Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

1 Φεβ 2012

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Mε αφορμή τον έντονο ενδομακεδονικό διάλογο που αφορά τους Μακεδόνες και την θέση τους στο σύγχρονο κόσμο, από Μακεδόνες που ανήκουν σε διάφορα κόμματα, είναι ανένταχτοι, ή έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες ή απόψεις, απευθύνω έκκληση για έκφραση των απόψεων, με ξεκάθαρο και προσωπικό χαρακτήρα και ευθύνη, δίχως οποιεσδήποτε αδικαιολόγητες και ουδεμία σχέση έχουσες με το διάλογο αιχμές και κακόβουλους χαρακτηρισμούς, προσωπικού χαρακτήρα, όπως δυστυχώς συνέβη.

Οι υπάρχουσες διαφορετικές και προσωπικές απόψεις θα πρέπει να εκφρασθούν με δημοκρατικό τρόπο, ήπιο, κόσμιο, αλλά και ξεκάθαρο, ρητό και καθαρό, τεκμηριωμένο και μη αντιφατικό. Ετσι μόνο θα επιτευχθεί η επιθυμητή ακέραια καταγραφή τους με τυχόν τροποποίηση προσωπικών απόψεων και επακόλουθα μελλοντική σύνθεσή τους.

Εν προκείμενω όσο με αφορά, επιθυμώ απολύτως ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ να συμμετάσχω σε ένα τέτοιο ενδομακεδονικό διάλογο, με τρόπο ήπιο μεν, ξεκάθαρο και αστρογγύλευτο δε. χωρίς οποιεσδήποτε προσωπικές αιχμές, αφού δεν θεωρώ ότι έχω οποιεσδήποτε προσωπικές διαφορές, με κανένα Μακεδόνα ακτιβιστή. Εχω μόνο προσωπικές, διακριτές απόψεις, τις οποίες επιθυμώ να τις σεβαστούν όλοι, άσχετα αν τις υιοθετούν. Οπως κάνω και εγώ. Οι οποίες σε ορισμένα είναι ΚΟΙΝΕΣ αλλά σε άλλα διαφορετικές. Για αυτό είναι και προσωπικές. Αυτονόητα, εννοώ διαφορετικό διάλογο, από ένα μακεδονικό-αντιμακεδονικό αντιπαραθετικό διάλογο, από την άλλη ως ανένταχτος, θεωρώ ότι η ανανέωση σε όποιο κόμμα ή φορέα γίνεται, είναι επιθυμητή και αναγκαία, με την ξεκάθαρη προϋπόθεση όμως ότι το νέο θα είναι καλύτερο από το παλιό. Με βάση αυτή την προϋπόθεση τάσσομαι κατά της πρότασης αλλαγής στο Ουράνιο Τόξο, αφού ουδεμία ορατή εναλλακτική ΚΑΛΥΤΕΡΗ λύση υπάρχει. Αυτονόητα, αυτό αποτελεί απόφαση των μελών του και μόνο. Οπως και θεωρώ τις νέες ηγεσίες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες. επακόλουθο της παραπέρα κοινωνικής συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, εξαιτίας και της βαριάς κρίσης.


υ.γ οτιδήποτε έχει γραφεί από εμένα, αποτελεί προσωπική μου άποψη και κανενός τρίτου, άσχετα που αυτές εκφράζονται. όπως και οτιδήποτε επιθετικό και ξεκάθαρα υβριστικό και ψευδές, προσχηματικό ή μη, έχει γραφεί εναντίον μου προσωπικά. Επίσης αποτελεί προσωπική υποχρέωση μου σε αμυντική απάντηση, για διαδικτυακό εκ παραδρομής και ταχύτητος, συχνότατης παράλειψης προσωπικής υποσημείωσης. για διαδικτυακή ή μη συκοφαντία. Φιλικά, Μισίρκωφ

11 σχόλια:

bb είπε...

Μισίρκωφ,
Όλα τα κόμματα, σε όλες τις δημοκρατίες, αλλάζουν ηγεσίες, ειδικότερα όταν αποτυγχάνουν να έχουν την αποδοχή των ψηφοφόρων. Εκτός εάν πιστεύεις ότι οι 4.400 ψηφοφόροι του Ο.Τ. αντιπροσωπεύουν όλους τους Μακεδόνες στην Ελλάδα, όποτε καλά κάνει και δεν ανανεώνεται ηγετικά.
Στις δικτατορίες ευτυχώς υπάρχει η φυσική φθορά των ηγετών που κάθονται στο σβέρκο των λαών, με την λογική ότι δεν υπάρχει καλύτερη λύση, αφού οι ίδιοι δεν δίνουν την δυνατότητα σε δημοκρατικές διαδικασίες να αναδείξουν το καλύτερο. Εμείς καταγγέλλουμε την ηγεσία του Ο.Τ. για έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών (συνέδρια με προσωπικές προσκλήσεις και απαγόρευση σε μη προσκεκλημένους να μπουν στην αίθουσα, τάχα για να μην μπει η Χρυσή Αυγή) είναι για τα πανηγύρια.

