Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

5 Δεκ 2011

Περίληψη της Απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

(Απο το blog  http://www.elawyer.blogspot.com/ )
 Στο διαδικτυακό τόπο του Διεθνούς Δικαστηρίου έχει αναρτηθεί μια Περίληψη της απόφασης

Μετάφραση στα Ελληνικά:

Περίληψη 2011/6

5 Δεκεμβρίου 2011


Εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 (η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εναντίον της Ελλάδας)


Περίληψη της Απόφασης της 5ης Δεκεμβρίου 2011

I. Υπόβαθρο πραγματικών περιστατικών στην υπόθεση (παρ. 15-22)

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι την 17η Νοεμρβίου 2008, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (εφεξής: η "Προσφεύγουσα") υπέβαλε στην Γραμματεία του Δικαστηρίου μια Προσφυγή για την έναρξη διαδικασιών εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας (εφεξής: "η καθ ης η προσφυγή") αναφορικά με την διαφορά που αφορούσε την ερμηνεία και εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτέμβρη 1995 (εφεξής: η "Ενδιάμεση Συμφωνία"). Ιδίως, η Προσφεύγουσα επιχειρείνα αποδείξει ότι η Καθ ης η προσφυγή, υποβάλλοντας ένσταση για την εισδοχή της Προσφεύγουσας στο ΝΑΤΟ, παραβίασε το Άρθρο 11 παράγραφος 1 της εν λόγω Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει τα εξής:

"Με τη θέση σε ισχύ της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλόμενου Μέρους ως μέλους σε διεθνείς, πολυημερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι μέλος. Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος, εν τούτοις, διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις προαναφερθείσες εάν, και στο μέτρο που, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών"

Στην παράγραφο 2 του ψηφίσματος 817, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέστησε στην προσφεύγουσα κατά την συμμετοχή της ως μέλος στα Ηνωμένα Έθνη να "αναφέρεται προσωρινώς για όλους τους λόγους στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ως "η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την διαφορά που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα".

Κατά την περίοδο που ακολούθησε την θέσπιση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Προσφεύγουσα απέκτησε την ιδιότητα μέλους σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η Καθ' ης ήταν ήδη μέλος. Με πρόσκληση του Οργανισμού Βορειατλαντικής Συνθήκης, η Προσφεύγουσα συμμετείχε το 1995 στην Συνεργασία του οργανισμού για την Ειρήνη (ένα πρόγραμμα που προωθεί την συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ) και, το 1999, στο Σχέδιο Δράσης Συμμετοχής (το οποίο επιβοηθά τα επίδοξα μέλη του ΝΑΤΟ). Η υποψηφιότητα της Προσφεύγουσας για το ΝΑΤΟ εξετάστηκε σε μια συνάντηση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (εφεξής: η "Σύνοδος του Βουκουρεστίου") στις 2 και 3 Απριλίου 2008, αλλά η Προσφεύγουσα δεν έλαβε πρόσκληση για την έναρξη των συνομιλιών για την εισδοχή στον οργανισμό. Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε στο τέλος της Συνόδου ανέφερε ότι η πρόσκληση θα περιλάβει την Προσφεύγουσα "όταν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος".

Η συνέχεια εδώ

29 σχόλια:

bb είπε...

"Έτσι, εξετάζει έαν η δεύτερη ρήτρα του Άρθρου 11 παράγραφος 1 επιτρέπει στην Καθ' ης να αντιταχθεί σε αυτές τις περιστάσεις. Η ερμηνεία της ρήτρας σύμφωνα με τα Άρθρα 31 και 32 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών οδηγεί το Δικαστήριο να συμπεράνει ότι η Καθ' ης δεν είχε το δικαίωμα να αντιταχθεί στην εισδοχή της προσφεύγουσας σε έναν οργανισμό βασιζόμενη στην προοπτική ότι η Προσφεύγουσα θα αυτοαποκαλείται σε αυτόν τον οργανισμό με το συνταγματικό της όνομα. Κρίνει, κατ' αποτέλεσμα, ότι η πρόθεση της Προσφεύγουσας να αυτοαποκαλείται σε έναν διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό της όνομα δεν σημαίνει ότι θα "αναφέρεται" στον οργανισμό "διαφορετικά από ότι" προβλέπει η παράγραφος 2 του ψηφίσματος 817."

Πολύ σημαντική ερμηνεία του νόμου! Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει την Μακεδονία και τους Μακεδόνες να χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία, ούτε καν ενώπιων Ελλήνων!!!!

Ανώνυμος είπε...

ερωτήσεις :
1- στον ΟΗΕ και στα όργανά του υποχρεωτικά και ΜΟΝΟ ως ΦΥΡΟΜ ??

2- αντίθετα σε άλλους διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς , όπως ΝΑΤΟ, ΕΕ επιτρέπεται με το συνταγματικό της όνομα, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.???

Ανώνυμος είπε...

Ναι πολυ σημαντικη, αυτο υπογραμιζει και η ανακοινωση του ΝΑΤΟ

Η ετυμηγορία της Χάγης δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ το 2008, τονίζει σε ανακοίνωσή τους ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Ράσμουσεν, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα των Σκοπίων.

Ο κ. Ράσμουσεν υπενθυμίζει τη συμφωνία που ελήφθη τότε, ότι δηλαδή μία πρόσκληση "θα απευθυνθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευθχεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας".

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικο δεν λες τιποτε Μπελομορε
Αυτο επεσημανε κ πριν λιγες ωρες ο Γκεοργκιεφσκι

«Η πλειοψηφία επιθυμεί να λάβει μια ημερομηνία έναρξης για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα δοθεί ημερομηνία. Τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι σαφή. Για την ένταξή μας πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος. Δεν ξέρω γιατί ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην πΓΔΜ δεν προσπαθούν να εννοήσουν ένα τόσο σαφές και ακριβές μήνυμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπσο Γκεοργκιέφσκι.

--

Πηγή: Алфа ТВ

Ανώνυμος είπε...

