταν για άτομα τα οποία θα πίεζαν για ένα συμβιβασμό με τη Μακεδονία, ο οποίος θα έβαινε ευνοϊκός για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή είχε εμπλακεί και η ελληνική κυβέρνηση. Τα χρήματα της μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, αλλά όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα δεν καταβλήθηκαν, τελικά, λόγω αγνώστου προβλήματος.

Αυτή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή υπόθεση στην οποία λομπίστες, άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με το όνομα της Μακεδονίας.

Πηγή: Вечер

Ανώνυμος είπε...

enet.gr,Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ερντογάν στη Μακεδονία : Ακατανόητη και άδικη η ελληνική θέση για το όνομα

Υπέρ της στάσης της Μακεδονίας για το όνομα, και της ένταξής της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ τάχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακατανόητη και άδικη τη θέση της Ελλάδας.

Η Μακεδονία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου, Κάτω, Άνω, Βόρεια, δεν έχουν καμιά σημασία.

Ζούμε σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο.

Η Μακεδονία έχει προοδεύσει τόσο πολύ, που νομίζω ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ πριν από εμάς.

Γι΄ αυτό, ακόμη μια φορά, σας συγχαίρουμε, ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Νικολα Γκρουεφσκι.

Επίσης τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως κι ανεπιφύλακτα την ευρωατλαντική πορεία της Μακεδονίας και πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει επιχειρηματίες από την Τουρκία να επενδύσουν στην Μακεδονίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, ενώ αργότερα σήμερα θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Στη «Γιορτή Μήλου» ο δήμαρχος Πρεσπών

Τη «Γιορτή μήλου» στην πόλη Resen της Μακεδονίας παρακολούθησε ο δήμαρχος Πρεσπών Βασίλειος Τσέπας, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Resen Mihail Volkanovski.

O δήμαρχος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πολιτιστικά δρώμενα της γειτονικής Πρέσπας, να δει χορευτικά συγκροτήματα και να δοκιμάσει τοπικά εδέσματα, σε μια γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο, αφιερωμένη στο βασικό προϊόν που παράγεται εκεί.

Οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν σε φιλικό κλίμα το ενδεχόμενο συνεργασίας σε επίπεδο εκδηλώσεων, για τη συνολική προβολή της Πρέσπας.

Realtor είπε...

Φίλε ανώνυμε αν πείς κάποιον Αρβανίτη
Αλβανό θα σε φάει ζωντανό. Πρόσεχε λοιπόν τι γράφεις.

Ανώνυμος είπε...

αυτό ίσχυε πριν 20 χρόνια...

σήμερα οι αρβανίτες χριστανοί της ελλάδος αναγνωρίζουν ότι έχουν ίδια εθνοτική καταγωγή με τους αλβανούς μουσουλμάνους...

όπως και με τους αλβανούς χριστιανούς , της νότιας αλβανίας , τους οποίους ο ελληνικός εθνικισμός ετεροπροσδιορίζει με τον αλυτρωτικό όρο βορειοηπειρώτες...

όταν δε η Αλβανία μπεί στην ΕΕ , τότε θα είναι ακόμα ποιό περήφανοι...

όπως είναι περήφανοι για τους αλβανούς προγόνους τους...

τον κολοκοτρώνη,του οποίου ο παππούς δεν ΄γνώριζε ούτε μιλούσε άλλη γλώσσα , πλή της μητρικής του ελληνικής...

την μπουμπουλίνα, τον μπότσαρη , τον ανδρούτσο...

Ανώνυμος είπε...

τον κολοκοτρώνη,του οποίου ο παππούς δεν ΄γνώριζε ούτε μιλούσε άλλη γλώσσα , πλή της μητρικής του ελληνικής...
--------------------------------------------------------------------------
του οποίου ο παππούς Μπιθεκούρας, δεν γνώριζε άλλη γλώσσα , πλήν της μητρικής του ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ...

Ανώνυμος είπε...

