Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

25 Ιαν 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε

Απόσπασμα απο το βιβλίο «Αιγαιάτικες Καταιγίδες» του Βάγγελ Αγιάνοφσκι (Σκόπια, 1975)

----------------------------------------------------------------
Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Κ.Κ.Ε της επαρχίας της Έδεσσας πήρε πραγματική ηγετική μορφή, για τις επαναστατικές επιδιώξεις του λαού αυτού του τόπου. Οι επιτυχημένες δράσεις του ήταν παράδειγμα για τους εργάτες στις άλλες πόλεις στην Αιγιακή Μακεδονία.

Ακριβώς αυτή τη περίοδο, το συμβούλιο του Κ.Κ.Ε έδωσε μια διαταγή στο ΠΣ, η οποία αν γινόταν αποδεκτή και πραγματοποιούνταν, θα άφηνε αρκετά δυσάρεστες συνέπειες για την οργάνωση, στην Έδεσσα. Πρόκειται για το εξής γεγονός:

Στης 25 Σεπτεμβρίου του 1932 κηρύχτηκαν βουλευτικές εκλογές. Το ΠΚ του Κ.Κ.Ε της Έδεσσα αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές και στο ψηφοδέλτιο της πρότεινε για επικεφαλής τον Τρύφων Χατζηγιάνοβ, ο οποίος ακόμα βρισκόταν στην εξορία σε νησιά του Αιγαίου.

Αυτή την απόφαση το ΠΚ τη πήρε λόγω ότι ο Χατζηγιάνοβ ήταν ο καλύτερος κομουνιστής από τα μέρη αυτά. Αυτός είχε μεγάλο κύρος και σεβασμό, στους εργάτες και στους κατοίκους της Έδεσσας.

Για εκπρόσωπο στην εκλογική επιτροπή εκ μέρους του ΕΣ του Κ.Κ.Ε επιλέχτηκε ο Γιώργη Μάντσεβ, λόγω της υποψηφιότητας του Χατζηγιάνοβ, και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κινηματογράφο “Βέρμιον“. Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της πόλης και σε ορισμένα χωριά.

Το εκλογικό γραφείο βρισκόταν στο καφέ του Βάνι Σίρκα, στη πλατεία κοντά στην εκκλησία. Όλα ήταν έτοιμα για τις εκλογές. Στους τοίχους κολλήθηκαν άφησες, είχαν γραφτεί τα συνθήματα και σε κατάλληλο μέρος είχε τοποθετηθεί φωτογραφία του Χατζηγιάνοβ.

Οι εκλογικές λίστες των κομουνιστών τυπώνονταν στην Θεσσαλονίκη. Άδεια για αυτό έδινε το ΝΑ του Κ.Κ.Ε, διότι, λόγω χαμηλών τιμών, τύπωνε σε ένα συγκεκριμένο τυπογραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Αν και πλησίαζε η μέρα των εκλογών, τα έντυπα και τα ψηφοδέλτια, δεν είχαν σταλεί στην Έδεσσα. Η εκλογική επιτροπή ανησύχησε και για να σιγουρευτεί, έστειλε δικό της άνθρωπο να διαπραγματευτεί στο Ν. Συμβούλιο και αυτοπροσώπως να φέρει την ύλη. Αυτή τη δουλειά ανέλαβε ο Τάσο Αγιάνοφσκι, γραμματέας της πανελλαδικής ένωσης και αυτός αμέσως ξεκίνησε για τη Θεσσαλονίκη. Στης 17 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε ότι τυπώθηκαν τα φυλλάδια και οι λίστες και ότι θα στέλνονταν στην Έδεσσα. Όταν την επόμενη μέρα το μεσημέρι, ζήτησε ο ίδιος να πάρει την ύλη μαζί του, ενημερώθηκε ότι όλα στάλθηκαν με το τρένο. Του πρότειναν αμέσως να ταξιδέψει στην Έδεσσα και με την απόδειξη της φορτωτικής που του έδωσαν, να παραλάβει τα κιβώτια με την εκλογική ύλη.

Όταν ο Τάσο Αγιάνοφσκι έφτασε με τα πακέτα, οι παρόντες χάρηκαν. Αμέσως, άρχισαν να τα ανοίγουν, αλλά η χαρά γρήγορα έσβησε. Στο πρώτο κιβώτιο, ο Γιώργη Μάντσεβ, ο διευθύνων της εκλογικής επιτροπής, ανακάλυψε ότι τα ψηφοδέλτια, αντί για το όνομα του προτεινόμενου Τρύφων Χατζηγιάνοβ, έγραφε δυο διαφορετικά ονόματα. Στην αρχή σκέφτηκε ότι έχει γίνει λάθος και αλλάχτηκαν τα πακέτα, όταν όμως ανοίχτηκαν και τα άλλα κιβώτια, ήταν ξεκάθαρο ότι κάποιος προσπαθούσε η κομματική οργάνωση της Έδεσσας να κατέβει στις εκλογές με άλλα πρόσωπα και όχι με εκείνο που είχε επιλεχτεί.

Η πράξη αυτή του ΝΑ, γρήγορα συμπληρώθηκε με νέα πονηριά, γεγονός που εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους κομουνιστές στην Έδεσσα. Στην εφημερίδα του κεντρικού συμβουλίου του Κ.Κ.Ε “Ριζοσπάστης”, είχε δημοσιευτεί «δήλωση» του Τρύφων Χατζηγιάνοβ, με την οποία ακύρωνε τη συμμετοχή του ως υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Στην διοίκηση στην αρχή δημιουργήθηκε μια σύγχυση, στη συνέχεια έγινε διαμαρτυρία στις γραμμές της κομματικής οργάνωσης της Έδεσσας. Υπό την πρόταση του Γιώργη Μάντσεβ, συγκάλεσαν σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συμμετείχαν τα μέλη της προεκλογικής επιτροπής, η διοίκηση της ΟΚΝΕ και η Πανελλαδική Ένωση. Συζητήθηκε η νέα κατάσταση και έγινε προσπάθεια να κατανοηθεί η παράλογη πράξη του νομαρχιακού συμβουλίου του Κ.Κ.Ε.

Αυτή η πράξη πλαστογράφησης και κοροϊδίας είχε μόνο μια εξήγηση: η επαρχιακή επιτροπή και ορισμένα μέλη στη διοίκηση, φοβόντουσαν την μεγάλη διασημότητα του Μακεδόνα επαναστάτη – κομουνιστή Χατζηγιάνοβ- και με κάθε κόστος προσπαθούσαν να εμποδίσουν την υποψηφιότητα του, βάζοντας στη θέση του άλλους δύο, που αυτοί συμπαθούσαν. Στην συνεδρίαση πάρθηκε απόφαση τα ψηφοδέλτια όπου ήταν τα ονόματα των Απόστολου Γκρίζου και Βερβέρη να καταστραφούν και να τυπωθούν άλλα με το όνομα του Τρύφων Χατζηγιάνοβ.

