Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

6 Νοε 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θεσσαλονίκη, 26-10-2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
των ντόπιων, γηγενών Μακεδόνων

Με την ανοιχτή επιστολή απευθυνόμαστε προς την Πολιτική και Θρησκευτική Ηγεσία, τους πολιτικούς παράγοντες, αλλά και προς όλους τους επωνύμους και ανώνυμους Έλληνες πολίτες για να γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας ως προς τα τεκταινόμενα από τους εμπόρους του πατριωτισμού, από εθνοκάπηλους και πατριδοκάπηλους εθνικιστές.
Καλούμε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση και ανεξάρτητα από τη θέση τους στα εθνικά θέματα, σε ένα κοινό μέτωπο, κατά της βίας, κατά της επικίνδυνης εθνικιστικής υστερίας και μισαλλοδοξίας, που καλλιεργούν κάποιοι κήρυκες του σκοταδισμού, καθοδηγούμενοι από ελληνοκάπηλα εθνικιστικά, ρατσιστικά Κέντρα, τα οποία προγραμματίζουν το «συνέχθειν» και χλευάζουν το «συμφιλείν έφην»: προγραμματίζουν το μίσος, τη διχόνοια και ειρωνεύονται την ΑΓΑΠΗ, την πανανθρώπινη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Αυτοί οι «υπερπατριώτες» απευθύνουν πρόσκληση για συμμετοχή σε ημερίδα με θέματα «το Μακεδονικό, τη μακεδονική γλώσσα, την προπαγάνδα των γειτόνων στο διαδίκτυο και την «πληρωμένη» εισβολή τους στους Πολιτιστικούς Συλλόγους των ντόπιων Μακεδόνων, τους μηχανισμούς θωράκισης των Συλλόγων και την διαφύλαξη του ελληνικού πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία από προαποφασισμένες πρακτικές ξένων και εγχώριων Κέντρων».
Γράφουν στην πρόσκληση για «πληρωμένη εισβολή στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και ενός πολιτισμού, που κινδυνεύει από προαποφασισμένες πρακτικές ξένων και ενίοτε, εγχώριων Κέντρων».
Είναι ηλίου φαεινότερου, ότι υπονοούν τα μέλη των διοικητικών Συμβουλίων των Πολιτιστικών Συλλόγων των ντόπιων Μακεδόνων. Έμμεσα ονομάζονται από τους εθνικιστές μίσθαρνα όργανα, πράκτορες και προδότες! «Αιδώς Αργείοι»! Ντροπή στους «φύλακες του εθνοφασισμού»! Δεν έχουν τίποτα ιερό και όσιο. Σπιλώνουν αξιοπρέπειες, εκβιάζουν συνειδήσεις! Δημιουργούν ανασφάλεια και υποσκάπτουν την ομόνοια. Καλλιεργούν ενσυνείδητα τη βία, την ανομία, το μίσος, τη διχόνοια, πρακτικές άλλων σκοτεινών εποχών.
Άσχετοι δημοσιογράφοι, ματαιόδοξοι πρώην πρεσβευτές, εμπορεύονται αλόγιστα τις έννοιες του Έθνους και του Πολιτισμού προκειμένου να αναδειχτούν κοινωνικά και περάσουν από την αφάνεια στην πνευματοπολιτική «ανώτερη» τάξη.
Με τη φασίζουσα νοοτροπία, που τους διακρίνει, επιλέγουν για επίτευξη των στόχων τη διαστρέβλωση, την εθνοκάπηλοι, την κινδυνολογία, τη συκοφαντία, τη λασπολογία. Για τους κήρυκες της διχόνοιας, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του σκοταδισμού επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί ο νόμος για «απόπειρα πρόκλησης και διέγερσης των πολιτών σε βιαιοπραγία», πριν υπάρξουν συνέπειες, πριν είναι αργά!
Η απόπειρα πρόκλησης και διέγερσης διαφαίνεται ολοκάθαρα στα δημοσιευθέντα στον τοπικό τύπο από δημοσιογράφο-συνεργάτη αυτών. Γράφουν: «Η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση των λαών στο βωμό του πολιτισμού πρέπει να εντοπίζονται και αποβάλλονται από τις ίδιες τις κοινωνίες, η δομή των οποίων εξαρτάται άμεσα από τα αντανακλαστικά τους σε τέτοιες περιπτώσεις». Με λύπη τονίζουμε, ότι οι διοργανωτές Ημερίδων για να προβαίνουν σε τέτοιου είδους εμφυλιοπολεμικές ενέργειες, για να έχουν τέτοιο «αέρα», πιθανόν να χρηματοδοτούνται από τα «μυστικά κρατικά κονδύλια» από τους φόρους του απλού Έλληνα πολίτη και να εκτελούν «άνωθεν εντολές»! Ευχόμαστε να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εάν η φευγαλέα σκέψη μας είναι πραγματικότητα. εμείς οι ντόπιοι Μακεδόνες απαντούμε: Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
Οι στοχευμένες προσπάθειες μιας ομάδας εθνικιστών της πατρίδας μας να καταστείλουν με μέσο την κινδυνολογία, τη λασπολογία, τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση, το δημοκρατικό δικαίωμα έκφρασης στα μακεδονικά γλέντια των ντόπιων, να τραγουδούν στη μητρική τους γλώσσα τα γεμάτα συναίσθημα και λυρισμό εκατοντάδες μακεδονικά τραγούδια, οι προσπάθειες να «ενοχοποιήσουν», να σπιλώσουν τους πολιτιστικούς συλλόγους των γηγενών Μακεδόνων, υποδεικνύοντας οι οργανωτές της Ημερίδας «μηχανισμούς θωράκισης από την πληρωμένη εισβολή» είναι άκρατος νεοφασισμός, που μόνον στην Ελλάδα ανθίζει. Είναι μια προσχώρηση στην τελετουργία της βίας, του φόβου και του τρόμου.
Οι προσπάθειες τους να τρομοκρατήσουν, φιμώσουν και στη συνέχεια να καθοδηγήσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των ντόπιων πολιτιστικών Συλλόγων με τελικό στόχο τον περαιτέρω εξελληνισμό, την περαιτέρω γενιτσαροποίηση των ντόπιων, αποτελούν κινήσεις εκφασισμού της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Με την προσχεδιασμένη ένταση, τις προβοκατόρικες μεθοδεύσεις επαναφέρουν στη μνήμη των μεγαλύτερων σε ηλικία τις σκοτεινές εποχές, τα μαύρα χρόνια στα μέσα του περασμένου αιώνα, τότε, που ο αδελφός πολεμούσε αδελφό, τότε, που η μάνα αναμαλλιασμένη σπάραζε επάνω στο άψυχο κορμί του σπλάχνου της, τότε, που με τα κομμένα κεφάλια των ντόπιων παίζανε ποδόσφαιρο! Μας θυμίζουν το Γολγοθά των «σλαβόφωνων», τα μαρτύρια τους, που διηγώντας τα είναι να κλαις!
Καταγγέλλουμε τις εμφυλιοπολεμικές, διχαστικές διακηρύξεις, που δημοσίευσαν στον τοπικό τύπο και στο Ιντερνετ.
Αποτελούν πρόσκληση, σάλπισμα για εξέγερση, βία και αιματοχυσία! Στρέφονται κατά της πατρίδας μας κατά της εθνικής ομοψυχίας, που έως σήμερα απολαμβάνουν Αρμένιοι, Βλάχοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Ρομά, ντόπιοι Μακεδόνες, Σαρακατσάνοι και Πόντιοι στη Μακεδονία μας. Οι προβοκατόρικες αντεθνικές ενέργειές τους πρέπει να συναντήσουν την καθολική αντίδραση όλων των δημοκρατικών πολιτών, όλων των κομμάτων, όλων των πολιτειακών παραγόντων.
Επιβάλλεται να διαφυλάξουμε σαν την κόρη του οφθαλμού μας την ελεύθερη έκφραση αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο της κάθε μιας πληθυσμιακής εθνικής η γλωσσικής ομάδας, που προαναφέρουμε. Μόνο ο πολιτισμός, μια πολυπολιτισμική επίθεση ίσως αναστρέψει το κλίμα σωβινισμού, το «πας μη Έλλην βάρβαρος» και στη θέση ριζώσει στην ψυχοσύνθεση των υπερεθνικόφρων Ελλήνων το του θεανθρώπου «ουδέν έστι άρρεν ουδέ θήλυ... πάντες εσμέν», εδραιωθεί μέσα στο είναι τους το ανθρωπιστικό ιδεώδες και ανθίσει το οικουμενικό πανανθρώπινο πνεύμα, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.
Οι επίδοξοι «φρουροί του εθνικισμού» ας έχουν υπόψη, ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στον μεσαίωνα με τις λαιμητόμους. Ανήκουμε στην Ε.Ε. και το Διεθνές Δικαστήριο αποδίδει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ο πλανήτης Γη είναι σήμερα ένα μεγάλο χωριό. Οι ειδήσεις μεταδίδονται αστραπιαία. Με τις αντιδημοκρατικές, ανελεύθερες ενέργειες «αναβαθμίζουν την Ελλάδα» κατατάσσοντας την η Ευρωπαϊκή Ένωση και η παγκόσμια κοινότητα στη «ζηλευτή θέση» της πιο ανελεύθερης, φασιστικής χώρας της Βαλκανικής και ολόκληρης της Ευρώπης. Θα είναι οι μόνοι υπαίτιοι για τη διατάραξη των σχέσεων Ελλάδας και Διεθνών Οργανισμών. Τους καθιστούμε υπόλογους για τον εθνικό διασυρμό.
Τίθεται το ερώτημα. Ποιος πολιτικός η θρησκευτικός ηγέτης, ποιος δήμαρχος, ποιος πολιτειακός, παράγοντας, ποιος πολιτιστικός σύλλογος-σωματείο αλλά και ποιος ανώνυμος, απλός πολίτης θα επικυρώσει με την παρουσία του στην Ημερίδα, το καταστροφικό, προβοκατόρικο έργο των διοργανωτών εθνικιστών; Τα ακόλουθα επιβεβαιώνουν περίτρανα των λόγων μας το αληθές και αποτελούν απάντηση στους οργανωτές της Ημερίδας και όχι μόνον.
1. Η μεγάλη παγκοσμίου εμβέλειας κοινωνιολόγος-διεθνολόγος και συγγραφέας περιωπής, η οποία τιμά τη χώρα διεθνώς κ. Α. Καρακασίδου, προσφυγικής-ποντιακής καταγωγής και όχι μακεδονικής, καταγόμενη από το χωριό Ασσυρο Θεσ/νικης γράφει σε ένα από τα δεκάδες εκδοθέντα βιβλία της με τίτλο «Μακεδονικές ιστορίες και πάθη 1870-1990». Είναι ένα βιβλίο εθνογραφικής ιστορίας, ένας παραδειγματικός απολογισμός της διαμόρφωσης του ελληνικού έθνους.
Διαβάζουμε στο βιβλίο: «η οικοδόμηση του έθνους στην Ελληνική Μακεδονία»: υπήρξε μακρόχρονη και πολύπλοκη διαδικασία, κατά την οποία το επεκτεινόμενο ελληνικό Κράτος εισέδυσε στις τοπικές κοινότητες της περιοχής και μετασχημάτισε ριζικά τις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές σχέσεις της ύστερης Οθωμανικής εποχής».
«Εκτός από την Εκκλησία οι προσπάθειες των τοπικών Ελληνόφωνων εμπορικών ελίτ και ο θεσμός του σχολείου έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία εξελληνισμού των σλαβόφωνων».

2. Ο τύπος δημοσίευσε:
«Λέγεται ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ, είναι 47 ετών. Τυγχάνει επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου διδάσκει Ιστορία Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή. Είχε δώσει στο παρελθόν συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία:
ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ: «Εξηγώ στους φοιτητές μας, ότι δεν υπάρχει Αλήθεια, ούτε στην Ιστορία, ούτε πουθενά. Διότι το ζήτημα της Ελληνικής ταυτότητας είναι σχετικά πρόσφατο κατασκεύασμα. Έχουμε γαλουχηθεί με την αντίληψη, πως είμαστε Έθνος Ανάδελφον, πως δεν κάναμε ποτέ επιθετικό πόλεμο, πως μόνο τα Δίκαιά μας ζητούσαμε και πως οι Μεγάλες Δυνάμεις φταίνε για όλα. Πρέπει να δείτε πως αντιδρούν οι φοιτητές, όταν ανακαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο κακό στη χώρα το έκαναν πάντοτε οι υπερπατριώτες

3. Ο Ούγγρος ιστορικός ISTYAN KERTESZ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Ποιοι είναι οι Μακεδόνες;» στο περιοδικό HISTORIA της Βουδαπέστης αποφαίνεται ότι «εκατό χιλιάδες (100.000) Μακεδόνες ζουν στην πόλη και στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και προσθέτει:
«Την ταυτότητα των Μακεδόνων, που ζουν εντός των ορίων διαφόρων κρατών (δηλαδή εκτός Σκοπίων) και ενισχύει η κοινή γλώσσα και ο πολιτισμός». «Η γλώσσα τους συγγενεύει με τη βουλγαρική και τη σερβοκροατική».

4. Ο Ελβετός καθηγητής κ. R.A. Reiss διορίστηκε το 1914 από την ίδια την Ελληνική Κυβέρνηση για να κάνει μια εθνογραφική έρευνα στην Ελληνική Μακεδονία, στις Νέες Χώρες. Τόνισε στο πόρισμα ο κ. R.A. Reiss: “Αυτούς, που αποκαλείτε βουλγαρόφωνους, εγώ θα τους ονόμαζα απλώς Μακεδόνες. Τα Μακεδονικά δεν είναι η γλώσσα, που μιλούν στη Σόφια, ούτε στο Βελιγράδι. Πρόκειται για μια ξεχωριστή σλαβική γλώσσα, όπως είναι σε μας στην Ελβετία τα romanne, που μιλιούνται δίπλα στα Ιταλικά. Επαναλαμβάνω, ότι η μεγάλη μάζα των κατοίκων της Μακεδονίας παραμένει απλώς Μακεδονική». (Reiss Dr. R.A. “Rapport sur la nouveles provinces greques” Φεβρουάριος 1915).
Ερώτηση: Η Ελληνική Κυβέρνηση γιατί εξαφάνισε, καταχώνιασε το πόρισμα της έκθεσης του κ. R.A. Reiss 1915;

5. Στις 9 Ιουλίου 2000 ο τότε Υπουργός και σημερινός Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη του στο Φλας, τόνιζε: «Ποσώς με ενδιαφέρει, εάν κάποιος ονομάζεται Πομάκους η Βούλγαρος, Μουσουλμάνος η Τούρκος»!
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν αυτή η τοποθέτηση ανοίγει το δρόμο για αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας, ο κ. Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Εάν κάποιος αισθάνεται κάτι ανάλογο η Ελλάδα δεν έχει να τοποθετηθεί».
Ερώτηση: Αφού η Ελλάς δεν έχει να τοποθετηθεί προς τι οι διχαστικές Ημεριδες; Τι φοβούνται;

6. Στις 23 Ιουλίου 1999 μια δημόσια έκκληση στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και σε όλα τα ελληνικά κόμματα από εκπροσώπους Τουρκικής και Μακεδονικής μειονότητας, καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλούσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πλήρη προστασία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δήλωσε δημόσια μέσα στο Κοινοβούλιο, ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις εθνικές μειονότητες και ότι οι συνθήκες τις οποίες έχει προσυπογράψει η Ελλάδα επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτών, που ανήκουν σε μειονότητες.
Ερώτηση: Αφού η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις εθνικές μειονότητες και έχει υπογράψει τον αυτοπροσδιορισμό, γιατί μαίνονται τα εθνικιστικά ελληνικά κέντρα με διχαστικές Ημερίδες;

7. Ο αείμνηστος πολιτικός Λεωνίδας Κύρκος μια φωνή ευθύνης σύστησε σε φίλους και αντιπάλους λίγες ημέρες πριν το θάνατο του: «Σύγκρουση ιδεών ΝΑΙ, όχι βία και μισαλλοδοξία».