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,
2 Οκτωβρίου 2011

Ποινικό αδίκημα ο ρατσιστικός λόγος


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ


Πριν από λίγες μέρες ο νεαρός Αφγανός Ρ.Α. δέχθηκε επίθεση από 15 άτομα στην εξώπορτα του σπιτιού του στην Πλατεία Αττικής και νοσηλεύεται έκτοτε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μαχαιρωμένος στο θώρακα!
Κάθε μέρα σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών εντοπίζουν, απειλούν, βρίζουν και ξυλοκοπούν βάναυσα δεκάδες μελαψούς μετανάστες, ακόμη και ανήλικους.

Το θέμα των ρατσιστικών επιθέσεων που συχνά γίνονται με τη συνδρομή ή ανοχή της αστυνομίας, ετέθη από τις οργανώσεις μεταναστών στον πρωθυπουργό, ενώ η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητούν εξιχνίαση των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο (σήμερα δεν καταγράφονται καν) και τα οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Προς το παρόν η κυβέρνηση απαντά στο ακροδεξιό ρατσιστικό πογκρόμ, προωθώντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση του ρατσιστικού λόγου, που όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες συνάντησε έντονες αντιδράσεις.

Ποινικό αδίκημα θα αποτελεί στο εξής η δημόσια έκφραση απόψεων μίσους, φυλετικών διακρίσεων και ρατσισμού, όταν γίνεται υπό περιστάσεις που μπορεί να παροτρύνουν άλλους σε τέλεση αδικημάτων ή να απειλήσουν την ομαλή κοινωνική ζωή. Παράλληλα θα τιμωρείται η συμμετοχή σε ρατσιστική οργάνωση με συστηματική δράση (πλημμέλημα), ενώ αποσαφηνίζεται η έννοια του ρατσιστικού κινήτρου στα εγκλήματα βίας, που σήμερα ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται.

Η συμμετοχή σε ρατσιστική οργάνωση αφορά τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων, όπως απειλές, εξύβριση, ελαφρά βία, από μέλη της σε αλλοδαπούς ή άλλες ευάλωτες ομάδες, καθώς τα σοβαρά εγκλήματα βίας που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών καλύπτονται από την «εγκληματική οργάνωση» του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα. Στην κατηγορία δηλαδή των ρατσιστικών οργανώσεων ανήκουν εκείνες οι ομάδες που επιτίθενται φραστικά σε αλλοδαπούς στο δρόμο, τους χαστουκίζουν, τους κατεβάζουν από τα λεωφορεία ή ασκούν λεκτική βία σε βάρος τους με κάθε τρόπο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη επιβολή αυστηρών διοικητικών και χρηματικών κυρώσεων, ακόμη και διάλυση, στα νομικά πρόσωπα (συλλόγους, σωματεία, ενώσεις), μέλη των οποίων διαπράττουν κάποιο από τα παραπάνω ρατσιστικά αδικήματα.

Επειτα από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, τις οποίες συντόνισε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Ιωαννίδης, το τελικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου έχει ολοκληρωθεί.

Για να αποφευχθούν παρενέργειες που μπορεί να πλήξουν την ελευθερία έκφρασης γνώμης, το νέο κείμενο στενεύει τα όρια του «ρατσιστικού αδικήματος». Αφήνει ατιμώρητο το ρατσιστικό λόγο που εκφέρεται δημόσια (π.χ. ως γενική πολιτική ή επιστημονική άποψη) και τον τιμωρεί μόνο όταν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θεωρηθεί ότι παρακινεί άλλους σε τέλεση εγκλημάτων βίας με ρατσιστικό υπόβαθρο. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η διατύπωση επιστημονικής άποψης υπέρ των φυλετικών διακρίσεων είναι ποινικά κολάσιμη μόνο αν συνοδεύεται από παρότρυνση προς το ακροατήριο για ανάληψη δράσης κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Την ίδια στιγμή, μετά τη ρατσιστική κτηνωδία της Νορβηγίας, τα συμβούλια υπουργών της Ε.Ε. και η Κομισιόν επεξεργάζονται νέα αστυνομικά και νομοθετικά μέτρα κατά της δράσης ακροδεξιών-ρατσιστικών ομάδων και οργανώσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ανώνυμος είπε...