Μισίρκωφ είπε...

σαφώς οι 4000 ψήφοι στο Ουράνιο Τόξο, σε σχέση με τους ένα εκατομμύριο Μακεδόνες της Ελλάδος είναι πολλοί λίγοι.

γνωρίζοντας , όμως τις μέχρι τότε συνθήκες , καθολικού αντιμακεδονισμού, δεν ήταν λίγοι.

ούτε εγώ αντιλαμβάνομαι ότι το μακεδονικό ΟΤ, μιλά ότι εκπροσωπεί υποκειμενικά όλους τους Μακεδόνες.

αντικειμενικά και προγραμματικά ναί, ως μοναδικό μακεδονικό κόμμα τους εκπροσωπεί.

το ζητούμενο είναι να το καταλάβουν αυτό οι Μακεδόνες.

αλλά και το ΟΤ , να αντιληφθεί , ότι ακόμα και σήμερα σε πολλούς Μακεδόνες , όταν τους ρωτούν και απαντούν ότι είναι Ντόπιοι (ούτε καν Μακεδόνες ), οι ερωτήσαντες τους απαντούν ετεροπροσδιοριστικά , ότι καταλάβαμε , είστε του Ουράνιου Τόξου...!!!

όπως και το κράτος , ακόμα και τους πλέον ακραιφνείς που δηλώνουν Ελληνες , τους έχει κατατάξει στους μυστικούς φακέλλους , ως Μακεδόνες, όπως μου εκμυστηρεύθηκε πρόσφατα ταξιάρχος Μακεδόνας , συνταξιούχος φυσικά.

για αυτό το Ουράνιο Τόξο έχει αντικειμενική βάση και υπόβαθρο το 1.000.000 Μακεδόνες της Ελλάδος.

αν ήταν μόνο οι 4000 ψηφοφόροι του, τότε θα έκανε πανηγύρι το ελληνικό κράτος.

κα αμέσως θα αναγνώριζε την Δημοκρατία της Μακεδονίας, με το συνταγματικό της όνομα, θεωρώντας το τιμή του.

αν νοιώθει ανασφάλεα , έστω αδικαιολόγητα κα βάζει ΒΕΤΟ, αυτό δεν οφείλεται στους μετρημένους ακτιβιστές Μακεδόνες και τους λίγους ψήφους του ΟΤ

φοβάται τους 1.000.000 Μακεδόνες της Ελλάδος.

όπως και οι εθνικιστές της Βουλγαρίας φοβούνται τους Μακεδόνες τους, οι οποίοι αποτελούν τον κορμό της εξουσίας τους.

άσχετα αν δηλώνουν Βούλγαροι, όπως στην Ελλάδα Ελληνες..

άσχετα αν είναι αρχηγοί τους . όπως ο πρωθυπουργός Στανίσεφ , του οποίου ο παππούς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κούκους/Κιλκίς, η ο νέος Πρόεδρος Πλευνέλιεφ, από την Πλεύνα / Πετρούσα Δράμας

bb είπε...

