Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

30 Νοε 2011

Ποιος απελευθερώθηκε το 1912;

Posted on November 28, 2011 by nomadicuniversality
του Άκη Γαβριηλίδη

Τη χρονιά που έρχεται, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να γιορτάσει τα «εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της».

Για την ακρίβεια, αυτοί που προς το παρόν ετοιμάζονται να τα γιορτάσουν είναι οι επίσημοι και οι αρχές της πόλης, καθώς και οι επαγγελματίες του είδους (υπεύθυνοι πρακτορείων, διοργανωτές εκθέσεων/ συνεδρίων κ.ο.κ.). Ως προς το θέμα μάλιστα αυτό, προέκυψε ήδη μία διαφωνία: ποιες αρχές είναι οι αρμόδιες για τον εορτασμό; Ο δήμος της Θεσσαλονίκης, ή μήπως το σύνολο των τοπικών αρχών του ευρύτερου οικιστικού συγκροτήματος[1];

Πριν όμως τη διαφωνία αυτή, νομίζω ότι υπάρχει ένα βασικότερο ερώτημα που καλό θα ήταν να τεθεί και να συζητηθεί στο δημόσιο χώρο: με ποια ακριβώς έννοια χρησιμοποιείται εδώ ο όρος «απελευθέρωση»;

Περισσότερα εδώ

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για το πολύ έντιμο άρθρο σας.

λίγες μόνοκαλόπιστες παρατηρήσεις :

α - στην μητρική/οικιακή/προσχολική μακεδονική γλώσσα τω γηγενών Μακεδόνων της περιοχής και ευρύτερα της Ελλάδος , η Θεσσαλονίκη , αποκαλείται Σόλουν και όχι Σολούν

β- η απογραφή του 1913 από το εθνικιστικό ελληνικό κράτος είναι αναξιόπιστη αφού επαναλαμβάνει μετ' επιτάσεως την προτεραία καταγραφή θρησκευτικών κοινοτήτων με εθνοτικούς όρους και μάλιστα διαστρεβλωμένους.
γιατί πρόκειται για Μακεδόνες , εξαρχικούς ( πιστούς της βουλγάρικης εξαρχίας ) και πατριαρχικούς ( πιστούς του ελληνόφωνου πατριαρχείου ).
δηλαδή η τρίτη εθνοτική κοινότητα , ήταν η μακεδονική. γεγονός απόλυτα λογικό αφού όλη η βορειοδυτική ύπαιθρος της ήταν αμιγώς μακεδονική ( και όχι βουλγαρική ), μερικώς ακόμη και σήμερα

γ - ο όρος απελευθέρωση παραπέμπει σε κάτι το οποίο ανήκε κάπου , υποδουλώθηκε και επέστρεψε . όμως από ότι γνωρίζουμε η Μακεδονία και το Σόλουν μας ΠΟΤΕ στην ιστορία πριν το 1912 δεν ανήκε στο ελληνικό κράτος, η σε πρόπλασμά του

δ - το διεθνές δίκαιο της εποχής προέβλεπε δημοψήφισμα για το καθεστώς της Σμύρνης , πέντε χρόνια μετά την ελληνική εισβολή.
δυστυχώς κάτι ανάλογο δεν έγινε στη Μακεδονία, όπου ουδείς κάτοικος της, ακόμα και ελληνόφωνος είχε εκφράσει σχετική επιθυμία ένωσης με την Ελλάδα...

όταν αντίθετα 9 χρόνια πριν , στις 2 Αυγούστου του 1903 ξεκίνησε η μακεδονική επανάσταση του Ίλιντεν..
τη πνευματική βάση της οποίας απετέλεσε το ιδρυτικό συνέδριο του ΒΜΡΟ , στις 18 Οκτωβρίου του 1893 , εδώ στο Σόλουν από Μακεδόνες επαναστάτες της πόλης και της περιοχής.
με κεντρικό σύνθημα " Η Μακεδονία στους Μακεδόνες "

ε - από το 1912 έως σήμερα η μακεδονική κοινότητα της πόλης και του νομού, υφίσταται τρομερές ρατσιστικές διώξεις-με εθνοκάθαρση και πολιτιστική γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τον οποίο την θεωρεί ανύπαρκτη, όπως του Μακεδόνες όπου γης.
Δίχως δικαιώματα εκμάθησης της μακεδονικής γλώσσας στο σχολείο, στο ράδιο , την τηλεόραση στον τύπο, στην εκκλησία.
σε αντίθεση με την πολύ καλύτερη οθωμανική κατάσταση , πριν το 1912...

δικαιώματα που έχουν οι 2 χιλιάδες ελληνόφωνοι της Τουρκίας αλλά στερούνται οι 1 εκατομμύριο Μακεδόνες της Ελλάδος


για όλους τους παραπάνω λόγους για τους Μακεδόνες , αλλά και τους ελάχιστους διασωθέντες αδελφούς Εβραίους πρόκειται για 100 χρόνια κατοχής και σκλαβιάς.

