Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

17 Οκτ 2011

"ΑΙΓΑΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ"

"ΑΙΓΑΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ"
TOY
ΒΑΓΓΕΛ ΑΓΙΑΝΟΦΣΚΗ-ΟΤΣΕ

Επαναστατική Κίνηση στην Έδεσσα και Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα (ΝΟΦ) στην Αιγαιακή Μακεδονία.

Σκόπια 1975
Σε όλους τους πολεμιστές και μαχητές που έδωσαν τις ζωές τους για τα δικαιώματα και την ελευθερία του Μακεδονικού λαού στην Αιγαιακή Μακεδονία.
Vangel Ajanovski-Oče Вангел Ајановски-Оче

(Αποσπάσματα απο το βιβλίο «Αιγαιατικες καταιγίδες» θα δημοσιεύονται στο παρόν blog, σε μετάφραση στην ελληνική, απο την μακεδονική γλώσσα.)
...........
Η ΔΗΜΙΟΎΡΓΕΙΑ του ΕΑΜ
Στις 27 Σεπτεμβρίου το 1941 δημιουργήθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Mέτωπο της Ελλάδος (Ε.Α.Μ.), μετά από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των Κ.Κ.Ε, ΕΛΔ και ΑΚ. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε η οργάνωση του ΕΑΜ και στην πόλη (της Έδεσσας), ΌΠΟΥ ΕΝΤΑΧΤΗΚΑΝ ΌΛΟΙ οι κομουνιστές και πατριώτες, που δήλωσαν έτοιμοι να πολεμήσουν τον εχθρό για την απελευθέρωση της χώρας.

Η αντίσταση ενάντια στον κατακτητή, στην Έδεσσα και τα περίχωρα της, μεγάλωνε μέρα με τη μέρα και εκδηλώνονταν μέσα από διάφορες δράσεις κατά της παρουσίας του εχθρικού στρατού.

Με τη συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας, η Γκεστάπο πήρε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη κομουνιστική δράση, σε αυτή την περιοχή..

Εκείνο τον καιρό στη πόλη, είχαν έρθει διάφορα ύποπτα στοιχεία από το εσωτερικό της Ελλάδος, με σοβινιστική διάθεση προς τους Σλάβους, άλλα ήρθαν και διάφοροι συνεργάτες του εχθρού από τη Βουλγαρία, οι οποίοι είχαν μίσος και έχθρα για το μακεδονικό και τον ελληνικό λαό.

Ως περιφερειακός διοικητής στην Έδεσσα, είχε έρθει ο Γεώργιος Δεμενόπουλος, έλληνας από τη παλιά Ελλάδα, ο οποίος τον καιρό της δικτατορίας του Μεταξά ήταν διευθυντής της Επιτροπής Αμύνης. Με τη βοήθεια των συνεργατών του: Κούφου, Σπιριδόνη,Φωτιάδη, Γερίμτσε, Κούτρα και άλλους, άρχισε η αντιμακεδονική καμπάνια και οι διωγμοί των Μακεδόνων πατριωτών.

Αυτές οι γκρεκομανιακές πράξης, ορισμένων αντιπροσώπων της κυβέρνησης, τις χρησιμοποιούσαν διάφοροι βουλγαρόφιλοι από τα μέρη αυτά και έστελναν ειδικές αντιπροσωπείες στη Σόφια με παράκληση στη βουλγαρική φασιστική κυβέρνηση να προστατέψει τους Βούλγαρους, από τη πίεση της ελληνικής τρομοκρατίας. Ζητήθηκε αυτή η περιοχή να μπει υπό βουλγαρική διοίκηση, όπως είχε γίνει με το ανατολικό μέρος της Αιγαιακής Μακεδονίας.

Οι κλοπές του εχθρικού στρατού γίνονταν όλο και συχνότερες, ο λαός πάλευε για την επιβίωση του. Παντού, στις μεγάλες πόλεις, υπήρχαν εικόνες φοβερές: κορμιά γυναικών, παιδιών, γέρων…. πεσμένα, νεκρά, από πείνα και αρρώστιες. Αυτές ήταν ανατριχιαστικές εικόνες, χαρακτηριστικές σε όλη τη χώρα.

Αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι κατακτητές και οι υπηρέτες τους προσπαθούσαν, στην Αιγαιακή Μακεδονία, να την χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς. Οι γκρεκομανείς και οι βουλγαρόφιλοι, στενά δεμένοι με τους Γερμανούς,, ο καθένας από την σκοπιά του, με μελετημένη προπαγάνδα, εκβίαζαν το πεινασμένο μακεδονικό λαό, καταφέρνοντας να πάρουν ορισμένους μαζί τους, ενισχύοντας τους με φαγητό και ρούχα. Η βουλγαρική πλευρά έφτασε στο σημείο να φέρνει βαγόνια με σιτάρι και να το μοιράζει σαν ‘’αδελφική βοήθεια’’ στο πεινασμένο λαό. Μετά έκανε εκδηλώσεις για να δείξει τη μεγάλη φροντίδα για τα αδέλφια της. Η αλήθεια όμως ήταν άλλη: τα περισσότερα βαγόνια κατέληγαν στους βούλγαρους αντιπροσώπους, οι οποίοι πουλούσαν το σιτάρι, στη μαύρη αγορά, στους εμπόρους.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΉ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΉ ΟΡΓΆΝΩΣΗ (ΜΑΟ)

Στις αρχές του 1942 στη Ελλάδα, εκτός από τη δράση του Κ.Κ.Ε, παρουσιάστηκαν μερικές εθνικιστικές οργανώσεις, με διάφορα ονόματα, λέγοντας ότι είναι υποστηρικτές του ελληνικού λαού, κατά της φασιστικής τυραννίας. Αυτές, ζητούσαν ενότητα και αλληλοϋποστήριξη στο πόλεμο ενάντια στον εχθρό, αλλά σκοπό είχαν να αποτρέψουν το ελληνικό απελευθερωτικό κίνημα, και να παλέψουν το Κ.Κ.Ε, το ΕΑΜ, και το ΕΛΑΣ.

Τον Απρίλη του 1942 οι Μακεδόνες κομουνιστές από την Έδεσσα, πραγματοποίησαν σύσκεψη όπου συζητήθηκε ως βασικό θέμα: η θέση και ο ρόλος των Μακεδόνων κομουνιστών και αντιφασιστών, την πορεία του αντιφασιστικού αγώνα των Μακεδόνων σε σχέση με την παράξενη συμπεριφορά του Κ.Κ.Ε για τις μακεδονικές προσδοκίες, και ειδικά για την κατάσταση της φοβερής εθνικιστικής ελληνικής και βουλγαρικής προπαγάνδας.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Βανγκέλ Αγιάνοβσκι ο οποίος εισηγήθηκε την πρόταση αυτή. Αυτός επιδίωξε να δημιουργηθεί ξεχωριστή μακεδονική αντιφασιστική οργάνωση η οποία θα διοικούσε τον μακεδονικο λαο στον πόλεμο, σε αυτήν την περιοχή. Εξηγώντας τις υποχρεώσεις και τους στόχους της οργάνωσης, αυτός υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πολεμάει κάτω από τη σημαία των ΕΑΜ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΆ και ΉΒΕ. Ο μακεδονικός λαός συμμετείχε κανονικά σε αυτόν τον πόλεμο, ενώ οι Μακεδόνες κομουνιστές, υπό τη διοίκηση του ΚΚΕ, οργάνωναν τον λαό στο πόλεμο ενάντια στον εχθρό.

Αλλά σε αυτό το κοινό πόλεμο, ο μακεδονικός λαός δεν έβλεπε καμιά εγγύηση για την εξασφάλιση των εθνικών δικαιωμάτων του. Πολλές εθνικιστικές οργανώσεις άπλωναν βαθιές ρίζες στην Αιγαιακή Μακεδονία, καταπιέζοντας σκληρά τους Μακεδόνες.

Η Ελληνική και η Βουλγαρική προπαγάνδα πίεζαν δυνατά, μέχρι και βίαια, το μακεδονικό λαό για να τον κερδίσουν και να τον πάρουν με το μέρος τους.