Ο Γκρίζος και ο Βερβέρης, σαν μέλη του Κ.Κ.Ε, για τους κομουνιστές της Έδεσσας ήταν άγνωστα πρόσωπα. Σχετικά με αυτό το γεγονός, το ΕΣ του Κ.Κ.Ε της Έδεσσας διαμαρτυρήθηκε στο ΝΣ για τις αυθαίρετες αλλαγές στα ψηφοδέλτια. Όμως η πραγματοποίηση της νέας απόφασης του ΕΣ συνάντησε δυσκολίες: οι πόροι για εκτύπωση είχαν ξοδευτεί από το ΝΑ, έτσι το κομματικό ταμείο ήταν άδειο. Για να τυπωθούν άλλα ψηφοδέλτια χρειαζόταν πολλά λεφτά τα οποία η οργάνωση εκείνη την στιγμή δεν τα είχε. Έγινε πρόταση να αρχίσει διαδικασία να μαζευτούν λεφτά από τους κομουνιστές, εργάτες και οπαδούς. Σύμφωνα με κάποιο προϋπολογισμό, θα χρειαζόντουσαν 4.000 δραχμές. Την αβεβαιότητα και τις στεναχώριες τις διέκοψε ο Γιώργη Μάντσεβ. Έφερε μερικά κιλίμια αξίας από το σπίτι της μάνας του, που πουλήθηκαν προς 3.000 δραχμές. Το υπόλοιπο ποσό συγκεντρώθηκε από τη γενναιοδωρία που έδηξαν πολλοί κομουνιστές, οι οποίοι αν και ήταν φτωχοί, πωλούσαν ότι είχε αξία μέσα στα σπίτια τους. Το ίδιο βράδυ ο Γιώργη Μάντσεβ και ο Τάσο Αγιάνοφσκι έφυγαν για τη Θεσσαλονίκη, όπου σε ένα ιδιωτικό τυπογραφείο, κρυφά από το ΝΑ του Κ.Κ.Ε, τύπωσαν την απαραίτητη ύλη. Στης 20 Σεπτεμβρίου γύρισαν στην Έδεσσα, όπου μοιράστηκαν τα φυλλάδια, στη πόλη και στη γύρο περιοχή.

Στις εκλογές η κομματική οργάνωση της Έδεσσας είχε καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της εκλογικής επιτροπής, αν εγκαίρως είχαν την ύλη της προπαγάνδας και διαφήμισης και δεν υπήρχε το μπέρδεμα που είχε γίνει, ο υποψήφιος του Κ.Κ.Ε για την Έδεσσα, ο Τρύφων Χατζηγιάνοβ, είχε καλές πιθανότητες να εκλεγεί βουλευτής.

Μετά τις εκλογές, το ΕΣ του Κ.Κ.Ε για πολύ καιρό, διαφωνούσε με το ΝΑ για το γεγονός αυτό. Αλλά το Ν. Συμβούλιο, όχι μόνο δεν παραδέχτηκε το φταίξιμο του, αλλά κατηγόρησε την κομματική οργάνωση της Έδεσσας για αυθαιρεσία και ανυπακοή.



Σχόλιο: Το παραπάνω δημοσίευμα από το βιβλίο του Εδεσσαίου Βαγγελ Αγιανοβσκι (Αιγαιατικες καταιγίδες), αναρτήθηκε με αφορμή ανάρτηση (και σχολιασμό) σε μακεδονικό blog το οποίο υπερασπίζεται με σθένος τις αριστερές πολιτικο-ιδεολογικές απόψεις μερικών Μακεδόνων, αλλά συγχρόνως κάνουν το τεράστιο λάθος να συμπεριλαμβάνουν στους ομοϊδεάτες τους ΟΛΟΥΣ όσοι δηλώνουν Μακεδόνες.


Δυστυχώς, γι’ αυτούς, η ελληνική Αριστερά ουδέποτε υπήρξε υποστηρικτική για τους Μακεδόνες και την επιθυμία τους να ζουν ελεύθεροι, ισότιμα μέλη στην ελληνική κοινωνία, με ισονομία που θα τους εξασφάλιζε ιση μεταχείριση, άνευ διακρίσεων, από τους θεσμούς του ελληνικού Κράτους.


Τα παραδείγματα είναι πολλά! Η ελληνική Αριστερά ανέκαθεν υπήρξε προδοτική και αγνώμων προς τους Μακεδόνες: υποσχόμενη να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των Μακεδόνων ως εθνική κοινότητα στην Ελλάδα, τους έβαλε να αγωνίζονται με πάθος για τις πολιτικές ιδεολογίες της, (που φυσικά είχαν ελάχιστη απήχηση στον ελληνικό λαό και στους ίδιους τους Μακεδόνες, όπως φάνηκε), με την ελπίδα ότι αυτή θα εξασφάλιζε την ποθητή ελευθερία που οι ίδιοι προσδοκούσαν. Έτσι, επί Μεταξά, χιλιάδες Μακεδόνες οδηγήθηκαν στην εξορία, στις φυλακίσεις, στο θάνατο. Το ίδιο έγινε την εποχή του εμφυλίου πολέμου, όπου είναι ολοφάνερο ότι το ΚΚΕ χρησιμοποίησε τους Μακεδόνες αγωνιστές για να κερδίσει την εξουσία με τα όπλα, και όταν δεν τα κατάφερε, «έδωσε» πρώτους απ’ όλους, τους Μακεδόνες.


Το ΚΚΕ από τότε ακόμα, αρνείται τους Μακεδόνες συντρόφους του αλλά γενικά όλο το Μακεδονικό έθνος. Ανέκαθεν η ελληνική Αριστερά υπήρξε εθνικιστική και προσηλωμένη μόνο στα ειδικά ελληνικά της συμφέροντα.


Και δεν είναι φυσικά μόνο το ΚΚΕ! Τι να πει κανείς για όλα τα αριστερά κόμματα. Για να μην πιάσουμε στο στόμα μας το σοσιαλιστικό ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα που θέλουν να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά εθνικά τους δικαιώματα, δεν μπορούν να μπαίνουν σε λογικές πολιτικο-ιδεολογικές του τύπου: είμαστε αριστεροί και όσοι δεν συμφωνούν μαζί μας, είναι εθνικιστές, άρα δεν μπορεί να είναι Μακεδόνες ακτιβιστές...(και κάνουν ζημιά!!!! Τι, πιο φασιστικό απο αυτή τη δήλωση?)