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Ντνέβνικ: «Απειλές από τους υποστηρικτές των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων»


«… που θα κάνουν ρούχα από το δέρμα των Σκοπιανών»



«Οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις θα νικήσουν!
Βρείτε μια τρύπα να κρυφθείτε εσείς και η οικογένειά σας.
Οι προδότες θα βρεθούν και στα χωριά και στις πόλεις.
Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα λάβουν αυτό που τους αξίζει, όχι μόνον αυτοί, αλλά και τα παιδιά τους.
Στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο οι Έλληνες»

Αυτές είναι μερικές από τις απειλές –γράφει η μακεδονική εφημερίδα ‘Dnevnik’- που έλαβε η Ελληνική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και το Μακεδονικό κόμμα στην Ελλάδα «Ουράνιο Τόξο», από υποστηρικτές που ήταν επικεφαλής των ελληνικών ειδικών δυνάμεων (Ο.Υ.Κ.) όταν πριν από δύο χρόνια στην στρατιωτική παρέλαση φώναζαν ότι «από το δέρμα των Σκοπιανών θα φτιάξουν ρούχα».


Η νευρικότητα στους υποστηρικτές αυτούς , σημειώνει το μακεδονικό δημοσίευμα, έρχεται μετά την μήνυση που άσκησε η Ελληνική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα ρατσιστικά συνθήματα στην στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα.

Η πρώτη δικάσιμη αναβλήθηκε, ενώ η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2011.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, μιλώντας στο «Ντνέβνικ» είπε ότι μετά από τις απειλές που άκουσε, κατά την πρώτη συζήτηση, ζήτησε στην επόμενη δίκη να υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση, αν μπορεί να είναι ασφαλής από τις απειλές των ισχυρών υποστηρικτών της ειδικής μονάδας καταδύσεων.





--
Πηγή: Дневник Скопје

Ανώνυμος είπε...

01-12-11

Κλειστό, λόγω... καπνίσματος, το καφενείο της βουλής στην ΠΓΔΜ


Η αγορανομία έκλεισε το καφενείο της Βουλής για 15 ημέρες λόγω καπνίσματος.
Η αγορανομία «σφράγισε» σήμερα το καφενείο της Βουλής της ΠΓΔΜ για διάστημα 15 ημερών για παραβίαση του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα, η αγορανομία διαπίστωσε ότι αρκετοί βουλευτές δεν τηρούσαν το νόμο που ψήφισε το νομοθετικό σώμα, καθώς στα διαλείμματα των συνεδριάσεων της Βουλής κάπνιζαν συστηματικά στο χώρο του καφενείου της Βουλής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η Βουλή της ΠΓΔΜ πρέπει να καταβάλει και πρόστιμο 5000 ευρώ για την παραβίαση του νόμου περί καπνίσματος.

www.kathimerini με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
----------------------------------------------------------------------
αρκεί μια σύγκριση με την ελληνική βουλή...

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης:

Η ετυμηγορία της Χάγης, όποια και αν είναι, θα συμβάλλει στην επίλυση της διαφοράς του ονόματος


Η επικεφαλής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση, Alexandra CAS GRANJE, δεν γνωρίζει αν η απόφαση της Χάγης θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της FYROM,
αλλά οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η έκβαση της αγωγής θα είναι ένα σημαντικό επιχείρημα για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Ελπίζω ότι η ετυμηγορία θα συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας, η οποία θα μας επιτρέψει να ομαλοποιήσουμε πλήρως τις σχέσεις με αυτή τη χώρα», είπε η CAS GRANJE.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλες πολιτικές πιέσεις από τις υπόλοιπες χώρες, αν το μεγάλο φήμης Δικαστήριο κρίνει ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Αθήνα θα ενδώσει, κυρίως λόγω της ισχυρής πίεσης του ελληνικού λαού.

«Η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της, περιμένει και τα άλλα θεσμικά όργανα να προβούν σε δηλώσεις.

Δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε η CAS GRANJE.

Με τη σημερινή συμφωνία, που υπεγράφη στις Βρυξέλλες, μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας για το 2010 και την έγκριση στα Σκόπια του ποσού των 36,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την GRANJE η χώρα έχει αξιοποιήσει σωστά τα κοινοτικά κονδύλια.


Πηγή: Сител
------------------------------------------------------------------------
1- η απόφαση της Χάγης είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ και για τα δύο Μέρη.
Αν η Ελλάδα δεν ήθελε την Χάγη θα μπορούσε να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία, 12 μήνες πριν το ΒΕΤΟ στο ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.
Φυσικά τότε η Μακεδονία θα πήγαινε στον ΟΗΕ και θα ελάμβανε την οριστική της ονομασία , ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

2 - Η διαπίστωση της παραβίασης του άρθρου 11 , παρ.1 θα επιτρέψει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ , ως ΦΥΡΟΜ.
τυχόν ένσταση της Ελλάδος οφείλει να απορριφθεί από τους εταίρους.