Γιατί και για ποιόν πολεμούσε ο μακεδονικός λαός σε αυτόν το πόλεμο; Υπάρχει μια μοναδική απάντηση που εκφράζει τη συμμετοχή του σε αυτόν: η αντιφασιστική μάχη του μακεδονικού λαού αλλά συγχρόνως αποτελούσε γι αυτόν και εθνο-απελευθερωτικό αγώνα, καθοδηγούμενο από τις αιώνιες εθνικές ιδέες, υπό τη διοίκηση Μακεδόνων κομουνιστών, κάτω από την δική τους εθνική σημαία.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε η Μακεδονική Αντιφασιστική Οργάνωση (ΜΑΟ), η οποία ενίσχυσε το αντιφασιστικό μέτωπο σε αυτήν την περιοχή της Αιγαιακής Μακεδονίας, επιστρατεύοντας τον μακεδονικό λαό στις πρώτες γραμμές, σε αυτόν το πόλεμο.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, μετά τη νίκη κατά της φασιστικής Γερμανίας, ο μακεδονικός λαός θα έπρεπε να είναι ισότιμος συνομιλητής και συνέταιρος, με δικαίωμα στην επιλογή της μοίρας του και στην ολοκλήρωση των αιώνιων ιδεών. Την ιδέα για τη δημιουργία Μακεδονικής Αντιφασιστικής Οργάνωσης, οι Εδεσσαίοι κομουνιστές για πολύ καιρό την είχαν μέσα τους. Αυτή ήταν παρούσα στις καθημερινές τους πράξεις και υπήρχε έντονη η αίσθηση, οι μακεδονικές επιδιώξεις να μετατραπούν σε οργανωμένη δράση, με καθορισμένους στόχους. Γι’ αυτό και την πρόταση για μια τέτοια οργάνωση οι Μακεδόνες κομουνιστές την δέχτηκαν με ενθουσιασμό.

Οι παρόντες, στο τέλος, έλαβαν τις εξής αποφάσεις: Η Μακεδονική Αντιφασιστική Οργάνωση ανήκει στο μακεδονικό λαό, αυτής της περιοχής της Αιγαιακής Μακεδονίας, η οποία, εκτός από τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική κατοχή, πολεμάει και για την εφαρμογή των εθνικών δικαιωμάτων του. Από τους παρόντες στην σύσκεψη, εκλέχτηκε Νομαρχιακό Συμβούλιο με πέντε μέλη και αργότερα αυτό ενισχύθηκε (σε Νομαρχιακή Επιτροπή) με έντεκα μέλη. Η ΜΑΟ θα λειτουργούσε στα πλαίσια του ΚΚΕ διότι την αποτελούσαν μέλη αυτού του κόμματος, οι οποίοι θα υλοποιούσαν τους στόχους της. Αυτή η οργάνωση θα ήταν μέρος του αντιφασιστικού μετώπου της Ελλάδας δηλαδή το ΕΑΜ. Ειδικοί καθοδηγητές της ΜΑΟ θα έφευγαν στα γύρω χωριά και θα δημιουργούσαν τοπικές οργανώσεις. Τέτοιες, θα δημιουργούνταν και σε διάφορα μέρη της πόλης και στα εργοστάσια.

Η Μακεδονική Αντιφασιστική Οργάνωση θα έπρεπε να εκδώσει δική της εφημερίδα, το ‘’Κόκκινο αστέρι’’, και στην επικεφαλίδα της θα τυπώνονταν ένα κόκκινο αστέρι. Η εφημερίδα θα τυπώνονταν με Ελληνικά γράμματα (δεν υπήρχαν γραφομηχανές με Κυριλλικά γράμματα) αλλά τα άρθρα θα ήταν στα Μακεδονικά.

Στο νέο Νομαρχιακό συμβούλιο της ΜΑΟ μπήκαν οι: Άνγκελ Γκάτσοβ-έμπορος, Ρίστο Κορντάλοβ-εργάτης, Ντίνι Παπαγιάνκοβ-αγρότης, Βάνι α.-δάσκαλος και Βανγκέλ Αγιάνοβσκι-εργάτης και ο οποίος ήταν και Γραμματέας της ΜΑΟ.
................

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις 20 Ιανουαρίου 1945 συγκροτήθηκε στην περιοχή Έδεσσας η «Μυστική Μακεδονική Απελευθερωτική Οργάνωση» ΤΟΜΟ με επικεφαλής τον Βαγκέλ Αγιάνοφσκι Ότσε .

Η ΤΟΜΟ έθεσε σαν στόχο της ανάμεσα στα άλλα , «την ένωση των Μακεδόνων όλων των περιοχών στον αγώνα ενάντια στην αντίδραση και ήταν υπέρτης σοσιαλιστικής και κοινωνικής απελευθέρωσης».

Η ζωή αυτής της οργανώσεως υπήρξε μικρή μέσα σε τρεις μήνες διαλύθηκε, η ημερομηνία διάλυσής της θεωρείται η 28 Απριλίου 1945 .

Όμως πέντε μέρες πριν την διάλυση της ΤΟΜΟ στις 23 Απριλίου 1945 συστάθηκε το «Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο». (ΝΟΦ) , η «Λαϊκή Απελευθερωτική Οργάνωση Νεολαίας» (ΝΟΜΣ) (Narodno-osloboditelen Mladinski Sojuz - Λαϊκο) και το «Αντιφασιστικό Μέτωπο Γυναικών» (ΑΦΖ) AFZ (Antifasisticki Front na Zenite

Στις 28/4/1945 ΣΤΑ Σκόπια μαζεύτηκαν οι αντιπρόσωποι της ΛΔΜ και της ΣΝΟΦ με επικεφαλής τους Γκότσεφ και Κεραμιτζήεφ και αποφασίστηκε η διάλυση της ΣΝΟΦ (Σλαβομακεδονικό Λαϊκό απελευθερωτικό μέτωπο)και η ίδρυση της ΝΟΦ (Ναρόντο Οσλομποντίτελεν Φροντ Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο)

Η ΝΟΦ διοικείτο από επταμελές συμβούλιο με γραμματέα τον Πασχάλη Μητρόπουλου (Paskal Mitrevski).
Στις αρχές Δεκεμβρίου 1945 πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση του Ζαχαριάδη και άλλων στελεχών της ΚΕ του ΚΚΕ με την ηγεσία της ΝΟΦ.
Στις 28/12/1945 η ολομέλεια της κομματικής Οργάνωσης Μακεδονίας Θράκης στην Θεσσαλονίκη, ο Ζαχαριάδης για πρώτη φορά χαρακτήρισε το ΝΟΦ ως «αντιφασιστική και δημοκρατική» οργάνωση.

Η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στις 12-15 Φεβρουαρίου 1946 έλαβε απόφαση για ισοτιμία των Σλαβομακεδόνων εντός του Ελληνικού εδάφους.
Το Μάρτιο του 1946 ο Ν Ζαχαριάδης, Λ Στρίγγος και ο Μ Βαφειάδης συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τον γραμματέας του ΝΟΦ Πασκάλ Μίτρεφσκι, στην συνάντηση αυτή συζητήθηκε η μεταξύ τους συνεργασία. Ο Πασκάλ Μίτρεφσκι υποστήριξε πως ο Ζαχαριάδης συγκατατέθηκε για να συγκροτηθούν ξεχωριστές σλαβομακεδονικές μονάδες που θα υπάγοντα σε κοινό επιτελείο με τον ΔΣΕ, συμφωνήθηκε η προώθηση περισσότερων Σλαβομακεδόνων στις κομματικές οργανώσεις Φλώρινας , Καστοριάς και Έδεσσας. Με βάση αυτά ο Στρίγγος έδωσε εντολή να σταματήσει η πολεμική στην ΝΟΦ Καστοριάς και στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν οι κομμουνιστές στην Φλώρινα.

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή ανάρτηση, συμβάλλει στην τοπική ιστορική αυτογνωσία, η οποία παραμένει άγνωστη και κυρίως διαστρεβλωμένη..

οι Μακεδόνες της Ελλάδος απετέλεσαν τον κορμό του αντιφασιστικού αγώνα, του πολυεθνικού και πολυγλωσσικού ελληνικού λαού...

παρότι κατασυκοφαντήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανών ναζί..

διότι ως κύριο κίνητρο ένταξης στο ΚΚΕ και αργότερα στο αντιφασιστικό ΕΑΜ, είχαν την προσδοκία αναγνώρισης από το ελληνικό κράτος εθνοτικής και γλωσσικής ισοτιμίας και όχι τα ουτοπικά κομμουνιστικά ιδεώδη...

γεγονός που αντέβαινε στις αρχές του ελληνικού εθνικιστικού κράτους που θεωρούσε όλους τους Έλληνες βιολογικούς απόγονους του Περικλή , του Σωκράτη, του Λεωνίδα...!!!

η μετάφραση από την μητρική μακεδονική στην ξένη ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη...

ως αποτέλεσμα πολλά ορθογραφικά αλλά κυρίως συντακτικά λάθη , που αλλοιώνουν και συσκοτίζουν τα γραφόμενα του Αγιανόφσκι...

π.χ δημιουργεία αντί δημιουργία...
πράξης αντί πράξεις...
γκρεκομανιακές αντι γκρεκομάνικες ή το ορθότερο αντιμακεδονικές...