Όσοι Μακεδόνες βάζουν την προσωπική τους ιδεολογική πολιτική κομματική ταυτότητα πάνω από των αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της ατομικές και συλλογικές ελευθερίες των Μακεδόνων, μπορούν να αντιπροσωπεύουν μόνο τον εαυτό τους (και το κόμμα τους) και ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον.


Άρα, δηλώσεις τύπου «διαχωρίζουμε τη θέση μας απο τον τάδε, γιατί μας εκθέτουν ως Μακεδόνες» είναι περιττές και εκθέτουν μόνο αυτούς που τις κάνουν.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για το κατατοπιστικό σας άρθρο

με αφορμή ένα κατάπτυστο, ψευδές και υβριστικό κείμενο , επιφυλάσσομαι σε ευρύτερες πολλαπλές αναφορές σχετικά με τα εθνικιστικά εγκλήματα των αριστερών κομμάτων και του ΚΚΕ, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, μαζί και μεγάλης μερίδας των στελεχών τους εναντίον των Μακεδόνων κομμουνιστών της Ελλάδος, οι οποίοι απετέλεσαν τον κορμό του ΔΣΕ

παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα και την εθνοτική τουρκική χριστιανική ταυτότητα της πλειοψηφίας των εθνικιστών του ΚΚΕ

χαρακτηριστικό όχι βέβαια της εθνοτικής τους τουρκικής ταυτότητας, αλλά της πολιτικής , αυτής του εθνικιστή Έποικου

τους οποίους Μακεδόνες, στην καλύτερη περίπτωση αποκαλούν σήμερα οι ψευταριστεροί ψευτοαντιεθνικιστές της ελληνικής ευρωζώνης ως ΣλαβοΜακεδόνες, όρο ψευδή και διπλόνυμο, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά

δίχως να το τεκμηριώνουν στο ελάχιστο, με ετσιθελική και παντελώς βολουνταριστική προσωπική απόφασή τους.

προσβάλοντας την μνήμη των χιλιάδων νεκρών Μακεδόνων κομμουνιστών, πεσόντων στον Εμφύλιο, ιδιαίτερα στη μάχη της Φλώρινας

όπως και της εκτελεσθείσης αποκλειστικά λόγω της μακεδονικής της ταυτότητας, Μακεδόνισας Μίρκας Γκίνοβα.

η οποία όπως η πλειοψηφία των ανιδιοτελών Μακεδόνων, ως πρωταρχικό κίνητρο ένταξης στην αριστερά και το κκε , είχε την υπόσχεσή τους , για αναγνώριση των νόμιμων μακεδονικών εθνοτικών δικαιωμάτων και της εθνοτικής ισοτιμίας και όχι βέβαια την ακατάληπτη κομμουνιστική ιδεολογία.

και των οποίων οι συγγενείς στερούνται μέχρι σήμερα , εδώ και 60 χρόνια την ελληνική τους ιθαγένεια , με την ανοχική συνενοχή όλης της ελληνικής Αριστεράς

συμπεριλαμβανομένων και των Μακεδόνων Αριστερών , που έτσι καθίστανται ηθικοί αυτουργοί στα παραπάνω εγκλήματα

αφού πλήν των άλλων δεν έχουν καταδικάσει ΔΗΜΟΣΙΑ την υπερεθνικιστική στάση της προδοτικής για όλους τους αλλοεθνείς, ιδιαίτερα τους Μακεδόνες, εθνικιστικής ελληνικής αριστεράς

αυτό αποτελεί προσωπική μου υποχρέωση ως ΕΝΤΙΜΟΥ ανθρώπου.

για να μαθαίνουν οι νέοι Μακεδόνες, παντού στον κόσμο.

οι δε παλιοί για να ξεχωρίζουν καλύτερα τα πρόβατα από τους λύκους...

αλλά και για να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας , ότι ο αδιαμφισβήτητος δρόμος εξόδου από την χρεοκοπία που περνά από τις βαλκανικές χώρες και την τουρκία

προϋποθέτει πρώτα αναγνώριση των προσωπικών οικογενειακών ταυτοτήτων μας και κατόπιν συμφιλίωση με τις παραπάνω χώρες , με τις οποίες βρισκόμαστε σε υπεραδαπανηρή αντιπαράθεση , εδώ και δεκαετίες.

Μισίρκωφ είπε...

το σχόλιο το σχετικό με την εθνικιστική αντιμακεδονική Αριστερά της Ελλάδος γράφτηκε με ευθύνη του διαδικτυακού Μισίρκωφ

και από βιασύνη απεστάλη ως ανώνυμο

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012


Νέος πρόεδρος Συμβουλίου Ευρώπης:

«Το πρόβλημα με το όνομα είναι αστείο»


Ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Jean Claude Mignon, δήλωσε σήμερα στο Στρασβούργο ότι η πανευρωπαϊκή συνέλευση πρέπει να συμμετέχει πιο ενεργά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της Μακεδονίας.


Το ζήτημα της ονομασίας, σύμφωνα με τον Jean Claude Mignon, ανήκει στις λεγόμενες «παγωμένες διενέξεις», μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πολιτικός ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των δημόσιων φορέων, χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας ως ‘αστείο’ και ότι «αυτό προέρχεται από άλλη εποχή».

Αναλαμβάνοντας ως νέος πρόεδρος της ΚΣ του ΣΕ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Συμβουλίου και δήλωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των ονομαζόμενων ‘παγωμένων διενέξεων’ μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος εξελέγη από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση δια βοής και ο Jean Claude Mignon είναι ο 26ος ετήσιος πρόεδρος του ΚΣΣΕ, έκτος από τη Γαλλία.

Ο Mignon ήταν ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία και προέρχεται από τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών.

Προηγούμενος πρόεδρος ήταν ο Τούρκος βουλευτής Chevlut Chavoshoglu

-------------------------------------------------------------------------
πολύ σωστές οι επισημάνσεις: αστείο, και από άλλη εποχή...

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Στις Βρυξέλλες: Ο Γκρούεφσκι επιδιώκει ένταξη στο ΝΑΤΟ ως FYROM



Ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες.

Ο Γκρούεφσκι αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.


Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Μακεδονίας, δήλωσε ότι ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει από την ηγεσία της Συμμαχίας, να προσκληθεί η χώρα του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και να ζητηθεί η ένταξή της με την σημερινή προσωρινή μη συνταγματική ονομασία της χώρας, δηλαδή, ως ‘FYROM’.