3- Η απόφαση αυτή θα ενδυναμώσει την δέσμευση της μακεδονικής κυβέρνησης αλλά και του μακεδονικού λαού, για ταχύτερο ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις, στο δρόμο της ΕΕ

3- οι διαραγματεύσεις θα επιταχυνθούν , αφού ήδη η μακεδονική κυβέρνηση ζητά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ζητήματος του ονόματος, με δεδομένη την άρση του μονομερούς δικαιώματος του εκβιαστικού ΒΕΤΟ...

4- αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο η πρόταση των ελληνόφωνων εθνικιστών για διενέργεια δημοψηφίσματος για το διαφορετικό όνομα από το δικό της, μιάς άλλης χώρας....!!!!!

γιατί ασφαλώς άλλο Μακεδονία και άλλο Ελλάδα...

με συμμετοχή των επί δεκαετίες αντιμακεδονικά χειραγωγημένων ελλήνων πολιτών.

γιατί ακόμα και 99,99% των ελλήνων πολιτών να έλεγε όχι αυτό ουδεμία σημασία για το νόμιμο δικαίωμα των μακεδόνων πολιτών να καθορίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι το όνομα της δικής τους χώρας..

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Μακεδονική συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

Ο Μακεδόνας Λαζάρ Ελενόφσκι, πρόεδρος του Ευρω-ατλαντικού Μακεδονικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης του Ατλαντικού, θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στο εικοστό Διεθνές Συμπόσιο ‘Διατλαντικής Ασφάλειας και Οικονομική Κρίση’ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το Διεθνές Συμπόσιο διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία και στοχεύει στην ανάδειξη των αυξανόμενων προκλήσεων της ασφάλειας από την οικονομία καθώς και τις σημαντικές επιπτώσεις της, στον ευρω-ατλαντικό κόσμο.

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πρέσβεις, αξιωματούχοι από την περιοχή αλλά και διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Ο Μακεδόνας Ελενόφσκι θα ασχοληθεί με το θέμα: ‘Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μεσόγειος- απειλές και ευκαιρίες σε μια μεταβαλλόμενη περιοχή’, στην οποία θα αναπτύξει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη λεγόμενη ‘Αραβική Άνοιξη’.


Πηγή: ИНПРЕС

Ανώνυμος είπε...

1.05

Γραφεις καθε φορα οτι ναναι και οτι φαντασιωνεσαι χωρις ποτε να αποδειξεις τιποτε απο αυτα

Οι απογραφες των Τουρκων ειναι γνωστες σε ολους και πανευκολο να τις βρει ο οποιοσδηπουτε.

Επιπλεον το Τουρκικο Ινστιτουτο Οθωμανικων Σπουδων στην σελιδα του αναφερει λεπτομερως τους μη-μουσουλμανικους Λαους και Εθνη που ηταν κατω απο την Τουρκικη κυριαρχισ

Gayr-ı Müslimlerin etnik olarak dağılımı ise şöyledir; Rumlar, Yunanlılar, Bulgarlar, Pomaklar, Sırplar, Hırvatlar, Karadağlılar, Bosnalılar, Arnavutlar, Macarlar, Polonyalılar, Çingeneler, Ermeniler, Gürcüler, Süryaniler, Kildaniler, Araplar (Maruni, Melkit vs), Yahudiler, Romenler, Türkler (Gagavuzlar), Kıptiler, Habeşler.»

Translation from Google

The distribution of the non-Muslims are ethnically, Greeks, Bulgarians, Pomaks, Serbs, Croats, Montenegrins, Bosnians, Albanians, Hungarians, Poles, Gypsies, Armenians, Georgians, Assyrians, Chaldees, the Arabs (Maronite, Melkit, etc.), Jews, Romanians, Turks (Gagauz), Copts, Ethiopians


http://www.osmanli.org.tr/dosyaara.php?bolum=4&id=264

Ανώνυμος είπε...

ρε πρωτε στην σειρα 1,05 που τα εχεις βρει ολα αυτα γραμμενα?

Δωσε πηγες η βιβλιογραφια η συνδεσμο για τις 5 παραγραφους που ανεφερες μια προς μια.

Το πιο ωραιο που εγραψες ηταν οτι " ουδείς κάτοικος της, ακόμα και ελληνόφωνος είχε εκφράσει σχετική επιθυμία ένωσης με την Ελλάδα..."
Για την επανασταση στην χαλκιδικη απο τον Σερραιο Εμ. Παππα και το ολοκαυτωμα της Κασανδρας εχεις ακουσει?
Για το λαβαρο της επαναστασης που υψωθηκε στις 19-2-1822 στον Αγιο Δημητριο Ναουσας ξερεις κατι σχετικο?
Για τις Γυναίκες της Νάουσας, όταν περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους, αφού έριξαν τα παιδιά τους σε βάραθρο, έπεσαν στον ποταμό Αραπίτσα και σκοτώθηκαν αντί να παραδοθουύν εχεις διαβασει ποτε?
Την σημαια των Μακεδονων της επαναστασης την εχεις δει ?
Τους οπλαρχηγους της Μακεδονιας Στασταρη, Δουμπιωτη,Αθανασιου,Βασιλειου, Μαρινου,Λαζο,Καρατασο, Γατσο τους εχεις ακουστα?
Σου εχουν δειξει τις σφραγιδες τους στην περιοδο της Επαναστασης του 1821?