ρε 7,44 τι αρρωστεια ειναι αυτη που κουβαλας???

Ανώνυμος είπε...

Eπί του θέματος μία απορία ...
έκανα την εγγραφή για τα μαθήματα μακεδονικής γλώσσας και παρουσιάστηκε ένα μήνυμα στην σελίδα που λέει ότι ευχαριστούν τυπικά για την εγγραφή και θα με ειδοποιήσουν πλην είναι η δεύτερη μέρα που δεν με έχουν ειδοποιήσει και σκέφτομαι μήπως έγινε κάτι λάθος στην διαδικασία ... αν έχει γραφτεί κάποιος που διαβάζει θα ήθελα να μου πει αν τυχόν καθυστερούν να σου στείλουν μήνυμα και είναι φυσιολογικό να περιμένω λίγο παραπάνω ή να τους στείλω κάποιο μήνυμα ...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω γραφτεί πριν 5 μέρες και δεν έχω λάβει ακόμα τον κωδικό για τα μαθήματα. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να περιμένουμε, αφού τα μαθήματα θα αρχίσουν μετά τις 17/10.

Ανώνυμος είπε...

«Dnevnik»: Στις 16/11 η απόφαση της Χάγης για την προσφυγή της Μακεδονίας κατά της Ελλάδος

Παραβίαση Ενδιάμεσης Συμφωνίας από Ελλάδα το πιθανότερο σενάριο

Πηγή: REUTERS


Στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) αναφορικά με την προσφυγή της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας, γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Μακεδονίας «Dnevnik».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση της Μακεδονίας εξετάζει τρία σενάρια με τις ενέργειες που θα ακολουθήσει, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι «εξισορροπημένη», τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι θα χρησιμοποιήσει τα σημεία εκείνα της απόφασης που ευνοούν τη χώρα και θα αναλάβει διπλωματική εκστρατεία, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιθανότερο είναι η απόφαση του Δικαστηρίου να είναι «εξισορροπημένη», δηλαδή σε αυτήν να αναφέρεται ότι «και οι δύο χώρες παραβίασαν την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Σε περίπτωση που η ετυμηγορία είναι θετική για την Μακεδονία, δηλαδή αν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, τότε η κυβέρνηση της Μακεδονίας προτίθεται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερώσει για την απόφαση και θα ζητήσει από αυτό να μην επιτρέπεται στο μέλλον η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Σε περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου είναι αρνητική για την Μακεδονία, δηλαδή αν απορριφθεί η προσφυγή, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «προτίθεται να ενεργεί στο μέλλον βάσει των συμφερόντων της χώρας, χωρίς όμως να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία» γράφει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μακεδονία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του ΔΔΧ, στις 13 Νοεμβρίου 2008, κατά της Ελλάδας, επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας- Μακεδονίας
(1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της Μακεδονίας , με την προσωρινή της ονομασία στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.

Το ΔΔΧ απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη, τα οποία έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες και δύο δικαστές ad hoc, οι οποίοι έχουν οριστεί από την Ελλάδα και την Μακεδονία αντίστοιχα.
---------------------------------------------
αν η απόφαση δεν είναι ευθέως καταδικαστική για την Ελλάδα , η οποία παραβίασε το άρθρο 11 , παρ.1της ισχύουσας ενδιάμεσης συμφωνίας , θέτοντας ΒΕΤΟ
( πρόσκομμα, εμπόδιο ), στην Ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με το προσωρινό της όνομα, τότε θα αποτελέσει άλλη μιά μαύρη κηλίδα στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου...

γιατί ρητά το άρθρο 11 , παρ.1 προβλέπει την ανεμπόδιστη από την Ελλάδα είσοδο της Μακεδονίας , σε διεθνείς φορείς, με το προσωρινό της όνομα...

δίχως να την εξαρτά από ισχυρισμούς παραβίασης άλλων άρθρων...

για την τυχόν φερόμενη παραβίαση των οποίων η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα προσφυγής...

δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα καταγγελίας της , με 12 μηνών γραπτή αναφορά...