Ο Γκρούεφσκι θα απαιτήσει από τη Συμμαχία να σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, με την οποία παραβίαση η ελληνική πλευρά δεν επέτρεψε την ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM

Ανώνυμος είπε...

Tετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή μεταφέρει η Αρίφι στην Αθήνα


Η αντιπρόεδρος της μακεδονικής κυβέρνησης και αρμόδια για την ένταξη της μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα στην επίσκεψή της στην Αθήνα, μεταφέρει επιστολή του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον ομόλογό του της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο για συνάντησή τους.

Φιλοκυβερνητικά μέσα τόνισαν ότι η Τέουτα Αρίφι μεταφέρει επιστολή στην Αθήνα με αίτημα τη συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Το περιεχόμενο της επιστολής, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εμπεριέχει την επαναβεβαίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, την προώθηση των κοινών πρωτοβουλιών, καθώς και την αποκατάσταση της ποιότητας του διαλόγου στα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στο ζήτημα της ονομασίας.

Με την επιστολή του ο Γκρούεφσκι, εκφράζει την ετοιμότητα και τη θέληση για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο όνομα.

Από το γραφείο του Γκρούεφσκι επιβεβαιώθηκε η επίδοση της επιστολής από την Αρίφι μετά τη συνάντηση που θα έχει την Έλληνα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.


ina

Ανώνυμος είπε...

Για Φιάσκο στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ κάνουν λόγο ΜΜΕ


Σφοδρή κριτική από ΜΜΕ και ευθείες βολές εναντίον του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, προκάλεσε η συνέντευξη του στην Ντνέβνικ. Ο πρωθυπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, προανήγγειλε ό,τι στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, οι πιθανότητες της Πγδμ να μπει στο ΝΑΤΟ είναι ελάχιστες.

Για να δικαιολογήσει το αδιέξοδο που οδήγησε την χώρα του η πολιτική του, για μιά ακόμα φορά ο Γκρούεφσκι προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο σε όλους τους άλλους, πλην του εαυτού του.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογηθεί αναφέροντας πως οι μεγάλεις δυνάμεις, όπως και η Ελλάδα, είναι απασχολημένες με τα δικά τους προβλήματα, οπότε δεν έχουν καιρό να ασχοληθούν με το ζήτημα της Ονομασίας.

Η ουσιαστική παραδοχή του αδιεξόδου προκάλεσε και την αντίδραση της αντιπολίτευσης όπως και μεγάλης μερίδας του Τύπου. Η Ούτρινσκι Βέσνικ κυκλοφόρησε έχοντας στο πρωτοσέλιδο μια φωτογραφία του Γκρούεφσκι να κοιτάζει τον εαυτό του σε έναν καθρέφτη.

Η εφημερίδα σχολίασε ότι ο Γκρούεφσκι επιτέλους αντιλήφθηκε τι ακριβώς συμβαίνει και οι παραισθήσεις του ό,τι θα αποκομίσει ο,τιδήποτε από την απόφαση της Χάγης διαλύθηκαν.

Η Φόκους με την σειρά της, προαναγγέλει φιάσκο για την προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σε στήλη της εφημερίδας αναφέρεται πως ο Γκρούεφσκι έχει φτάσει στον τοίχο που βρίσκεται στο τέλος του δρόμου, ενώ νομίζει πως το πρόβλημα είναι ο τοίχος και όχι ο λάθος δρόμος που επέλεξε

Ανώνυμος είπε...

Eπανω τους Μισιρκωφ/Αριστοτελη/Πλατωνα/Ντελτσεφ, μην τους αφησεις σε χλωρο κλαρι και μην βιαζεσαι και κανεις λαθη

Ανώνυμος είπε...

επάνω τους Μισίρκωφ στα νεοναζιστικά εθνίκια των Στέφανων, Ακρίδων και γενικώς των ταΧΑΛΙΩΝ γηπεδούχων παικταράδων

μην τους αφήνεις να ξεγελάνε ρομαντικούς μακεδόνες κομμουνιστές

ψάξτε και για τις σχέσεις της εθνικιστικής μαφίας των τοκογλύφων της πρωτεύουσας

bb είπε...

Το δικαίωμα στον αντικειμενικό ετεροπροσδιορισμό του Αναστασιάδη/Ashlakov που αποκάλεσε τους συγχωριανούς του ματζιριδες (όρο που ουδέποτε οι ίδιοι χρησιμοποίησαν ως αυτοπροσδιοριστικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προσβλητικός γιατί είναι πραγματικός, ματζιρης=ξενος), το οποίο το παρόν μπλογκ υπερασπίστηκε, φαίνεται ότι δεν ισχύει για Μακεδόνες που δεν είναι «στρατιωτάκια» του Ο.Τ. και της λεγόμενης ελληνικής Αριστεράς. Δυο μέτρα και δυο σταθμά, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ?!!

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Ο Μακεδόνας Γκρούεφσκι στο ΝΑΤΟ: Τα τεχνάσματα της Ελλάδας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο


«Το πώς η κάθε προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία επιζητά την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, να τίθεται ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ (αυτή η προσπάθεια) θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αγνόηση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου» συζήτησε ο Μακεδόνας πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο.

«Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, να εξετάσουν την ετυμηγορία της Χάγης και να επανεξετάσουν το ζήτημα της ένταξης της Μακεδονίας με την πρώτη ευκαιρία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο», με αυτά τα λόγια ο Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε χθες στις Βρυξέλλες τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να δώσουν πρόσκληση προς τη Μακεδονία κατά τη σύνοδο κορυφής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου στο Σικάγο.

Εμπρός στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μίλησε ‘χωρίς γάντια’ (μακεδονική έκφραση- ωμά) και ζήτησε να μπει η χώρα του στο τελικό έγγραφο της Συνόδου, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, τις προηγούμενες διασκέψεις κορυφής και την πρόταση προς τη χώρα του.

Μισίρκωφ είπε...

o εκλεγμένος ως Μακεδόνας , Μακεδόνας Δήμαρχος της Οφτσάρανη/Μελίτης , κ. Ασλάκωφ/Αναστασιάδης έκανε χρήση του ευρέως χρησιμοποιούμενου , από το 1922 μέχρι σήμερα , από όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας- Μακεδόνες, Βλάχους, Αλβανούς , γεωγραφικού όρου Ματζίρης , που σημαίνει Ξενομερίτης, όπως προκύπτει από δεκάδες διαδικτυακές και μη, πρωτογενείς πηγές, δηλαδή κάποιος που ήλθε από τα ξένα και δεν είναι Γηγενής , όπως ο ίδιος .