Πληρη αγνοια της συμμετοχης Μακεδονων αγωνιστων στην Επανασταση του 1821



και το ακομα καλυτερο οτι σημερα υπαρχουν 1εκ απο εσας στην Μακεδονια

Απορω πως τα σκαρφιζεσαι και τα γραφεις ολα αυτα οταν υπαρχουν συντριπτικα Ιστορικα στοιχεια που λενε ακριβως το αντιθετο απο τις μπουρδες που γραφεις

Και μιας και ανεφερες τους "αδελφους Εβραιους" δες τι λεει το σαιτ των ανα τον κοσμο Σεφαραδιτών Εβραίων επι του θεματος

On October 26, 1913, Thessaloniki was incorporated once again into the Greek state. The Community leaders were immediately received by King George I, who promised full equality for the Jews, a promise subsequently reconfirmed and proven in practice. Thus, the attempts of the Bulgarians to win over the Jews, to compensate for their lack of a sizable ethnic base in the city, is unsuccessful.

με μεταφραση στα ελληνικα

Στις 26 Οκτωβρίου 1912 η Θεσσαλονίκη είναι ξανά Ελληνική. Η διοίκηση της Κοινότητας θα γίνει αμέσως δεκτή από τον Βασιλιά Γεώργιο Α' που υπόσχεται πλήρη ισοτιμία των Εβραίων στα πλαίσια των νόμων. Οι υποσχέσεις αυτές επαληθεύονται καθημερινά στην πράξη. Γι' αυτό η απόπειρα των Βουλγάρων να προσεταιρισθούν τους Εβραίους, μια και στερούνταν σοβαρής εθνολογικής βάσης στην πόλη, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

http://www.sephardicstudies.org/thes2.html

Ανώνυμος είπε...

Μόνο λίγες αναφορές σε Μακεδόνες...
http://makedonika.wordpress.com/tag/ottoman-empire/

Ανώνυμος είπε...

Τι αναφιρες λες? μας δουλευεις?

Μηπως εννποεις τις αναφορες του παγκοσμιως ανεγνωρισμενου Λιθοξοου η τον Οσμαν ΙΙ που ηταν ο κατακτητης των Μακεδονων .απογονων του Μεγ. Αλεξανδρου?

Γιατι παρακατω ο Νικολα Καρεβ λεει τα εξης επι αυτου






Interviewer:
Direct descendant to Alexander the Great?

Nikola Karev:
Yes.

Interviewer:
And what was Alexander of Macedon, I beg you?

Nikola Karev:
I do not know, but history says he was Greek.

Interviewer:
Then you, as his descendant, are Greek.

Nikola Karev:
No.

http://makedonika.wordpress.com/2008/03/28/an-interview-with-the-macedonian-leader-nikola-karev-1903/

Και για τον Ντελτσεφ εδω το αυθεντικο Τουρκικο τηλεγραφημα της 9ης Μαιου 1903 ημερα του θανατου του που αναφερει για την Εθνικη του καταγωγη

http://www.promacedonia.org/en/turk/turk_4.html

Ανώνυμος είπε...

Οπότε, με την δική σου τη λογική, αφού είσαι Έλληνας, πρέπει να είσαι και απόγονος του Μέγα Αλέξανδρου και των αρχαίων Μακεδόνων!!!!! Όπως όλοι όσοι δηλώνουν έλληνες και ας έχουν, πολλοί απ’ αυτούς που ζουν σήμερα στη Μακεδονία, καταγωγή απο τα βάθη της Ασίας (Μογγολική-Τουρκική). Δεν θα βαρεθείτε, μερικοί, να γινόσαστε ρεζίλι, συνεχώς με τις δηλώσεις σας?
Αναφορές για Μακεδόνες στη Μακεδονία υπάρχουν πάρα πολλές. Δεν υπάρχουν αναφορές για Ποντίους, Κωνσταντινουπολίτες, Μικρασιάτες, και Καππαδόκες, οι οποίοι αποτελούν το 80% του ελληνικού πληθυσμού στη Μακεδονία, Το υπόλοιπο 20% των «ελλήνων» της Μακεδονίας είναι Βλάχοι, Αρβανίτες και Γκραικομάνοι Μακεδόνες, που δηλώνουν έλληνες, χωρίς να έχουν, όλοι αυτοί, κάποιο κοινό εθνοτικό χαρακτηριστικό που να μας πείθει ότι ανήκουν στο ίδιο έθνος, δηλαδή στο ανύπαρκτο «ελληνικό» της Μακεδονίας...

