Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Σεπ 2011

ZADRUGA

Zadruga September (2011)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι σύγχρονοι Μακεδόνες , δίχως να ταυτίζονται με τους πολιτισμούς που ανέπτυξαν στη Μακεδονία, οι κάτοικοι της σε ιστορικές εποχές , τιμούν όλους αυτούς τους πολιτισμούς, δίχως εξαίρεση - τον αρχαιομακεδονικό, ρωμαιομακεδονικό, σλαβωνικό/κυριλλικό , οθωμανικό..

παράλληλα ελεύθερα και δίχως πρόθεση αποκλειστικότητας εμπνέονται και αξιοποιούν ότι πολύτιμο και ενδιαφέρον υπάρχει σε αυτούς αλλά και στους γειτονικούς πολιτισμούς όπως στον αρχαιοελληνικό , τον οποίο σέβονται ιδιαίτερα ως αρχαιοελληνικό , δίχως πρόθεση βαπτίσματος σε σύγχρονο μακεδονικό...

Ανώνυμος είπε...

Η ένωση όλων των τμημάτων της Μακεδονίας και η ανεξάρτητη ενιαία Μακεδονία θα έπρεπε να είναι
ο μοναδικός και αδιαπραγμάτευτος στρατηγικός στόχος όλων των Μακεδόνων.
Η αλλαγή των συνόρων γινόταν γίνεται και θα γίνεται στο μέλλον.
Η συμπεριφορά των Ελλήνων ήταν, είναι και θα είναι εγκληματική ,σε μικρό ,μεσαίο και μεγάλο βαθμό.
Όλοι οι Μακεδόνες πρέπει να καταλάβουμε ότι η συνύπαρξη με τους εγκληματίες δεν είναι δυνατή.
Οι Έλληνες είναι αμετανόητοι ,χειρότεροι και από τους γερμανούς οι οποίοι τουλάχιστο αναγνώρισαν τα λάθη τους για τα εγκλήματα τους και ζήτησαν συγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους.
Δεν μπορώ να καταλάβω την ανοχή που δείχνουμε εμείς οι Μακεδόνες.
Πράγματι δεν μισούμε ,δεν είμαστε εκδικητικός λαός ,αλλά τουλάχιστο να σταματήσουν να μας προκαλούν και να εγκληματούν σε βάρος μας.
Με την συμπεριφορά τους μας έκαναν εθνικιστές με το ζόρι.
Πλέον η απάθεια μας είναι συναίνεση στα εγκλήματα τους και προδοσία για το Μακεδονικό λαό.
Δεχτήκαμε την δουλεία από τους Έλληνες.
Δεχόμαστε καθημερινά τον εξευτελισμό.
Δεν μας αναγνωρίζουν και δεν υπάρχουμε γι αυτούς.
Και με δικά μας χρήματα κάνουν αντιμακεδονική εξωτερική πολιτική.
Δεν αξίζουν μια πεντάρα είναι άχρηστοι, ψεύτες ,κλέφτες, εγκληματίες αριστεροί και δεξιοί .
Οι Ευρωπαίοι τους έμαθαν τώρα ,εμείς τους γνωρίζαμε, αλλά κανένας δεν μας πίστευε.
Για να προχωρήσουμε
Προτείνω άμεσα η έμμεσα την απογραφή των Μακεδόνων της Αιγιακής Μακεδονίας έναν προς έναν σε κάθε χωρίο και πόλη της Μακεδονίας , είναι αρκετά εύκολο χωρίς καν να ρωτηθούν, μπορούν να απογραφούν όλοι οι Μακεδόνες .
Γνωρίζουμε στα χωρία μας, τα σόγια και τις οικογένειες των μακεδόνων ,ακόμη και αν κατοικούν σε άλλες περιοχές και πόλεις.
Μετά την άτυπη απογραφή ,θα πρέπει να προσεγγιστούν ένας προς έναν και να ρωτηθούν ,για να τοποθετηθούν για την Μακεδονία μας, για τον Μακεδονικό λαό ,για τα διαχρονικά εγκλήματα των Ελλήνων σε βάρος μας και να απαντήσουν όπως επιθυμούν ,για να τους κατατάξουμε στους προδότες ή στους πατριώτες.
Με τους πατριώτες θα δρομολογηθεί ο στρατηγικός μας στόχος , αλλά με τους προδότες τι θα κάνουμε; Απολύτως τίποτα, γιατί και εμείς τόσα χρόνια προδότες ήμασταν.
Μπέλο μόρε ,μοιραία κάνω την σύγκριση των Μακεδόνων επαναστατών όπως ο Τσακαλάρωφ με τους σημερινούς μακεδόνες και πραγματικά στενοχωριέμαι ,δεν αξίζαμε τη θυσία τους.

