Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

1 Ιαν 2012

ЗАДРУГА / ZADRUGA 2012

Zadruga January (2012)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠOΛITIKH

Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-01-12


Ευθείες βολές κατά Σαμαρά από ΠΓΔΜ

Του Σταυρου Tζιμα


Στην ύπαρξη σχεδίου του Βελιγραδίου και της Αθήνας με στόχο την αποσταθεροποίηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της FYROM Γκιόργκι Ιβανόφ, κατονομάζοντας ως εμπνευστές του τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον τότε υπουργό Εξωτερικών και σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματούχος της γειτονικής χώρας αναφέρεται ευθέως σε ένα τέτοιο θέμα, εμπλέκοντας μάλιστα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Μιλώντας στην επιμνημόσυνη τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή των Σκοπίων για τον Κίρο Γκλιγκόροφ, ο κ. Ιβάνοφ εξήρε τους χειρισμούς του εκλιπόντος ηγέτη στο «βελούδινο διαζύγιο» που πέτυχε με τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο Γκλιγκόροφ αντιλαμβανόταν τον κίνδυνο εξάπλωσης της γιουγκοσλαβικής κρίσης στη “Μακεδονία” και πέτυχε συμφωνία για την ειρηνική αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το έδαφος της Μακεδονίας. Αργότερα αποδείχθηκε ότι χάρη σ’ αυτή την κίνηση ο Γκλιγκόροφ απέτρεψε το σχέδιο των Μιλόσεβιτς-Σαμαρά για την αποσταθεροποίηση της “Μακεδονίας”». Ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροφ στα απομνημονεύματά του υποστηρίζει επ’ αυτού ότι «γινόταν ένα διμερές παιχνίδι γύρω από τη “Μακεδονία” μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας», πλην όμως διευκρινίζει ότι «γι’ αυτό το ελληνοσερβικό παιχνίδι ξέρω μόνο όσα γράφτηκαν στα ΜΜΕ, δεν έχω κάποιες άλλες πληροφορίες». Επικαλείται, ειδικότερα, μία δήλωση που φέρεται να έκανε ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο του 1992 σε γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία είχε απορρίψει πρόταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «η Σερβία και η Ελλάδα να μοιράσουν τη “Μακεδονία”».

Ουδέποτε έως τώρα η ηγεσία της γείτονος είχε εμπλέξει τον κ. Σαμαρά σε ένα τέτοιο θέμα και το έκανε χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών και την αντιμετώπιση που θα έχει από τα Σκόπια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εφόσον γίνει πρωθυπουργός.

Κατά τα λοιπά η κηδεία του Γκλιγκόροφ έγινε χθες σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως ήταν επιθυμία του ίδιου, με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σκοπίων να αφήνει αιχμές στον επικήδειο εναντίον του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για προσπάθεια απαξίωσης του εκλιπόντος ηγέτη.

Ανώνυμος είπε...

Orthodox believers in Macedonia celebrate Badnik

Skopje, 6 January 2012 (MIA)


Orthodox Christians in Macedonia are celebrating Friday the Christmas Eve (Badnik) - the day prior to great holiday the Birth of Jesus Christ – Christmas.

Badnik is traditionally celebrated before "St. Clement of Ohrid" church in Skopje where this year's Badnik godfather will be given the last year's Badnik Cup.

The event starts by hoisting Badnik flag and the Head of the Macedonian Orthodox Church (MOC), the Archbishop of Ohrid and Macedonia HH Stefan, will address the believers and give the last year’s Badnik Cup to the new godfather.

In Macedonia, celebrations began on 5 January, the evening known as "kolede", in which neighbourhoods gather together to light a bonfire, listen to traditional music and share food and drink.

This morning children visit their neighbourhood, knock at the doors and sing Kolede songs.
The home-owners give the children candies, sweets, fruit and coins.