Ανώνυμος είπε...

04-10-11


«Άρση» του τραπεζικού απορρήτων των Ελλήνων στο εξωτερικό ζητά ο Κον-Μπεντίτ


Να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο για τα δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων, τα οποία έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό, ζητά ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Ευρώπη, για να μπορέσουν να επισημανθούν «τα 200 έως 300 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι έχουν φυγαδευτεί από Έλληνες στο εξωτερικό» και να παταχτεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ζήτησε ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, ο ίδιος προειδοποίησε πως δεν μπορεί να ζητείται από μια χώρα κάτι που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, δηλαδή μια μείωση του ελλείμματος από ένα 10% στο 6% μέσα σε ένα χρόνο, κάτι που δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί από καμία χώρα, ούτε και από μια χώρα σαν τη Γερμανία.

Ο κ. Κον-Μπεντίτ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές ώστε οι μεταρρυθμίσεις να είναι αποδεκτές από την κοινωνία και θα πρέπει πολλά να αλλάξουν, όπως οι τεράστιες αμυντικές δαπάνες για τις οποίες η Ελλάδα ξοδεύει το 4% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 2% και στην Αυστρία στο 0,8% και αυτός ο τεράστιος αμυντικός προϋπολογισμός θα πρέπει να μειωθεί κατά 80%, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να υπάρξει μια μείωση της εξάρτησης των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας, που, σε ποσοστό 80%, καλύπτονται με εισαγωγές πετρελαίου, κάτι που θα πρέπει να μειωθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τουλάχιστον κατά το ήμισυ και να υπάρξει επιπλέον εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Από την πλευρά της και σε δηλώσεις της επίσης στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η αρχηγός των Πρασίνων της Αυστρίας Εύα Γκλαβίσνιγκ τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί τέλος στην αγριότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και ένα πρώτο μέτρο είναι η επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως πρότεινε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τούτο πρέπει να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα, κάτι που έχει ζητήσει και ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Bild: «Αμφίβολο το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα»

Συνεχίζει τις επιθέσεις της κατά της Ελλάδας η δεξιά λαϊκή γερμανική εφημερίδα Bild


Σε άρθρο με τίτλο «Όχι νέα δισεκατομμύρια για τους χρεωκοπημένους Έλληνες;» το δεξιό ταμπλόιντ «Bild-Zeitung» προβλέπει σύντομη αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Κάνει κόλπα, εξαπατά, καλύπτει. Η Ελλάδα πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στην Ευρώπη». Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επισημαίνοντας εν συνεχεία την αποτυχία της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα στο 7,4%, όπως είχε συμφωνηθεί, ενώ αναφορά γίνεται στη μεγάλη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, στις μομφές της τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση και την απαίτηση για μείωση 30.000 θέσεων στο δημόσιο τομέα.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «οι χρηματαγορές αντέδρασαν σοκαρισμένες», ο δείκτης DAX έπεσε μέχρι και 4%, ενώ και το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

«Ολοένα και περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί αναμένουν τώρα ότι οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να διασωθούν», επισημαίνει το ρεπορτάζ και κάνει αναφορά στην πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού οικονομικών Peer Steinbruck ότι «η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη και η χώρα δεν πρόκειται να λάβει σε ορατή χρονική στιγμή φρέσκο χρήματα από την αγορά».



«Ακόμα και τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να σταματήσουν τις πληρωμές! Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Bild στις κοινοβουλευτικές ομάδες των CDU/CSU και του FDP υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη αναφορικά με το προσφάτως σχεδιασμένο πακέτο διάσωσης των 109 δις. ευρώ» προσθέτει η εφημερίδα.



Το δημοσίευμα εν συνεχεία επισημαίνει ότι «το φθινόπωρο πρέπει να ψηφισθεί (το δεύτερο πακέτο βοήθειας). Ωστόσο, χωρίς το “Ναι” της Γερμανίας δεν θα υπάρξει νέα βοήθεια». Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των αδελφών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων CDU/CSU Μίχαελ Φουξ δηλώνει ότι «είναι αμφίβολο αν η τρόικα θεωρεί εφικτό ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει επίσης και για το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Φλόριαν Τόνκαρ ο οποίος δήλωσε ότι «χωρίς οριστική θετική πρόβλεψη της τρόικα δεν υπάρχουν χρήματα για την Ελλάδα».