Ανώνυμος είπε...

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ....!!!

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

«Μυστικά κονδύλια διαθέτουν όλα τα υπουργεία Εξωτερικών σε όλες οι χώρες. Μόνο στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όμως, υπάρχουν αυτό το χάος και η ανυπαρξία ελέγχου» υποστήριζαν στελέχη του Συνασπισμού μετά την κατάθεση ερώτησης του Α. Τσίπρα στη Βουλή για τα μυστικά κονδύλια.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο πρωθυπουργός, που ήταν και ΥΠΕΞ, ζήτησε να λάβει το 100% των χρημάτων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα μυστικά ταμεία. Ο νόμος επιτρέπει να λάβει ο υπουργός μόνο το 90% και έτσι το αίτημα άλλαξε.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο μία από τις πρώτες κι εσπευσμένες κινήσεις της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου ήταν να τραβήξει όσα χρήματα είχε αφήσει στα ταμεία των απόρρητων δαπανών η προηγούμενη κυβέρνηση και στη συνέχεια ν' αυξήσει κατά εκατομμύρια ευρώ τα μυστικά κονδύλια. Ακόμα και μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση συνέχισε την αύξηση των μυστικών κονδυλίων, την ώρα που περικόπτονταν κατά 20% οι δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών.

Το 2009 το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τα μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Εξωτερικών στα 57.207.140 ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό είχαν αναγραφεί 18.500.000 ευρώ. Το 2010 έφτασαν τα 68 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, στους συνήθεις προορισμούς των ελληνικών μυστικών κονδυλίων αυτά έχουν περικοπεί κατά 20% τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τον Συνασπισμό, υπάρχουν ερωτήματα για το πού διατίθενται όλα αυτά τα χρήματα και για το αν χρησιμοποιούνται για λόγους εθνικών συμφερόντων, αφού δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει κάτι τέτοιο.

Δύο ακόμα αποκαλυπτικά έγγραφα, από αυτά που έφτασαν πρόσφατα στα γραφεία του Συνασπισμού (και δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.»), δείχνουν ότι δύο μήνες μετά τις εκλογές επιχειρήθηκε να εκταμιευθούν όλα τα ποσά που είχε αφήσει στο ταμείο των απόρρητων δαπανών η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ υπάρχει σχετική εγκύκλιος που επιτρέπει την εκταμίευση μέχρι του 90% των πιστώσεων.

Ανώνυμος είπε...

Σε επικοινωνία της «Κ.Ε.» με τον Δ. Ζαφειριάδη, διευθυντή του γραφείου της πρώην υπουργού Εξωτερικών, διαβεβαιώνει ότι από τον προϋπολογισμό απόρρητων δαπανών που χειριζόταν η υπουργός, «είχαν δαπανηθεί λιγότερα από τα μισά». Τα απόρρητα κονδύλια διαχειρίζεται ο εκάστοτε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπ. Εξωτερικών. Αυτός τροφοδοτεί και το γραφείο του πρωθυπουργού ή όποιον άλλο χρειαστεί να διαχειριστεί μυστικά κονδύλια. Αυτός κατανέμει και ποσά σε ορισμένες πρεσβείες στο εξωτερικό. Τα χρήματα διακινούνται σε ρευστό, ώστε να μην υπάρχουν ίχνη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2011 σε γενική συνέλευση της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, κατατέθηκε πρόταση να τεθεί διά νόμου η διαχείριση των απορρήτων υπ' όψιν τριμελούς επιτροπής, από έναν κοινοβουλευτικό (π.χ. πρόεδρο Βουλής, πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας) και δύο ανώτατους δικαστικούς δεσμευόμενους από τη ρήτρα της μυστικότητας. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να υπογράφουν οι παραλήπτες και τα όποια παραστατικά να καταστρέφονται από την ίδια την τριμελή επιτροπή. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Εμπειρος διπλωμάτης αναφέρει: «Η διαλεύκανση και η κάθαρση δεν είναι δύσκολη: απαιτείται ένας υπουργός που θα ζητήσει από τους τελευταίους διευθυντές διπλωματικών γραφείων ένα χαρτί με τα ονόματα των υποτιθέμενων αποδεκτών και των ποσών που κατεβλήθησαν. Μετά ερωτώνται εγγράφως οι αποδέκτες εάν έλαβαν τα τάδε ποσά. Αν απαντήσουν ότι έλαβαν πολύ λιγότερα, τότε το θέμα παραπέμπεται σε έναν πραγματικό εισαγγελέα».