The family dinner on Badnik is the only holiday when you can find rich and poor gathered on one place. In the evening on Badnik, the closest family is gathering around the Badnik dinner.

The main event at this dinner is the cutting of the Christmas bread on pieces for each member of the family, one for the home and one for Jesus Christ. Inside the Christmas Bread there is a coin. There is a belief that who ever finds the coin in his/her piece of the bread will have luck the whole year. The coin is put in a glass of wine and the lucky person should drink from the wine.

The house is decorated with oak branches with their leaves on, representing the wish of the family for long and healthy life.

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Μακεδονία : Νέα στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν



Στο στρατόπεδο «Κούζμαν Γιοσιφόφσκι –Πίτου» του Τέτοβο, έγινε τελετή με την παρουσία του Μακεδόνα Προέδρου, Γκεόργκι Ίβανοφ, για τη νέα στρατιωτική αποστολή που συμμετέχει στην ISAF του Αφγανιστάν.


«Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο η προστασία της ασφάλειάς μας ξεκινά μακριά από τα σύνορα της πατρίδας μας. Εσείς επιλέγετε να κάνετε αυτή τη βαριά δουλειά, συμμετέχοντας με τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ, με τις μεγάλες στρατιές των δημοκρατικών δυνάμεων. Είστε οι υπερασπιστές της χώρας, για την προστασία της ειρήνης και της ελευθερίας της αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος Ίβανοφ προς τη στρατιωτική αποστολή.

Η νέα ομάδα η οποία αποτελείται από 149 μέλη (μεταξύ των οποίων και τέσσερις γυναίκες-στρατιωτικοί) θα παραμείνει στο Αφγανιστάν μέχρι τον Ιούνιο, υπό της γενικής διοίκησης της ISAF στην Καμπούλ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
οι Μακεδόνες στρατιώτες μάχονται στο Αφχανιστάν , στα πλαίσια της επέμβασης του ΝΑΤΟ...

ως αχάριστο "αντάλλαγμα" το ΝΑΤΟ, δέχεται το ΒΕΤΟ της Ελλάδος για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, παρότι εκπληροί τα τεχνικά κριτήρια...

ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ..!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

07 ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 2012


Πολλοί θρήνησαν στην είδηση πως ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ, απεβίωσε την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Ωστόσο έχει επίσης ξεκινήσει αντιπαράθεση σχετικά με το ρόλο του στην ιστορία της Μακεδονίας.

Ο Γκλιγκόροφ ενταφιάστηκε χωρίς κρατική τελετή -- όπως ο ίδιος είχε ζητήσει-- και η κυβέρνηση τίμησε τη μνήμη του εκλιπόντα ηγέτη κηρύσσοντας την 3η Ιανουαρίου ημέρα πένθους.

"Ο Γκλιγκόροφ ήταν αυτός που ξεστόμισε το πολύ γνωστό απόφθεγμα 'Η Μακεδονία είναι όλα όσα έχουμε', μέσω του οποίου μετέφερε την πίστη των βιολογικών μας προγόνων ", δήλωσε ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στην επιμνημόσυνη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο. "Θυμόμαστε τι σήμαινε η Μακεδονία γι' αυτόν, και επίσης για όλους εμάς".

Ωστόσο, ο Γκλιγκόροφ είχε προκαλέσει επίσης οργή στη χώρα του το 1994 όταν δήλωσε σε ελληνικά ΜΜΕ πως οι πολίτες της πΓΔΜ είναι Σλαβικός λαός, ο οποίος ήρθε στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα, και δεν έχει καμία σχέση με το Μέγα Αλέξανδρο και τον πολιτισμό του.

"Ο Γιουγκοσλαβισμός κυλούσε στο αίμα του Γκλιγκόροφ. Για 50 χρόνια πίστευε πως όλοι οι Γιουγκοσλαβικοί λαοί έχουν τις ίδιες σλαβικές ρίζες", δήλωσε η ιστορικός Βιολέτα Ατσκόβσκα στους SETimes.