1- όλες οι ενστάσεις και ισχυρισμοί της Ελλάδος απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο

2- ιδιαίτερα αυτές γα τον αλυτρωτισμό των σχολικών βιβλίων και την μετονομασία του αεροδρομίου στα Σκόπια

3- εξαίρεση η χρήση από τον μακεδονικό στρατό το 2004, του 16ακτινου ήλιου ( ο οποίος συναντάται σε δεκάδες εκκλησίες του 17 αιώνα στο σημερινό μακεδονικό κράτος ), ο οποίος όμως αμέσως αφαιρέθηκε, ύστερα από ένσταση της Ελλάδος στη γειτονική χώρα

4- αλλά ακόμα και αυτό αποτελεί νομική παραβίαση πολιτικού χαρακτήρα αφού το διεθνές δίκαιο ΔΕΝ προβλέπει απκλειστική καταχώρηση προϊστορικών συμβόλων, τα οποία θεωρεί κοινά..

5- τυχόν απόφαση του Δικαστηρίου για απαγόρευση μελλοντικής κατάχρησης του βέτο θα έπληττε την καλοπιστία και επακόλουθα την δεσμευτικότητα της Ελλάδος

Ανώνυμος είπε...

Power of arguments brings victory to Macedonia at ICJ - former FM Milososki

The Hague, 5 December 2011 (MIA)

Antonio Milososki, former FM and Macedonia's representative before the Hague-based International Court of Justice, said the ICJ verdict has been fair for Macedonia.

"In Bucharest in 2008 Macedonia was prevented by the arguments of force, this year in The Hague Macedonia won the case by the power of arguments.

We have believed in (our) arguments since the beginning and this judgment is of a great historic importance for us. It doesn't mean winners and losers, but preserves the Interim Accord as a crucial document of the relations between Macedonia and Greece - a solid chance for the two countries to move forward in that spirit," Milososki said.

Macedonia's Ambassador to the Netherlands Nikola Dimitrov also praised the ICJ ruling in Macedonia v. Greece case and expressed hope for international organizations to take it into consideration.

Ανώνυμος είπε...

Δεκέμβριος 5, 2011.




Σκόπια.




«Να ξαναγράψουμε το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας…»




«Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την Αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα»





Τα παραπάνω δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος «ВМРО-ДПМНЕ» (στο οποίο σήμερα είναι αρχηγός ο Γκρούεφσκι) και τωρινός επίτιμος πρόεδρος του «ВМРО-НП» (Λαϊκού Κόμματος), κ. Λιούμπσο Γκεοργκιέφσκι σε συνέντευξή του Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.




«Ο ‘μακεδονικός’ λαός βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέμματα, με παραπληροφόρηση, με ντoκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και ‘συνταγογραφείται’ ανάλογα. Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης Αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας. Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχθούμε και το οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ.

Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να στερεωθούμε ( να στηριχτούμε, να προχωρήσουμε) [στο πρωτότυπο: «Тоа е таа историја каде што можеме единствено сериозно да газиме»], δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι.




«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας. Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές», είπε χαρακτηριστικά ο Γκεοργκιέφσκι.




«Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα, στα επόμενα, τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια», προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.




Ερωτηθείς αν η τωρινή κυβέρνηση είναι σε θέση να συμβιβαστεί με την Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε κατηγορηματικά:




«Όχι. Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή»




«Η πλειοψηφία επιθυμεί να λάβει μια ημερομηνία έναρξης για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα δοθεί ημερομηνία. Τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι σαφή. Για την ένταξή μας πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος. Δεν ξέρω γιατί ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην πΓΔΜ δεν προσπαθούν να εννοήσουν ένα τόσο σαφές και ακριβές μήνυμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπσο Γκεοργκιέφσκι.

--

Πηγή: Алфа ТВ

Ανώνυμος είπε...

Δεέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις «αλυτρωτικές» προκηρύξεις υπέρ της Μακεδονίας στην Αθήνα;


Μια ασύλληπτα προκλητική κίνηση προπαγάνδας υπέρ της Μακεδονίας έγινε την Παρασκευή...

και το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας με τη ρίψη χιλιάδων προκηρύξεων, που περιείχαν χάρτη «αλυτρωτισμού», που αποκαλύπτει τα σχέδια των Μακεδόνων, με τη Θεσσαλονίκη και τη μισή βόρεια Ελλάδα ( νότια Μακεδονία του Αιγαίου ).

Στο προκλητικό κείμενο που συνοδεύει το χάρτη αναφέρεται ότι ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι γείτονες είναι Μακεδόνες και ότι μιλούν τα μακεδονικά και τέλος ότι μετά την απόφαση της Χάγης θα τους αναγνωρίσει με το συνταγματικό τους όνομα Μακεδονία.

Το περίεργο είναι ότι κατά τη διάρκεια της ρίψης των προκηρύξεων δεν παρενέβη η αστυνομία για να εμποδίσει τους «άγνωστους».

Οι Αρχές οφείλουν να επιληφθούν άμεσα για διαλεύκανση του επεισοδίου, αναγνωρίζοντας τους «άγνωστους» δράστες.


http://www.epikaira.gr

-----------------------

-----------------------------------------------
καμιά προπαγάνδα και αλυτρωτική πράξη δεν αποτελεί σύμφωνα με το Δικαστήριο της Χάγης , ένας ιστορικός χάρτης της οθωμανικής Μακεδονίας,

η οποία φυσικά είναι ενιαία, αφού είναι πριν τον διαμελισμό της στις 10 Αυγούστου στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου

δηλαδή ο θύτης-κλέφτης εγκαλεί το θύμα της κλοπής για αλυτρωτισμό..

απίστευτα εθνικιστικό θράσος...

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 - 16:21



Η Μέρκελ πίεζε τον Καραμανλή να δεχθεί το όνομα «Μακεδονία»


Με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ελληνικό βέτο του 2008...


έρχονται στο φως αποκαλύψεις για το παρασκήνιο των τότε διαβουλεύσεων.