Μετά από όλα αυτά θέτουμε την ερώτηση: Προς τι ο καταστροφικός, εμφυλιοπολεμικός ελληνικός εθνικισμός, η προγραμματισμένη εθνικιστική μισαλλοδοξία, αφού ήταν γνωστό παγκόσμια, ότι η πατρίδα μας είναι μια πολυπολιτισμική χώρα, που στο έδαφος της καταγράφονται διαφορές και ιδιαιτερότητες, που συνθέτουν παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και όχι δυνητική απειλή, όπως προβοκατόρικα ισχυρίζονται οι οργανωτές της ημερίδας.
Αυτόχθονες Μακεδόνες, Βλάχοι, Ρομά, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Σαρακατσάνοι, αποτελούμε όλοι μαζί εδω στην Ελληνική Μακεδονία μια ειρηνική πληθυσμιακή ομάδα, όπου τα μέλη της έχουν αναπτύξει μεταξύ τους φιλικές, συγγενικές σχέσεις (κουμπαριές, γάμοι, κτλ.).
Παίρνουν και δίνουν πολιτιστικά στοιχεία, ανταλλάσσουν ό.τι πιο ωραίο και αληθινό έχει κάθε επιμέρους γλωσσική η εθνική ομάδα.
Χορεύουν οι πρόσφυγες και τραγουδούν τα τραγούδια των ντόπιων Μακεδόνων και οι ντόπιοι τους χορούς των Ποντίων! Μοιράζονται χαρές και λύπες: Μοιράζονται τον ενθουσιασμό, τη χρυσαφένια Ανατολή των γηγενών Μακεδόνων, των συμπολιτών τους, οι οποίοι, επί τέλους, μετά από τόσες διώξεις, απαγορεύσεις και λύπες, φοβέρες, κρεμάλες και θάνατο του περασμένου αιώνα, μετά από τόσα δάκρια και ζέλμπες μπορούν να τραγουδούν στη μητρική τους γλώσσα, τη μακεδονική, τα τόσο συγκινητικά, γεμάτα συναίσθημα και λυρισμό εκατοντάδες τραγούδια των πατέρων και παππούδων τους, να ακούνε μια θαυμάσια μακεδονική μουσική, να ξετυλίγουν το μακεδονικό πολιτιστικό μεγαλείο, το μακεδονικό πολιτισμό. Όλες οι επιμέρους ομάδες αποδέχτηκαν το γεγονός, ότι είναι καιρός πλέον και οι ντόπιοι Μακεδόνες να χαρούν, να ανασάνουν, να αποβάλλουν τον τρόμο και το φόβο του χωροφύλακα και τον φόβο από τις ρέγκες, τα μουρουνόλαδα, το εξοντωτικό κυνηγητό, τον
εξανδραποδισμό, το πρώτο ήμισυ του 20ο αιώνα. Πίστεψαν! Πίστεψαν οι γηγενείς Μακεδόνες, πως ήρθε η ώρα να ακούσει η ντόπια μητρική λαλιά, η μακεδονική γλώσσα τους χωρίς το φόβο του χωροφύλακα και τους ομαδικούς όρκους απαγόρευσης τους. Πίστεψαν, πως ήρθε ο καιρός να ακούσουν και από τα ελληνικά ΜΜΕ τα εκατοντάδες μακεδονικά τραγούδια και χοροί, τα ήθη και έθιμα των πατέρων και παππούδων, ο πολιτισμικός μακεδονικός πλούτος, που όμοιος τους δεν υπάρχει στα Βαλκάνια και όχι μόνον. Αυτός ο πλούτος, αυτό το πολιτιστικό μακεδονικό μεγαλείο αποτελεί για όλους τους Μακεδόνες, σε παγκόσμια κλίμακα μουσειακό είδος και σαν τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το οικειοποιηθεί, να το εξελληνίσει η να το ενταφιάσει! Η Ε.Ε. και η Διεθνής Κοινότητα είναι στο πλευρό μας. «Έχουν γνώση οι φύλακες»!
Αλλάξετε κατεύθυνση κ.κ. Διοργανωτές της διχαστικής Ημερίδας. Εγκαταλείψτε τις εθνικιστικές, ρατσιστικές, προβοκατόρικες διακηρύξεις. Συνταχτείτε, ενωθείτε με τους Πόντιους, τους Θρακιώτες, τους ντόπιους Μακεδόνες, τους Βλάχους, τους Ρομά, τους Μικρασιάτες, που αποτελούν μια θαυμάσια συμπαγή οικογένεια. Τις φιλικές σχέσεις, που έχουν αναπτύξει μην τις διαταράξετε, μην σπείρετε ανέμους στις οικογένειες (μεικτοί γάμοι), γιατί η Θεια τιμωρία θα πέσει στις κεφαλές σας, γιατί θα θερίσετε θύελλες! Αλλάξετε πορεία και εστέ βέβαιοι, ότι θα προσφέρετε μέγιστη υπηρεσία στην Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση με τον πύργο σας, τον πύργο της δολοπλοκίας, της σκευωρίας, του παράφρονος εθνικισμού και ρατσισμού, τον πύργο του εθνικού διχασμού, μας υπενθυμίζετε για άλλη μια φορά το «μαίνεται η Ηρωδιάδα», αλλά πολύ περισσότερο το λαϊκό «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»!
Και να γιατί! Γράψατε στον τοπικό τύπο, δημοσιεύσατε, πως επιδιώκουν να κλέψουν τις παραδόσεις μας, να διαβάλλουν την εθνική μας συνείδηση με κάθε μέσο... τον «Πολιτισμό»! Τίθενται απλές αλλά καίριες ερωτήσεις: Ποιοι έκλεψαν παραδόσεις μακεδονικές, ποιοι εκβίασαν με τρομοκρατία συνειδήσεις; Ποιοι όρκιζαν ομαδικά κατοίκους ολόκληρων χωριών να μην μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, ονομάζοντας την γύφτικη; Ποιοι τρομοκρατούσαν με τρύπημα της γλώσσας, κόψιμο αυτιών, ρέγγες και ρετσινόλαδα τους ντόπιους Μακεδόνες στην περίπτωση, που μιλούσαν το «ιδίωμα»; Ποιοι οικειοποιήθηκαν το μακεδονικό χριστουγεννιάτικο έθιμο «Σούρβα μπάμπω» και σήμερα το παρουσιάζουν ως ελληνικό; Ποιοι το μακεδονικό χορό «Ελένο μόμε» το εξελλήνισαν με την ονομασία «Ελένη κόρη» και το βάπτισαν αλεξανδρινό; Ποιοι το 1926-27 άλλαξαν ονόματα πόλεων, χωριών, βουνών, ποταμών, Αγίων στις μακεδονικές εκκλησιές και νεκρών στα μακεδονικά νεκροταφεία; Ποιοι κρέμασαν προβοκατόρικα στα δένδρα αδέλφια 28 και 32 ετών με τον 65χρονο πατέρα τους δεμένο στη ρίζα του δένδρου τοποθετώντας στα πόδια του καλαμιές για να τον κάψουν και με θεατές υποχρεωτικά ολόκληρο το χωριό μικρούς και μεγάλους, γέρους και νέους, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά μέσα σε μια ατμόσφαιρα αρχαίας τραγωδίας; Και όλα αυτά για να εξαναγκάσουν σε φυγή στα όμορα κράτη, τους ντόπιους κατοίκους προκειμένου να εγκαταστήσουν στα άδεια σπίτια πρόσφυγες της Μ. Ασίας!
Ποιοι ελληνοποίησαν τα επώνυμα όλων των γηγενών Μακεδόνων;
Ποιοι μεθοδικά, με δόλιες υποσχέσεις της δεκαετίας του 1950 και 1960 πλησίαζαν στα χωριά εκατοντάδες Μακεδόνες, γονείς Μακεδονόπουλων εφήβων και τους έπειθαν να στείλουν τα παιδιά τους στη νήσο Λέρο για να εκμάθηση δήθεν επαγγέλματος με έξοδα του κράτους, ενώ απώτερος σκοπός ήταν ο εξελληνισμός τους; Ποιοι οδηγούσαν στα μακεδονικά χωριά χιλιάδες γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά στα ελληνικά νυχτερινά σχολεία για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας; Ποιοι εξόριζαν στα νησιά δεκάδες γυναίκες με μικρά παιδιά και σε χρονικό διάστημα 15 μηνών πέθαναν όλοι από πείνα και δίψα, καθόσον οι στρατιωτικές Αρχές απαγόρευσαν στους νησιώτες να προσφέρουν περίθαλψη, να προσφέρουν φαγητό και νερό; Ποιοι και σήμερα ακόμη απαγορεύουν έμμεσα τη μακεδονική γλώσσα; Στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και στους τοπικούς έχουμε ακούσει Βλάχικα, Ρομά, Ποντιακά, Τουρκικά αλλά ουδέποτε Μακεδονικά! Γιατί; Η μακεδονική γλώσσα έχει λέπρα; Ποιοι εξόρισαν χιλιάδες γηγενείς Μακεδόνες στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά και του Εμφυλίου Πολέμου; Πόσες άλλες χιλιάδες ντόπιοι Μακεδόνες βασανίζονταν ανελέητα στα Αστυνομικά Τμήματα; Είναι η όχι οι ντόπιοι Μακεδόνες το κάρφος των οφθαλμών; Στην αυλή του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί. Απόρρητα έγγραφα της Ελληνικής Πολιτείας επιβεβαιώνουν τα καταγγελλόμενα.
Εμείς οι αυτόχθονες μακεδόνες απαιτούμε από τη συντεταγμένη ελληνική πολιτεία μια συγγνώμη για τα εγκλήματα του περασμένου αιώνα και τίποτα περισσότερο. Μακάρι οι οργανωτές της Ημερίδας του διχασμού να αλλάξουν πορεία με Θεία Φώτιση και αγκαλιάσουν τον ντόπιο μακεδονικό πληθυσμό. Για τη συναδέλφωση εμείς πρώτοι δίνουμε το παρόν! Και αυτό, γιατί, όπως τραγούδησε ο μεγάλος μας ποιητής Κ. Παλαμάς: «Κι αν όλα στον κόσμο αυτό χαθούν κι αν όλα στα Τάρταρα γκρεμιστούν, δυο θεοί θα μείνουν ολόρθοι, στητοί επάνω στη γη, η ΑΓΑΠΗ η αιώνια και η αιώνια ΚΑΛΟΣΥΝΗ»!
Προς επίρρωση όλων των, ως άνω, και δικαίωση των θέσεων μας υπενθυμίζουμε:
(α) Την τόσο επίκαιρη συνέντευξη του πρωθυπουργού μας κ. Γ. Παπανδρέου με θέμα τις υπαρκτές η μη μειονότητες στην Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29 Ιουλίου 2001.
(β) Τις θέσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Γ. Παπανδρέου: «Εάν ήσαστε μουσουλμάνος της Θράκης και μιλούσατε τουρκικά και αισθανόσασταν και βλέπατε , ότι έχετε τουρκική καταγωγή κι εάν η Πολιτεία στην οποία ζούσατε σας το αμφισβητούσε, η φυσιολογική αντίδραση θα ήταν να αποξενωθείς από την Πολιτεία. Εάν η συγκεκριμένη Πολιτεία δεν αντιδρούσε αρνητικά, τότε αυτός ο άνθρωπος θα αισθανόταν πολύ πιο Έλληνας πολίτης και δεν θα αισθανόταν την ανάγκη , ότι θα πρέπει να κινηθεί εναντίον της Ελληνικής πολιτείας, για να μπορεί να βρει την ταυτότητα του η το δίκιο του».
Παρατήρηση των ντόπιων Μακεδόνων: Εάν στη θέση της λέξης Τούρκος, ήταν η λέξη Μακεδόνας, το συμπέρασμα θα ήταν το ίδιο η όχι;

Θέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης:

Εκθέσεις οργάνων, εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνουν συνεχώς από το 2005 ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της (βλέπε: http://languagecharter) και την καλούν να λάβει περαιτέρω μέτρα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και τις ελευθερίας έκφρασης των μελών των Μακεδονικών και Τούρκικων Κοινοτήτων που ζουν στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας, ότι στο άρθρο 27 του Σύμφωνου του Συμβουλίου της Ευρώπης προβλέπεται πως «τα άτομα που ανήκουν σε Τουρκική η Μακεδονική Μειονότητα έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το δικό τους πολιτισμό , να ομολογούν και να ασκούν τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις και να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας τους».
Επομένως, υπάρχει διεθνή συμβατική αναγνώριση όλων των εθνικών κοινοτήτων-μειονοτήτων Το πλήθος σχετικών κειμένων των αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών με βάση διεθνή σύμφωνα δεσμεύουν την Ελλάδα, κάθε Έλληνα και κάθε ΗΜΕΡΙΔΑ να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και την πολιτική της Ε. Ένωσης, της οποίας είναι μέλος (βλ. http://languagecharter.pokikhu/sites/languages/L.Macedonian-inRomania.htm
http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2007-files/vivlio-dimitraapokryfa-meionotites.doc )

Εμείς όλοι, «οι Βουλγαρόφωνοι, οι Σλαβόφωνοι, οι Νεσνάμηδες», όπως αποκαλούν τους ντόπιους Μακεδόνες, πράξαμε το καθήκον μας. Σας ενημερώσαμε. Η απόφαση είναι δική σας.
Τελειώνοντας έχουμε χρέος, καθήκον να απευθύνουμε χαιρετισμό σε όλους τους ντόπιους Μακεδόνες:

Αδελφέ μακεδόνα
Περιφρόνησε τους. Μην τους δίνεις σημασία. Άφησε τους να λυσσομανούν. Κανείς δεν πρόκειται να σε πειράξει. Σε προστατεύουν οι νόμοι, το σύνταγμα του κράτους και οι Διεθνείς Οργανισμοί Ευρωπαϊκή Ένωση-ΔΑΣΕ-ΟΗΕ. Ύψωσε με υπερηφάνεια το κεφάλι "Γκορε Γκλαβατα", γιατί σε περιπτώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας είσαι πάντοτε πρώτος!
Άλλοι είναι οι ένοχοι, οι παράνομοι. Αν τολμούν ας πάνε στην Ευρώπη και ας φωνάξουν τι «δουλειές» κάνουν για να τους πάρουν για βρικόλακες απο τον μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση.


Οι ντόπιοι ορθόδοξοι Μακεδόνες


Μη στέρξεις να περικοπεί
έστω και μια καμπύλη
απο τα δαχτυλικά
αποτυπώματα σου.
Άρης Αλεξάνδρου
απόσπασμα απο το ποίημα «Την τρίτη ημέρα»
απο την συλλογή Ευθύτης Οδών 1959


98 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η επιστολή αναφέρεται σε Ημερίδες σαν αυτές

http://edessadee.blogspot.com/2011/10/blog-post_12.html
http://www.petritsi.com/town/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=772&Itemid=99

που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας. Ποιος, αλήθεια, τις χρηματοδοτεί; Μήπως ο ανυποψίαστος άγρια φορολογούμενος Έλληνας πολίτης;

Akritas είπε...

Από την στιγμή που δεν διαχωρίζετε καθαρά την σλαβική πολιτιστική ταυτότητα σας, τότε θα συνεχίζεται το ίδιο τροπάρι και στο ίδιο μοτίβο. Σας αρέσει ή δεν σας αρέσει, υπάρχουν και άλλοι Μακεδόνες, οι οποίοι ανεξάρτητα της μητρικής γλώσσας, δεν είναι και δεν θεωρούνται εθνοτικά και εθνικά ως Σλάβοι.

Από την στιμή που δεν μας αναγνωρίζετε ως Μακεδόνες, τότε οι πρώτοι που παράγετε εθνικισμό είστε εσείς. Αυτός ο εθνικισμός αποκαλείται εθνοπολιτισμικός, ο οποίος και μετά τις τελευταίες πράξεις του ακροδεξιού Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, έχει μετατραπεί ως σωβινιστικός.

Και τελειώνω, οι ημερίδες αυτές το αν θα πετύχουν ή όχι, δεν είναι κ μόνο καθαρό ζήτημα ατζέντας που χρησιμοποιούν, αλλά εξαρτάται και από την συμμετοχή των Μακεδόνων. Εάν νομίζετε ότι είστε και εσείς «πολλοί», τότε διοργανώστε και εσείς ανάλογες ημερίδες.

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Μπίτολα: “Διάσκεψη Μακεδόνων για την κατάσταση των μακεδονικών κοινοτήτων που ζούνε στις γειτονικές πρός το μακεδονικό κράτος χώρες


Ο Σύλλογος των Αιγαιατών Μακεδόνων από την Ελλάδα που έχει έδρα τα Μπίτολα, πραγματοποίησε σήμερα τη δεύτερη διάσκεψη του για την κατάσταση των εθνικά Μακεδόνων στις γειτονικές χώρες.

Στο Συνέδριο, το οποίο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμμετείχαν 70 εκπρόσωποι των μακεδονικών οργανώσεων που δρουν σε όλες τις γειτονικές χώρες (Αλβανία- Ελλάδα- Βουλγαρία).

«Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 1997 και από τότε μέχρι σήμερα καμία πρόοδος ή βελτίωση στα δικαιώματα των Μακεδόνων στις γειτονικές χώρες δεν παρατηρήθηκε».


Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στους Μακεδόνες σε αυτές τις χώρες να οργανωθούν, σε εθνική βάση, και στην Αλβανία, όπου πολλοί Μακεδόνες είχαν την δυνατότητα να δηλώσουν ότι είναι Μακεδόνες πέρα από την απογραφή βρίσκονται σε μια στασιμότητα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Νίκολα Κοστούρσκι.

Στη διάσκεψη υιοθετήθηκαν διάφορα συμπεράσματα που είναι ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μακεδονική εθνική κοινότητα στις γειτονικές χώρες καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα για τη βελτίωση των βασικών ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους.

Η πίεση που ασκείται σε εμάς είναι μεγάλη μόνο και μόνο επειδή είμαστε Μακεδόνες.

Στην προηγούμενη απογραφή στη Βουλγαρία είχαν απογραφεί περίπου 180 χιλιάδες Μακεδόνες και αυτό το έτος απογράφησαν μόνον 1570 Μακεδόνες.

Πρόκειται για γενοκτονία εναντίον των Μακεδόνων στη χώρα αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη Βουλγαρία για τις πράξεις της εναντίον μας, αλλά νομίζω ότι είναι άσκοπο το Δικαστήριο, όταν υπάρχει μια κατάσταση που η Βουλγαρία συνεχίζει να μην σέβεται τις αποφάσεις του», δήλωσε ο Στογιάν Γκεοργκίεφ Νικόλοφ, συμπρόεδρος της οργάνωσης ‘ΟΜΟ Ίλιντε Πιριν’.

Οι εκπρόσωποι των μακεδονικών οργανώσεων στην Αλβανία, στη συνάντηση στα Μπίτολα, αναφέρθηκαν σε μια σειρά παρατυπιών που έγιναν στην απογραφή του πληθυσμού και δήλωσαν ότι δεν δέχονται τα αποτελέσματα της απογραφής, απαίτησαν, μάλιστα, την επανάληψη της απογραφής, με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Για τα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ιωάννου, μέλος της προεδρίας του «Ουράνιου Τόξου», ο οποίος ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές επιτρέπουν στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μακεδονικών οργανώσεων και τη δημιουργία μοναδικών πολιτικών ομάδων για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στα διεθνή θεσμικά όργανα.

Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, μακεδονικής εθνικής καταγωγής, προσπαθούμε να επιτύχουμε τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, πολλά πράγματα έχουμε τη δυνατότητα να τα επιτύχουμε μόνο μέσω των οργάνων της ΕΕ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και μέσα από αυτές τις διαδικασίες δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς στην Ελλάδα, είπε ο Ιωάννου.

Το συνέδριο έκλεισε με την υιοθέτηση μιας δήλωσης που προτρέπει τις διεθνείς οργανώσεις στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο να εφαρμόζουν με συνέπεια τα ψηφίσματα και τις άλλες πράξεις που σχετίζονται με τη ρύθμιση των διεθνών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.

Η διακήρυξη αυτή θα αποσταλεί σε κυβερνήσεις της ΕΕ και στα Κοινοβούλια των χωρών που γειτονεύουν με την Μακεδονία καθώς και στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τους πρόσφυγες στη Γενεύη, στα Σκόπια και στην Αθήνα.



--
Πηγή: Kurir- Скопје

bb είπε...

Akritas, οι Μακεδόνες που εσύ αναφέρεις δηλώνουν ΕΛΛΗΝΕΣ (της Μακεδονίας). Εμείς είμαστε ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ που ανήκουμε στο μακεδονικό έθνος και όχι στο ελληνικό! Αυτοί που εσύ ονομάζεις Μακεδόνες (σκέτο) και που οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικά Έλληνες, είναι αυτοί που πολέμησαν ανελέητα, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, το μακεδονικό έθνος και τον μακεδονικό πολιτισμό. Τώρα τελευταία αυτοί οι ίδιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον μακεδονικό πολιτισμό παρουσιάζοντας τον ως δικό τους (δηλαδή ελληνικό)!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αντε στο εξωτερικο να μαθεις και να ξεστραβωθεις τι σημαινει μακεδονικος πολιτισμος.
Οι Σλαβοι που ηλθαν στα Βαλκανια τον 6ο αιωνα δεν εχουν την παραμικρη συγγενεια με τους Αρχαιους Μακεδονες
Δεν υπαρχει Μουσειο που να ξεχωριζει τον Μακεδονικο απο τον υπολοιπο Ελληνικο Πολιτισμο.
ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Ανώνυμος είπε...

πρόκειται για παράνομες ενέργειες υπερεθνικιστών του βαθέος ελληνικού κράτους...

το οποίο λόγω της ιδεολογικής υφής του ελληνικού έθνους κλέβει και ιδιοποιείται , βαπτίζοντας τα ως ελληνικά , ξένα μη ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία,εν προκειμένω μακεδονικά..

φυσικά αυτές οι ενέργειες γίνονται με την υποστήριξη του ελληνικού κράτους, το οποίο την ίδια στιγμή διώκει παντοιοτρόπως τον μακεδονικό πολιτισμό, του οποίου ο πυρήνας βρίσκεται εδώ στο Σόλουν...

άλλη εθνότητα που να κάνει χρήση του προσωνύμιου μακεδονική, με ξεχωριστό από την πρώτη αλλά και από τις άλλες εθνοτικό περιεχόμενο, δεν υπάρχει ούτε στη Μακεδονία, ούτε πουθενά στον κόσμο...

αντίθετα υπάρχει βλάχικη , αλβανική, εβραϊκή...

όπως και η ιδεολογική ελληνική...

δυστυχώς το ελληνικό κράτος παρότι βαθιά ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ, τα δανεικά και αγύριστα χρήματα της Τροϊκας τα διαθέτει σε παρανοϊκούς εθνικιστές, Ακρίδες και μη, αντί να τους χώνει στη φυλακή για πρόκληση ρατσιστικού μίσους και βίας ...