Ανώνυμος είπε...

Ρε 12:17,
Aφού έτσι τα γράφουν ο Said Ozturk, ο Imam Axmet και η Ζαγκάλισα, τότε έτσι πρέπει να'ναι...
Η Τουρκία πάντως μια χαρά τα πάει με την ΠΓΔΜ...
Από τι ξέρω, Σέρβοι, Κροάτες, Μαυροβούνιοι και Βόσνιοι έχουν ίδια "εθνική καταγωγή". Αλλού τα χαλάσανε. Οπως τα χαλάσανε και οι Βούλγαροι με τους Πομάκους.
Τι τον θέλει φωτογραφία και ποίημα τον Μεγαλέξανδρο η Ζαγκάλισα; Επειδή ήταν μουσουλμάνος; Πομάκος ίσως;
Αν κατάλαβα καλά, οι Κάρεφ και Ντέλτσεφ ατύχησαν επειδή ήταν Χρηστιανοί σλαβόφωνοι και όχι μουσουλμάνοι σλαβόφωνοι, αλλιώς θα είχαν λυθεί όλες οι απορίες...

Ανώνυμος είπε...

8,42

Τα αναφερομενα δεν ειναι δικη μου λογικη αλλα Ιστορικα στοιχεια και μαλιστα οχι απο Ελληνικες πηγες.

Το ποιος γινεται ρεζιλι ξαναδιαβασε τα λεγομενα του Ν, Karev που τον θεωρεις και ηρωωα σου για να μην σου αναφερω πολυ νεωτερους του και δεν θα ξερεις που να κρυφτεις.

Για το δημογραφικο της Οθωμανικης Μακεδονιας οι στατιστικες ειναι ξεκαθαρες.

Δεν σου αρεσουν οι στατιστικες?
Κανενα προβλημα.

Δες λοιπον τους αντιπροσωπους των εθνοτητων στο Τουρκικο Κοινοβουλιο του 1908.

23 Greeks, 5 Jews, 4 Bulgarians, 3 Serbs and 1 Vlach in the elections of 1908.

πηγη

Philip Mansel, "Constantinople City of the Worlds Desire" quoted in Straits: The origins of the Dardanelles campaign

http://www.manorhouse.clara.net/book2/chapter3.htm#_ftn82


Ποιοι τους εξελεξαν αυτους τους 23 Ελληνες αντιπροσωπους που ειναι πολλαπλασιοι απο τους αντιστοιχους των υπολοιπων Εθνοτητων αφου για σενα ηταν "ανυπαρκτοι" οι Ελληνες στην Μακεδονια?

Και που ειναι οι δικοι σου αντιπροσωποι?

Κανατε αποχη απο τις εκλογες? Σας απαγορευσαν να ψηφισετε? Δεν εφτασαν οι ψηφοι? πηγατε εκδρομη την μερα των εκλογων ?

και μιας και αναφερθηκες σε προγονους και απογονους δες πως ονομασε αυτος που εσυ αποκαλεις προγονο σου αυτο που εσεις ονομαζετε σημερα σολουν

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Thessaloniki_Filippou.jpg

ειδες ποσο ευκολα γινεσαι ρεζιλι οταν αγνοεις την Ιστορια και πιστευεις στην προπαγανδα?

Ανώνυμος είπε...

Συνέχισε να γράφεις ασυναρτησίες! Με διασκεδάζουν πολύ. Είναι η λογική της προπαγάνδας που κάποτε «έπιανε» σε αγράμματους χωρικούς, αλλά σήμερα καταφέρνει μόνο να γελοιοποιεί υποκείμενα σαν του λόγου σου. Εάν ο Κάρεβ πίστευε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ελληνας, είναι επειδή έτσι έλεγε η τότε ελληνική προπαγάνδα και όλοι οι σύμμαχοι. Σήμερα όμως, μόνο οι έλληνες πιστεύουν ότι ο Μ. Αλέξανδρος και οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν έλληνες. Ξύπνα και δες γύρο σου τι γίνεται και άσε τις οθωμανικές στατιστικές που καμιά αξία δεν έχουν για τα σημερινά δεδομένα. Είναι σαν να ψάχνεις τρίχα μέσα στο αβγό!

Ανώνυμος είπε...

12.22

Ωστε ο καρεβ παρασυρθηκε απο την Ελληνικη προπαγανδα στην οθωμανικη Μακεδονια του 1900?