Βουλγαρόφιλοι Μακεδόνες αν και ο λόγος που απευθύνθηκαν στη Σόφια δεν ήταν η βουλγαροφιλία τους , αλλά η φυσιολογική τους αντίδραση για τη προστασία από τις απειλές κατά της ζωής τους από Αντι-Μακεδόνες συνεργάτες των Ναζί, Έλληνες εθνικιστές όπως οι παραπάνω αναφερόμενοι....

παρά ταύτα η μετάφραση αυτή είναι πολύ χρήσιμη για τους νεαρούς κυρίως Μακεδόνες...

ευελπιστούμε και ευχόμαστε να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον περισσότερες μεταφράσεις...

υ.γ χρήσιμο θα ήταν και ένα βιογραφικό σημείωμα για τον Ότσε , του οποίου μερικοί συγγενείς του, γηγενείς Μακεδόνες , λογικά θα πρέπει να ζούνε στην Έδεσσα/Βόντεν...

Ανώνυμος είπε...

Vangel Ajanovski-Oče

Wikipedia

Born 1909

Edessa (Voden)

Died 1996 ( Skopje, Macedonia )

Service/branch Macedonian National Liberation Front

Years of service 1943-1949

Unit Leader of the Macedonia Antifascist Organization

Battles/wars Greek Civil War
Relations Georgi Ajanovski

Vangel Ajanovski-Oče (Macedonian: Вангел Ајановски-Оче) (1909–1996, age 87) was the initiator and leader of Macedonian national organizations such as the Macedonia Antifascist Organization (Macedonian: Македонска антифашистичка организација, Makedonska antifašistička organizacija) (MAO)


He then became the secretary of the regional committee of the National Liberation Front (Macedonia) for Voden (Edessa), organizational secretary of the central council for NOF of sections of the Macedonian minority in north western Greece.

He died at 87 in 1996.

His son is Georgi Ajanovski

Ανώνυμος είπε...

Georgi Ajanovski

From Wikipedia


Georgi Ajanovski (Macedonian: Георги Ајановски), (born 22 November 1940, Edessa/Voden, Greece) is a prominent Aegean Macedonian journalist.

He was evacuated from Greece as a child as one of the many political refugees of the Greek Civil War.

Biography

He is the son of Vangel Ajanovski, a prominent leader of the Macedonian National Liberation Front.

He was born into a family of four along with his sister Dora, and two brothers Risto and Vladimir.

He was evacuated to the People's Republic of Yugoslavia at the age of 8.

He soon became a leading journalist at the Macedonian language newspaper "Nova Makedonija".

He later would go on to write for Makedonija Denes and Denes newspapers.[1]

He published the first part of his children's novel "Vani" in 1973.

He became a member of the "Association of Writers from Macedonia" in 1974.

In 1998 he published the second part of the children's Novel "Vani".

He has been an active campaigner for the many Aegean Macedonians who left Greece as political refugees in the 1940s and 1950s.

He was the President of the organizational committee of the "Fourth World Meeting of the Children Refugees.[2][3]

References

1.^ Од денеска нема да излегуваат "Македонија денес" и "Денес", „Dnevnik“, 18 March 2006
2.^ MIA, Program for the 4th World Congress of the Refugee Children of Aegean Macedonia
3.^ Refugees from Aegean Macedonia expect a positive court ruling

Ανώνυμος είπε...

Vangel Ajanovski

by Risto Kirjazovski, Macedonia (Republic) and Kiril Cavdar (2001, Book, Illustrated): Oce

(Book, 2001)

Author: Macedonia (Republic), Kiril Cavdar, Risto Kirjazovski


Format: Book
ISBN-10: 9989833346
ISBN-13: 9789989833342
Publisher: Akademik
259 pages
Illustrated

Language: Macedonian

bb είπε...

Η αξία της μετάφρασης αυτού του βιβλίου είναι τα γεγονότα που ο ίδιος ο Αγιανοφσκι βίωσε και παρουσιάζει και όχι η λογοτεχνική αξία της ίδιας της μετάφρασης. Πιστεύω ότι είναι εύκολα κατανοητό το κάθε γεγονός και τα βιώματα που εξιστορεί ο συγγραφέας. Επίσης δεν νομίζω ότι έχει τόση σημασία να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τη ζωή του Βαγγελ Αγιανοφσκι ως άτομο, αλλά πρέπει να μάθουμε για τον αγώνα του και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής, όπως τα βιώσαν χιλιάδες Μακεδόνες, αγωνιστές και μη.
Υπήρχαν και βουλγαρόφιλοι Μακεδόνες, όπως υπάρχουν γραικομανοι. Δεν είναι ούτε ήταν όλοι οι Μακεδόνες καλοί πατριώτες. Δεν χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε τους κακούς Μακεδόνες (προδότες, φασίστες, πουλημένους, κτλ), αλλά ούτε να τους «χαρίζουμε» εθνικά στους Βούλγαρους, στους Έλληνες, κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Η ξενοφοβία ήταν το θέμα που βασίστηκε η ανταλλαγή νέων που διοργανώθηκε στη Σακάρια της Τουρκίας από το γραφείο διαχείρισης εξωτερικών σχέσεων της δημαρχίας του Αντάπαζαρ.

Από τις 4 Οκτωβρίου και για 6 ημέρες στο κέντρο της πόλης τα 32 άτομα που παρευρέθηκαν από Τουρκία, Ελλάδα, Μάλτα, Λετονία, Μακεδονία, Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Ισραήλ απέδειξαν ότι μπορούν να χτίσουν ξανά τις σχέσεις τους μετά από προβλήματα λόγω ιστορικών αναμνήσεων, στερεότυπων και προκαταλήψεων.

Ο συντονιστής της ανταλλαγής Serhat Kilic δήλωσε στο agelioforos.gr
«Ήταν αδιαμφισβήτητα ένα πετυχημένο πρόγραμμα, σε όλους τους τομείς, στην φιλοξενία, στο φαγητό, το ξενοδοχείο και τις δραστηριότητες. Οποιαδήποτε μικρά προβλήματα υπήρξαν λύθηκαν αμέσως χωρίς καμία δυσκολία».
--------------------------------------------------------------------------------------
απόσπασμα από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης, της 17 / 10 /2011...

σε αυτό γίνεται αναφορά σε Τουρκία, Ελλάδα, Μακεδονία...!!!

τυχαίο , δεν νομίζω...

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Μακεδονία: Νέος Σύλλογος ιδρύθηκε στη μακεδονική πόλη Στρούμνιτσα

Απόγονοι των γηγενών Μακεδόνων τόυ Κιλκίς/Κούκους (εγγόνια και δισέγγονα ) ίδρυσαν σύλλογο με την μακεδονική επωνυμία «Ластовица»/ Λαστοβίτσα (χελιδόνι) στην πόλη Στρούμνιτσα της Μακεδονίας, με έμβλημα το χελιδόνι «το οποίο υποδηλώνει ότι θα προσπαθήσουν να έρθουν στα πατρογονικά Τους μέρη

και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κιλκίς/Κούκους της «Αιγαιακής Μακεδονίας»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα περίπου 250 βιολογικοί απόγονοι των γηγενών Μακεδόνων του Κιλκίς/Κούκους που μετά τους βαλκανικούς πολέμους του 1913, εκδιώχθηκαν από τις υπεραιώνιες πατρογονικές τους εστίες από τον ελληνικό στρατό εισβολής στη ξένη Μακεδονία, σήμερα ιδρύουν σύλλογο για «να αποκαταστήσουν τα χαμένα δικαιώματα των προγόνων τους».

Στην εκδήλωση που έγινε χθες Κυριακή πρόεδρος αυτού του φασιστικού συλλόγου εκλέχθηκε ο Στόιλτσο Ντζιντάλοφ /Стоилчо Џидалов.

Την ίδρυση του μακεδονικού αυτού συλλόγου υποστήριξαν ο πρόεδρος του «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου» Τοντόρ Πέτροφ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων της Μακεδονίας Αιγαίου, Τάσκο Γιοβάνοφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους ο αγώνας για την αποκατάσταση και την επιστροφή τους στην αιγαιακή Μακεδονία δεν θα πάει χαμένος, διότι οι Μακεδόνες του Αιγαίου θα υψώσουν περισσότερο τη φωνή τους για το μέλλον που τους κλάπηκε.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκε ειδική πλακέτα και στους συγγραφείς του επιστημονικού έργου της διαλέκτου της μακεδονικής γλώσσας της περιοχής Κιλκίς της Μακεδονίας του Αιγαίου .

μακεδονικό Канал 5
--------------------------------------------------------------------
επιτέλους οι εκδιωγμένοι Μακεδόνες, θύματα της ελληνικής εθνοκάθαρσης ξυπνάνε και διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους...