οι Μακεδόνες αναγνωρίζουν όλες τις εθνοτικές ταυτότητες, ακόμα και την ψευδεπίγραφη ελληνική, την επιθετική ιδεολογική, με την τρισάκις αλλαγή της ονομασίας της...

την ντεφάκτο τουρκική, την οποία αποκρύπτουν οι ελληναράδες Ακρίδες...

οι Μακεδόνες διεκδικούν καιν υπερασπίζονται την ΔΙΚΗ τους ξεχωριστή εθνική ταυτότητα...

δεν επιδιώκουν την καταστροφή άλλης ,ξένης εθνοτικής ταυτότητας..

αντίθετα οι Έλληνες εθνικιστές επιδιώκουν αενάως τον αφανισμό της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας...

γεγονός πο θα διαπιστώσει και η απόφαση της Χάγης, την επόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011...

καταδικάζοντας την Ελλάδα...!!!

δικαιώνοντας τον Δημοκράτη και άοκνο υπερασπιστή της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας , τον Αιγαιάτη Μακεδόνα Νίκολα Γκρουέφσκι από την Αχλάδα/Κρουσορράτι Φλώρινας...

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί είστε εσείς οι ντόπιοι ορθόδοξοι Μακεδόνες που αυτοπροσδιορίζεσται ως εθνικά Μακεδόνες?Μπορείς να μας παρουσιάσεις κάποια στοιχεία?Γιατί δεν κάνετε μια συγκέντρωση να σας δούμε...αλλα στη συγκέντρωση θα έχετε και τα σύμβολα του έθνους σας.Πιστεύω ειναι μια καλή ιδέα.Σταματήστε να μασάτε τα λόγια και βγήτε μπροστά γιατι από λόγια χορτάσαμε...

Ενας Μακεδόνας πάππου προς πάππου!

Ανώνυμος είπε...

Brief history and culture of the ancient Macedonians, Greeks or Slavs?

"Macedonia" and the "Macedonians" have a complicated history. Originally, Macedonia (or Macedon) referred to an ancient despotate in the period of a plethora of ancient Greek tribes and city-states in the 5th century BCE. As the Greek cities of Athens, Sparta, and Thebes collapsed into obsolescence and instability, the great military champion Philip and his son Alexander the Great exploited the equestrian prowess and military efficiency of the Macedonian Greek kingdom to conquer a realm that included all of the Greek tribes, Asia Minor, Egypt, Iran, western Central Asian, and Pakistan, forever reforming the cultural and political framework of Eurasia for the next several centuries






The complete historical, cultural, ethno-racial, and linguistic roots of the region are entirely Greek from the foundation of Macedon as a signficant power in the 5th century until its collapse in the 2nd century before Christ. The Greeks extoll the world-conquering and culture-creating achievements of Alexander the Great, Philip, and Philip V as proof of the glory of a Greek Macedonia. Macedonian nationalists who claim an Alexandrian inheritance insist that Alexander and the ancient Macedonians were of a distinct genetic stock to the Greeks, despite having a Greek culture.

From the 6th century onward, migrating Slavs populated and settled in the Balkans, becoming the main ethnic, cultural, racial, and genetic stock in Macedonia, Serbia, Bulgaria, Bosnia, etc. The Macedonians have since inherited a Slavic culture, language, heritage, religion (Orthodoxy), and identity. This 1,400-year Slavic history is the basis for the claim to a Slavic Macedonia that rivals the Greeks' claim to an ancient Greek Macedon.

ABOUT THE AUTHOR:

James Mayfield is a historian and the Chairman of the European Heritage Library.

http://euroheritage.net/macedoniaalexander.shtml

Ανώνυμος είπε...

ρε 12.29 βγαλε κανενα βιντεακι στο ΥΤ να γινει χαμος παλι οπως με την συνταγη μπακλαβα και αστα αυτα που γραφεις.
Αλλου εχεις ταλεντο

Ανώνυμος είπε...

Στην επίσημη τουρκική απογραφή του 1904-1905 δε γίνεται καμία αναφορά σε “Μακεδόνες Η ίδια απογραφή δείχνει ότι στο Βιλαέτι του Mοναστηρίου τον πληθυσμό αποτελούσαν 670.250 πολίτες, εκ των οποίων οι 250.000 ήταν οι Έλληνες, οι 223.000 μουσουλμάνοι, οι 143.000 Βούλγαροι, οι 13.150 Σέρβοι, οι 6.150 Βλάχοι και οι 4.950 Εβραίοι. Η ίδια απογραφή επίσης δείχνει ότι τον πληθυσμό του Βιλαετίου της Θεσσαλονίκης, εκτός των Sanjak του Divris και του Elbasan, αποτελούσαν 1.070.100 άτομα, εκ των οποίων οι 423.500 ήταν μουσουλμάνοι, οι 362.000 Έλληνες, οι 128.000 Βούλγαροι, οι 69.200 Εβραίοι, οι 8.650 Ρομά, οι 7.350 Βλάχοι και οι 1.400 Σέρβοι.

Οι ίδιοι αριθμοί αντικατοπτρίζονται και στον εθνογραφικό χάρτη, παράρτημα στο έργο του Ιταλού εθνογράφου Amatore Virgilli. Μια απογραφή έλαβε χώρα και στη Γιουγκοσλαβία το 1940. Τα επίσημα αποτελέσματα της εν λόγω απογραφής δεν επέδειξαν αναφορά σε κάποιο Μακεδονικό Έθνος. Σύμφωνα με την απογραφή, ο πληθυσμός της περιοχής της σημερινής ΠΓΔΜ ανερχόταν στα 1.071.426 άτομα, εκ των οποίων οι 710.676 ήταν Σλάβοι (66%), οι 334.285 Αλβανοί και Τούρκοι (31,2%) και οι 26.465 Βλάχοι και Έλληνες (2,8%). Ωστόσο, τι ακριβώς συνέβη στους Σλάβους πολίτες της Νότιας Γιουγκοσλαβίας, η οποία ήταν επίσης μέρος της περιοχής της Vardaska Banovina για λίγο καιρό μετά την μετονομασία της περιοχής σε Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, τον Αύγουστο του 1944; Εξαφανίστηκαν όλοι; Μετανάστευσαν κάπου αλλού; Τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη. Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Τίτο υπό τις εντολές, τις οδηγίες και τις ευλογίες του Στάλιν, καθώς και με τη σλαβική σύμπραξη και πίστη όλων των ολοκληρωτικών συγγενών κομμάτων και κυβερνήσεων στόχευε στην αλλαγή της ονομασίας της περιοχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και στη μετονομασία των κατοίκων της σε “Μακεδόνες” εν μια νυκτί.
Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων 1912-13 δεν υφίστατο “Μακεδονικός” στρατός να προασπίσει τα συμφέροντα των υποτιθέμενων “Μακεδόνων”. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Συνθήκης του Βουκουρεστίου δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του “Μακεδονικού Έθνους”. Η Αναφορά Carnegie του 1914 (Αναφορά της Διεθνούς Επιτροπής επί των Αιτίων και του τρόπου Διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων) όχι μόνο δεν κατέγραψε την ύπαρξη κάποιου “Μακεδονικού” στρατού, αλλά ούτε και πολιτών κάποιου “Μακεδονικού Έθνους”.

bb είπε...

Οι Ελληνάρες καταντούν μονότονοι και βαρετοί όταν επαναλαμβάνουν τα περί αρχαίων Μακεδόνων. Εάν μπορούν να αποδείξουν ότι οι «σλάβοι» ήρθαν από κάπου (από που, αλήθεια;) πριν 1500 χρόνια (;) και ότι οι σύγχρονοι Μακεδόνες είναι οι απόγονοι αυτών, τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες της Μακεδονίας, των οποίων οι καταγωγή είναι άγνωστη, εγκαταστάθηκαν ως έποικοι σε αυτήν την χώρα («ελληνική» Μακεδονία) μόλις το 1922. Μερικοί Έλληνες από την νότια Ελλάδα είχαν εγκατασταθεί εδω μετά το 1912. Συμπέρασμα: ποιοι δικαιούνται να ονομάζονται Μακεδόνες σκέτο;
Όσον αφορά τους γηγενείς Μακεδόνες που δηλώνουν εθνικά Έλληνες, είναι φανερό ότι αυτοί είναι θύματα της ελληνορθόδοξης πατριαρχικής προπαγάνδας. Κανείς δεν τους αρνείται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, αφού μπορούν άνετα να αυτοπροσδιορίζονται πότε ως Έλληνες και πότε ως Μακεδόνες, ανάλογα με τα συμφέροντα τους.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Νατσουλίδου, άξιος ο μισθός σας. Σας περιμένουμε το Σάββατο στο Νέο Πετρίτσι για να δείτε και να ακούσετε τι εστι μακεδονικό βερίκοκο. Φιλάκια παντού.

bb είπε...

Ανώνυμε 4:01, ψάχνεις γωνίες στο τάλιρο? Ακόμα και σήμερα, παρότι υφίσταται μακεδονικό ανεξάρτητο κράτος εδω και μια 20ετια, το μακεδονικό έθνος δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. λόγω των αντιδράσεων της Ελλάδας. Εξ’ αιτίας του ελληνικού ορθόδοξου πατριαρχείου καταργήθηκε το 1762 η μακεδονική αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, οπότε ούτε θρησκευτικά μπορούσαν επίσημα να αναγνωριστούν οι Μακεδόνες η να γίνουν αναφορές γι αυτούς!
Μας δουλεύεις, με τις παρατηρήσεις σου? Υπάρχουμε, και το δηλώνουμε, είτε σου αρέσει, είτε όχι!

Ανώνυμος είπε...

Τα εδεσσαίϊκα μπουμπούκια Δ.Γιουματζίδης και Δ.Ευαγγελίδης που μετέχουν στην εκδήλωση στο Πετρίτσι οργάνωσαν πέρυσι μαζί με τον Καραμπελιά διημερίδα στην Έδεσσα για το Μακεδονικό και τη μακεδονική γλώσσα. Για να ασχολούνται τόσο μεθοδικά προφανώς είναι τρόφιμοι μυστικών κονδυλίων.

Ανώνυμος είπε...

νεοναζιστάκια , σας περιμένουμε στο μακεδονικό παλαιό Πετρίτσι, το γνωστό σε όλους Πέτριτς...

να δείτε πως διασκεδάζουν οι ΕΝΤΙΜΟΙ Μακεδόνες, με μακεδονική μουσική και τραγούδια , με μακεδονικούς χορούς , με μακεδονικές συνταγές και μακεδονική ρακία...

πως γλεντάνε οι Μακεδόνες που ΔΕΝ δηλώνουν ΨΕΥΔΩΣ Ελληνες, γλείφοντας τα κοκαλάκια των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ , όπως κάνουν όσοι Μακεδόνες ψευδώς δηλώνουν Έλληνες, αποκομίζοντας τα οφέλη των τριάντα αργυρίων , ξεπουλώντας την μακεδονική οικογενειακή καταγωγή τους...

ότι και να κάνετε , δεν μπορείτε να αποφύγετε το πεπρωμένο, τον οποίο όπως είπε η Μακεδόνισσα μπάμπω Βάγγα που γεννήθηκε στη μακεδονική Στρούμιτσα και έζησε εδώ στο Πέτριτς και για την οποία έγραψε η εφημερίδα σας, η Ελεύθερη Ώρα,
όλη η Μακεδονία θα ελευθερωθεί σύντομα...

Ανώνυμος είπε...

mpelomore το ποιος σε δουλευει ρωτα τον Γκρουεφσκι που εχει γεμισει την πατριδα σου με αγαλματα ηγετων και ηρωων αλλων λαων

Οσο για τους Ελληνες της Μακεδονιας οι απογραφες των Οθωμανων ειναι αναρτημενες στις Τουρκικες σελιδες και τις βρισκει ο οποιοσδηποτε πανευκολα

Και αφου θελεις και τα ρεστα απο το ταλληρο δες το μανιφεστο του ΝΟΦ τι λεει για τους προγονους σου

σελ 8-9]
Αν ή άρχή τής διαμόρφωσης tou μακεδόνικου έθνους βρίσχεται στo τέλος του 18ου αιώνα, ωστόσο οι ιστορικές ρίζες της κατάγωγής του απλώνονται μέσα στό μεσαίωνα. Άπό τό μεσαίωνα αρχίζει ή δημιουγία τών ιστορικών πρυϋποθέσεων πού πάνω τους στηρίχτηκε τό προτσές της διαμόρφωσης του.
Τόν 6-7ο αιώνα έρχονται καί εγκαθίστανται στή Μακεδονία, οί «μακεδόνες σλάβοι» , όπους τούς λέει ό σοβιετικός καθηγητής τής Ιστορίας Νιχολάϊ Ντερζάβιν. Είναι χωρισμένοι σε φυλές. Oι δραγοβίτσοι, σαγουδάτοι καί ρινχίνοι έγκαθιστονται έξω και κοντά στήν πόλη της θεσσαλονίκης καί στήν περιοχή της. Οι στροϋμτσοι στόν κάτω καί μεσαίο ρουν του Στρυμώνα. Οι μπαρζιάτσοι γύρω άπτό Κίτσεβο, την Πρέσπα, το Πρϊλεπ καί το Βέλες. Αύτοί δημιουργούν τό πρώτο σλαβικό κράτος, τή Σλαβουνία.

αντε περαστικα σου

Ανώνυμος είπε...

όλοι στη συνάντηση στο Πετρίτσι

θα μιλήσει ο πτυχιούχος ιχθυολόγος/ψαρολόγος Δημήτριος Ευαγγελίδης, επιφανής στέλεχος της επταετίας, με θέμα :
πως να διατηρήσετε τους σημερινούς Μακεδόνες ψαρωμένους, τρομοκρατώντας τους


το έργο του θα συνδράμει ο καθηγητής
Δημήτριος Γιουματζίδης, επιφανής αντι-μακεδόνας , του οποίου οι έντιμοι συγγενείς , όπως και του Ευαγγελίδη , δηλώνουν Μακεδόνες σκέτο και όχι Έλληνες

Ανώνυμος είπε...

1-ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την αυτοχθονία των σύγχρονων Μακεδόνων

2- όπως δεν μπορεί να αμφισβητήσει και τον εποικισμό της Μακεδονίας το 1922, από το ελληνικό κράτος , με Τούρκους ελληνόφωνους χριστιανούς.

3- ακόμα όμως και στην υποθετική περίπτωση που οι Μακεδόνες ήταν έποικοι και οι ελληνόφωνοι Τούρκοι γηγενείς , αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός , ότι άλλο Μακεδόνες, άλλο Τούρκοι , άλλο Έλληνες, άλλο Βλάχοι.

4- αν υπήρχε έστω και ψήγμα δεύτερης εθνικής ταυτότητας, οπουδήποτε στο κόσμο, με το προσωνύμιο μακεδονική, τότε σίγουρα οι Μακεδόνες θα έβρισκαν τρόπο να ετεροπροσδιορισθούν.

5- φυσικά τέτοια περίπτωση και ανάγκη ΔΕΝ υφίσταται.
οι Μακεδόνες είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί.
όπως και οι Βλάχοι και Αλβανοί.
αλλά και οι Εβραίοι και οι φερόμενοι Έλληνες

Ανώνυμος είπε...

καλά εκεί στό Βόντεν/Έδεσσα δεν θα πρέπει να τους περιμαζέψουν οι έντιμοι Μακεδόνες συγγενείς τους?

ή είναι απομονωμένοι από την τοπική μακεδονική κοινωνία οπότε δεν ασχολείται κανένας με αυτούς...

ή μήπως τους έλλειψε η μακεδονική στοργή και νοιώθουν μοναξιά...

Ανώνυμος είπε...

γιατί η ελληνική δικαιοσύνη δεν κινείται αυτεπάγγελτα εναντίον των παραπάνω ρατσιστικών εκδηλώσεων μίσους?

έχουμε Δημοκρατία, ή αυτή τελείωσε και δεν μας το Ανακοίνωσαν?

το πρόβλημα δεν είναι τα μυστικά κονδύλια αλλά ο σκοπός τους και η χρήση τους, αυτός της καταστροφής της μακεδονικής γλώσσας , του μακεδονικού έθνους, του μακεδονικού πολιτισμού.

Ευρώπη ανέχεσαι να βλέπεις που σπαταλάνε τα χρήματά σου οι ΥΠΕΡΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΙ ελληνόφωνοι..

Ανώνυμος είπε...

ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός ΔΕΝ ήταν κομμάτι του αρχαιοελληνικού.

ούτε γλωσσικά , ούτε εθνοτικά/πολιτιστικά.

μάλιστα ο αρχαίος μακεδονικός στρατιωτικός πολιτισμός της μακεδονικής σάρισσας και της μακεδονικής φάλαγγας ήταν βαθιά ΑΝΤΙαρχαιοελληνικός, κατατροπώνοντας τους αρχαιοέλληνες στις 2 Αυγούστου του 338 π.χ στη μάχη της Χαιρώνειας.

οι σύγχρονοι Μακεδόνες δεν διεκδικούν ταύτιση με τους αρχαιομακεδόνες , παρά μόνο διαβίωση στον ΙΔΙΟ τόπο, ταυτιζόμενοι μόνο με τους προπαππούδες τους.

σε αντίθεση με τους σημερινούς έλληνες εθνικιστές οι οποίοι ξεφωνίζουν την ΨΕΥΔΗ τους σχέση με τους αρχαιοέλληνες...

με τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση , ούτε πολιτιστική αφού πρόκειται για άξεστους και βάρβαρους , ούτε καν φυσιογνωμική, όπως ο μαυριδερός χρυσαυγιτης αρχηγός τους, ο Μιχαλολιάκος.

Ανώνυμος είπε...

5,35

καλα κοιτα εσυ μην σε ξανατρεξουν οι Αλβανοι μεχρι το Σαρασινοβο οπως το 2001 που παρακαλουσες το ΝΑΤΟ να σε σωσει και μετα ελευθερωνεις ολη την Μακεδονια

κριμα τα 150 αρματα μαχης που σας δωρησαν οι Βουλγαροι και τα ελικοπτερα που πηρατε απο τους Ελληνες.

Ενα τσουρμο Ουτσεκαδες σας εκαναν να τρεχετε σαν λαγοι μεσα στην επικρατεια σας

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Μακεδόνας ΥΠΕΞ: Καμία λύση δεν έγινε αποδεκτή για το όνομα




Η Μακεδονία δεν μπορεί να δεχθεί διεθνή διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, επειδή πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει τις βασικές παραμέτρους κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Το γεγονός ότι η επιλογή του ονόματος του μακεδονικού κράτους έγινε με δημοκρατικό τρόπο, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με την μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στην Σλοβενία – Κροατία, που είχαν μια συνοριακή διαφορά

Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόφσκι.


Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι γίνονται διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι από τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς εξάγεται το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα επεκτείνεται στο θέμα της εθνικής μας μακεδονικής ταυτότητας.

Σύμφωνα με τον Ποπόφσκι, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης που γίνεται με την Ελλάδα δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά , και δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει προσφερθεί καμία λύση στο πρόβλημα για το όνομα, η οποία, λύση, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της χώρας, ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Καμία λύση δεν έγινε, ακόμη, αποδεκτή, ώστε η χώρα να κλείσει δύο βασικά κεφάλαια – την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Νίκολα Ποπόφσκι, υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον αναφερόμενο σταθμό.