Οι περισσότεροι διπλωμάτες που τολμούν να μιλήσουν για το θέμα, έστω και ανεπισήμως, παραδέχονται ότι και τα δύο κόμματα χρησιμοποίησαν και ενίσχυσαν ένα σύστημα ανεξέλεγκτης διάθεσης υψηλότατων ποσών, με κύριο χαρακτηριστικό την προστασία των τελικών παραληπτών. «Ελάχιστη σημασία έχει ποιο κόμμα είχε τα περισσότερα απόρρητα» λέει ένας από αυτούς. «Σημασία έχει ότι το 2011 στο ΥΠΕΞ και στην ελληνική κυβέρνηση κάποιοι διαχειρίζονται χρήματα των φορολογουμένων με τη λογιστική μέθοδο της σπηλιάς του Αλί Μπαμπά: όσα αντέχουν να σηκώσουν οι τσέπες τους».

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σκόπια: Εντυπωσιακός ο εορτασμός της Ημέρας της Ανεξαρτησίας

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίστηκε από τους πολίτες ο γιορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην πλατεία Μακεδονίας, μπροστά από το μνημείο του «Αλέξανδρου του Μακεδόνα» και το σιντριβάνι.

Οι πολίτες διασκέδασαν με τους μουσικούς και τους τραγουδιστές οι οποίοι άφησαν μια καλή ανάμνηση στην επέτειο των 20 χρόνων της ανεξαρτησίας.

Στο πανηγυρικό μέρος του εορτασμού συμμετείχαν πολίτες από όλη τη χώρα που τελείωσε με τα πυροτεχνήματα και τα επίσημα εγκαίνια του μνημείου του ‘Αλέξανδρου του Μακεδόνα’ με το σιντριβάνι.

Ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε για ενότητα ως προς το ζήτημα του ονόματος της χώρας.
«Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση στη διαφορά του ονόματος που θα μας ανάγκαζε σε αλλαγή του Συντάγματος και του κράτους δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητοι αλλά όχι με λύσεις που δημιουργούν νέες απογοητεύσεις και ιστορικές πιέσεις στο έθνος», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Προηγήθηκε η Δήλωση της ανεξαρτησίας στο Κοινοβούλιο από τον πρόεδρο Ίβανοφ πριν πάει στο νέο «Μουσείο του Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα».


Μετά την επίσημη δήλωση στο κοινοβούλιο περιστοιχιζόμενος από αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς και στη συνέχεια με νεότερους που συμβόλιζαν το μέλλον πέρασαν την Πύλη της Μακεδονίας και μέσω της πλατείας έφθασαν στο μουσείο.


Ακολούθησαν τα μουσικά συγκροτήματα και οι διάσημοι τραγουδιστές καθώς και η «μακεδονική Φιλαρμονική», η όπερα και το μπαλέτο.

Η Καρολίνα Γκόσεβα ανέβηκε στον τεράστιο γερανό και τραγούδησε το γνωστό τραγούδι Ζέμιο Μόγια- η πατρίδα μου.

--
Πηγή: Канал 5

Akritas είπε...

Καλά αυτό στην σελίδα 4 με την ερμηνεία της λέξης «Βούλγαρος», είναι ο ορισμός της ψευδοεπιστήμης.

