Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

21 Φεβ 2012

Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, 21 Φεβρουαρίου

Πληροφορίες εδώ


Τα ακόλουθα σημεία καθορίζουν τους βασικούς στόχους του NPLD και τις βασικές αρχές του.


1.Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η παροχή συμβουλών για την χρήση της γλώσσας και την ανάπτυξη της και την εμπειρία που αφορά τη χάραξη πολιτικής για τη γλωσσική πολυμορφία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Να προάγει την κατανόηση, τη συνεργασία και τις συνεταιρικές σχέσεις στην γλωσσική πολυμορφία. Η επιδίωξη μεγαλύτερης διεθνής αναγνώρισης της σπουδαιότητας των συνεισφορών των μελών και των συνδεδεμένων μελών του για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας.
2.Σύμφωνα με την ίδια έννοια, θα αντιπροσωπεύει τη φωνή των αυτοχθόνων κοινοτήτων και των προσπαθειών τους για την αναγέννηση της γλώσσας τους, οι οποίες υπονομεύονται ή αποκλείονται από το κράτος η τα κράτη οικοδεσπότες τους. Να παίρνει θέσεις σε εθνικό / περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κράτους μέλος και στην ΕΕ, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των αντίστοιχων κυβερνήσεων που απαρτίζουν την Συντονιστική Επιτροπή του NPLD.
3.Εχει ως στόχο να τροφοδοτεί και να επηρεάσει το Συμβούλιο της ΕΕ, που είναι το όργανο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να συμβάλει συλλογικά στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται από την ΕΕ σε θέματα σχετικά με την πολιτική για τις γλώσσες και τη γλωσσική πολυμορφία και να υποβάλλει γραπτές παρατηρήσεις, όπως και όταν απαιτείται.
4.Να παρακολουθεί όλους τους επικείμενους μηχανισμού χρηματοδότησης και την προτεινόμενη νομοθεσία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της LWUL (Less Widely Used Languages - Λιγότερο ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες).
5. Να επιδιώξει να ενεργεί με ένα συμβουλευτικό ρόλο στα όργανα της ΕΕ, στις ΜΚΟ, στα κράτη μέλη και στις αυτόνομες κυβερνήσεις, σε όλες τις πτυχές της γλωσσικής πολιτικής για την προώθηση και την αναγέννηση των γλωσσών.
6. Ακλουθώντας την αρχή της αλληλεγγύης στην ΕΕ και όσο είναι ευλόγως δυνατό, και σύμφωνα με τους πολιτικούς στόχους των μελών του, να ασκήσει πολιτική επιρροή για λογαριασμό της LWULs προκειμένου να εξασφαλίσει τη γλωσσική ισότητα για τις γλώσσες των μελών του, τον ουσιαστικό σεβασμό της γλωσσικής πολυμορφίας και να διασφαλιστεί ότι οι γλώσσες των μελών του θα έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να ανθίσουν. Προκειμένου να αναπτυχτεί ουσιαστική γλωσσική πολυμορφία, θα αντιπροσωπεύει όλες τις LWULs, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες που απειλούνται με εξαφάνιση ή που αντιμετωπίζουν συνθήκες που μπορεί να τις θέσουν σε κίνδυνο ή εμποδίζουν την ανάπτυξη τους.
7. Να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση προς όφελος της ανάπτυξης των LWUL, σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών.


Η "Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας" είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι είναι πλέον συνδεδεμένο μέλος (Associate member) του NPLD (Network to Promote Linguistic Diversity- Δίκτυο προώθησης της γλωσσικής πολυμορφίας) μετά την αποδοχή της αίτησης της, που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2011.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

www.tastv.gr
--------------------------------

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΓΑΖΗ ΕΒΡΕΝΟΣ


20 ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟΣ 2012

Τα Οθωμανικά Μνημεία των Γιαννιτσών επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού και επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας. Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος τους υποδέχθηκε σ΄ ένα από τα γνωστότερα μνημεία της Οθωμανικής Περιόδου, το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός.

Η περιήγηση στα ιστορικά μνημεία διήρκησε περίπου 1 ώρα και συνοδεύθηκε από ένα μικρό περίπατο στην πόλη των Γιαννιτσών.

Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων δήλωσε ότι, είναι εξαιρετικά χαρούμενοι που βρίσκονται στην πόλη που έζησε ο Γαζή Εβρενός και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επερχόμενη έκθεση του Δήμου Πέλλας με τα έργα του Edward Lear που θα φιλοξενηθεί στο Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός.

Ανώνυμος είπε...

Κίτρινη κάρτα στην πΓΔΜ από τον Φούλε για την ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!




21.06.11







Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, προειδοποίησε την πΓΔΜ ότι μπορεί να χάσει την υποψηφιότητα της στην ΕΕ, εάν δεν επισπεύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εάν συνεχίσει να προβαίνει σε πράξεις που θεωρούνται προκλητικές για την Ελλάδα.

Η προειδοποίηση ήρθε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε ο Φούλε στον τηλεοπτικό σταθμό Α1, ένα από τα λίγα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει.

Ο Φούλε κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι να στήσει άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποκαλεί "έφιππο πολεμιστή", στο κέντρο των Σκοπίων, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα.