Πηγή: Sitel

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Dnevnik: Η Ελλάδα φοβάται την ετυμηγορία της Χάγης



Η Ελλάδα φοβάται την ετυμηγορία της Χάγης, γράφει πρωτοσέλιδα η μακεδονική εφημερίδα



Εάν οι πληροφορίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την ετυμηγορία της Χάγης ήταν ευοίωνες, ο κ. Παπανδρέου δεν θα αναφερόταν στα αποτελέσματα της Χάγης, αυτή τη στιγμή.

Ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε μια ειδοποίηση για την ετυμηγορία, όπως αναλύουν οι πηγές μας, σημειώνει, πρωτοσέλιδα, η μακεδονική εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’.


Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα για την επίτευξη της συναίνεσης θα ενεργήσουν από κοινού, σύμφωνα με την ετυμηγορία της Χάγης, η οποία φαίνεται να φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Αθήνα, όταν, μάλιστα, στην εξουσία θα βρίσκεται μια μεταβατική κυβέρνηση.

Έτσι, ορισμένοι τοπικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο για την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Χάγης, ως έκπληξη.

Τη στιγμή, μάλιστα, που η εσωτερική και η παγκόσμια κοινή γνώμη περίμενε τις επόμενες ελληνικές κινήσεις για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως σωτηρία της χώρας και της ζώνης του ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

To Προγραμμα των εκδηλωσεων ειναι εδω

http://www.startsovo.gr/page1.php

Οποιος θελει απο εσας ας ελθει να σας δουμε γιατι μεχρι τωρα δεν σας ειδαμε πουθενα αλλου εκτος απο το ιντερνετ

Χαιρετισμους απο το ΝΕΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ

Ανώνυμος είπε...

Nατσουλιδου,
Αφου οπως λες δεν υπηραχν Ελληνες στην Μακεδονια πριν το 1912, εξηγησε μας ποιος εξεδιδε τις Ελληνικες εφημεριδες στην Οθωμανικη Μακεδονια και ποιοι τις διαβαζαν

http://www.youtube.com/watch?v=tKU6jX825p4


http://www.youtube.com/watch?v=ujZ4lOVLb9Q

Επισης εξηγησε μας ποιοι και για ποιους εξεδωσαν το Αλφαβηταριο του Μοναστηριου το 1911

http://www.youtube.com/watch?v=I6qjs1ShK8Y

Και ακομα ποιοι ειναι θαμενοι στο Ελληνικο Νεκτροταφειο του Μοναστηριου με χρονολογια 1895,1900,1909 και 1911 στα μνηματα

http://www.youtube.com/watch?v=CU3sxsynfho

http://www.youtube.com/watch?v=BJbDlJH-FJQ

Ακομα εξηγησε μας ποιοι ηταν αυτοι που ιδρυσαν το 1899 στην Θεσσαλονικη τον όμιλο «Φιλόμουσων" που το 1908 συνενωθηκε με τον ΑΣ Ολυμπια και μετονομασθηκε σε ΓΣ Ηρακλης

http://www.macedonian-heritage.gr/MacedoniaTerm/pdf/Macedonia_Term_ch1_pp10-23.pdf

bb είπε...

Ανώνυμε 5:36, αυτά που γράφεις είναι φήμες. Γράψε σε παρακαλώ ιστορικά στοιχεία (π.χ. ακριβής χρονολογία της εγκατάστασης «σλαβικών» φυλών στην Μακεδονία και που εγκαταστάθηκε η κάθε φυλή, ποιες μάχες έγιναν, ποιοι ήταν οι ηγέτες τους και προπαντός ΠΟΙΟΙ κάτοικοι της Μακεδονίας εκδιώχτηκαν και που πήγαν!)

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8:08, ήταν όλοι ελληνόφωνοι Μακεδόνες η Βλάχοι, οι οποίοι στο σπίτι τους μιλούσαν τις μητρικές τους γλώσσες, την μακεδονική και την βλάχικη, όπως συμβαίνει σήμερα με πολλούς δίγλωσσους, στη Μακεδονία, αλλά και αλλού, στην ελληνική επικράτεια.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ξεκάθαρο, ότι το μεγάλο εμπόδιο για την πραγματοποίηση των διαχρονικών στόχων και δικαίων των Μακεδόνων είναι οι ίδιοι οι Μακεδόνες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έχουν μακεδονική Εθνική συνείδηση ,τόσο στη Δημοκρατία της Μακεδονίας , όσο και εκτός (Διασπορά ,Ελλάδα κλπ)
Η πλειοψηφία των Μακεδόνων πιστεύουν κυρίως σε μία πολιτισμική ένωση λόγω των κοινών παραδόσεων μας, δηλαδή μας ενώνουν κυρίως τα έθιμά μας και τίποτα παραπάνω.
Η προσπάθεια για μία ενιαία Μακεδονία και ένα λαό , τον μακεδονικό , είναι πλέον ουτοπία τουλάχιστο στο εγγύς μέλλον , όχι φυσικά μόνο γιατί οι έλληνες στέκονται εμπόδιο ,αλλά γιατί δεν υπάρχει στον λαό μας η μακεδονική συνείδηση και εκπαίδευση.
Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να τύχουν οι μακεδόνες οργανωμένης μακεδονικής εκπαίδευσης, που να βασίζεται στην πραγματική μακεδονική ιστορία , να γαλουχηθούν μερικές γενιές μακεδόνων σε μακεδονικά σχολεία και μετά να ελπίζουμε για κάτι καλό.
Οι αντιμακεδόνες ορθώς υποστηρίζουν ότι ό μακεδονικός λαός είναι εθνικά διασπασμένος και δεν αποτελεί έθνος σήμερα , λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των Μακεδόνων και όχι το αίμα τους .
Οι Μακεδόνες που έτυχαν Ελληνικής παιδείας , στην πλειοψηφία τους είναι καμένα χαρτιά για την υπόθεση της Μακεδονίας
Οι Μακεδονικές οργανώσεις που μας αντιπροσωπεύουν δεν έχουν αγκαλιαστεί από το σύνολο του μακεδονικού λαού και αυτό δεν είναι τυχαίο και φυσικά δεν οφείλεται μόνο στον φόβο που έτσι και αλλιώς έχουμε, αλλά στους στόχους και την ποιότητα των μελλών τους.
Συγκεκριμένα , κάποια από τα μέλη της ηγεσίας του ουράνιου τόξου έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για συνεργασία με την ΕΥΠ και ότι προσπαθούν να διασπάσουν το Μακεδονικό κίνημα και όχι να το ενώσουν προς όφελος των Μακεδόνων .
Κρατούν αξιοσημείωτες ισορροπίες και παρά τις προσπάθειές τους το κόμμα περιθωριοποιείται και απαξιώνεται .
Τα χρόνια περνούν σκόπιμα και τίποτα ουσιαστικό δεν γίνεται για την Μακεδονική εκπαίδευση παρόλο που η διαδικτυακή εκπαίδευση προ πολλού είναι δεδομένη.
Απαίτηση των μακεδόνων πρέπει να είναι η ολοκληρωμένη εκπαίδευση με δημοτικό, λύκειο και πανεπιστήμιο φυσικά μέσω διαδικτύου και μόνο στη μακεδονική γλώσσα.
Γιατί δεν έγινε και δεν γίνεται είναι απορίας άξιο .
Άμεση συνεργασία με τα πανεπιστήμια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και ελεύθερες σπουδές εκεί με υποτροφίες κυρίως από τους πλούσιου Μακεδόνες σε όλο τον κόσμο.
Κανένα παιδί μας δεν πρέπει να περάσει το κατώφλι του σημερινού εθνικιστικού Ελληνικού σχολείου.
Μακριά από κάθε εθνικιστική Ελληνική επιρροή (Εκκλησία κλπ)
Το σύνθημα Γκόρε Γκλάβατα έχει νόημα όταν απευθύνεται σε εκπαιδευμένο –μορφωμένο μακεδονικό λαό από Μακεδονικό εκπαιδευτικό σύστημα και όχι στους σημερινούς Μακεδόνες του Αιγαίου με την Ελληνική παιδεία και μόρφωση.

Ανώνυμος είπε...

Belomore εγω σου γραφω φημες η εσυ δεν ξερεις τι να απαντησεις?

Γραψε" μανιφεστο του ΝΟΦ" στην αναζητηση και διαβασε τα στις σελ 8-9
Τοσο απλο ειναι

Τα υπολοιπα εδω απο το History com

Ethnicity and language

Macedonia has inherited a complex ethnic structure. The largest group, calling themselves Macedonians (about two-thirds of the population), are descendants of Slavic tribes that moved into the region between the 6th and 8th centuries AD. Their language is very closely related to Bulgarian and is written in the Cyrillic script

http://www.history.com/topics/macedonia

Ανώνυμος είπε...

Ρε τρόμπες η Καρακασίδου είναι ανθρωπολόγος και όχι κοινωνιολόγος-διεθνολόγος και στην Άσσυρο έκανε την έρευνα της, δεν είναι από εκεί! Και βέβαια οι γηγενείς του νότιου μισού της Ελληνικής Μακεδονίας που δεν είναι ούτε Σαρακατσάνοι ούτε Βλάχοι ούτε Αρβανίτες ούτε κανενός είδους πρόσφυγες απουσιάζουν από το λόγο σας γιατί η ύπαρξη τους σας χαλάει τα μάλα. Ίσως γι' αυτό απορρίπτετε και τον Λιθοξόου παρά το ότι σας έχει δώσει γη και ύδωρ - ακόμα κι αυτός δεν τους έχει βαφτίσει εξελληνισμένους δικούς σας ακόμα.

Το μίσος σας το βλέπουμε κάθε μέρα - Γκρέτσι Κατίλι ε Ευγενία μου; - μην παραπονιέστε όταν σας επιστρέφει μπούμερανγκ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε 8,53 πας καλα?

Το Μοναστηρι ηταν κατω απο Τουρκικη κυριαρχια και μετα απο Σερβικη και ποτε απο Ελληνικη




Για δες εδω την κοινοποιηση βουλευτικων εκλογων της Μικτης Επιτροπης στο Μοναστηρι απο Μουσουλμανους, Ελληνες και Βουλγαρους τον Σεπτ 1912.

http://history-of-macedonia.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/11/monastiri.png

Την πινακιδα του Ελληνικου καταστηματος στο Μοναστηρι (Μιχαηλ Τικφεσης) κατα την διαρκεια της Κηδειας του Θ Μοδη στα αριστερα της φωτογραφιας την βλεπεις?

http://history-of-macedonia.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/09/monast.jpg


Δες και το βιντεο απο την κηδεια του Θ, Μοδη που ηταν επικεφαλης της "Ελληνικης Επιτροπης Αμυνας Μοναστηριου" της οππιας σκοπός ήταν να πειστεί η Κυβέρνηση Θεοτόκη να ενισχύσει την ένοπλη άμυνα των Ελλήνων της Μακεδονίας κατα των Βουλγαρων Κομμιτατζηδων.


Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1904 ο Θεόδωρος Μόδης, κορυφαίος παράγων του Ελληνισμού στο Μοναστήρι, δολοφονείται σε ενέδρα που του είχαν στήσει βούλγαροι κομιτατζήδες μέσα στην πόλη του Μοναστηριου http://www.youtube.com/watch?v=1S1ZCkv2LhY

Ανώνυμος είπε...

είναι προσβολή για τους έντιμους Μακεδόνες να συμμετέχουν σε αντιμακεδονικές υπερεθνικιστικές εκδηλώσεις, ανέντιμων ανθρώπων.

αντίθετα οι Μακεδόνες συμμετέχουν ΜΑΖΙΚΑ σε μακεδονικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι τοπικές μακεδονικές κοινωνίες , με τους πολιτιστικούς τους Συλλόγους.

σε αυτές χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια, μικρό μέρος, από τα χιλιάδες ΤΟΠΙΚΑ παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδι και χορούς, όπως τους τα μετέφεραν οι παππούδες τους..

με χαρά θα τραγουδούσαν και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν..!!!

σε αυτές τις εκδηλώσεις ευπρόσδεκτοι είναι ακόμα και αντιμακεδόνες γκρεκομάνοι ιδιοτελείς..

αν έχουν το θάρρος , ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα..

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΜΕΡΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΣΥ ΜΠΕΛΟΜΟΡΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΝΟΦ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΝΤΟΣΚΑ?

ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10:01, υπήρχαν γηγενείς Έλληνες στη Μακεδονία? Αφού δεν υπήρχαν Έλληνες ούτε καν στη Πελοπονησσο, αλλά μόνο κάποιοι Γραικοί! Οι «Έλληνες» είναι πρόσφατη εφεύρεση (μετά την ίδρυση του «ελληνικού» κράτους). Για να σας θυμίσω ότι η λέξη Γραικός ήταν συνώνυμο του απατεώνα, κλέφτη, λωποδύτη, για όλους του Ευρωπαίους κι όχι μόνο! Γι αυτό το λόγο άλλαξαν εθνικό όνομα οι Γραικοί!

Ανώνυμος είπε...

6,49 και 10,08 που εισαι ο γνωστος απο την Δραμα, ειπαμε ασε την Ιστορια για αλλους και βγαλε παλι βιντεακι στο ΥΤ με συνταγες μπακλαβα η οτι αλλο θελεις

Ανώνυμος είπε...

10,29

H απαντηση απο τον Αριστοτελη μπας και καταλαβεις κατι γιατι μαλλον ασχετος εισαι

Aristotle in his Meteorologika quotes :


Quote:
Greek text:

«...ἀλλ’ ὥσπερ ὁ καλούμενος ἐπὶ Δευκαλίωνος κατακλυσμός καὶ γὰρ οὗτος περὶ τὸν Ἑλληνικὸν ἐγένετο τόπον μάλιστα, καὶ τούτου περὶ τὴν Ἑλλάδα τὴν ἀρχαίαν. αὕτη δ’ ἐστὶν ἡ περὶ Δωδώνην καὶ τὸν Ἀχελῷον οὗτος γὰρ πολλαχοῦ τὸ ῥεῦμα μεταβέβληκεν ᾤκουν γὰρ οἱ Σελλοὶ ἐνταῦθα καὶ οἱ καλούμενοι τότε μὲν Γραικοὶ νῦν δ’ Ἕλληνες...»

The deluge in the time of Deucalion, for instance, took place chiefly in the Greek world and in it especially about ancient Hellas , the country about Dodona and the Achelous, a river which has often changed its course. Here the Selli dwelt and those who were formerly called Graeci and now Hellenes.

Aristotle Meteorologika 1.352a

Ανώνυμος είπε...

ρε λεβεντη 10,29 αφου δεν υπηρχαν Ελληνες τοτε ο παιανας στην ναυμαχια της Σαλαμινας "ιτε Παιδες Ελληνων" απο τα πληρωματα του Ελληνικου Στολου για ποιο Εθνος ηταν?

Ο Αισχύλος περιγραφει ότι όπως οι Πέρσες πλησίαζαν (ενδεχομένως υπονοώντας ότι οι Πέρσες ήταν ήδη στα στενά τα ξημερώματα), άκουσαν τους Έλληνες να τραγουδούν τον μαχητικό τους ύμνο (παιάνας)

Ὦ παῖδες Ἑλλήνων ἴτε, ἐλευθεροῦτε πατρίδ', ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τέ πατρῴων ἕδη, θήκας τε προγόνων: νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών


παλι αδιαβαστοι εισαστε τρομαρα σας

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:49, οι γηγενείς του νοτίου μισού της ελληνικής Μακεδονίας είναι ΚΑΙ Βλάχοι. Δες αυτό, π.χ.:
http://efessios.gr/agios%20spiridon.html
Ενημερώσου!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 11:00, γιατί μπερδεύεις τα σώβρακα με τις κυλόττες? Άλλο Έλληνες και άλλο Γραικοί. Άλλο Ρωμαίοι, άλλο Ιταλοί! Άλλο Γάλλοι, άλλο Κέλτες, κτλ.
Άλλο αρχαίοι Μακεδόνες, Αιγύπτιοι, Πέρσες και άλλο τα σύγχρονα έθνη με τα ίδια ονόματα.

Ανώνυμος είπε...

Βλαχους εχει πολλους στην Ελλαδα
Και μιας και το ανεφερες ενημερωσου για τις δραστηριοτητες τους

http://www.youtube.com/watch?v=0LBF5WeAxBM

http://www.vlahoi.net/



http://vlahos.xan.duth.gr/sylogoi.htm

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΥΛΟΤΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΥΣ

ΜΠΕΛΟΜΟΡΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΗΝ ΗΡΑΚΛΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΝ ΗΡΑΚΛΟΦΣΚΙ ΑΣΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1912???

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 7 Νοεμβρίου 2011 11:21 μ.μ., κομίζεις γλαύκας εν Αθήναις: Μίλησα για τους γηγενείς Μακεδόνες του νοτίου κομματιού που δεν είναι Βλάχοι ή Σαρακατσάνοι ή Αρβανίτες. Προφανώς και υπάρχουν και τέτοιοι (αλλά δεν είναι οι περισσότεροι ούτε στα πιο υγρά όνειρα του Νακρατζά). Ο Λιθοξόου αναφερόμενος στην γραμμή που διαχωρίζει τη σλαβοφωνία από την ελληνοφωνία μιλάει για διαχωριστικές γραμμές αιώνων. Α και αν είναι να μου δίνεις παράδειγμα βρες κάποιο απο τα ίδια τα Γρεβενά και όχι από την Κατερίνη με Γρεβενιώτες ιδρυτές. :-)

Ανώνυμος είπε...

12.17

To τι λεει ο Λιθοξοου και ο Νακρατζας δεν τα παιρνει κανεις στα σοβαρα ουτε εδω ουτε στο εξωτερικο που δεν τους γνωριζει κανεις.

Γηγενεις Μακεδονες ειναι οι Ελληνες Μακεδονες, Οι σλαβοι κουβαληθηκαν εδω μετα τον 6ο αιωνα και αν ρωτησεις την ετυμολογια της λεξης¨"Μακεδονια" σου λενε για κυλοτες και αλλες μπουρδες ελλειψει επιχειρηματων

Το τι λενε οι Βλαχοι της Ελλαδας ειναιξεκαθαρο

Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι ποτέ εμείς οι ίδιοι οι Βλαχόφωνοι Έλληνες δεν ζητήσαμε την αναγνώριση μας από το κράτος μας, ως μειονότητα, αφού ιστορικά και πολιτισμικά ήμασταν και είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού

http://www.vlachs-popsv.gr/katigories/diabimata/katigories_diabimata1982003.html

οποιος πει σε ενα βλαχο οτι δεν ειναι Ελληνας θα το κανει μαυρο στο ξυλο,
Ολα τα αλλα ειναι παραμυθια της Χαλιμας, τραβα σε ανταμωμα Βλαχων εσυ η καποιος αλλος απο εδω μεσα και θα το διαπιστωσεις

Ανώνυμος είπε...

O αμαθης σχολιαστης στο 11,21 που λεει 'αλλο ελληνας αλλο γραικος" ας διαβασε τι λεει ο Αριστοτελης στο "μετεωρολογικα" για να του λυθει η απορια

.ἀλλ’ ὥσπερ ὁ καλούμενος ἐπὶ Δευκαλίωνος κατακλυσμός καὶ γὰρ οὗτος περὶ τὸν Ἑλληνικὸν ἐγένετο τόπον μάλιστα, καὶ τούτου περὶ τὴν Ἑλλάδα τὴν ἀρχαίαν. αὕτη δ’ ἐστὶν ἡ περὶ Δωδώνην καὶ τὸν Ἀχελῷον οὗτος γὰρ πολλαχοῦ τὸ ῥεῦμα μεταβέβληκεν ᾤκουν γὰρ οἱ Σελλοὶ ἐνταῦθα καὶ οἱ καλούμενοι τότε μὲν Γραικοὶ νῦν δ’ Ἕλληνες

http://users.uoa.gr/~nektar//history/tributes/ancient_authors/Aristoteles/meteorologica.htm

Ανώνυμος είπε...