Το έλλειμμα δημοκρατίας στο Ο.Τ. το βλέπει η πλειοψηφία του ένας εκατομμυρίου Μακεδόνων και την μηδενική προσπάθεια του κόμματος να αυξήσει τους ψήφους του, επίσης. Η αποτυχία του κόμματος έχει ονοματεπώνυμα και συγκεκριμένες αιτίες. Το ότι μας φταίει το κακό ελληνικό κράτος και ότι οι ίδιοι οι Μακεδόνες είναι αδιάφοροι ως προς τα εθνικά τους δικαιώματα και συμφέροντα, είναι λόγια ... σε κουβέντα να βρισκόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Ρε Μισίρκωφ, βλέπεις να υπάρχει ηγεσία στο ουράνιο τόξο και δεν τη βλέπουμε εμείς οι άλλοι?
Τέλος πάντων τι ρόλο παίζει αυτή η ηγεσία που έδιωξε και τους λίγους Μακεδόνες που το ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια? Εθελοτυφλείς ή είσαι τυφλός? Έλεος πιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο δούρειος ίππος των Ελλήνων, είναι η ηγετική ομάδα του Ουράνιου τόξου, μέσω αυτού ,καταστρέφει οποιαδήποτε Μακεδονική κίνηση που αποσκοπεί στα συμφέροντα των Μακεδόνων.
Είναι μία προδοτική για τους Μακεδόνες πολιτική κίνηση ,η οποία καθοδηγείται από το βαθύ Ελληνικό Κράτος ( αναφορές Παπα-Τσαρκνιά για συνεργασία με την ΕΥΠ).
Απορώ πώς ο Μισίρκωφ διατυπώνει την Πρόταση-τοποθέτηση , ότι είναι καλό το ουράνιο Τόξο μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο.
Είναι λάθος η τοποθέτηση αυτή ,γιατί το Ουράνιο τόξο δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι το πρώτο μικρό βήμα για την προάσπιση των μακεδονικών συμφερόντων ,αλλά η ταφόπλακα και ο καταστροφέας των Μακεδόνων.

Ανώνυμος είπε...

1oooooo "Μακεδόνες" στην Ελλάδα!!!
Κι εγώ και όλοι οι γνωστοί μου ,που είμαστε Μακεδόνες Έλληνες , σε ποια κατηγορία μας βάζετε???

Ανώνυμος είπε...

6:48
Όταν λες Έλληνες Μακεδόνες, εννοείς και τους Ματζιρηδες η μόνο τους Βλάχους και Αρβανίτες της Μακεδονίας?

Μισίρκωφ είπε...

προσωπικά , σε ένα μακεδονικό μπλόγκ, θα απέρριπτα οποιαδήποτε σχόλια που δεν σέβονται τους Μακεδόνες της Ελλάδος και γενικά στο κόσμο.

παρομοίως σε βλάχικο, αλβανικό,αλλά και γενικά κάθε δημοκρατικό μπλόγκ

ούτε ποτέ θα έμπαινα , σε διάλογο με επώνυμους και μη αντιμακεδόνες.

τηρώντας πιστά το μόττο του μπλόγκ

σχόλια για κατασκευασμένες δηλώσεις , οι οποίες έχουν καταδικαστεί από τους φερόμενους , για δούρειους ίππους και προδοσίες,είναι πολλαπλά καταδικαστέα και δύσοσμα.

στη νότια Μακεδονία κατοικούν Έλληνες πολίτες με διάφορες εθνότητες

η γηγενής βλάχικη, η γηγενής αλβανική και η πλειοψηφούσα η γηγενής μακεδονική.

επίσης κατοικούν και οι πολύ καλοί φίλοι μας, Έλληνες πολίτες, χριστιανοί από την Τουρκία, τους οποίους εγκατέστησε ο Βενιζέλος κατα πλειοψηφία στη νότια Μακεδονία του Αιγαίου και όχι στην εύφορη Θεσσαλία / Βλαχία , Ηπειρο, Στερεά, Πελλοπόνησο ,για πολιτικούς λόγους. με εθνότητα ΚΟΙΝΗ , με αυτή των μουσουλμάνων που παρέμειναν εκεί, συχνά συγγενών τους.

με εξαίρεση τους Αρμένιους χριστιανούς απ΄την Τουρκία

μικρή μερίδα αυτών από την Τουρκία, εγκαταστάθηκε ιδιωτικά, στο έδαφος του σημερινού γειτονικού μακεδονικού κράτους .

εκεί ελεύθερα δηλώνουν Μακεδόνες πολίτες με τουρκική εθνοτική ταυτότητα. και αναπτύσσουν τον πολύ πλούσιο τουρκικό τους πολιτισμό

οσο αφορά το ζήτημα μιάς
νέας ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ηγεσίας , εγώ δεν βλέπω τέτοια ορατή εναλλακτική.

αν κάποιος Μακεδόνας έχει άλλη άποψη , ας την καταθέσει , για να κριθεί.

στα συνέδρια πάντως πάς μόνο με ατομική πρόσκληση, που την λαμβάνεις κατά τον προσυνεδριακό διάλογο. δεν πάς από το δρόμο.
ούτε πας αν δε είσαι ενεργό μέλος ενός κόμματος ή στέλεχος του.

πάντως εμένα αυτό το κομμάτι της ηγεσίας δεν με ενδιαφέρει, ούτε έχω τα σχετικά προσόντα.