Το ρεπορτάζ καταλήγει αναφέροντας ότι «ο ειδικός του CSU Τόμας Ζίλμπερχορν ζητά την παροδική έξοδο των φαλίρηδων Ελλήνων από την ευρωζώνη «με αντάλλαγμα την απαλλαγή τους από ένα τμήμα του χρέους τους».

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε ανωνυμε 11:22 τη νομικη σου παιδεια! Μαζευες ροδακινα με τις επιτομες του Ρουκουνα!!!

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία : 06-10-11
Ευθύνες Ιβάνοφ στην Ελλάδα για το αδιέξοδο στην ονομασία της Μακεδονίας

Την Ελλάδα θεωρεί υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο ζήτημα του ονόματος ο πρόεδρος της Μακεδονίας, Γκ. Ιβάνοφ.


Την Ελλάδα θεωρεί υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του, ο πρόεδρος της Μακεδονίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Ο κ. Ιβάνοφ σημειώνει ότι η χώρα του επέδειξε εποικοδομητικό πνεύμα, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αποτελούν καλή βάση για να τερματιστεί η διένεξη, αλλά, όπως είπε, «δυστυχώς, η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται τις προτάσεις».

«Εμείς βρισκόμαστε ενώπιον τελεσιγράφου, που αφορά όχι μόνο το όνομα του κράτους μας, αλλά και την εθνική μας ταυτότητα, τη γλώσσα, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τα δικαιώματα της μακεδονικής κοινότητας στην Ελλάδα», υποστηρίζει ο κ. Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της Μακεδονίας, αφού ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, εξαιτίας του ονόματος, εμποδίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας του, εκφράζει την ελπίδα ότι «πολύ σύντομα θα επικρατήσει η λογική, αλλά και το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας και της ενιαίας Ευρώπης και θα επιλυθεί η διένεξη κατά τρόπο ευνοϊκό και για τις δύο πλευρές».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ιβάνοφ κάνει, επίσης, εκτενή αναφορά στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη διαίρεσή του θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.

Σχολιάζοντας τις διάφορες ανεπίσημες προτάσεις που γίνονται τελευταία για διαίρεση του Κοσόβου, σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανεύθυνες σκέψεις που μπορεί να διευρύνουν την αστάθεια στην περιοχή και να προκαλέσουν συνέπειες που κατά πολύ θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουμε».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Unknown είπε...

καλησπερα αν μπορει καποιος απ τους διδασκοντες να μου στειλει στο mail μου ευχαριστω

potamger@gmail.com είπε...

Θέλω νά μάθω τή σημαίνει τό όνομα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στά Μακεδονικά;

bb είπε...

potamger@gmail.com δεν γνωρίζω τι σημαίνει το όνομα Αλέξανδρος στα μακεδονικά, αλλά ξέρω τι σημαίνει στην Ινδοευρωπαϊκή! Το όνομα αυτό ΔΕΝ είναι ελληνικό, είναι απλά εξελληνισμένο.
Το όνομα Αλέξανδρος προέρχεται από τις Ινδο-ευρωπαϊκές λέξεις Alkejō (προστασία) + skodhos (βλάβη, προσβολή) η την σανσκριτική λέξη + druh (τραύμα, βλάβη προσβολή). Δηλαδή, σημαίνει ότι έχει "προστασία από τραύμα, βλάβη, προσβολή"! Η πρώτη ιστορική αναφορά σε αυτό το όνομα είναι για κάποιον Αλακσαντού (Χεττιτικά: Alâkšândûš), εναλλακτικά ονομαζόμενος Alakasandu ή Alaksandus, που ήταν ένας βασιλιάς της Wilusa που σφράγισε μια συνθήκη με τον βασιλιά των Χετταίων Muwatalli II το 1280 π.Χ. περίπου.