Νοέμβριος 7, 2011.




Σκόπια.




«Δεν είναι δυνατόν τα Πγδμ και η Βουλγαρία να είχαν μία γλώσσα, τη βουλγαρική»

Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ‘Βέτσερ’ άρθρο του ακαδημαϊκού Μπλάζε Ριστόφσκι, ο οποίος είναι μέλος της «Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» των Σκοπίων.




Πρόκειται για το πρώτο δημοσίευμα μιας σειράς από το νέο βιβλίο του Ριστόφσκι που έχει τίτλο « Η ‘μακεδονική’ αναγέννηση στον 19ο αιώνα).




Γράφει ο συγγραφέας:





«Πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της περιοχής των Σκοπίων προέρχεται μέσα από σύνθετες ιστορικές διαδικασίες που δημιουργήθηκαν από τους Σλάβους (κυρίως από σλαβικές φυλές) οι οποίες συναντώνται κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή αυτή κατά το μεγάλο χρονικό διάστημα από τον V έως τον VII αιώνα.




» Συγκριτικά με τους γείτονες Βουλγάρους, έχουμε εθνικές και ιστορικές διαφοροποιήσεις, αφού αυτοί είναι προϊόν των Θρακών, των Ούννων και των «επτά σλαβικών φυλών» και ενός μικρού μέρους της τουρκικο-μογγολικής φυλής των Βουλγάρων (πρωτοβουλγάρων) που έρχονται από την Ασία το 681, μέσω του Δούναβη, ιδρύοντας το πρώτο βουλγαρικό κράτος στα Βαλκάνια και στους οποίους αργότερα ενσωματώθηκαν και οι Τάταροι», σημειώνει ο καθηγητής.




«Ενώ ο λαός της Μακεδονίας, βρισκόταν μέσα στο εθνικά μικτό Βυζάντιο και δημιούργησε μια κυρίως Μακεδονική-Σλαβική-Βυζαντινή χριστιανική κουλτούρα (στο πρωτότυπο: македонски-славянска-византийска християнска култура). Η Βουλγαρία, η περιοχή δηλαδή, μεταξύ του Δούναβη και του Στάρα Πλάνινα δημιουργήθηκε από τους πρωτοβούλγαρους που ενσωματώθηκαν στον πρωτοβαλκανικό ειδωλολατρικο σλαβικό- θρακικό πολιτισμό και οι δύο αυτοί κόσμοι αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα χωρίς κοινό έδαφος και μέσα στις σχεδόν εχθρικές σχέσεις τους με το Βυζάντιο, το οποίο απέκλειε οποιαδήποτε επαφή μαζί τους».




Και θα συνεχίσει:




«Στη Βουλγαρία η λέξη ‘Χριστιανός’ ήταν συνώνυμη με το ‘Βυζαντινός’ και με αυτήν υποδήλωνε τον εχθρό. Ενώ η διαδικασία εκχριστιανισμού στη γεωγραφική Μακεδονία έγινε πολύ νωρίτερα, από την εποχή της κατάκτησή της, από τους Βουλγάρους» γράφει ο σκοπιανός ακαδημαϊκός στο βιβλίο του.




Ο καθηγητής με το πόνημά του αυτό προσπαθεί να εμπεδώσει στον αναγνώστη ότι η σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, προϋπήρχε της βουλγαρικής και των Βουλγάρων, δεν αποκρύβει ωστόσο την επιρροή που έχει λάβει από την βουλγαρική γλώσσα.





Αντιδράσεις από τη Βουλγαρία





Άμεση ήταν η απάντηση του Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντή του αρχαιολογικού Μουσείου της Σόφιας που χαρακτήρισε ως «ανοησίες χωρίς νόημα» τους ισχυρισμούς του σκοπιανού ακαδημαϊκού Μπλάζε Ριστόβσκι.




«Είμαι βέβαιος ότι κανένας άλλος σοβαρός επιστήμονας στον κόσμο θα μπορούσε να ασχοληθεί με τέτοια επιπολαιότητα και να παρουσιάσει τα χάλια αυτά»




«Είναι ανιστόρητα όσα διατείνεται με πλαστά ιστορικά έγγραφα και με παραλείψεις γεγονότων. Με τέτοιους ιστορικούς σπάμε πλάκα ή γελάμε μαζί τους», δήλωσε ο Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ.

Πηγές: Вечер,και Агенция "Фокус" (Βουλγαρία)

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8 Νοεμβρίου 2011 1:01 π.μ. διάβασε τι γράφει ο άλλος προσεκτικά πριν πετάξεις το σχόλιο σου. Τους Λιθοξόου-Νακρατζά τους αναφέρει σαν παράδειγμα του τι λένε ακόμα και οι συνστρατευόμενοι του Ουράνιου Τόξου, όχι ως ευαγγέλιο. Ούτε και βέβαια σχολιάζει την συνείδηση των Βλάχων, απλώς το γεγονός πως στο νότιο μισό της Ελληνικής Μακεδονίας οι γηγενείς ήταν κυρίως ελληνόφωνοι και στα σίγουρα όχι σλαβόφωνοι σαν τους μισούς προγόνους του Μπέλο και της Γκένσε. Αυτούς τους ελληνόφωνους επειδικτικά τους αγνοούν κι αυτοί, και ο Πασόης και σια. και η παρέα του Παύλε.

Akritas είπε...

Ο Ντάνφορθ, ο οποίος είναι από αυτούς που σας υποστηρίζει σφόδρα και σε βαθμό υποκριτικό, έχει ξεκαθαρίσει δημόσια ότι είστε Σλάβοι, που γεννηθήκατε ως έθνος κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα, αναιρώντας τα περί τέλη 19oυ αιώνα.
Καιρός να το χωνέψετε και να το καταλάβετε.

Ανώνυμος είπε...

Eugene N. Borza was professor of ancient history at Pennsylvania State University and is considered one of the foremost experts on ancient Macedon.

Modern Slavs, both Bulgarians and Macedonians, cannot establish a link with antiquity, as the Slavs entered the Balkans centuries after the demise of the ancient Macedonian kingdom. Only the most radical Slavic factions—mostly émigrés in the United States, Canada, and Australia—even attempt to establish a connection to antiquity [...] The twentieth-century development of a Macedonian ethnicity, and its recent evolution into independent statehood following the collapse of the Yugoslav state in 1991, has followed a rocky road. In order to survive the vicissitudes of Balkan history and politics, the Macedonians, who have had NO HISTORY, need one. They reside in a territory once part of a famous ancient kingdom, which has borne the Macedonian name as a region ever since and was called ”Macedonia” for nearly half a century as part of Yugoslavia. And they speak a language now recognized by most linguists outside Bulgaria, Serbia, and Greece as a south Slavic language separate from Slovenian, Serbo-Croatian, and Bulgarian. Their own so-called Macedonian ethnicity had evolved for more than a century, and thus it seemed natural and appropriate for them to call the new nation “Macedonia” and to attempt to provide some cultural references to bolster ethnic survival.. "Macedonia Redux", in "The Eye Expanded: life and the arts in Greco-Roman Antiquity",


ed. Frances B Tichener & Richard F. Moorton, University of California Press, 1999

http://en.wikiquote.org/wiki/Eugene_N._Borza

Ανώνυμος είπε...

ας μας δείξουν οι Ακρίδες σύγχρονα , διακριτά, ελληνικά πολιτιστικά και όχι ιδεολογικά στοιχεία...

μητρική γλώσσα , ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, χορούς , φορεσιές, νανουρίσματα, μοιρολόγια, τοπωνύμια, μικροτοπωνύμια, παρατσούκλια , κ.λ.π...


δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει ούτε Ένα...

για αυτό κατασκευάσθηκε από τον Κοραή η καθαρεύουσα, για αυτό γίνεται η ταύτιση με τους αρχαιους κάτοικους του τόπου..

για αυτό κλέβουν και ιδιοποιούνται ΞΕΝΑ πολιτιστικά στοιχεία , τουρκικά, μακεδονικά,αλβανικά,βλάχικα..

ΕΛΛΗΝΙΚΟ έθνος , με πολιτιστικά/εθνοτικά στοιχεία ΔΕΝ υφίσταται...

αντίθετα υπάρχει ιδεολογικό ελληνικό έθνος , με επικίνδυνο ρατσιστικό περιεχόμενο , που δημιουργήθηκε τον 18 αιώνα από τους φαναριώτες και τους λοιπούς πατριαρχικούς στη βάση μιάς ψευδούς ιδεολογίας...

όσο για τα μακεδονικά εθνοτικά στοιχεία χιλιάδες ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ μακεδονικά τραγούδια, δεκάδες ξεχωριστοί μακεδονικοί χοροί, εκατοντάδες παροιμίες, ενα εκατομμύριο μικροτοπωνύμια...

το μακεδονικό έθνος , οργανώθηκε πολιτικά στο τέλος του 19 αιώνα, εδώ στο Σόλουν με την ίδρυση του ΒΜΡΟ , στις 6 Οκτωβρίου του 1893...

στην βάση ζωντανού πολιτιστικού υποστρώματος πολλών αιώνων , τουλάχιστον από την σλαβωνική περίοδο του μακεδόνα κύριλου και μεθόδιου...

καμιά αξία δεν έχει η δήλωση Βλάχων της Ελλάδος ότι είναι Έλληνες..

όπως και της Αλβανίας ότι είναι Αλβανοί, η της Βουλγαρίας ότι είναι Βούλγαροι ..

διότι οι Βλάχοι είναι μόνο Βλάχοι και τίποτε άλλο...

όπως και οι Μακεδόνες , είναι μόνο Μακεδόνες και μάλιστα αυτόχθονες...

σε αντίθεση με τους Έποικους με τουρκομογγολική και περσική καταγωγή, ουδεμία σχέση έχοντες με τον αρχαίο πολιτισμό, άσχετα αβν εθνικιστικά ταυτίζονται με αυτό...

Ανώνυμος είπε...

την τουρκομογγολοπερσική απώτερη καταγωγή των μελών του σημερινού βουλγαρικού έθνους και της μητρικής τουρανικής / τουρκικής γλώσσας τους την τεκμηριώνουν δεκάδες πρωτογενείς πηγές..

αποτελεί δε αξίωμα στην εθνολογική επιστήμη, με το οποίο συμφωνεί και ο πυρήνας των Βουλγάρων πανεπιστημιακών...

όπως αποδεκτός είναι και ο γλωσσικός εκσλαβονισμός τους από τους σύγχρονους πρωτομακεδόνες, του οποίου μετεξέλιξη αποτελεί η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα..

η μητέρα των σύγχρονων ανατολικών σλαβικών γλωσσών, όπως διατείνονται οι μελετητές των...

παρόμοια και συγγενική είναι και η καταγωγή των εξ΄ Ασίας καταγομένων συμπολιτών μας , οι οποίοι υπέστησαν γλωσσικό εξελληνισμό λόγω του Πατριαρχείου, αφού προηγούμενα απεδέχθησαν τον χριστιανισμό....

γεγονός το οποίο κρύβουν ως ντροπή, αφού ενώ έχουν τουρκομογγολοπερσική καταγωγή ΨΕΥΔΩΣ δηλώνουν Έλληνες , που κατοικούσαν στον Πόντο και στη Μικρά Ασία...

Ανώνυμος είπε...

Ρε 1,36 και 3,50 απο την Δραμα βγαλτα αυτα που γραφεις εδω σε βιντεακι να γινει χαμος απο τα viewings στο ΥΤ οπως με τα παλια σου βιντεο με τα διαγγελματα που σε εκαναν διασημο

Ανώνυμος είπε...

1912 To χρονικό της απελευθέρωσης της Φλώρινας






6 Νοεμβρίου 1912 το πρωί, οι Μωαμεθανοί προεστοί της πόλης, συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη στον Τεκέ, που βρίσκονταν, όπου είναι σήμερα το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, για να συζητήσουν και αποφασίσουν τι θα πράξουν, εν όψει των επερχόμενων ραγδαίων πολεμικών γεγονότων. Τα γεγονότα τους επίεζαν. Έτσι δεν άργησαν να συμφωνήσουν ότι πρέπει να καλέσουν στην σύσκεψη τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο και μερικούς έλληνες προκρίτους. Εστειλαν, λοιπόν, αντιπροσωπεία από τους Χατζή Τζοφέρ
Χαφίζ και Κιουτσούφ Αμέτ Αγά στον Μητροπολίτη. Οι απεσταλμένοι ανεχώρησαν αμέσως για την Μητρόπολη. Συνάντησαν τον Μητροπολίτη ,
του εζήτησαν να πάει στον Τεκέ, όπου ήσαν μαζεμένοι ο Μουφτής, οι Μπέηδες και οι Αγάδες, ογδόντα τον αριθμό και τον περίμεναν. Ο Πολύκαρπος αρχικά φάνηκε διστακτικός. Μα ύστερα από την επιμονή των δύο απεσταλμένων δέχθηκε. Πήρε μαζί του τον Τέγο Σαπουντζή και τον γιατρό Μενέλαο Βαλάση και πήγαν στον Τεκέ.
Μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα ο Μουφτής Μεχμέτ Χουλουσή εφέντης, ενημέρωσε αμέσως τον Μητροπολίτη γιατί τον ήθελαν. Του είπε ξεκάθαρα ότι ήθελαν να παραδώσουν την Φλώρινα στους έλληνες και να γίνουν για τον σκοπό αυτό οι σχετικές ενέργειες. Χωρίς καμμιά χρονοτριβή αποφασίστηκε η αποστολή επιτροπής στον στρατηγό Γεννάδη, που βρίσκονταν στο Αμύνταιο. Την επιτροπή απετέλεσαν ο Έλληνας αρχιμανδρίτης Παπαθανάσης, ο σχισματικός παπάς Παπαναστάσης, ο γιατρός Μενέλαος Βαλάσης και ο Τούρκος εμπορευόμενος Μεχμέτ Ζαϊνέλ. Η συμμετοχή του σχισματικού παπά στην επιτροπή είχε την έννοια, κατά τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο, της αποδοχής και εκ μέρους των σχισματικών, της καταλήψεως της Φλώρινας από τον Ελληνικό Στρατό. Η Επιτροπή εφοδιάστηκε, κατ' αίτηση των Τούρκων, για το εγκυρότερο της αποστολής της και με την κατωτέρω σύντομη επιστολή του Μητροπολίτη Πολύκαρπου: «Κύριε Διοικητά των Ελληνικών στρατευμάτων, σας γνωστοποιώ ότι οι φίλοι και σύμμαχοι Σέρβοι κατέλαβαν το Μοναστήρι και προχωρούν προς την Φλώριναν. Οι Τούρκοι της Φλωρίνης παρακαλούν να σπεύση ο Ελληνικός στρατός να καταλάβη την πόλιν μετά των συμμάχων Σέρβων και δεν θα φέρουν ουδεμίαν αντίστασιν, ούτε τον υποχωρούντα Τουρκικόν στρατόν θα αφήσουν να αντισταθή». Η επιτροπή, με οδηγό τον Νικόλαο Εξαρχο, ανεχώρησε αμέσως για το Αμύνταιο. Το μήνυμα του Μητροπολίτη παραδόθηκε στον στρατηγό Γεννάδη, ο οποίος το μεταβίβασε με οπτικό τηλέγραφο στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, που βρίσκονταν στην Άρνισσα, απ'όπου διατάχθηκε, όπως γράφει ο Τέγος Σαπουντζής, η επίσπευση της απελευθερώσεως της Φλώρινας.



στις 2.30 μ.μ., όπως προελέχθη, εισήλθε στην πόλη το 1ο Σύνταγμα Ιππικού, υπό τον αντισυνταγματάρχη Ζαχαρακόπουλο και ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Φλώρινας. Την επομένη το πρωί, 8 Νοεμβρίου, εορτή των Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ, εισήλθε θριαμβευτικά στην Φλώρινα ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο και Στρατηλάτης αποκληθείς, επικεφαλής του επιτελείου του και δύο συνταγμάτων, της σιδηράς, όπως απεκαλείτο, 4ης Μεραρχίας.






Η υποδοχή του Διαδόχου έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή στην είσοδο της πόλεως, όπου είχαν συρρεύσει οι κάτοικοι της Φλώρινας, μ' επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο και τους λοιπούς προκρίτους της πόλεως. Οι σκηνές ενθουσιασμού, που εκτυλίχθηκαν κατά την υποδοχή του Διαδόχου και του νικηφόρου ελληνικού στρατού δύσκολα πέννα ανθρώπινη μπορεί να τις περιγράψει. Ήταν για τον λαό της Φλώρινας η κορυφαία στιγμή μιας λυτρωτικής πορείας πέντε αιώνων. Ήταν το ξεχείλισμα της αλύγιστης ψυχής του Φλωρινιώτη, που καρτερικά και αδούλωτος ψυχικά περίμενε την εθνική ανάστασή του. Ηταν η θεία στιγμή του γκρεμίσματος μιας μισητής αυτοκρατορίας και του τέλους ενός βασανιστικού εφιάλτη αιώνων. Αυτά τα πηγαία αισθήματα του Λαού της Φλώρινας, εξέφρασε με στόμφο και πατριωτική έξαρση ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος στις προσφωνήσεις του προς τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, τόσο στη είσοδο της πόλεως όσο και κατά την δοξολογία, που ευθύς αμέσως επακολούθησε στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου

Akritas είπε...

Ανώνυμε 1:36, υπάρχουν καταγραμμένα Μακεδονικά τραγούδια του 1750, σε βιβλιογραφία του 1850.
Κάνε μία βόλτα στο blog μου, μπας και ξεστραβωθείς.

Ανώνυμος είπε...

την συντριπτική πλειοψηφία των εθνοτικών πολιτισμών αφενός μεν χαρακτηρίζει η μεταξύ τους ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ αφετέρου δε η αναμφισβήτητη ΔΙΑΚΡΙΤΟΤΗΤΑ...

αυτό κυρίως οφείλεται στην γεωγραφική τους γειτνίαση και την επακόλουθη ισχυρή αλληλεπίδραση...

π.χ ο ιταλικός με τον γαλλικό..
ο σουηδικός με το νορβηγικό..

ακόμα και ο γερμανικός με τον αυστριακό, παρότι ο αυστριακός ΔΕΝ διαθέτει δική του ξεχωριστή αυστριακή γλώσσα , κάνοντας χρήση της γερμανικής γλώσσας...

παρά ταύτα θεωρείται ξεχωριστός ο αυστριακός πολιτισμός και ουδείς τον αμφισβητεί..

ούτε αμφισβητεί το αυστριακό έθνος, πλην στο παρελθόν από τον Χίτλερ...

παρομοίως το σερβικό και το κροατικό έθνος , παρά την κοινή μέχρι το 1990 σερβοκροατική γλώσσα...

παρομοίως το τσέχικο και το σλοβάκικο έθνος...

σε αντίθεση με το μακεδονικό έθνος το οποίο παρά την διακριτότητα της μακεδονικής γλώσσας και των λοιπών του στοιχείων αμφισβητείται από το τουρκομογγολικής προέλευσης ρατσιστικά ιδεολογικό ελληνικό έθνος, λόγω κυρίως πολιτιστικής συγγένειας με τους γειτονικούς βόρεια πολιτισμούς ...