Ανώνυμος είπε...

οι Μακεδόνες της Ελλάδος επιθυμούν την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ένωση όλων των Μακεδόνων που κατοικούν σε διάφορα τμήματα της Μακεδονίας, δίχως οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων, ούτε καν ειρηνική διεκδίκηση αυτονομίας....

στην Ενωμενη πολιτιστικά Μακεδονία όλες οι εθνότητες που την κατοίκουν - Μακεδόνες, Ελληνες = Τούρκοι Χριστιανοί , Βλάχοι, Αλβανοί θα ζούνε σε καθεστώς πλήρους ισονομίας...

αυτό εξάλλου ήταν το όραμα των Μακεδόνων πριν 100 χρόνια , όπως του Μισίρκωφ...

η πραγματικά δύσκολη συμβίωση των Μακεδόνων με τους Ελληνες εθνικιστές δεν σημαίνει άρνηση επιθυμίας και αδυναμία συνεννόησης...

οι Μακεδόνες , ούτε ιστορικά ούτε σήμερα επιλέγουν την εθνικιστική ιδεολογία για να διεκδικήσουν τα νόμιμα δίκαια , τα οποία τους αρνούνται τα γειτονικά κράτη , τα οποία κατέχουν παράνομα τμήματα της Μακεδονίας( δίχως την σύμφωνη γνώμη της οφειλόμενης συντριπτικής πλειοψηφίας των γηγενών Μακεδόνων και άλλων κατοίκων τους )..

άσχετα αν σε αυτή την πορεία υπεραντιδρούν στις πρωτοφανείς πιέσεις και προκλήσεις που δέχονται, κυρίως από τον ελληνικό εθνικισμό..

οι διαχωρισμοί σε πατριώτες και προδότες Μακεδόνες αντίκειται στην μακεδονική κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία...

ακόμα και στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου την περίοδο του αντι-μακεδονικού αγώνα , πριν το τέλος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανάμεσα σε πατριαρχικούς και εξαρχικούς Μακεδόνες , τα περιστατικά αντεκδίκησης ήταν λίγα...

αργά ή γρήγορα οι Έλληνες που κατοικούν στη Μακεδονία, θα προσαρμοσθούν και θα αναγνωρίσουν αναντίρρητα το μακεδονικό κράτος, το μακεδονικό έθνος και τους μακεδόνες πλειοψηφούντες συμπολίτες της , την μακεδονική γλώσσα, τον πυρήνα της οικογένειας των συγγενών γλωσσών της...

φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρωτάκις να ενεργοποιηθούν συστηματικά οι Μακεδόνες, διεκδικώντας πλην των παραπάνω και την έμπρακτη έκφραση συγνώμης , υπενθυμίζοντας τα δεινά που προξένησαν στους Μακεδόνες...

bb είπε...