Φαινεται ομως οτι εχουν παρασυρθει και αλλοι εκτος Ελλαδας γιατι σε καθε εκθεση με αφορμη τη Αρχαια μακεδονια στα ξενα Μουσεια τονιζεται καθε φορα η Ελληνικοτητα των Αρχαιων Μακεδονων

Για να σε διασκεδασω περισσοτερο θα σε παραπεμψω στα ακολουθα.
Εχεις ακουστα για το Metropolitan Museum NY? To Λουβρο της Γαλλιας?
Τα Μουσεια Καιρου και Αλεξανδρειας?
Το Βρεττανικο Μουσειο? Το Γερμανικο Μουσειο του Μανχαιμ?Το Μουσειο του Μιτσιγκαν? Το Power House Μουσειο του Σιδνευ? Το Hermitage Museum της Αγ. Πετρουπολης? Το Μουσειο Ashmolian της Οξφορδης?

Την σελιδα του Αρχαιολ. Ινστιτουτου Αμερικης την εχεις επισκεφτει?


Εχεις μηπως διαβασει τι λεει η Βιβλος? Η Εβραικη, η Ινδουιστικη και η Ιρανικη Εγκυκλοπαιδειες?

Γνωριζεις τι αναφερουν ολα οι ανωτερω φορεις επι του θεματος?

Εχεις επισκεφτει ποτε σου Μουσειο? Γνωριζεις τι ειναι Εγκυκλοπαιδεια?

θα ηθελες να σου στειλω ολους τους συνδεσμους απο τα παραπανω να αποκτησεις μια ιδεα?

Και μιας και εαυ εισαι ξυπνιος και ξερεις τι γινεται γυρω σου ασφαλως θα γνωριζεις τι ελεγαν επωνυμα οι Αρχαιολογοι απο την γειτονικη χωρα μεχρι μερικα χρονια πριν.

Αν οχι ριξε μια ματια,ετσι ισως να βρεις και εσυ την τριχα μεσα στο αβγο οπως χαρακτηριστικα αναφερεις

http://makedonisti.tripod.com/

Χρησιμοπιωντας υβριστικους χαρακτηρισμους δεν δειχνεις μονο τον χαρακτηρα σου αλλα και την αγνοια καθως και την γυμνια σου στην παραθεση επιχειρηματων



Και μην ξεχασεις να μας πεις την δικη σου εκδοχη για τους αντιπροσωπους στο Τουρκικο Κοινοβουλιο που ψηφισαν οι προγονοι σου το 1908

Ανώνυμος είπε...

2:17,
γιατί νοιάζεσαι τόσο πολύ για 'προγόνους' που δεν είναι καν δικοί σου;
Αφού πας ΕΣΥ σε μουσεία, πάνε πάλι Αρχαία Ολυμπία, πχ, να απολαύσεις τα κεραμικά που βρέθηκαν στο στάδιο που είχε μετατραπεί σε σλαβικό νεκροταφείο μεταγενέστερα.
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη μανία ορισμένων να ακυρώνουν τα κεφάλαια της ιστορίας που δεν βολεύουν το παραμύθι τους.
Ολο ίδια και τα ίδια ...
Δεν είμαι ο 12:22

Ανώνυμος είπε...

ΕΘΙΜΟ "ΒΑΡΒΑΡΙΤΣΑ" ΣΤΗΝ ΑΡΝΙΣΣΑ ΠΕΛΛΑΣ

03 ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ 2011


Σήμερα το βράδυ πραγματοποιήθηκε το έθιμο της Βαρβαρίτσας από τον Σύλλογο Νέων Άρνισσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το προαύλιο του Ιερού Ναού.

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας σε συνεργασία πάντα με την νεολαία του χωριού αποφασίζει να γιορτάσει την προστάτιδα του χωριού και τιμώντας την με ένα παραδοσιακό έθιμο που διαδραματίζετε εδώ και πολλά χρόνια από παρέες νέων αγοριών (κυρίως). Η φωτιά συμβολίζει την φωτιά που άναψε ο Πατέρας της για να την κάψει επειδή ήταν χριστιανή.
---------------------------------------------------------------------
1- παράκληση για ανάρτηση.

2- πρόκειται για ρεπορτάζ του Μακεδόνα Τάσου Σεραφείμ , tastv

3 - αφορά αναπαράσταση παλιού μακεδονικού εθίμου που συναντάται σε όλη την Μακεδονία.
από την Καστοριά μέχρι την Δράμα
και από την Οχρίδα ως το Σαντάνσκι.

4- συγχαρητήρια στους γηγενείς Μακεδόνες της Άρνισσας

Ανώνυμος είπε...

Χιλιάδες Μακεδόνες, δηλαδή οι ελληνικοί πληθυσμοί της περιοχής, έφυγαν παλιά γιά ελληνικές και άλλες εστίες του Εύξεινου Πόντου. Όταν καταδιώχθηκαν από τους Τούρκους Μουσουλμάνους, πολύ επέστρεψαν στην λεγόμενη περιοχή της Μακεδονίας όπου κατοικούσαν στα ορεινά της αγράμματοι σλαβόφωνοι χωριάτες χωρίς εθνική συνείδηση (και γιατί να έχουν), αλλά με χριστιανική Ορθόδοξη πίστη.