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

Το «ΟΜΟ Ίλιντεν» κέρδισε τη διαφορά με το βουλγαρικό κράτος


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία παραβίασε τρεις φορές το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο το οποίο εγγυάται την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) αρνούμενη να αναγνωρίσει τον μακεδονικό σύλλογο Όμο Ίλιντεν και δεν επέτρεψε εκδήλωση ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ συγκεντρώσεων των υποστηρικτών αυτής της ένωσης καθώς και τις συνεδριάσεις της αδελφικής οργάνωσης ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν όπως και την αναγνώρισή τους.

Η απόφαση αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου με τις πέντε προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις του 2001, 2005 και του 2006 τα οποία αποτέλεσαν κίνητρα για τη βουλγαρική δικαιοσύνη στη μη καταχώρηση των Μακεδονικών ενώσεων, δεν επαρκούν για την απόρριψη της αναγνώρισης και της εγγραφής τους.

Στις αποφάσεις των βουλγαρικών δικαστηρίων αναφέρεται ότι το «ΟΜΟ Ίλιντεν» και το «ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν», διαπνέονταν από αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν ικανά στοιχεία για την απόρριψη της καταχώρησής τους (άδειας λειτουργίας τους), αφού πουθενά στα Καταστατικά τους ΔΕΝ αναφέρεται οτιδήποτε για απόσχιση και κυρίως ουδεμία πράξη τους είχε ανάλογο χαρακτήρα.

Επίσης, σύμφωνα με το Δικαστήριο του Στρασβούργου, ο μικρός αριθμός των μελών του κόμματος, δεν αποτελούσαν επαρκείς λόγους για την απόρριψη της εγγραφής τους, παρόλο που για το Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας ήταν νόμιμο, μέσα στα πλαίσια της δέσμευσης των τοπικών αρχών της περιοχής του Πιρίν για την αποτροπή της οργάνωσης και ενοποίησης του κόμματος αυτού με άλλες σχετικές ενώσεις της περιοχής.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η Βουλγαρία πρέπει να καταβάλει στις ομάδες που κατέφυγαν σε αυτό 9.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.443,47 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

----------------------------------------------------
ανάλογες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του ελληνικού κράτους , έλαβαν χώρα σχετικά με δημοκρατικούς μακεδονικούς και τουρκικούς συλλόγους...

δυστυχώς μέχρι σήμερα χωρίς αποτέλεσμα αφού το ΕΔΑΔ δεν αποτελεί δεσμευτικό Δικαστήριο , σε αντίθεση με το Δικαστήριο της ΕΕ , του οποίου οι γνωμοδοτήσεις είναι δεσμευτικές, έστω και αν δεν ασχολείται με θέματα ουσίας...

Ανώνυμος είπε...

2,41
Aν ποτε μιλησεις για εθνοκαθαρση εξω απο την Πγδμ θα γελανε οπως γελουσαν ολοι με την Στηλη της Ροζετας και τα Αρχαια μακεδονικα που ηταν γραμμενα πανω της

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Τσάμηδες Αλβανοί:
Έκκληση για Εθνική Αναγέννηση στην Κορυτσά

Το κόμμα των Τσάμηδων Αλβανών «Δικαιοσύνη Ένταξη και Ενότητα»- PDIU, κάλεσε για μια νέα αναγέννηση του αλβανικού έθνους.

Η επισήμανση αυτή έγινε από τον επικεφαλής του κόμματος, Σπετίμ Ίντριζι στη διάρκεια ομιλίας του στην Κορυτσά, στα πλαίσια της περιοδείας του κόμματος σε όλη την Αλβανία, μια περιοδεία που έχει το μήνυμα
« Να είστε υπερήφανοι που είστε Αλβανοί».

«Σήμερα στην Αλβανία το αλβανικό έθνος έχει ανάγκη μια νέα Αναγέννηση και αυτή πρέπει να βασιστεί σε πόλεις σαν αυτήν που αποτελεί ένα ανεπτυγμένο πρότυπο πόλης για όλη τη χώρα.

Περιμένουμε από τη Κορυτσά να παίξει το ρόλο αυτό στην Αναγέννηση, όπως είχε πρωτοπαίξει και παλαιότερα στην εθνική μας αφύπνιση», δήλωσε ο Ίντριζι.

Ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος PDIU, Muhedini Tahir, είπε ότι ήρθε η ώρα να δείξουν οι Αλβανοί ότι είναι οι κύριοι αυτής της χώρας.
«Πρέπει να δηλώνουμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε Αλβανοί. Όλοι οι Αλβανοί πρέπει να το κάνουν αυτό!

Ο Έλληνας πρόξενος έπρεπε να είχε απελαθεί την κατάλληλη ώρα από το αλβανικό κράτος. Και πρέπει να δώσει ο καθένας μας αυτό το μήνυμα στο ελληνικό προξενείο», δήλωσε ο Μουχεντίνι.

Οι ομιλητές του PDIU προέβησαν σε σκληρή κριτική προς τον Έλληνα, πρώην πρόξενο της Κορυτσάς, ο οποίος όπως έγινε γνωστό εγκατέλειψε τη θέση του αυτή σήμερα (χθες).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
μπράβο στου Αλβανούς πατριώτες...

υπενθυμίζουμε ότι ο πρόξενος του ελληνικού κράτους είπε πριν λίγους μήνες ότι η νότια Αλβανία είναι γη Ελληνική...!!!

οι δε κάτοικοι της Έλληνες , παρότι πρόκειται για ελληνόφωνους πατριαρχικούς , βλάχικης και αλβανικής καταγωγής...

και μετά θρασύτατα κατηγορούν το μακεδονικό κράτος για αλυτρωτισμό εναντίον της Ελλάδος...

όταν οι Έλληνες κρατικοί εθνικιστές είναι οι πρώτοι αλυτρωτιστές των Βαλκανίων...

αφού δημιούργησαν κράτος, ως αποτέλεσμα εισβολών και προσαρτήσεων..!!!

Ανώνυμος είπε...

πεστα μεγαλε 12,00
αχχαχα ακου 'ελληνες πατριαρχικοι αλβανικης καταγωγης"

Και βγαλε και κανενα νεο βιντεακι στο ΥΤ γιατι μας ελειψες

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011


Ο Χατζημαρκάκης και ο Χόβιτ έρχονται στη Μακεδονία


Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης, θα έρθει στα Σκόπια μαζί με τον Ρίτσαρντ Χόβιτ, τους οποίους θα συνοδεύουν Έλληνες και Βούλγαροι βουλευτές, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της έκθεσης για την Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ-Μακεδονίας θα παραμείνει στα Σκόπια δύο ημέρες.

Οι βουλευτές της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα εξετάσουν από κοινού με την ευρωπαϊκή αποστολή τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει στη χώρα και θα μεταφέρουν την οργή και την απογοήτευση των πολιτών για τη διαγραφή του επιθέτου μακεδονικός από την έκθεση της Επιτροπής.

Είναι βέβαιο ότι οι Μακεδόνες νομοθέτες θα αναζητήσουν υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να πιέσει την Επιτροπή να σεβαστεί την ονομασία της μητρικής μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού έθνους.

Εκτός από το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η μεικτή επιτροπή θα ασχοληθεί και με τη δέκατη επέτειο της συμφωνίας της Οχρίδας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ορισμένοι ευρωβουλευτές θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του γερμανικού κοινοβουλίου που επισκέπτεται τα Σκόπια, δήλωσε ότι η γερμανική Bundestag/Βουλή δεν έχει αλλάξει θέση ως προς την ονομασία της χώρας και χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο εκπρόσωπός της, Peter Weiss δήλωσε ότι η Μακεδονία και η Ελλάδα θα πρέπει σύντομα να βρουν συμβιβαστική λύση στο όνομα.


Πηγή: Канал 5

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Βρυξέλλες προς Maκεδονία :
Το όνομά σας είναι- προς το παρόν- FYROM

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Μακεδονία να επικεντρωθεί, πάνω από όλα, στο περιεχόμενο της έκθεσης για την πρόοδο της χώρας, διότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα αποβούν προς όφελος όλων των πολιτών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα, ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε.

Επιβεβαίωσε ότι ο Επίτροπος έχει λάβει αρκετές επιστολές από την Μακεδονία με παράπονα και διαμαρτυρίες για το θέμα της ονομασίας στην έκθεση προόδου.


Ο Στάνο ανακοίνωσε ότι όλες οι επιστολές θα απαντηθούν εν ευθέτω χρόνω αλλά προς το παρόν η Επιτροπή απορρίπτει όλες τις εικασίες για νέα προσέγγιση της Ένωσης στο θέμα της ονομασίας.

«Απορρίπτουμε κάθε ισχυρισμό ή πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρείται με τις επιστολές αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία είτε πρόκειται για το όνομα είτε πρόκειται για επίθετα που σχετίζονται με αυτό.