υ.γ

περισσότερα για τα ζητήματα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ και μη καταναγκαστικού αυτοπροσδιορισμού , καθώς και του εγγυημένου και ανθρωπολογικά, ετεροπροσδιορισμού , ευελπιστώ σε επόμενες αναρτήσεις .

πάντως αυτό που διάβασα στο διαδίκτυο από τον κ. Δημητρά, ότι ο Βορίδης δηλώνει φιλελεύθερος , αλλά δεν είναι.

αφού ετεροπροσδιορίζεται από πολλούς ως εθνικιστής, ρατσιστής και με βίαιο παρελθόν, με εκφράζει και είναι ελπιδοφόρο.

με την έννοια ότι δεν είμαστε πάντα αυτό που δηλώνουμε.
εξάλλου ρατσιστή δηλωμένο
σπάνια θα βρείς .
όταν βέβαια δεν υπάρχουν οι μαύροι...

Ανώνυμος είπε...

Macedonia in NATO
Open group
-------------------------------
όλοι οι ΕΝΤΙΜΟΙ πολίτες εγγραφείτε στην παραπάνω ομάδα στο FACEBOOK

είναι σημαντικό...!!!

bb είπε...

Μισιρκωφ, αυτο τι ειναι?
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/01/2012_470513

Μισίρκωφ είπε...

συμφωνώ. η ευγενής άμιλλα είναι το ζητούμενο.

αυτό εξάλλου ήταν το μόττο του Μακεδόνα επαναστάτη από το Κούκους/Κιλκίς Γκότσε Ντέλτσεφ

για αυτό χρειάζεται ο πλουραλισμός ιδεών και προτάσεων.

βλέπουμε ότι όταν λειτούργησε , έστω και με καταδικαστέους προσωπικούς όρους, έφερε τεράστια αποτελέσματα.

ελληνομακεδονικό λεξικό , μακεδονοελληνικό λεξικό, μηνιαία εφημερίδα Νόβα Ζόρα, περιοδικό Ζάντρουγκα, μακεδονικά γλέντια με τραγούδια, δωρεάν ιντερνετική εκμάθηση της μακεδονικής γλώσσας, μπλόγκς στο ίντερνετ.

φυσικά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. το ίντερνετ προσφέρει τεράστιες δυνατότητες.

παραδοσιακά μπλόγκς των μακεδονικών χωριών, δωρεάν αυτοβιογραφικά βιβλία στο ίντερνετ,βίντεος αυτοβιογραφικά, κοινοτικά, στο you tube, βάση δεδομένων όλων των εκατομμυρίων Μακεδόνων που ζούνε εκτός των πατρογονικών τους εστιών,στο μακεδονικό κράτος στην Τουρκία , στην Βουλγαρία, στον Καναδά , την Αμερική, την Αυστραλία, ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων, εκδηλώσεις μνήμης για τον Μισίρκωφ στην Πέλλα/Πόστολ, τον Γκότσε Ντέλτσεφ στο Κιλκίς ( πρώην πόντιος δήμαρχος κιλκίς μου μιλούσε πρόσφατα για τιμητική πλακέτα στο πατρικό του σπίτι ), τον βιβλιοπώλη του ΒΜΡΟ Ιβάν Χατζηνικόλωφ στο Σόλουν, τους επαναστατικούς αντιοθωμανούς βομβιστές του Σόλουν, τους γνωστούς Γκεμιτζίι , για τον καστοριανό Τσακαλάρωφ και τον Μπλαγκόεφ , και δεκάδες άλλες εκδηλώσεις.

γιατί η αληθινή Ιστορία τώρα αρχίζει να γράφεται

οι Μακεδόνες μπορούν να κάνουν θαύματα .

αρκεί να καταπολεμήσουν το μικρόβιο της εσωστρέφειας, της ζήλειας, το οποίο είναι πάντα έντονο σε μη αναγνωρισμένες κοινότητες.

κοιτάξτε όμως πόσο χαμηλό είναι το τουρκικό κίνημα στη Δυτική θράκη. παρότι αναγνωρισμένο , έστω ως μουσουλμανικό, παρότι είναι ομοεθνές με την αναγνωρισμένη Τουρκία, η οποία σήμερα είναι 15 χώρα στο κόσμο.

ούτε καν την τουρκική του ταυτότητα δεν μπορεί να αναγνωρίσει.

γιατί τα κράτη-έθνη , ιδιαίτερα το ελληνικό , έστω και χρεοκοπημένο, συνεχίζει να βρίσκεται σε ακμή, ως τέτοιο.