ουδεμία πρόθεση προσβολής των Ξενομεριτών κατά την χρήση του υπήρχε , ούτε πολύ περισσότερο σήμερα υπάρχει.

ο ετεροπροσδιορισμός αποτελεί εγγυημένο και μη αναθεωρητέο ανθρώπινο δικαίωμα.

του οποίου την χρήση κάνουν όλες οι κοινότητες, εθνικές ή μη.

οι γηγενείς Βλάχοι για τους γηγενείς Μακεδόνες .

οι γηγενείς Ναουσαίοι για τους πολλούς Ναουσαίους από το μακεδονικό χωριό Κατράνιτσα , Πύργοι

ο δε όρος Ματζίρης , εκτός που δεν είναι προσβλητικός, δεν προσλαμβάνεται ως τέτοιος από την πλειοψηφία των Ματζίρηδων.

με εξαίρεση φυσικά τους εθνικιστές , ομοεθνείς τους, συχνά βενιζελικούς και αριστεροκομμουνιστές , υπεύθυνους για τον παράνομο ένοπλο αγώνα των παππούδων τους, ο οποίος αποσκοπούσε σε παράνομη ένοπλη και μη νόμιμη ειρηνική διεκδίκηση απόσχισης από την οθωμανική αυτοκρατορία,

όντας ισχυρή τοπική χριστιανική μειοψηφία του 20-25% , σε βάρος της μουσουλμανικής υπερπλειοψηφίας του 75-80% .

δίχως την τότε νόμιμη και τότε προβλεπόμενη διαδικασία του Δημοψηφίσματος, από όλους τους κατοίκους της περιοχής,
εν προκειμένω του Ασιατικού Πόντου

τους εθνικιστές πρωτεργάτες της κατάπτυστης απόφασης για Γενοκτονία, του ένοπλα επιτιθέμενου και υπαίτιου θανάτων των νόμιμα ένοπλα αμυνόμενων συντοπιτών τους

ο Μακεδόνας Ασλάκωφ ανέφερε και τον ξένο τόπο , των Ξενομεριτών (διαδικτυακός και μη όρος ) , δηλαδή την Τουρκία.

γεγονός που είναι πραγματικός, τεκμηριωμένος και μη αμφισβητήσιμος από κανένα , ούτε βέβαια από τους ίδιους.

χρησιμοποιούμενος δε από όλους δίχως εξαίρεση.

ο Μακεδόνας κ. Ασλάκωφ , φρονώ ότι είπε , ό,τι λένε σχεδόν όλοι οι δημότες του, ότι όφειλε να πεί ως εκπρόσωπους τους , ό,τι αποδέχεται έστω κατ΄ιδίαν και νηφάλια η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων Ματζίρηδων .

Μισίρκωφ είπε...

ειπε δηλαδή ότι αυτοί που ήλθαν από την Τουρκία , με αυτούς που έμειναν εκεί , συχνά συγγενείς τους, αλλά άλλου θρησκεύματος, έχουν ΚΟΙΝΟ οικογενειακό ΤΟΥΡΚΙΚΟ πολιτισμό.

γεγονός αληθές, μη προσβλητικό και συνειδητοποιημένο από τους ενδιαφερόμενους, ιδιαίτερα τους μορφωμένους .

Καραμανλήδες και μη . οι οποίοι γνωρίζουν από χρόνια , πολύ πριν την Βικιπέδια και το Ιντερνετ, ότι οι παππούδες τους επικοινωνούσαν και αλληλογραφούσαν στην μητρική γλώσσα τους , την ΤΟΥΡΚΙΚΗ, κάνοντας χρήση ως Πατριαρχικοί του ελληνικού (σημιτογενούς ) αλφαβήτου. μερικοί εκ των οποίων διαθέτουν τα πρωτότυπα και αντίγραφα της σχετικής αλληλογραφίας.

όσα είπε ο κ. Ασλάκωφ βρίσκουν σύμφωνους όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας , με μόνη θλιβερή εξαίρεση της μαφίας της Θεσσαλονίκης/Σόλουν

είτε της ανθελληνικής και εθνοκαπηλικής τοκογλυφικής ,

είτε των διαδικτυακών ανθελληνκών , χρεοκοπημένων εθνικιστών ομοϊδεατών τους

των Στέφανος, Ακρίδων, ταΧΑΛΙΑ , κ.λ.π

οι οποίοι θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή ως καθημερινοί υποκινητές του βαριά τιμωρητέου παράνομου hate speech, λόγου μίσους , που διακινούν , στο διαδίκτυο και μη.

αυτά τα είπε ο Ασλάκωφ / Αναστασιάδης , ο οποίος δεν είναι ένας απλός φοβισμένος Μακεδόνας , όπως ΕΙΜΑΣΤΕ , όλοι μας και εγώ φυσικά, όπως και η πλειοψηφία των 1.000.000 ομιλητών ή κατανοητών της μακεδονικής γλώσσας .

με γνώσεις της μακεδονικής που απέκτησαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο σπίτι και κανείς στο σχολείο.

και μάλιστα πριν την σχολική περίοδο των 6 ετών.

γιατί ο Ασλάκωφ /Αναστασιάδης είναι ενας ζωντανός ΗΡΩΑΣ τού μακεδονικού έθνους και του ελληνικού λαού , όπως ο παππούς του Γκρουέφσκι που έπεσε μαχόμενος στρατιώτης στο πόλεμο του 40, στην Αλβανία.

είναι ΗΡΩΑΣ και του μακεδονικού πολυεθνικού λαού , αφού γλύτωσε από βέβαιο θάνατο εκατοντάδες υπερήλικες κάτοικους στα μακεδονικά Μπίτολα ( Μακεδόνες και Βλάχους) , όταν πριν απο μερικά χρόνια , εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών , σταμάτησε η λειτουργία του εργοστασίου τηλεθέρμανσης, το οποίο θερμαίνει όλη την πόλη, τα σχολεία, τα νοσομεία, τα γηροκομία, τις εργατικές κατοικίες.

τότε σε θερμοκρασίες μείον 33 βαθμών κάτω από την γή , όπου υπήρχαν οι σωλήνες τηλεθέρμανσης εφήρμοσε πρωτοποριακή τεχνική και επαναλειτούργησε το εργοστάσιο .

για όλους τους παραπάνω λόγους

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΗΡΩΑ ΑΣΛΑΚΩΦ/ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ανώνυμος είπε...