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρης Δανίκας

Τουρκόσποροι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 52'


Από τους ξένους και τους «εχθρούς» η αλήθεια. Ρίξτε μια ματιά σε κείμενο του Spiegel Online αναρτημένο στις ηλεκτρονικές σελίδες αυτής της εφημερίδας για να ανατριχιάσετε από το μέγεθος της κομματικής φιλαυτίας. Η Οικονομική, πολιτική ελίτ παρέα με πλήθος μεγαλοπαραγόντων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να παρακαλάει, εκλιπαρεί, ακόμα και να απειλεί τον Αντώνη Σαμαρά. Πως πρέπει να συμφωνήσει με τα μέτρα που συνοδεύουν την Δανειακή Σύμβαση. Αλλιώτικα, αν μαζί με τον Παπανδρέου δεν βάλει την τζίφρα του κάτω από μια τέτοια συμφωνία, γιοκ έκτη δόση, τουτέστιν γιοκ Ευρωζώνη. Πράγμα που σημαίνει πάπαλα η αντιμνημονιακή τακτική για τη Νέα Δημοκρατία. Πάπαλα η τάχα μου φιλολαϊκή πολιτική. Πάπαλα η διαφορετική και πατριωτική γραμμή από του Παπανδρέου την «προδοτική» πορεία. Πάπαλα ο θρίαμβος στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και επομένως αμφίβολη η αναρρίχησή του στο θώκο του πρωθυπουργού. Anthony Please. Θυσίασε αυτή την προσωπική σου φιλοδοξία χάριν της πατρίδας. Γιατί όπως ισχυρίζονται όλα τα μεγάλα κεφάλια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος you take it or leave it. Η τα δέχεσαι όλα ή εγκαταλείπεις την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μαζί με τα φράγκα θα πρέπει να εφαρμόσεις τα μέτρα. Αλλιώτικα, όπισθεν ολοταχώς στην τριτοκοσμική δραχμή. Μπας και πρόκειται για προσωπικό καπρίτσιο; Το μεγιστοτεράστιο εμπόδιο και η αθεράπευτη αρρώστια που δέρνει το πολιτικό μας σύστημα είναι πως ακόμα και τώρα στον 21ο αιώνα, δεν έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο από την μήτρα της Οθωμανικής Σουλτανίας. Εκεί η ουσία. Εκεί το τυμπανιαίο πτώμα. Εκεί η εξής ταυτολογία: Το κράτος είναι ιδιοκτησία του κόμματος. Και το Κόμμα ιδιοκτησία του Σουλτάνου. Μ' αυτή την ταυτολογία λειτούργησε η ελληνική πολιτική διαδικασία. Απ' αυτή την ταυτολογία μυθοποιήθηκε του κάθε αρχηγού η Σωτηρολογία. Απ αυτή την ταυτολογία προέκυψε η εκλογική πελατεία. Γι' αυτό συμβαίνει πλιάτσικο στα κρατικά ταμεία. Γι' αυτό δεν λειτουργούν οι θεσμοί. Γι' αυτό ο Λαός περιμένει κάποιον Σωτήρα. Γι' αυτό οι εκπρόσωποι του έθνους είναι υποτελείς στην ηγεσία. Γι' αυτό ο κάθε αρχηγός συμπεριφέρεται και εκλαμβάνεται ως αυτοκράτωρ μοναδικός. Γι' αυτό τα κεφάλαια της ελληνικής Ιστορίας είναι σημαδεμένα από την καταλυτική παρουσία κάποιου εθνοσωτήρα. Γι' αυτό ο διχασμός. Γι' αυτό τέτοιος παράλυτος και σάπιος δικομματισμός. Και γι' αυτό η μοναδική σχέση ανάμεσα στην ελληνική Σουλτανία και οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα είναι απλώς μια ονομασία.

Ανεξάρτητα από τις όποιες εσωτερικές εξελίξεις, η πορεία είναι μία: Ανήκομεν στην Ανατολή. Ουδεμία σχέση με την ευρωπαϊκή κοινωνία. Να γίνω εγώ κουτόφραγκος; Ας γελάσω.

Ορκισμένος τουρκόσπορος μέχρι λιποθυμίας!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
η Αλήθεια να λέγεται...

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

«Η Ελλάδα επιδιώκει την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας

(Άρθρο της αλβανικής εφημερίδας Shqip)


Ο διαπρεπής Αλβανός ιστορικός ,Arben Puto παρουσίασε το βιβλίο του “Lufta italo-greke. Diktatorë dhe Kuisilingë”/ «Ελληνο-Ιταλικός πόλεμος. Δικτάτορες και Κουίσλιγκ» σε εκδήλωση του Μεσογειακού Πανεπιστημίου της Αλβανίας.


Είναι ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο κατά την περίοδο, Οκτώβριος 1940 - Απρίλιος 1941, κατά την οποία, σύμφωνα με το συγγραφέα, δεν έτυχε της ανάλογης ιστορικής μελέτης και καταγραφής, με το δεδομένο ότι η Αλβανία συμμετέχει άμεσα σε αυτά τα γεγονότα.


«Εκτός από θύμα της ιταλικής επιθετικότητας, έπεσε και θύμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό το γεγονός δημιουργεί την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος στα αλβανικά πλαίσια. Η επίθεση των Ιταλών έγινε από την αλβανική επικράτεια και η Αλβανία κατέστη το πεδίο των μαχών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στον πρόλογό του.


Ένα σημαντικό μέρος της έρευνάς του ο συγγραφέας αναφέρεται στην ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου την οποία προσπαθεί να σκιαγραφήσει.

«Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατέστη δυνατή μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία η έννοια της μειονότητας σχετίζεται με δύο κριτήρια: το υποκειμενικό και το αντικειμενικό.

Κατά συνέπεια η έκφραση της βούλησης του ατόμου (η υποκειμενική εκδοχή) δεν είναι αρκετή, δεν αποτελεί λύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις το άτομα δεν μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την αληθινή εθνικότητά του.

Αυτό μπορεί να συμβεί και συμβαίνει με επιχορηγήσεις επί επιχορηγήσεων στα άτομα αυτά και οι αρχές είναι υποχρεωμένες να καταγράψουν την έκφρασή τους.

Αναπόφευκτη συνέπεια της εφαρμογής των υποκειμενικών κριτηρίων ( η έκφραση της βούλησης του ατόμου) θα είναι η τεχνητή αύξηση της μειονότητας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική διάστασή της στον τόπο.

Η ελληνική πλευρά ζητά να γίνει όλο και πιο μεγάλος ο αριθμός της ελληνικής μειονότητας στο Νότο, δυσανάλογα με την υπάρχουσα πλειοψηφία.

Έτσι η ελληνική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη για την Ειρήνη, το έτος 1946, παρείχε τον αριθμό από 300 έως 400 χιλιάδες ελληνόφωνους.

Τώρα μετά από τόσα χρόνια θα πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι, ως αποτέλεσμα της φυσικής αύξησης του πληθυσμού.

Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τα επόμενα αποτελέσματα και ιδίως της τελευταίας απογραφής του 1989.

Στο συνολικό πληθυσμό τα άτομα μη αλβανικής υπηκοότητας ανέρχονταν σε 64.816, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Έλληνες.


Η εθνικότητα αποτελεί ένα οξύ πρόβλημα στην απογραφή του πληθυσμού. Και η μόνη εγγύηση που παρέχεται από αυτήν είναι ο συνδυασμός των δύο κριτηρίων, του υποκειμενικού και του αντικειμενικού.

Το αίτημα να μην περιληφθεί το δικαίωμα της έκφρασης της βούλησης του ατόμου της μειονότητας είναι παράνομο.

Δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα σημαίνει ότι αποκρύπτεται στην πλειοψηφία η ύπαρξη της μειονότητας.

Αυτό θα αποτελούσε όχι μόνον παραβίαση του Συντάγματος αλλά και της ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1993 και επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της Αλβανίας το 1999.

Ανώνυμος είπε...

Η άποψη του άλλου μέρους του καθορισμού της εθνικότητας που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη βούληση του προσώπου (υποκειμενικά κριτήρια), αγνοώντας την πραγματικότητα που αναφέρονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπο (αντικειμενικά κριτήρια), αυτή επίσης είναι παράνομη και προκατειλημμένη.

Πολλές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για να δείξουν ότι ο στόχος τους είναι η τεχνητή αύξηση της ελληνική μειονότητας.

Ο Έλληνας πρόξενος στην Κορυτσά προέτρεψε τους κατοίκους «να μην διστάζουν να λένε ότι είναι Έλληνες».

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ομόνοια» στην πόλη αυτή, ο οποίος έσπασε τους τάφους της Μπομποστίτσας, απαίτησε να καθοριστούν οι κάτοικοι ως Έλληνες, παρότο επρόκειτο για ελληνόφωνους ΒΛΑΧΟΥΣ .

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του κόμματος ΚΕΑΔ, καθόρισε ως υπέρβαση των αιτημάτων για συγκεκριμένα στοιχεία του απογραφόμενου, όπως είναι η σχέση με τη χώρα, η γλώσσα που ομιλείται στην οικογένεια.

Σύμφωνα με αυτόν αυτά θα αποτελούσαν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του ατόμου, γεγονός ψευδέστατο αφού αυτά τα οικογενειακά στοιχεία τα επεξεργάζεται δημόσια αρχή, με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις απορρήτου.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα άτομο αλβανικής εθνότητας μπορεί να εκφράσει τον εαυτό του ως Έλληνα.

Αυτή είναι είναι η λογική της εκστρατείας για την αύξηση του αριθμού της ελληνόφωνης μειονότητας.

Όλα αυτά βρίσκονται στον απόηχο του Μητσοτάκη που είχε επισημάνει ότι «η αλβανική κρατική παρέμβαση καταργεί το δικαίωμα των πολιτών της να δηλώσουν ως εθνική ταυτότητα αυτήν την οποία θέλουν».

Έτσι, στόχος τους είναι να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων μειονοτικών μέσα από διάφορες εθνικότητες ακόμη και της αλβανικής»

Επιδιώκεται παρόμοια κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο

Η αλβανική κοινή γνώμη έχει εκφράσει την ανησυχία της και αυτή δεν είναι «εθνικιστική υστερία».

Είναι εύλογη η ανησυχία της όταν τίθεται εμπρός της ο στόχος προσάρτησης της Νότιας Αλβανίας.


Όλα αυτά μας φέρνουν πίσω στο πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που προέβλεπε τον περιορισμό των αλβανικών εδαφών στο ανατολικό μέρος της χώρας.

Αυτή είναι και η θέση Μητσοτάκη που θέτει ένα σχέδιο παρόμοιο με εκείνο του Κοσσυφοπεδίου, στο οποίο βρισκόταν η αλβανική μειονότητα στο ζυγό της Σερβίας.

Και γιατί η ελληνική κυβέρνηση θέλει αύξηση της ελληνόφωνης μειονότητας;

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει τα ίδια δικαιώματα για την μειονότητά της όπως είχε ζητήσει η Αλβανία από την Γιουγκοσλαβία.

Αλλά οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι 2 εκατομμύρια. Θα πρέπει λοιπόν η κατάσταση να εξισορροπηθεί .

Συνεπώς πρέπει να έχουμε αύξηση του αριθμού της ελληνικής μειονότητας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
μήπως ήλθε ο καιρός να ενεργοποιηθεί αλβανική κυβέρνηση για την κυρίαρχη αυτόχθονη αλβανική κοινότητα που ζεί στην Ελλάδα, όντας απόγονοι των αλβανώ ηρώων Μπιθεκούρα/Κολοκοτρώνη , της Μπουμπουλίνας, του Μπότσαρη, του μουσουλμάνου Αλβανού Οδυσσέα Ανδρούτσου...!!!

Ανώνυμος είπε...

περιμένουμε να μας αποστείλετε ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, δηλαδή τραγούδια αγνώστου στιχουργού, τα οποία μεταδίδονται οικογενειακώς και προφορικώς από γενιά σε γενιά, στην μητρική γλώσσα των γηγενών Mακεδόνων , την μακεδονική...

έτσι θα εμπλουτίσουμε την τοπική μακεδονική παράδοση..

ο συνεργάτης σας κ. Ευαγγελίδης , ψαρολόγος στο επάγγελμα , αντί να ασχολείται επαγγελματικά με θέματα εκτός γνωστικού του πεδίου, προσβάλλοντας την επιστήμη με τις τερατώδεις ατεκμηριώτες απόψεις του και αποκομίζοντας τεράστια προσωπικά οφέλη...

ας ψάξει τα οικογενειακά του κιτάπια και σίγουρα θα βρεί τετοια μακεδονικά τραγούδια, αφού οι παππούδες του ήταν μονόγλωσσοι Μακεδόνες, με μητρική γλώσσα τη μακεδονική, οι οποίοι παπαγάλιζαν στην πατριαρχική εκκλησία , λίγα εκκλησιαστικά ελλληνικά...

ποτέ δεν είναι αργά και για τους μεγαλύτερους εγκληματίες...

Ανώνυμος είπε...

1,00

Δες πιο πανω τι σου εχουν αναρτησει καποιοι για την πσρουσια του Ελληνικου Τυπου, Αθλητικων Συλλογων, Πότλιτιστικων Συλλογων και αλλων δραστηριοτητων της Ελληνικης πλειοψηφιας στην Οθωμανικη Μακεδονια και αν εχεις καποια αντιστοιχα εσυ παραθεσε τα.
Αλλοιως μουγκα οπως τα ψαρια του Ιχθυολογου.
κριμα που πηγανε χαμενα τοσα δολλαρια απο Τοροντο και Μελβουρνη το 2009 για να παρετε μονο 2500 ψηφους στην Μακεδονια

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 3:10, μας παρουσιάζεις την ελληνική προπαγάνδα, η οποία είχε ελάχιστη απήχηση στους μακεδονόφωνους Μακεδόνες και συσπείρωνε μόνο τους ελληνομανείς μακεδονόφωνους δίγλωσσους Μακεδόνες, οι οποίοι τα ελληνικά τα μάθαιναν στα ελληνικά σχολεία, που έκαναν και την πρώτη σχετική προπαγάνδα περί ελληνικότητας της Μακεδονίας, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός ότι οι γηγενείς αυτοί ελληνομανείς ήταν ελάχιστοι, αφού τους αναφέρετε σχεδόν όλους, με τα ονόματα τους, είναι ολοφάνερο, όπως, επίσης, και από το γεγονός ότι αμέσως μετά την «απελευθέρωση» της Μακεδονίας, άρχισε το μαζικό πογκρόμ εναντίον των Μακεδόνων και η εποίκιση με «έλληνες» από την Παλαιά Ελλάδα και την Τουρκία!
Την ιστορία του τόπου μας την γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και χωρίς μακεδονικά σχολεία και προπαγάνδα. Ξεχωρίζουμε επίσης την χονδροειδέστατη προπαγάνδα σας, που βγάζει μάτι!
Όσο για τα χρήματα που παίρνουμε απο τη Διασπορά, αυτά είναι ολοφάνερα. Εσείς, όμως, απο ποιες «μαύρες σακούλες» χρηματοδοτήστε για τις δραστηριότητες της προπαγάνδα σας;

Ανώνυμος είπε...

οι πολιτιστικές δραστηριότητες των Μακεδόνων στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται προσωπικά από τους ίδιους.

σπάνια και ελάχιστα υποβοηθούνται από ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ προσφορές Μακεδόνων του εξωτερικού οι οποίοι παρανόμως εκδιώχθηκαν από το ελληνικό κράτος και τις αυτόχθονες γενέτειρες τους, λόγω δημόσιας χρήσης της μακεδονικής γλώσσας.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ οι εκδηλώσεις των ΑΝΤΙ-Μακεδόνων χρηματοδοτούνται αδρά από ΚΡΑΤΙΚΑ μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού

γεγονός παράνομο και καταδικαστέο.

κανείς δεν αμφισβητεί την δράση του ελληνικού κράτους στην οθωμανική Μακεδονία, με την ίδρυση σχολείων και ελληνόγλωσσων εφημερίδων.

ούτε την δράση του ελληνόφωνου πατριαρχείου.

παρομοίως και την δράση του βουλγάρικου κράτους αλλά και του ρουμάνικου κράτους.

αυτό ουδεμία σχέση έχει με τους γηγενείς Μακεδόνες , οι οποίοι ανεξάρτητο κουτσουρεμένο κράτος έχουν για πρώτη φορά από μόλις το 1990.

Ανώνυμος είπε...

Στατιστική του περιοδικού Τύπου (εφημερίδων) στην πολυεθνική και πολυγλωσσική Θεσσαλονίκη του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα


Πρόκειται για την χρονική περίοδο από το 1864 έως την αλλαγή του αιώνα και λίγο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση/προσάρτηση της Θεσσαλονίκης το 1912.
ΟΙ εφημερίδες που μετρήθηκαν στην στατιστική αυτή έρευνα παρουσίαζαν συνεχή και συμπαγή εκδοτική δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα, ενώ αρκετές από αυτές, κυκλοφορούσαν έως και πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο σύνολο, είναι 206 τίτλοι.


Η εφημερίδα "Ασρ" (=Αιών), έτος έκδοσης 1895
Εξ αυτών:

Τουρκόφωνες: 33
Εβραιόφωνες: 67
Γαλλόφωνες: 38
Βουλγαρόφωνες & Μακεδονόφωνες: 30
Αρμενόφωνες: 11
Ρωσόφονες: 3
Σερβόφωνες: 7
Ιταλόφωνες: 2
Αλβανόφωνες: 3
Ρουμανόφωνες: 2
Γερμανόφωνη: 1
Αγγλόφωνη: 1
Αραβόφωνη: 1

Και ελληνόφωνες;;; -θα ρωτήσει ο αναγνώστης.

Αν δεν κάνατε την πρόσθεση, το άθροισμα των μη ελληνόφωνων εφημερίδων είναι 189.

Συνεπώς, προκύπτει ότι οι ελληνόφωνες ήταν μόλις 17 σε ένα σύνολο 206 τίτλων!!!


Η εβραιόγλωσση εφημερίδα "Αβάντι" της Φεντερασιόν του Αβραάμ Μπεναρόγια


Τα στοιχεία προέρχονται από
Εργασία του ερευνητή του Τύπου στη Θεσσαλονίκη, Μανώλη Κανδυλάκη, και είναι τμήμα εισήγησής του σε επιστημονική ημερίδα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 1992


Δρούλια Λουκία, Κουτσοπανάγου Γιούλα (επιμέλεια), Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου 1784-1974, 4 τόμοι, εκδόσεις Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) και Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ-ΕΙΕ), Αθήνα 2008.
Ερευνα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Ανώνυμος είπε...

axaxxaa,Σωπα ρε που δεν χρηματοδοτουνται, τραβα δες που ανηκει το domain της σελιδας του Τοξου σου

http://maktruth.blogspot.com/2008/11/rainbow-party-values.html

Ανώνυμος είπε...

7,48 Εισαι που εισαι , το μυαλο σσυ δεν το βαζεις να σκεφτει ποιος διαβαζε αυτες τις εφημεριδες, ποιοι συμμετειχαν στους πολιτιστικους συλλογους των Ελληνων, ποιοι ιδρυσαν τον Φιλομουσο και αργοτερα ΓΣ Ηρακλης, την Ολυμπια?
Εχεις να μας αναφερεις καποιο συλλογο αθλητικο ,πολιτιστικο η μουσικο εσυ?
Στο Οθωμανικο κοινοβουλιο του 1908 οι μειονοτητες της Οθ, Αυτοκρατποριας ειχαν εκπροσωπηση απο 23 Ελληνες,4 Βουλγαρους,3 Σερβους,1 Βλαχο και κανενα απο αυτους που εσυ λες οτι εισαι

Ανώνυμος είπε...