Όσο για τους αρχαίους μας Μακεδόνες μιλούσαν... τι μιλούσαν; Ας δείτε τα γραπτά τους. Και αν δεν τα αναγνωρίζετε αυτά τα γραπτά τους ως Ελληνικά, μπράβο σας! Τόσο το καλύτερο για μας τους Μακεδόνες και γιά όλους τους Έλληνες. Διότι τότε μπορείτε να τα μάθετε και να τα διδάσκετε με όλη σας την εθνική σας άνεση και με την σιγουριά ότι δεν διαδίδετε Ελληνικά αλλά την ντόπια λαλιά της Μακεδονίας και του Μέγα Αλέξανδρου.

Και θα ήμαστε όλοι μια χαρά. Ενώ τώρα μαθαίνετε μία νεόφερτη γλώσσα που καταλαβαίνει και ο τελευταίος Βούλγαρος ως δικιά τους. Αλλά αν μάθετε την γλώσσα του Μέγα Αλέξανδρου εμείς αντιθέτως θα σας λέμε, ναι βεβαίως και δεν μιλάτε Έλληνικά, ομιλείτε βέρα Μακεδονικά. Και να σας πω κάτι; Θα τα μάθουμε και εμείς αυτά τα Μακεδονικά. Όχι, παίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 2:17, πέταξε όλες τις εγκυκλοπαίδειες που διάβασες μέχρι τώρα. Ο κόσμος πάει μπροστά και κάνει έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες δεν ήταν οι μόνοι κάτοικοι αυτό του κόσμου ούτε η Ελλάδα το κέντρο του! Η ελληνική ιστορία είναι ένα μικρό κομμάτι, σπουδαίο μεν, αλλά μικρό, μπροστά στην ιστορία της ανθρωπότητας μέσα στο χρόνο. Υπήρχαν και άλλοι σπουδαίοι λαοί τριγύρω και ένας απο αυτούς ήταν οι Βένετοι.
http://www.angelfire.com/country/veneti/SavliPlaceNames.html

Εδω είναι τα ονόματα (και οι εθνικότητες) των βουλευτών στο Τούρκικο Κοινοβούλιο 1908. Πόσοι είναι οι έλληνες απο την Μακεδονία; Ένας η δυο Βλάχοι, ίσως...

KOSSOVO/USKUB (11) [7 Albanians!, 1 Turk, 1 Serb, 1 Bulgarian, 1 Unknown?]
Uskub (4)
Theodore Pavloff Bulgarian LU
Spiro Ristich Serbian CUP
Ali Sefik Bey Albanian I
Yusuf Bey Albanian I
Ipek (1)
Hafiz Ibrahim Efendi Albanian I
Senice/Novi Bazar (1)
Emir Bey Albanian I
Prishtne (1)
Rifat Bey ? ?
Prizren (3)
Abdulaziz Efendi Albanian CUP
Haci Destan Efendi Albanian CUP
Tevfik Nazif [Arican] Albanian CUP
Taslica (1)
Mehmed Izzet Pasha Turk I

MONASTIR (10) [4 Albanians, 2 Serbs, 2 Greeks, 1 Bulgarian, 1 Turk] (that's 11!)
Monastir (4)
Janaki Dimitrijevich Serbian I
Traianos Nallis Greek LU
Pantche Doreff Bulgarian Socialist
Mehmed Vasif Efendi Albanian LU
Ali Fethi [Okyar] Turk CUP
Diber (1)
Sevket [Enon] Albanian LU
Elbasan (1)
Sevket Bey Albanian LU
Goritza/Gorice (2)
Philip Mishe Serbian I
Suleyman Efendi Albanian I
Serfidje (2)
Gregorius Efendi Greek I
Osman Bey Turk CUP

SALONICA (12) [7 Turks, 3 (or 4?) Bulgarians, 1 Greek, 1 Jew]
Salonica (6)
Mehmed Cavid Bey Turk CUP
Emmanuel Carasso Jew CUP
Mustafa Rahmi [Aslan] Turk CUP
Halil Bey Turk CUP
Kiryaki Kocuno Greek I
Jordan Nikolov Bulgarian I
Tchikotchanoff Bulgarian? I?
Drama (2)
Riza Bey Turk CUP
Midhat Sukru [Bleda] Turk CUP
Serres (4)
Alexandre Bujnov Bulgarian I
Hulusi Bey Turk I
Stoju Hadziev Bulgarian I
Dervis Ragib Bey Turk CUP

Ανώνυμος είπε...

3.31

Μαλλον αυτα που πραθεσες ειναι για πεταμα και οχι οι Εγκυκλοπαιδειες.