Ο επίτροπος είπε ότι όχι μόνο στις διμερείς υποθέσεις, αλλά και στην κανονική ζωή κάθε άτομο θα πρέπει να αποφεύγει να κάνει πράγματα που θεωρούνται πρόκληση από το γείτονά τους.

euractiv.com

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Σερβική ιστοσελίδα διακωμωδεί τη διένεξη Μακεδονίας Ελλάδας

Ιστοσελίδα της Σερβίας( φωτό) δημοσίευσε ένα χιουμοριστικό κείμενο για τη διαφορά μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας για το όνομα.


Σύμφωνα με τη σερβική πύλη ‘Νέα’ η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν συμφωνήσει να αναγνωρίσει η Ελλάδα τη Mακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και να αποσύρει όλες τις απαιτήσεις που σχετίζονται με αυτήν την διαδικασία.

Για να γίνει αυτό, η Μακεδονία είναι υποχρεωμένη στα επόμενα 50 χρόνια να πληρώνουν στην Ελλάδα 100 ευρώ ανά ημέρα.

Το σερβικό δημοσίευμα δημοσιεύει και «δήλωση» του Γκρούεφσκι, ο οποίος δηλώνει ότι το αρχικό αίτημα της Αθήνας ήταν 120 ευρώ την ημέρα αλλά κατάφεραν να συμφωνήσουν, λόγω της κρίσης, σε 20 ευρώ λιγότερα.

Το δημοσίευμα , το οποίο είναι λεπτομερές, παρουσιάζει και «δήλωση» του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία προβλέπεται να δίνει και η
Κατεχόμενη Κύπρος ,250 ευρώ το μήνα.

Το συνολικό ποσό θα είναι 350€ υπέρ της ελληνικής κρίσης…

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

«Η Αντιπολίτευση της Συρίας υποσχέθηκε αυτονομία στους Κούρδους»


Η συριακή αντιπολίτευση συγκεντρώθηκε στην Τυνησία και μπροστά στα μέσα ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας υποσχέθηκε να διατηρήσει όλα τα δικαιώματα των Κούρδων» γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Ο πολέμιος του ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, και αρχηγός του Εθνικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, Burhan Galyun, κάλεσε και τους Κούρδους στη συνάντηση της Τυνησίας.

Ο Γκαλίουν, υποσχέθηκε ότι μετά την περίοδο του καθεστώτος Άσαντ, οι Κούρδοι θα μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τις υποθέσεις τους, όπως είπε.

Απευθυνόμενος σε όλες τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας, ο Γκαλίου είπε ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα είναι αποκεντρωμένη και θα απαρτίζεται από τις τοπικές κυβερνήσεις που θα διαχειρίζονται μόνες τους τις υποθέσεις τους.

Ο Μπουρχάν Γκάλιουν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τυνησία, από την «Ομάδα των Φίλων της Συρίας» που ήταν ένα «Διεθνές Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου» είπε ότι μετά την εποχή του Άσαντ, θα αναγνωριστεί η κουρδική ταυτότητα από το νέο συριακό κράτος.

Ο Γκάλιουν πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των Κούρδων και η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί, μετά τον Άσαντ, θα τους δεχθεί ως ισότιμους πολίτες της.

Πρόταση για ειρηνευτική δύναμη του Κατάρ

Προτάθηκε, στη διεθνή αυτή συνάντηση, αραβική ειρηνευτική δύναμη του Κατάρ να σταλεί στη Συρία.

Ο υπουργός εξωτερικών του Κατάρ πρότεινε για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης βίας στη χώρα να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια, δηλώνοντας ότι και η Συρία είχε προτείνει την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης.


Δεύτερο Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Στη διεθνή συνάντηση της «Ομάδας Φίλων της Συρίας» συμμετείχαν 80 δυτικές και αραβικές χώρες, κυρίαρχο θέμα ήταν η διαχείριση της κρίσης στην Συρία και ο θεμελιώδης ρόλος της αντιπολίτευσης σε αυτήν.
Οι «Φίλοι της Συρίας» αποφάσισαν η νέα Διάσκεψη να γίνει τον προσεχή Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Διάσκεψη αποφάσισε, επίσης, τη δημιουργία ταμείου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία.


--

Ανώνυμος είπε...

Ο Γκρουέφσκι αποφεύγει τον Επίτροπο Διεύρυνσης Φούλε




23.02.12






- Απογοητευμένες οι Βρυξέλλες από τις συνομιλίες των Σκοπίων με τον Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας από την συνάντηση Παπαδήμου-Γκρουέφσκι. Ωστόσο, ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο: ακόμη και εάν η συνάντηση δεν είναι παρά ακόμη μια ευκαιρία για φωτογραφίες, είναι ήδη κάτι θετικό.

Ο λόγος της απαισιόδοξης διάθεσης είναι η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον Γκρουέφσκι στα Σκόπια τη Δευτέρα που μας πέρασε (20/02/2012).



Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, η συνάντηση ήταν απογοητευτική, ενώ ο Νίμιτς επισκέφτηκε στη συνέχεια την Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες.

Ερωτηθείς εάν ο Γκρουέφσκι θα διεξάγει συναντήσεις με την Επιτροπή, πηγή της Κομισιόν είπε ότι δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο Γκρουέφσκι αποφεύγει τις επισκέψεις στην Επιτροπή και θεωρεί τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε πολύ επικριτικό, καθώς πρόσφατα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα* για τις εθνικιστικές κινήσεις των Σκοπίων, ως άκρως «προκλητικές για την Αθήνα».

utrinski.com.mk, euractiv.com