Βασικά, η Επιτροπή σέβεται πλήρως το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία που είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM, έως ότου καταλήξετε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Πηγή: sitel

------------------------------------------------------------------------
αν η ΕΕ σέβονταν το ψήφισμα του ΟΗΕ , όπως ισχυρίζεται , τότε θα χρησιμοποιούσε το όρο ΦΥΡΟΜ , ΜΟΝΟ για την ονομασία του ΚΡΑΤΟΥΣ...

το οποίο είναι και αντικείμενο ΔΙΜΕΡΩΝ διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ..

αντίθετα όσο αφορά το όνομα της γλώσσας αλλά και του έθνους, ο ΟΗΕ , σύμφωνα με το καταστατικό του το ορίζει ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ...

Ανώνυμος είπε...

Βουλγαρία εναντίον ΠΓΔΜ - για την Ιστορία...
Πουλίδου Χ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/11/2011

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ΠΓΔΜ βρέθηκε υπό την κατοχή της Βουλγαρίας και της Ιταλίας και οι αρχές της χώρας, υπό την πίεση των Γερμανών, εκτόπισαν κάπου 7.000 Εβραίους από τα Σκόπια και τα Μπίτολα-Μοναστήρι. Αντίθετα, στη Βουλγαρία (σύμμαχη χώρα της Ναζιστικής Γερμανίας), οι αρχές της Σόφιας δεν επέτρεψαν τον εκτοπισμό των Εβραίων κι έτσι διασώθηκαν κάπου 45.000 άνθρωποι, οι οποίοι μετανάστευσαν αργότερα στην Παλαιστίνη. Μια ταινία που γυρίστηκε πρόσφατα στην ΠΓΔΜ -«Το τρίτο ημίχρονο»- αναφέρεται σε εκείνη την περίοδο, μέσω ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που λαμβάνει χώρα στα Σκόπια το '42. Η ταινία έγινε με κρατική επιχορήγηση και, κατά τη βουλγαρική πλευρά που έχει εξοργιστεί, «καλλιεργεί την έχθρα και τη μισαλλοδοξία» και «καταβάλλει προσπάθεια να χειραγωγήσει τη βαλκανική Ιστορία». Διότι η Ιστορία ποτέ δεν είναι αθώα.


Βρε κουτά, ειναι δυνατον να μας φτιαχνετε ολοκληρη τουρτα και να ξεχνατε το κερασακι; Μήπως επειδή το κερασάκι τυγχανει να ειναι και κυβερνηση στην πγδμ; Απο το να ιδρυει βεβαια ενοπλες, ας ασχοληθει καλυτερα με κινηματογραφικες θυγατρικες.

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Μακεδονία: «Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης»…

Η Μακεδονία έχει την ευκαιρία να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να εγκριθούν με το συνταγματικό όνομά τους,ως Δημοκρατία της Μακεδονίας αντί να έχουν στον διεθνή οργανισμό το ακρωνύμιο FYROM.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής Ιγκόρ Γιάνεφ, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια».


Σύμφωνα με τον Γιάνεφ η ψηφοφορία που θα ακολουθούσε θα μπορούσε να ακολουθήσει την ψηφοφορία της Παλαιστίνης, η οποία έγινε δεκτή με 107 ψήφους υπέρ και 14 κατά.

Αν η Μακεδονία ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θεωρείται σίγουρη η πλειοψηφία των παρόντων μελών στην αίθουσα.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερους από 25 ψήφους για να εμποδίσει την αναγνώριση της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα Μακεδονία, όπως απέτυχαν οι ΗΠΑ, οι οποίες κατάφεραν να συσπειρώσουν μόνο 13 χώρες μέλη για την αποτροπή της ένταξης της Παλαιστίνης.

Με άλλα λόγια, η χώρα μας έχει εκατό τοις εκατό πιθανότητες στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να γίνει δεκτή με το συνταγματικό της όνομα στην παγκόσμια οργάνωση», δήλωσε ο Γιάνεφ.

Ανώνυμος είπε...

kathimerini.gr

Hμερομηνία : 03-11-11


Το έλλειμμα του πραγματικού διαλόγου


Tου Πασχου Μανδραβελη




Το 1993 τέσσερα μέλη μιας αντεθνικιστικής ομάδας καταδικάστηκαν σε 19 μήνες φυλάκιση επειδή μοίραζαν φυλλάδια που έγραφαν «Οι γείτονές μας δεν είναι εχθροί μας. Οχι στον εθνικισμό και τον πόλεμο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent (18.8.1993) «παρά το γεγονός ότι στα φυλλάδια γινόταν έκκληση για ειρήνη στα Βαλκάνια και ασκούσαν κριτική στην Ελλάδα για την πολιτική της έναντι των μειονοτήτων, οι τέσσερις κατηγορήθηκαν για διασπορά ψευδών ειδήσεων, προσπάθεια υποκίνησης πράξεων βίας και ότι επιχείρησαν να διαταράξουν τις φιλικές σχέσεις με άλλη χώρα...».

Το «Μακεδονικό» είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει η νομοθετημένη και οιονεί ανελευθερία του λόγου στην Ελλάδα. Οι καταδίκες, οι προπηλακισμοί, οι εκφοβισμοί ανθρώπων που είχαν διαφορετική άποψη για το εθνικό ζήτημα οδήγησαν την πολιτική ηγεσία σε ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις.

Αυτές, προϊόντος του χρόνου, περιθωριοποίησαν διπλωματικά τη χώρα, με τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, και φυσικά επιδείνωσαν το πρόβλημα αντί να το λύσουν.

Σήμερα όλες οι χώρες του κόσμου ονομάζουν την πΓΔΜ «Μακεδονία», ενώ οι Ελληνες διπλωμάτες αντί να ασχολούνται με σοβαρότερα εθνικά ζητήματα τρέχουν από φόρουμ σε φόρουμ για να διορθώνουν όσους ομιλητές ή διοργανωτές αποκαλούν την ακατονόμαστη χώρα με το συνταγματικό της όνομα.

Αν, τότε, κάποιοι άνθρωποι δεν καταδικάζονταν, δεν προπηλακίζονταν κ. λπ. και κάποιοι άλλοι δεν φοβούνταν να μιλήσουν μπορεί να ανέπτυσσαν «ακραίες θέσεις», όπως π. χ. ότι «η Μακεδονία είναι μακεδονική», «βουλγαρική», «κονγκολέζικη» κ. λπ. Αυτή η θέση όμως θα ζυμωνόταν με την αντίθετη «ακραία θέση», ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» και θα προέκυπτε ένας ενδιάμεσος τόπος και πιθανότατα θα υιοθετούσαμε μια σύνθετη ονομασία.

Οι πολιτικές ηγεσίες δεν θα ασπάζονταν την αδιέξοδη θέση του «Οχι στη Μακεδονία και στα παράγωγά της» κι εμείς σήμερα δεν θα τρέχαμε να επιτύχουμε κάποιο παράγωγο της ονομασίας.

Σε ένα ζωντανό δημόσιο διάλογο πάντα θα ακούγονται ακραίες θέσεις. Αυτές τον γονιμοποιούν, ακόμη και διά της απορρίψεώς τους. Οπως έγραφε στο βιβλίο «Περί Ελευθερίας» ο Τζον Στιούαρτ Μιλ «αν οι ιδέες που ακούγονται είναι σωστές, τότε η κοινωνία θα έχει κέρδος με το να τις ασπαστεί. Αν αυτές οι ιδέες είναι λάθος, τότε η κοινωνία πάλι θα έχει κέρδος απορρίπτοντάς τες και ισχυροποιώντας ταυτόχρονα τις δικές της σωστές πεποιθήσεις».

Ενα από τα βασικά προβλήματα της χώρας είναι ότι ο διάλογος είναι είτε τυπικά είτε οιονεί ποινικοποιημένος. Το θεμέλιο της τυπικής ποινικοποίησης είναι το άρθρο 14 του Συντάγματος. Αυτό έχει 571 λέξεις (!) εκ των οποίων μόνον οι 12 προασπίζουν την ελευθερία του λόγου «Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται». Τα υπόλοιπα είναι απαγορεύσεις.

Υπάρχει όμως και η οιονεί ποινικοποίηση. Ιδέες για την οικονομία που αντετίθεντο στο μεγάλο κράτος απαξιώνονταν ως «νεοφιλελεύθερες» ή «ανάλγητες», αποτρέποντας τη γονιμοποίηση της συζήτησης που έπρεπε να γίνει για την οικονομία.

Απέναντι στην ακραία θέση «όλα στο κράτος» δεν ακούστηκε η αντίθετη «όλα στους ιδιώτες» ώστε να καταλήξουμε σε μια ενδιάμεση θέση.