Η ένωση των Μακεδόνων πρέπει να γίνει πρώτα σε επίπεδο συνειδητοποίησης της εθνικής μας ταυτότητας ως μακεδονικής και αποδοχή αυτής. Το γεγονός ότι οι πρόγονοι μας, παρ’ ολες τις θυσίες τους και τους αγώνες τους, δεν κατάφεραν να ελευθερώσουν την Μακεδονία και ειδικότερα το μακεδονικό έθνος, πρέπει να μας προβληματίσει και για τις ευθύνες του λαού μας. Ένα από τα παράπονα μας είναι ότι οι ξένες δυνάμεις τότε, το 1903, αλλά και αργότερα, άφησαν τους Μακεδόνες στην τύχη τους να σφαγιάζονται από τα γειτονικά τους κράτη, χωρίς να κάνουν κάτι να αποφευχθεί αυτή η γενοκτονία. Αλλά, σε ποιους Μακεδόνες θα έπρεπε να απευθυνθούν οι ξένοι για να προσφέρουν την βοήθεια τους; Οι Μακεδόνες ήταν μοιρασμένοι σε «Βούλγαρους», «Έλληνες», «Σέρβους» και σκέτο Μακεδόνες και πολλές φορές σφαζόντουσαν μεταξύ τους για τα συμφέροντα των γειτονικών κρατών που οι ίδιοι πίστευαν ότι τους προστάτευαν και ότι μάχονταν για το καλό τους! Αυτή η διχόνοια που είχε καλλιεργηθεί ανάμεσα στους Μακεδόνες ειδικά από το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο, έκανε την μεγαλύτερη ζημιά την οποία ακόμα σήμερα πληρώνουμε. Ποτέ οι Μακεδόνες δεν υπήρξαν πραγματικά ενωμένοι. Πολλοί πατριώτες αγωνίζονταν να πείσουν για τα δίκια του αγώνα τους ίδιους τους Μακεδόνες, οι οποίοι πολλές φορές δεν το στήριξαν αλλά και το πρόδωσαν.
Σήμερα, επιτέλους, υπάρχει ένα κράτος μακεδονικό. Αυτό θα μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε ότι μόνο με τις δικές μας δυνάμεις θα μπορέσουμε να επιτύχουμε να γίνουν σεβαστά τα εθνικά μας δικαιώματα. Κανένας δεν θα μας τα χαρίσει. Και έχουμε την ηθική υποχρέωση στους παλιούς αγωνιστές που πίστευαν ακριβώς σε αυτά τα δικαιώματα. Δεν θα αφήσουμε ο αγώνας τους να πάει χαμένος. Θα τα κερδίσουμε και θα τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές Μακεδόνων. Ο αγώνας σήμερα είναι πολύ διαφορετικός, αλλά πάλι αγώνας είναι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να περάσει στο ντούκου το δημοσίευμα του 3:09 μ.μ. για τα μυστικά κονδύλια. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά πηγαίνει για το μακεδονικό. Πηγαίνει σε δημοσιογράφους, σε μπλόγκερς, σε "παμμακεδονικές", σε μή κυβερνητικές οργανώσεις δήθεν "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και γιατί όχι και σε δήθεν "αγωνιστές" του κινήματός μας που από μέσα μας διχάζουν, αποπροσανατολίζουν μεθοδικά το κόμμα μας, το οδηγούν σε αποτυχημένες επιλογές, το συρρικνώνουν κλπ. κλπ. Τουλάχιστον να μη μας περνάνε για αγαθιάρηδες που δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Μπελομορε για δες την φωτο του Vasil Chekalarov με την αφιερωση της κορης του Екатерина


Снимка на великия войвода Васил Чекаларов. Снимката е надписана от неговата дъщеря Екатерина.

"Тези очи са били отправени към родния край!
Всички българи са били неговото семейство!
Вич е бил неговия вечен дом! Спи спокойно,
след теб идва твойто поколение!

Любящата те дъщеря: Екатерина"


Photo of the great leader Vasil Chekalarov. The photograph is inscribed by his daughter Catherine.

"Those eyes look to the homeland!
All Bulgarians were his family!
Vich was its eternal home! Sleep well,
after you come about your generation!

Loving daughter: Catherine"


http://macedoniandocuments.blogspot.com/2009/11/kostur-kastoria.html

Και εδω η σημαια της τσετας του με τις μικρες βουλγαρικες σημαιες στην κορυφη της

http://3.bp.blogspot.com/_rJXbdBUjmow/SvdgxslvY2I/AAAAAAAABt8/Nel567EJ7Bo/s1600-h/1903Kosturskoto_zname_1903.jpg

bb είπε...

Ανώνυμε 2:55, τώρα μας έπεισες ότι είμαστε όλοι Βούλγαροι!!!! Χαχαχαχα! Φοβερό αποδεικτικό στοιχείο. Μια απορία όμως μου μένει: πως όλοι οι σλαβόφωνοι συντοπίτες και συμπολεμιστές του Τσακαλάρωφ που δήλωναν «βούλγαροι», έγιναν όλοι «έλληνες», μετά το 1912. Τι μετάλλαξη κι αυτή, ε;

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειαζεται να σε πεισω εγω για τιποτε

Το ημερολογιο του ειναι εδω

http://promacedonia.org/bmark/vch/index.htm

Ολο λογια εισαι. Αποδειξεις δεν παρουσιαζεις για αυτα που λες