8,30

τα στοιχεια που δινεις ειναι ψευδη.
Δεν αναφερεται πουθενα για "30 βουλγαροφωνες και μακεδονοφωνες" αλλα μονο για 30 βουλγαροφωνες.
Το λινκ ειναι εδω για οποιον θελει να το διαπιστωσει

http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/04/statistiki-typou-thessaloniki/

Ανώνυμος είπε...

για λόγους ασφαλείας , εξαιτίας της ΑΝΤΙ-μακεδονικής δράσης του εθνικιστικού ελληνικού κράτους και όχι για οικονομικούς λόγους η ιστοσελίδα του Ουράνιου Τόξου βρίσκεται στο εξωτερικό.

αντί στην Ελλάδα , όπως το ίδιο θα επιθυμούσε.

από την άλλη οι χρηματοδότες του είναι γνωστοί και είναι ΙΔΙΩΤΕΣ και ποτέ το μακεδονικό κράτος.

σε αντίθεση με τους χρηματοδότες του Κόμματος των Ελληνόφωνων ορθόδοξων Βλάχων και Αλβανών στην Αλβανία , οι οποίοι συνδέονται με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.

τα δε μέλη του συνταξιοδοτούνται παρανόμως και παρατύπως από το ελληνικό κρατικό ΟΓΑ.

παρομοίως και ο Πατριάρχης , όπως δημόσια είχε δηλώσει ο Χουντόδουλος, όταν διεκδικούσε την θέση του.

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Μακεδονική Διασπορά :
Ανοικτή επιστολή στα αμερικανικά ΜΜΕ κατά της ελληνικής αντιμακεδονικής προπαγάνδας


Η Μακεδονική Διασπορά στις ΗΠΑ (ОМД) ξεκίνησε σήμερα μια εκστρατεία στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τον ελληνικό προπαγανδιστικό πόλεμο, για τον οποίο πλήρωσε ακριβά, τα τελευταία 20 χρόνια το κράτος της Μακεδονίας, όπως αναφέρεται η επιστολή τους που απευθύνεται στους επικεφαλής και τους συντάκτες των αμερικανικών ΜΜΕ»


Τα παραπάνω αναφέρει, σήμερα το μακεδονικό τηλεοπτικό ‘Κανάλ 5’, το οποίο προβαίνει σε αναδρομή ορισμένων περιστατικών.

Έτσι:

»Από την ανεξαρτησία της, η Μακεδονία, το 1991, αντιμετωπίζει πολλές αδικίες που προκαλούνται από την Ελλάδα, όπως το οικονομικό εμπάργκο, την παραπομπή της Μακεδονίας στον ΟΗΕ για την αλλαγή της εθνικής της σημαίας και τον τελευταίο καιρό, εμποδίζει τη χώρα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Παρά τον ελληνικό προπαγανδιστικό πόλεμο, περισσότερες από 130 χώρες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, αναγνώρισαν την Mακεδονία με το συνταγματικό της όνομα», γράφει η ανοικτή επιστολή των Μακεδόνων της Διασποράς.

Είναι αβάσιμες οι ελληνικές κατηγορίες για αλυτρωτισμό εκ μέρους της Mακεδονίας.

Είναι παράλογο η Mακεδονία με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων κατοίκων να επιτεθεί στην Ελλάδα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, ο οποίος έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχοντας στρατό 40 φορές μεγαλύτερο από τον μακεδονικό.

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την αδικία που προξενεί στις εθνικές μειονότητες στο έδαφός της, συμπεριλμβανομένης της μακεδονικής.

»Η ОМД πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να μένει αδρανής στις αδικίες που έκανε η Ελλάδα στη Μακεδονία.

Καλεί όλους τους Μακεδόνες που βρίσκονται στην Αμερική και όλους τους Αμερικανούς φίλους τους να ενταχθούν στην εκστρατεία ενάντια στην ελληνική αδικία κατά της Μακεδονίας.


--
Πηγή: Канал 5

Ανώνυμος είπε...

οι Μακεδόνες της Ελλάδος :
1- διαχειρίζονται χρήματα ΙΔΙΩΤΩΝ, χωρίς προσωπικό όφελος, με τεράστιο κόστος για την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους.

2- των οποίων σκοπός είναι η προαγωγή και ανάπτυξη της δικής τους μακεδονικής εθνοτικής ταυτότητας.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ οι ελληνόφωνοι εθνικιστές:

1- διαχειρίζονται ΚΡΑΤΙΚΑ χρήματα , αποκομίζοντας τεράστια προσωπικά οφέλη , έχοντας την αμέριστη υποστήριξη του ελληνικού κράτους.

2- ο σκοπός των χρημάτων είναι η καταστροφή και ο αφανισμός του διαφορετικού μακεδονικού πολιτισμού και του διαφορετικού μακεδονικού έθνους.

Ανώνυμος είπε...

Τα σωστα στοιχεια για τον τυπο του 19ου αιωνα στην Θεσσαλονοκικη ειναι αυτα

Στατιστική του περιοδικού Τύπου (εφημερίδων) στην πολυγλωσσική Θεσσαλονίκη του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλική Μετατρούλου στο 2011/04/04


Πρόκειται για την χρονική περίοδο από το 1864 έως την αλλαγή του αιώνα και λίγο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση/προσάρτηση της Θεσσαλονίκης το 1912.
ΟΙ εφημερίδες που μετρήθηκαν στην στατιστική αυτή έρευνα παρουσίαζαν συνεχή και συμπαγή εκδοτική δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα, ενώ αρκετές από αυτές, κυκλοφορούσαν έως και πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο σύνολο, είναι 206 τίτλοι.


Εξ αυτών:

Τουρκόφωνες: 33
Εβραιόφωνες: 67
Γαλλόφωνες: 38
Βουλγαρόφωνες: 30
Αρμενόφωνες: 11
Ρωσόφονες: 3
Σερβόφωνες: 7
Ιταλόφωνες: 2
Αλβανόφωνες: 3
Ρουμανόφωνες: 2
Γερμανόφωνη: 1
Αγγλόφωνη: 1
Αραβόφωνη: 1

Και ελληνόφωνες;;; -θα ρωτήσει ο αναγνώστης.
Αν δεν κάνατε την πρόσθεση, το άθροισμα των μη ελληνόφωνων εφημερίδων είναι 189.
Συνεπώς, προκύπτει ότι οι ελληνόφωνες ήταν μόλις 17 σε ένα σύνολο 206 τίτλων

http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/04/statistiki-typou-thessaloniki/

Οταν παρουσιαζεις στοιχεια για να στηριξεις τις αποψεις σου θα αναφερεις την πηγη που τα βρηκες θα παραθετεις τον συνδεσμο και ΔΕΝ θα παροποιεις τιποτε απο αυτα, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ??

Ανώνυμος είπε...

στην αναφορά για 30 βουλγαρόφωνες εφημερίδες υπάρχε αστερίσκος που επεξηγεί ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και μακεδονόφωνες , διχως όμως να μπορεί να δώσει τον ακριβή τους αριθμό.

επιπρόσθετα βουλγαρόφωνες εφημερίδες σε ΜΗ Βούλγαρους αναγνώστες δεν γίνεται...

αν υπήρχαν Βούλγαροι αναγνώστες πριν 100 χρόνια, τότε τι απέγιναν οι βιολογικοί τους απόγονοι, οι οποίοι λογικά θα ήταν Βούλγαροι...

όταν ακόμα και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης παρά την τερατώδη γενοκτονία, αφήσαν προσωπικά ίχνη , τα οποία είναι παρόντα μέχρι σήμερα...

απλούστατα ως Βούλγαρους θεωρούσαν τους αυτόχθονους Εξαρχικούς Μακεδόνες...

οι απόγονοι των οποίων κατ' ιδία και οικογενειακά δηλώνουν σήμερα Μακεδόνες και όχι Βούλγαροι...

ενίοτε δε και ΔΗΜΟΣΙΑ δηλώνουν Μακεδόνες, με τεράστιο κόστος...

την δε γλώσσα τους βουλγάρικη λόγω έλλειψης μακεδονικού κράτους και αναγνωρισμένης μακεδονικής γλώσσας, φυσικά λόγω σκοπιμοτήτων, σχετικών με τον διαμελισμό της Μακεδονίας...

συνεπώς όλοι γνωρίζουμε ποιός λέγει την ΑΛΗΘΕΙΑ και ποιός τα ΨΕΜΜΑΤΑ...

Akritas είπε...

Τι λόγοι ασφαλείας και μπουρμπούτσαλα. Το domain ανήκει (και προφανώς το πληρώνει) στον ιδιοκτήτη του μακνιους.

Ανώνυμος είπε...

10.09

Ο αστερισκος εχει μπει απο την διαχ, της σελιδας και φαινεταιαπο την επεξηγηση που δινει για υο θεμα αυτο στο σχολιο της απαντωντας σε σχετικη παρατηρηση ενος σχολιστη

Αριθμ σχολιου 5

Βασιλική Μετατρούλου είπε
2011/04/05 στις 11:02
Χαίρομαι που απαντήθηκε το ερώτημα :-) (Να πω την αλήθεια, όταν έγραφα το ερώτημα, εσένα είχα κατά νου, για πιθανή απάντηση, και δε με διέψευσες!!!). Κι εγώ κάτι τέτοιο υποπτευόμουν (ότι οι βουλγαρόφωνες ήταν βουλαγαρόφωνες και μόνο, δηλαδή), αλλά δεν είχα στοιχεία για να υποστηρίξω κάτι τέτοιο""

http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/04/statistiki-typou-thessaloniki/

και οπως σωστα εγραψες"όλοι γνωρίζουμε ποιός λέγει την ΑΛΗΘΕΙΑ και ποιός τα ΨΕΜΜΑΤΑ...""

περαστικα

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΡΙΑ...."αν υπήρχαν Βούλγαροι αναγνώστες πριν 100 χρόνια, τότε τι απέγιναν οι βιολογικοί τους απόγονοι, οι οποίοι λογικά θα ήταν Βούλγαροι...""

ΚΑΛΑ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΝΕΙΓΥ ΤΟΥ 1919 ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ??

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%B5%CF%8A%CE%B3%CF%8D

ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

το maknews είναι απολύτως ιδιωτικός φορέας.

δεν χρηματοδοτείται από το μακεδονικό υπέξ.

όπως συμβαίνει με τα ελληνικά εθνικιστικά Ακριδομπλόγκς, τα έχουν πολυσχιδείς διασυνδέσεις με το βαθύ ελληνικό κράτος και το ταμείο του..

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 10-11-11


Rina lunan me ariun - Αρβανιτόπουλα
μαθαίνουν αλβανικά

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Στα προαύλια δημοτικών σχολείων στην Αλβανία πολλά παιδιά, άρτι αφιχθέντα από την Ελλάδα της οικονομικής δυσπραγίας, στέκονται χωρίς να μπορούν να παίξουν με τους συνομηλίκους τους.

Αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα, ένα πολύβουο μελίσσι από παιδιά, δεύτερης γενιάς μετανάστες, «κατακλύζει» κάθε Κυριακή μια παλιά πολυκατοικία στην Κυψέλη. Στα πέριξ της πλατείας Βικτωρίας, ένα φροντιστήριο μεταμορφώνεται κάθε Σαββατοκύριακο σε σχολείο αλβανικών, όπου όλο και περισσότερες οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους, προκειμένου να είναι προετοιμασμένα σε μια ενδεχόμενη παλιννόστηση.

«Ξεκινήσαμε τα μαθήματα αλβανικών το 2006», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Λόρενς Κόκας, «ψυχή» της αλβανικής κοινότητας. Ο ίδιος ίδρυσε το 2003 φροντιστήριο εκμάθησης υπολογιστών και αγγλικών. «Προσφέραμε το μάθημα και στα αλβανικά, προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία στους συμπατριώτες μου να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα». Η ιδέα του βρήκε γόνιμο έδαφος. «Τότε, διαπίστωσα το υφιστάμενο κενό στη διδασκαλία της αλβανικής», επισημαίνει ο κ. Κόκας, τον οποίο ο Δήμος Αθηναίων και το Εμπορικό Επιμελητήριο βράβευσαν το 2009 ως μετανάστη επιχειρηματία με κοινωνικό έργο.

Ο ίδιος έφθασε το 1996 στη χώρα μας, νιόπαντρος και με το πτυχίο Ιατρικής στο χέρι. «Ηρθα στην Ελλάδα, πρωτίστως για να ενωθώ με την οικογένειά μου, που είχε μεταναστεύσει το 1991». Παρά το ότι ποτέ δεν εργάστηκε ως γιατρός, δεν μετανιώνει. «Εκανα ένα σωρό δουλειές για να επιβιώσω, σπούδασα εξαρχής πληροφορική και ξεκίνησα μια νέα ζωή», διηγείται σε άπταιστα ελληνικά. «Η γιαγιά μου ήταν αρβανίτισα από την Ελλάδα και μου είχε μάθει λίγα ελληνικά, τα οποία λειτούργησαν ως δεκανίκι τους πρώτους μου μήνες στην Ελλάδα».

Την πόρτα, που τότε του «άνοιξε» ασυνείδητα η γιαγιά του, προσπαθεί να κρατήσει και εκείνος ανοιχτή για τη νεώτερη γενιά, προσφέροντας αφιλοκερδώς γλωσσικά μαθήματα.

«Στην αρχή είχαμε 25 μαθητές και φέτος φθάσαμε τους 150 μαθητές και τις οκτώ εθελόντριες καθηγήτριες». Παρόμοια σχολεία λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Κόρινθο, την Πάτρα, τον Βόλο, τα Γιαννιτσά, την Καλαμπάκα και τη Θήβα.

H «επιστροφή» στη γλώσσα καταγωγής επιδέχεται πολλές ερμηνείες. «Οι λόγοι είναι κυρίως συναισθηματικοί, αφού η γλώσσα είναι η γέφυρα επανασύνδεσης με την εναπομείνασα οικογένεια στην Αλβανία», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου. Σε πολλές οικογένειες η γλώσσα συνεχίζεται να «μιλιέται», όμως σε άλλες τα αλβανικά έχουν σιγήσει εδώ και χρόνια. «Πολλοί γονείς χωρίς να γνωρίζουν καλά ελληνικά, τα καθιέρωσαν μέσα στο σπίτι, υποβιβάζοντας όμως την εικόνα τους στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους με το φτωχό τους λεξιλόγιο και τη δυσκολία έκφρασης στα ελληνικά». Φυσικά και η οικονομική κρίση, που έπληξε πρωτίστως τους μετανάστες, συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των εγγραφών. «Κάποιοι γονείς μάς λένε ευθέως ότι προετοιμάζονται να φύγουν, άλλοι το τοποθετούν στο απώτερο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς, πάντως, δεν επιστρέφει με χαρά». Ολοι, ωστόσο, θεωρούν ότι τα αλβανικά θα είναι ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό των παιδιών τους. Το φαινόμενο έχει και ψυχολογική διάσταση: μετά δύο δεκαετίες παραμονής στην Ελλάδα φαίνεται ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τους Αλβανούς μετανάστες να «αυτοπροσδιοριστούν» και η κατάκτηση της γλώσσας είναι το πρώτο βήμα.

«Να μάθει σωστά»
«Εμείς θα πηγαίνουμε, όπου ζουν τα παιδιά μας», απαντά διπλωματικά στην «Κ» ο Ρόμπερτ, πατέρας δύο αγοριών 18 και 10 χρόνων, που εργάζεται στη χώρα μας είκοσι χρόνια. «Ο μεγάλος μου γιος είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ήταν από τους πρώτους μαθητές του σχολείου», θυμάται. Τον μικρότερο γιο έφερε στο σχολείο ακόμα πιο νωρίς «για να μη χάσει χρόνο». Ο Βασίλης, που δουλεύει ως ιδιωτικός υπάλληλος -«αλλά φοβάμαι ότι σε λίγο θα είμαι άνεργος»- περιμένει να σχολάσει ο γιος του από το μάθημα. «Ξέρει να μιλάει, αλλά το θέμα είναι να μάθει γραμματική και να μπορεί να γράφει σωστά, όχι όπως εγώ τα ελληνικά».

Rina lunan me ariun (η Ρίνα παίζει με το αρκουδάκι) ψιθυρίζουν εν χορώ οι είκοσι τέσσερις μαθητές του πρώτου επιπέδου. «Στο σημερινό κεφάλαιο μαθαίνουμε το γράμμα “r” », μας εξηγεί η Εντέλα, «τα παιδιά κουβαλούν στο σχολείο τις διαλέκτους από κάθε περιοχή της Αλβανίας». Το διδακτικό προσωπικό του ιδιότυπου αλβανικού σχολείου αποτελείται από γυναίκες, που στην Αλβανία ήταν εκπαιδευτικοί, αλλά στην Ελλάδα εργάζονται σε άλλους κλάδους. Η Λορέτα, που έχει αναλάβει το τμήμα του δευτέρου επιπέδου, δουλεύει σε ένα ζαχαροπλαστείο και η Μιμόζα, δασκάλα της τρίτης τάξης, είναι baby sitter. Οι δύο δασκάλες μάς εξηγούν, πού συγκλίνουν οι δύο γλώσσες. «Υπάρχουν κοινές λέξεις, έχουμε και εμείς γένη και πτώσεις».
----------------------------------------------------------------------
δυστυχώς η μη αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας από το ελληνικό κράτος καθιστά ντε φάκτο παράνομη την διδασκαλία της.

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες είναι ορθόδοξοι κατακτημένοι από Τούρκους!


Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011, 14:55

Και όχι «κληρονόμοι» των Αθηναίων, της δημοκρατίας και των φιλοσόφων


Με τίτλο «Η σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι Ελλάδα», η οικονομική ιστοσελίδα «el Economista» δημοσιεύει άρθρο στο οποίο διατυπώνεται η άποψη πως οι Έλληνες δεν είναι «κληρονόμοι» της αρχαίας Αθήνας, της δημοκρατίας και των φιλοσόφων αλλά ορθόδοξοι που κατακτήθηκαν από τους Τούρκους.

«Πριν από περίπου ένα χρόνο ένας ανθρωπολόγος μου είπε», γράφει ο καθηγητής J.R. Pin Arboledas που υπογράφει το άρθρο, «πως η σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι Ελλάδα. "Τι εννοείς" τον ρώτησα και μου απάντησε "Όλος ο κόσμος σκέφτεται τη σημερινή Ελλάδα σαν κληρονόμο των Αθηναίων, της δημοκρατίας και των φιλοσόφων, αλλά στην πραγματικότητα (οι Έλληνες) είναι ορθόδοξοι που κατακτήθηκαν από Τούρκους».

Για πέντε αιώνες, μέχρι την ανεξαρτησία τους, αναφέρει το δημοσίευμα, οι Έλληνες βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία. Έμαθαν, γράφει, να επιβιώνουν σε μία αυτοκρατορία δεσποτική κι ανέπτυξαν την υποκρισία και την πονηριά. «Η σκέψη μας είναι διαφορετική από τη δική μας στη δύση, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι με ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας», προσθέτει.

Ανώνυμος είπε...

http://www.infoserres.gr/serres/index.php/2009-01-05-10-01-41/4328-filoskopianoi-kata-hmeridas-sto-neo-petritsi-me-thema-to-makedoniko.html

Ανώνυμος είπε...