Ο ιστότοπος Xrimanews.gr αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο που καταδεικνύει την προσπάθεια της γερμανικής πλευράς να μεταστρέψει τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να πείσει τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, να δείξει μεγαλύτερη «ευελιξία» στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο με ημερομηνία 23 Απριλίου 2008, που δημοσιεύει το WikiLeaks.

Το έγγραφο αναφέρει μάλιστα πως μόνο η Γερμανία απ' όλα τα υπόλοιπα κράτη συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως «η Γερμανία συμμερίζεται την απογοήτευση των ΗΠΑ για το ελληνικό βέτο στην είσοδο της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τονίζει πως η ίδια η Μέρκελ δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα τις ημέρες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ προκειμένου να πείσει τον Καραμανλή να βάλει «νερό στο κρασί του».

«Τουλάχιστον μία κυβέρνηση έχει καταρρεύσει εξαιτίας του ονόματος» αναφέρεται στο έγγραφο «και έτσι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι πολύ προσεκτική».


Το θέμα του εγγράφου είναι ενδιαφέρον γιατί δείχνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει μηδενική αίσθηση αλληλεγγύης απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

«Οι Έλληνες περιμένουν οι εταίροι τους στην ΕΕ να τους στηρίξουν στο θέμα» αναφέρει το έγγραφο «αλλά η Μέρκελ ασκεί μεγάλες πιέσεις και συντάσσεται απόλυτα με την πολιτική των ΗΠΑ, αδιαφορώντας για την Ελλάδα».

Είναι η ίδια Μέρκελ που μερικούς μήνες αργότερα αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα και την έσπρωξε με την πολιτική της σε ένα καταστροφικό Μνημόνιο με τα σκληρότερα δυνατά μέτρα, για τα οποία πανηγύρισε και περηφανεύτηκε δημοσίως σε ομιλία της.

Realtor είπε...

«Όχι» της Ε.Ε. στην ένταξη της ΠΓΔΜ

Επιτυχημένη χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τη χθεσινή πρώτη δοκιμασία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα στην Ε.Ε. όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Κατά τη συζήτηση των....
συμπερασμάτων της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της γείτονος, που διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα, το Συμβούλιο της Ε.Ε., με ομόφωνη απόφαση του, δεν δίνει πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν δίνει, πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2009, ενόσω παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας, με τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Το Συμβούλιο αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009 και του 2010.
Μετά από μακρά συζήτηση, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν ομόφωνα, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της χθεσινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της χώρας μας, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Το Συμβούλιο, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα, προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διάλογου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ


Read more: http://www.trelokouneli.gr/2011/12/blog-post_5362.html#ixzz1fly8EirA

Ανώνυμος είπε...

Όχι» της Ε.Ε. στην ένταξη της ΠΓΔΜ

Ομόφωνα η Ε.Ε. έβαλε «φρένο» στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ,.

Επιτυχημένη χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τη χθεσινή πρώτη δοκιμασία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα στην Ε.Ε. όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Κατά τη συζήτηση των συμπερασμάτων της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της γείτονος, που διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα, το Συμβούλιο της Ε.Ε., με ομόφωνη απόφαση του, δεν δίνει πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν δίνει, πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2009, ενόσω παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας, με τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Το Συμβούλιο αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009 και του 2010.

Μετά από μακρά συζήτηση, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν ομόφωνα, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της χθεσινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της χώρας μας, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Μακεδονία : Ο Μακεδόνας Ίβανοφ Ζήτησε Από Τους Πρέσβεις Του ΟΗΕ Την Τήρηση Της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

«Πλήρη Σεβασμό της ετυμηγορίας της Χάγης και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα και τη συμμόρφωσή της με το Διεθνές Δίκαιο»


Αυτό προέτρεψε ο πρόεδρος της Μακεδονίας , Γκεόργκι Ίβανοφ, στους πρέσβεις των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στα Σκόπια.

Ο Ίβανοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η τήρηση και η αποτελεσματική εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας θα συμβάλλει στην απεμπλοκή της χώρας που θα έχει ως συνέπεια την Ευρωατλαντική ενσωμάτωσή της FYROM, η οποία θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, μια διαδικασία η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ .

Τα παραπάνω είπε ο πρόεδρος της Μακεδονίας στους Πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας .

Το κράτος μας δεν έχει κανένα καλύτερο τρόπο για να αποδείξει την προθυμία του προς την Ελλάδα, να απόσχει η Ελλάδα από περαιτέρω παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και ότι αυτό αποτελεί βασικό ζητούμενο από εμάς , είπε ο Ίβανοφ.

Παρά του ότι οι πρεσβευτές δεν ήταν πρόθυμοι να εκφράσουν δημοσίως τη θέση τους, σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, ωστόσο δεν παρέλειψαν να αποστείλουν συγχαρητήρια στη μακεδονική ηγεσία μέσα στο πνεύμα ότι η ετυμηγορία της Χάγης δεν έχει νικητές και ηττημένους αλλά δημιουργεί ένα θετικό κλίμα καλής γειτονίας.

Ο Ίβανοφ το απόγευμα συναντήθηκε , επίσης, με τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Μακεδονία.

Πηγή: Сител

Ανώνυμος είπε...

PM Gruevski holds talks with EU President Van Rompuy in Brussels


Tuesday, 06 December 2011


Issues related to Macedonia and the European Union and what the country has done to make a breakthrough, recent reforms in numerous fields - especially in areas closely monitored by the European Commission - as well as the International Court of Justice's judgement delivered yesterday were the focal point in Brussels at a meeting between Premier Nikola Gruevski and EU President Herman Van Rompuy.

Speaking to reporters after the meeting on Tuesday, PM Gruevski said that talks mainly focused on future plans and reforms in all areas.

"We are about to adopt the action plan for the coming period regarding issues stemming from the EC progress report and we've discussed this. We've also discussed the current financial situation all around Europe and the eurozone, which is being reflected in all European countries and beyond, regardless of whether a country is within the eurozone or not," Gruevski said.

With Van Rompuy views were exchanged involving the challenges imposed by the current eurozone crisis, its effects and chances for tackling it.

Moreover, the President of the European Council informed Gruevski on future plans due to be executed in solving the European crisis and the monetary danger facing the eurozone and those that are not members, but are in a way linked to the eurozone.

At the meeting, PM Gruevski presented details from yesterday's decision reached by the Hague court and its significance for Macedonia's EU integration bid.

"I've informed Van Rompuy on the key details of the ICJ ruling, stressing that Macedonia now expects EU and NATO countries to respect the court's decisions, since they are its founders," Gruevski added.

Asked whether the name row with Greece would change its course following the ICJ judgement, the PM said it largely depended on the other party.

"Macedonia is prepared and regretfully Greece in the past six months was unable to focus on the dispute due to turmoil at home. It's uncertain whether the name row will be treated now, especially after the new Greek premier stated that the dispute is not on his agenda and that his mandate must tackle issues related to finances and economy," PM Gruevski noted.

This development, he added, would harm the process and neither Macedonia nor Greece would benefit from it.

Ανώνυμος είπε...

"We are ready to talk, but we also have in mind the situation our southern neighbour Greece is in. All circumstances now should be reviewed stemming from the ICJ judgement, with which it was upheld that Greece breached the 1995 Interim Accord by not allowing Macedonia to be admitted to NATO at a summit in Bucharest in 2008.

Hopefully in the future, such actions will not be made," PM Gruevski said after meeting the EU President.

Gruevski together with Deputy PM for Economic Affairs Vladimir Pesevski, Minister for Foreign Investments Vele Samak and Director of the Directorate of Technological Industrial Development Zones Viktor Mizo will take part at a Macedonia – Belgium Business Forum organised in cooperation with the Wallonia Foreign Trade and Investment Agency.

Government's team will present opportunities that Macedonia offers for opening business, macroeconomic data for current economic movements in the country and spheres where economic and trade cooperation between Macedonian and Belgium businessmen can be boosted.

According to economic statistical data, the Kingdom of Belgium is placed in the group of first 25 countries that the Republic of Macedonia realises the largest scope of exchange.

Macedonia has surplus in trade exchange in the last years and from the beginning of the year it amounts 13.8%.

The total value of trade exchange between the two countries amounts US$ 74.6 by end of Sept. 2011 or 0.8% from the total exchange of Macedonia in the world.

Moreover, Gruevski is expected to meet Tuesday afternoon with Kris Peeters, Minister-President of the Flemish Government.

From Brussels Gruevski leaves for the French city of Marseilles to take part and to address the 20th Congress of the European People’s Party (EPP). He will also take part at the summit of heads of state and government from EPP party members, in Marseilles.

Gruevski from France will head for the Hague to meet the president of VNO-NCW, the Confederation of Netherlands Industry and Employers and representatives of several large companies.

The following day Gruevski will take part at a Macedonian-Dutch Business Forum.

Ανώνυμος είπε...

Όνομα και «πραγματικότητα»

06/12/2011

του Τάκη Μίχα

Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο λανθασμένη είναι η εμμονή της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας. Μια εμμονή που δεν έχει κανένα νόημα.

Η συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας έχει επικεντρωθεί στο αν αυτό εκφράζει κάποια «πραγματικότητα» ή όχι. Από την μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η γειτονική «Μακεδονία» δεν έχει καμιά σχέση με την Μακεδονία και συνεπώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί με αυτό το όνομα. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η «Μακεδονία» έχει κάποια σχέση με την Μακεδονία και άρα πρέπει να αναγνωρισθεί με αυτό (η ένα ελαφρά τροποποιημένο) όνομα.

Παρανομαστής και των δυο θέσεων είναι η αποδοχή της άποψης ότι ύπαρξη ή μη μιας «πραγματικότητας» στην οποία αναφέρεται το όνομα μιας χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση του ονόματός της. Αν μια χώρα σύμφωνα με αυτή την αντίληψη ονομαζόταν «Δημοκρατία της Πατάτας» αλλά είτε δεν παρήγε πατάτες είτε δεν ήταν δημοκρατία τότε, σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αναγνωρίσει την «Δημοκρατία της Πατάτας» με αυτό το όνομα.

Όμως στην πραγματικότητα η σχέση του ονόματος μιας χώρας με την παραδηλούμενη «πραγματικότητα» δεν έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο στην διπλωματική πρακτική ούτε της Ελλάδας ούτε των άλλων χωρών. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίξει τώρα. Με άλλα λόγια: ακόμα και αν δεχθούμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την Μακεδονία, το γεγονός αυτό, στην βάση της πάγιας ελληνικής και διεθνούς διπλωματικής πρακτικής, δεν μπορεί να παίξει ρόλο στην αναγνώριση ή μη του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Όπως είναι γνωστό σήμερα η Ελλάδα αναγνωρίζει κάτι που ονομάζεται «Δημοκρατία της Συρίας». Έχει καμιά σχέση το όνομα αυτό με την πραγματικότητα;

Το ίδιο ίσχυε και στο παρελθόν. Καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου 1950-1985 υπήρχαν στον κόσμο ορισμένα κρατικά μορφώματα το όνομα των οποίων περιλάμβανε το «Λαϊκή Δημοκρατία». Έτσι είχαμε την «Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας», την «Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας» την «Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας» κλπ. Όμως όπως ήταν γνωστό το όνομα αυτών των χωρών δεν είχε καμιά σχέση με την «πραγματικότητα». Η π.χ. «Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας» ούτε «Λαϊκή» ήταν - στο βαθμό που αντιπροσώπευε την ισόβια εξουσία μιας μη εκλεγμένης ελίτ-, ούτε ασφαλώς «Δημοκρατία» - στο βαθμό που οποιαδήποτε διαφωνία αντιμετωπίζονταν με εκτελέσεις, εκτοπίσεις, φυλακίσεις και ψυχιατρεία.

Και το ίδιο ακριβώς ίσχυε λίγο-πολύ και με τις άλλες «Λαϊκές Δημοκρατίες». Όσο δε για την ΕΣΣΔ-ούτε «ένωση», ήταν ούτε «σοβιετική», ούτε «σοσιαλιστική», ούτε «δημοκρατική». Όμως η Ελλάδα όπως και οι άλλες Δυτικές χώρες την αναγνώριζαν ως «Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών».

Ανώνυμος είπε...

Η αναντιστοιχία λοιπόν ονόματος-«πραγματικότητας» δεν εμπόδιζε το Ελληνικό κράτος να αναγνωρίζει όλα αυτά τα μορφώματα με το κίβδηλο όνομα. (Ούτε φυσικά τα ελληνικά ΜΜΕ θα διανοούντο να επιβάλλουν στους συντάκτες τους να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό από το επίσημο όνομα για αυτές τις χώρες όπως π.χ. γίνεται σήμερα στην περίπτωση των «Σκοπίων».)

Και σωστά έπραττε η Ελλάδα αναγνωρίζοντας τις διάφορες χώρες με το επίσημο όνομά τους -ανεξάρτητα αν ανταποκρινόταν στην «πραγματικότητα»: Διότι η αποδοχή του επίσημου ονόματος μιας χώρας δεν σηματοδοτεί ούτε αναγνώριση ούτε μη αναγνώριση κάποιας «πραγματικότητας» στην οποία αναφέρεται το όνομα.

Αυτό που σηματοδοτεί είναι την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας στην χωρα -δηλαδή την αναγνώριση στο κράτος ορισμένων δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων είναι και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας.

Με άλλα λόγια η αναγνώριση από την Ελλάδα της γειτονικής χώρας με το συνταγματικό της όνομα απλά σημαίνει την τυπική αναγνώριση στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας της αποκλειστικής αρμοδιότητας να προσδιορίζει την ονομασία της χώρας.

Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο: οι χώρες που αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως «Ελληνική Δημοκρατία» δεν σημαίνει ότι έχουν κατ' ανάγκη άποψη για την ιστορική συνέχεια μεταξύ Αρχαίας και Νέας Ελλάδας.

Αυτή λοιπόν η πάγια διπλωματική πρακτική δεν σημαίνει ούτε αναγνώριση ούτε μη αναγνώριση μιας κάποιας «πραγματικότητας» στην οποία υποτίθεται ότι αναφέρεται το όνομα.

Πιο απλά: Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι ο κ.Γκρουέφσκι είναι γονιδιακός, εθνοτικός, πολιτισμικός ή γλωσσικός απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αυτό που αναγνωρίζει είναι ότι ο κ.Γκρουέφσκι – και όχι οι κ.Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης -είναι εκείνος που ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στην γειτονική χώρα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας.

Ανώνυμος είπε...

Μακεδονίγια

06/12/2011

της Άννας Δαμιανίδη

Η ψυχολογία του θύματος είναι απαραίτητο στοιχείο στην εθνική συνείδηση, θα σκεφτεί ο καθένας που διαβάζει μια οποιαδήποτε εθνική ιστορία.

Οι εθνικές ιστορίες δύσκολα γράφονται, επειδή τα έθνη όλα άργησαν να δημιουργηθούν και πάντα μπλέκονται στο παρελθόν με άλλα έθνη, ακόμα κι αν στο παρόν έχουν ξεμπλέξει, όταν όμως βρουν μια μάχη, έναν πόλεμο, μια επίθεση, μια πολιορκία, μια συκοφαντία, μια περίοδο φτώχειας, μια κάποια δυστυχία τέλος πάντων που έπληξε όλη την ομάδα, από τη φτωχολογιά μέχρι τον βασιλιά, τότε παίρνουν τη μαγιά για να φτιάξουν συνειδήσεις εθνικές και συλλογικές.

Τα λέω αυτά επειδή πάλι κουβεντιάζουμε για τη Μακεδονίγια. Τη γράφω έτσι για να συνεννοούμαστε και για να προτείνω μια απλή σύνθετη ονομασία. Αφού δεν μας άρεσε εκείνη η σύνθετη που είχαν το 1990 και κάναμε όση επίδειξη δύναμης κάναμε ως κράτος και ως έθνος. Νομίζοντας ίσως ότι τονώνουμε τη δική μας εθνική συνείδηση, λες και δεν είχαμε αρκετές περιόδους που να προσφέρονται για συλλογική θυματοποίηση και άρα τέτοιου είδους τόνωση. Ή λες και ήταν τόσο αδύνατη η εθνική μας συνείδηση που μόνο με επίδειξη δύναμης σε κάποια άλλη, ακόμα πιο αδύνατη, θα ένιωθε καλά.

Και από ονόματα δεν μας έφτανε η Ελλάδα και τα παράγωγά της (για να θυμηθούμε κι άλλη ένδοξη έννοια της αξέχαστης εκείνης περιόδου και των μεγαλειωδών αδιεξόδων που πολυτελώς δημιούργησε).

Έπρεπε να τα μονοπωλήσουμε όλα, σύνθετα, παράγωγα, συνώνυμα κι ομώνυμα, για να δικαιώσουμε το ανάδερφο κλείσιμο στον εαυτό μας.

Εκείνο που κάναμε και πετύχαμε λοιπόν με όλ’ αυτά, και τώρα νομίζω το βλέπουμε πια ξεκάθαρα, είναι να προσφέρουμε στη γείτονα χώρα την περίοδο θυματοποίησης που χρειαζόταν για να χαλυβδώσει και γαλβανίσει (κι όποιο άλλο ρήμα σχετικό θέλετε) τις εθνικές της συνειδήσεις.

Για φανταστείτε μια μικρή χώρα με ανθρώπους που νιώθουν λίγο Βούλγαροι και πολύ Γιουγκοσλάβοι, αλλά πάει η Γιουγκοσλαβία, τους τέλειωσε και τους άφησε ορφανούς, για φανταστείτε τι πρόβλημα ταυτότητας έχει…

Καταθέτει το όνομά της, αυτό που χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια, και ξαφνικά η περιφερειακή υπερδύναμη, η εκλεκτή της Δύσης, με τα λεφτά και τους μεγάλους δρόμους, και τις μεγάλες ιδέες, της λέει, α, όχι, δεν μπορείς να το χρησιμοποιείς! Κι αρχίζει η καταδίωξη, τα βέτο, οι επιθέσεις στους διεθνείς οργανισμούς, τα εμπάργκο. Πώς να μην αναπτυχθεί μετά απ’ αυτά η απαραίτητη αίσθηση καταδίωξης που τρέφει τις εθνικές συνειδήσεις;

Αν η Ελλάδα δεν είχε δείξει τόσο εχθρικές διαθέσεις για την αδύναμη γείτονα, θα έπρεπε να την εφεύρει η αδύναμη γείτων. Οι άνθρωποι εκεί δεν ένοιωθαν απόγονοι του Μεγαλέξανδρου το 1995, όταν είχαν γλιτώσει τη μικρή τους χώρα από τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά τώρα, μετά τις άοκνες προσπάθειες του Σαμαρά και των επιγόνων του, είναι σίγουροι πως κατάγονται απευθείας από τους αρχαίους Μακεδόνες.

Κι εμάς τι μας νοιάζει ωστόσο; Αν δεν τους δεχόμαστε σαν αδέρφια, πράγμα που μερικοί από μας μπορούν να το κάνουν χάρις στη διεθνιστική κουλτούρα τους, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τρέφουμε με την καταδίωξη μας την εθνική τους συνείδηση. Με δικά μας έξοδα και ενέργειες.

Ίσως αυτό είναι πιο αδερφικό κατά βάθος, ίσως να είναι του Σαμαρά ο έφιππος ανδριάντας στα Σκόπια, αν το καλοσκεφτεί κανείς.

Η άλλη λύση είναι να πάψουμε σιγά- σιγά να ασχολούμαστε με αυτή την υπόθεση, διακριτικά και φιλικά να αλλάξουμε τακτική.

Είμαστε και απόγονοι του Οδυσσέα στο κάτω- κάτω, όχι μόνο του Μεγαλέξανδρου.

Διαλέγουμε και παίρνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Канал 5: Η ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ




Δεκέμβριος 6, 2011.




«Η δυνατότητα απόκτησης μιας ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Πγδμ με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξεταστεί στη διάρκεια του επόμενου έτους κατά την προεδρία της Δανίας».





Αυτό αποφάσισε, αργά, χθες το βράδυ, το Συμβούλιο των Υπουργών της Ένωσης, κατά τη διάσκεψη στην οποία διακοινώθηκαν συμπεράσματα σχετικά με την στρατηγική της διεύρυνσης.




Το συμπέρασμα το οποίο βγήκε για την Πγδμ –σημειώνει το κανάλι- είναι ότι δεν βρίσκονται στην ατζέντα της Παρασκευής.




Οι Υπουργοί των Εξωτερικών εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο της χώρας όσο αναφορά τις πρόσφατες εκλογές, αλλά, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης στα μέσα ενημέρωσης, η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.




Επίσης, βασικό ζήτημα παραμένει η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας ( σ.σ. για ισότιμες σχέσεις Αλβανών και Σλάβων), καθώς οι σχέσεις καλής γειτονίας.




Το Συμβούλιο δίδει ύψιστη σημασία στην αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά του ονόματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της έγκαιρης ολοκλήρωσης του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο των δύο χωρών

Ανώνυμος είπε...

Αγγελος Αθανασόπουλος

«Σφήνα» Τούρκων στο Μακεδονικό

Η Αγκυρα δείχνει ότι προτίθεται να ανακινήσει το θέμα της πρόσκλησης της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 44'


«Σφήνα» μεταξύ Ελλάδος και Μακεδονίας επιχειρεί να μπει η Τουρκία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της Μακεδονίας για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση».

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, η Αγκυρα δείχνει με την ανακοίνωση αυτή ότι προτίθεται να ανακινήσει το θέμα της πρόσκλησης της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας έθεσε μάλιστα το θέμα επιτακτικά στον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπουργικού συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο κ. Δήμας συναντήθηκε στο Βίλνιους και με τον μακεδόνα ομόλογό του Ν. Πόποσκι, με τον οποίο αντηλλάγησαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών μία μόλις ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης της Χάγης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν «διπλωματικά ατυχήματα».

Και μπορεί το περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) να είναι πολύ περιορισμένο για κάποια δραματική κίνηση, ωστόσο το πεδίο μάχης σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο.

Δεν αποκλείεται μία «συμμαχία προθύμων», όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου.

Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του κ. Δήμα.

Την Τρίτη, ο μακεδόνας πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε σύμφωνα με το μακεδονικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΙΑ» ότι η χώρα του αναμένει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ως ιδρυτικά του μέλη.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να ρίξει το βάρος για τη μη επίλυση του ονοματολογικού στην Ελλάδα και στην εσωστρέφεια που επικρατεί στη χώρα λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Μηνυμα απο τον Π. Δημητρα

http://i41.tinypic.com/2ewcwlz.jpg

Ανώνυμος είπε...

Ελληνική ήττα η απόφαση της Χάγης;

Πηγή: Deutsche Welle

Βιβή Παπαναγιώτου,

07/12/2011


Τι σημαίνει πολιτικά η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης;

Δύο Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές απαντούν ότι πρόκειται για ήττα της Ελλάδας στο επίπεδο των συμβόλων και για μέσο άσκησης πιέσεων.

Η αποδοχή της προσφυγής της ΠΓΔΜ από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αξιολογήθηκε στα γερμανικά ΜΜΕ σαν «πολιτική ήττα» της Αθήνας και ταυτόχρονα σαν «ευκαιρία επαναπροσέγγισης των εμπλεκομένων μερών» για την τελική επίλυση της «παράδοξης διμερούς διένεξης».

Με τις παραμέτρους αυτές συμφωνεί και ο πολιτολόγος Χάιντς-Γιούργκεν Άξτ από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ, ειδικός μελετητής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας: «Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια ήττα της Αθήνας στο επίπεδο των συμβόλων.

Επιπλέον θα φανεί τώρα εάν η Ελλάδα βλέπει την αναγκαιότητα να διαμορφώσει έτσι την πολιτική της, ώστε να προσεγγίσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Όμως το παράλογο στην συγκεκριμένη απόφαση είναι πως δε συνιστά νομική δέσμευση».
Αυτό σημαίνει μεν, ότι η απόφαση δεν δεσμεύει πρακτικά την μελλοντική τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσον άσκησης πιέσεων.
Τόσο από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όσο και από τα ΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς. Τα δυνητικά περιθώρια υπάρχουν.

Συναινετική λύση εντός ενός έτους

Ο Όλιβερ Σβαρτς, πολιτολόγος και ειδικός για ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπογραμμίζει, ότι τα περιθώρια αυτά δεν είναι «πιέσεις» υπό την αρνητική τους έννοια, αλλά ουσιαστικές δυνατότητες προσέγγισης:
«Τάσσομμαι υπέρ ενός συμβιβασμού των δύο εμπλεκόμενων μερών ώστε να δρομολογηθεί τώρα η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Μακεδονία, ή τουλάχιστον να αρχίσει ο σχεδιασμός μιας ουσιαστικής σύγκλισης των δύο εμπλεκομένων.

Οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθορίσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα διάρκειας το πολύ ενός έτους για την επίτευξη τελικής λύσης στο ζήτημα του ονόματος»

Και ο κ. Σβαρτς αξιολογεί μία τέτοια εξέλιξη σαν την ποθούμενη «συναινετική λύση για όλους, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αλλά κυρίως για τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, που θα διαφύλασσε όμως το εθνικό τους κύρος.»

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντίδραση της Αθήνας

Πόσο εφικτό είναι αυτό το σενάριο για τις δύο χώρες και κυρίως για την Ελλάδα που περνάει βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, με μια κυβέρνηση χαμηλής αποδοχής;

«Όλα είναι ανοιχτά», εκτιμά ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Άξτ: «Στη σημερινή συγκυρία ενδέχεται να εκληφθεί και ως ευκαιρία από ελληνικής πλευράς και η νέα κυβέρνηση να προσπαθήσει να προσεγγίσει την άλλη πλευρά ακολουθώντας μια άλλη τακτική, που δεν θα αποτρέπει τουλάχιστον την ένταξη της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ θα συμβάλει έτσι και στην ευρωπαϊκή προοπτική της».

Αυτή είναι θετική και ευκταία εξέλιξη, αλλά ο Γερμανός πολιτολόγος καταλήγει, ότι δεν είναι «υπεραισιόδοξος, διότι υπό την πίεση της κρίσης η Ελλάδα δεν είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσει αυτή την τακτική.»

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα εκδοθεί νέα εγκυκλοπαίδεια της FYROM

Δεκέμβριος 6, 2011.




Σκόπια.




Το νέο διοικητικό συμβούλιο το οποίο εξελέγη προχθές στην σκοπιανή Ακαδημία Επιστημών (MANU) συζήτησε για τη νέα έκδοση της (ιστορικής) εγκυκλοπαίδειας και σύμφωνα με την πλειοψηφία δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την αντικατάσταση της εκδοθείσας προ διετίας αμφιλεγόμενης εγκυκλοπαίδειας.





Η επιτροπή η οποία είχε δημιουργηθεί για τη σύνταξη της νέας Εγκυκλοπαίδειας έχει αδρανοποιηθεί καθώς έχουν εμποδιστεί η δραστηριότητές των εργασιών της, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.




Η συντακτική επιτροπή είχε ως στόχο να αντικαταστήσει την έκδοση που κυκλοφόρησε το 2009, η οποία εμπεριείχε προσβλητικό περιεχόμενο που διαστρέβλωνε την ιστορία των Αλβανών αλλά φέρονταν και κατά των διεθνών αποστολών στα Βαλκάνια




Ο Επιμελητής του σχεδιασμού της νέας Εγκυκλοπαίδειας Μίτκο Ματζούνκοφ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα εγκυκλοπαίδεια, λόγω διαφόρων κωλυμάτων.




«Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία, ότι δεν είναι ώρα για τέτοιες εκδόσεις. Δεν γνωρίζω τους λόγους», είπε ο Ματζούνκοφ.




Από την άλλη πλευρά, ο συντάκτης της λεγόμενης ‘Μακεδονικής’ Εγκυκλοπαίδεια Μπλάζε Ριστόφσκι δήλωσε ότι ο νέος σχεδιασμός για τη νέα εγκυκλοπαίδεια είναι μια αποτυχημένη απόπειρα επανέκδοσης της και η συσταθείσα συντακτική επιτροπή απέτυχε αφού τα μέλη αλβανικής καταγωγής, είχαν σκοπό να αποδείξουν ότι ο αλβανικός πληθυσμός στην περιοχή των Σκοπίων ήταν αυτόχθονος.




Ήδη, δύο μέλη της συντακτικής επιτροπής, αλβανικής καταγωγής, ο ακαδημαϊκός Αλί Αλί και ο Αλατζίν Αμπάζι παραιτήθηκαν λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το περιεχόμενο των θεμάτων που προβλέπονταν να ενταχθούν στη νέα εγκυκλοπαίδεια.







--

Πηγή: panorama

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Γκρούεφσκι προς Ρομπάι: H Μακεδονία περιμένει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να σεβαστούν την ετυμηγορία της Χάγης

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την Μακεδονο- Ελληνική διαφορά κυκλοφόρησε ήδη στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, μόλις μία ημέρα από την ανακοίνωση, συζήτησε, ήδη, με τον Μακεδόνα πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η έμφαση που δόθηκε στην διάρκεια της ωριαίας συνάντησης του Γκρούεφσκι –Ρομπάι, ήταν στην τρίτη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Μακεδονία , μετά την επιβεβαίωση του δικαστηρίου της Χάγης ότι η χώρα είναι όμηρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ρομπάι ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της χθεσινής ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, υποδεικνύοντας όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες η χώρα μας περιμένει από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να σεβαστούν, δηλαδή, την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως οφείλουν ως εμπνευστές του», πρόσθεσε ο Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας θα περιμένει την ορθή μεταχείριση των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών, αλλά από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν σκέπτεται να επιλύσει την διαφορά του ονόματος.

Η κυβέρνηση της Μακεδονίας φοβάται την απροθυμία της Αθήνας, και αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα.

Οι διεθνείς οργανισμοί απαιτούν άμεση δράση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αλλά η Ελλάδα δεν βλέπει έτσι τα πράγματα.

«Είμαστε έτοιμοι και μας λυπεί το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, προφανώς, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Δεν γνωρίζουμε αν θα δώσει τώρα προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι προ δεκαημέρου η νέα ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι το ζήτημα του ονόματος δεν είναι στην ατζέντα της και δεν αισθάνεται ότι έχει την εντολή να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, αλλά την απασχολούν κυρίως τα ζητήματα της οικονομίας και τα οικονομικά της χώρας, δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Συγχρόνως με τη συνάντησή του με τον Ρομπάι, ο Μακεδόνας πρωθυπουργός συνεχίζει την αναζήτηση νέων επενδύσεων στη χώρα.

Στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες έχει προγραμματίσει μια συνάντηση με Βέλγους επιχειρηματίες.

Ο Γκρούεφσκι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του θα παρουσιάσουν τις προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Μακεδονία

Πηγή: Канал 5 Телевизија

Akritas είπε...

Αυτό που έγραψε ο Δημητράς(ανώνυμος 10:52), το οποίο και είναι μέρος της απόφασης και αφορά το Ελληνικό σύμβολο της Βεργίνας, θα το αποδεχτείτε;

Ανώνυμος είπε...

Ο "Ακρίτας" συνήλθε.

Ανώνυμος είπε...

ναι σιγα μην το αποδεχτουνε, εδω εχουν γεμισει αγαλματα Ελληνων και Βουλγαρων την χωρα τους

Ανώνυμος είπε...

τα προϊστορικά σύμβολα και άλλα πολιτιστικά ευρήματα ΔΕΝ τυγχάνουν προστασίας ως πνευματικών δικαιωμάτων, αφού θεωρούνται παγκόσμια κληρονομιά

εξαίρεση τα ιστορικά στοιχεία τα οποία υιοθετήθηκαν ως ΚΡΑΤΙΚΑ σύμβολα.

με σκοπό την αποφυγή ΣΥΓΧΥΣΗΣ στις διεθνείς σχέσεις.

με βάση τα παραπάνω ο μακεδονικός δεκαεξάκτινος ήλιος , ο οποίος βρίσκεται στα ξύλινα τέμπλα μακεδονικών εκκλησιών του 17 αιώνα στο μακεδονικό κράτος και εκτάφηκε κατόπιν πολιτικής εντολής από τον Ανδρόνικο το 1977, συνειδητό απατεώνα βάπτισης του βασιλικού τάφου σε τάφο του φιλίππου και διεθνούς περίγελου, στο κούτλες/βεργίνα, κατοχυρώθηκε στο ελληνικό κράτος και συμπεριελήφθηκε στην ενδιάμεση συμφωνία.

για αυτό είναι σεβαστός αυτός ο πολιτικός όρος της ενδιάμεσης ειδικά αλλά μη αποδεκτός γενικά και μελλοντικά..

η ΧΆΓΗ δεν διαπίστωσε παραβίαση της Μακεδονίας σε σχέση με το σύμβολο αυτό.

αντίθετα αξιολόγησε θετικά την άμεση αντίδραση αφαίρεσης του από τον μακεδονικό στρατό κατόπιν επίσημης ένστασης της Ελλάδος το 2004

απορρίπτοντας παράλληλα τον ισχυρισμό της Ελλάδος για εξαιτίας του παραπάνω δικαιολογημένη αντίδραση με το βέτο 4 χρόνια αργότερα..

αξιολογώντας παράλληλα και απορρίπτοντας τον ελληνικό ισχυρισμό για αλυτρωτισμό των μακεδονικών σχολικών βιβλίων, των αγαλμάτων , του αεροδρομίου μέγας αλέξανδρος...

υ.γ ο δημητράς αφενός δεν είναι Μακεδόνας, αφετέρου δεν έβγαλε σχετική ανακοίνωση, ούτε βέβαια είναι γκουρού.

ούτε κανείς άλλος.

οι Μακεδόνες δεν είναι πρόβατα , όπως απέδειξαν και οι μακεδόνες αναρχικοί του Σόλουν , το 1903..

ούτε αποδέχονται ότι στην Ευρώπη, την ήπειρο της εθνογένεσης μπορεί να γίνει αποδεκτή δήλωση αεθνίας..


ούτε αποδέχονται διαφορετικές εθνοτικές δηλώσεις από μέλη του ιδίου οικογενειακού πολιτισμού.
π.χ ένας δηλώνει Μακεδόνας , ο αδελφός ή ο ξάδελφος του Έλληνας, και ο άλλος ξάδελφος Βούλγαρος..

Ανώνυμος είπε...

Παραμένει το «μπλόκο» στην ένταξη της Πγδμ στο ΝΑΤΟ

Η υπουργική σύνοδος της Συμμαχίας επιβεβαίωσε την απόφαση του Βουκουρεστίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2011, 22:20





Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας κατα τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να θέσει θέμα αλλαγής των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε το βράδυ της Τετάρτης να αποκρούσει την απόπειρα να τεθεί υπό αμφισβήτηση η κοινή θέση της Συμμαχίας για την ένταξη της Πγδμ
Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη καθώς όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές αυτό που επιτεύχθηκε είναι να καταστεί σαφές ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Μακεδονικο δεν μεταβάλει τη θέση ότι χωρίς επίλυση της εκκρεμότητας για την ονομασία δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Το Βημα

Georgios Kirimkiroglou είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=84Y0Otpfgf8