Αυτό ίσως πληρώνουμε σήμερα. Το έλλειμμα του πραγματικού διαλόγου...

Ανώνυμος είπε...

Writer Smilevski:


Greece Fears Returning Land and Homes to Macedonians


Tuesday, 01 November 2011


Macedonian writer Goce Smilevski caused a world wide tsunami with his book "The Sister of Sigmund Freud" winning numerous internationally acclaimed awards, including the top EU literature award. World's largest publishing company, NY based "Pinguin" have already bought the rights translating the book in 25 languages.

Smilevski is currently in Italy where he drew the attention of all major Italian newspapers including but not limited to L'espresso, La Republica, Il Sole 24 Ore, Corriere Della Sera, and Vatican based L'Oservatore.

In an interview titled "The Revelation from Macedonia" for Italy's largest newspaper Corriere Della Sera, Smilevski was also asked about the bizarre dispute with Greece. He had this to say: "Greece's problem is the fact that in 1948 they forced out of their homes around 300,000 Macedonians and confiscated their houses and land.

Greece never had an issue with our name, they fear they will have to return all land and properties back if Macedonia enters the EU."

Italian media described his book as the best thing to come out of Europe in a long time and compared his writing style to Jose Caramago.

Ανώνυμος είπε...

Greek Citizens putting their money in Macedonian Banks

Friday, 28 October 2011

The number of Greek nationals saving their money in Macedonian banks has doubled, reports Macedonian web portal Kapital. They are attracted by alluring interest rates, which are a lot higher than the ones in Greece, and by stability of Macedonian banks.

Although many of the Greek nationals putting their money in Macedonia are ethnic Macedonians, there has been an increased number of Greeks who chose Macedonian over their local banks.

Greeks can often be seen in bank offices in Gevgelija and Bitola. The law allows them to tie EUR 10,000 a month in Macedonia. No data about the exact amount of Greek savings in Macedonia is available for the time being.

The interest of Greek citizens in saving in Macedonian banks has been confirmed to reporters of Kapital by bank offices in Bitola, Gevgelija and Strumica.

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011


Μακεδονία: Η Ελλάδα θα φύγει από την ΕΕ και θα μπούμε εμείς!


Η πορεία της Μακεδονίας προς την ΕΕ είναι απρόσκοπτη, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, ένα εμπόδιο το οποίο επιβλήθηκε από την Ελλάδα, γράφει η μακεδονική εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας αυτής, οι σχετικές μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο της Μακεδονίας, δείχνουν ότι η χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη.

Το μόνο εμπόδιο είναι η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.


Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΕΕ ανέχεται τις ιδιοτροπίες της Ελλάδας, ισχυριζόμενη παράλληλα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με άλλο κράτος μέλος.

Το βέτο είναι το όπλο της Ελλάδας, με το οποίο θέτει τη Μακεδονία εκτός της ΕΕ, επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.


Αντίθετα η Μακεδονία δεν έχει κανένα εμπόδιο για την ένταξή της στην ΕΕ, σημειώνει χαρακτηριστικά η μακεδονική εφημερίδα ‘Βέτσερ’.


--
Πηγή: Вечер

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Χατζημαρκάκης στη Μακεδονία: Απαράδεκτη η παράλειψη του επιθέτου ‘μακεδονικός’ στην έκθεση της ΕΕ


Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος συμπροεδρεύει στην Μεικτή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια, δήλωσε ότι η παράλειψη του επιθέτου «μακεδονικός» από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας είναι λάθος και πρότεινε να συντάξουν μια πρόταση με τους Μακεδόνες βουλευτές που θα απαιτούν στο μέλλον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην αφήνει απ’ έξω το επίθετο αυτό.


Το συμπέρασμα αυτό βγήκε από την ένατη συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής – Μακεδονίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία εκτός από τον Χατζημαρκάκη ήταν ο Ρίτσαρντ Χόβιτ, η Τέουτα Αρίφι- αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόφσκι και πολλοί βουλευτές της πλειοψηφίας του μακεδονικού κοινοβουλίου.

Ο Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι η Μακεδονία είναι μια χώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά περισσότερο από ορισμένες άλλες χώρες, και στην οποία οι μακεδόνες πολίτες έχουν κατηγορηματικά θετική θέση στην ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Η απουσία του επιθέτου «μακεδονικός» στην έκθεση είναι απαράδεκτη.

Η Μεικτή Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα και να συζητήσουμε πως μπορούμε να βρούμε μια καλή λύση για αυτό, επειδή προκάλεσε αντιδράσεις εδώ στη χώρα και δεν θέλουμε να διαταραχθεί η εικόνα της στην ΕΕ», δήλωσε ο Χατζημαρκάκης.

Αναφορικά με το πρόσφατο περιστατικό των Βρυξελλών με μια ομάδα Μακεδόνων δημοσιογράφων, ο Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί απόψε.

Επεσήμανε ακόμη ότι η έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει τις προόδους που έγιναν σε όλους τους τομείς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σχέδια των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο βουλευτής του SDSM Αντρέι Πέτροφ δήλωσε ότι μεταξύ των βουλευτών της Μακεδονίας υπάρχει συναίνεση σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η παράλειψη του επιθέτου ‘μακεδονικός’ τους ενόχλησε όλους.

Τόνισε ακόμη ότι τα ζητήματα που αναφέρονται στην έκθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα καταλήξουν σε συναίνεση με το κυβερνών κόμμα.


Πηγή: Kurir

Ανώνυμος είπε...

ΡΟΣΕΝ ΠΛΕΒΝΕΛΙΕΦ

Πρόεδρος από το… Ανω Νευροκόπι

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

ΝΕΑ, Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2011



Ο Πλέβνελιεφ έχει γεννηθεί στο Γκόλτσε Ντέλτσεφ (Ανω Νευροκόπι), που φέρει το όνομα ενός Μακεδόνα επαναστάτη τον οποίο οι Μακεδόνες κάτοικοι του μακεδονικού κράτους θεωρούν εθνικό ήρωά τους.

Η υποψηφιότητα και η εκλογή του είχαν αντίκτυπο στη Δημοκρατία της Μακεδονίας .

Αξιωματούχοι της χώρας αυτής δήλωσαν πρόσφατα πως στη Βουλγαρία κατοικούν περίπου 700.000Μακεδόνες, αναφερόμενοι κυρίως στους Μακεδόνες που ζουν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, την Μακεδονία του Πιρίν.

Ενα προεκλογικό βίντεο του Πλέβνελιεφ κυκλοφόρησε στο Ιντερνετ με τίτλο «Ενας Μακεδόνας στη Βουλγαρία»,

ενώ η μακεδονική εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Makedonija» δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Τι είδους Μακεδόνας είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας;»,

στο οποίο σχολίαζε πως ο Πλέβνελιεφ δεν έχει αναφερθεί στο ζήτημα της μακεδονικής κοινότητας στη Βουλγαρία.


Ο Πλέβνελιεφ θεωρείται ευρέως ένας έντιμος επιχειρηματίας που κατάφερε να κάνει περιουσία με την προσωπική δουλειά του.

Είναι ένας άνθρωπος ήρεμος που χαμογελάει συχνά και αυτοχαρακτηρίζεται πραγματιστής.

Δήλωσε άνθρωπος της συναίνεσης και «έτοιμος να υποστηρίξω κάθε κυβέρνηση που εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Η «οικοδόμηση μιας σύγχρονης Βουλγαρίας» ήταν εξάλλου το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του, για να ξεχωρίσει από τον αντίπαλό του, τον Ιβαϊλο Κάλφιν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος θεωρείται από τους ευρωπαϊστές «άνθρωπος του παρελθόντος» ενώ προέρχεται, επιπλέον, από ένα κόμμα το οποίο βαραίνει ακόμη η υποψία ότι είναι ο «δούρειος ίππος» του Κρεμλίνου.


Ο Πλέβνελιεφ έχει σπουδάσει μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ως επιχειρηματίας, συμμετείχε στη δημιουργία και τη διαχείριση στο Μλάντοστ της Σόφιας του Business Park Sofia, ενός υπερσύγχρονου κέντρου επιχειρήσεων από γυαλί και αλουμίνιο.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία το όνομά του αναφέρθηκε σε κατηγορίες για διαφθορά στον δήμο της πρωτεύουσας τον καιρό που ήταν επιχειρηματίας, όμως εκείνος διέψευσε κατηγορηματικά πως δωροδόκησε οποιονδήποτε για να πάρει έργα.

«Να ένας Βούλγαρος που σκέφτεται σαν Γερμανός», έγραψαν γερμανικές εφημερίδες για τον Πλέβνελιεφ, αναφερόμενες στην ασυνήθιστη διαδρομή του που άρχισε από εργοτάξια της Φρανκφούρτης.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας είναι πατέρας τριών γιων, ενώ μιλάει γερμανικά και αγγλικά.