Συνολο Ελληνων Βουλευτων κατα τις αξιοπιστες "πηγες"σου 3

Δες τωρα τι αναφερει για το θεμα η προπαγανδιστικη σελιδα της διασπορας σου Australian macedonian weekly

23 Greeks, 12 Armenians, 5 Jews, 4 Macedonians, 3 Serbs and 1 Vlach

http://www.australianmacedonianweekly.com/edition/1132_13072010/070_english.html

Δες τωρα τπ πρωτοτυπο κειμενο του Philip Mansel

23 Greeks, 12 Armenians, 5 Jews, 4 Bulgarians, 3 Serbs and 1 Vlach in the elections of 1908

P.Mansel Constantinople p 348

http://www.manorhouse.clara.net/book2/chapter3.htm#_ftn82

Δεν ειναι μονο ο πλαστογραφος της διασπορας σου που βαπτισε ΄μακεδονες¨" τους Βουλγαρους Βουλευτες (ενω εσυ τους αναφερεις ξεκαθαρα σαν Βουλγαρους) αλλα εκθετει με τα γραφομενα του (23 Ελληνες) και σενα που αναφερεις μονο 3.
Δηκαδη ο πραπαγανδιστης της διασπορας σου διαψευδει εσενα και εσυ αυτον.

Ειδες πως πλαστογραφει η προπαγανδα σας και πως ξανα-εγινες ρεζιλι εσυ?

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά αναφέρουν οι Μακεδόνες της Διασποράς τους Μακεδόνες βουλευτές. Αφού κατάγονταν απο την Μακεδονία, ήταν μακεδόνες και όχι βούλγαροι, φυσικά! Όσο για τους 23 «έλληνες», αυτοί ΔΕΝ ήταν απο τη Μακεδονία, αλλά απο την Τουρκία, που ήταν γεμάτη απο τέτοιους τούρκο-«έλληνες», τότε! Απλή λογική, χωρίς εγκυκλοπαίδειες και προπαγάνδες.

Ανώνυμος είπε...

8,41
Μαλλον δεν εχεις καταλαβει τι σου γραψανε.
Οι Βουλευτες ειναι ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ετσι τους ανεφερε και πατριωτης σου παραπανω.Τα στοιχεια που παρουσιαζει η διασπορα σου ειναι χαλκευμενα Γιαυτο και φοβαστε τις Εγκυκλοπαιδειες και τις αναφορες στην Ιστορια

Το τι λει η προπαγανδα σου ειναι αλλο και αλλο αυτο που εγραψε ο συγγραφεας

Αν υπηρχαν δικοι σας βουλευτες θα σας ανεφεραν και στην απογραφη.
Ομως οπως θα δεις παρακατω στον συνδεσμο, σε προσφατη μελετη του Πανεπιστημιου της Αγκυρας για την συνθεση του πληθυσμου της Θεσσαλονικης το 1904 οπου υπαρχουν και αυθεντικα εγγραφα της απογραφης ολοι οι αλλοι εμφανιζονται αναλυτικα εκτος απο σενα

The largest group after the Muslims was those belonging to the
Patriarchate of Istanbul, namely, Orthodox Greeks. Theİr total population
was 311.558 covering 27.4% of the total population of the
province.

The Orthodox Greeks were the largest
group in eight kazas and nahiyes, the six kaza s of them were in Salonica
sancak and two kazas İn Siroz sancak
The Bulgarian Exarchists held the position of the third largest
gorup in the census of Salonica. Their number was less than that of
Muslims and Orthodox Greeks. 226.132 persons who formed
19.9% of the total population of Salonica province were the adherents
of the Bulgarian Exarchate,
The Jews contained 52.623 persons forming
4.6% of the total population of the province. They mainly settled in
the city of Salonica with a number of 46.798. The'ir total population
of Salonica sancak was only 48.867 covering 8.2% of the total population
of Salonica.

αυτα απο τους Τουρκους φιλους σου

http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/19/1151/13523.pdf

Ανώνυμος είπε...

Όχι στα «μακεδονικά» κρασιά από τη FYROM, λέει η Γερμανία




04.12.11




Οινοπαραγωγοί από τη FYROM δεν επιτρέπεται στο μέλλον να εξάγουν κρασιά στην ΕΕ, εάν στην ετικέτα αναγράφεται η λέξη ‘μακεδονικό’. Η ονομασία ανήκει στην Ελλάδα λένε οι γερμανικές αρχές.

Στο τέλος του 2009 οι γερμανικές αρχές διαπίστωσαν ότι στα σουπερμάρκετ πωλείται κρασί με ετικέτα που αναγράφει ‘μακεδονικό’ και ήταν από την FYROM. Εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών , οι γερμανικές αρχές ήθελαν να είναι σίγουρες για το τι πραγματικά ισχύει. Απευθύνθηκαν έτσι στην Κομισιόν και θέλησαν να έχουν μια υπεύθυνη τοποθέτηση επί του ζητήματος.

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας απάντησε ότι ο όρος «μακεδονικός» για τα κρασιά είναι κατοχυρωμένος από την Ελλάδα ήδη από το 1989. Με λίγα λόγια στην ΕΕ επιτρέπεται να εισάγονται κρασιά με τον ονομασία ‘μακεδονικό’ μόνο από την Ελλάδα.