ρε Δραμινε 10,09 τι ειναι αυτα που εκανες παλι με τις πλαστογραφιες στις εφημεριδες?
Δεν ειπαμε αστα αυτα και βγαλε κανενα βιντεακι στο Υou Tube με συνταγες να γινει χαμος?

Ανώνυμος είπε...

η εθνοκάθαρση των Μακεδόνων από το Ελληνικό Κράτος και η εκδίωξή τους στις γειτονικές χώρες, έγινε με κριτήριο την ΕΚΔΗΛΩΣΗ κυρίως γλωσσικής μακεδονικής διαφορετικότητας και δευτερευόντως εθνοτικής.

αυτό απλά σημαίνει ότι ΜΟΝΟ ένα μέρος του συνολικού μακεδονικού πληθυσμού υπέστη εθνοκάθαρση...

το ποιό δραστήριο και ζωηρό..

το υπόλοιπο υπέστη ρετσινόλαδο , φυλακές και εξορία , εδώ στην Ελλάδα, γιατί όχι δημόσια αλλά στο σπίτι του ή με τους φίλους του μιλούσε την μητρική του γλώσσα την μακεδονική...

έτσι ένα μεγάλο μέρος των αιγαιατών μακεδόνων παρέμεινε στις πατρογονικές του εστίες και σήμερα αριθμεί το ένα εκατομμύριο.

έχοντας βιολογικούς ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ στις γειτονικές χώρες , με τους οποίους τα τελευταία χρόνια λόγω κατάργησης ενθεν και ένθεν της Βίζας αναθερμαίνουν τις οικογενειακές τους σχέσεις.

υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% της κεντρικής διοίκησης του βουλγάρικου κράτους το αποτελούν πολίτες με γεωγραφική καταγωγή από την αιγαιατική νότια μακεδονία.

οι οποίοι κατά τις οικογενειακές συζητήσεις ξεκάθαρα δηλώνουν Μακεδόνες και όχι Βούλγαροι, όπως φυσικά και οι συγγενείς τους στην Ελλάδα.

γεγονός που τρομάζει τους Βούλγαρους εθνικιστές της συνομοταξίας του Καρακατσάνωφ και Ντιμιτρώφ...!!!

οι οποίοι γνωρίζουν ότι η Βουλγαρία διοικείται από Μακεδόνες, όπως ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας από το Γκότσε Ντέλτσεφ , στο οποίο το 90% είναι Μακεδόνες, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από το Νομό Δράμας, από το οποίο εξεδιώχθηκαν γιατί έκαναν το έγκλημα να είναι Μακεδόνες....

αλλά και κατοικείται από Μακεδόνες , εκτός από την κατεχόμενη περιοχή της Μακεδονίας του Πιρίν , όπου αποτελούν πλειοψηφούσα εθνότητα, και σε όλη την Βουλγαρία, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, στη Σόφια, το Μπουργκάς, το Πλόβντιφ , τη Βάρνα, κ.λ.π

Ανώνυμος είπε...

Νοέμβριος 10, 2011.

Σκόπια.

Η FYROM έχει προβλήματα με την Βουλγαρία και την Αλβανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι , ο ακαδημαϊκός Μπλάζε Ριστόφσκι, εκδότης της «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας», η οποία αποσύρθηκε από την κυκλοφορία μετά από μια σειρά διεθνών αντιδράσεων για τις ανακρίβειες τις οποίες είχε.





«Έχουμε πρόβλημα με τους Βουλγάρους, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν ούτε τη γλώσσα μας (ως ‘μακεδονική’), ούτε το έθνος μας (ως ‘μακεδονικό’). Αν και η Βουλγαρία είχε αναγνωρίσει μια φορά το έθνος μας (ως ‘μακεδονικό’) κατά την περίοδο που αυτονομήθηκε η χώρα μας το 1947, μετά άλλαξε πολιτική. Η βουλγαρική πολιτική είναι της προσέλκυσης του λαού μας (προς την βουλγαρική ιδεολογία). Αυτό επιδιώκει και με την έκδοση των βουλγαρικών διαβατηρίων που βγάζουν συμπολίτες μας για να ανακοινώσει μετά ότι στην ‘Μακεδονία’ ζουν Βούλγαροι. Διαπιστώνουμε ακόμη ότι εκατοντάδες άνθρωποι της περιοχής των Σκοπίων έχουν ψηφίσει στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Βουλγαρίας και έχουν , επίσης, συμμετάσχει στην βουλγαρική απογραφή. Παρουσιάζεται μια πίεση από την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο Ακαδημαϊκός Ριστόφσκι.




Πίεση υπάρχει και από την Αλβανία, η οποία πιστεύει ότι η FYROM κατέχει αλβανικά εδάφη.




«Αυτή είναι η πιο σημαντική πίεση και πρέπει να την επιλύσουμε», τόνισε ο Ριστόφσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ο Ριστόφσκι είναι ο πατέρας της αρχηγού του κόμματος «ДОМ» (των λεγόμενων πρασίνων), Λιλιάνα Ποπόφσκι, η οποία συμμετέχει στο συνασπισμό του κόμματος του Γκρουέφσκι ВМРО-ДПМНЕ.










Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ Μακεδόνες και ΟΧΙ "εθνικά" Μακεδόνες

Δείτε το βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=cyDJOl3Emrk

Αντισυμβατικοί φιλελεύθεροι είπε...

Γειά σας παιδιά.
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ελαφρώς άσχετο με το κείμενο.Υπάρχουν σήμερα επώνυμοι Έλληνες Σλαβομακεδονικής καταγωγής ? Γνωρίζετε κάποιους ?
Πιστεύω πως θα υπάρχουν κάποιοι,αλλά δεν το δηλώνουν...
Για τους μόνους που έχω ακούσει κάτι τέτοιοι είναι για τον Πετσάλνικο και τον Τραϊνό Δέλλα.Αν μπορείτε πείτε μου μερικούς,θα ήθελα να ξέρω,έτσι απο περιέργεια...

Ανώνυμος είπε...

Αντισυμβατικός, πολύ δύσκολο είναι να βρεις κάποιους ντόπιους Μακεδόνες να δηλώνουν Σλαβομακεδόνες.

Ανώνυμος είπε...

Και οι 9 Μούσες στην Πγδμ!




06.11.11







Μετά την υφαρπαγή και οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας οι γείτονες μας έβαλαν πλώρη προς την οικειοποίηση και της Ελληνικής μυθολογίας, καθώς οι αρχές της Πγδμ πρόκειται να ανεγείρουν αγάλματα των 9 Μουσών, αξίας ύψους 500.000 ευρώ!

Ο Δήμος Centar θα καταβάλει περίπου 500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος του έργου "Σκόπια 2014", το οποίο αποτελείται από αγάλματα των 9 Μουσών και δύο λιονταριών τα οποία θα τοποθετηθούν σε μια επίσης αρχαιοπρεπή κιονοστοιχία η οποία θα κτιστεί μεταξύ των κτιρίων του Οργανισμού Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και της Οικονομικής Αστυνομίας. (Στη φωτογραφία η κιονοστοιχία στην οποία θα τοποθετηθούν τα γλυπτά).


Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για την περίοδο μεταξύ 1/1-30/6-2011, ο Miroslav Slavković έλαβε ως πρώτη δόση 392.139 δηνάρια, ή περίπου 6.500 ευρώ για την κατασκευή των γλυπτών λιονταριών. Το ίδιο ποσό δόθηκε κατά την ίδια περίοδο στους Bogoja Anѓelkovski, Ibrahim Bedi και Žarko Baševski, οι οποίοι θα κατασκευάσουν τα γλυπτά των Μουσών (Ευτέρπη-Πολύμνια-Ουρανία,Καλλιόπη-Θάλεια-Τερψιχόρη,Κλειώ-Ερατώ-Μελπομένη αντίστοιχα)

Ο Δήμος Centar υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία "RŽ Institute" AD για την χύτευση των γλυπτών σε μπρούντζο, αξίας περίπου 350.000 ευρώ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, υπεύθυνη για την κατασκευή της αρχαιοελληνικής κιονοστοιχίας είναι η εταιρεία "Beton", η οποία θα κοστίσει 880.000 ευρώ.

Το μόνο που μένει είναι να κατασκευάσουν και μια αρχαία ελληνική Αγορά για να ολοκληρωθεί το κιτς της αρχαιοποίησης! Δεν γνωρίζουν οι αδαείς ότι δεν είναι τα κτίρια που δημιουργούν τον πολιτισμό, αλλά ο πολιτισμός τα κτίρια

Ανώνυμος είπε...

NTOΠΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΛΘΑΝ ΕΔΩ ΜΕΤΑ ΤΟΝ 6ον ΑΙΩΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αντισυμβατικέ

με βάση το τι είναι και οχι βέβαια το τι δηλώνουν αναφέρω:
1- Πέτσος
2- Σαρζέτακης , εκ μητρός από το μακεδονικό Ζέλενιτς/Σκλήθρο
3- Λιάνης , Βλάχος εκ πατρός, Μακεδόνας εκ μητρός
4- Κωφός , εμπειρογνώμων ΥΠΕΞ
5- Παπαθεμελής, από το μακεδονικό χωριό Βυσσώκα/Όσσα ,τουλάχιστον εκ μητρός
6- Τσιόγκας
7 - Μέσκος , ποιητής
8- Καλαμάρας , γλύπτης , καθηγητής Καλών Τεχνών, από Καστοριά
9- Μπλαγκόεφ από Ζαγορίτσανη/Βασιλειάδα Καστοριάς
10- Γκρουέφσκι , από Κρουσορράτι/Αχλάδα Φλώρινας
11- Μισίρκωφ από Πόστολ/Πέλλα Γιαανιτσών.
12- Τσάκρη , από Πέλλα
13 - Ντέλτσεφ από Κιλκίς
14 - Κύρκος, βουλευτής Θεσσαλονίκης
13 - Γερανίδης
14 - Σαπουντζής ,ποδοσφαιριστής
15 - Λιόλιος , καθηγητής ΑΠΘ

πρόκειται για μια μικρή αναφορά

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Γκρούεφσκι στο Λονδίνο: «Τα κράτη της ΕΕ αρνούνται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού




Αντιπροσωπεία του κόμματος ВМРО-ДПМНЕ υπό την ηγεσία του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι εκπληρώνει επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, στη συνάντηση των ηγετών με την ευκαιρία της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το Λονδίνο μιλούν ότι η επίσκεψη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας έγινε μετά από αλλαγή του καταστατικού της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ελληνική αντίδραση και ο αποκλεισμός της Μακεδονίας, και είναι η πρώτη διεθνής πολιτική βούληση που έγινε για την υπεράσπιση της χώρα μας, σημειώνει η μακεδονική εφημερίδα.


Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ομίλησε σήμερα στην σύνοδο των ηγετών για την «Ενίσχυση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα».
Στη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες στον κόσμο, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν σέβονται τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τα θεμέλια της Ένωσης, όπως αυτό το δικαίωμα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού.

«Όταν μιλάμε για την ελευθερία, αναπόσπαστο μέρος της είναι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της αυτό-έκφρασης και της προσωπικής ταυτότητας.

Πιστεύω βαθιά , είμαι βέβαιος, ότι ως πολιτική δύναμη, ενωμένοι στις αξίες και τις πεποιθήσεις μας θα καταφέρουμε να ξεπεράσου αυτήν την πρόκληση, προς το συμφέρον των πολιτών μας και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης και προόδου», τόνισε ο Γκρούεφσκι στο Λονδίνο.


Πηγή: kurir Скопје

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Ποπόφσκι στη μακεδονική εφημερίδα ‘Βέτσερ’: «Να πάψουν οι Έλληνες να μας μπλοκάρουν»


Να πάψουν οι Έλληνες να μας μπλοκάρουν καταχρηστικά, μόνο και μόνο επειδή μπορούν



Η Μακεδονία έχει ισχυρά επιχειρήματα για να πάρει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, στη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου των Υπουργών, το τωρινό Δεκέμβριο, αν και δεν έχει επιλυθεί ακόμα η διαφωνία για το όνομα, με την Ελλάδα.


Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας, Νίκολα Ποπόφσκι, προς την μακεδονική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.

Σύμφωνα με τον Ποπόφσκι, «τα περισσότερα κράτη γνωρίζουν ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά τις πραγματικές αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του καταχρηστικού και παράνομου μπλοκαρίσματος, μόνο και μόνο επειδή της δίνεται το δικαίωμα αυτό, από τα καταστατικά των διεθνών οργανισμών».

Ο Μακεδόνας πολιτικός είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, παράλληλα με την επίλυση της διαφοράς με την Αθήνα για το θέμα του ονόματος.

Ανώνυμος είπε...

SUNDAY, JUNE 26, 2011

Colonist - 1902


Colonist, Volume XLV, Issue 10542, 17 October 1902, Page 3

Macedonians. Alleged Massacres by Turks.

Received October 16, 9.52 p.m.

Six hundred Macedonian women and children have crossed the Bulgarian frontier.

They report that the Turkish troops have destroyed several Christan villages, massacring the inhabitants, and desecrating and burning the church at Serbihov.

The Macedonian Committee has convened, at Sofia, on Sunday, a дпаѕѕ meeting of all provincial Mace-donian societies, and appealed 4o European statesmen to protect Christians.

It has also summoned all Macedonian refugees to defend the national cause.

Ανώνυμος είπε...

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/11/blog-post_13.html#more

Δηλαδή, εάν κατάλαβα καλά, οι διοργανωτές της ημερίδας διεκδικούν την πολιτιστική κληρονομιά όλων των γηγενών Μακεδόνων, αυτών που αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Μακεδόνες και αυτών που συτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Έλληνες, ως δική τους (ελληνική)!
Γιατί δεν διεκδικούν αυτοί οι Ελληνάρες ως αποκλειστικά ελληνική και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων (Ελλήνων και Τούρκων), των Μικρασιατών (Ελλήνων και Τούρκων), των Αρβανιτών (Ελλήνων και Αλβανών), των Βλάχων (Ελλήνων και Αρουμάνων), κτλ.
ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟΚΛΗΣΤΙΚΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ?????
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα!

Ανώνυμος είπε...

10,38

Για ποιο πολιτισμο ακριβως μιλας?
Αυτον που εφεραν οι Σλαβοι στα βαλκανια τον 6ο αιωνα?
Γιατι οτι πολιτισμος υπηρχε μεχρι τοτε ηταν αποκλειστικα Ελληνικος
Μαθε ιστορια του πολιτιασμου

http://www.thegreatcourses.com/tgc/courses/course_detail.aspx?cid=323

Ανώνυμος είπε...

Μα ακριβώς αυτά τα πολιτιστικά στοιχεία διεκδικούν κάποιοι, στην Ελλάδα! Τα «σλαβικά», ως αποκλειστικά ελληνικά! Τη γλώσσα, τα τραγούδια, τη μουσική, τους χορούς, κτλ. Εάν υπάρχει κάποιος άλλος ζωντανός πολιτιστικός πλούτος στην Μακεδονία που να προέρχεται απο την αρχαιότητα, γιατί δεν το παρουσιάζουν?
Μήπως, όμως, η πολιτιστική ταυτότητα των Μακεδόνων είναι μοναδική και απλά προσπαθούν κάποιοι Έλληνες να την «κλέψουν» και να την παρουσιάσουν ως ελληνική, όπως συνηθίζουν? Στην περίπτωση της Μακεδονίας, βέβαια, το «κλέψιμο» δεν περιορίζεται στον πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση.

Ανώνυμος είπε...

O πλουτος της Ελληνικης προσφορας στην Ανθρωποτητα ειναι οι Τεχνες, η Επιστημη, η Δημοκρατια, η Φιλοσοφια, η Αρχιτεκτονικη, Οι Ολυμπιακοι αγωνες
Ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων άσκησε σημαντική επίδραση στη γλώσσα, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και τις τέχνες, ιδίως κατά την περίοδο της Αναγέννησης στη Δυτική Ευρώπη και κατά τις κλασικιστικές περιόδους το 18ο και 19ο αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Αν εσυ αυτα τα θεωρεις οτι τα εκλεψαν οι Ελληνες απο καποιους αλλους δεν εχεια ς παρα να κανεις μια περιηγηση στις σελιδες Πανεπιστημιων και Μουσειων ανα την γη

Και μετα αντε βγες φωτογραφια με το αγαλμα του Αλεξαντροφσκι στα Σκοπια που ειχε ενα αλογο που το ελεγαν Ζασταβα

Τοσα σε μαθανε τοσα λες

од регионот на Серес είπε...

BELOMORSKA zdrave.
Φυσικά και θα είδες την ανάρτηση του εκλεκτού σχολιαστή σου
http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/11/blog-post_13.html
ο οποίος αποτελεί τον ιδεολογικό καθοδηγητή των μπουμπουκιών της Χρυσής Αυγής.
Οι αναρτήσεις του βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο Greek Allert!!!!!
Επέτρεψε μου να σημειώσω πως ενώ συχνά πυκνά «τιμά» το μπλόγκ σου με τα γνωστά του σχόλια, στο δικό του μπλόγκ σε στολίζει με αρκετά επίθετα τα οποία βέβαια αναπαράγουν και οι εταίροι του και περνά ένα κλίμα στους επισκέπτες του ΣΤΟΧΟποιόντας το μπλόγκ αυτό και τα 2-3 άλλα των Μακεδόνων ακτιβιστών.
Εδώ ισχύει το ρητό δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι….
Όσο για την συγκέντρωση του Στάρτσοβου ας μας απαντήσει ο Ακρίτας ποιον φοβόταν οι Έλληνες Ντόπιοι Μακεδόνες και δεν τολμούσαν τόσα χρόνια να μιλήσουν τα Μακεδόνικα;
Δεν ντρέπονται στάλα!!!!! Αυτοί που κυνηγούν τα τραγούδια μας , τα πανηγύρια μας , τα γλέντια μας , τη Μακεδόνικη μας γλώσσα ζητούν από τους Ντόπιους Μακεδόνες να τραγουδάνε άφοβα!!!!!!!!
Άντε να σε δούμε Ακρίτα για βάλε στο μπλόγκ σου ένα Μακεδόνικο τραγούδι.
Ανέβασε τη Σόφκα με τραγούδι, τη Λισσάβω, το Μπέλα Λυμπιό, το Σάρενι Τσουράπι, αυτά που χορεύουν ΟΛΟΙ οι σύλλογοι στη Μακεδονία.
Αν το κάνεις υπηρετείς την διαφύλαξη του «ιδιώματος» όπως αποφασίσατε στο Στάρτσεβο αν δεν το κάνεις επιβεβαιώνεις την ιστορία του λύκου που τάχαμου ενδιαφέρετε για τα πρόβατα…..
БРАЌА Македонци.
Да се зборува и пее во нашите сопствени Македонци јазик.
Поздрав
од регионот на Серес

magas είπε...

δηλαδή ρε παληκάρια, θέλετε να οργανώνετε εχθρικές ενέργειες κατά του Ελληνικού Κράτους (δημιουργία της δήθεν Μακεδονίας του Αιγαίου και προσάρτηση της Μακεδονίας στην ΦΥΡΟΜ) και εμείς να καθόμαστε άπραγοι και να μην αντιδρούμε. Σοβαρολογείτε δηλαδή ή μήπως όχι;

bb είπε...

Maggas, δεν μίλησε κανείς για προσάρτηση της Αιγιακής Μακεδονίας στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά μια αυτονομία σε ορισμένες περιοχές όπως αυτή στην Κοιλάδα της Αόστα στην Ιταλία, δεν θα μας «χάλαγε»....
http://wikipedia.qwika.com/en2el/Aosta_Valley