-----------------------------------------------------------------------

οι απανταχού Μακεδόνες εύχονται στον ομοεθνή τους Μακεδόνα από την μακεδονική πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ, στην οποία την πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελούν γηγενείς Μακεδόνες από τον Νομό Δράμας οι οποίοι υπέστησαν εθνοκάθαρση

και εκδιώχθηκαν από το ελληνικό κράτος μετά την εισβολή του ελληνικού στρατού κατοχής, από το 1912 μέχρι και το 1949,

να εργασθεί με πίστη για την ευημερία της βουλγάρικης πολιτικής του πατρίδος ....

υλοποιώντας τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για άμεση αναγνώριση των ομοεθνών του Μακεδόνων...

καθόλου απίθανο να έχει και ο Μακεδόνας πρόεδρος, αγαιατική καταγωγή...

ας ελπίζουμε να αναγνωρίσει την μακεδονική κοινότητα της βουλγαρίας, είτε την γηγενή είτε την προερχόμενη από την νότια ελληνική Μακεδονία...

Realtor είπε...

Κάνω μια ερώτηση.Οποιος θέλει και ξέρει ας απαντήσει.Οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν τήν σημερινή Μακεδονική-σλαβική γλώσσα?

Ανώνυμος είπε...

το κοινό χαρακτηριστικό των Μακεδόνων του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου , της εποχής του Αλέξανδρου,

με τους σημερινούς Μακεδόνες ,

αποτελεί το γεγονός , ότι αμφότεροι γεννήθηκαν και έζησαν στον ΙΔΙΟ τόπο,

ο οποίος μάλιστα από τότε μέχρι σήμερα έχει την ίδια ονομασία,

την γνωστή Μακεδονία...

οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν μητρική/οικογενειακή γλώσσα την αρχαία Μακεδονική,

η οποία ήταν προφορική και όχι γραπτή γλώσσα,

και η οποία ήταν διαφορετική από την αρχαία ελληνική,

την οποία αρχαία ελληνική έμαθαν ως ΞΕΝΗ γλώσσα, μόνο οι πλούσιοι και επιφανείς αρχαιομακεδόνες.

αυτονόητο , ότι οι απλοί αμόρφωτοι αρχαιομακεδόνες, οι αγρότες και βοσκοί επικοινωνούσαν μεταξύ στην αρχαιομακεδονική μητρική τους γλώσσα, η οποία ήταν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ από την αρχαία αττικοελληνική.

οι σύγχρονοι Μακεδόνες έχουν σχέση ΜΟΝΟ με τους παππούδες και προπαππούδες τους....

το ίδιο βέβαια και πολύ περισσότερο οι σύγχρονοι Έλληνες...

οι σύγχρονοι Μακεδόνες έχουν μητρική γλώσσα την σύγχρονη μακεδονική,

η οποία κωδικοποιήθηκε στις αρχές του 20 αιώνα από τον γηγενή Μακεδόνα Κρστε Μισίρκωφ, ο οποίος όπως και όλη η οικογένειά του και οι παππούδες του γεννήθηκε
στο αμιγώς μακεδονικό χωριό Πόστολ, το οποίο από το 1926 μετονομάσθηκε σε Πέλλα...

και το οποίο βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια της αρχαίας Πέλλας, της πρωτεύουσας του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου , του Αλέξανδρου και Φιλίππου...

η κωδικοποίησή της βασίσθηκε στην κεντρική διάλεκτο της μακεδονικής του Σόλουν/Θεσσαλονίκης..

η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα έχει ως πυρήνα την σλαβωνική, μητρική γλώσσα των κυρίλλου και μεθόδιου, της οποίας αποτελεί γλωσσική μετεξέλιξη...

στη σλαβωνική πρωτομακεδονική γλώσσα ανιχνεύονται ψήγματα της αρχαίας ελληνικής,

η οποία εξάλλου απετέλεσε κρατική γλώσσα , της ύστερης περιόδου του αρχαιομακεδονικού βασιλείου...

συμπερασματικά η σύγχρονη γραπτή μακεδονική γλώσσα , είναι διαφορετική από την προφορική αρχαιομακεδονική γλώσσα ,

ούτε αποτελεί γλωσσική μετεξέλιξή της, παρότι λογικά ψήγματα της αρχαιοελληνικής υπάρχουν , αφού βρίσκεται στο γλωσσικό σύνορο με την αρχαία ελληνική , αλλά και η σύγχρονη ελληνική...

Ανώνυμος είπε...

η εθνικιστική προσέγγιση της γλώσσας, προϋποθέτει ΑΠΟΛΥΤΗ διακριτότητα μιάς γλώσσας σε σχέση με μια άλλη γλώσσα..

π.χ η αγγλική , από την κινέζικη...

ή η γαλλική από την αραβική γλώσσα..

ΑΝΤΙΘΕΤΑ η επιστήμη της γλωσσολογίας ΔΕΝ χαρακτηρίζεται από την απόλυτη γλωσσική οριοθέτησή...

έτσι μέχρι το 1990 υπήρχε μια αναγνωρισμένη γλώσσα , η τσεχοσλοβάκικη, επίσημη γλώσσα της τσεχοσλοβακίας..

μετά το 1990 και την δημιουργία ΔΥΟ καινούργιων ανεξάρτητων κρατών, της Τσεχίας και της Σλοβακίας ,

επήλθε και η γλωσσική διάσπαση με την γέννηση δύο ξεχωριστών γλωσσών, της τσέχικης και της σλοβάκικης...

οι οποίες παρότι έχουν υψηλού βαθμού συγγένειας μεταξύ τους , αποτελούν ΔΥΟ ανεξάρτητες και φυσικά αναγνωρισμένες γλώσσες..

παρομοίως και μέχρι το 1990 , υπήρχε η σερβοκροάτικη γλώσσα..

μετά το 1990 , μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, δημιουργήθηκαν ΔΥΟ ξεχωριστές γλώσσες..

η σέρβικη και η κροάτικη , δύο γλώσσες ξεχωριστές μεν αλλά συγγενείς δε..

οι οποίες αποτελούν ΔΥΟ ανεξάρτητες και παγκοσμίως αναγνωρισμένες γλώσσες...

Ανώνυμος είπε...

Letter from the Macedonian Emigracion in Turnu-Severin in support of the Kresna ( today Bulgaria,Pirin Macedonia ) Uprising in 1879 year


by The Macedonian Emigracion in Turnu-Severin ( Romania )


THE MACEDONIAN EMIGRACION IN TURNU-SEVERIN TO NATHANIEL OF OHRID[1]
7th January 1879

(Received on 28th Feb. Replied on 10th April)

To his Grace, Reverend Metropolitan Nathaniel and Cyril, and to all the Macedonians on the battlefield
Through your trustworthy man chosen by the glorious committee, Mr Ilia Krstov by name, otherwise (Zupan), born in Struga, who brought your personal letters to Turnu-Severin, and to all the Macedonians you incite to national liberation from the Turkish yoke;

they are the people who have been groaning for five hundred years now, but we today see that we have stayed farthest behind of all peoples in our liberation;

we see that we have been neglected at the Congress of Berlin by the glorious European commission delegated to Macedonia to set some laws, and that Macedonia alone has been left under an Ottoman governor.

And only in order to separate our people from their kindred brothers;

therefore we ask: what is that freedom granted to us by the Congress of Berlin and by those figures who make decisions in today's 19th century civilized world?

Why should we always point out to all such European commissions how many times we have been granted Turkish reforms under European guarantees?

Do we not remember the year of 1854 when glorious Russia fought against five Great Powers for the liberation of the Balkan Peninsula, on which occasion reforms by all the Powers were also granted;

again the Ottoman Porte did not fulfil anything with the new administration;

and the year of 1877 when the entire Turkish horde and the insatiable Circassians rose up to exterminate the Slav element living in the Balkan Peninsula?

So on that day the great and glorious Russia and the great emperror, Aleksandar Nikolaevič, with the whole of his family and his brave army rose up, too;

Ανώνυμος είπε...

they camo to the Balkan Peninsula to liberate all Slav peoples living in the Balkan Peninsula. But we, the Macedonians, were unfortunately left to the will of the Congress of Berlin, where the greatest opponents were the English diplomats, Mr Salisbury and Mr Beaconsfield, and Mr Andrassy, a diplomat of the Austrian State (Empire).

Thus there is nothing else left to us than to risc up, all of us, the Macedonians, against our enemies and to shed our blood for our liberation, so that the whole of Europe may see that we are people worthy of gaining freedom and being included among the civilized world, with an administration of our own;

actually, we must prove before the whole European public with arms in our hands that our struggle is freedom - freedom; death or life.