"Η ατυχής δήλωση του Γκλιγκόροφ για το φερόμενο σλαβικό χαρακτήρα του έθνους της Μακεδονίας είχε βασιστεί σε αυτό το παλιό και αβάσιμο επιχείρημα".

"Επιχείρησε να σώσει τη Γιουγκοσλαβία την τελευταία στιγμή, προτείνοντας [ακόμα και] συνομοσπονδία με τον πρόεδρο της Βοσνίας Ιζετμπέγκοβιτς", πρόσθεσε.

Κατά τις δυο θητείες του Γκλιγκόροφ στο αξίωμα του προέδρου, μεταξύ 1991 και 1999, η Μακεδονία αποτέλεσε μέλος του ΟΗΕ υπό την προσωρινή ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", έκανε δεκτό το Προσωρινό Σύμφωνο/Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με την Ελλάδα και υποβλήθηκε σε αμφιλεγόμενη οικονομική μετάβαση.

"Πρακτικά, θέσαμε τα θεμέλια του κράτους της Μακεδονίας", δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Στογιάν Αντόφ στους SETimes.

"Ήταν δραματικές εποχές και ο Γκλιγκόροφ έδειξε πώς έπρεπε να γίνει και αναμφίβολα έχει μια θέση στην ιστορία της σύγχρονης Μακεδονίας".

Ανώνυμος είπε...

Τον Οκτώβρη του 1995, ο Γκλιγκόροφ διασώθηκε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο κέντρο των Σκοπίων. Η αστυνομία εξακολουθεί να μην έχει ανακαλύψει ποιος έδωσε εντολή για την επίθεση ή ποιος την εκτέλεσε.

"Είναι κρίμα που όσοι είχαν εμπλακεί στη συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, στην οποία πιστεύω πως είχαν συμμετάσχει και εγχώριες δομές όπως στενοί συνεργάτες του Γκλιγκόροφ, δεν έχουν ακόμα συλληφθεί. Ούτε ένας υπουργός Εσωτερικών, ακόμα και ο πιο ξακουστός, ο Λιούμπομιρ Φρτσκόβσκι, δεν αποκάλυψε την αλήθεια για να δοθεί ένα τέλος στο γεγονός αυτό. Η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να παραμείνει ανεπίλυτη", δήλωσε στους SETimes ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ιβάν Μπανταμόβσκι.

Ο κάτοικος Σκοπίων Γιορντάν Νικόλοφ, 49 ετών, αναγνωρίζει στον εκλιπόντα ηγέτη πως οδήγησε το λαό του μακριά από τις αιματοχυσίες που σημειώθηκαν σε άλλα τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

"Εάν δεν ήταν ο Γκλιγκόροφ και η ομάδα του, κυρίως ο τότε Πρωθυπουργός Νικόλα Κλιούσεφ, θα ήταν δύσκολο να βγάλουν την Μακεδονία από το αιματηρό δράμα της Γιουγκοσλαβίας χωρίς πόλεμο.

Ο Γκλιγκόροφ επέλεξε μια συνετή πολιτική ώστε να μην επιτρέψει να πέσει ούτε μια σφαίρα", δήλωσε.

"Η Μακεδονία αποτέλεσε τη μοναδική δημοκρατία που έχει διακηρύξει ανεξαρτησία ειρηνικά".

πηγή: Setimes.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
αναδημοσίευση από το ιντερνετικό μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων του Μακεδόνα Τάσου Σεραφείμ, από παλιά μακεδονική, αλλά πατριαρχική οικογένεια από το μακεδονικό χωριό Γκραματίκοβο /Γραμματικό Άρνισσας.

η διεύθυνση είναι: TASTV.GR

στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μακεδόνας Πατριάρχης Χρύσανθος, από την μακεδονική πατριαρχική οικογένεια Μανώλτσεφ/Μανωλέα, του οποίου οι συγγενικοί του απόγονοι ζούνε μέχρι σήμερα