Ο Μακεδόνας Πάντε Ασλάκωφ , Παντελής Αναστασιάδης

αν όλοι ο Δημάρχοι κα πολιτικοί της πατρίδος μας ήταν έντιμοι και αξιοπρεπείς όπως αυτός

τότε η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσε αλλά θα άκμαζε στην ΕΕ

Ανώνυμος είπε...

η εθνικιστική Σαμαρική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χθές με τους εκπροσώπους της νεολαίας του κόμματος του Πούτιν

η οποία ονομάζεται , Νάσι , που στα ρώσικα σημαίνει δικοί μας.

την ίδια ακριβώς λέξη χρησιμοποιούν και οι Μακεδόνες της Ελλάδος όταν θέλουν να μάθουν για τους κατοίκους ενός χωριού, μιάς συνοικισίας, μιας οικογένειας .

ρωτώντας , είναι Νάσι / δικοί μας , δηλαδή Μακεδόνες.

μπράβο στο Σαμαρά , που αναγνωρίζει τους Μακεδόνες, έστω εμμέσως

έτσι τιμά τον παππού του που γενννήθηκε και μεγάλωσε στο παραδοσιακό μακεδόνυμο χωριό Στεμνίτσα Αρκαδίας, που σημαίνει σκοτινιά από την μακεδονική λέξη τέμνο-σκοτάδι , στέμναλ/σκοτίνιασε

στο χωριό που οι κρατικοί εθνικιστές το 1915
(http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/170377 ) ,

το μετονόμασαν αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά στη μυθική και άγνωστη ονομασία Ύψους, από την μέχρι τότε παραδοσιακή Στέμνιτσα

61 χρόνια αργότερα , το 1976 (http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/34670) μετά την πτώση της χούντας οι έντιμοι κάτοικοι του χωριού διεκδίκησαν και πέτυχαν την απόδοση της παλαιάς μακεδονικής ονομασίας.

μήπως ήλθε καιρός η επιστήμη να ρίξει φώς στον οικογενειακό πολιτισμό των κατοίκων της, περιλαμβανομένου του παππού του Σαμαρά..?

μήπως θα πρέπει να ελεγχθούν οι πολλαπλές μαρτυρίες που θέλουν αγράμματους αποκλειστικά μακεδονόφωνους χωρικούς , από φτωχά χωριά της Μακεδονίας , κληρωτούς του ελληνικού στρατού στο συγκεκριμένο χωριό, την δεκαετία 1913-1923, να έχουν προφορική επικοινωνία με τους γηγενείς Στεμνιτσιώτες, με κοινή γλώσσα…!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Μακεδονία πέμπτη στην Ευρώπη, πάει Λονδίνο

Ристовски: Среќни сме што израдувавме два милиони луѓе Петок, 27 Јануари 2012 18:04 Сподели247
Споделете ја веста со Вашите пријатели
Како и на дуелот со Полска, а потоа и со Србија, Борко Ристовски бранеше најдобро кога беше најпотребно. Тој на теренот мина нецели 57 минути во кои одбрани 11 удари на противникот, а клучни беа неговите три одбранети седмерци.


„Ова беше последен натпревар на ова ЕП кој значеше пласман во квалификациите за Олимписките игри во Лондон и никако не смееме да го заборавиме квалитетот на Словенците. Собравме сили и одигравме како што знаеме, исто како и на претходните настапи на ова ЕП. Го оставивме срцето на теренот, гиневме еден за друг, тоа е тајната на нашиот успех. Сега сме петти во Европа, што е навистина страшна работа. Некој пред почетокот на ЕП да ни понудеше такво нешто, не знам што ќе се случеше. Сакам да им се заблагодарам на сите оние кои искрено не пратеа и поддржуваа цело ова првенство. Среќни сме што израдувавме два милиони луѓе“ - рече по големата победа над Словенија првиот чувар на нашиот гол, нашиот „Министер за одбрана“ - Борко Ристовски.

Ανώνυμος είπε...

πεστα ολα Mισιρκωφ-Περικλη-βειρινινα-κασσανδρε, αλλα οχι 1εκ μονο, 5.000.000 θα λες

Ανώνυμος είπε...

Για μαθε τα καλα τωρα

Ιστορια

Η περιοχή είναι από την αρχαιότητα γνωστή ως Υψούς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η αρχαία Υψούς χτίστηκε από τον Υψούντα, έναν από τους πενήντα γιους του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα. Αναφορά για την Υψούντα γίνεται και από τον Παυσανία στα “Αρκαδικά”. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς μετονομάστηκε σε Στεμνίτσα αλλά εικάζεται ότι έγινε τον 7ο αιώνα μ.Χ., μετά την εποίκιση των περιοχών από Σλάβους, καθώς Στεμνίτσα σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός στα σλαβικά. Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, όταν ήταν γνωστές οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες.

Στην επανάσταση του '21 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά. Ως επακόλουθο του ρόλου της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα διατέλεσε έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρώτη άτυπη πρωτεύουσα του επαναστατημένου Ελληνικού έθνους για μια ημέρα-27 Μαΐου του 1821-ημερομηνία κατά την οποία έλαβε μέρος η Ά Πελοποννησιακή Γερουσία στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα. Από τη Στεμνίτσα καταγόταν ο Δημήτριος Σφήκας, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην περίφημη Μάχη του Σκουλενίου (17 Ιουνίου 1821), ενός χωριού της σημερινής Ρουμανίας. Μεγάλης ιστορικής σημασίας έχουν και οι "Αναμνήσεις" του για τα γεγονότα του 1821 στη Δακία

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1_%CE%91%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα εκδοθεί νέα εγκυκλοπαίδεια της FYROM










.




Σκόπια.




Το νέο διοικητικό συμβούλιο το οποίο εξελέγη προχθές στην Ακαδημία Επιστημών (MANU) συζήτησε για τη νέα έκδοση της (ιστορικής) εγκυκλοπαίδειας και σύμφωνα με την πλειοψηφία δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την αντικατάσταση της εκδοθείσας προ διετίας αμφιλεγόμενης εγκυκλοπαίδειας.





Η επιτροπή η οποία είχε δημιουργηθεί για τη σύνταξη της νέας Εγκυκλοπαίδειας έχει αδρανοποιηθεί καθώς έχουν εμποδιστεί η δραστηριότητές των εργασιών της, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.




Η συντακτική επιτροπή είχε ως στόχο να αντικαταστήσει την έκδοση που κυκλοφόρησε το 2009, η οποία εμπεριείχε προσβλητικό περιεχόμενο που διαστρέβλωνε την ιστορία των Αλβανών αλλά φέρονταν και κατά των διεθνών αποστολών στα Σκόπια και στα Βαλκάνια (σ.σ.κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει ότι οι Αλβανοί εκπαιδεύτηκαν από τις μυστικές δυνάμεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, για να πολεμήσουν κατά των Σέρβων).




Ο Επιμελητής του σχεδιασμού της νέας Εγκυκλοπαίδειας Μίτκο Ματζούνκοφ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα εγκυκλοπαίδεια, λόγω διαφόρων κωλυμάτων.




«Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία, ότι δεν είναι ώρα για τέτοιες εκδόσεις. Δεν γνωρίζω τους λόγους», είπε ο Ματζούνκοφ.




Από την άλλη πλευρά, ο συντάκτης της ‘Μακεδονικής’ Εγκυκλοπαίδεια Μπλάζε Ριστόφσκι δήλωσε ότι ο νέος σχεδιασμός για τη νέα εγκυκλοπαίδεια είναι μια αποτυχημένη απόπειρα επανέκδοσης της και η συσταθείσα συντακτική επιτροπή απέτυχε αφού τα μέλη αλβανικής καταγωγής, είχαν σκοπό να αποδείξουν ότι ο αλβανικός πληθυσμός στην περιοχή των Σκοπίων ήταν αυτόχθονος.




Ήδη, δύο μέλη της συντακτικής επιτροπής, αλβανικής καταγωγής, ο ακαδημαϊκός Αλί Αλί και ο Αλατζίν Αμπάζι παραιτήθηκαν λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το περιεχόμενο των θεμάτων που προβλέπονταν να ενταχθούν στη νέα εγκυκλοπαίδεια.

Ανώνυμος είπε...

Please support Macedonia for NATO membership at the Chicago Summit in May 20-21, 2012.

Macedonia has met all the requirements for NATO membership as has been communicated by the Communiqués of the NATO summits in Bucharest (2008), Strasbourg-Kehl (2009), and Lisbon (2010). At the Bucharest Summit in April 2008, Macedonia was declined an invitation to join NATO pending resolution of the “name dispute” as a result of Greek objections to Macedonia’s NATO membership. Macedonia brought a case against Greece for violating Article 11 of the UN-brokered Interim Accord to the International Court of Justice (“ICJ”) in November 2008.

On December 5, 2011, the ICJ ruled in favor of Macedonia, stating that Greece did in fact violate Article 11 of the UN-brokered Interim Accord. Specifically, it stated that Greece cannot object to the membership of Macedonia in any international organization so long as Macedonia joins under the UN provisional reference “the former Yugoslav Republic of Macedonia.”

NATO has a technical obligation to respect UN Resolutions and ICJ rulings, but these resolutions and rulings have been ignored in the past.

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Mακεδονία : Σε εξέλιξη το σχέδιο «Σικάγο- Ατζέντα 2012»

«Η Ελλάδα πρέπει να πειστεί από τα επιχειρήματά μας»

Η Μακεδονία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ακόμη και με την αναφορά με την οποία έχει εισαχθεί στον ΟΗΕ,ως ΦΥΡΟΜ μια αναφορά η οποία έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα σταματήσουν, αλλά θα επιζητείται ακόμη μια κοινή λύση στο όνομα

Το όνομα δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη του κράτους στο ΝΑΤΟ, γιατί στη σύνοδο του Βουκουρεστίου δεν υπήρχε ρητή απαίτηση για την εξεύρεση ενός νέου ονόματος, αλλά η ύπαρξη μια κοινής λύσης για τα Σκόπια και την Ελλάδα, όπως η προσωρινή ονομασία БЈРМ- FYROM», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι.

Ανακοινώθηκε, μάλιστα, εκτεταμένη διπλωματική δραστηριότητα για την παρουσίαση των μακεδονικών θέσεων και συμφερόντων, προκειμένου να λάβει πρόσκληση στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάιο στο Σικάγο.

Η διπλωματική δραστηριότητα

Η εντατική διπλωματική δραστηριότητα και επικοινωνία με συναδέλφους και ιδρύματα στο εξωτερικό και η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων η οποία γίνεται συνεχώς από το μακεδονικό κράτος και η δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα του Μπεσίμι που θα δραστηριοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου μήνα με την παρουσία του στην ‘πρωϊνή προσευχή’ που παραδοσιακά διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή αναφορά (FYR Macedonia) δεν σημαίνει ότι το ζήτημα της ονομασίας έχει ολοκληρωθεί.

Εμείς στο στάδιο αυτό έχουμε κύριο στόχο την ένταξη της χώρας μας, έστω και με την προσωρινή αναφορά που είναι εισηγμένη στον ΟΗΕ.

Αυτή έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα μπορούσαν να συνεχιστούν ανεπηρέαστα, δήλωσε ο Μπεσίμι.

Από τις ΗΠΑ η διπλωματική επίθεση

Η διπλωματική επίθεση θα αρχίσει με μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου μετά από την εκδήλωση της ‘πρωινής προσευχής’ που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Φεβρουαρίου, θα υπάρξουν συναντήσεις στο Πεντάγωνο με δύο Αναπληρωτές Υπουργούς Άμυνας του Λέον Πανέτα.

Εκτός από την άσκηση πίεσης, οι συναντήσεις θα έχουν στόχο την προετοιμασία της συνάντησης Μπεσίμι με Πανέτα, τον Απρίλιο.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας της Μακεδονίας θα συναντηθεί με γερουσιαστές από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα και θα ζητήσει την ένταξη και παρουσίαση των μακεδονικών συμφερόντων και από τους εκπροσώπους της Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς και από το Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο της Αμερικής.

«Σικάγο- Ατζέντα 2012»

Η διπλωματική αυτή δραστηριότητα ονομάζεται «Σικάγο- Ατζέντα 2012» και τέθηκε σε λειτουργία από επισκέψεις σε όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με συζητήσεις για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.

Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, στις 3 Φεβρουρίου, ο Μπεσίμι θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τις επόμενες δύο ημέρες θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει πολλές συναντήσεις με ομολόγους του από το ΝΑΤΟ.

Στις 6 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Βελιγράδι, όπου θα συζητήσει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Και στη Λάρισα

Στο πρόγραμμα είναι και η επίσκεψη στην Πολυεθνική Ειρηνευτική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει έδρα στη Λάρισα, την Ελλάδα, αλλά προς το παρόν δεν έχει παρθεί απόφαση.

Θα γίνει, επίσης, μια πιθανή συνάντηση στη Λάρισα ή στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

«Θα προβούμε σε μεταρρυθμίσεις και σε έντονη διπλωματία αυτήν την περίοδο για να συναντήσουμε όλους τους συνεργάτες μας για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα πρέπει να πειστεί από τα επιχειρήματα που έχουμε, ότι η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή.

Η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα είναι επιτυχία και για την Ελλάδα και για την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Μπεσίμι.

Ανώνυμος είπε...

Κρίση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων για το καρναβάλι



Ιανουάριος 30, 2012.




Σύμφωνα με το «Ράδιο Σούπερ» της πόλης Στρούγκα, άγνωστοι έκαναν γκράφιτι στην εκκλησία ‘Αγ. Νικόλαος’ στο χωριό Όκτισι της Στρούγκα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «για τους χριστιανούς υπάρχει μόνο ο θάνατος», μια ενέργεια η οποία δείχνει την ένταση που δημιουργήθηκε, από τα περιπαιχτικά σχόλια και παραστάσεις, κατά των μουσουλμάνων, στο καρναβάλι της Βέβτσανης.





Στο μεταξύ συνήλθε εκτάκτως η Επιτροπή των Διεθνοτικών Σχέσεων (CICR)στη Στρούγκα, όπου συζητήθηκε η ένταση μεταξύ των εθνοτήτων στο Δήμο και η ανάγκη για βαθύτερη συζήτηση για το τραύμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών της περιοχής.




Η Επιτροπή προτείνει συνάντηση έκτακτης ανάγκης μεταξύ των δημάρχων της Στρούγκα και της Βέβτσανης, ώστε να εξετάσουν την νέα κατάσταση και να καταλήξουν σε μια κοινή θέση. Οι εκπρόσωποι επίσης της Μουφτείας, ζήτησαν από το Δήμαρχο της Στρούγκα να συναντηθεί και με τους διοργανωτές του καρναβαλιού σε μια συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου μόνο για το θέμα αυτό.




Η Επιτροπή σε δήλωσή της καταδικάζει όλες τις ενέργειες που προκαλούν εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων της κοινότητας και του κράτους.




--

ИНПРЕС

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Μακεδονία: «Τουρκικές επενδύσεις έως και 500 εκατομμύρια δολάρια»


Κυβερνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μακεδόνα πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή της Μακεδονίας, στους Τούρκους επιχειρηματίες, στην περιοχή της Kayseri (Καισάρειας) και του Konya (Ικόνιο).

Θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εταιρειών και θα παρατεθεί γεύμα εργασίας από τη διεύθυνση της οργανωμένης βιομηχανικής ζώνης.

Συναντήσεις θα ακολουθήσουν στην Γκαζίαντέπ, στη Σμύρνη και την Προύσα και στη συνέχεια, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές επενδύσεις που ανέρχονται σε 180 εκατ. δολάρια, αναμένεται το επόμενο διάστημα να φθάσου τα 500 εκατ.

Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας, της γεωργίας, της επεξεργασίας τροφίμων, επίσης για ανάπτυξη κλάδων της φαρμακευτικής βιομηχανίας και ιατρικών συσκευών, στην ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τουρισμό , στις κατασκευές και τις υποδομές.

Αυτό το ‘Road Show’ ξεκίνησε χθες το βράδυ, με πρώτο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, όπου παρουσιάστηκαν επενδυτικές ευκαιρίες σε 120 εταιρείες. Οι τουρκο-μακεδόνες επιχειρηματίες αποτελούν μια γέφυρα προς την Ευρώπη και μια όαση για επενδύσεις.

Τον Μακεδόνα πρωθυπουργό συνοδεύουν, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Βαλαντιμίρ Πεσέφσκι, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Βέλε Σάμακ, ο διευθυντής του οργανισμού για τις ξένες επενδύσεις και εξαγωγές.

bb είπε...

Δυστυχώς, κάποιοι Αλβανοί της Δημ. της Μακεδονιας κλωσούν το αυγό του φιδιού (τον ναζί-φασισμό.
Εάν κάποιοι προσβλήθηκαν από το καρναβάλι της Βεβτσανι, ας έκαναν κι εκείνοι ένα δικό τους, η μια θεατρική σατιρική παράσταση η κάτι, τέλος πάντων, στην ίδια βάση της σάτιρας, όπου θα κορόιδευαν τους γείτονες τους, με αυτό τον τρόπο. Αλλά οι βανδαλισμοί είναι εντελώς εκτός νόμου και κάθε λογικής. Και δεν κατάλαβα τι θέλουν να κάνουν οι μουφτήδες και οι δημοτικές αρχές με τον διάλογο. Τι θα συζητήσουν; Για τα καρναβάλια και πως αυτά θα γίνονται; Έλεος!
Εάν η προσβολή των ιερών και όσιων προερχόταν απο άλλη εκδήλωση, θα την καταδίκαζα, αλλά δεν μπορώ να καταδικάσω ένα καρναβάλι, που έχει στην παράδοση του τη σάτιρα, για τους πάντες και τα πάντα, για μόνο λίγες μέρες το χρόνο, χωρίς παρεξήγηση!

Μισίρκωφ είπε...

αυτονόητο καθυστερημένο σχόλιο.

η παραπάνω ανάρτηση , με βρίσκει απολύτως σύμφωνω.

την θεωρώ επιτυχημένη, τόσο ώς προς την μετάφραση του βιβλίου , του Οτσε , του Μακεδόνα κομμουνιστή που θεωρούσε απαράδεκτη και εθνικιστική για κομμουνιστή την άρνηση αναγνώρισης οποιασδήποτε ταυτότητας.

ιδιαίτερα εθνοτικής και γλωσσικής.

εν προκειμένω της μακεδονικής , από συντρόφους του κομμουνιστές , μη μακεδόνες.

ο οποίος Αγιάνοφσκι, δεν αυτοπροσδιορίσθηκε ούτε τότε, ούτε αργότερα με τον μεταξικό ετεροπροσδιορισμό , τον οποίο υιοθέτησε το ΚΚΕ , ως Σλαβομακεδόνας.

αφού ούτε ήταν τέτοιος , ούτε υπήρχε ανάγκη διπλού αυτοπροσδιορισμού, μονσαδικού παγκοσμίως.

αφού άλλη , δεύτερη μακεδονική εθνική ταυτότητα, ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει.

ιδιαίτερα εύστοχα όμως ήταν τα σχόλια του Μπελομόρε , για τις διαχρονικές ευθύνες των Μακεδόνων κομμουνιστών

σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη ΣΗΜΕΡΑ αντίληψη , ότι τόσο το ΚΚΕ, όσο και γενικότερα η Αριστερά, δεν ήταν τίποτε παραπάνω ,παρά αποπαίδια του ελληνικού ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ.

κα πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια

Μισίρκωφ