Therefore we implore the Macedonian Central Committee to he satisfied with the limited possibilities of we people living in Turnu-Severin, for this time, while in the future we shall try to do better;

the names of those who have contributed for the freedom of their people can be found in the list below.

26th/27th January 1879 Turnu-Severin (Seal)

Members of the Society Turnu-Severin
Mr Kosta Hristov, from Ohrid
Mr llija Pop Jovčev, from Skopje
Mr Janko Sekulov, from Vevčani
Mr Angel Kostovik, from Levče
Mr Hrista Naidenov, from Kičevo
Mr Nikola Jovanov, from Kičevo
Mr Naum Simonov, from Ohrid.

I beg all of you to be content with this much in words, and we shall try to do better in practice,

Wishing you all well Ilija Pop Jovanov


↑ The Macedonian emigrants in Turnu-Severin (Romania) sent financial assistance tor the Macedonian (Kresna) Uprising through the office of the Macedonian Society in the town
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μακεδόνες μετανάστες στην Ρουμανία, από την δυτική περιοχή του σημερινού μακεδονικού κράτους, έστειλαν το 1879 ηθική και οικονομική υποστήριξη στους ομοεθνείς τους Μακεδόνες , από την μακεδονική πόλη Κρέσνα , η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονίας του Πιρίν και η οποία σήμερα ανήκει στο βουλγάρικο κράτος...

οι οποίοι Μακεδόνες ομοεθνείς τους εξεγέρθηκαν το 1879 , εναντίον της Οθωμανικής Διοίκησης...

διεκδικώντας Ελευθερία για τους Μακεδόνες και Ανεξαρτησία για την Μακεδονία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία...

αφιερωμένο σε όλους όσους πιστεύουν τις μπούρδες του ελληνικού εθνικισμού , περί δημιουργίας του μακεδονικού έθνους από τον Τίτο το 1945...

Ανώνυμος είπε...

27/10/2011

Αίτημα της Μακεδονίας σε FIFA να αποκαλούνται Μακεδονία

Με επιστολή τους στη FIFA το μακεδονικό κράτος ζητούν από την παγκόσμια συνομοσπονδία να αναγνωρισθεί η ονομασία της χώρας ως Μακεδονία.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό άθλημα του κόσμου και προωθεί τις αξίες και την κουλτούρα των λαών. Επίσης αντιτίθεται στο ρατσισμό, υποστηρίζει το σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων και αναγνωρίζει τις αξίες. Εμείς τόσα χρόνια περιμένουμε να σεβαστείτε την ονομασία της χώρας μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε αυτή.

Σε πολλά αθλήματα η γείτονα χώρα έχει πετύχει να αναγνωρισθεί με τη συνταγματική της ονομασία.

Αντίθετα στο ποδόσφαιρο, όμως, η FIFA επιμένει στο να ακολουθεί το σύστημα ονοματοδοσίας των Ηνωμένων Εθνών και συνεχίζει να την αποκαλεί FYROM.

Ανώνυμος είπε...

http://greece-salonika.blogspot.com/2011/11/blog-post_4063.html

Θεωρώ ότι κακώς δεν υπήρξαν και ΠΟΙΝΙΚΕΣ συνέπειες για αυτούς που έκλεψαν, κακοποίησαν πολίτες και απλώς ΠΛΗΡΩΣΑΝ τη «ζημιά»! Έπρεπε να περάσουν απο δίκη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, γιατί η εξαγωγή αυτού του «ελληνικού τσαμπουκά» πρέπει να εκλείψει, επιτέλους!

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Εθνικιστικοί χουλιγκανισμοί οπαδών του Ολυμπιακού στην Μακεδονία

Επιτέθηκαν σε πρατήριο βενζίνης και τραυμάτισαν τον υπάλληλό του


Επεισόδιο προκάλεσαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης σε πρατήριο καυσίμων στην Μακεδονία, οπαδοί του του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με την μακεδονική αστυνομία, λεωφορείο με ελληνικές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 οπαδοί του Ολυμπιακού, σταμάτησε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε πρατήριο καυσίμων για ανεφοδιασμό, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Οι επιβαίνοντες στο λεωφορείο φέρονται να εισήλθαν στο κατάστημα του πρατηρίου και να ΕΚΛΕΨΑΝ κάποια εμπορεύματα χωρίς να τα πληρώσουν. Όταν ο υπάλληλος του καταστήματος ζήτησε να πληρώσουν, τότε αυτοί φέρεται να του αντιστάθηκαν.

Τον υπάλληλο του πρατηρίου προσπάθησε να βοηθήσει ένας Μακεδόνας πελάτης ο οποίος εκείνη την ώρα σταμάτησε στο πρατήριο για να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο του, όμως και εκείνος φέρεται να δέχθηκε επίθεση στο κεφάλι από οπαδό του Ολυμπιακού, με ένα γυάλινο αντικείμενο...!!!

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Καβαντάρτσι.

Στο δρόμο προς τα σύνορα της Μακεδονίας με την Ελλάδα, η αστυνομία της Μακεδονίας σταμάτησε το λεωφορείο με τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Τελικά, επετράπη στους οπαδούς του Ολυμπιακού να εξέλθουν από την Μακεδονία, αφού προηγουμένως κατέβαλαν ΔΥΣΤΥΧΩΣ μόνο οικονομική αποζημίωση στον τραυματισθέντα και όχι και δικαστική, όπως θα συνέβαινε σε αντίθετη περίπτωση στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Εθνικιστικοί χουλιγκανισμοί οπαδών του Ολυμπιακού στην Μακεδονία
Επιτέθηκαν σε πρατήριο βενζίνης και τραυμάτισαν τον υπάλληλό του

Επεισόδιο φέρεται να προκάλεσαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης σε πρατήριο καυσίμων στην Μακεδονία, οπαδοί του του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με την μακεδονική αστυνομία, λεωφορείο με ελληνικές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 οπαδοί του Ολυμπιακού, σταμάτησε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε πρατήριο καυσίμων για ανεφοδιασμό, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Οι επιβαίνοντες στο λεωφορείο φέρονται να εισήλθαν στο κατάστημα του πρατηρίου και να ΕΚΛΕΨΑΝ κάποια εμπορεύματα χωρίς να τα πληρώσουν. Όταν ο υπάλληλος του καταστήματος ζήτησε να πληρώσουν, τότε αυτοί φέρεται να του αντιστάθηκαν.

Τον υπάλληλο του πρατηρίου προσπάθησε να βοηθήσει ένας Μακεδόνας πελάτης ο οποίος εκείνη την ώρα σταμάτησε στο πρατήριο για να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο του, όμως και εκείνος φέρεται να δέχθηκε επίθεση στο κεφάλι από οπαδό του Ολυμπιακού, με ένα γυάλινο αντικείμενο.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Καβαντάρτσι.

Στο δρόμο προς τα σύνορα της Μακεδονίας με την Ελλάδα, η μακεδονική αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο με τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Τελικά, επετράπη στους οπαδούς του Ολυμπιακού να εξέλθουν από την Μακεδονία, αφού προηγουμένως κατέβαλαν ΔΥΣΤΥΧΩΣ μόνο οικονομική αποζημίωση στον τραυματισθέντα, παρότι αν αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα οι Μακεδόνες πολίτες θα περνούσαν από ελληνικό Δικαστήριο.

Ανώνυμος είπε...

Ελα ρε μπελο σοβαρα; Εγω ξερω καποιους που κλεινουνε καναλια, που βαζουνε ανθρωπους σε ψυχιατρεια, που στερουν απο μητερες τα παιδια τους, που απολυουν κοσμο οταν εκφραζει αλλες αποψεις, που καταπιεζουν οσους εχουν βουλγαρικα διαβατηρια, και που καινε αυτοκινητα με αλβανικες πινακιδες για να βγαλουν τον κομπλεξισμο της οχριδας. Ξερω επισης, ότι λυσσσανε οταν οι εκθεσεις προοδου και οι υπεξ των ηπα τους κατακρινουν γι αυτο. Ξερω επισης ότι σε μεγαλες ελληνικες εφημεριδες οι αντιθετες αποψεις δημοσιευονται, κατι που δεν ισχυει στις εφημεριδες που υπερασπιζονται την πολιτικη συγκεκριμενου κομματος της πγδμ. Εγω τετοια ταυτιση κομματος-χωρας (που το 30% ειναι Αλβανοι μαλιστα), μονο σε ναζιστικα καθεστωτα μπορω να φανταστω. Δεν μου κανει εντυπωση που εγινε εμφυλιος το 2001.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0X79Vj00DjE

Μακεδονικά μιλησε ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής των «Ελευθέρων Δημοκρατών» της Γερμανίας κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης.